VS staat familiebezoek Afghaanse gevangenen toe

Redactie

Afghaanse gedetineerden op de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram hebben dinsdag voor het eerst familiebezoek gehad. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft dit bekendgemaakt.

Het Rode Kruis drong jarenlang vergeefs bij de Amerikanen aan op toestemming voor familiebezoek aan de gedetineerden in Bagram, ongeveer veertig kilometer ten noorden van Kabul. De hulporganisatie verwees daarbij naar het internationaal recht.

Het Rode Kruis verzorgde het vervoer van de ongeveer twintig familieleden -mannen, vrouwen en kinderen- naar de luchtmachtbasis. De ontmoeting vond plaats buiten de gevangenis, maar op de basis. Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei dat het de bedoeling is dat het bezoek wekelijks, mogelijk tweemaal per week, wordt gearrangeerd.

Rode-Kruismedewerkers bezochten Bagram sinds 2002. Hun rapporten over de omstandigheden in de gevangenis worden geheim gehouden. De organisatie wijst op het positieve effect van de contacten: voor de verwanten is duidelijk dat de gedetineerde nog leeft, voor de gedetineerden geldt over het algemeen dat zij zich beter gedragen als zij geregeld bezoek krijgen.

In Irak is het familiebezoek inmiddels een routineaangelegenheid. Maandelijks vinden er zo'n dertienduizend ontmoetingen tussen gedetineerden en familieleden plaats. De locaties zijn een gevangenis in Bagdad en een inrichting op de grens met Koeweit.