Griekenland heeft deel Parthenon terug
Griekenland heeft van Italië een deel van de zogenoemde Elgin Marbles teruggekregen, de marmeren ornamenten van het Parthenon in Athene. De Italiaanse president Giorgio Napolitano overhandigde de Griekse autoriteiten dinsdag een deel van het beeldhouwwerk van de antieke tempel, dat de afgelopen tweehonderd jaar in een museum in Palermo werd bewaard.
De tweeënhalfduizend jaar oude ornamenten werden in de negentiende eeuw door de Schotse diplomaat Lord Elgin van de Akropolis meegenomen. Op de weg naar huis gaf Elgin een deel van de resten aan een vriend op Sicilië. De rest is, ondanks herhaalde Griekse verzoeken tot teruggave, nog steeds te zien in het British Museum in Londen.
De Griekse president Karolos Papoulias bedankte Napolitana en gaf het belang aan van de teruggave van het kleine deel. Het deel wordt permanent uitgeleend. "Griekenland wil de stukken terug van het British Museum, dus u bent u bewust van het belang en de symboliek van deze geste", sprak hij tot zijn ambtgenoot.
Het marmeren brokstuk telt 35 bij 34 centimeter en is een voet van een beeld van Artemis, de godin van de jacht, en stond oorspronkelijk boven de ingang van het Parthenon als onderdeel van een 160 meter lang fries, het beeldhouwwerk rond de dakrand van de tempel.
Grotere delen van hetzelfde blok liggen in Athene en Londen. Het door Italië teruggeven stuk wordt tentoongesteld in een museum dat speciaal is gewijd aan de kunststukken van de Akropolis. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle Elgin Marbles daar terechtkomen.
In navolging van het musuem in Palermo, heeft ook het Vaticaan toegezegd binnenkort twee restanten terug te geven aan Griekenland. Het British Museum weigert teruggave, omdat de stukken op legale wijze zijn verkregen, integraal deel uitmaken van de collectie en makkelijk te bezichtigen zijn.