Kamer wil opheldering vastbinden patiënten

De Tweede Kamer wil in een debat opheldering van het kabinet over het vastbindbeleid voor patiënten in zorginstellingen. De VVD vroeg een debat aan dat door de voltallige Kamer werd gesteund. Vorige week maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekend dat tussen juni vorig jaar en mei dit jaar zeven patiënten waren gestorven na het gebruik van de zogeheten onrustbanden.

Alle partijen willen in het debat met minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA), dat volgende week plaatsvindt, opheldering over het beleid tegenover onrustige patiënten die aan een stoel of bed worden vastgebonden. Volgens de inspectie is er een toename van het aantal dodelijke ongelukken met een onrustband, meestal als gevolg van vermijdbare fouten. De inspectie kondigde vorige week al aan strenger toezicht te gaan houden.

Tussen juni vorig jaar en mei dit jaar zijn acht calamiteiten bij de inspectie gemeld. Zeven patiënten stierven, vermoedelijk door het gebruik van de banden. Twee van de meldingen waren afkomstig uit instellingen voor verstandelijk gehandicapten, vier uit verpleeg- en verzorgingshuizen en twee uit ziekenhuizen.

Volgens de IGZ zien zorgverleners de onrustbanden als middel om gevaarlijke situaties te voorkomen maar zien ze niet het gevaar van het hulpmiddel zelf. De problemen met het gebruik van de banden, waaronder Bratex- en Zweedse banden, worden volgens de IGZ onder meer veroorzaakt door onbekwaamheid van het personeel, het ontbreken van een goede handleiding en beleid dat niet consistent is. De IGZ heeft instellingen een brief gestuurd waarin wordt opgeroepen maatregelen te nemen.