Finse schutter haatte de mensheid

De 22-jarige man die dinsdag op een school in het westen van Finland tien mensen doodschoot alvorens de hand aan zichzelf te slaan, heeft brieven achtergelaten waarin hij liet weten dat hij de mensheid haatte. Dat heeft de leider van het politieonderzoek, Jari Neulaniemi, dinsdagavond gezegd.

De schutter, Matti Juhani Saari, liet in twee handgeschreven boodschappen weten dat hij zijn actie sinds 2002 gepland had. Hij zei dat hij de mensheid haatte en dat de oplossing een Walther 22 was, een verwijzing naar het .22-kaliber pistool waarmee hij het bloedbad van dinsdag aanrichtte.

Saari was maandag nog door de politie ondervraagd over enkele filmpjes die hij in de afgelopen weken op YouTube had gezet. De politie liet hem echter gaan omdat er geen juridische gronden waren om hem vast te houden, zei minister van binnenlandse zaken Anne Holmlund.

In een van de filmpjes is Saari aan het schieten op een schietbaan. Het filmpje bevat ook de boodschap dat het 'hele leven oorlog en pijn' is en dat iedereen zijn eigen persoonlijke oorlog alleen vecht. In een ander filmpje richt hij zijn pistool op de camera en zegt hij 'Jij bent de volgende die sterft' alvorens vier kogels af te schieten.