Die Hard: Kerstfilm of niet? Volgens de politie wel!

Vanavond is het Kerstavond. En iedereen viert dat op zijn eigen manier. Sommigen pakken de cadeaus bij de kerstboom uit. Anderen gaan naar de kerk. Maar voor de FOK! filmredactie is er maar één optie en dat is een kerstfilm opzetten. Ik doe dat thuis met de vrouw op de bank. En ieder jaar kom ik met het voorstel dat tot een hoop discussie leidt. Dat voorstel is natuurlijk voor dé ultieme kerstfilm: Die Hard.


De discussie komt ieder jaar weer terug. Want is Die Hard nou een kerstfilm of niet? Het leidt nog niet tot het blokkeren van snelwegen of het aantrekken van gele hesjes, maar de discussie kan zomaar escaleren. Om dat te voorkomen publiceren wij vandaag dit artikel. Dit moet voor eens en altijd een einde aan de discussie maken. Dit kan geen moment later, want escalatie kan zomaar gebeuren. Zeker na het statement van Bruce Willis zelf in deze kwestie tijdens zijn roast: volgens hem is 'Die Hard is not a Christmas movie!'

Ik heb veel respect voor de man maar we kunnen niet over het hoofd zien dat hij fout zit. Mogelijk wordt hij seniel of is hij omgekocht, want dit is gewoon niet waar. Natuurlijk is Die Hard een kerstfilm. Ja, de film kwam uit in juli 1988 en niet in de winter. Maar Gremlins werd ook voor het eerst vertoond in juni 1984 en die film is inmiddels een kersttraditie in vele families. Waarom is dit gegeven voor Die Hard dan nog niet geaccepteerd?

Wat wil je nog meer van een kerstfilm dan een van de beste vertolkingen ooit van Alan Rickman? Zijn intimiderende vertolking van Hans Gruber maakt hem een van de beste villains ooit. Over zijn accent valt te twisten, maar zijn flair en natuurlijke charisma is niet te negeren. Maar we mogen ook de voeten van Willis himself niet vergeten. Het grootste deel van de film brengt Bruce Willis zonder zolen onder zijn hielen door. Glaswerk alom. Wat wil je nog meer? Sneeuw? Zit er ook in, in de vorm van dwarrelend papier en andere paperassen. Vriendschap, familie... de hele reden dat de film er überhaupt is, is Kerstmis zelf. Denk er maar eens over na. Zonder kerstmis zou John McClane niet eens op Nakatomi Plaza zijn geweest. 

De film ondersteunt de gedachte zelf door niet te zuinig te zijn met de kerstmuziek. Zo horen we tijdens de film Let it Snow, Christmas in Hollis en Winter Wonderland. Ook de bijzondere vriendschap tussen McClane en Sgt. Powell moet het kerstgevoel oproepen. De twee ontmoeten elkaar pas aan het einde van de film maar hebben dan al zoveel meegemaakt dat ze een hechtere vriendschap hebben gevormd dan de meeste. Als je alles zo onder elkaar zet, blijft er voor mij nog maar één vraag over: hoezo zijn er nog mensen die vinden dat Die Hard géén kerstfilm is?!

Nee, nog een paar uurtjes en dan gaat die weer aan. Nog niet overtuigd? Met onderstaande trailer krijg je er vast zin in!

Update 25 december 15:30 uur
De politie in New York en Los Angeles bevestigen op ludieke wijze dat het toch echt echt een kerstfilm is.