FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 december 2018

'Wordt Trump gechanteerd door Turkije?'

Voormalig NAVO-opperbevelhebber en gepensioneerd viersterrengeneraal Wesley Clark zet vragen achter de motieven van Amerikaans president Donald Trump om de Amerikaanse militaire troepenmacht uit Syrië terug te trekken.

"Er lijkt helemaal geen strategische motivatie achter deze beslissing te zitten", aldus Clark in een interview met CNN. "En als er geen strategie achter zit, dan moet je jezelf afvragen 'wat zit er dan achter'? Mensen van over de hele wereld vragen dit en een aantal van onze vrienden en bondgenoten in het Midden-Oosten vragen dit. Wordt Trump door Erdogan gechanteerd? Is er iets betaald ofzo? Waarom zou iemand zo een beslissing maken? Vooral, omdat alle aanbevelingen hier tegenin gingen."

De verrassende aankondiging van Trump dat alle tweeduizend Amerikaanse troepen uit Syrië zouden worden teruggetrokken zorgde voor hoog opgetrokken wenkbrauwen bij de Nationale Veiligheidsdiensten, Republikeinse 'dinosauriërs' en bondgenoten van de Verenigde Staten. Het vertrek zou ervoor kunnen zorgen dat de Koerdische bondgenoten  blootgesteld worden aan aanvallen van Turkse troepen en IS zou zelfs weer in kracht kunnen toenemen door gebrek aan tegenstand.

Trump heeft echter veel vertrouwen in Turkije, vooral nadat Turkije's president Recep Erdogan hem in een telefoongesprek zijn woord heeft gegeven dat Turkije IS de genadeklap zou geven. Experts twijfelen hevig aan de goede bedoelingen van Turkije en denken dat zij alleen maar uit zijn op de Koerden in de regio.

Lees ook: Trump: Erdogan knapt het wel op

Colin Kahl, veiligheidsadviseur van voormalig vice-president Joe Biden, zei het als volgt. "Sinds 2015 heeft Erdogan belooft om IS te vermorzelen. Herhaaldelijke verzoeken van de regering onder Obama zijn telkens op niets uitgelopen. Deze keer zal het hetzelfde zijn. Turkije is 500km gelegen van IS bolwerken. Hun plan is om Koerden te doden, niet IS."

Turkije kreeg in 2014 veel kritiek te verwerken toen zij verzaakten om de grenzen te sluiten, zodat vrijwilliggers zich bij IS in Syrië konden aansluiten. Daartegenover stond de smokkel van illegale olie richting Turkije over diezelfde open grenzen.


Wesley Clark (Bron: Youtube)

Vogelgriep vastgesteld in Drenthe

In Veeningen (Drenthe) is bij watervogels in een vogelwinkel vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een laagpathogene variant van vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de dieren in quarantaine gehouden tot er geen virusuitscheiding meer plaatsvindt.

In 2011 heeft zich op deze locatie dezelfde situatie voorgedaan, ook toen werden er vogels in quarantaine geplaatst. Dit gebeurt op basis van de Europese regelgeving die een uitzondering biedt ten aanzien van het ruimen van dieren. In totaal gaat het om circa 75 watervogels.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct maatregelen afgekondigd in een zone van 1 kilometer rond de vogelwinkel in Veeningen. Zo geldt er een vervoersverbod op vogels, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, en is er in dit gebied een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee en vogels. Ook zijn er extra regels voor bezoekers van vogelverblijfplaatsen. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf zijn geen andere pluimveebedrijven.

'Over het leven van een politieagent(e)'

Op Kerstavond heeft het Alkmaarse politieteam een mooie kerstgedachte op Facebook gedeeld. Omdat ik geen afbreuk wil doen aan de impact van hun tekst, vind je hieronder de integrale tekst.

Een kerstgedachte: Over het leven van een politieagent(e).

Jij vraagt je af waarom zij je staande hield en je een boete gaf voor een snelheidsovertreding. Zij heeft net geholpen bij een ongeluk waar mensen stierven omdat ze te snel hadden gereden.

Je vraagt je af waarom de agent zo streng was tegen je toen hij je aansprak door het autoraam. Hij heeft net een situatie bijgestaan waar een dronken chauffeur een kind doodreed.

Jij werkt 8 uur. Zij werkt 18 uur.

Jij drinkt koffie op de bank om wakker te blijven. De koude regen midden in de nacht houdt hem wakker.

Jij klaagt over hoofdpijn en meldt je ziek.
Zij gaat naar het werk, terwijl ze nog gehavend is en nog pijn heeft door de worsteling bij de aanhouding van die vechtjas gisteravond.

Jij drinkt koffie onderweg naar je werk.
Hij knoeit zijn koffie als hij met spoed moet rijden naar een botsing waar kinderen in een auto bekneld zitten.

Jij verzekert je ervan dat je telefoon bij je hebt als je je huis verlaat.
Zij verzekert zich ervan dat haar dienstwapen schoon en geladen is en dat haar kogelwerend vest goed zit vastgesnoerd.

Jij roddelt of praat soms over je maatjes als ze er niet bij zijn.
Hij is er getuige van als zijn maatjes voor zijn neus worden neergeschoten.

Jij loopt langs het strand te kijken naar mooie meiden of mannen.
Zij loopt langs het spoor voor het zoeken naar lichaamsdelen na een zelfdoding.

Hij klaagt over hoe heet het is.
Hij draagt 15 kg aan uitrusting die dag en is druk met het achtervolgen van inbrekers.

Jij gaat lunchen en klaagt omdat het restaurant je bestelling verkeerd had.
Zij rent het restaurant uit voordat ze haar eten krijgt omdat ze moet reageren op een gewapende overval.

Jij gaat 's ochtends je bed uit en neemt de tijd om wakker te worden.
Hij wordt uit bed gebeld na een 12 uur werkdag en moet z.s.m. aanwezig zijn vanwege een moord.

Jij gaat naar de kapsalon om je haar weer te laten doen. Zij houdt het kapsel vast van een dronken studente die de achterbank van haar politieauto onderkotst.

Jij bent boos omdat je klas 5 minuten uitloopt. Zijn dienst eindigde 3 uur geleden en het einde is nog niet in zicht.

Jij hoort grapjes over agenten die mishandeld zijn en zegt koel " ik heb geen medelijden het is hun keuze en risico van hun vak".

Wij zijn 24/7 beschikbaar ook tijdens de feestdagen. Collega's zijn dit jaar bespuugd, geslagen, gebeten, geschopt etc.

Wij denken overigens dat nog een aantal beroepen zo’n zelfde verhaal kunnen schrijven. Mensen die in de zorg werken en met tekort aan personeel op een afdeling staan of van adres naar adres rijden.
Mensen die in verschillende instellingen werken en bedreigd of mishandeld worden en assistentie moeten krijgen van de politie.
Verkeersregelaars die de wind van voren krijgen tijdens het regelen van het verkeer.

Ondanks dat kunnen jullie op ons de politie, brandweer, ambulance en overige diensten rekenen!

Hulporganisaties pikken 344 migranten op op Middellandse Zee

Diverse hulporganisaties hebben de afgelopen vier dagen 344 migranten opgepikt op de Middellandse zee ten noorden van Libië.

"In lijn met de kerstgedachte en met het internationale recht hopen we deze mensen zo snel mogelijk op een veilige plek aan land te kunnen brengen. Of dat lukt, hangt af van de opstelling van onze Europese politici", zegt Jelle Goezinnen van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch.

Een van de schepen, met 311 migranten aan boord, heeft koers gezet naar Spanje. Een ander schip, varend onder Nederlandse vlag, met 33 migranten aan boord, zoekt nog naar een veilige haven.

Philipp Hahn, de missieleider op het Nederlandse schip: "Om aan marteling, slavernij en de dood in Libië te ontsnappen, hebben deze mensen geen andere keuze dan de levensgevaarlijke route over de Middellandse Zee te nemen. In Europa vieren we nu Kerstmis, maar op zee is de kans om een schipbreuk te overleven bij de huidige temperaturen nihil, tenzij je snel gevonden wordt. We zijn daarom opgelucht dat we deze mensen op tijd gevonden hebben."

Sea-Watch heeft naast de twee schepen ook twee vliegtuigjes actief in het gebied om te speuren naar migranten. Het is de enige hulporganisatie die nog actief is in het gebeid, de rest heeft hun activiteiten gestaakt omdat ze worden tegengewerkt.

Voetbalster Van den Berg organiseert kerstdiner voor eenzame mensen

Op Kerstavond organiseert voetbalster Mandy van den Berg samen met haar ouders een kerstdiner voor eenzame mensen. De speelster van Valencia wilde dit al jaren doen, nu is het eindelijk zover.

“Vrijwilligerswerk is me met de paplepel ingegoten. Bij mijn ouders was dit een speerpunt”, vertelt Van den Berg. “We hebben dit al een aantal jaren besproken. Nu hadden we iets van: laten we het gewoon doen. Dan zien we wel hoe de avond zal verlopen"


 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

🎄💫 Lieve Instagram vrienden, Ieder jaar mag en kan ik kerst vieren met mijn familie en vrienden. Niet voor iedereen is kerst een gezellige tijd, veel mensen zijn eenzaam. Graag organiseren wij thuis een kerstdiner voor mensen die met kerst alleen zijn. Op kerstavond, eten, drinken, muziek, gezelligheid, delen van verhalen en het bovenal heel fijn hebben met elkaar. 💫 Niets is verplicht, alles mag. Wij zijn groot voorstander van delen en iets voor een ander doen, dus zouden we het heel mooi vinden als op deze eenvoudige manier de kerst voor net iets meer mensen een warme tijd wordt. 🕯🥂 Kent u iemand in omgeving Westland die (met kerst) eenzaam is, (jong of oud) en graag bij ons thuis zou willen aanschuiven voor een fijne avond tijdens het kerstdiner, stuur mij dan een privé bericht. Veel liefs, Mandy ❤️🎄 P.s. Delen mag en wordt zeer gewaardeerd!

Een bericht gedeeld door Mandy van den Berg (@mandyvdberg4) op15 Nov 2018 om 11:51 (PST)

Door de publiciteit boden ook bedrijven in Noordwijk hun hulp aan. “De gasten worden opgehaald en thuisgebracht. Van de hapjes vooraf tot het dessert; alles is geregeld. Wij hoeven eigenlijk alleen maar de tafel te dekken.”

Van den Berg met 90 interlands op haar naam verloor na het gewonnen EK haar plaats in de selectie van Oranje. Volgend jaar op het WK in Frankrijk hoopt ze weer aanwezig te zijn. “Het gaat om topsport, het gaat om voetbalkwaliteiten”.

Mahi van FC Groningen stuurt aan op transfer: "Het aanbod is teleurstellend"

Mimoun Mahi lijkt voor een vertrek te staan bij FC Groningen. De 24-jarige aanvaller is niet tevreden over de aanbieding die hem is gedaan.

Die getuigt van ‘te weinig respect’, zo vertelt Mahi in een interview met het Dagblad van het Noorden . "Als mensen van bovenaf me niet de waardering geven, houdt het op. Ik had de intentie om te verlengen en het liefst blijf ik ook gewoon bij FC Groningen, maar niet voor dit aanbod. Het is echt niet zo dat ik heel veel wil verdienen, maar het contract dat me is aangeboden is gewoon teleurstellend. Ik vind dat zonde."

Mahi verwacht hoe dan ook dat hij het seizoen afmaakt in het Hitachi Stadion. Algemeen directeur Hans Nijland is wel verbaasd door de reactie van Mahi: "Als hij een kerel is, vertelt hij me face tot face hoe hij erover denkt in plaats van zijn mening via de media te ventileren. Daar zou ik respect voor hebben."

Mahi maakte zijn profdebuut bij Sparta Rotterdam en vertrok in de zomer van 2014 naar FC Groningen. Inmiddels staat de tweevoudig international van Marokko op 36 doelpunten en 18 assists in 122 officiële wedstrijden.

#wegaanzehalen viert Kerstavond met vluchtelingen

De actiegroep #wegaanzehalen is vanmorgen vroeg gearriveerd in Athene zo meldt NRC-verslaggever Christiaan Paauwe op Twitter. De groep is van plan om om 12:00 uur lokale tijd naar het Parlement te gaan. Daar willen ze demonstreren. en een brief afgeven. 

Een uur geleden waren er in totaal 20 auto's gearriveerd. Christiaan meldt dat de groep, bij gebrek aan de eigen bus, een Griekse tourbus heeft gehuurd die wel werkt. 

Update 12:23 uur
Er staat oproerpolitie bij de ingang van het Parlement, maar Rikko Voorberg mag wel naar binnen om de brieven met het verzoek van #wegaanzehalen te overhandigen. 

Ondertussen wordt er vrolijk gezongen door de actievoerders en omstanders.

Update 12:33 uur
Voorberg is naar binnen toe, de livestream is beëindigd. Straks gaan ze weer live als Voorberg naar buiten komt. Stay tuned

Update 12:37 uur
Daar zijn ze weer

Update 19:58 uur
De groep viert samen met de vluchtelingen Kerstavond. Op Facebook zenden ze weer live uit en vieren wat ze bereikt hebben: "We vieren samen kerstavond met een prachtig uitzicht over Athene. We vieren wat we bereikt hebben en blijven hoopvol op wat komen gaat!"

Kerstchaos op vliegveld Frankfurt, duizenden missen vlucht

Ongeveer drieduizend passagiers hebben in het weekend hun Kerstvlucht vanaf het Duitse vliegveld Frankfurt gemist. Door een personeelstekort kon de luchtvaart de grote hoeveelheid passagiers niet meer aan en liepen de vertragingen op.

Welgeteld 88 vliegtuigen vertrokken te laat, omdat de bagage van hen die het vliegtuig niet op tijd konden bereiken, uit het ruim gehaald moest worden. Wachttijden bij de beveiligingscontroles in Terminal 1, waar voornamelijk intercontinentale vluchten naar Azië en het Midden-Oosten vanaf vertrekken, liepen op tot negentig minuten. Extra irritatie werd gewekt toen passagiers bij de boarding gate hun handbagage ook nog eens moesten laten inchecken, waardoor nóg meer vertraging ontstond.

Tijdens een normaal weekend kan de luchthaven 150.000 passagiers verwerken, maar dit weekend was dit aantal opgelopen tot 200.000. Vliegmaatschappij Lufthansa werd enorm bekritiseerd, omdat zij verreweg het minst aantal personeel rond had lopen tijdens het drukste weekend van het jaar.

Frankfurt wordt vanaf de zomer al geteisterd met vertragingen door te weinig personeel, vooral beveiligingspersoneel is lastig te vinden. Inmiddels wordt in samenwerking met de federale politie naar een oplossing gezocht, maar deze zal pas in de zomer van 2019 enige verlichting geven.

Wissel van Van Bommel valt verkeerd: "Hij wordt gewoon uitgelachen"

PSV won zaterdagavond met 3-1 van AZ, nadat de Eindhovenaren eerst met 0-1 achterkwamen in het Philips Stadion. Vooral een vroege wissel viel op.

Trainer Mark van Bommel besloot in de eerste helft al in te grijpen door Gastón Pereiro te vervangen voor Michal Sadilek. Ronald Waterreus vond de beslissing van Van Bommel zeer opmerkelijk.

Sadilek maakte tijdens zijn invalbeurt een goede indruk door onder meer een doelpunt te maken tegen de Alkmaarders. Waterreus blijft echter kritisch op het besluit om Pereiro na bijna een halfuur naar de kant te halen. "Ik was in het stadion en ik dacht: ja, dat is heel makkelijk. En hij krijgt er nog applaus voor ook”, zegt de oud-doelman van onder meer PSV bij Rondo van Ziggo Sport .

Pereiro wisselt goede optredens vaak af met mindere duels, waarbij de Uruguayaan bij een slechte wedstrijd vaak verweten wordt dat hij helemaal niets brengt. Waterreus constateert dat Pereiro helemaal niet goed ligt bij de fans. “Hij wordt gewoon uitgelachen door zijn eigen publiek", constateert Waterreus, die van mening is dat Pereiro dit niet verdient.

"Topsport is hard? Ja, maar we zijn ook mensen. Dan moet je hem ook niet opstellen”, aldus de oud-keeper. Van Bommel erkende na afloop dat het wrang was voor Pereiro: "Maar dit hoort erbij. Ik had wel tot de rust kunnen wachten, maar soms moet je zulke beslissingen gelijk nemen. Maar hij begrijpt het wel, hoor. We hebben al even samen gezeten, maar ik hoefde het hem niet eens uit te leggen. Hij zei: 'Ik snap het trainer.'"

Machinist heeft trauma-opvang nodig na 'grapje'

Een grapje moet kunnen moet toch? Dat dacht een man op station Duivendrecht ook. Zo gezegd, zo gedaan: hij deed net alsof hij een vrouw voor de trein wilde gooien, en dat heeft er voor gezorgd dat er korte tijd tussen Amsterdam en Utrecht beperkt treinverkeer mogelijk was. De trein is na een half uur verder gegaan met een andere machinist meldt AT5.

Dat hij daarbij de machinist dusdanig heeft laten schrikken dat deze nu trauma-opvang nodig heeft heeft de grappenmaker waarschijnlijk vooraf niet bij stilgestaan. ProRail spreekt in ieder geval van een 'walgelijke grap'.

Stropers-duo op heterdaad betrapt tijdens jacht

De politie hield in de nacht van 21 op 22 december in het buitengebied van Veldhoven twee verdachte stropers aan. De mannen uit Wintelre werden op heterdaad betrapt en zitten vast voor verder onderzoek.

Een woordvoerder van de politie: "Bij de politie kwamen signalen binnen over stroopactiviteiten in Veldhoven. Reden om in samenwerking met buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA) onderzoek hiernaar te doen." Dat leidde zaterdag net na middernacht tot de aanhouding van twee mannen uit Wintelre van 63 en 61 jaar. Zij werden op een perceel aan de Halve Mijl in Veldhoven op heterdaad betrapt toen ze daar aan het jagen waren op wild met een geweer met een geluidsdemper erop. Ze hadden net een haas geschoten. De verdachten hebben geen jachtakte en ook geen wapenverlof.

Bij de mannen werden diverse stropersklemmen en -lampen om in het donker wild mee te spotten gevonden. Ook stuitten de agenten bij een doorzoeking van één van de woningen van de verdachten op 50 kilo legaal consumentenvuurwerk. Dat is 25 kilo meer dan je thuis op voorraad mag hebben. Ook werden in het pand henneptoppen gevonden. In totaal ruim 60 gram. Naast de stropersmiddelen zijn ook het vuurwerk en de hennep in beslag genomen.

De woordvoerder van de politie verklaart: "Uit het onderzoek blijkt dat de verdachten het wild verhandelden, en zelfs op bestelling gingen schieten. We hebben het idee dat er mensen zijn in Veldhoven en omgeving die hier meer over kunnen vertellen. Daar willen wij graag mee in contact komen." Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Stropers-duo op heterdaad betrapt tijdens jacht (Foto: Politie.nl)
Stropers-duo op heterdaad betrapt tijdens jacht (Foto: Politie.nl)

Idioten belagen geleidehond met vuurwerk

Twee scooterhelden hebben zaterdagmiddag de middag van hun leven gehad. Samen op de scooter vonden deze twee jochies het erg stoer om vuurwerk naar een hond te gooien. Extra vervelend was dat dit een geleidehond was, die zo enorm in paniek raakte van het stukje knalwerk, dat hij er pardoes vandoor ging.

De eigenaar van de hond kwam hierdoor ten val. "Gelukkig kwam de hond even later terug en kwamen de twee met de schrik vrij", aldus een woordvoerder van de politie.

"De jongens reden op een scooter zonder kentekenplaat", zoveel werd nog wel duidelijk, gezien de Twitterreactie van de wijkagent. Signalement van de daders is helaas nergens te vinden. Getuigen mogen zich melden via 0900-8844.


Tevfik G. voorgeleid bij rechter-commissaris

De 40-jarige Tevfik G. die ervan wordt verdacht zijn 12-jarige zoon om het leven te hebben gebracht, wordt vanmiddag voorgeleid bij de rechter-commissaris. De voorgeleiding vindt plaats in het Penitentiair Ziekenhuis in Scheveningen. De man is hier na zijn aanhouding zaterdag opgenomen, omdat er zorgen zijn over zijn psychische gesteldheid.

Het onderzoek naar wat zich zaterdag in de woning aan de Dragonstraat heeft afgespeeld, gaat verder. In verband met het onderzoek, de privacy van de betrokkenen en het feit dat de verdachte in beperkingen zit, worden op dit moment geen verdere mededelingen gedaan over de stand van zaken in het onderzoek.

Heerenveen mist Rienstra en Kobayashi in uitduels tegen Ajax

SC Heerenveen kan in de eerste twee wedstrijden na de winterstop geen gebruik maken van middenvelders Ben Rienstra en Yuki Kobayashi. Beide spelers zijn kregen zaterdag tijdens de uitwedstrijd bij NAC Breda (4-2 nederlaag) allebei een directe rode kaart van scheidsrechter Jochem Kamphuis.

De spelers en de club gaan akkoord met een schorsing voor voor drie duels, waarvan één voorwaardelijk. Rienstra en Kobayashi missen hierdoor het tweeluik tegen Ajax. Op 20 januari reist Heerenveen af naar Amsterdam voor een duel in de Eredivisie. Vier dagen later mogen ze opnieuw naar de hoofdstad voor een wedstrijd in de KNVB-beker. 

Het is nog niet duidelijk of trainer Jan Olde Riekerink ook een schorsing heeft gekregen. De coach van de Friezen werd in het Rat Verlegh Stadion naar de tribune gestuurd. Hierover is niets gepubliceerd.

Fortuna Sittard-middenvelder Jorrit Smeets kreeg juist geen schorsing voor zijn rode kaart in de competitiewedstrijd van zaterdag tegen FC Groningen (0-0). De aanklager betaald voetbal heeft de rode kaart geseponeerd. Arbiter Allard Lindhout stuurde Smeets vlak voor rust op advies van de videoarbiter van het veld, nadat de speler van Fortuna de inglijdende Samir Memisevic had geraakt. Na afloop van de wedstrijd gaf Lindhout het al aan dat hij het eigenlijk geen rode kaart, nadat hij de beelden rustig had bekeken. 

PEC Zwolle-doelman Diederik Boer is de eerste twee wedstrijden na de winterstop wel geschorst. Hij kreeg dit weekeinde rood in het duel tegen VVV-Venlo. De 38-jarige keeper haalde met hooggeheven been de doorgebroken Patrick Joosten neer. Alle uitgesproken schorsingen zijn hier te vinden. 

Speel niet met de politie of brandweer

Toys Amsterdam waarschuwt voor brandweer garage speelset met EAN 8713219335062 en politiebureau speelset met EAN 8713219335079. Bij controle van deze producten blijkt dat er kleine stukjes en/of houtsplinters af komen. Dit is gevaarlijk voor kleine kinderen, omdat zij deze stukjes in de mond kunnen nemen en hierdoor het risico op verslikken of verstikken ontstaat. De speelsets zijn verkocht na 10 augustus 2017 bij diverse winkels.

Op de website van het NVWA is een lijst met winkels waar het speelgoed werd verkocht gepubliceerd. Naast de speelsets roept Toys Amsterdam ook de houten 2-Play zig zag racers met EAN 8713219344972 terug. Ook hier kunnen er kleine stukjes en/of houtsplinters afbreken.  Deze zig zag racers zijn verkocht na 21 februari 2018 bij diverse winkels. Ook hier kun je bij de NVWA terugvinden door welke winkels dit allemaal verkocht werd. 

Tot slot waarschuwt Toys Amsterdam voor het  2-Play houten telraam met EAN 8713219330364. Ook voor dit product geldt dat er kleine stukjes en/of houtsplinters van het product los kunnen komen. Dit product werd verkocht vanaf 17 februari 2017 bij diverse winkels.

Mensen die dit speelgoed hebben gekocht mogen het terugbrengen naar de winkel waar het gekocht is. Ze ontvangen dan het aankoopbedrag retour.

10 aanhoudingen en 21 kilo natte henneptoppen

Agenten vonden vrijdag 21 december 21 kilo natte henneptoppen en 131 hennepplanten met toppen aan de Rokkeveenseweg-Zuid in Zoetermeer. Dit gebeurde na een melding dat er een sterke hennep-lucht in de omgeving was waargenomen.

Naar aanleiding van de melding werden er rond 14:00 uur meerdere eenheden naar de Rokkeveenseweg-Zuid gestuurd. Ter plaatse roken de agenten bij een van de woningen inderdaad een sterke wietgeur.

Terwijl de agenten voor de woning stonden zagen zij dat er twee mannen de woning uitrenden en er vandoor gingen. Na een korte achtervolging konden deze twee mannen – Hagenaren van 26 en 29 jaar oud - worden aangehouden.

Toen de agenten vervolgens de woning binnengingen troffen zij daar acht vrouwen aan. Ook werden 21 kilo natte henneptoppen en 131 hennepplanten met toppen gevonden. De vrouwen zijn allen aangehouden en zijn gehoord op het bureau.

10 aanhoudingen en 21 kilo natte henneptoppen (Foto: Politie.nl)
10 aanhoudingen en 21 kilo natte henneptoppen (Foto: Politie.nl)

70 kg coke op schip in haven Amsterdam

De Douane heeft op zondag 16 december tijdens een controle 70 kilo cocaïne gevonden op een schip in de haven van Amsterdam. De pakketten drugs zaten in tassen die verstopt waren in het ruim van het schip. In verband met een lopend onderzoek is de vondst nu pas bekend gemaakt.

Het schip, een bulkcarrier, was geladen met graan en kwam uit Brazilië. De drugs met een straatwaarde van ruim 1,7 miljoen euro zijn in beslag genomen en vernietigd.

Het HARC-team (Hit And Run Cargo-team) Amsterdam, een samenwerkingsverband van de FIOD en Douane, is een onderzoek gestart. Dat doen zij samen met de recherche van de Dienst Infrastructuur van de politie Amsterdam. Er zijn nog geen mensen aangehouden.

70 kg coke op schip in haven Amsterdam (Foto ter illustratie ©Pixabay)
70 kg coke op schip in haven Amsterdam (Foto ter illustratie ©Pixabay)

FC Groningen huurt Bel Hassani van AZ met optie tot koop

Iliass Bel Hassani maakt op 1 januari op huurbasis de overstap van AZ naar FC Groningen, zo meldt Groningen op de officiële clubwebsite.

Groningen heeft bovendien een optie tot koop bedongen op de 26-jarige middenvelder. Bel Hassani heeft nog een contract tot de zomer van 2021 bij AZ, maar kwam dit seizoen niet verder van twee invalbeurten in de kwalificatie voor de Europa League. Hij maakte dit seizoen geen deel uit van de wedstrijdselectie voor een Eredivisiewedstrijd. 

Bel Hassani laat weken 'super trots' te zijn met zijn overgang. "Vanaf het moment dat ik te horen kreeg dat ik verder mocht kijken wat mijn toekomst betreft, heb ik direct bij mijn management aangegeven dat FC Groningen mijn absolute voorkeur had. Dat heeft een aantal redenen", vertelt de geboren Rotterdammer. 

"Ik ken trainer Danny Buijs nog van onze gezamenlijke periode bij Sparta Rotterdam, de wedstrijden die ik tegen FC Groningen in Groningen heb gespeeld waren altijd bijzonder qua sfeer met fanatieke thuissupporters en de stad Groningen spreekt mij aan om te leven en te werken."

Bel Hassani is FC Groningen dankbaar voor het vertrouwen dat de club in hem stelt. "Het is duidelijk dat ik wedstrijdritme mis, maar FC Groningen heeft het risico genomen om hier doorheen te kijken. Dat waardeer ik zeer. Het is een heerlijk vooruitzicht dat ik straks ga trainen om elke week weer toe te leven naar een wedstrijd. Die spanning heb ik gemist. Het voelt alsof ik weer profvoetballer word!"


Ajax
FC Groningen heeft de hoop gevestigd op de 20-jarige Ajax-talenten Kaj Sierhuis en Dani de Wit. Mateo Cassierra, de huurling van Ajax zal dan terug naar Ajax gaan. De Colombiaanse spits maakt in het noorden geen indruk in het shirt van FC Groningen.

Directeur Hans Nijland van FC Groningen wil nog niets bevestigen, maar geeft in de krant aan dat hij wel gecharmeerd is van de spits en de aanvallende middenvelder. Nijland zegt dat hij 'een constructief onderhoud'heeft gehad met de technische leiding van Ajax.

"We mopperen in het Noorden wel eens over Ajax, maar we mogen toch heel tevreden zijn over de warme band die er tussen onze clubs bestaat", vindt Nijland. "In het verleden zijn er al eens succesvolle verhuurconstructies geweest met bijvoorbeeld Michael Reiziger en Daley Blind. Sinds Marc Overmars en Henk Veldmate in de leiding zitten van Ajax is er weer uitstekend contact en wederzijdse waardering. Het is een zeer nuttige relatie voor onze club."

Ook een eventuele overgang van de Japanner Ritsu Doan naar Ajax kwam ter sprake, maar volgens de algemeen directeur van Groningen is dat geen optie voor de Amsterdammers.

'Anderlecht jaagt nog op Cocu en heeft Jol als alternatief op het oog'

Phillip Cocu blijft de voornaamste kandidaat om het roer over te nemen bij Anderlecht, zo meldt Het Laatste Nieuws.

De eerste contacten tussen de trainer en de grootmacht uit België verliepen echter 'stroef', omdat Cocu na zijn ontslag bij Fenerbahçe het liefst een rustperiode inlast tot het begin van komend seizoen. Anderlecht geeft de hoop niet op.

Zaakwaarnemer Rob Jansen verzekerde vrijdag in gesprek met de NOS dat Anderlecht 'geen reële optie' is voor Cocu. "Ook niet nu Frank Arnesen technisch directeur is geworden bij Anderlecht", voegde hij daaraan toe. Arnesen en Cocu kennen elkaar van hun gezamenlijke periode bij PSV: toen de Nederlander tussen 1995 en 1998 in Eindhoven voetbalde, werkte hij onder de Deen.

Volgens Het Laatste Nieuws wil Anderlecht daarom toch via Arnesen proberen om Cocu over te halen vanaf 1 januari aan de slag te gaan op het Astridpark, als opvolger van de ontslagen Hein Vanhaezebrouck. Na Kerstmis volgen nieuwe gesprekken tussen algemeen manager Michael Verschueren, Arnesen, Cocu en zijn makelaar Jansen. Dan moet blijken 'of het water nog steeds zo diep is', aldus de krant.

Mocht Cocu inderdaad onhaalbaar blijken, dan heeft Anderlecht een alternatief in gedachten. Martin Jol, die ook een goede band onderhoudt met Arnesen, zou dan in beeld kunnen komen. Volgens Verschueren is het in ieder geval belangrijk dat de nieuwe trainer 'de jeugd vertrouwen geeft, voor goed voetbal staat, goed kan communiceren én een defensie kan organiseren'. Anderlecht staat zesde in de Pro League en wist al zeven officiële duels op rij niet meer te winnen.

'De Jong hakt binnenkort knoop door'

Barcelona staat er goed op bij Frenkie de Jong, zo meldt Mundo Deportivo maandag.

De Catalaanse grootmacht heeft de middenvelder van Ajax een voorstel gedaan en de Ajacied is tevreden met de aanbieding, zo klinkt het. In de kerstvakantie gaat de Oranje-international naar verluidt de knoop doorhakken aangaande zijn toekomstplannen vanaf de zomer van 2019.

Volgens de Spaanse krant heeft de clubleiding van Barcelona en zaakwaarnemer Ali Dursun 13 december met elkaar gesproken over een eventueel dienstverband in Catalonië. Barcelona deed destijds een salarisvoorstel die De Jong zou bekoren. De gesprekken die daarna volgden verlopen naar verluidt goed, waardoor Barcelona de hoop koestert dat het De Jong kan inlijven.

Dursun en De Jong gaven eerder al aan dat men gaat nadenken over de aanbiedingen die binnenstromen en Mundo Deportivo meldt dat de middenvelder in de kerstvakantie een definitieve beslissing neemt, zodat hij in de tweede seizoenshelft zich volledig kan focussen op presteren met Ajax. Naast Barcelona azen ook onder meer Bayern München en Manchester City op De Jong.

Ook Paris Saint-Germain loert op de creatieve middenvelder en De Telegraaf meldde eerder dat de middenvelder waarschijnlijk naar de Franse hoofdstad gaat verkassen. Na L'Équipe meldt Mediapart maandag echter ook dat PSG eerst een of twee spelers moet verkopen om voldoende financiële slagkracht te hebben én om te voldoen aan de Financial Fair-Play-regels.

Ajax zou volgens Mundo Deportivo De Jong en zijn entourage momenteel alle ruimte gunnen om te praten met geïnteresseerde partijen. De Amsterdammers verlangen circa zeventig miljoen euro voor De Jong. Bij Barcelona zou er nu optimisme heersen dat de 21-jarige spelverdeler naar de LaLiga-club vertrekt. De Jong ligt momenteel nog tot medio 2022 vast in de Johan Cruijff ArenA.

Trump: Erdogan knapt het wel op

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een bevel uitgevaardigd om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken. Terreurgroep IS zou immers nagenoeg zijn verslagen. De president heeft vervolgens getweet dat zijn Turkse evenknie Recep Tayyip Erdogan wel af zal rekenen met wat er dan nog van IS over is.

Trump en Erdogan hebben zondagavond per telefoon met elkaar gesproken, aldus The Journal. Ze zouden hebben afgesproken om te zorgen voor coördinatie van hun "militairen, diplomaten en andere hoogwaardigheidsbekleders om een machtsvacuum te vermijden dat uit misbruik van de terugtrekking zou kunnen ontstaan", zo luidt een verklaring van Erdogan.

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn bezorgdheid uitgesproken, maar het mag geen verrassing heten dat Erdogan zich achter het vrij plotselinge besluit van Trump schaart. De Turkse president lijkt hiermee immers ruim baan te krijgen om de Koerdische strijders in het noorden van Syrië eronder te krijgen.

Bondgenoten
Deze bondgenoten van de Amerikanen in de strijd tegen IS worden door Ankara gezien als terroristen, die banden onderhouden met leden van de verboden Koerdische PKK in Turkije. De vrees van de Turken is een Koerdische staat langs de eigen zuidgrens, waarbij Koerden in Turkije zelf zich dan zouden willen aansluiten, met een gewelddadig conflict tot gevolg. Maar volgens de Koerdisch-Amerikaanse journalist Mutlu Civiroglu opent de Amerikaanse terugtrekking juist de weg voor een "bloedige oorlog" tegen de Koerden.

Macron zegt dat hij Trumps beslissing "diep betreurt", en dat een bondgenoot "betrouwbaar moet zijn". Ook binnen de Amerikaanse politiek is er bezorgdheid over het in de steek laten van de Koerden, en andere mogelijke gevolgen van de terugtrekking. Zo gooide speciaal gazant voor de anti-IS coalitie Brett McGurk de handdoek in de ring, en stapte Pentagon-stafchef Jim Mattis op om het schijnbaar impulsieve besluit van de president.

Volgens Trump zal er in januari worden begonnen met de terugtrekking. Dat zal gebeuren onder de huidige onderminister van Defensie Patrick Shanahan, die ondanks het ontbreken van militaire ervaring tot tijdelijke Pentagon-stafchef zal worden gepromoveerd.

OM: 'Hogere strafmaat rond jaarwisseling'

Veel mensen zullen weer de jaarwisseling vieren. Feestverstoorders worden ook dit jaar aangepakt, aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling.

Hogere strafmaat bij evenement
Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt Oud & Nieuw als een evenement. Dit houdt in dat bij de beoordeling van jaarwisseling gerelateerde strafzaken een verzwaringsfactor van 75 procent geldt. Of dit uiteindelijk zal leiden tot een 75 procent hogere straf(eis) is afhankelijk van de overige omstandigheden van het delict en de verdachte. De officier van justitie houdt bij de beoordeling van een strafzaak hier altijd rekening mee, waarbij ook het onder invloed zijn van alcohol tijdens het gepleegde delict strafverzwarend werkt.

Indien er sprake is van agressie of geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving zoals bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel en brandweer geldt daarnaast standaard bij de beoordeling van de strafzaak een verzwaringsfactor van 200 procent. Zij zorgen immers voor de veiligheid van een ieder en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen.

Forse straffen
Het OM zal ook forse straffen eisen tegen iedereen die illegaal (zwaar) vuurwerk zoals bijvoorbeeld mortieren en cobra’s importeert, verhandelt, maakt of afsteekt. Illegaal vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen.

De straffen voor het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn opgenomen in de Richtlijn voor strafvordering vuurwerkdelicten (2016R011). Overtreders komen er niet vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

OM: 'Hogere strafmaat rond de jaarwisseling' (Foto ter illustratie ©Pixabay)
OM: 'Hogere strafmaat rond de jaarwisseling' (Foto ter illustratie ©Pixabay)

Daio was niet beoogde slachtoffer liquidatie Rotterdam

Het onderzoek naar de dodelijke schietpartij op de Rechthuislaan op 28 oktober is nog steeds in volle gang. Onlangs riep de politie wederom de hulp van het publiek in via Opsporing Verzocht en Bureau Rijnmond. Dat leverde tezamen zo’n 15 tips op. Met alle op dit moment beschikbare informatie lijkt het steeds aannemelijker dat niet Dairon ‘Dajo’ Alberto maar een ander het eigenlijke doelwit van de schietpartij was.

Een woordvoerder van de politie: "Vrij snel na de dood van Dairon hadden buurtbewoners en media het al over een ‘vergismoord’. Om het onderzoek zo zorgvuldig mogelijk te doen, is de politie daar niet direct vanuit gegaan, maar heeft met open vizier zo veel mogelijk informatie, beelden, sporen en bewijs. Dat proces is nog in volle gang."

Op de nieuwe beelden is duidelijk te zien dat de dader gericht op het groepje vrienden dat op het moment van de schietpartij daar stond, heeft geschoten. Iedereen zocht een veilig heenkomen. Enkelen komen zelfs ten val, maar zien toch kans om weg te vluchten. Dairon helaas niet. Hij wordt door de op hem aflopende dader van dichtbij doodgeschoten. Wat opvalt, is dat de dader direct daarna ook nog op twee andere wegvluchtende mannen schiet.

De verschillende soorten informatie naast elkaar leggend, concludeert het onderzoeksteam nu dat het steeds aannemelijker is dat inderdaad Dairon Alberto niet het doelwit was. Wie dan wel het doelwit was en waarom kan de politie nog niet zeggen. De politie weet inmiddels wie de vrienden zijn waar Dairon die avond mee stond. Geen van deze personen is bereid een verklaring af te leggen. Met enkelen van hen is kort gesproken. Anderen hebben via hun advocaat laten weten geen contact te willen met de politie.

De woordvoerder: "Er is de politie uiteraard alles aan gelegen om de daders van deze moord zo snel mogelijk op te pakken en zo te voorkomen dat zij nog andere criminele praktijken kunnen uitvoeren."

Hij vervolgt: "Daarvoor is informatie van getuigen cruciaal. De politie heeft enkele belangrijke getuigen gesproken. Die verklaringen sterken het gerucht dat Dairon niet het doelwit was. Ook worden uiteenlopende criminele gebeurtenissen als aanleiding voor dit schietincident genoemd. Het onderzoeksteam zet alles op alles om dit verder uit te lopen.

Van de auto’s die die fatale zondagavond 28 oktober op de Rechthuislaan waren, zijn twee bestuurders nog steeds onbekend. In de opsporingsprogramma’s werd een oproep aan hen gedaan om zich te melden. dit is nog niet gebeurd. De politie verzoekt iedereen die iets weet om zich te melden. Dat kan via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of per e-mail.

Daio was niet beoogde slachtoffer liquidatie Rotterdam (Foto politie.nl)
Daio was niet beoogde slachtoffer liquidatie Rotterdam (Foto politie.nl)

Kans op parelmoerwolken eind van de middag

Aan het einde van de middag zijn mogelijk bijzonder fraaie wolken te zien. Deze zogeheten parelmoerwolken ontstaan op 20-30 km hoogte en worden misschien zichtbaar in de periode rond en vlak na zonsondergang. Wie ze wil zien moet naar de westelijke hemel kijken. In het zuiden en oosten zijn de kansen wat groter dan in het noorden en westen. Regionaal belemmeren namelijk vrij veel ‘gewone’ wolken het zicht op eventuele parelmoerwolken.

Om de parelmoerwolken te kunnen zien moet je vanaf 16:00 uur tot circa 17:30 uur naar de westelijke hemel kijken en zoeken naar afwijkende kleuren. Vaak zijn parelmoerwolken te zien als een paars- tot roze-achtige gloed. Soms zijn het kleinere vlekken met een groot aantal kleuren zoals het parelmoer in een schelp.

Zuiden en oosten meer kans dan noordwesten
De zon gaat vanmiddag rond 16:30 uur onder. Vanaf de Noordzee worden vrij veel ‘gewone’ wolken aangevoerd en deze steken donker af tegen de nog verlichtte hemel. In het zuiden en oosten zal het ook niet onbewolkt zijn, maar komen waarschijnlijk meer opklaringen voor dan in het noorden en westen.

De parelmoerwolken zelf zijn overdag niet te zien. Hiervoor is het zonlicht te sterk. Ze worden zichtbaar op het moment dat de zon aan het aardoppervlak onder is, maar de zon op 20-30 km hoogte nog wel schijnt. Zo’n anderhalf uur na zonsondergang treedt ook hoog in de lucht de duisternis in en zijn de wolken niet meer zichtbaar.

Wolken in de ozonlaag
Parelmoerwolken ontstaan op 20-30 km hoogte, in de ozonlaag. De ozonlaag bevat nauwelijks vocht. Het kleine beetje vocht dat aanwezig is condenseert pas bij temperaturen beneden -80 graden Celsius. Hierdoor ontstaan dunne wolkenflarden. Vandaag is hier boven ons land kans op, omdat de temperatuur tot net beneden -80 graden kan dalen. Doordat de wolken bestaan uit zeer kleine ijskristallen wordt het zonlicht sterk gebroken en ontstaat er een kleurenpracht. Er zijn eigenlijk twee typen parelmoerwolken te onderscheiden.

Ten eerste zijn er grote dunne wolkenflarden, die het zonlicht verstrooien in verschillende pasteltinten (o.a. roze en paars). De wolk zelf zie je eigenlijk niet, maar het licht verraadt dat hij aanwezig is op grote hoogte.

Daarnaast zijn er wat kleinere vlekken die vaak een groter aantal kleuren laten zien. Deze parelmoerwolk bestaat uit nog wat kleinere ijskristallen dan de eerste variant. Hierdoor wordt het licht sterker gebroken in regenboogachtige kleuren. Soms zijn er ook nog golfstructuren te zien in de wolken, wanneer het hard waait op 25 km hoogte.

Ouder echtpaar dood in woning, vrijwillig uit leven gestapt

De hulpdiensten zijn rond 19:00 uur vanavond massaal uitgerukt naar een woning in Tilburg. Aldaar troffen zij een echtpaar aan dat vermoedelijk door een vuurwapen om het leven is gekomen.

De politie doet momenteel onderzoek in en rondom de woning. Volgens buurtbewoners was in het huis een ouder echtpaar woonachtig. De politie wil nog geen uitspraken doen over het onderzoek. 

Het enige wat de politie meldt is dat er meerdere scenario's op tafel liggen. Waaronder een familiedrama.

Update 24 december 10:47 uur
De politie meldt dat het echtpaar vrijwillig uit het leven is gestapt. De man schoot eerst zijn vrouw dood en beroofde daarna zichzelf van het leven. Dat is gebleken uit het onderzoek van de poilitie. De man had een wapenvergunning volgens de politie. 

Coca-Cola smartwater wint het Gouden Windei 2018

Coca-Cola Smartwater is gekozen tot het meest misleidende product van 2018 en wint daarmee het Gouden Windei van foodwatch. 30% van de 12 duizend mensen die hebben meegedaan aan de publieksverkiezing voor het Gouden Windei 2018 kozen het plastic flesje met gedestilleerd water als meest misleidend van de acht genomineerde voedingsproducten. Bij het zelfbenoemde ‘crisp water’ ‘inspired by clouds’ wordt de hele marketing bullshit-bingokaart uit de kast getrokken om de consument heel duur water in een plastic flesje te verkopen.

Tweede in de windei-verkiezing (met 16% van de stemmen) is Venco honingdrop; een suikerklontje aan elkaar geplakt met zetmeel en gelatine, met pakweg 150x meer suikers dan honing (0,3%). Derde werd Aldi Cullinella olijf (14%) met vier vijfde andere oliën en slechts 21% olijf. Aldi liet weten het product aan te gaan passen. In totaal passen vijf van de acht kandidaten hun product aan: Albert Heijn past de zoete aardappelpuree (met vooral gewone aardappel) en de kaasplakken (met gegoochel met calorieën) aan, Jumbo stopt met de verkoop van de cherrytomaten pastasaus (met amper cherrytomaten) en Vomar pas de roomboter rozijnenbollen (met amper roomboter) aan.

FOK!poll
Ook in de FOK!poll kwam Coca Cola als overtuigende winnaar uit de bus: van de ruim 1200 stemmen ging maar liefst 46,7% van de stemmen voor het smaakloze drankje. Venco kreeg slechts 97 stemmen, terwijl de nummer drie van foodwatch op de zevende plaats op FOK! eindigde. 

(Tekst loopt door onder de foto) De uitslag van FOK! Gouden Windei poll (Foto: FOK!)

De uitslag van FOK! Gouden Windei poll (Foto: FOK!)

Foodwatch over winnaar Coca-Cola:
“Dit keer kozen consumenten niet voor klassieke misleiding maar voor overdreven marketingpraat. Kennelijk roept dat veel irritatie op bij mensen. Smartwater ‘inspired by clouds’ en met ‘clean crisp taste’ is pure gebakken lucht: het is feitelijk gewoon heel duur water. Per slok tot vijf keer duurder dan ander mineraalwater in de supermarkt. Als je het vergelijkt met kraanwater is het pakweg duizend keer duurder en even gezond. Coca-Cola is één van de grootste producenten van wegwerpplastic ter wereld. Het is cynisch dat zij in haar eigen milieuvervuiling zelfs marktkansen ziet door te suggereren dat haar extra gezuiverde gedestilleerde Smartwater beter voor je is.”

Negende Gouden Windei verkiezing wederom succesvol
De negende Gouden Windei verkiezing trok net als voorafgaande jaren duizenden consumenten. Bij elkaar stemden 12.000 mensen op één van de acht genomineerden. Elk jaar zijn er wel kandidaten die hun product of etiket beloven aan te passen na nominatie. Dit jaar beloven vijf van de acht kandidaten beterschap: Aldi gaat op de voorkant van de Olijf bak&braad vermelden dat er 21% olijfolie in zit. Albert Heijn gaat op haar zoete aardappelpuree op de voorkant vermelden dat het een mix is met gewone aardappel.

Albert Heijn gaat eveneens op haar kaasplakken wijzigen dat een plak kaas één portie is zodat duidelijk is voor consumenten hoeveel calorieën ze eten. Vomar gaat ‘roomboter’ schrappen uit de naam van haar roomboter reuze rozijnenbollen. Jumbo stopt met de verkoop van haar cherrytomaten pastasaus. Consumenten konden nog wel op deze producten stemmen maar de toezegging werd erbij vermeld.

Los van deze succesjes, heeft de verkiezing vooral een preventief effect: bedrijven willen niet genomineerd worden en al helemaal niet winnen. Daardoor passen ze beter op met de misleidende praatjes rond hun producten. Desondanks zijn er nog vele misleidende producten in supermarkten te vinden.

Gouden Windei voorgaande jaren
Het Gouden Windei wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. In de afgelopen jaren hebben meer dan 100.000 consumenten hun stem uitgebracht. Ook dit jaar hebben nu al weer meer dan 10.000 mensen gestemd. In 2017 won het ‘goudeerlijke’ maisbrood van Jumbo, zonder maismeel. In 2016 won Healthy People Blauwe bosbes en framboos. In 2015 wonnen de gesuikerde cranberries van Albert Heijn. Het jaar ervoor won Capri-sun van Coca-Cola de omstreden prijs. In 2013 won Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts. Unilever won de prijs al twee maal: in 2012 met Becel pro-activ en in 2011 met Blue Band Goede Start Witbrood. Danone ontving het windei in 2010 met het product Actimel.

Coca-Cola smartwater wint het Gouden Windei 2018 (Foto: foodwatch)
Coca-Cola smartwater wint het Gouden Windei 2018 (Foto: foodwatch)

Eigenaren recreatiewoningen hoeven geen rioolheffing te betalen

De belastingrechter oordeelt dat 70 eigenaren van een woning op een recreatiepark in Zeewolde geen rioolheffing hoeven te betalen. Kijkend naar een in 2002 gesloten overeenkomst - tot vestiging van een opstalrecht - tussen de Vereniging van Eigenaren (VvE) en de gemeente, heeft de heffingsambtenaar onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de eigenaren rioolheffing zijn verschuldigd.

In de omgeving van Zeewolde staat een recreatiepark met woningen. Bij de aanleg van het park gaf de gemeente te kennen dat het afvalwater niet kon worden geloosd op het gemeentelijke riool. Dit afvalwater zou direct naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) van de provincie moeten worden verpompt. De VvE legde daarom in 2003 op eigen kosten (ongeveer 500.000 euro) een persleiding van ongeveer 2 kilometer aan, die zou moeten lopen tot het rioolgemaal.

Deze leiding loopt over gemeentegrond en hiervoor is een opstalrecht gevestigd. In 2015 bleek dat de persleiding niet uitkomt bij het rioolgemaal, maar in een inspectieput van de gemeente. De put ligt op 17 meter voor het rioolgemaal. Tussen de put en het rioolgemaal ligt een droogweerafvoer. Voor dat stuk legde de heffingsambtenaar aan alle eigenaren van de recreatiewoningen een aanslag rioolheffing op. 70 recreatiewoningeigenaren in Zeewolde gingen in beroep tegen deze aanslag.

Niet aannemelijk
De rechtbank oordeelt dat de heffingsambtenaar niet aannemelijk heeft gemaakt dat de eigenaren rioolheffing zijn verschuldigd. Dit baseert de rechtbank op de tekening bij de overeenkomst tot vestiging van het opstalrecht. Aannemelijk is dat ook voor de laatste 17 meter een opstalrecht is gevestigd. De heffingsambtenaar heeft niet onderbouwd dat de gemaakte afspraken zijn gewijzigd of dat de persleiding anders is aangelegd dan is weergegeven op de situatietekening. Ook is niet aannemelijk dat de VvE een uitgave van 500 duizend euro zou hebben gedaan om er vervolgens mee in te stemmen dat de laatste 17 meter tot het rioolgemaal eigendom van de gemeente zou zijn.

Fair play
Om nieuwe procedures te voorkomen gaat de rechtbank ook in op de situatie dat geen sprake zou zijn van een opstalrecht dat aan heffing in de weg staat. Ook dan is de aanslag ten onrechte opgelegd, vanwege strijd met het beginsel van fair play. De gemeente legde namelijk meteen aanslagen op toen in 2015 bleek dat de persleiding uitkwam in de inspectieput. De gemeente onthield daarmee de VvE de mogelijkheid een andere oplossing te vinden voor het laatste stukje.

Eigenaren recreatiewoningen hoeven geen rioolheffing te betalen (Foto ter illustratie ©Pixabay)
Eigenaren recreatiewoningen hoeven geen rioolheffing te betalen (Foto ter illustratie ©Pixabay)

Anne Frank Stichting is merknaam 'Anne Frank' kwijt

De Anne Frank Stichting is de merknaam 'Anne Frank' na negentien jaar kwijtgeraakt. Dat heeft het Europees merkenbureau Euipo eerder deze maand bepaald,  zo schrijft AT5.

Dat meldt de Volkskrant. De stichting heeft zich in 1999 laten registreren om commercieel of politiek misbruik van de naam 'Anne Frank' aan te kunnen pakken. Maar het Anne Frank Fonds, dat gevestigd is in Bazel, probeerde hier een einde aan te maken. Zij wilde namelijk zelf de officiële merknaam gebruiken.

Nadat het Zwitserse fonds een aanvraag had ingediend voor de merknaamregistratie heeft Euipo gekeken welke van de twee stichtingen de beste argumenten had om de naam te kunnen gebruiken. Het merkbureau constateerde dat de Anne Frank Stichting de afgelopen vijf jaar wel gebruik heeft gemaakt van de naam als verwijzing naar de persoon Anne Frank of als onderdeel van haar eigen naam of het museum, maar niet als zelfstandige merknaam. En volgens de regelgeving vervalt je merknaam in zo'n geval.

'Opgelucht'
Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting, kan zich vinden in de uitspraak van het merkenbureau en zal dan ook geen bezwaar maken tegen de beslissing. 'Ik begrijp wat destijds de overwegingen waren om de persoonsnaam als merknaam te laten registreren, maar ik heb er tezelfdertijd het gevoel bij gehad dat dit niet klopte. Het merkenbureau heeft dus terecht vastgesteld dat we terughoudend zijn geweest met het gebruik van Anne Frank als merknaam. Ik zekere zin ben ik opgelucht over de uitspraak', zegt hij tegen de krant.

Volgens de stichting heeft het verlies geen gevolgen voor de strijd tegen van misbruik van de naam. 'Daar hebben we de merknaam niet voor nodig.'

Anne Frank Stichting is merknaam 'Anne Frank' kwijt (Foto: FOK!)
Anne Frank Stichting is merknaam 'Anne Frank' kwijt (Foto: FOK!)

Verplaatsing satellietstation wegens 5G staat nog niet vast

Defensie en Binnenlandse Zaken onderzoeken op dit moment de haalbaarheid van verplaatsing van het satellietgrondstation in het Friese Burum. De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten gebruiken het station voor onderschepping van satellietcommunicatie. Het grondstation gebruikt de 3,5 GHz-frequentieband en die wordt op termijn ook opengesteld voor publiek 5G-gebruik. Dit is de volgende generatie mobiele communicatie.

Lees ook: '5G-netwerk bedreigt nationale veiligheid'

Het onderscheppen van satellietcommunicatie levert onmisbare informatie op, cruciaal voor de nationale veiligheid. Satellietonderschepping is van groot belang binnen het cyberdomein, ook statelijke actoren maken gebruik van satellieten voor het uitvoeren van digitale aanvallen. Regelmatig worden zo infecties en hacks ontdekt. Maar ook communicatie tussen leden van terreurorganisaties waarbij berichten vanuit het buitenland naar Nederland worden verzonden, kunnen worden onderschept. Daarnaast is de informatie nodig voor de veiligheid van uitgezonden militairen en het slagen van missies.

De verwachtingen van 5G voor civiel gebruik zijn groot. Dit vanwege de mogelijkheden voor toekomstige economische en maatschappelijke behoeften. De 3,5 GHz-band is in Europees verband aangewezen voor 5G. Naar verwachting wordt deze band een van de eersten waar 5G in wordt toegepast. Nederland moet, net als alle andere EU-lidstaten, uiterlijk op 31 december 2020 voldoende ruimte hebben vrijgemaakt in de 3,5 GHz-band voor draadloos breedband.

Niet samen op 3,5 GHz-band
TNO is gevraagd om onderzoek te doen naar het samengaan van 5G-netwerken en satellietinterceptie in Burum. De conclusie is dat de 2 niet zonder ernstige hinder samen de 3,5 GHz-band kunnen gebruiken.

Daarom worden op dit moment de mogelijkheden verkend om (een deel van) het satellietgrondstation te verplaatsen. Het gaat om verhuizing naar het buitenland, omdat binnen Nederland geen storingsvrije locaties zijn. Zeker is dat er nogal wat komt kijken bij een eventuele verhuizing. Er wordt gekeken naar juridische en technische haalbaarheid, tijdsduur en de kosten. Verplaatsing van het grondstation staat dus nog niet vast.

Draagvlak creëren
De haalbaarheid van verplaatsing is ook afhankelijk van (politieke) instemming van het betreffende land. Een speciale gezant met kennis van en ervaring in de inlichtingenwereld gaat bij de beoogde partnerlanden draagvlak creëren.

Eind 1e kwartaal 2019 wordt de Nota Mobiele Communicatie gepubliceerd. Hierin wordt definitief duidelijkheid gegeven over de haalbaarheid van verplaatsing.

Twee mensen overleden na zwaar ongeval op N210

Bij een zwaar verkeersongeval zondagmiddag omstreeks 14:30 uur op de N210 bij Lekkerkerk kwam een 29-jarige man uit Lekkerkerk om het leven. Vijf slachtoffers raakten gewond, waaronder twee zwaar gewond. Bij het ongeval waren drie voertuigen betrokken. Een 28-jarige bestuurder is aangehouden. Zijn betrokkenheid bij het veroorzaken van het ongeval wordt onderzocht. De weg is enige tijd afgesloten geweest in verband met het politieonderzoek.

Na de eerste meldingen gingen hulpverleners direct naar de plaats van het incident. Daar bleek dat een voertuig in het water terecht was gekomen. De brandweer haalde een aantal beknelde personen uit dat voertuig. Ambulances vervoerden in totaal 5 slachtoffers naar het ziekenhuis. Daar overleed in de loop van de nacht een 29-jarige vrouw uit Lekkerkerk. 

De afdeling Verkeersongevallenanalyse (VOA) heeft in samenwerking met de tactische afdeling van bureau Verkeer, onderzoek naar de toedracht van het ongeval gedaan. De 28-jarige verdachte wordt gehoord. Om uit te sluiten dat hij middelen heeft gebruikt die mogelijk de rijvaardigheid beïnvloeden, is er een bloedproef bij hem afgenomen.

Twee mensen overleden na zwaar ongeval op N210 (Foto: stockfoto politie.nl)
Twee mensen overleden na zwaar ongeval op N210 (Foto: stockfoto politie.nl)

'5G-netwerk bedreigt nationale veiligheid'

Het kabinet wil dat Nederland het beste mobiele internet van Europa houdt. De vraag naar digitale connectiviteit blijft groeien en daarvoor is de aanleg van nieuwe netwerken zoals 5G essentieel. Voor 5G zijn verschillende frequenties nodig zoals de zogenoemde 3,5 Gigahertz band. Een deel daarvan is echter op dit moment al in gebruik.

Bijvoorbeeld door het interceptiestation voor satellietcommunicatie in het Friese Burum. Om zowel onze nationale veiligheid als overal een optimaal 5G-netwerk te garanderen, heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag namens het kabinet bekend gemaakt dat verplaatsing van dit station naar het buitenland noodzakelijk lijkt.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “De komende jaren worden allerlei dagelijkse zaken continu verbonden met het internet: auto’s, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten. Geavanceerde mobiele communicatie via 5G is daarvoor de basis, maar grondig onderzoek stelt dat dat technisch niet samengaat op dezelfde frequentie als waarop Nederland via Burum inlichtingen verzamelt. Inleveren op onze nationale veiligheid óf straks in een groot deel van Nederland geen 5G zijn beiden niet aan de orde. Het kabinet gaat daarom de optie van verplaatsing uitwerken.”

Beschikbaar stellen 3,5 Gigahertz band voor aanbieden 5G
De 28 EU-landen hebben afgelopen voorjaar vastgelegd dat overal in Europa de 3,5 Gigahertz (GHz) frequentieband beschikbaar wordt gesteld voor het aanbieden van algemene mobiele communicatie aan consumenten en bedrijven via 5G.

Op dit moment zijn er in Nederland 154 lokale vergunningen op deze frequentieband verleend, bijvoorbeeld voor toepassing van eigen draadloze communicatietechnieken binnen bedrijven. Deze lopen tot en met 2022 of 2026. Het Agentschap Telecom (AT) heeft als vergunningverlener- en beheerder aangegeven dat door het doen van aanpassingen in het frequentiegebruik een groot deel van de bandbreedte al in september 2022 ter beschikking kan worden gesteld via een veiling om 5G te gaan aanbieden. Het AT beveelt tegelijkertijd aan om ook na 2026 een deel van de band beschikbaar te houden voor bedrijfstoepassingen.

TNO: technische oplossingen leiden tot ernstige hinder voor 5G of satellietinterceptie
Boven de denkbeeldige lijn Amsterdam – Zwolle is de 3,5 GHz band volledig in gebruik voor het satellietcommunicatie interceptiestation van de inlichtingendiensten in Burum. TNO constateert in een rapport in opdracht van de betrokken ministeries (BZK, Defensie en EZK) dat gezamenlijk gebruik van de 3,5 GHz-band in Noord-Nederland, zonder invloed op de nationale veiligheid enerzijds of het volledig kunnen benutten van 5G anderzijds, onmogelijk is.

FOK! Wat een weer: hogedruk grijpt de macht

Hohohoho!  

Ik haalde het gezegde 'de donkere dagen voor kerst' al vaker aan, en gisteren was het ook weer typisch zo'n dag. Het was bewolkt en regenachtig. Af en toe was het wel even droog, maar de natte perioden waren in de meerderheid. Ik vind dit persoonlijk echt verschrikkelijk. Laat het gewoon lekker licht zijn tot een uur of 9 en temperaturen van 25 tot 30 graden. En dan als afsluiter een geweldige onweersbui. Helaas kennen wij hier in ons land seizoenen, en zullen we het toch hiermee moeten doen met wat we krijgen voorgeschoteld door Moeder Natuur. 

Alle gekheid.. Gisteravond regende het nog op veel plaatsen en soms flink ook, maar in de loop van de nacht trok de regen geleidelijk naar het zuiden toe weg.

Vandaag begint weer een periode van hogedruk. De luchtdruk stijgt naar 1035 Hpa. Toch wil dat niet zeggen stralend weer. De zon zal zo her en der wel schijnen, maar de wolkenvelden overheersen. In het noordoosten wordt het een graad of 6, maar in Zeeland toch nog 9.

En dan kerst. Eerste kerstdag kan de zon ook geregeld schijnen, maar tweede kerstdag is het wolkendek goeddeels gesloten. Regen valt er deze feestdagen vrijwel niet. Het wordt wel wat frisser met maxima van 5 tot 7 graden.

Fijne kerstvakantie!  

Volle maan nabij Kempen. (Foto: spylacopa_68)
De volle maan nabij Kempen in Duitsland. Dat is in de buurt van Venlo. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bijna 1 op de 10 baby's wordt geboren in eenoudergezin

In 2017 werden 15.000 baby’s geboren bij een alleenstaande moeder, dit is 9 procent van alle levendgeboren kinderen. In 2010 was dat nog dat ruim 7,5 procent en in 2000 ging het om 6 procent. In 2010 kwam 58 procent van de pasgeboren baby’s terecht in een huishouden van een gehuwd paar en dat is in 2017 gedaald naar 55 procent. Dat meldt het CBS, dat in het kader van kerst de gezinssituatie van baby’s in kaart brengt.

In Rotterdam, Amsterdam en Almere ligt het percentage levendgeborenen met een alleenstaande moeder boven het landelijk gemiddelde. Hier wonen relatief veel mensen met een Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse migratieachtergrond. Eenoudergezinnen komen in deze bevolkingsgroepen vaker voor.

Moeder minder vaak getrouwd bij geboorte kind
Nog steeds komt het merendeel van de baby’s ter wereld in een gezin met twee ouders, maar die zijn wel minder vaak getrouwd. Tot het midden van de jaren zeventig werden bijna alle baby’s geboren bij een getrouwde moeder. Daarna is een dalende trend ingezet. Het percentage kinderen dat wordt geboren bij een getrouwde moeder ligt sinds 2008 onder de 60 en kwam uit op 57 in 2017. Vanaf 2010 zijn hierbij ook de moeders met een geregistreerd partnerschap meegeteld.

Trouwen voor geboorte kind gebruikelijk in Urk en Staphorst
Het verschilt per gemeente hoe vaak moeders van pasgeboren kinderen getrouwd zijn. In Urk en Staphorst was dit bij meer dan 95 procent van de moeders het geval. In Heerlen, Boxmeer en Rijnwaarden ligt dit percentage rond 40. Hiermee behoren ze tot de gemeenten waar trouwen voor de geboorte van een kind het minst gebruikelijk is.

Meestal het eerste of tweede kind in het gezin
Een gezin met twee kinderen is het meest gangbaar in Nederland. Ruim de helft van de vrouwen komt daar op uit. Baby’s worden in de meeste gevallen als eerste kind geboren (43 procent) of met één broer of zus (38 procent). Ongeveer 5 procent komt in een gezin met drie of meer broers en/of zussen. Dit kunnen ook stiefbroers of -zussen zijn. Daarnaast is het mogelijk dat biologische broers en zussen niet in hetzelfde gezin wonen.

Het bedrag

Het bedrag stond hem wat tegen. Hij was heus niet te beroerd om flink in de buidel te tasten, maar dan moest hij wel zeker weten dat hij waar voor zijn geld zou krijgen. De ellende is natuurlijk dat je vooraf moet betalen en vooraf heb je nu eenmaal geen idee of je waar voor je geld krijgt. Althans, niet hier. De ervaring moest het leren.

FOK!Kerstprijsvraag: 24 december

Vandaag is onze vriend Luigi aan de beurt in de FOK!Kerstprijsvraag! De prijs van vandaag is Luigi Mansion voor de 3DS plus een goodie bag van Nintendo..

Zet je angst aan de kant en ga op een bovennatuurlijk, komisch avontuur om Mario te redden in Luigi's Mansion voor de Nintendo 3DS. In deze remake van de Nintendo klassieker moet je alleen of met een vriend, voorzichtig een weg zien te banen door een spookhuis, terwijl je lastige puzzels moet oplossen en geesten moet opzuigen met je vertrouwde stofzuiger. 

Verder krijg je er een poster, t-shirt en tas bij!

Om de game te winnen moet je de volgende vraag goed beantwoorden. Op welke systeem van Nintendo kwam Luigi's Mansion eerst uit? 

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.