De FOK!film-crew Top 5 van 2017

Het is het einde van het jaar en ook FOK! doet mee aan de jaarlijstjes. We hebben aan ieder van onze filmredactieleden gevraagd wat hun persoonlijke favoriete films van 2017 waren. Uiteraard mag de grootste teleurstelling daarbij niet ontbreken! De favorieten lopen sterk uiteen en dat zal bij jullie, onze lezers, niet anders zijn. We zijn dan ook erg benieuwd naar jullie voorkeuren! Laat ze achter in de reacties.

Roberto_BOZ:

1. Logan

Een superheldenfilm op nummer 1. Maar Logan is niet zomaar een superheldenfilm. Dit is een superheldenfilm die zichzelf presenteerde als een film noir/road movie. Regisseur James Mangold liet zien dat je met het superheldengenre echt álle kanten op kunt en deed dit met een souplesse die, ook als individuele film, een indrukwekkend karakterdrama wegzet wat voor mij dit dé film van 2017 maakt.

Logan: Hugh Jackman

2. A Monster Calls

Een jongen wordt opeenvolgende nachten bezocht door een monster waarbij het monster verhalen vertelt om de jongen te helpen om te gaan met zijn terminaal zieke moeder. Dit leidt tot een sprookjesachtige saga vol prachtige animaties en tegenstrijdige emoties. Een film die me even van mijn stuk bracht en mijn gedachten niet meer verliet.

A Monster calls

3.  Get Out

Mij was verteld dat dit een horrorfilm zou zijn. Het eerste uur blijft de film hier ver weg van. Het was een maatschappijkritische film over de integratie van een zwarte jongen in een sjieke, witte familie. De film maakt pijnlijk duidelijk hoe een minderheid nog altijd hinder ondervind van hun huidskleur, ondanks dat de familie denkt gastvrij te zijn. Maar onder de oppervlakte wordt duidelijk dat ze de jongen niet volledig accepteren. De film neemt hier en daar wat onverwachte twists en mondt uit in een zenuwslopend einde. Heerlijk!

Get Out paniek

4. Star Wars: The Last Jedi

Misschien nog wat recent maar de film blijft maar door mijn hoofd sproken. Een schitterende class-act performance van Mark Hamill, een emotioneel einde en non-stop actie. Deze film oversteeg de standaard die Star Wars weg heeft gezet en was niet alleen een prima Star Wars-film, maar een prima film (punt).

5. Wind River

Een thriller met Jeremy Renner en Eilzabeth Olsen in de hoofdrollen. Taylor Sheridan neemt na Hell or High Water naast de schrijverspen ook het regiestokje ter hand en weet een ijzersterke film weg te zetten. De verlaten sfeer van het Amerikaanse landschap wordt nergens zo duidelijk als in de vergezichten die het hele doek vullen. Een dijk van een thriller met een maatschappijkritische boodschap over de behandeling van Native Americans: niet te missen!

Teleurstelling van het jaar – Thor: Ragnarok

Nee, dit was niet de slechtste film van het jaar. Maar wel een teleurstelling die aantoonde wat de staat van het Marvel-universum is. De grappen worden steeds absurder en prominenter. Humor, misschien wat extreme humor, is prima om te voorkomen dat deze films zichzelf té serieus gaan nemen. Maar om op cruciale elementen (er gebeurt nogal wat in deze film, zoals de dood van een karakter) een heftige gebeurtenis weg te wuiven met een flauwe grap ging mij een stap te ver. Shit hits the fan in deze film maar je voelt de impact van de gebeurtenissen niet en dat stelde mij teleur.