FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 december 2018

NFL: Nog drie play-offplekken over, Patriots vestigen records

In de NFL hebben in de afgelopen dagen nog eens vier teams zich geplaatst voor de play-offs. Dat betekent dat er in de laatste week nog drie plekken beschikbaar zijn voor het postseason, waar uiteindelijk de winnaar van de Super Bowl uit komt rollen.

De Dallas Cowboys zouden zeker zijn van de play-offs bij winst op de Tampa Bay Buccaneers. Dat lukte: quarterback Dak Prescott leidde zijn ploeg met 27-20 naar de winst, waarbij 20 van zijn 25 passes succes opleverden. Al in het eerste kwart scoorden de Cowboys uit een 69-yard fumble return touchdown van Jaylon Smith en de voorsprong werd niet meer weggegeven.

De Houston Texans konden zich met winst bij regerend kampioen Philadelphia Eagles verzekeren van de playoffs en dat leek te lukken, tot de laatste seconden: kicker Jacke Elliott trapte de bal vanaf 35 yards tussen de palen en de Eagles wonnen met 32-30. De Texans zouden zich echter ook plaatsen met verlies van de Baltimore Ravens en/of de Pittsburgh Steelers, en de Steelers verloren van de New Orleans Saints, dus de Texans mogen alsnog het postseason in.

Philadelphia Eagles - Houston Texans (Bron: YouTube)

Ook de Seattle Seahawks mogen zich melden in het naseizoen, na een knappe zege op de Kansas City Chiefs. Quarterback Russell Wilson tekende voor 271 yards en drie touchdowns, waarbij een 2-yard pass op Ed Dickson en een 1-yard run van Chris Carson voor de beslissing zorgden: 38-31.

De New England Patriots wonnen met 24-12 van de Buffalo Bills en wonnen zo voor het zestiende jaar minstens tien wedstrijden, waarmee ze een NFL-record hebben geëvenaard: de San Francisco 49ers deden tussen 1983 en 1998 hetzelfde.

Daarnaast wonnen de Patriots de AFC East-divisie voor het tiende jaar op rij, een record in de NFL ongeacht de divisie. Het is ook nog eens het tiende jaar op rij waarin de Patriots de play-offs halen en ook dat is een record: ze stonden - uiteraard - op negen stuks, samen met de Dallas Cowboys (1975-1983) en de Indianapolis Colts (2002-2010).

De Patriots schreven geschiedenis (Bron: YouTube)

Uitslagen NFL - Week 16
Tennessee Titans - Washington Redskins 25-16
Los Angeles Chargers - Baltimore Ravens 10-22
Carolina Panthers - Atlanta Falcons 10-24
Cleveland Browns - Cincinnati Bengals 26-18
Dallas Cowboys - Tampa Bay Buccaneers 27-20
Detriot Lions - Minnesota Vikings 9-27
Indianapolis Colts - New York Giants 28-27
Miami Dolphins - Jacksonville Jaguars 7-17
New England Patriots - Buffalo Bills 24-12
New York Jets - Green Bay Packers 38-44 OT
Philadelphia Eagles - Houston Texans 32-30
Arizona Cardinals - Los Angeles Rams 9-31
San Francisco 49ers - Chicago Bears 9-14
New Orleans Saints - Pittsburgh Steelers 31-28
Seattle Seahawks - Kansas City Chiefs 38-31
Oakland Raiders - Denver Broncos 27-14

Big Bullets bevestigt 13e landstitel Malawi met winst

Het is zo rond de kerstdagen een beetje karig wat sportnieuws betreft, maar we zijn natuurlijk niet voor één gat te vangen: overal is er wel nieuws te vinden.

Dat is dan weer goed nieuws voor de liefhebbers van de TNM Super League, ook wel bekend als de Malawi Premier Division. Inderdaad, de topcompetitie van het voetbal in Malawi. Helaas komen we daar niet vaak aan toe, maar nu is daar dan toch mooi even tijd voor.

Nyasa Big Bullets heeft het seizoen in Malawi afgesloten met winst, hoewel de titel al binnen was: met alleen de 30e en laatste wedstrijd te gaan kon de ploeg niet meer ingehaald worden door aartsrivalen Be Forward Wanderers, eveneens afkomstig uit Blantyre. Dat is overigens de tweede stad van Malawi en één van 's werelds goedkoopste steden voor expats. Pak je nog maar even mee, zo op eerste kerstdag.

De ploeg nam het thuis op tegen Civil Service United uit hoofdstad Lilongwe. Het werd 2-1 voor de thuisploeg, waardoor Civil als vijfde eindigde en Big Bullets voor de dertiende keer in de geschiedenis de landstitel mocht vieren.

Gelukkig slaan we de fans van de Ethiopische Premier League niet over. Daar speelde Mekelakeya, ook wel bekend als Defence Force, tegen het onvolprezen Wolaitta Dicha SC, de bekerwinnaar van vorig jaar. Het leger is recordkampioen, met elf titels tussen 1949 en 1989, en regerend bekerwinnaar en won dit keer met 3-1.

Man in buik geschoten in Rotterdam-IJsselmonde

Een 26-jarige man uit Ridderkerk is dinsdagavond op de Huniadijk in Rotterdam-IJsselmonde gewond geraakt nadat hij door een kogel in zijn buik getroffen is. Wat zich precies in en rond de woning op de Huniadijk heeft afgespeeld, is nog onduidelijk.

Vanuit een woning aan de Huniadijk werd het alarmnummer gebeld omdat een man in zijn buik was geschoten. De man was aanspreekbaar, maar werd door de ambulance zo snel mogelijk overgebracht naar het ziekenhuis. De politie trof in de woning een vrouw en twee kinderen. Of het schieten in de woning heeft plaatsgevonden, is nog onduidelijk. De politie doet onderzoek naar de toedracht.

Belgische bank waarschuwt voor eigen mail

Het Belgische bank-verzekeringsconcern KBC heeft klanten gewaarschuwd voor een mail die het zelf verzonden had. Volgens de bank was het een phishing-bericht.

De tekst was eerder verstuurd naar klanten die een lening op afbetaling afgesloten hadden. Deze klanten kregen hierin een gratis autoverzekering aangeboden. Diezelfde mail werd daarna naar een groep klanten en niet-klanten gestuurd.

Aangezien het bedrijf de mail "uiterst ongeloofwaardig" vond stuurde men zo snel mogelijk een waarschuwing om niet op de link te klikken. De bank verontschuldigt zich nu voor de verwarring...

Man slaat ruiten politiebureau aan gort

De politie heeft in kerstnacht een 28-jarige man opgepakt nadat hij rond middernacht het politiebureau in Sprang-Capelle vernielde. Eerst  sloeg hij de ruit van de schuifdeur bij de hoofdingang in, om vervolgens binnen nog een ruit in de centrale toegangshal te vernielen. 

Toen hij er vervolgens vandoor wilde gaan werd hij voor deur opgepakt door agenten die op het inbraakalarm afkwamen. Op het moment van de vernieling was het bureau onbemand, zo meldt de politie op Facebook. 

Man slaat ruiten politiebureau aan gort (Foto: Politie Waalwijk)
  (Foto: Politie Waalwijk)

Man aangehouden na mogelijk zedendelict in Arnhem

De politie doet onderzoek aan de Rosendaalseweg in Arnhem in verband met een mogelijk zedendelict. Een voorbijganger belde de politie vanochtend omdat hij een situatie niet vertrouwde. Agenten zijn meteen ter plaatse gegaan en hebben het slachtoffer opgevangen. De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek. In de buurt is een man aangehouden die mogelijk met de zaak in verband gebracht kan worden.

De politie hoopt door het onderzoek duidelijkheid te krijgen over wat er precies is gebeurd. Een woordvoerder van de politie: "Daarom vragen we de hulp van mensen die in de buurt van de Rosendaalseweg wonen, of vanochtend vroeg daar op straat waren. Heb je vanochtend voor acht uur iets opvallends gezien rond de Bronbeeklaan en de Rosendaalseweg? Was je daar op straat en heb je mensen gezien? Of heb je andere informatie die misschien kan helpen? Bel dan vandaag nog de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem."

CDS in vogelvlucht langs de kleine missies

Ruim 22.000 kilometer vliegen voor een troepenbezoek vlak voor Kerstmis. In 5 dagen zo’n 32 uur in een vliegtuig. Van Nederland naar Afghanistan, Israël, Zuid-Soedan en een logistiek steunpunt in het Midden-Oosten. En oh ja, ook 3 minuten in een helikopter in Kabul.

Dit vluchtschema heeft iets weg van een top-dj die de wereld afreist om te draaien op dancefeesten. Maar het is de planning van Commandant der Strijdkrachten (CDS) Rob Bauer die de afgelopen dagen van hot naar her vloog om Nederlandse militairen in die missiegebieden te ontmoeten.

Klein maar fijn
De focus lag op de kleine missies waar 4 tot enkele tientallen Nederlanders zitten. “Tijdens briefings hoor ik over deze missies, maar ben nog niet overal geweest. Daarom wil ik ze met eigen ogen zien”, zegt de CDS. “Ik wil horen wat mensen bezighoudt.” Zo is Afghanistan ‘geen leuke missie’, vertelt majoor Rob in Kabul. “Er valt niets te klagen, dat is niks voor Nederlanders”, zegt hij met een knipoog.

Gewoon doorbikkelen
Duizenden kilometers verderop werkt Rens van Mierlo, luitenant ter zee 2 OC, met een groepje collega’s voor de VN-waarnemersmissie op de Golanhoogte. “Bijna niemand weet dat hier Nederlanders zitten, daarom zijn we blij met dit bezoek. De kleine missies mogen niet uit het oog worden verloren.”

Maar collega Reinout de Vries moet gewoon werken tijdens de feestdagen. “Maakt niet uit. In Ramallah geef ik les op de Palestijnse militaire academie en moslims vieren geen kerst”, aldus de luitenant-kolonel, werkzaam bij de missie United States Security Coordinator(USCC).

Waardering
“Het is een bonte verzameling mensen die goed werk doet”, zegt Bauer. “Met de feestdagen verdient deze groep aandacht. Ze zijn ver van huis en familie. Dat kunnen we niet goed maken, dus wil ik met deze bezoeken mijn waardering tonen.”

Bitterballen in Juba
Nergens gaan de feestdagen ongemerkt voorbij. Kapitein Dorthy heeft een kerstlunch in Juba, hoofdstad van Zuid-Soedan. Met 5 Nederlanders werkt ze hier voor de VN-missie die de burgers van het instabiele land beschermt. “De lunch is bij een hotel. De Nederlandse eigenaar zou bitterballen kunnen regelen. Dus hebben dat we gevraagd, lekker toch. Zo maken we er iets bijzonders van.”

900 militairen wereldwijd
De CDS ging niet langs alle inzetgebieden, maar daar is uiteraard ook aandacht voor kerst. Voor de een tussen de werkzaamheden door, voor de ander is er ruimte voor verlof.

CDS iin vogelvlucht langs de kleine missies (foto: Defensie)
CDS iin vogelvlucht langs de kleine missies (foto: Defensie)

Doden en gewonden bij aanslag met gekaapte stadsbus

In de Chinese stad Longyan zijn minimaal 5 doden gevallen bij een aanslag met een gekaapte stadsbus. Ook raakten er meer dan 20 mensen gewond. Verschillende media zeggen dat de dader een mes had. Nadat hij de bus gekaapt had reed hij in op het verkeer. 

Er is nog veel onduidelijk: zo is het niet bekend of er alleen slachtoffers op straat zijn gevallen of dat er ook slachtoffers onder de passagiers zijn. Ook de identiteit van de dader en het motief zijn nog onduidelijk. 

Radio Free Asia plaatste een video op Twitter. Hierop is te zien hoe agenten een man, vermoedelijk de dader, in de boeien slaan. Ook zijn er slachtoffers te zien op de beelden. 

'Barcelona haakt af in veiling Raiola inzake De Ligt'

Barcelona lijkt af te haken in de strijd om Matthijs de Ligt.

Mundo Deportivo meldt dinsdagochtend dat de Catalaanse topclub niet wil meedoen in de 'veiling' van zaakwaarnemer Mino Raiola inzake de verdediger van Ajax. Volgens de krant is het onwaarschijnlijker geworden dat de Oranje-international zich komende zomer aansluit bij Barcelona.

Naast de club van trainer Ernesto Valverde zijn ook onder meer Paris Saint-Germain, Manchester City, Real Madrid, Juventus en Bayern München geïnteresseerd in de diensten van De Ligt. Raiola zou volgens de krant proberen een deal te bewerkstelligen met de club die het meeste geld biedt en bereid is het meeste salaris te betalen aan de stopper.

Barcelona wil niet meedoen aan deze 'veiling', zo klinkt het, maar de club blijft geïnteresseerd in de negentienjarige winnaar van de Golden Boy Award. De Catalaanse grootmacht dubt ook of men aan De Ligt meer salaris moet bieden dan Frenkie de Jong, die naar verluidt al akkoord is met het voorstel van de huidige koploper van LaLiga.

Als De Ligt, die nog steeds zou openstaan voor een transfer naar Barcelona, alsnog kiest voor de Catalaanse topclub, dan gaat hij net zoveel verdienen als De Jong. Beide spelers moeten naar verluidt rond de zeventig miljoen euro kosten. De Ligt en De Jong liggen nog tot respectievelijk medio 2021 en medio 2022 vast in de Johan Cruijff ArenA.

2018: Jaar van de weerrecords en extremen

2018 zit er alweer bijna op met in onze herinnering de prachtige zomer waar maar geen einde aan leek te komen. Een hittegolf die op sommige plaatsen in het land 29 dagen duurde waarbij we af en toe te maken hadden met pittige regen en onweersbuien.

Verder een jaar waar in de extremen van het weer, het klimaat en moeder aarde ons weer aardig geteisterd heeft. Van orkanen in de VS en Azië tot de verschrikkelijke bosbranden in Griekenland en Californië. Van vulkaanuitbarstingen op Hawaii tot aan de recentelijke tsunami in Indonesie.

Kracht van water
Kracht van water

Het weer- en klimaatforum van FOK! heeft er een prachtig jaaroverzicht van gemaakt. Neem eens een kijkje als je zin hebt.

FOK!forum: Jaaroverzicht 2018 Weer, Klimaat en Natuurrampen (WKN)

Namens WKN wens ik iedereen op FOK! een zalig kerstfeest en alvast een fijne jaarwisseling, en tot in 2019!

19-jarige opgepakt voor serie overvallen

Rechercheurs hebben in Rotterdam een 19-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij drie gewapende overvallen eind november. Deze vonden plaats in Eindhoven en Veldhoven, allen op één avond. De man is verhoord en zit in bewaring.

De man zonder vaste woon of verblijfplaats wordt gezien als mededader en dus niet als hoofddader. Eerder hield de politie al een 19-jarige Eindhovenaar aan. Beide mannen worden verdacht van drie overvallen op woensdagavond 28 november. Doelwit waren een tankstation, een filiaal van New York Pizza in Eindhoven en een supermarkt in Veldhoven. In alle gevallen bedreigde een man het aanwezige personeel met een mes en ging er met een geldbedrag vandoor.

Diezelfde avond nog vond een vierde overval plaats op een supermarkt in Best. Daar zijn beide aangehouden verdachten niet bij betrokken. De zoektocht naar die overvaller is nog in volle gang.

Bijleveld brengt kerstbezoek aan militairen in Irak

Nederland blijft zich ook in 2019 inzetten voor een stabiel Irak. Dat was de belangrijkste boodschap van minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten tijdens een kort bezoek aan het land. “De strijd tegen de Islamitische Staat (ISIS) is nog niet gestreden en de huidige stabiliteit in Irak is nog broos”, aldus de minister. Bijleveld was samen met staatssecretaris Barbara Visser op kerstbezoek bij een deel van de Nederlandse militairen die werken aan het verbeteren van de veiligheid in Irak.

Nederlandse vertegenwoordiging
Zondagavond hadden beide bewindspersonen in Bagdad een ontmoeting met Jeanine Hennis-Plasschaert, de nieuwe speciale VN-vertegenwoordiger voor Irak en hoofd van de VN-missie in het land. Met haar spraken zij over de laatste ontwikkelingen in de regio. Ook volgens Hennis gaat het nog wel even duren voordat ISIS verslagen is. “Er leeft hoop en optimisme in Irak, maar tegelijkertijd is de huidige situatie fragiel en niet onomkeerbaar”, aldus de VN-vertegenwoordiger.

De bewindspersonen maakten ook kennis met de hoogste civiele adviseur van de NAVO-missie in Irak (NMI), de Nederlandse diplomate Jeanette Seppen. NMI richt zich op versterking van de Iraakse veiligheidssector door middel van training en advies aan het Iraakse ministerie van Defensie. “De missie is pas recent van start gegaan. Het hervormen en opbouwen van de veiligheidsinstituties gaat veel tijd kosten”, aldus Seppen.

Bijleveld heeft bewondering voor de rol die beide vrouwen spelen. “Het is bijzonder om te zien hoe 2 Nederlandse vrouwen een belangrijke verantwoordelijkheid dragen bij het herstellen van de stabiliteit in dit land”, aldus de minister.

Ontmoeting commandant anti-ISIS-coalitie
Er was ook een ontmoeting met luitenant-generaal LaCamera, de commandant van de anti-ISIS-missie waar alle inspanningen gericht tegen ISIS in Irak en Syrië onder vallen. LaCamera gaf aan dat de Verenigde Staten blijven strijden tegen ISIS in de regio, ondanks het recente besluit om de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken.

Nederlandse trainers
Vanwege zware mist kon pas vandaag worden doorgevlogen voor een kort bezoek aan Erbil in de Koerdistan Autonome Regio (KAR). In Erbil trainen ongeveer 50 Nederlandse militairen de Koerdische strijdkrachten. Deze Peshmerga-strijders spelen een belangrijke rol in het stabiliseren van gebied dat is heroverd op ISIS. Op het Nederlandse deel van het internationale kamp werd met de Nederlandse militairen kerst gevierd.

Kerstkaarten voor militairen
Ook werden kerstkaarten uitgedeeld die door vrijwilligers in Nederland zijn gemaakt. Staatssecretaris Visser sprak van een bijzonder maatschappelijk initiatief. “Het afgelopen jaar zijn door vrijwilligers meer dan 2.000 kerstkaarten voor Nederlandse militairen op missie gemaakt. Die betrokkenheid is mooi en wordt zeker gewaardeerd”, aldus Visser.

Bijleveld brengt kerstbezoek aan militairen in Irak (Foto Defensie)
Bijleveld brengt kerstbezoek aan militairen in Irak (Foto Defensie)

Woningbrand door blussen pannetje met vet

In de keuken van een woning aan de Pretoriusstraat in Amsterdam is gisteravond brand uitgebroken toen een bewoner een vlam in de pan wilde blussen. Twee mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn twee personen naar het ziekenhuis vervoerd.

De brand was al uit toen de brandweer arriveerde. Volgens de brandweer is de schade aan de woning aanzienlijk, maar is de woning niet onbewoonbaar. Wel zal er goed geventileerd moeten worden, aldus een woordvoerder.

6000 euro voor één uurtje parkeren in Amsterdam

Parkeren in de stad is niet goedkoop. Maar toen Vincent Everts de parkeergarage van het Bos en Lommerplein wilde verlaten schrok hij toch. Hij moest maar liefst 6.058 euro aftikken.

Everts maakte een filmpje van de bizarre rekeningen en zette het op Twitter. Daarin zegt de bekende trendwatcher dat hij zijn Tesla een uurtje in de parkeergarage had staan om even boodschappen te doen. Toen hij bij terugkomst af wilde rekenen, kwam het wel erg hoge bedrag tevoorschijn. 'Het was wel even een holy shit-momentje.'

Inmiddels is het mysterie opgelost. De fout lag bij Everts zelf. 'Ik parkeerde hier eerder in oktober en dat kaartje heb ik in de automaat gestopt.' Everts weet niet meer hoe hij twee maanden geleden de garage verliet. 'Misschien was ik wel achter een andere auto gereden.'

Uiteindelijk liep het met een sisser af en werd er geen 6000 euro van zijn rekening afgeschreven. 'Niet veel later vond ik het goede kaartje', zegt Everts. 'Uiteindelijk hoefde ik maar ongeveer 1 euro te betalen.'

FOK! Wat een weer: droog

Het is grotendeels bewolkt, vooral in het westen zijn er ook opklaringen aanwezig. De temperatuur ligt momenteel tussen 6°C in Waddengebied en 1°C in het uiterste zuiden. In een langdurigere opklaring kan de temperatuur in het zuiden aanvankelijk nog net onder nul liggen, tevens kan er een enkele mistbank voorkomen. De wind is west tot zuidwest en is zwak tot matig.

Overdag is het grotendeels bewolkt, al komen er ook enkele opklaringen voor. Het blijft overal droog. De middagtemperatuur komt uit rond 7°C. De westelijke wind is matig, aan de noordwestkust en boven de Wadden matig tot vrij krachtig.

Komende nacht is het met uitzondering van het (uiterste) zuiden bewolkt. In het zuiden kunnen enkele mistbanken ontstaan. In het noorden valt soms wat lichte regen of motregen. De minima lopen uiteen van 6°C in het noordelijk kustgebied tot iets onder nul in opklaringen in het zuiden. De wind is zuidwestelijk, zwak tot matig en in het noordelijk kustgebied eerst nog vrij krachtig.

Woensdag begint bewolkt, maar in de loop van de dag klaart het van het zuiden uit enigszins op. In het noorden valt eerst lokaal nog lichte regen of motregen. De maxima liggen tussen 4°C in het zuiden en 8°C in het noorden. De wind is zuidwest en zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Iteejer was onderweg en shoot een paar fraaie wolkjes boven de weg.
Iteejer was onderweg en schoot een paar fraaie wolkjes boven de weg.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

FOK!Kerstprijsvraag: 25 december (met pc game)

Vandaag gaan we racen in de woestijn met de FOK!Kerstprijsvraag! De prijs van vandaag is DAKAR 18 voor PlayStation 4 of pc.

DAKAR 18 is gebaseerd op één van de zwaarste rally-evenementen van de wereld. In DAKAR 18 kan je de rally die afgelopen januari is gereden, naspelen in een grote open wereld van zo'n 18.000 vierkante kilometer. De game speelt zich af in Peru, Bolivia en Argentinië en bevat alle stages van afgelopen rally, inclusief officiële teams en alle klasses die je in de Dakar Rally kan verwachten. Dat betekent dus dat de auto's, trucks, motorfietsen, quads en UTV's allemaal vertegenwoordigd zijn.

Om kans te maken op de game moet je uiteraard de volgende vraag goed beantwoorden. Welke redacteur van FOK! schreef de preview van het spel DAKAR 18? 

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.