Interview: Do over haar rol in Pieter Konijn

In augustus komt Pieter Konijn op DVD en Blu-ray uit. De succesvolle familiefilm werd in het Nederlands overgesproken door verschillende bekende stemmen, zoals Jan Versteegh, de dames van O'Gene en zangeres Do. We spraken kort met Do: over haar rol in deze film, over haar ervaringen met nasynchronisatie en over haar bijzondere connectie met het klassieke Engeland.

Een leuke binnenkomer: Houd je zelf (van) konijnen?

Ik wilde als kind graag konijnen maar we hadden al katten. Ze zijn echter zo leuk om lekker mee te knuffelen. We wonen nu zelf in de binnenstad van Amsterdam waar het houden van konijnen helaas niet mogelijk is.

Was je al bekend met de boeken van Pieter Konijn voordat je mee ging doen?

Als kind werden de verhalen niet voorgelezen door mijn ouders. Ik kende de verhalen echter wel. Vooral de tekeningetjes die de verhalen begeleidden waren niet te missen!

Pieter Konijn stemmen
De Nederlandse stemmen achter de personages in de film

Je spreekt de stem in van een mens in plaats van een konijn. Vind je dat niet jammer?

Het was lastig om live action in te spreken. Je bent altijd afhankelijk van de gezichtsutidrukking van de persoon. Met animatie ben je natuurlijk vaak iets vrijer. Ik vond het leuk om dit te doen en heb ook vaker de stem van deze actrice (Rose Byrne, red.) gedaan. Voor deze film ging het best makkelijk maar er was veel te doen. Er is toch sprake van interactie met animatie en vooral dat deel vond ik leuk om te doen.

Sprak je de stemmen samen in met de andere stemacteurs?

Dit doe je altijd los van elkaar om te voorkomen dat je elkaars opname verstoort. Soms reageer je al wel op de Nederlandse stem, maar het gebeurt ook vaak genoeg dat de Nederlandse stem er nog niet is. Je reageert dan gewoon op de originele stemmen.

In de film spreek je de stem in van Bea. Wie of wat is Bea voor personage?

Bea klinkt op het eerste gezicht wat stoffig. Ze neemt het heel erg op voor de natuur en iedereen moet maar in vrede met elkaar leven. Gelukkig blijkt tijdens de film dat ze ook een pittigere kant heeft die steeds meer naar voren komt. Ikzelf zou in ieder geval al eerder geïrriteerd raken.

Wat vind je het leukste om te doen aan voice-over werk?

Het is toch een soort van acteren zonder dat je zelf in beeld bent. Zingen is mijn eerste natuur en dat doe ik dan ook met emotie. Bij het spreken blijkt dat toch een andere discipline dus daarmee krijg je echt een uitdaging om het geloofwaardig te krijgen. Het is ook altijd een uitdaging om de tekst te synchroniseren met de mondjes. Teksten worden tijdens het opnemen aangepast. Als het karakter op beeld een 'o' maakt, kan je geen 'i' uitspreken. Een juiste intonatie is daarbij ook van belang. Dat technische aspect en het vinden van de balans vind ik erg leuk.

Pieter Konijn poster 2

Welke films kijk jij zelf graag samen met je familie?

Ik heb deze film met mijn zoontje van 4,5 jaar gekeken en die vond het erg leuk. Er wordt natuurlijk flink kattekwaad uitgehaald. De hoofdpersoon krijgt ook te maken met de dood dus af en toe is het toch best pittig maar dit wordt afgewisseld met voldoende (slapstick)humor.

Je was zelf bijna deelnemer van Wimbledon, een klassieke Engelse traditie. Pieter Konijn is typisch Engels. Heb jij iets met dat Engelse sfeertje?

Niet per sé hoor, maar Engeland vind ik een onwijs leuk land. Het tradionele aspect trekt me heel erg aan. Dit zie je ook in de film en hopelijk hebben we dat gevoel weten te behouden. 

We mogen een aantal DVD's en Blu-ray's weggeven aan onze lezers. Welke vraag heb jij aan ze?

Kunnen jullie mij vertellen hoeveel broertjes en zusjes Pieter Konijn heeft? Je kunt hier meedoen!

Neem je vanavond ook een worteltje bij het eten?

Speciaal voor deze avond wel. 

Pieter Konijn verschijnt in augustus op DVD en Blu-ray. We hebben een leuke prijsvraag waarmee jij er een DVD of Blu-ray kan winnen. Je kan meedoen tot 30 juli via deze link!.