Cast en crew over The Expanse seizoen 5: persoonlijker dan ooit

Vanaf woensdag 16 december start Amazon Prime Video met het streamen van het 5e seizoen van sciencefiction hit The Expanse. Gebaseerd op de boekenreeks van James Corey laat de serie zich nog het beste omschrijven als een soort Game of Thrones in space. Epische avonturen, verre werelden, politieke intriges en rauwe personages maken de serie tot een hit. We spraken een deel van de cast en crew voorafgaand aan de première van het 5e seizoen.

Showrunners Naren Shankar en boekschrijvers Ty Franck en Daniel Abraham (onder pseudoniem James Corey) geven aan dat het 5e seizoen eigenlijk het makkelijkste seizoen om te schrijven tot nu toe was. Er gebeurt zoveel in het 5e boek (waar dit seizoen op gebaseerd is) dat het moeilijkste eigenlijk het bepalen van het startpunt was. Nu de serie op Prime Video komt kan men ook trouwer aan de boeken blijven, omdat er wat minder restricties zijn. Ook de pandemie had nauwelijks effect omdat de serie al klaar was met filmen in februari. De post-productie (montage, toevoegen van de visual effects etc) is op afstand gedaan door de mensen thuis. De crew had al veel ervaring met het werken op afstand waardoor dit proces vrij soepel verliep. Voor het nieuwe seizoen zijn alle veiligheidsprotocollen (quarantaine, testen) ook op orde gebracht. 

The Expanse seizoen 5 Naomi

Dominique Tipper (Naomi Nakata) geeft aan dat dit een uitdagend seizoen voor haar was. Ze gaat op zoek naar haar eigen zoon. Zo persoonlijk is het voor haar nog nooit geweest. Dat is wat anders dan de afstandelijke Naomi die ze altijd speelde. Wel was Dominique altijd op de hoogte van haar achtergrond en ze is heel blij dat dat dit seizoen eindelijk naar voren komt. In het tweede deel van dit seizoen wordt haar rol ook meer fysiek doordat er meer actie is. Ze had zich eigenlijk nooit goed kunnen voorbereiden maar het was één van de grootste uitdagingen in haar leven.

Keon Alexander krijgt dit seizoen een grotere rol als villain Marco Inaros. Inaros is langzaam geïntroduceerd in het vorige seizoen maar gaat nu echt heibel maken. Keon geeft aan dat hij Marco niet als de bad guy ziet. Hij heeft een duidelijk doel en wil iets bereiken. Het feit dat hij een held voor een heleboel mensen is zegt ook iets. Deze vragen en dilemma's zijn dit jaar actueler dan ooit. Hij vindt het een hele eer om deze rol te mogen spelen. Dit allemaal nog naast de uitdaging om te werken met de kabels voor de scènes waarin gewichtloosheid een rol speelt. Hij heeft vooral respect voor de manier waarop Tipper hiermee om ging. Gelukkig was er genoeg begeleiding maar doen alsof je gewichtloos bent zonder de juiste training is niet te doen.

The Expanse seizoen 5 Holden

Ook Cara Gee (Drummer) kijkt uit naar het nieuwe seizoen. Haar personage praat volledig in het unieke accent van de Belters. Als groot fan van de show heeft ze haar auditie gedaan, volledig in dit accent. Ze heeft dit gedaan naar het toonbeeld van Jared Harris in seizoen 1. Ze heeft ook mazzel dat ze getrouwd is met een Nederlander. Zo kon ze af en toe wat Nederlandse woorden verwerken in dit accent. Als het niet geknipt is, dan zouden we haar dit seizoen 'godverdomme' moeten horen zeggen.

We konden tot slot nog kort spreken met Steven Strait, die de rol van James Holden speelt. We vroegen hem hoe hij het vindt om de rol van de typische good guy te spelen, ondanks dat deze rollen vaak toch wat saai zijn. Met Holden is dit juist anders. Strait denkt zelf dat dit komt omdat de kijker hem langzaam ziet groeien in de rol van held en leider. Hierdoor voelt het juist voor de kijker dat Holden nu staat waar hij staat. Als acteur is dit één van de meest mooie uitdagingen die je hebt. Een andere uitdaging dit seizoen was het opsplitsen van de crew van de Rocinante. In aflevering 1 is de volledige crew al opgesplitst naar verschillende verhaallijnen. Hierdoor komt iedereen in een nieuwe situatie terecht. Voor Holden is het een eenzame reis, maar is gegroeid in de eerdere seizoenen om hier klaar voor te zijn. Dat is mede te danken aan het vooruit denken van de schrijvers omtrent het verhaal.

Tuurlijk hebben we ook gevraagd naar het 6e en laatste seizoen. De showrunners geven aan dat ze de tijd hebben om een natuurlijk eind aan de serie te geven, ondanks dat de boekenreeks doorloopt tot boek 9. Toch is een verfilming van het 6e boek een logische plaats om te stoppen met de serie. Dat wil echter niet zeggen dat er verder niks meer gebeurt in dit universum. Een spin-off lijkt dus in de maak, maar meer wordt helaas nog niet prijs gegeven. Ook Strait geeft aan dat 6 seizoenen een hele mooie run is voor deze serie, zeker als je bedenkt dat het tussentijds al gecanceld is.

The Expanse seizoen 5 heeft vanaf woensdag 16 december iedere woensdag een nieuwe aflevering te streamen op Amazon Prime Video.