FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 augustus 2012

Noorse soldaat mag keppel of hoofddoek dragen

Het Noorse leger staat voortaan religieuze dracht in uniformen toe, zoals de islamitische hoofddoek en de joodse keppel. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van defensie donderdag gezegd.

De nieuwe regels moeten het mogelijk maken dat alle eenheden er een open en praktische benadering op nahouden waar het 'kleding met religieuze symbolen' betreft.

Noorwegen stond al langer het dragen van religieuze symbolen, zoals armbanden of kruisjes, toe, maar de nieuwe regels zijn uitgebreider en maken duidelijk wanneer religieuze kledingstukken wel en niet gedragen kunnen worden. Onpraktische kledij is tijdens militaire acties bijvoorbeeld wel verboden.

Hoofddoekjes en keppeltjes moeten één kleur hebben en mogen niet met ornamenten zijn uitgedost.

Sap valt SP en PvdA aan

Jolande Sap heeft de aanval geopend op de SP en PvdA. Deze twee linkse partijen 'vernietigen' banen, zegt de lijsttrekker van GroenLinks donderdag tegen de nieuwssite Nu.nl. Aanleiding voor het verwijt is de doorrekening van het Centraal Planbureau van de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen.

Daaruit blijkt de GroenLinks beter scoort op werkgelegenheid dan SP en PvdA. "Wij kunnen laten zien dat we tweehonderdduizend mensen aan het werk kunnen krijgen", zegt Sap daarover. "Andere partijen op links doen dat niet. Sterker nog, die vernietigen banen."

De politica zei tijdens het eerste lijsttrekkersdebat op de televisie nog dat ze na de verkiezingen graag wil regeren met de SP en PvdA. Ze pleitte voor een 'progressief blok' waaraan ook D66 zou meedoen.


Met Sap naar GroenRechts? (Foto: Novum)

[EL] Uitslagen vierde voorronde (30/08/2012)

Vanavond werden de returns afgewerkt in de vierde voorronde van de Europa League. AZ, sc Heerenveen, FC Twente, Feyenoord en PSV kwamen hier in actie. De winnaars van de vierde ronde gaan naar de groepsfase van de Europa League Hieronder de uitslagen van de returns.

 Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Geaggregeerd
APOEL Nicosia (Cyp) Neftchi Baku (Aze) 1-3  2-4 
AZ (Ned) Anzhi Makhachkala (Rus) 0-5  0-6 
Partizan Belgrado (Ser) Tromsø (Noo) 1-0  3-3* 
Steaua Boekarest (Roe) Ekranas (Lit) 2-0  5-0 
Dnjepr Dnjepropetrovsk (Oek) Slovan Liberec (Tsj) 4-2  6-4 
Newcastle United (Eng) Atromitos FC (Gri) 1-0 2-1
CSKA Moskou (Rus) AIK Solna (Zwe) 0-2  1-2 
SC Heerenveen (Ned) Molde FK (Noo) 1-2  1-4 
Rosenborg BK (Noo) Legia Warschau (Pol) 2-1  3-2 
Olympique Marseille (Fra) FC Sheriff Tiraspol (Mol) 0-0 2-1 
Metalist Kharkiv (Oek) Dinamo Boekarest (Roe) 2-1  4-0
FC Twente (Ned) Bursaspor (Tur) 4-1  5-4** 
RC Genk (Bel) FC Luzern (Zwi) 2-0  3-2 
Fehervar (Hon) Trabzonspor (Tur) 0-0  0-0*** 
Hapoel Tel Aviv (Isr) F91 Dudelange (Lux) 4-0  7-1 
Sparta Praag (Tsj) Feyenoord (Ned) 2-0  4-2 
Young Boys (Zwi) FC Midtjylland (Den) 0-2  3-2 
Club Brugge (Bel) Debreceni VSC (Hon) 4-1  7-1
Viktoria Plzen (Tsj) SC Lokeren (Bel) 1-0 2-2*
Rapid Wien (Oos) PAOK Saloniki (Gri) 3-0  4-2
Levante UD (Spa) Motherwell (Sch) 2-0  3-0 
Liverpool (Eng) Heart of Midlotian (Sch) 1-1  2-1 
Hannover 96 (Dui) Slask Wroclaw (Pol) 5-1  10-4 
Internazionale (Ita) FC Vaslui (Roe) 2-2  4-2 
Lazio Roma (Ita) Mura 05 (Slo) 3-1   5-1
Dila Gori (Geo) Maritimo Funchal (Por) 0-2  0-3 
PSV (Ned) Zeta FK (Mon) 9-0  14-0 
Sporting Lissabon (Por) AC Horsens (Den) 5-0  6-1 
Girondins Bordeaux (Fra) Rode Ster Belgrado (Ser) 3-2 3-2 
HJK Helsinki (Fin) Athletic de Bilbao (Spa) 3-3  3-9 

*wint op uitdoelpunten

** wint in extra tijd

*** wint op strafschoppen

[EL] Uitslag FC Twente - Bursaspor

Vanavond speelde FC Twente de return in de vierde voorronde van de Europa League tegen Bursaspor. De ploeg van trainer Steve McClaren had de taak om de 3-1 nederlaag van vorige week weg te poetsen. In de reguliere tijd wisten De Tukkers deze achterstand goed te maken. In de verlenging was Leroy Fer de gevierde man. Hij scoorde in de 116e minuut de beslissende 4-1.

Twente begon overtuigend aan het duel en kwam via Dusan Tadic al bijna op voorsprong. Na hands van Bursaspor-speler Erdogan ging de bal na 26 minuten op de stip en wist Leroy Fer alsnog de Enschedese ploeg verdiend op 1-0 te zetten. In blessuretijd kwam Bursaspor via een doelpunt van Pinto echter op gelijke hoogte.

De Tukkers moesten na rust minimaal tweemaal scoren en voldeden aan deze opdracht. Robbert Schilder scoorde na een uur spelen de 2-1 en niet veel later maakte de net ingevallen Felip Gutiérrez op aangeven van Tadic de 3-1. Met tien tegen elf, Chrétien kreeg rood, begon Twente vervolgens aan de verlenging.

Twente leek in de verlenging al vroeg het verschil te maken, maar de bal wilde er niet in. Zo raakte Fer de lat en Gutiérrez de binnenkant van de paal. Kort voor het einde van de verlenging wist uitblinker Fer het doel alsnog te vinden; 4-1. Daardoor plaatst Twente zich na PSV als tweede Nederlandse ploeg voor de groepsfase van de Europa League.

Karakteristieken:

FC Twente

4 - 1
(1-3)

Bursaspor

 26' Fer(pen)
61' Schilder
62' Gútierrez
116' Fer
    45+5' Pinto
 
 Gele kaart: Brama, Fer, Castaignos (FC Twente), Erdogan, Chrétien, Ozturk, Carson, Cagiran (Bursaspor)
  Rode kaart: Chrétien (89) (Bursaspor/2xg)
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 22.000
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Schilder
Brama
Fer
Janssen (Gútierrez/60)
Tadic
Castaignos
Bulykin (W. Verhoek/59)
  Carson
Sesták
Ozturk
Erdogan
Vederson
Cagiran
N'Diaye (Kocak/82)
Chrétien
Batalla (Kiraz/112)
Ipek (Aslantas/40)
Pinto


N. de Jong op weg naar AC Milan

Nigel de Jong zet zijn voetballoopbaan voort bij AC Milan. De international zal vermoedelijk zo snel mogelijk een meerjarig contract ondertekenen bij de Italiaanse ploeg. Volgens de Rossoneri moet De Jong alleen nog een medische keuring ondergaan.

De Oranje-international kan bij zijn huidige ploeg Manchester City, tegenstander van Ajax in de Champions League, door de hevige concurrentie op het middenveld niet rekenen op veel speelminuten. De Jong, die sinds 2009 uitkomt voor de huidig Engels landskampioen, verblijft momenteel al in Italië.

De Jong doorliep de jeugdopleiding bij Ajax en groeide in Amsterdam snel uit tot international. In 2006 maakte hij de overstap naar Hamburger SV.

[EL] Uitslag AZ - FC Anzhi Makhachkala

AZ is er niet in geslaagd de groepsfase van de Europa League te bereiken. Na de 1-0 nederlaag in Rusland werd er vandaag in Alkmaar met 0-5 verloren. Hierdoor mag de ploeg van Guus Hiddink verder in het toernooi.

AZ, dat zijn honderdste Europese duel speelde, begon nog wel goed aan de wedstrijd. De eerste goede mogelijkheid van Anzhi was echter direct raak. Boussoufa kon scoren nadat hij ongehinderd het strafschopgebied mocht binnendribbelen. Vlak voor rust was het Samuel Eto'o  die de wedstrijd definitief besliste. Hij ontweek diverse spelers om uiteindelijk knap te scoren.

In de tweede helft bleef AZ strijdbaar. Het kreeg ook kansen op de 1-2, maar onder andere Boymans en Falkenburg slaagden er niet in de kansen te benutten. De avond werd pas echt pijnlijk toen Anzhi in de slotfase nog drie keer scoorde en eindstand op 0-5 uitkwam.

AZ

0 - 5

FC Anzhi Makhachkala

     16' Boussoufa 
 45+2' Eto'o 
 79' Traoré 
 83' Carcela 
 90+4' Lachialov 
 
 Gele kaart: , Sjatov, Carcela, (FC Anzhi Makhachkala)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Oddvar Moen (Noo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
Gorter
Falkenburg
Maher
Elm
Beerens (Rosheuvel/72)
Altidore (Boymans/60)
Martens (Gudmundsson/40)
  V.Gaboelov
Agalarov
Samba
João Carlos
Logasjov (Zjirkov/54)
Carcela
Sjatov (Smolov/72)
Eto'o (Lachialov/85)
Jucilei
Boussoufa
Traoré

Hiphopmanager Chris Lighty dood gevonden

Artiestenmanager Chris Lighty is donderdag dood gevonden in zijn huis in de Bronx. De 44-jarige zakenbehartiger van hiphopsterren als Diddy, LL Cool J en 50 Cent heeft waarschijnlijk zelfmoord gepleegd. Dat heeft de politie van New York bekendgemaakt.

Lighty werd gevonden met een schotwond aan het hoofd. Er werd bovendien een pistool aangetroffen. De zaak is in onderzoek, maar het lijkt op zelfmoord, hoewel er geen afscheidsbrief werd gevonden.

Bliksem treft RTL-tent op het Plein

De tent op het Plein in Den Haag waarvandaan RTL 4 het programma Wat Kiest Nederland uitzendt, is donderdagavond getroffen door de bliksem. Niemand raakte gewond, meldde de omroep.

"Het was een hele bedoening. We voelden de stroom door het lijf gieren", aldus parlementair verslaggever Frits Wester. "De mensen van de techniek en anderen die in de tent waren, hebben suizende oren." De tent heeft geen bliksemafleider. Vermoedelijk heeft "iets op het dak" de blikseminslag afgevoerd.

De apparatuur in de tent is uit- en aangezet en alles werkt. De Zomer Van 4: Wat Kiest Nederland begon dan ook op de gebruikelijke tijd: half elf.

Bliksem treft RTL-tent op het Plein
Bliksem treft RTL-tent op het Plein (Foto: ANP)

[video] Koala zwemt naar kano

In de categorie 'feelgood-nieuws' is gisteren een koalabeer naar een groep kanovaarders gezwommen. De groep kanovaarders was bezig met een excursie van de Australische 'Gold Coast' toen het beestje vanaf de kant naar ze toe zwom.

Nadat het superschattige beertje aan boord was gehesen nam deze al snel een nonchalante houding aan.

Toch hebben de mensen geluk gehad. Koalaberen hebben scherpe klauwen en staan erom bekend dat ze mensen aan kunnen vallen. Julie Ellot, die de video schoot, vertelde echter dat ze niet wisten wat ze andere moesten doen. "We dachten dat hij zou verdrinken en dus trokken we hem op de boot."

Ammi op huurbasis naar VVV-Venlo

Ahmed Ammi speelt de rest van seizoen voor VVV-Venlo. Hij wordt voor één seizoen gehuurd van ADO Den Haag.

Ammi komt met deze verhuurperiode terug op zijn oude nest. De 31-jarige back maakte in seizoen 2001|02 zijn profdebuut bij de Venlose club en speelde daar zes seizoenen. Vervolgens kwam hij drie seizoenen voor NAC in actie en sinds de zomer van 2008 staat hij onder contract bij ADO Den Haag.

Wim Dusseldorp over Ammi : "Ahmed Ammi ken ik nog uit mijn tijd als hoofdtrainer in Venlo. Hij is een solide back die graag mee opkomt en is een plaag voor zowel de aanvallers als de verdedigers van de tegenstander. Ahmed is zeer gemotiveerd om tijdens zijn tweede Venlose periode de club te helpen om in de eredivisie te blijven."

Fajah Lourens leert plassen in het openbaar af

Fajah Lourens moest na haar overleefavontuur voor Expeditie Robinson afkicken. De 31-jarige actrice moest het plassen in het openbaar afleren. "Het werd echt een gewoonte dat ik in het water ging plassen", biecht Fajah op voor de camera van Novum Nieuws.

"Als je het water in loopt, ga je automatisch plassen", vertelt Fajah. Ook in een luxe resort, waar de actrice naar eigen zeggen na haar vertrek uit Expeditie Robinson even bij mocht komen, ging het mis. "Ik ging daar in het hele chique zwembad en pieste meteen in het water. Het gebeurde gewoon, ik moest overal plassen echt even afleren."

Fajah zegt dat ze haar 'verslaving' inmiddels weer onder controle heeft. Toch ging het onlangs bijna mis tijdens opnamen voor de nieuwe videoclip van Yes-R. "Ik moest in een bad liggen en dacht wel: o, even plassen", zegt Fajah, die zich net op tijd in kon houden. "Er moest ook nog een tegenspeler in."

100-jarige rijdt negen schoolkinderen aan

Een 100-jarige Amerikaan heeft donderdag bij een basisschool in Los Angeles met zijn grote blauwe Cadillac elf mensen aangereden, onder wie negen kinderen. Twee slachtoffers moesten in het ziekenhuis worden behandeld.

Ouders en kinderen begonnen te schreeuwen toen Preston Carter zijn auto achteruit de stoep op reed, maar daar reageerde hij niet op. Getuigen zeiden dat mensen vervolgens op zijn raampje sloegen om hem tot stoppen te manen.

Carter reed achteruit een parkeerplaats uit, maar in plaats van de straat op te draaien, draaide hij de stoep op, zei politieagent George Rodriguez. "Ik denk dat hij het verkeerd heeft ingeschat. De man is bejaard", aldus Rodriguez. Van drugs of alcohol was geen sprake. Carter is niet gearresteerd.

Carter zelf zei tegen journalisten dat zijn remmen het niet deden en dat het hem speet dat hij kinderen had aangereden. Volgens Alma Solache (24), die haar kinderen juist bij de school had opgehaald en het ongeluk zag gebeuren, lette Carter niet op. Volgens haar duurde het nog zeker twee tot drie seconden voor de auto tot stilstand kwam en kinderen onder de auto vandaan konden worden getrokken.

De politie heeft een onderzoek naar het ongeval ingesteld.

Zoekende Koeman: "Pellè is balvast"

Feyenoord werd donderdagavond uitgeschakeld in de play-offs van de Europa League. De Rotterdammers staan dus na een prima vorig seizoen (2e plaats) met lege handen.

Met het 2-2 gelijke spel in Rotterdam verloor de ploeg van trainer Ronald Koeman donderdagavond met 2-0 van Sparta Praag. "Aan inzet ontbrak het niet", zei een teleurgestelde Koeman tegen SBS6. "Maar op dit niveau wordt er meer gevraagd. In de eerste twintig minuten ging er heel veel fout op technisch vlak. Slechte passing, verkeerde aannames."

"Later kwamen we iets beter in de wedstrijd, maar we zijn hooguit één of twee keer gevaarlijk geweest", aldus Koeman, die niet tevreden was over het optreden van aanvaller Sekou Cissé. "Ik vond hem niet attent genoeg. Ik zag Sparta Praag de duels aangaan met alles wat ze hebben."

Feyenoord mist kwaliteit in de voorhoede. "Dat speelt wel mee, ja. Als je voetballend wat wilt, moet je vastigheid in de voorhoede hebben. Dat hadden we niet, de klasse was er niet." Graziano Pellè wordt hoogstwaarschijnlijk gehuurd van Parma.

"Pellè is balvast, iets wat we zoeken. In een aantal wedstrijden waarin je op de helft van de tegenstander speelt heb je dat heel erg nodig. Ik hoop dat hij gaat brengen wat we van hem verwachten", besloot de oefenmeester.

'Religie komt met de jaren'

Wijsheid komt met de jaren, zo luidt het spreekwoord. Maar onderzoekers van de University of Texas in Austin hebben uitgevonden dat het toch iets anders zit. Mensen blijken juist religieuzer te worden naarmate ze ouder worden.

“In zowel geïndustrialiseerde landen als ontwikkelingslanden worden bovennatuurlijke verklaringen gewoonlijk vaker onderschreven door volwassenen dan door jongere kinderen" legt hoofdonderzoekster Cristine Legare uit. Voor deze conclusie putte het onderzoeksteam uit een dertigtal voorgaande studies, plus een eigen onderzoek.

Ze deden nog een opvallende ontdekking: in het denkproces van mensen sluiten bovennatuurlijke en wetenschappelijke aannames elkaar niet uit. Legare zegt: "De data laat zien dat bovennatuurlijke redeneringen niet noodzakelijk vervangen worden door wetenschappelijke verklaringen naarmate kennis, opleiding en technologie vorderen."

Tien jaar cel geëist voor doden liefdesrivaal

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag 10 jaar cel voor de 50-jarige Haarlemmer die wordt verdacht van moord op de nieuwe partner van zijn ex-vriendin. 

Het incident vond op 11 april jongstleden plaats in de woonplaats van de man. De verdachte zou een gesprek hebben willen aanknopen met de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin. Dit liep echter zo uit de hand dat het resulteerde in een schietpartij, waarbij de liefdesrivaal van de verdachte in zijn hoofd werd geraakt.

De Haarlemmer meldde zich na zijn daad bij de politie, waar hij gelijk werd aangehouden. De rechtbank in Haarlem doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Extra Zeeuws tintje aan Film by the Sea

Filmfestival Film by the Sea (14 tot en met 23 september) heeft een extra competitie toegevoegd aan het programma. Voor het eerst strijden veertien films om de titel Beste Zeeuwse Film. Dat liet het evenement donderdag weten.

De deelnemende producties zijn films van Zeeuwse makers en/of films over Zeeuwse onderwerpen, die het afgelopen jaar zijn gemaakt. De prijs wordt gesponsord door dagblad PZC.

Onder de veertien films zijn zes wereldpremières, zoals L’Amour des Moules van Willemiek Kluijfhout, Zilte klei rondom Slijkplaat van Robert Leenheers en Een Klein Vlekje van Florenz van de Vijver over de eerste astronaut van Nederland: de uit Sluiskil afkomstige Lodewijk van den Berg.

Zaterdag 22 september worden alle 14 films vertoond, waarna het publiek hun stem kan uitbrengen.

[EL] Uitslag Sparta Praag - Feyenoord

Feyenoord heeft de groepsfase van de Europa League niet weten te bereiken. De Rotterdammers gingen in Tsjechië met 2-0 onderuit tegen Sparta Praag. In Rotterdam was de eerste wedstrijd nog in 2-2 geëindigd.

Sparta wilde het duel met Feyenoord snel in eigen voordeel beslissen. De Tsjechen vonden in de eerste helft een stugge Rotterdamse ploeg op hun weg die gaandeweg het duel beter in de wedstrijd kwam. De beste mogelijkheid voor rust was voor Cissé, maar zijn inzet was niet lastig genoeg om gevaarlijk te worden.

Een ongelukkige handsbal van Nelom zorgde ervoor dat Kadlec Sparta in het zadel kon helpen. Feyenoord moest nu komen en wist dat het minimaal twee goals moest maken om kans te hebben om door te gaan. Maar voordat de Rotterdammers vol op de aanval konden gaan spelen gooide Jarosik het duel op slot. De ploeg van Ronald Koeman probeerde het daarna nog wel, maar late gelijkmakers zoals vorige week zaten er niet in.

Sparta Praag

2 - 0

Feyenoord

 61' Kadlec (pen)
 70' Jarosik
   
 
 Gele kaart: Matejovsk (Sparta Praag), Immers, Janmaat, Mulder (Feyenoord)
 
Stadion: Stadion Letná, Praag
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Bebek (Kro)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaclík
Vidlicka
Svejdík
Jarosik
Pamic
Kaderábek (Skalák/88)
Matejovsk (Holek/77)
Kadlec
Husbauer
Prikryl (Krejcí/68)
Kweuke
  Mulder
Janmaat
De Vrij (Nelom/18)
Mathijsen
Martins Indi
Leerdam (G.Fernandez/73)
Clasie
Vormer
Schaken
Immers
Cissé (Achahbar/80)

Cabral van Feyenoord naar Swansea City

Jerson Cabral zal dit seizoen in het shirt van Swansea City te bewonderen zijn. De vleugelaanvaller tekent een meerjarig contract bij de ploeg uit de Premier League en brengt Feyenoord ongeveer 1,25 miljoen euro op.

The Swans, die met twee ruime overwinningen verrassend sterk aan het seizoen zijn begonnen, waren al enige tijd op zoek naar een buitenspeler. Trainer Michael Laudrup kon op de flanken alleen over Wayne Routledge en Nathan Dyer beschikken.

De komst van Cabral betekent waarschijnlijk tevens dat de transfer van Marvin Emnes (Middlesbrough) van de baan is. Afgelopen week liet Swansea nog weten interesse te hebben in de Nederlander.

Langste rouwstoet rijdt door Lage Vuursche

In Lage Vuursche is vanmiddag een wereldrecord met een enigszins morbide tintje gevestigd. Liefst 107 lijkwagens vormden in het Utrechtse dorpje de langste rouwstoet ter wereld. Dat was ruim voldoende om het oude record, een Amerikaanse rouwstoet met slechts 51 voertuigen, naar de eeuwige jachtvelden te verwijzen.

Overigens vervoerde geen van de auto's daadwerkelijk een passagier achterin. Dat was echter geen belemmering voor een notering in het Guinness Book of Records.

Naakte DiCaprio beleeft wilde orgie in nieuwe film

Het is alweer enige tijd geleden dat Leonardo op de voorsteven stond van een oceaanstomer of pentekeningen maakte van een naakte meid. In die tijd was DiCaprio voor menig ouderpaar de ideale schoonzoon. In zijn nieuwste film laat hij echter een hele andere kant van zichtzelf zien. In The Wolf of Wall Street trekt hij al zijn kleren uit tijdens een wilde orgie.

De film vertelt het verhaal over het wilde leven van Jordan Belfort, een voormalig beurshandelaar die in de cel belandde wegens fraude en witwassen van geld. In de nu al veelbesproken scène neemt Leonardo DiCaprio, onder invloed van drugs, met vier mannen en twee vrouwen deel aan een orgie. Fans moeten nog even wachten op het zien van Leonardo's jodokus want de film komt pas medio 2013 op het witte doek. 

In het dagelijks leven lijkt het leven van DiCaprio zich in rustiger vaarwater te bevinden. Zo wil hij gaan samenwonen met zijn vriendin, Erin Heatherton.

Leonardo DiCaprio moordt met Japanse vechtkunsten (Novum)

[PS] Brons voor De Koning-Peper

Zwemster Mirjam de Koning-Peper heeft bij de Paralympics in Londen brons gewonnen op de 100 meter rugslag. Het is de eerste medaille voor Nederland op deze Paralympische Spelen. Het goud ging naar de Chinese Lu Dong.

"Dit had ik echt niet verwacht. Twee en een halve week voor dit toernooi ging ik voor het eerst op de rugslag trainen, omdat ik daarvoor nog te veel last van mijn rug had. Dan mag je dus heel erg blij zijn met brons", aldus De Koning-Peper. "Ik zwom naar mijn idee super."

Ze heeft nu een dag rust, daarna wacht de 400 meter vrije slag. "Maar van die afstand moet ik het niet hebben. Ik heb moeite met keren, dus de afstand moet zo kort mogelijk zijn." Daarom richt ze haar pijlen op de 50 meter vrije slag. "Dit geeft veel vertrouwen. Hopelijk zit er dit toernooi nog wat moois in.

Optimisme met een hamer

Ergens in een vallei ligt een hamer. Deze ligt daar inmiddels al bijna 40 jaar, op exact dezelfde plek. De locatie is ook geen geheim, iedereen die het weten wil kan het vrij precies bepalen. En toch is de kans dat hij over tien, twintig jaar nog steeds daar te vinden is, volledig onberoerd, zeer groot. De vallei in kwestie is namelijk die van Taurus-Littrow en bevindt zich zo'n 380.000 kilometer van ons af.

[EL] Uitslag sc Heerenveen - Molde FK

Sc Heerenveen is er niet in geslaagd om de groepsfase van de Europa League te bereiken. De Friezen verloren in eigen huis met 1-2 van Molde FK, nadat het vorige week in Noorwegen al 0-2 voor de Noorse ploeg was geworden.

Heerenveen wist dat het na de nederlaag in Noorwegen vol op de aanval moest tegen Molde. In de eerste helft was hier weinig van te merken en het was aan de creativiteit van Valpoort te danken dat Djuricic een grote kans kreeg. De gelegenheidsspits zag zijn inzet echter van de lijn gehaald worden. Aan de andere zijde kreeg Gatt een kans, maar hij schoot voorlangs.

Na de pauze counterde Molde naar de 0-1 via Berget. Heerenveen-doelman Nordfeldt speelde goed, maar ging bij de 0-2 gruwelijk de fout in. Heerenveen wist dat het uitgeschakeld was, maar redde in blessuretijd via Valpoort alsnog de eer.

sc Heerenveen

1 - 2

Molde FK

 90+2' Valpoort    54' Berget
 73' Diouf
 
 Gele kaart: Eikrem, Gatt (Molde FK)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Todorov (Bul)
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Zuiverloon
Kruiswijk
Zomer
El-Akchaoui (Raitala/71)
Van Anholt (Gouweleeuw/60)
Kums
De Roon
Van La Parra (De Ridder/76)
Djuricic
Valpoort
  Bugge Pettersen
Linnes
K.Paulsen
Forren
Rindarøy
Eikrem (Hoseth/77)
Berg Hestad
Moström
Gatt (Hussein/74)
Berget (Chukwu/58)
Diouf

Twitter redt bruiloft

Even leek het erop dat de bruiloft tussen Lauren Lane en Daniel Welch niet door kon gaan. Een simpele tweet zorgde er uiteindelijk voor dat de mooiste dag van hun leven toch plaats kon vinden.

Zes weken voordat Lane en Welch in het huwelijksbootje zouden stappen, liet het bedrijf dat de bruiloft zou organiseren weten dat het zijn deuren sloot. Helaas betekende dit voor de twee tortelduifjes dat zij hun zuur verdiende geld kwijt zouden zijn. In totaal een bedrag van 4500 pond, omgerekend een kleine 5700 euro. Het leek er dan ook op dat het huwelijksbootje figuurlijk zou zinken en de bruiloft niet door zou kunnen gaan.

Een wanhopige tweet van Lane aan de Britse tv-presentatrice Davina McCall zorgde echter voor de helpende hand. "Looking for help with all aspects of our wedding after venue goes bust with 6 weeks 2go & with our £4.5k! Pls RT, RT like", tweette de wanhopige bruid in spé. McCall besloot de tweet te retweeten, waarna de reacties al snel binnenstroomden.

Tientallen mensen lieten weten de bruid te willen helpen en boden het paar diverse spullen aan. Uiteindelijk werden er spullen en diensten ter waarde van meer dan 10.000 pond (ruim 12.500 euro) aangeboden. De bruiloft kon dan ook uiteindelijk gewoon doorgaan.

Het koppel is uiteindelijk toch gelukkig getrouwd. Ze leven dan ook hopelijk nog lang en gelukkig.

[EL] Uitslag PSV - FK Zeta

PSV heeft zonder al te veel problemen de groepsfase van de Europa League bereikt. De Eindhovenaren walsten in eigen huis met 9-0 over FK Zeta heen, nadat het vorige week in Montenegro al 5-0 voor de ploeg van Dick Advocaat was geworden.

PSV kon het zich na de grote zege in de eerste wedstrijd veroorloven om met een B-elftal aan te treden. Advocaat gaf een aantal basisspelers rust en hun vervangers mochten zich tonen. Dit deden ze dan ook, want PSV stond binnen een mum van tijd op 3-0 dankzij goals van Jørgensen, Van Ooijen en Matavz. Met name de 2-0 van Van Ooijen kon de toeschouwers bekoren. Bij rust was de einduitslag van vorige week: 5-0 al bereikt.

De Eindhovenaren kenden geen genade met het onmachtige Zeta en walsten ook na rust over de Montenegreinen heen. Via Matavz, Van Ooijen en tweemaal Wijnaldum kwam de 9-0 eindstand op de borden. PSV mocht het zichzelf aanrekenen dat er niet meer gescoord werd, want er werden onderweg nog een aantal goede mogelijkheden niet benut.

PSV

9 - 0

FK Zeta

 5' Jørgensen
 12' Van Ooijen
 15' Matavz
 27' Matavz
 39' Wijnaldum
 63' Matavz
 67' Wijnaldum
 74' Van Ooijen
 83' Wijnaldum
   
 
 Gele kaart: Ritzmaier, Jørgensen (PSV), Radulovic, Bozovic (FK Zeta)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 22.000
Arbiter: Masiah (Isr)
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Manolev
Jørgensen
Derijck
Willems (Ritzmaier/46)
Engelaar
Van Ooijen
Wijnaldum
Narsingh
Matavz
Depay
  Bulatovic
Radulovic
Kaluderovic
Radulovic (Vujacic/30)
Nonovic
Pelicic (Ajkovic/46)
Bozovic (Zlaticanin/71)
Dosljak
Burzanovic
Boljevic
Korac

Rednecks gooien nootjes naar negerin

Twee aanhangers van de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney zijn tijdens een bijeenkomst in Florida uit de zaal gezet wegens ontoelaatbaar racistisch gedrag.

De twee rednecks gooiden nootjes naar een zwarte cameravrouw die opnames aan het maken was voor de Amerikaanse zender CNN. Volgens de vrouw werd ze door het tweetal bekogeld met nootjes terwijl ze uitkraamden dat ze 'de dieren aan het voeren waren'.

Volgens de organisatie van de bijeenkomst was het gedrag van de twee onacceptabel en niet goed te praten. "Zulk soort gedrag wordt niet getolereerd." Wat resulteerde in het verwijderen van racisten.

Omdat het duo niet is opgepakt kon men niet vertellen of ze ook echt lid zijn van de Republikeinse Partij waar Mitt Romney momenteel voor in de race is om president te worden. Het is onbekend wat voor soort nootjes naar de vrouw werd gegooid.

De Boer denkt ook Real en City pijn te kunnen doen

Ajax-trainer Frank de Boer ziet ondanks de zware loting mogelijkheden in de Champions League. De Amsterdammers werden donderdag gekoppeld aan Real Madrid, Manchester City en Borussia Dortmund. "Wij hebben vorig jaar bewezen dat we iedereen pijn kunnen doen", reageerde de coach optimistisch.

De Boer noemde de indeling in de poule des doods vooral mooi voor de supporters. "De tegenstanders hebben allemaal fantastische stadions, waar tachtigduizend toeschouwers in kunnen", zegt hij. "Het zijn ook mooie steden en niet te ver ook, gelukkig. Voor de fans is deze loting fantastisch. Dat is dan ook het enige positieve."

Vooral het uit de koker rollen van Dortmund was voor De Boer een streep door de rekening. "Vooraf wilden we uit pot vier één club niet tegenkomen en dat was Dortmund", zei De Boer, die weigerde bij de pakken neer te zitten. "Je weet dat het kan gebeuren." De Boer zei op een poule met Barcelona, Schalke 04 en FC Nordsjælland gehoopt te hebben.

De Boer roemde vooral Real en City. "Het is een cliché, maar Real heeft fantastische spelers en City wordt ook heel moeilijk. Zij kunnen uit het niets een goal maken. Maar op een goede dag kunnen wij het iedereen lastig maken."

VVD: kritiek op politie verboden

Dennis Salman, inmiddels ex-raadslid voor de VVD in Noordwijk heeft in een persbericht te kennen gegeven dat hij vanwege zijn geuite kritiek op het optreden van de politie in Noordwijk uit de fractie is gegooid. Volgens de ex-VVD'er heeft de politie gelogen over het feit dat er op 12 augustus van dit jaar ambulancepersoneel zou zijn belemmerd in hun werkzaamheden.

Volgens Salman heeft zelfs de burgemeester inmiddels gedeeltelijk toegegeven dat het verhaal van de politie op een leugen berust. Desondanks zou hij door fractievoorzitter Stef Blok op zijn vingers getikt zijn en was hem te verstaan gegeven dat kritiek op de politie ten tijde van de verkiezingen een absolute no-go was.

Salman mocht zich, volgens het door hem uitgestuurde persbericht, van de VVD op geen enkele manier nog bemoeien met het bewuste politie-incident. Tevens zou hij geen enkel afwijkend standpunt meer mogen innemen. Dit was voor hem onacceptabel en voor de VVD reden om hem uit de fractie te gooien.

Hij heeft over de hele kwestie maar liefst 21 schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester. Salman heeft te kennen gegeven dat hij wil doorgaan als onafhankelijk raadslid.

EA: 'Xbox 720 en PS4 komen in 2013'

Frank Gibeau, baas van EA Labels, heeft te kennen gegeven dat Microsoft en Sony hun next-gen consoles in 2013 gaan uitbrengen. De man heeft al eerder tijdens gamescom geclaimd de consoles gezien te hebben.

"We zijn nu in het zesde of zevende jaar van deze hardwaregeneratie en dus het is een volwassen markt. In termen van langzamere verkoop van software vind ik het meer een volwassen markt, een stabiele markt. De omzet vlakt een beetje af tegen het einde van een console-cyclus. Tijdens een overgangsjaar waarin nieuwe hardware komt zie je dat typische  effect in de industrie", geeft hij aan. "De nieuwe hardware zal in ongeveer een jaar tijd uitgebracht worden, dus we zijn juist rond deze periode in de tijd wanneer de markt gaat vertragen en dan heb je dat er een nieuwe game-changer komt met alle nieuwe technologie, alle nieuwe hardware en een groeiperiode."

Op de vraag of de nieuwe consoles Xbox 720 en PlayStation 4 worden genoemd, geeft Gibeau als antwoord: "Ik weet niet hoe ze hen gaan noemen, ik ben onder non-disclosure dus ik kan niet al te veel commentaar geven over wat ze specifiek doen."

Over hoe EA de nieuwe hardwareperiode aan gaat pakken zegt hij het volgende: "'Overgang is onze vriend' is een soort van het gezegde dat we bij EA hebben, want het geeft je een kans om alles opnieuw in te stellen. En we hebben genoeg overgangen gedaan in deze business dat we weten wat we doen, en we gaan het bij deze overgang groots aanpakken. Maar het is een tijd waar je nieuwe bedrijven naar voren ziet schuiven als leiders en een aantal traditionele bedrijven vallen weg."

EA heeft al eerder aangegeven dat ze tachtig miljoen dollar in next-gen games stoppen in dit financiële jaar dat 31 maart 2013 eindigt. Zij hebben er dus veel vertrouwen in.

'Iran verdubbelt nucleaire capaciteit'

Iran bereidt zich voor op een mogelijk omvangrijke uitbreiding van de verrijking van uranium in een versterkte ondergrondse faciliteit. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

De nucleaire waakhond van de Verenigde Naties maakt ook melding van "uitgebreide activiteiten" op het Iraanse militaire complex Parchin. Dat zou duiden op vermoedelijke opruimwerkzaamheden om het onderzoek naar de mogelijke ontwikkeling van kernwapens in het verleden te belemmeren, mochten VN-inspecteurs daar toegang krijgen.

Jersey Shore ten einde

Het einde van Jersey Shore is in zicht. Het zesde seizoen van de MTV-realityshow, over een groep losbandige jongeren van Italiaans-Amerikaanse afkomst, is tevens het laatste. Dat heeft de zender donderdag bekendgemaakt.

De laatste reeks gaat op 4 oktober van start in de Verenigde Staten. Volgende week staat MTV echter al uitgebreid stil bij het naderende afscheid. Op 6 september is voor aanvang van de MTV Video Music Awards een speciale Jersey Shore-aflevering te zien. Daarin komen onder meer de beste fragmenten van de afgelopen jaren voorbij.

Jersey Shore maakte sterren van deelnemers als Snooki, The Situation en Pauly D. De serie diende bovendien als inspiratie voor het Nederlandse Oh Oh Cherso.

De kijkcijfers van Jersey Shore liepen de laatste seizoenen echter terug, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. Bovendien lopen de contracten van de castleden af en zijn sommigen de show ontgroeid. Zo beviel de verloofde Snooki onlangs van haar eerste kindje.

Speciale edities van God Of War: Ascension bekend

God of War: Ascension, de prequel na de God of War-trilogie op PlayStation 3, komt nu officieel 13 maart uit in Europa. Dit heeft Sony bekendgemaakt op hun PlayStationblog.

Er is ook meer bekend over een speciale edities van de game. De Special Edition krijgt een steelbook-case, de officiële soundtrack, een PlayStation 3 dynamic thema en avatarpack, en dubbele ervaringbonus in multiplayer.

De Collectors Edition heeft sowieso de inhoud uit de Special Edition, maar daarbij krijg je een DLC-pas om alle toekomstige DLC te kunnen downloaden en een Kratos-figurine van acht inch groot. 

Sony geeft aan dat ze binnenkort meer over de speciale edities en DLC-content bekend gaan maken.

God of War: Ascension

Peiling: GroenLinksers willen Pechtold als premier

Een meerderheid van de GroenLinks-stemmers vindt D66-leider Alexander Pechtold geschikter als premier dan hun 'eigen' lijsttrekker Jolande Sap. Dat blijkt uit een peiling van Eenvandaag onder achthonderd kiezers die zeggen dat ze op de partij van Sap gaan stemmen.

Van hen vindt 54 procent Pechtold het meest geschikt als de nieuwe minister-president. PvdA-leider Diederik Samsom eindigt op de tweede plaats met veertien procent, gevolgd door VVD-leider Mark Rutte en SP-lijsttrekker Emile Roemer. Sap eindigt op de vijfde plek met vijf procent van de stemmen.

Sap reageerde in de uitzending van Eenvandaag. Volgens haar toont de peiling aan dat GroenLinksers 'realisten' zijn. "Zij weten natuurlijk dat wij niet de grootste partij gaan worden nu."

Ruim driekwart van de ondervraagden (78 procent) wil verder dat GroenLinks gaat meeregeren na de verkiezingen, en dan het liefste met D66 (91 procent) en de PvdA (92 procent). De SP wordt door 66 procent geschikt geacht als coalitiepartner.

GroenLinks staat momenteel op verlies in de peilingen. Volgens Eenvandaag zijn veel mensen na de vorige verkiezingen in 2010 afgehaakt omdat GroenLinks de missie naar Kunduz heeft gesteund. Ook vinden ze dat Sap te weinig leiderschap toont en is de koers van de partij onduidelijk, aldus het actualiteitenprogramma.


GroenLinksers willen Pechtold als premier (Foto: Novum)

Urban Explorer

The DescentThe CaveThe TunnelChernobyl Diaries, allemaal films over een klein groepje mensen dat hun avontuurlijke nieuwsgierigheid moet bekopen met een gevecht op leven en dood met de onbekende omgeving en eventueel ook nog wat duivels gebroed. Het verschil in kwaliteit van deze films is echter een stuk groter dan het verschil in originaliteit. Het is dus altijd even spannend om te zien of je een leuke hebt uitgekozen. Urban Explorer is zo'n film van het beproefde concept. Lokatie is dit keer een oud gangenstelsel onder de stad Berlijn.

[Vuelta] Rodriguez steviger in leiderstrui na ritzege

Joaquin Rodriguez heeft zijn leidende positie in de Ronde van Spanje verstevigd. De Spanjaard, rijdend voor Katusha, won donderdag de twaalfde etappe met aankomst op de korte, maar zeer steile Mirador de Ézaro. Zijn voornaamste concurrent Alberto Contador (Saxo Bank) gaf acht seconden prijs.

Ook Gesink kwam op de twee kilometer lange slotklim, met een gemiddeld stijgingspercentage van dertien procent, goed voor de dag. Hij finishte vlak achter Alejandro Valverde op twintig seconden als vierde. In het klassement staat de Varssevelder stevig op de vijfde plaats. Zijn achterstand op leider Rodriguez bedraagt 2.59 minuten.

Vier vluchters hadden in de rit van Vilagarcia de Arousa naar Mirador de Ézaro over 190 kilometer lange tijd zicht op de dagzege. Amaël Moinard, Mikel Astarloza, Kevin de Weert en Cameron Meyer pakten een maximale voorsprong van ruim zeven minuten, die pas in de laatste vijftig kilometer snel begon af te brokkelen.

Astarloza hield van de koplopers het langste stand, maar op een versnelling van Rodriguez en Contador had ook de renner van Euskaltel geen antwoord. Met een venijnige jump maakte Rodriguez in de laatste halve kilometer het verschil. Eerder schreef hij al de zesde etappe met aankomst in Jaca op zijn naam.

Christopher Froome kreeg een gevoelige tik. De Brit volgt in het algemeen klassement al op 51 seconden. Het verschil tussen Rodriguez en Contador in de stand bedraagt dertien tellen. Met Gesink (vijfde), Laurens ten Dam (negende) en Bauke Mollema (tiende) staan er nog altijd drie Nederlanders in de top tien.

Dam Louisiana op punt van doorbreken

Een dam in de Tangipahoa-rivier in Louisiana staat op punt van doorbreken, waardoor bewoners zijn geëvacueerd. De autoriteiten vrezen dat de gezwollen rivier voor overstromingen zal zorgen.

Het vloedwater stijgt nog altijd 'verschrikkelijk snel', aldus plaatsvervangend gouverneur van Louisiana Jay Dardenne. "Iedereen was erdoor verrast." Veel inwoners dachten dat ze Isaac, een orkaan van de laagste categorie, wel konden uitzitten.

Nog steeds waait en regent het hard en zit bijna de helft van de mensen in de staat zonder elektriciteit. Isaac, die als tropische storm inmiddels verder richting Arkansas is getrokken, zorgde in Louisiana voor ten minste twee doden.

In zowel Louisiana als Mississippi heeft president Barack Obama de noodtoestand uitgeroepen, waardoor er federale hulp vrijkomt voor het getroffen gebied.

Meisje (13) verdacht van ontucht met kinderen

Tegen een 13-jarig meisje uit het Gelderse Giesbeek zijn vijf aangiften gedaan van het plegen van ontucht met jonge kinderen. Het meisje is vorige week aangehouden en verhoord, maar is inmiddels weer op vrije voeten, meldt de politie.

De vijf aangiften zijn in de weken voor de arrestatie van het meisje binnengekomen. De slachtoffers zijn jonger dan het meisje, maar hoe oud ze precies zijn, wil een zegsman van de politie donderdagavond niet zeggen.

Omroep Gelderland meldt donderdagavond op basis van informatie van ouders van slachtoffers dat het meisje minstens zes jonge kinderen seksueel zou hebben misbruikt. De zaak kwam aan het rollen toen de slachtoffers ineens onverklaarbare klachten zouden hebben gekregen, zoals woede-uitbarstingen en pijnlijke geslachtsdelen.

Toen de ouders ernaar vroegen, zouden de kinderen hebben verteld dat ze zijn misbruikt door een meisje uit de buurt. Het meisje zou de kinderen onder druk hebben gezet in een poging te voorkomen dat ze over het misbruik zouden vertellen.

Beul gezocht!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Geen bezwaar tegen het eventueel moeten ophangen van mensen? Ben je ook nog een man en bereid om te emigreren naar het groenrijke Sri Lanka? Dan zou dit de kans van je leven kunnen zijn!

Sri Lanka is namelijk een sollicitatieprocedure gestart voor de werving van twee nieuwe beulen. Hoewel er in het land al sinds 1976 geen doodsvonnissen meer zijn voltrokken, gaan er de laatste tijd steeds meer stemmen op om daar weer mee te gaan beginnen. De criminaliteit is er de laatste jaren zo toegenomen, dat velen de doodstraf weer als reële mogelijkheid zijn gaan zien.

Op dit moment zitten er in het land nog 480 mensen in een dodencel. Als Sri Lanka besluit toch weer executies te gaan uitvoeren, dan is er dus nogal wat werk te doen. Waar de werkzaamheden tot die tijd uit zullen bestaan, is niet bekend.

Ajax loot zwaar voor groepsfase Champions League

Ajax heeft zwaar geloot voor de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers kwamen terecht in Groep D, de poule met Real Madrid, Manchester City en Borussia Dortmund. Het exacte speelschema zal later bekend worden gemaakt.

Ajax treft in de groepsfase van de Champions League voor het derde jaar op rij Real Madrid. In de afgelopen twee edities van het kampioenenbal was Real viermaal de sterkste. Hierdoor leiden de Madrilenen de onderlinge confrontaties op het hoogste niveau met vijf zeges, tegenover vier van Ajax. Slechts eenmaal eindigde een onderling treffen in een gelijkspel.

Tegen Manchester City heeft Ajax nog nooit gespeeld in een officiële wedstrijd. De Amsterdammers treffen de kampioen van Engeland, een team vol sterren. Borussia Dortmund is voor Ajax geen onbekende tegenstander, want de regerend kampioen van Duitsland werd in het seizoen 1995/1996 in de kwartfinale van de Champions League verslagen.

Groep A

# Club
1 FC Porto (Por)
2 Dinamo Kiev (Oek)
3 Paris Saint-Germain (Fra)
4 Dinamo Zagreb (Kro)


Groep B

# Club
1 Arsenal (Eng)
2 Schalke 04 (Dui)
3 Olympiakos (Gri)
4 Montpellier (Fra)


Groep C

# Club
1 AC Milan (Ita)
2 Zenit St. Petersburg (Rus)
3 Anderlecht (Bel)
4 Malaga (Spa)


Groep D

# Club
1 Real Madrid (Spa)
2 Manchester City (Eng)
3 Ajax (NED)
4 Borussia Dortmund (Dui)


Groep E

# Club
1 Chelsea (Eng)
2 Shakhtar Donetsk (Oek)
3 Juventus (Ita)
4 Nordsjælland (Den)


Groep F

# Club
1 Bayern München (Dui)
2 Valencia (Spa)
3 Lille (Fra)
4 BATE Borisov (WRu)


Groep G

# Club
1 FC Barcelona (Spa)
2 Benfica (Por)
3 Spartak Moskou (Rus)
4 Celtic (Sco)


Groep H

# Club
1 Manchester United (Eng)
2 Sporting Braga (Por)
3 Galatasaray (Tur)
4 CFR Cluj (Roe)

Graanschuur VS veert op bij regen

De regenbuien die de orkaan Isaac de afgelopen dagen meebracht hebben in enkele belangrijke akkerbouwstaten in de Verenigde Staten enige verlichting gebracht. Het Midwesten van de VS kampt met de ergste droogte in decennia, met alle gevolgen voor de graanoogsten van dien.

Op de jongste kaart van de Amerikaanse Droogtemonitor is nog weinig verschil waarneembaar en gaat ongeveer een even groot deel van het Midwesten, waar vooral veel maïs, soja en tarwe wordt verbouwd, schuil onder de dieprode kleur die bij de ernstigste droogtecategorie hoort als een week eerder. Toch is er in de staten Iowa, Illinois en Kansas enige verbetering waarneembaar.

Nu Isaac in kracht is afgenomen tot een tropische storm wordt verwacht dat het dorstige Midwesten de komende dagen nog meer regen krijgt. Akkerbouwers vrezen echter dat deze gepaard gaat met krachtige winden, die de door droogte verslapte gewassen kunnen doen knikken.

Voor de maïsoogst komen de regens mogelijk te laat. De staat van meer dan vijftig procent van de geteelde maïs is door het ministerie van landbouw aangemerkt als slecht tot zeer slecht. Bij de teelt van sojabonen geldt dat oordeel voor bijna veertig procent.

Britse universiteit krijgt stevige tik op vingers

De London Metropolitan University is haar bevoegdheid kwijtgeraakt om studenten van buiten de Europese Unie toe te laten. Er werden bij de universiteit te veel ongeregeldheden waargenomen, waardoor tot het verbod is besloten, zei de Britse minister van immigratie Damian Green. Zo'n 2700 buitenlandse studenten van de universiteit lopen nu het risico het land te worden uitgezet.

De instelling verloor haar bevoegdheid omdat meer dan een kwart van de buitenlandse studenten geen toestemming had in het land te verblijven, zei Green donderdag in een radiointerview met de BBC. Een groot aantal van deze studenten beheerste de Engelse taal bovendien onvoldoende en kwam niet opdagen bij colleges.

De betreffende studenten hebben nu zestig dagen de tijd zich in te schrijven bij een andere universiteit, anders moeten ze het land verlaten.

Binnen de Britse academische wereld is woedend gereageerd op de beslissing, die volgens velen het succes van Britse universiteiten om buitenlands talent te werven zal aantasten. Daarnaast wordt gevreesd voor het aanzien van Britse universiteiten in de wereld.

Eerste boek Pippa Middleton verschijnt eind oktober

Het eerste boek van Pippa Middletons hand is vanaf eind oktober verkrijgbaar. In Celebrate: A Year of British Festivities for Families and Friends geeft de 28-jarige zus van Kate Middleton, de vrouw van de Britse prins William, tips voor het geven van een succesvol feest.

Het boek is gebaseerd op Pippa's ervaringen in de evenementenbranche en het feestartikelenbedrijf van haar ouders. Ze legt in haar 'feelgoodboek' onder meer uit hoe een feest met een Brits thema te organiseren, inclusief recepten en spellen.

Pippa werd vorig jaar wereldberoemd dankzij haar verschijning als bruidsmeisje op de bruiloft van haar zus en prins William. Met name haar welgevormde achterwerk was na de bruiloft een veelbesproken onderwerp.

[Upd] PVV leverde wél kunstbezuinigingen aan bij CPB

De PVV heeft het plan om alle subsidies op kunst te schrappen niet laten doorrekenen bij het Centraal Planbureau (CPB). PVV-Kamerlid Roland van Vliet zegt dat hij vergeten is om aan het CPB door te geven dat de PVV achthonderd miljoen euro wil bezuinigen. Maar volgens partijgenoot Martin Bosma weigert het CPB de korting door te rekenen, zo meldt NRC Handelsblad donderdag.

Het CPB laat tegenover de krant weten dat in de cijfers die de PVV heeft aangeleverd de bezuiniging op kunst niet is opgenomen. Er is dus ook niet doorgerekend wat de gevolgen zijn van deze rigoureuze bezuinigingsmaatregel.

De PVV heeft de plannen om uit de euro en uit de Europese Unie te stappen ook niet aangeleverd aan het CPB. Zo blijven ook de gevolgen daarvan onbekend.

Update

De PVV heeft wel degelijk de kunstbezuinigingen aangeleverd bij het CPB. De Partij voor de Vrijheid heeft zojuist contact gehad met het Centraal Planbureau over de kunstbezuinigingen. Het CPB bevestigt de lezing van het PVV, namelijk dat deze wel degelijk correct zijn doorgegeven.

Deze zijn terug te vinden in Keuzes in Kaart van het CPB:

pag 308 btw-verhoging op kunst (PVV_065; 0,1 mld euro)
pag 300 besparing op kunstopleidingen (PVV_142; 0,1 mld euro).
pag 302 de PVV buigt 0,7 mld euro om op subsidies (PVV_162); dit zijn deels cultuursubsidies.

Endless Space verkrijgbaar voor Mac

Iceberg Interactive heeft vandaag bekendgemaakt dat het turnbased strategiespel Endless Space ook voor Mac verkrijgbaar is. Eerder was dit spel al op de pc uitgekomen.

Om dat te vieren heeft de ontwikkelaar Amplitude Studios een nieuwe trailer uitgebracht. Mathieu Girard, baas van Amplitude Studios, zegt: "We zijn tot nu toe extreem blij met het digitale succes  van Endless Space en de goede kritieken van de pers. We voelden het als een plicht om het spel naar de Mac-gebruikers te brengen, we hebben de hele zomer hard gewerkt om dat voor elkaar te krijgen en we zijn blij dat we deze versie vandaag kunnen bekendmaken. We hopen vele spelers te verwelkomen en verwachten dat er wat wat crossplatform-gevechten in multiplayer ontstaan."

In Endless Space vechten allerlei culturen en rassen tegen elkaar voor d eheerschappij. Elke partij heeft weer zijn voor- en nadelen, kennis en kunde om te overleven in de ruimte. Zo zijn er rondtrekkende groepen, die resources van een planeet kunnen mijnen en snel weer verder kunnen verplaatsten. Nadeel is dat ze niet zo goed in gevechten zelf zijn, omdat ze geen gigantische wapens kunnen bouwen in de korte tijd dat ze ergens verblijven. Weer een andere groep kan bijvoorbeeld sterke verdediging neerzetten, maar hebben een probleem als ze een grote aanval niet kunnen afweren, of wanneer de resources op een planeet uitgeput raken.

Endless Space is verkrijgbaar via Steam voor pc en, sinds vandaag, op Mac.

Doden bij raketaanval Afghanistan

Bij een raketaanval door moslimextremisten zijn donderdag vijf Afghaanse burgers om het leven gekomen. De burgers stonden in Baraki Barak, in het oosten van Afghanistan, op de bus te wachten toen ze werden getroffen. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten bekendgemaakt.

De opstandelingen hadden vermoedelijk een Afghaanse legerbasis in de buurt tot doelwit gekozen, maar de raketten misten doel, aldus de politie. Vijf mensen werden dodelijk getroffen, tien liepen verwondingen op.

Het was het tweede incident in korte tijd. Woensdag werd in hetzelfde district een huis getroffen door een raket. Een vrouw verloor daarbij het leven.

Nederlanders willen gratis cultureel erfgoed

Een meerderheid van 91 procent van de Nederlanders vindt dat het cultuurhistorisch erfgoed in Nederland goed behouden moet worden. Toch is zo'n vijftig procent van de Nederlanders niet bereid jaarlijks voor de bescherming van dat erfgoed te betalen. Dat blijkt uit representatief onderzoek van TNS NIPO voor Natuurmonumenten.

Cultuurhistorie blijkt vooral populair bij ouderen, laat de natuurorganisatie donderdag op basis van het onderzoek onder duizend respondenten weten. Van alle ondervraagden had 36 procent minstens vijf euro per jaar over voor het behoud van historische kastelen, landhuizen, parken, forten en boerderijen.

Ruim acht op de tien mensen willen dat erfgoed toegankelijk blijft voor publiek. Vier van de tien vinden tegelijkertijd dat monumenten zichzelf financieel moeten onderhouden en een herbestemming moeten krijgen. In de praktijk gaan herbestemming en een publieksfunctie niet goed samen, waarschuwt directeur van Natuurmonumenten Jaap de Graeff.

Uit het onderzoek bleek verder dat Groningers in vergelijking met andere provincies hun erfgoed het vaakst bezoeken. Natuurmonumenten liet de enquête houden ter gelegenheid van de Cultuur Monumenten Maand in september.

Agent neersteken: acht jaar cel en tbs

Een 31-jarige man uit Driebergen-Rijsenburg is donderdag door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het neersteken van een agent in 2009. De agent raakte daardoor verlamd. Van de Utrechtse rechtbank kreeg hij eerder nog vijftien jaar cel opgelegd.

Voor zijn hoger beroep stemde de man in met onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Dat had hij eerder geweigerd. Hoewel de vier deskundigen die hem daar onderzochten geen overeenstemming bereikten over zijn toerekeningsvatbaarheid, waren ze het er wel over eens dat de man behandeld moet worden in de vorm van tbs met verpleging.

De man wilde vlak voor zijn daad voor een trein springen, maar werd daarvan weerhouden door de agent die hem aansprak. Daarop stak hij de agent in het gezicht, waarop die op de grond viel. Daarna stak hij hem nog in zijn nek. Daarbij liep de agent een dwarslaesie op en belandde in een rolstoel.

De uitspraak van het hof was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

VVV-Venlo huurt R. Bergkamp

Roland Bergkamp speelt de rest van seizoen 12/13 voor VVV-Venlo. De 21-jarige aanvaller wordt gehuurd van Brighton & Hove Albion FC voor de duur van één seizoen.

Bergkamp maakte zijn debuut in de eerste divisie bij Excelsior waar hij in seizoen 2009/10 mee promoveerde. In 2011 tekende hij een contract voor twee seizoenen bij Brighton & Hove Albion dat in de Championship in Engeland speelt. Tussentijds werd Bergkamp verhuurd aan het Engelse Rochdale.

Technisch manager van VVV Wim Dusseldorp: "Roland is een jonge talentvolle aanvaller die in 2011 nog in Jong Oranje speelde. Hij is bekend bij Ton Lokhoff: in de tijd dat Ton Lokhoff trainer was van Excelsior, speelde Roland Bergkamp bij de Rotterdamse jeugd. Roland is een lange atletische spits die sterk is in de duels."

Vijf doden bij drone-aanval Oost-Jemen

Bij een drone-aanval in het oosten van Jemen zijn donderdag vijf vermoedelijke terroristen om het leven gekomen. De drone vuurde een raket af die het voertuig trof waarin de militanten zaten. De lichamen raakten ernstig verminkt. Dat hebben bronnen bij het Jemenitische leger gezegd.

De aanval, die waarschijnlijk is uitgevoerd door de Verenigde Staten, was uitzonderlijk, omdat deze plaatshad in een drukbevolkt gebied. Normaal gesproken worden drone-aanvallen uitgevoerd in de woestijn of de bergen.

'Tourtitels Armstrong blijven vacant'

De Franse wielerbond FFC wil niet dat de Tourtitels die Lance Armstrong afgenomen worden doorgegeven worden aan andere coureurs. Hierdoor zullen ze voor eeuwig vacant blijven, zo is de bedoeling.

Het Amerikaanse dopingagentschap USADA nam vorige week Armstrong zijn zeven Tourzeges af nadat de Amerikaan zijn strijd tegen de dopingaanklacht opgaf. De FFC is nu duidelijk in haar oordeel over naar wie de overwinningen moeten gaan, omdat een aantal coureurs die tweede zijn geworden ook in dopingzaken betrokken waren. "Om controverse over de geloofwaardigheid van eventuele winnaars te voorkomen."

Armstrong zelf kan ondertussen niet zitten met het kwijtraken van zijn Tourzeges. Op het World Cancer Congress in Montreal was hij duidelijk in hoe hij zich voorstelde. "Mijn naam is Lance Armstrong. Ik heb kanker overleefd en ben een vader van vijf kinderen. En ja, ik heb zeven keer de Tour de France gewonnen."

'Geen Arabische muziek in cockpit'

In de cockpit van het Vueling-vliegtuig dat woensdag onder begeleiding van F-16's op Schiphol landde, is geen Arabische muziek gedraaid. Dat zegt de piloot van het toestel, meldt de NOS donderdag.

Zijn uitspraak gaat in tegen die van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, die zei dat de luchtverkeersleiding melding had gemaakt van de Arabische muziek.

De bemanning van de Airbus wordt donderdag verhoord. De marechaussee en de luchtvaartpolitie hopen hierdoor meer duidelijkheid te krijgen over wat zich precies heeft afgespeeld. Een woordvoerder wil donderdagmiddag niets kwijt over het verloop van het verhoor en uitspraken van de piloot.

De F-16's werden woensdag de lucht in gestuurd omdat mogelijk sprake was van een gijzeling in het vliegtuig. Ook rukten de hulpdiensten op Schiphol massaal uit en stond de marechaussee paraat om aan boord te gaan. Het bleek vals alarm - er was sprake van een miscommunicatie.

Roda JC huurt aanvaller Affane van Chelsea

Roda JC kan de rest van het seizoen beschikken over aanvaller Amin Affane. De 18-jarige Zweedse jeugdinternational wordt gehuurd van Chelsea met een optie tot koop. De linkspoot was twee weken geleden een aantal dagen op proef en maakte daarbij een sterke indruk.

Affane viel bij de clubleiding in de smaak met zijn techniek en zijn veelzijdigheid. "Amin is een technisch begaafde speler die zowel links als rechts in de aanval kan spelen", aldus technisch directeur Gerard Wielaert op de website. Hij vindt de huurling een goede aanvulling op de huidige aanval van de Limburgse club. "Hij is explosief en beschikt over een goed schot".

Na veel interesse van diverse Europese topclubs namen de Londenaren in januari 2010 de kersverse Roda-aanwinst over van het Zweedse Lärje-Angereds IF, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Vorig jaar april maakte de Zweed zijn debuut in het tweede elftal van The Blues, maar een plaats in het keurcorps van trainer Roberto Di Matteo bleek te hoog gegrepen.

Aanstaande zaterdag thuis tegen Willem II is Affane in principe al inzetbaar. Hij zal in Kerkrade gaan spelen met rugnummer 19.

Buren boos om boomhutten J.K. Rowling

De voornemens van J.K. Rowling om twee grote boomhutten te bouwen in haar tuin in Edinburgh stuiten op weerstand bij haar buren. Ondanks de bezwaren van omwoners, keurde de Schotse stad de plannen voor de twaalf meter hoge constructies van de Harry Potter-schrijfster goed.

De huisjes met kegelvormige daken en torentjes, die doen denken aan de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus uit de boeken en films over de jeugdige tovenaar, moeten in gebruik worden genomen door Rowlings kinderen. De 47-jarige schrijfster woont in Edinburgh met haar man en drie kinderen.

Sommige buren maakten bezwaar, omdat ze vrezen dat het uitzicht op de omgeving wordt verpest. Het stadsbestuur is het daar niet mee eens.


En ze heeft ook nog heel veel geld (Foto: Novum)

'Misbruikpriesters verleid door kinderen'

De conservatieve katholieke geestelijke Benedict Groeschel heeft in een interview met een katholiek tijdschrift gezegd dat misbruikte tieners in veel gevallen de priester hebben verleid. De uitspraak heeft wereldwijd tot veel kritiek geleid, zo schrijft de Daily Mail.

De invloedrijke Amerikaanse priester zei in het interview met de National Catholic Register dat priesters die schuldig worden geacht aan misbruik niet bestraft horen te worden. "Ze waren niet van plan een misdrijf te plegen. Stel je voor dat een man een zenuwinzinking krijgt en een jongere komt achter hém aan. In veel gevallen is de jongere - 14, 16, 18 jaar oud - de verleider. Je ziet hetzelfde onder leraren, advocaten, mensen uit de sociale sector."

Verder suggereerde de priester dat ook veel van deze 'relaties' van heteroseksuele aard voorkomen. Deze werden echter nooit als misdaad bestempeld. "Weet je, tot voor kort beschouwden mensen het niet als een misdaad. Het was wel moreel verwerpelijk, een schande, maar er werd niet over gedacht in termen van een misdrijf."

Schandalen beginnen volgens Groeschel vaak onschuldig. Jongeren zouden vooral op zoek zijn naar 'een vaderfiguur om mee te knuffelen'. De 'gelegenheidspedofiel' zou daarom genade moeten krijgen, aldus de priester.

Groeschel neemt het in het interview ook op voor de veroordeelde Jerry Sandusky, de voormalige coach van het footballteam van Pennsylvania State University. Hij noemt de trainer, die veroordeeld is voor 52 gevallen van seksueel misbruik, een 'arme kerel'.

De 79-jarige Benedict Groeschel is professor in de pastorale psychologie. Ook is hij een van de oprichters van de Franciscaner Broeders van de Vernieuwing, een conservatieve orde van monniken. Hij verschijnt wekelijks in een eigen talkshow op televisie en heeft diverse religieuze boeken geschreven.

Hard Candy-scenarist schrijft remake Taped

Brian Nelson gaat het scenario schrijven van de Amerikaanse versie van Taped. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. Nelson is vooral bekend als scenarist van de films Hard Candy en 30 Days of Night.

In februari werd bekend dat de Nederlandse thriller Taped een Amerikaanse remake krijgt. De thriller, die dezelfde titel houdt, gaat over een stel dat tijdens een vakantie in Argentinië met een vakantiecamera toevallig een moord door een corrupte agent vastlegt. Al snel moeten de twee rennen voor hun leven terwijl de politie een klopjacht op hen opent.

Het Nederlandse NL Films is uitvoerend producent van de Amerikaanse versie. In de Nederlandse worden de hoofdrollen gespeeld door Barry Atsma en Susan Visser. Wie in de remake gaan spelen is nog onbekend.


Hard Candy-scenarist schrijft remake Taped (Foto: Novum)

Noodverordening om opblazen Philips-gebouw

De gemeente Eindhoven heeft een noodverordening afgekondigd voor het opblazen van een oud kantoor van Philips zaterdag. Het gebied rondom het gebouw moet zaterdagmiddag volledig ontruimd zijn. Dertig huishoudens moeten hun woning uit, meldt de gemeente donderdag.

Het pand moet rond 13.00 uur worden opgeblazen met dynamiet. Voor de bewoners is enkele uren opvang geregeld. Wanneer het gebouw met de grond gelijk wordt gemaakt mogen zij op een speciale viptribune plaatsnemen om het schouwspel te volgen. In het ruim zeventig meter hoge gebouw zat voorheen onder meer het kantoor van voormalig bestuursvoorzitter Frits Philips.

FOK!filmtip van de dag: Mr. Brooks

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond staat de spannende thriller Mr. Brooks op het programma. Mr. Brooks vertelt het verhaal van de succesvolle zakenman Earl Brooks (Kevin Kostner) die er een wat vreemde hobby op nahoudt; Als de Thumbprint Killer pleegt hij namelijk diverse moorden. Hoewel hij zijn moordlust enigszins onder controle heeft (mede door het regelmatig bezoeken van AA-meetings) begint het, twee jaar na zijn laatste moord, toch weer te kriebelen. In opdracht van zijn alter ego Marshall (William Hurt) pleegt hij een nieuwe moord, jammer genoeg wordt deze moord gefotografeerd door een persoon die zo zijn eigen moord fetish heeft. Gaat dat zien, om 22:20 op Veronica.

Mr. Brooks, 22:20 op Veronica

André Kuipers feestelijk onthaald in Noordwijk

Astronaut André Kuipers is donderdagmiddag feestelijk onthaald in Noordwijk. Hij werd er officieel welkom geheten in Nederland na een ruimtereis van ruim tweehonderd dagen. Kuipers werd even na 16.00 uur met een helikopter bij het afgezet bij Estec, het centrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Kuipers werd bij het centrum door honderden belangstellenden opgewacht, onder wie zijn familie, kroonprins Willem-Alexander en premier Mark Rutte (VVD). Later worden onder meer toespraken gehouden door Willem-Alexander, burgemeester van Noordwijk Jan Pieter Lokken en de directeur-generaal van de ESA, de Fransman Jean-Jacques Dordain.

Rondom de huldiging in Noordwijk worden allerlei activiteiten gehouden in het ruimtevaartcentrum. Waarschijnlijk wordt ook kort stilgestaan bij de dood van de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong. De eerste mens die voet zette op de maan overleed zaterdag. Zanger René Froger verzorgt een optreden.

Met de huldiging wil de ESA Kuipers bedanken voor de 'bijzondere prestaties' die de Nederlander tijdens zijn missie in het internationale ruimtestation ISS heeft geleverd. Hij krijgt onder meer een erekrans en van de gemeente een Zilveren Vuurtoren omdat Kuipers de naam van Noordwijk in binnen- en buitenland positief heef uitgedragen.

Kuipers keerde 1 juli terug op aarde, iets later dan gepland. De 53-jarige astronaut was kort na zijn terugkeer al een weekend in Nederland, maar moest daarna verder naar Houston en Moskou om zijn missie af te ronden en om te revalideren. Tussentijds was er nog geen ruimte voor een officiële ontvangst.

Kuipers is de tweede Nederlandse ruimtevaarder en de eerste die twee ruimtevluchten heeft gemaakt. In 2004 maakte hij al eens een elfdaagse reis naar het ISS.

Jongen onwel tijdens ontgroening

In Amsterdam is tijdens een ontgroeningsritueel met vlotten donderdagmiddag een jongen onwel geworden.

Op de Keizersgracht, ter hoogte van het homomonument, ontstond donderdagmiddag rond 13.00 uur enige commotie toen een aspirant-lid van een studentenvereniging onwel werd tijdens een ontgroeningsritueel.

Omdat het ritueel op het water plaatsvond, ontstond er bij omstanders de vrees dat een van de deelnemers mogelijk dreigde te verdrinken. Maar hier was volgens de politie geen sprake van. "Een van de deelnemers aan een ontgroeningsritueel is donderdagmiddag onwel geworden, vermoedelijk door oververmoeidheid", stelt een woordvoerder. "De jongen is ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel."

Knuffelaars beroven bejaarde van horloge

Een echtpaar heeft woensdag een bejaarde vrouw uit Nunspeet beroofd van haar gouden horloge. De twee pakten haar op straat vast en gaven haar een knuffel. De daders probeerden het even later in Vaassen opnieuw, maar de bejaarde man had de dieven in de gaten en liep weg.

Beide bejaarden werden in eerste instantie aan de praat gehouden waarna de twee echtelieden hun slag probeerden te slaan. Bij de vrouw lukte dat door haar te knuffelen en ondertussen haar horloge af te pakken. De politie gaat ervan uit dat het dezelfde daders zijn en is op zoek naar getuigen.

'Yoshida verruilt Venlo voor Southampton'

VVV-Venlo en Southampton zijn het een dag voor het einde van de transferperiode bijna eens over de transfer van Maya Yoshida. De clubs zijn op dit moment de laatste details aan het afwikkelen, weet de Telegraaf donderdag te melden. Het is nog niet bekend hoeveel VVV vangt voor de verdediger.

De Japanner staat nog een jaar onder contract in Limburg. Bij Southampton zou hij verdediger Jos Hooiveld tegenkomen, oud-speler van onder meer sc Heerenveen en PEC Zwolle.

De 23-jarige Yoshida werd begin 2010 door VVV overgenomen van Nagoya Grampus uit zijn geboorteland. In 54 wedstrijden voor de Limburgers wist hij vijf keer het doel te reffen. De NOS verkoos zijn omhaal tegen PSV afgelopen seizoen tot doelpunt van het jaar.


'Yoshida verruilt Venlo voor Southampton' (Foto: Novum)

Partij illegale sigaretten onderschept

De douane heeft vrijdag in een loods in Maastricht een partij van 6,7 miljoen illegale sigaretten gevonden. De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft de sigaretten, die niet voorzien waren van accijnszegels, in beslag genomen.

Als de sigaretten op de markt waren gekomen, zou ongeveer een miljoen euro aan accijns zijn ontdoken. Bij de doorzoeking werden ook twee kleine hennepkwekerijen aangetroffen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Raad van State ontkent bemoeienis Donner formatie

De Raad van State ontkent ten stelligste dat Piet Hein Donner heeft aangeboden om te helpen bij de kabinetsformatie. Dagblad Trouw schreef donderdag dat de vicepresident van de raad zijn diensten informeel had aangeboden bij Kamerfracties. "Dit bericht berust echter niet op feiten", laat de Raad van State weten in een reactie op het bericht.

"Het is primair aan de Kamer om eventuele steun te vragen aan de vicepresident en het ligt niet op de weg van de vicepresident om deze aan de Tweede Kamer aan te bieden", stelt de Raad van State. "Bovendien is het in het eerste geval ook nog maar de vraag of de vicepresident van de Raad van State zich hierover zou moeten uitlaten als de Tweede Kamer hem hierom verzoekt."

Volgens Trouw zou Donner hebben aangeboden om voor aanvang van de formatie een analyse te schrijven van de verkiezingsuitslag. Ook zou hij suggesties willen doen over de vorming van een nieuw kabinet.

Apert onwaar, stelt de Raad van State. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen laat donderdagochtend weten dat hij niets weet van het mogelijke aanbod van Donner.

Na 12 september neemt de Kamer voor het eerst het formatieproces zelf op zich. Voorheen stelde de koningin een informateur aan die mogelijke coalities aftastte en hierover verslag uitbracht aan het paleis. Nu de Kamer daar zelf voor staat vrezen sceptici een chaotische situatie. De nieuwe Kamer komt pas ruim een week na de verkiezingen bijeen.


Raad van State ontkent bemoeienis Donner formatie (Foto: Novum)

'Verkiezingsprogramma's vaak wettelijk onhaalbaar'

Politieke partijen zeggen de waarden van de Nederlandse rechtsstaat belangrijk te vinden, maar vaak ontbreken in hun verkiezingsprogramma's haalbare ideeën. Dat concludeert een commissie in het leven geroepen door de beroepsorganisaties van advocaten, deurwaarders en notarissen. Donderdag werden de resultaten gepresenteerd aan de tien onderzochte partijen.

Zo stelt de PVV voor jaarlijks een quotum aan asielzoekers toe te laten, terwijl daar mogelijk de mensenrechten mee worden geschonden. Verder wil de PVV samen met de SGP het bouwen van moskeeën en minaretten tegengaan, maar daarmee schenden zij volgens de commissie het gelijkheidsbeginsel zoals dat is vastgelegd in de grondwet.

Partijen gebruiken de regels van de rechtsstaat ook positief in hun programma's, meldt de commissie. Zo pleit de SP voor een uitbreiding van de Wet openbaarheid van bestuur en is de VVD voor een betere bescherming tegen discriminatie op basis van sekse en seksuele geaardheid.

[Upd] Geen bom bij Zeeman Helmond

Boodschappen doen bij het Helmondse winkelcentrum De Bus zit er even niet in. Het complex werd vanochtend ontruimd nadat rond half elf een bommelding bij een filiaal van Zeeman binnenkwam.

Hulpdiensten hebben de personeelsleden van de Zeeman en de overige winkels in het centrum ondergebracht in een nabijgelegen middelbare school. Leerlingen van het eveneens bij het winkelcentrum gelegen roc Ter AA worden door het schoolbestuur momenteel binnengehouden.

Update 15.56 uur
Experts van de politie hebben donderdagmiddag geen explosieven gevonden in een filiaal van Zeeman in Helmond. Het winkelcentrum waar de winkel in is gevestigd, wordt weer vrijgegeven, meldt de politie. Winkelcentrum De Bus aan het Nieuwveld werd donderdagochtend geheel ontruimd toen personeel iets verdachts had gezien en de politie waarschuwde. Volgens een woordvoerder van de politie is er na onderzoek niets aangetroffen in de textielwinkel.

Team Bondi maakt next-gen game bekend

Team Bondi, ontwikkelaar van The Getaway en L.A. Noire, werkt aan Whore of the Orient. De game is in ontwikkeling voor next-gen consoles en pc. Naast de aankondiging heeft Team Bondi een screenshot en informatie vrijgegeven van de next-gen game.

"Shanghai, 1936. Whore of the Orient. Paris of the East. The most corrupt and decadent city on the planet, where anything can be had or done for the right price. Plaything of Western powers who greedily exploit the Chinese masses. Boiling pot of Chinese nationalism, with the Kuomintang ruthlessly trying to suppress Communism and the labour movement. Home to the International Police Force, a group of Western cops hopelessly trying to keep the lid on and keep the peace."

Whore of the Orient


Aliens: Colonial Marines showt multiplayer

Aliens: Colonial Marines krijgt een multiplayer waarin acht man het tegen elkaar opnemen. De modus heet Escape waarin gamers kiezen tussen marines of Xenomorphs. De bedoeling is simpel, de marines moeten een veilig punt bereiken, waarin de Xenomorphs dit uiteraard moeten zien te voorkomen.

Aliens: Colonial Marines is zoals de naam al aangeeft gebaseerd op de bekende film franchise Alien. In de game nemen gamers het op tegen de buitenaardse moordmachines, de Xenomorphs. De game moet in februari verschijnen voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Daarnaast is er ook een Wii U-versie in ontwikkeling.

Tieten voelen voor het goede doel

Welke man droomt er nou niet van? Schaamteloos aan tieten voelen en tegelijkerijd een goed doel steunen. In Japan werd dat afgelopen weekend even werkelijkheid. Op het tweedaagse festival 'Erotica will Save the World' kon men een aidsfonds steunen door aan borsten te voelen.

Diverse pornosterren grepen het festival aan om geld op te halen voor het goede doel. Naast het tietenvoelen was er ook een masturbatiemarathon en en dvd-verkoop, weet de Belgische website Zita te melden.

Deelnemers aan het tietenvoelen moesten zich overigens wel aan een drietal strikte regels houden. Allereerst moesten ze aantonen daadwerkelijk achttien jaar of ouder te zijn. Vervolgens moest er een donatie aan het goede doel gedaan worden en tot slot moest elke deelnemer zijn handen grondig wassen.

Gebruik magie in Book of Spells-trailer

Magie gebruiken, iets wat veel mensen ongetwijfeld willen. Even een zak met geld tevoorschijn toveren, of je lelijke buurvrouw veranderen in een Victoria's Secret-engel. Binnenkort is het mogelijk om via PlayStation Move gebruik te maken van magie, maar helaas wel op een andere manier.

In Wonderbook maak je gebruik van augmented reality, het enige wat je nodig hebt is PlayStation Move en een speciaal boek. In dit boek is het mogelijk om diverse avonturen tot leven te laten komen. In Book of Spells, geschreven door J.K. Rowling, gaan we op avontuur in Hogwarts en leren we diverse toverspreuken. Book of Spells moet dit jaar uitkomen, exclusief voor PlayStation 3.

QPR neemt Granero over van Real Madrid

Esteban Granero doet een stapje omlaag en verhuist van Real Madrid naar Queens Park Rangers. Dat meldt de Londense club donderdag. De 25-jarige middenvelder moet nog wel tot een persoonlijk akkoord komen en de medische keuring doorstaan. QPR doet nog geen mededelingen over de hoogte van de transfersom.

De Spanjaard stond nog tot medio volgend jaar onder contract in de Spaanse hoofdstad, waar hij in 2005 tekende. Toen hij zich in zijn beginperiode niet in het eerste elftal wist te spelen, werd hij eerst verhuurd en vervolgens verkocht aan stadsgenoot Getafe. De Koninklijke kocht hem weer terug in 2009. Daar komt hij nu door hevige concurrentie van onder meer Xabi Alonso, Sami Khedira en Luka Modric weinig aan spelen toe.

De huidige nummer achttien van de Premier League is deze zomer druk doende op de transfermarkt. Ji-Sung Park, José Bosingwa en Julio Cessar werden al aangetrokken, terwijl verdedigers Michael Dawson en Ricardo Carvalho nog op het verlanglijstje zouden staan.


QPR neemt Granero over van Real Madrid (Foto: Novum)

Poppink, Verboom en Huijbregts in Nijntje-film

Eva Poppink en Hanna Verboom gaan stemmen inspreken voor de Nederlandse animatiefilm Nijntje. Poppink spreekt de stem in van hoofdpersoon Nijntje Pluis, Verboom die van haar vriendinnetje Nina. Dat laat producent Warner Bros donderdag weten.

Cabaretier Marc-Marie Huijbrechts spreekt de stem in van het varkentje Knorretje en De Dijk-zanger Huub van der Lubbe verleent zijn stem aan een oppasser in de dierentuin. Eerder werd al bekend dat Barry Atsma en Isa Hoes de ouders van Nijntje inspreken.

In de film gaan Nijntje, Nina, Knorretje en hond Snuffie op speurtocht door de dierentuin, op zoek naar een schat. Ze moeten daarvoor een voor een de vijf raadsels oplossen die vader en moeder Pluis hen geven. Onderweg komen Nijntje en haar vriendjes allerlei dieren tegen en beleven ze de leukste avonturen.

Nijntje, onder regie van Hans Perk, is vanaf 30 januari te zien in de Nederlandse bioscopen.


Poppink, Verboom en Huijbrechts in Nijntje-film (Foto: Novum)

Geen straf voor doodslag

Jason Halman krijgt geen straf voor het doodsteken van zijn broer Gregory. De rechtbank in Rotterdam heeft hem donderdag ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij is wel schuldig bevonden aan doodslag.

Halman kwam twee weken geleden al op vrije voeten toen bij de inhoudelijke behandeling van de zaak zijn voorlopige hechtenis werd geschorst. Het Pieter Baan Centrum had het Openbaar Ministerie geadviseerd hem niet verder te vervolgen omdat hij ontoerekeningsvatbaar was op het moment dat hij zijn broer doodde.

Gregory werd op 21 november vorig jaar doodgestoken in de woning van zijn broer. Een ruzie over een radio die te hard stond zou daaraan vooraf zijn gegaan. Volgens het PBC verkeerde Jason destijds in een psychose.

Beide broers kwamen uit voor het Nederlands honkbalelftal. Gregory schopte het zelfs tot de Amerikaanse Major League. Hij maakte daar in 2010 zijn debuut bij de Seattle Mariners.

Hoewel Jason geen straf krijgt, wordt hij vermoedelijk wel behandeld. Hij heeft eerder aangegeven dat graag te willen.

Norbruis buiten medailles op achtervolging

Wielrenster Alyda Norbruis is er donderdag op de eerste dag van de Paralympics niet in geslaagd de finale op de individuele achtervolging te halen. De Friezin reed in het Velodrome van Londen in de kwalificatie de vijfde tijd (4.30,507) en kwam twee seconden tekort voor de strijd om het brons.

De Chinese Sini Zeng plaatste zich als eerste voor de finale in 4.19,841, een nieuw wereldrecord in haar handicapklasse.

Norbruis gold als medaillekandidate, want eerder dit jaar veroverde ze zilver op de 3 kilometer achtervolging bij de WK in Los Angeles. Ze komt later deze week nog in actie op de 500 meter sprint, de wegwedstrijd en de tijdrit.

'Massaslachting onder indianen Venezuela'

Gouddelvers hebben een bloedbad aangericht onder een groep Yanomami-indianen, die in de jungle van Venezuela leven. Hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen is niet duidelijk, maar het zou gaan om tientallen mensen. Dat heeft Luis Shatiwe Ahoiwei, de leider van een belangengroep van de Yanomami-indianen, woensdag gezegd. Het Venezolaanse openbaar ministerie heeft opdracht gekregen om een onderzoek in te stellen, aldus de autoriteiten.

De slachtpartij had vorige maand plaats in de plaats Irotatheri, in het zuiden van Venezuela. Volgens Ahiwei troffen mensen uit een nabijgelegen dorp begin juli de verkoolde lichamen van de bewoners aan. Ook de 'shabono', een ronde hut, was in de as gelegd. Het is niet duidelijk hoeveel mensen precies om zijn gekomen, maar volgens een ooggetuige woonden er ongeveer tachtig mensen in Irotatheri. Slechts drie mensen zouden het bloedbad hebben overleefd. Zij waren de jungle in gevlucht.

De overlevenden vertelden de bewoners van het nabijgelegen dorp dat ze ten tijde van de aanval aan het jagen waren. Ze hoorden geweerschoten, explosies en het geluid van een helikopter. De drie beschuldigden mijnwerkers ervan achter de aanval te zitten. De gouddelvers zouden tot de aanval zijn overgegaan, omdat de indianen 'Yanomami-vrouwen hadden gered' van de mijnwerkers.

De Yanomami leven op gespannen voet met veelal uit Brazilië afkomstige gouddelvers. De mijnwerkers trekken al jaren de jungle van Venezuela in op zoek naar goud. Ze hakken bossen om en laten poelen water achter die verontreinigd zijn met kwik. In 2010 kwamen volgens de Venezolaanse autoriteiten vier mensen om het leven, nadat ze water hadden gedronken dat vervuild was.

De Yanomami klagen al lange tijd over de mijnwerkers. "Wat we de regering vragen is het nemen van voldoende maatregelen om de gouddelvers in bedwang te houden", aldus Aime Tillett, een activist van rechtenorganisatie Wataniba. De in Londen gevestigde belangenorganisatie voor inheemse stammen, Survival International, pleit voor een snelle berechting van de verantwoordelijken. "We willen snelle actie zien van de Venezolaanse autoriteiten", aldus de directeur van de organisatie.

Verhoeven blijft op club hopen

Jeroen Verhoeven hoopt nog altijd op een club, maar de kans wordt steeds kleiner. De transfermarkt sluit morgen om middernacht, dus dan moet er een deal beklonken zijn.

Verhoeven snapt ook niet zo goed waarom geen enkele club zich voor hem heeft gemeld. "Misschien zijn ze bang voor mijn imago, maar ik ben topfit, klaar om morgen ergens in te stappen", liet de goalie aan het Algemeen Dagblad weten.

Sinds zijn vertrek bij Ajax traint Verhoeven met de selectie van FC Utrecht mee. De Domstedelingen zouden de ervaren kracht graag aan de selectie toevoegen, maar hebben er de financiële middelen niet voor. De 32-jarige routinier zou in pikorde dan achter Robbin Ruiter komen.

Dronken vrouw randt treinreiziger aan

Een 50-jarige dronken vrouw heeft woensdagavond een 33-jarige treinreiziger uit Tilburg vol in zijn kruis gegrepen. De Utrechtse was al eerder handtastelijk maar ging over tot rigoureuze maatregelen toen het slachtoffer haar zei dat hij daar niet van was gediend. Ze kon even later worden aangehouden op het station in Den Bosch, meldt de politie.

De man had het vermoeden dat de vrouw hem probeerde te bestelen. Ze hing hem in de trein tussen Amsterdam en Tilburg om de nek en probeerde in zijn broekzakken te graaien. Even later richtte ze haar pijlen op een Engelse man, die net de trein was ingestapt. De vrouw zei daarbij dat ze hem 'kaal ging plukken'.

De Tilburgse treinreiziger hield haar vervolgens met behulp van conducteurs tegen bij station Den Bosch, waar ze even later in de boeien werd geslagen door de politie. De vrouw zit nog vast.

F. de Boer: "Boerrigter kan geen 30 wedstrijden spelen"

Frank de Boer maakt zich zorgen om de fitheid van Derk Boerrigter. Dit heeft de trainer van Ajax in een gesprek met RTV Noord-Holland laten weten. Volgens de oefenmeester zal de aanvaller niet in staat zijn om 30 wedstrijden te spelen.

Boerrigter wordt sinds zijn komst naar Ajax namelijk achtervolgd door blessureleed. Bovenstaande is overigens ook van toepassing op aanvaller Kolbeinn Sigthórsson. "Je moet een reservespeler van hetzelfde niveau achter de hand hebben, want zowel Boerrigter als Sigthórsson zullen geen dertig wedstrijden kunnen spelen", was de duidelijke taal van De Boer.

Toch is de trainer ook overtuigd van de kwaliteiten van beide heren. "Een Boerrigter en Sigthórsson op topniveau, wil elke eredivisieploeg hebben."

M. Schumacher benoemd tot ereburger Spa

Michael Schumacher mag zich sinds vandaag officieel ereburger van de Belgische plaats Spa noemen. De coureur van Mercedes, die zich zeven keer tot wereldkampioen kroonde, kreeg deze bijzondere titel vandaag uitgereikt.

Schumacher heeft een bijzondere band met Spa, aangezien hij er in 1991 aan zijn loopbaan als Formule 1-coureur begon. Een jaar later won hij zijn eerste race op Spa-Francorchamps en komend weekend rijdt de Duitser er zijn 300e wedstrijd.

Uiteindelijk was Schumi gedurende zijn carrière zes keer de beste in België.

Huistra denkt aan bijstellen doelstelling

De Graafschap is druk bezig om de selectie voor het sluiten van de transfermarkt nog te versterken, maar het is de vraag of dit gaat lukken. De Superboeren zijn naarstig op zoek naar een spits, maar ook andere type spelers zijn welkom.

Pieter Huistra, trainer van De Graafschap, is van mening dat versterkende spelers bittere noodzaak zijn. "Ik maak me geen zorgen dat het niet lukt, maar anders moeten we de doelstelling misschien bijstellen naar beneden. Die is nu bij de eerste vijf. Zoiets heeft namelijk te maken met de kwaliteit van je selectie", aldus de trainer aan Omroep Gelderland.

De Graafschap kent in de Jupiler League een matige start van het seizoen en pakte uit de eerste drie wedstrijden slechts vier punten, waardoor de ploeg nu de tiende plaats bekleedt. Komend weekend wacht de confrontatie met AGOVV Apeldoorn, dat vijftiende staat.

Asielzoekers vermist na schipbreuk

Een patrouillevaartuig van de Australische marine en een koopvaardijschip hebben donderdag ten zuidwesten van Java 22 asielzoekers gered die in zee terecht waren gekomen toen hun boot zonk. Een vliegtuig heeft nog meer drenkelingen in zee zien liggen, meldt de Australische dienst voor veiligheid in de scheepvaart AMSA.

De gezonken boot had ongeveer 150 asielzoekers aan boord. Een opvarende meldde woensdag dat het vaartuig in problemen was.

Australië is een populaire bestemming voor Aziatische vluchtelingen. Velen wagen de hachelijke oversteek van Indonesië naar het Australische Christmas Island. Om de toestroom enigszins af te remmen wil Australië de asielzoekers in kampen in Papoea Nieuw-Guinea en Nauru opvangen. Volgens de Australische minister van binnenlandse zaken Jason Clare proberen mensensmokkelaars nog zoveel mogelijk mensen op boten naar Australië te zetten voordat het eerste tentenkamp in Nauru in september geopend wordt. Alleen deze maand al meldden zich negentienhonderd asielzoekers in Australië.

Extra onderzoek in grenslijkzaak

De rechtbank in Breda heeft de behandeling van de zogenoemde grenslijkzaak uitgesteld. Het Openbaar Ministerie had daar om gevraagd omdat volgens justitie extra onderzoek nodig is naar de kist waarin het lijk in 2008 werd gevonden.

De zaak draait om de dood van een oorsprong Wit-Russische vrouw, de echtgenote van de verdachte. Haar lichaam werd in februari 2008 gevonden in een woning op de grens van het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog. Ze was sinds april 2007 vermist.

Extra onderzoek door TNO moet uitwijzen of mogelijk iemand anders dan de verdachte, Robert-Jan B., de kliko met daarin de vrouw in de kist heeft gelegd. De zaak loopt al lange tijd. B. zat kort na de vondst van de vrouw vast, maar mocht daarna weer gaan. Twee jaar later werd hij voor de tweede keer gearresteerd.

Een woordvoerder van de rechtbank verwacht dat de zaak begin volgend jaar weer kan worden hervat met een regiezitting. Daarna volgt de inhoudelijke behandeling.

Buma ziet CDA 21 zetels halen

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma ziet zijn partij bij de verkiezingen op 12 september 21 zetels halen. Dat bleek donderdag tijdens een bezoek van Buma aan De Twentsche Courant Tubantia in Enschede, waar Buma een voorspelling moest doen van de uitslag.

De VVD wordt volgens Buma de grootste met 33 zetels, gevolgd door de PvdA met 24 zetels. De SP wordt volgens de CDA-leider de derde partij met 23 zetels. Buma verwacht dat de SP nog verder zal dalen, omdat de partij woensdag in paniek raakte om een peiling waaruit een daling van acht zetels bleek. "Ik ben immuun voor peilingen, zij nog niet. Daarom denk ik dat ze het niet gaan redden", zei Buma.

De christendemocraat wilde zich niet uitspreken over de partijen waarmee hij het liefst een coalitie zou vormen. "Daar ga ik niet aan meedoen, want dat is helemaal niet te zeggen. Eén ding weet je zeker: er komt na 12 september iets anders uit dan je had verwacht." Om dezelfde reden wilde Buma alleen onder protest een voorspelling van de uitslag doen. Het geven van een voorspelling is echter vaste prik bij Tubantia, dat in de aanloop naar de verkiezingen alle lijsttrekkers ontvangt.

Buma moet nog flink wat stemmen voor zich winnen, wil zijn prognose voor het CDA uitkomen. De partij staat in de peilingen rond de veertien zetels.

EA maakt fout met foto in Madden NFL 13

Electronic Arts heeft een foto van de verkeerde Marcus Thomas in het sportspel Madden NFL 13 gestopt. Thomas uitte zijn woede donderdag via zijn twitterpagina. Thomas, die in het echt uitkomst voor de New York Giants en al zes jaar in de NFL speelt, vindt dat de makers een pak rammel verdienen voor deze fout.

"Voor de laatste keer, dat ben ik niet", schrijft Thomas. De foto die in het spel verwerkt is, is van een speler met dezelfde naam die tot eind 2009 uitkwam voor de Denver Broncos. Volgens de Thomas van de New York Giants gebruikt Electronic Arts nu al drie jaar de verkeerde foto.

Het American Football-spel Madden NFL 13 ligt vanaf vrijdag in de winkel. Het spel is verkrijgbaar voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Er wordt gewerkt aan een versie voor de nog te verschijnen Wii U.


EA maakt fout met foto in Madden NFL 13 (Foto: Novum)

Árias topkandidaat bij vertrek Manolev

De verwachting is nog altijd dat Stanislav Manolev voor het sluiten van de transfermarkt zal vertrekken bij PSV. Mocht dat inderdaad gebeuren, dan wil PSV werk maken van de 20-jarige Santiago Árias, die op dit moment bij Sporting Lissabon speelt.

Árias is een rechtervleugelverdediger waar PSV vorig jaar ook al achteraan zat. Toen koos het jonge talent echter voor een Portugees avontuur, maar dat heeft niet heel goed uitgepakt. In het afgelopen jaar kwam de speler slechts acht keer in actie en dit seizoen staat de teller pas op twee participaties in de hoofdmacht. Bovendien heeft de komst van Khalid Boulahrouz ervoor gezorgd dat zijn speeltijd nog verder zal teruglopen.

De zaakwaarnemer van Manolev, Mino Raiola, is intussen druk bezig om een nieuwe werkgever voor de Bulgaar te vinden. Men verwacht dat dit uiteindelijk wel gaat lukken, maar het is dan nog maar de vraag of PSV tijd genoeg heeft om Árias in te lijven.

Spekman hekelt 'spel' Rutte

VVD-leider Mark Rutte zorgt voor een puzzel door uit te sluiten dat hij PvdA, SP en GroenLinks na de verkiezingen aan een meerderheid helpt. Dat heeft PvdA-voorzittter Hans Spekman donderdag gezegd.

"Als we mee gaan doen met het spel van Rutte, hebben we straks een sudokupuzzel die niet op te lossen is", zei Spekman. "Als Nederland ergens geen behoefte aan heeft, is dat het." Volgens Spekman leidt het 'spel' er alleen maar toe dat partijen na de verkiezingen hun beloften moeten breken, omdat ze op basis van de uitslag tot elkaar veroordeeld zijn.

Rutte zei woensdag tijdens een bezoek aan Enschede dat de VVD niet in een kabinet stapt waar ook PvdA, SP en GroenLinks in zitten. Hij ziet niets in samenwerking met zo'n 'links blok'.


Spekman hekelt 'spel' Rutte (Foto: Novum)

Moederneuker pakt ook dochter

Een 32-jarige man uit Nieuw-Zeeland moet van de rechter van zijn 18-jarige dochter afblijven, ook al stemde zij in met hun relatie. Als 14-jarige verwekte de vader zijn dochter bij zijn toen 30-jarige stiefmoeder, een beetje incest is de man dus niet vreemd.

De dochter zegt verliefd te zijn op haar vader die tot haar 16 levensjaar niet naar haar omkeek. Het stel zou volgens de advocate van de jonge vrouw gekenmerkt worden door misbruik en verwaarlozing.

Vader is veroordeeld tot 300 uur werkstraf en mag de komende 12 maanden niet zonder toezicht bij zijn dochter zijn. Dochterlief staat ook voor 12 maanden onder toezicht en moet verplicht psychische hulp ondergaan. 

De rechter vond dat het koppel hun relatie moest stoppen omdat dit soort relaties vol moeilijkheden zit.

Blinde bejaarde bosjes in gemept

Een blinde bejaarde man is woensdagavond in Bussum de bosjes in geslagen. De 72-jarige man liep in zijn woonplaats over de Brinklaan toen iemand achter hem zei dat hij door moest lopen, meldt de politie.

Na die opmerking kreeg de man een klap op zijn hoofd. Daarna hoorde hij nog eens dat hij door moest lopen en kreeg hij een klap in zijn gezicht. De man viel een heg in en zijn rollator belandde boven op hem. Toen hij erin slaagde op te staan, bleek zijn belager al verdwenen. De politie spreekt van een laffe mishandeling.

De man heeft huis de politie gebeld. Hij hield een verwonding aan zijn gezicht over aan de mishandeling. Aan de hand van de stem van de dader wordt de leeftijd van de aanvaller rond de 18 jaar geschat. Hij sprak accentloos Nederlands. De man zou rond het tijdstip van de mishandeling, rond 20.45 uur, ook meerdere auto's hebben horen passeren.

De politie roept eventuele getuigen op zich te melden.

Massale massage

Honderden mensen in Thailand hebben zich donderdag het recordboek Guinness World Records in gemasseerd. Ze deden mee aan de grootste collectieve massage ooit. De 641 deelnemers werden 12 minuten lang gekneed door evenveel masseurs.

Met het wereldrecord wil Thailand de aandacht van toeristen krijgen. Die zijn de laatste jaren weggebleven door overstromingen, politieke onrust en misdaad. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron van het land. Of het record 'simultaan een happy end krijgen' ook is gebroken is helaas niet bekend.

Het wereldrecord was in Australische handen. In maart 2010 waren daar 263 masseurs tegelijk aan de slag.

Massale massage
Massale massage (Foto: ANP)

Nederland beschermt tradities en rituelen

Tradities en rituelen als Sinterklaas, beschuit met muisjes en het bloemencorso Zundert staan mogelijk binnenkort op de nationale lijst van het immaterieel cultureel erfgoed in Nederland. Staatssecretaris Halbe Zijlstra geeft hiervoor op zondag 2 september het startschot, nadat Nederland het Unesco-verdrag hiervoor heeft ondertekend.

Dat maakte het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), die de inventarislijst gaat samenstellen, donderdag bekend. 

Met de lijst stimuleert Nederland dat tradities en rituelen als stille tochten, erwtensoep eten en graffiti niet verloren gaan en dat ze actief worden doorgegeven aan een volgende generatie.

'Berbatov verkiest Fulham boven Italië'

Dimitar Berbatov lijkt zijn carrière niet bij Fiorentina of Juventus te vervolgen, maar bij Fulham. Dat melden Engelse media donderdag. Zijn beslissing om in Engeland te blijven zou vooral zijn ingegeven door zijn vrouw en kinderen, die het land niet willen verlaten. De spits van Manchester United leek woensdag nog hard op weg naar Fiorentina.

De Bulgaar was al rond met de club uit Florence en had zelfs al een ticket gekocht. Op het laatste moment besloot hij toch in Engeland te blijven. "We zijn blij dat hij niet naar Fiorentina is gekomen. Hij was onze stad en ons shirt niet waard", laat een woedende club in een verklaring weten.

"Door roekeloos en arrogant gedrag van anderen, dat niets te maken heeft met fair play en buiten alle grenzen van redelijkheid ligt, is de speler nooit aangekomen", gaat de club verder. De huidige nummer zes van de Serie A verwijst daarmee waarschijnlijk naar Juventus, dat de Bulgaar op het laatste moment een aanbod zou hebben gedaan. Nu de landskampioen Berbatov misloopt lijken de Florentijnen voormalig Arsenal-spits Nicklas Bendtner te willen aan trekken.

Fulham-trainer Martin Jol werkte eerder al met Berbatov samen bij Tottenham Hotspur. De Londenaren moeten wel haast maken. De transfermarkt sluit vrijdagnacht.


'Berbatov verkiest Fulham boven Italië' (Foto: Novum)

Politie hoort crew Vueling-toestel

De luchtvaartpolitie en de marechaussee verhoren donderdag de zeven bemanningsleden van het Vueling-toestel waarvan woensdag korte tijd de indruk bestond dat het was gekaapt. De crew van de Spaanse maatschappij is nog in Nederland. Dat liet een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee donderdag weten.

Naar verwachting wordt het onderzoek naar wat zich nou precies heeft afgespeeld in de cockpit van het vliegtuig in de loop van donderdag afgerond.

Het toestel uit Malaga verloor woensdagmiddag onderweg naar Schiphol radiocontact en volgde de opdrachten van de luchtverkeersleiding niet op. Daarop werd besloten het onder begeleiding van twee F16's aan de grond te zetten.

Politie hoort crew Vueling-toestel
Politie hoort crew Vueling-toestel (Foto: ANP)

Nederlander vrijgesproken van misbruik in Cambodja

Een rechter in Cambodja heeft een 39-jarige Nederlander die werd verdacht van het misbruiken van meerdere kinderen in het land woensdag vrijgesproken. Vier jongens hebben hun verklaringen ingetrokken en de getuigenis van een meisje kwam volgens de rechter niet overeen met eerdere verklaringen, meldt ontwikkelingsorganisatie Terre des Hommes donderdag.

De verdachte, Bas R., werd eind vorig jaar opgepakt voor het misbruiken van een 7-jarig meisje en vier jongens van tussen de 9 en 13 jaar die via zijn opvanghuis in Siem Reap werden opgevangen. Terre des Hommes en Action pour les Enfants volgden hem al langer en hadden met de politie meegewerkt om hem voor de rechter te brengen.

Een van de redenen om de Nederlander in de gaten te houden was volgens de organisatie een eerdere veroordeling. In 2004 werd hij veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf voor seksueel misbruik van een toen 12-jarige jongen. In 2009 verhuisde hij naar Cambodja.

Dat in de zaak in Cambodja zo veel verklaringen zijn ingetrokken is volgens de organisatie geen toeval. "In dit soort zaken zie je steeds weer dat kinderen en hun ouders onder druk worden gezet of omgekocht om hun verklaring in te trekken", zegt hoofd projecten van Terre des Hommes Hans Gruijt.

Slachtoffers moeten volgens hem beter worden beschermd. Verdachten zou moeten worden verboden contact met hen te hebben.

Ook zou in dit soort zaken internationaal beter moeten worden samengewerkt. De stichting wijst erop dat R. eerder in Nederland is veroordeeld. De Cambodjaanse rechter zou hebben aangegeven dat hij R. niet had vrijgelaten als hij hiervan had geweten.

Kris Humphries aangeklaagd om herpes

Kris Humphries is aangeklaagd door een vrouw omdat hij haar een geslachtsziekte zou hebben gegeven. Kayla Goldberg beweert herpes te hebben overgehouden aan de nacht de ze doorbracht met Humphries, inmiddels de ex van Kim Kardashian.

Goldberg zegt in de aanklacht dat de 27-jarige Humphries haar in 2010 versierde en bewust heeft verzwegen dat hij besmet was met het herpesvirus, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Een week nadat ze het bed hadden gedeeld, kwam ze erachter dat ze herpesblaasjes had. De vrouw klaagt hem aan wegens seksuele mishandeling en eist een onbekend bedrag.

De twee ontmoetten elkaar voordat Humphries Kardashian ontmoette. De basketballer trouwde vorig jaar met haar, maar na 72 dagen maakten de twee bekend een punt achter hun huwelijk te zetten. Humphries beweert dat het hele huwelijk nep was en het voor Kim alleen om de publiciteit ging.

Poels herstelt voorspoedig

Wout Poels herstelt voorspoedig van zijn verwondingen die hij bij een grote valpartij in de zesde etappe van de Tour de France opgelopen heeft. De renner van Vacansoleil scheurde zijn nier, milt, kneusde zijn longen en brak drie ribben. Hij stapte nog op, maar tien kilometer later gaf hij toch op.

Het herstel van Poels verloopt goed. Eerder deze week werd een drain uit zijn blaas verwijderd en vorige week kreeg hij al te horen dat zijn nier en ribben goed herstellen. "Het einde van de vervelende periode komt stilaan in zicht. Als alles goed verloopt, is de volgende stap dat over 2 a 3 weken de dubbele j-catheter bij mijn nier verwijderd kan worden. De dokters verwachten dat ik dan binnen afzienbare tijd weer op de fiets moet kunnen stappen."

'LucasArts werkt aan Star Wars: First Assault'

LucasFilm heeft domeinnamen geregistreerd voor de game Star Wars: First Assault. Onder meer de domeinnaam starwarsfirstassault.com staat op naam van Corporation Service Company. Dat is de beheerder van domeinnamen van LucasArts, schrijft techwebsite Fusible. Het filmbedrijf heeft de game nog niet aangekondigd.

De Britse website Eurogamer vermoedt dat gamestudio Spark Unlimited, die werkt aan een langverwacht vervolg in een actiegamereeks, bezig is met Star Wars Battlefront 3. De domeinregistratie zou daar iets mee te maken hebben.

LucasArts, een dochteronderneming van LucasFilm, heeft geen nieuwe Star Wars-game aangekondigd. Het is wel bekend dat het bedrijf bezig is met de actiegame Star Wars 1313, dat draait om de avonturen van een premiejager.

Michael Douglas wellicht Ronald Reagan

Michael Douglas gaat misschien de veertigste president van de Verenigde Staten spelen in de onafhankelijke film, Reykjavik. De Britse Harry Potter-regisseur Mike Newell is tevens in onderhandeling over de regie. De film wordt in ieder geval geproduceerd door Ridley Scott.

Democraat Douglas zal oud-collega en Republikein Reagan neerzetten in 1986, als hij een paar dagen in de IJslandse hoofdstad is om met Sovetleider Michail Gorbatsjov te praten over vrede en de nasleep vanwege de kernramp in Tsjernobyl.

Naar een vertolker van Michail Gorbatsjov wordt nog gezocht.

Michael Douglas heeft komedie op het oog (Novum)

Cheryl Cole en Will.i.am in auto-ongeluk

Cheryl Cole en Will.i.am zijn woensdag betrokken geraakt bij een auto-ongeluk in Los Angeles. "Auto-ongelukken zijn niet dope", twitterde de Black Eyed Peas-rapper. "Ik ben blij dat ik oké ben."

Ook Cole laat weten dat ze niks aan het ongeluk heeft overgehouden. "Maak je geen zorgen, het gaat goed met Will.i.am en mij", aldus Cole.

De 37-jarige Will.i.am zou met zijn Cadillac een geparkeerde auto hebben geraakt. Volgens de Britse omroep BBC stapten de twee na het werk in een muziekstudio in de auto.

De rapper werd gefotografeerd met een bloedneus en is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De 29-jarige Cole, die al jaren met Will.i.am samenwerkt, werd ter plaatse behandeld.

'Iedereen kernenergie, niemand kernwapens'

"Iedereen kernenergie, niemand kernwapens." Dit is de slogan van Iran volgens de geestelijk leider van dat land, de ayatollah Ali Khamenei. Hij sprak donderdag bij de opening van de topconferentie van niet-gebonden landen in Teheran.

Iran zal nooit proberen kernwapens te krijgen en nooit zijn rechten op nucleaire energie opgeven, aldus de leider van het land dat er door westerse mogendheden van wordt verdacht kernwapens te ontwikkelen.

Khamenei hekelde ook de samenstelling en de werkwijze van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties: "De Veiligheidsraad heeft een irrationele, onrechtvaardige en uiterst ondemocratische structuur die een dictatuur inhoudt." Onder de hoge gasten was VN-chef Ban Ki-moon. Hij waarschuwde Iran in zijn toespraak dat het land moet doen wat de VN hebben opgedragen en zei te vrezen dat de retoriek rond het Iraanse kernprogramma op oorlog dreigt uit te lopen.

'Iedereen kernenergie, niemand kernwapens'
'Iedereen kernenergie, niemand kernwapens' (Foto: ANP)

'Syrische rebellen halen straaljager neer'

Syrische rebellen zeggen dat ze donderdag een straaljager van het regeringsleger uit de lucht hebben geschoten. Dat gebeurde volgens de Syrische Martelarenbrigade bij de noordelijke plaats al-Thayabiya, niet ver van de grens met Turkije.

Nieuwszender al-Arabiya toonde videobeelden waarop te zien is hoe een persoon aan een parachute, vermoedelijk de piloot, naar beneden komt.

Enkele weken geleden stortte een gevechtsvliegtuig van het regeringsleger neer in het oosten van Syrië. Opstandelingen zeiden dat het toestel was neergehaald, maar volgens de staatstelevisie had het toestel technische problemen gekregen tijdens een trainingsmissie.

'Kindersmeerkaas ongezond voor kinderen'

Een smeerkaas die door de producent als 'speciaal geschikt voor kinderen' wordt aangeprezen, is juist ongezond voor kinderen. Er zit veel te veel zout in de kaas van Eru, stelt consumentenorganisatie Foodwatch donderdag. De Eru Kids-smeerkaas bevat twee keer zo veel zout als 30+-kaas.

"Veel te veel voor de nieren van kleine kinderen", stelt directeur van Foodwatch Bert van Opzeeland. Kinderen zouden er niet meer dan twee boterhammen per week mee mogen eten. Dat er minder vet in de kaas zit, is volgens de organisatie voor kinderen niet van belang omdat die juist meer vet dan volwassenen nodig hebben.

De aanprijzing dat de smeerkaas calcium bevat noemt de organisatie misleidend. Het calcium zou zijn toegevoegd om de kaas niet te laten klonteren en langer houdbaar te laten. "Maar het is onbekend hoeveel van dat calcium uiteindelijk in het lichaam wordt opgenomen."

De smeerkaas van Eru, ook bekend van Goudkuipje, zou 'volkomen onnodig' alleen in de koelvakken worden aangeboden om de ouders te doen geloven dat het vers is. Foodwatch wijst erop dat er producten in zitten om de kaas langer houdbaar te maken.

"Dit is een schoolvoorbeeld van misleidende kindermarketing", zegt Van Opzeeland. "Dat leidt van jongs af aan tot het eten van slechte voeding en kan op termijn schadelijk zijn voor de gezondheid." Volgens hem hebben kinderen veel invloed op het koopgedrag van hun ouders en daar zou Eru gretig gebruik van maken.

Het bedrijf zou zijn campagnes op scholen en kinderdagverblijven richten, onder meer door het Nationaal Schoolontbijt te sponsoren. "Het gevolg daarvan is dat er in de klas en op de crèche al jarenlang massaal veel te zoute smeerkaas op boterhammen wordt gesmeerd."

Eru kon niet direct op het bericht van Foodwatch reageren.

Thieme niet uit op regeringsdeelname PvdD

De Partij voor de Dieren is niet uit op een rol als coalitiepartner. "Mensen worden moe van hoe partijen vooral met elkaar bezig zijn en alleen maar willen regeren", zei partijleider Marianne Thieme donderdag op Radio 1.

Thieme verwijt de andere partijen dat ze steeds minder bezig zijn met waar Nederland naartoe moet en steeds meer met hoe zij aan de macht moeten komen. "Water bij de wijn doen en compromissen sluiten, daar doen wij niet aan mee."

Ze wil geen heldere breekpunten formuleren. "In ons programma staat duidelijk waar steun van ons te verwachten valt." Thieme sluit niet uit dat haar partij deelneemt in een regering. "Maar de focus op de economische groei als oplossing voor de crisis zal dan moeten worden omgebogen naar wat we ons kunnen veroorloven."


Thieme niet uit op regeringsdeelname PvdD (Foto: Novum)

A58 dicht om gekantelde vrachtwagen

De A58 tussen Roosendaal en Breda is donderdagochtend in beide richtingen afgesloten na een ongeluk met een vrachtwagen vol oud papier. De truck schoot door nog onbekende oorzaak door de middenberm en kantelde. De ravage is volgens de Verkeersinformatiedienst enorm. Het oud papier ligt nu verspreid over beide weghelften.

Het ongeluk gebeurde rond 09.30 uur tussen de afritten Rucphen en Sint Willebrord. Volgens de politie waren er drie voertuigen bij betrokken en zijn er twee gewonden gevallen. Naar verwachting duren opruimwerkzaamheden nog uren.

Automobilisten tussen Breda en Roosendaal wordt geadviseerd een andere route te kiezen. Dat kan via knooppunt Klaverpolder over de A16 en A17.

PvdA: Nederland moet voedselhulp vragen

Nederland moet aankloppen bij een Europees programma dat voedseloverschotten verdeelt onder de lidstaten. Het voedsel moet gaan naar de Nederlandse voedselbanken, die als gevolg van de crisis met wachtlijsten kampen. Dat staat in een plan tegen armoede dat PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing donderdag heeft gepresenteerd.

Steeds meer mensen melden zich bij de voedselbanken, zegt Jadnanansing. "Tegelijkertijd krijgen die steeds minder voedsel geleverd. Supermarkten kopen door de crisis scherper in en houden dus minder over. Het gevolg is dat er nu wachtlijsten zijn voor de voedselbank. Voor een fatsoenlijk land als Nederland is dat beschamend."

Jadnanansing vindt dat Nederland moet aankloppen bij de Europese Unie. "Er bestaat een programma waarmee voedseloverschotten worden verdeeld onder de lidstaten, maar het kabinet weigert daar gebruik van te maken. Dat vinden wij onbegrijpelijk."

De PvdA vraagt vooral aandacht voor de 350.000 kinderen die opgroeien in armoede. "Steeds meer kinderen gaan zonder ontbijt naar school, of krijgen geen broodtrommeltje mee", zegt Jadnanansing. De PvdA wil onder meer koopkrachtbehoud voor de laagste inkomens, geen bezuinigingen op de schuldhulpverlening en meer vrijheid voor gemeenten om hulp te bieden aan minima.

Animal Crossing uiterlijk in juni verkrijgbaar

Het avonturenspel Animal Crossing voor de Nintendo 3DS ligt uiterlijk volgend jaar juni in de winkel. Dat heeft de Amerikaanse tak van Nintendo woensdagnacht bevestigd. Doorgaans is het verschil tussen de Amerikaanse en Europese release enkele dagen. Wereldwijd zijn 16,5 miljoen Animal Crossing-spellen verkocht.

Animal Crossing voor de Nintendo 3DS werd ruim twee jaar geleden aangekondigd. Daarna werd het stil rond de game. In het spel, dat op 8 november al op de Japanse markt verschijnt, kunnen gamers onder meer hun huis bouwen en inrichten, verschillende banen aannemen, zwemmen, vissen of zoeken naar fossielen.

Spelers leven in een klein dorp vol met andere bewoners. Sociale interactie met de virtuele bewoners is hierbij van belang. Spelers beginnen het spel met een tent als woning, maar kunnen uitgroeien tot burgemeester van het dorpje.

De eerste game in de reeks verscheen in 2001 voor de Gamecube, waarna ook een versie voor de Nintendo Wii en de Nintendo DS werd gemaakt. Naast een versie voor de Nintendo 3DS werkt Nintendo ook aan een Animal Crossing voor de Wii U.


Metal Gear Solid: Ground Zeroes in de maak

De Japanse gamestudio Kojima Productions werkt aan de actiegame Metal Gear Solid: Ground Zeroes. In tegenstelling tot de rest van de Metal Gear-reeks kent deze game geen missiestructuur, maar een open spelwereld. Dat schrijft gametijdschrift Famitsu donderdag. Het is niet bekend voor welke spelcomputers de game verschijnt.

Voor de presentatie werd het spel gespeeld op een pc die qua rekenkracht doet denken aan de Playstation 3. Waarschijnlijk is de game, die gebruikmaakt van Kojima's eigen Fox Engine-software, dus in de maak voor de huidige spelcomputers. Volgens het tijdschrift wordt de Fox Engine ook gebruikt voor de nieuwe generatie spelcomputers.

Tijdens de presentatie zagen aanwezigen hoofdpersoon Snake zoeklichten ontwijken, in een jeep rijden en uiteindelijk ontsnappen in een helikopter. Over het verhaal laat Kojima Productions op dit moment nog niets los, maar in eerdere Metal Gear-spellen wordt met 'Ground Zero' verwijzen naar een gebied aan de rand van een stad in het Midden-Oosten.


Metal Gear Solid: Ground Zeroes in de maak

Liev Schreiber vindt acteurs speciaal

Liev Schreiber beschouwt zichzelf en zijn vakgenoten als anders dan anderen. "De grote ironie van acteurs is dat ze beginnen als buitenstaanders", zei de 44-jarige acteur tijdens de persconferentie van The Reluctant Fundamentalist op het filmfestival van Venetië. "Daarna proberen ze wanhopig om te zijn als iedereen maar door het acteren worden ze juist meer en meer anders."

The Reluctant Fundamentalist van Mira Nair is de openingsfilm van het festival in de Italiaanse stad aan het water. Het drama gaat over een Pakistaan die carrière probeert te maken op Wall Street. Naast Schreiber zijn ook de Amerikaanse acteurs Kate Hudson en Kiefer Sutherland te zien.

De film gaat over fundamentalisten en buitenstaanders, een herkenbaar thema voor de acteurs. "Ik denk dat we ons allemaal wel eens een buitenstaander voelen", aldus Hudson. "We hebben allemaal onze problemen." Ook Schreiber voelt zich wel eens afgezonderd van de rest van de wereld. "Natuurlijk, we zijn acteurs", zegt hij. Hudson bevestigt haar vakgenoot: "We zijn een beetje gek."

Het filmfestival in Venetië ging woensdag van start met de première van The Reluctant Fundamentalist. Het festival duurt nog tot en met volgende week zaterdag.

Liev Schreiber in komedie met Toni Collette (Novum)

Marko eist betere kwalificaties van Vettel

Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko eist dat Sebastian Vettel zich beter zal gaan kwalificeren. Het is volgens de Oostenrijker de enige manier dat de regerend wereldkampioen in de Formule 1 aanspraak kan maken om zijn titel te verlengen.

"Het kampioenschap is absoluut nog haalbaar voor ons. Maar dan moet Vettel het wel beter gaan doen in de kwalificaties." Marko weet dat Vettel dit jaar in elf races pas drie keer van poleposition is vertrokken, tegenover vijftien keer in negentien wedstrijden vorig seizoen. Vettel pakte dit jaar tot nu toe één zege, terwijl teamgenoot Mark Webber al tweemaal op de hoogste trede van het podium mocht staan. De Australiër staat in het kampioenschap vlak voor de Duitser, maar wel op ruime afstand van Fernando Alonso.

"Sebastian hoeft niet vijf keer te winnen om weer kampioen te worden, maar uitvalbeurten kan hij zich niet meer veroorloven. De goede reeks van Fernando Alonso eindigt een keer en dan moeten we toeslaan. Bij ons mogen beide rijders de wereldtitel pakken. Dus Mark Webber kan ook voor het kampioenschap gaan."

Ryan Gosling maakt regiedebuut

Ryan Gosling neemt plaats op de regiestoel voor de sci-fi thriller How To Catch A Monster. Het script is ook van zijn hand.

De film volgt een alleenstaande moeder wiens tienerzoon een beangstigende en mysterieuze onderwaterwereld ontdekt. Deze hoofdrol is voor Christina Hendricks.

How To Catch A Monster wordt begin volgend jaar opgenomen.

Gosling die al naar het filmfestival in Toronto gaat voor de wereldpremière van The Place Beyond the Pines, gaat ook op zoek naar buitenlandse investeerders voor de rechten van zijn sci-fi thriller. 

Ryan Gosling speelt Britse gangster in Bangkok (Novum)

Afellay wordt verhuurd aan Schalke 04

Ibrahim Afellay wordt dit seizoen verhuurd aan Schalke 04. Dit heeft Thijs Slegers, PSV-watcher van Voetbal International, via Twitter bekend gemaakt. De voormalig speler van PSV kan bij zijn huidige werkgever FC Barcelona niet rekenen op een plekje in de basis.

Onlangs werd al bekendgemaakt dat Afellay dit seizoen verhuurd mocht worden aan een andere ploeg. Uiteindelijk meldden zich drie formaties, namelijk Tottenham Hotspur, Liverpool en Schalke 04.

Dinsdag maakten we bekend dat FC Barcelona de middenvelder de mogelijkheid gaf om zelf een keuze te maken het de drie ploegen, waarmee de Catalanen een akkoord voor verhuur hadden bereikt. Nu heeft de voetballer dus gekozen voor een avontuur bij Schalke 04 en treft daar onder meer Klaas-Jan Huntelaar.

Ook trainer Huub Stevens is voor Afellay geen onbekende, aangezien het duo in het seizoen 2008/2009 bij PSV samenwerkte. Bovendien speelt Schalke 04 dit siezoen Champions League-voetbal, wat voor de middenvelder een extra drijfveer was om voor Duitsland te kiezen.

Michael Keaton in remake RoboCop

Michael Keaton is als laatste toegevoegd aan de cast van RoboCop. Hij zal de rol overnemen die in eerste instantie voor Hugh Laurie was bedoeld.

Keaton zal de ultrarijke, gemene directeur van Omnicorp spelen. Dit is het bedrijf dat RoboCop maakt.

De cast van RoboCop-remake bestaat verder uit Joel Kinnaman, Samuel L. Jackson en Gary Oldman. Regisseur Jose Padilha zegt hierover “Michael is de laatste toevoeging aan een geweldige cast die we hebben samengesteld voor deze film en het voelt goed dat het laatste puzzelstukje op zijn plek is gevallen.”

De onderhandelingen met Laurie liepen vorige week vast. 

Michael Keaton haalt uit naar Hollywood (Novum)

Explosie in woning Krommenie

In een woning aan de Heiligeweg in Krommenie heeft zich donderdagochtend een ontploffing voorgedaan. Volgens de politie is de benedenetage "er volledig uitgeslagen". Een persoon is gewond naar het ziekenhuis vervoerd.

De explosie gebeurde rond 9 uur. Inmiddels zouden er geen mensen meer in het pand zijn.

Het gaat om de rechterwoning van een twee-onder-een-kap. Het gebied is afgezet en staat volgens de politie vol met brandweer en ambulances.

De brand die na de explosie ontstond, was na een half uur geblust. Over de oorzaak kon de politie nog niets zeggen.

Explosie in woning Krommenie
Explosie in woning Krommenie (Foto: ANP)

[US Open] Sharapova en Murray simpel naar derde ronde

Maria Sharapova heeft zich woensdagavond zonder veel moeite geplaatst voor de derde ronde van de US Open. De als derde geplaatste Russische gunde de Spaanse Lourdes Dominguez Lino een game: 6-0 en 6-1. De Schot Andy Murray walste op zijn beurt over de Kroaat Ivan Dodig heen: 6-2, 6-1 en 6-3.

Sharapova komt in de volgende ronde de Amerikaanse Mallory Burdette tegen. Olympisch kampioen Andy Murray treft een van de Spanjaarden Pabo Andujar of Feliciano Lopez.

De Australiër Lleyton Hewitt bleek in de eerste ronde te sterk voor Tobias Kamke. De voormalig winnaar van de US Open en Wimbledon rekende in vier sets af met de Duitser: 4-6, 6-2, 6-1 en 6-4. Mocht Hewitt zich in de tweede ronde langs de Luxemburger Gilles Müller slaan dan komt hij een ronde later mogelijk Igor Sijsling tegen.

'Curatoren verdienen grof geld aan faillissement DSB'

De curatoren van DSB hebben tot nu toe ruim 29 miljoen euro verdiend aan het faillissement van de groep. De afwikkeling van het faillissement is daarmee nu al een van de duurste ooit, meldt RTL Z donderdag.

DSB ging in 2009 failliet. Curator Rutger Jan Schimmelpenninck en zijn collega's besteedden tussen oktober 2009 en juli dit jaar ruim 56 duizend uur aan de afwikkeling en stuurden voor 29,1 miljoen euro aan rekeningen. Het accountantskantoor PwC schreef ruim 36 duizend uur en stuurde voor bijna 6,4 miljoen euro aan facturen.

De curatoren verwachten volgens RTL Z nog tot volgend jaar intensief met de afwikkeling bezig te zijn. De uitloop zou vervolgens ook nog enkele jaren in beslag nemen.


'Faillissement DSB levert curatoren 29 miljoen op' (Foto: Novum)

Avi Arad verfilmt Metal Gear-games

Filmproducent en Marvel-topman Avi Arad werkt aan een verfilming van de gamereeks Metal Gear. De film wordt uitgegeven door Columbia Pictures. Arad liet tijdens een presentatie in Japan weten dat de film trouw blijft aan de gamereeks van ontwikkelaar Hideo Kojima. Dat schrijft het Japanse gametijdschrift Famitsu donderdag.

Avi Arad was als producent betrokken bij de stripboekverfilmingen The Amazing Spider-Man en Iron Man. Daarnaast werkt hij aan andere gameverfilmingen, waaronder die van de actiegame Uncharted en het ruimteavontuur Mass Effect.

De Metal Gear-reeks draait hoofdzakelijk om een geheim agent met de naam Solid Snake. De spellenreeks draait om een sluipende hoofdpersoon en een technologisch ontwikkelde spelwereld. Sinds 1987 zijn in de reeks wereldwijd meer dan dertig miljoen spellen verkocht.

Avi Arad

Roda toucheert half miljoen voor Koné

De transfer die Arouna Koné van Levante UD naar Wigan Athletic maakte, is goed nieuws voor Roda JC. De club ontvangt een half miljoen euro voor de overgang.

Door de transfer van de 28-jarige Ivoriaan ging de solidariteitsheffing van kracht. Roda bedong bij de verkoop van Koné aan PSV in 2006 25 procent van de transfersom bij eventuele doorverkoop. Doordat Sevilla de Ivoriaan op hun beurt weer doorverkochten, kreeg PSV onlangs twee miljoen euro. Een half miljoen euro daarvan ging naar de club uit Kerkrade.

Algemeen directeur van de Limburgers Marcel van den Bunder, laat in gesprek met Dagblad De Limburger weten dat hij niet ingaat op exacte bedragen, maar dat het "rond een half miljoen euro is" wat Roda ontvangt. Roda zal het bedrag niet investeren in de spelersgroep. "De begroting voor de selectie staat vast. Daar verandert niets aan door deze ontwikkelingen", aldus Van den Bunder.

'Collega's willen ontslagen longarts VUmc terug'

Veel medewerkers van het VU medisch centrum en collega's uit de regio hopen dat de door het Amsterdamse ziekenhuis ontslagen longarts Piet Postmus terug mag komen bij het VUmc. Dat zei voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Artsen van Longziekten en Tuberculose Geertjan Wesseling woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

De medewerkers mogen van het ziekenhuis niet naar buiten treden. Daarom zouden zij Wesseling hebben gevraagd dat voor ze te doen. "In de dagen na het vertrek van Postmus zijn van veel kanten steunbetuigingen voor hem binnengekomen", aldus Wesseling.

Postmus is volgens de voorzitter een zeer gerespecteerd longarts. De ontslagen arts zou veel betekenen voor patiënten met longkanker. Vanwege zijn expertise zou Postmus echter ook een vraagbaak zijn voor collega's.

Het feit dat de waarnemend opvolger van Postmus, die voor zijn ontslag ook de leiding had over de longafdeling, geen longarts is, steekt, zegt Wesseling. "Dat zit mij dwars. Een longafdeling moet worden geleid door longartsen. Je zet de aanvoerder van Ajax ook niet bij Feyenoord."

Postmus werd vorige week de laan uit gestuurd door het Amsterdamse ziekenhuis omdat hij zijn zorgen had geuit over het langlopende conflict op de longafdeling. Hij had de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de raad van toezicht van het ziekenhuis verteld dat de veiligheid van patiënten op de longafdeling niet langer was gewaarborgd.

Woensdag werd bekend dat Postmus naar de rechter stapt. Hij eist vrijdag in een kort geding dat hij weer aan het werk mag in het ziekenhuis. De rechtbank buigt zich over enkele weken over de ontslagaanvraag. Postmus wil tot die tijd blijven werken.

De klokkenluider krijgt ondertussen steeds meer steun van collega's, oud-collega's en medisch personeel. Er is zelfs een speciale website geopend voor steunbetuigingen aan Postmus, die ook hoogleraar longziekten is.

1,2 miljoen kijkers voor nieuwe serie Dokter Tinus

De eerste aflevering van de nieuwe SBS-serie Dokter Tinus wist woensdagavond bijna 1,2 miljoen mensen te boeien. De serie, waarin Thom Hoffman een arts speelt die van de stad naar het platteland verhuist, eindigt daarmee op de tweede plaats in de lijst met best bekeken programma's van de dag. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Op SBS werd woensdag het eveneens nieuwe programma De Lijf Show uitgezonden. Voor de spelshow over gezondheid en het menselijk lichaam, gepresenteerd door Marc Klein Essink, bleven 823 duizend mensen thuis. De Lijf Show bezet hiermee de twaalfde positie in de kijkcijferlijst.

Dokter Tinus werd alleen verslagen door het achtuurjournaal op Nederland 1, waar ruim ruim 1,8 miljoen mensen op afstemden. De top drie wordt afgesloten door het halfachtnieuws bij concurrent RTL 4, met iets meer dan 1,1 miljoen kijkers. SBS scoorde afgelopen weekend ook al met 'Sterren springen' en lijkt zo eindelijk de weg naar succes te hebben gevonden.

AZ heeft belang bij transfer Pellè

AZ heeft een financieel belang bij de transfer van Graziano Pellè naar Feyenoord. De spits staat momenteel nog onder contract bij Parma maar kan terugkeren in de Eredivisie. Zijn vorige werkgever AZ heeft van de Italiaanse club nog een groot bedrag te goed.

Pellè verruilde vorig seizoen Nederland voor Italië, maar zonder problemen ging dit niet. AZ heeft nu bij de FIFA aangeklopt om te kijken wat de mogelijkheden zijn om de transfersom alsnog te ontvangen, zo meldt de Telegraaf. Directeur Toon Gerbrands zal een transfer van de 27-jarige spits naar Feyenoord in ieder geval niet tegenhouden. "Voor Pellè is het zelfs prachtig dat hij weer kan terugkeren in de Eredivisie. Dat gunnen we hem."

"Zijn club Parma heeft ons pas een derde van de transfersom betaald, die is afgesproken bij het vertrek van Pellè naar Italië. De tweede en derde termijn van de transfersom zijn nooit overgemaakt. Parma weigert gewoon te betalen. Daarom hebben wij een zaak aangespannen tegen Parma bij de FIFA en zullen wij er bovenop zitten als er nu bedragen gaan worden betaald aan Parma."

Kim Kardashian schikt ruzie om lookalike

Kim Kardashian heeft de rechtszaak met modeketen Old Navy geschikt. Kim sleepte de Amerikaanse firma vorig jaar voor de rechter omdat die in commercials een lookalike van haar inzette. "De zaak is naar ieders tevredenheid opgelost", reageert Kardashians advocaat Gary Hecker op de schikking. Hecker wil verder geen details geven.

De bewuste tv-spot kwam vorig jaar in februari voor het eerst op de buis en was volgens de aanklacht maanden later nog steeds te zien. De 31-jarige Kardashian, die met haar zussen ook een kledingzaak en kledinglijn runt, eiste een onbekende schadevergoeding en een verbod op nieuwe Old Navy-reclames met een Kim-lookalike.

Grote brand bij afvalverwerker in Maasbracht

Bij een afvalverwerker in het Limburgse Maasbracht woedt sinds woensdagavond een grote brand. Het gaat om een brand in een berg afval van vierhonderd kubieke meter op het terrein van het bedrijf, meldt de brandweer. Het sein brand meester is nog niet gegeven. Door de grote rookontwikkeling geldt op de A2 een snelheidsbeperking.

De brand brak even voor middernacht door nog onbekende oorzaak uit. Het vuur dreigde in eerste instantie over te slaan naar het gebouw van de afvalverwerker, maar door grootschalige inzet van de brandweer kon dat worden voorkomen.

Het verkeer op de A2 mag door de overtrekkende rookwolken niet harder dan vijftig kilometer per uur rijden. Meetploegen houden de rook nauwlettend in de gaten in verband met het mogelijk vrijkomen van hoge concentraties gevaarlijke stoffen.

Volgens het Waterschap Roer en Overmaas komt de waterkwaliteit in de omgeving niet in gevaar.

Willem II huurt aanvaller Joachim

Aurélien Joachim speelt het komende seizoen op huurbasis voor Willem II. De 26-jarige Luxemburger, eigendom van F91 Dudelange uit zijn geboorteland, kan daarna definitief ingelijfd worden door de Tricolores. Dat laat de promovendus donderdag weten.

Technisch directeur Marc van Hintum is in zijn nopjes met de transfer. 'Hij is een type aanvaller waarmee we ons elftal sterker kunnen maken", meent de achtvoudig international. "We realiseren ons dat hij uit een minder sterke competitie afkomstig is, maar dat is ook de markt waarop wij ons vanuit onze financiële positie moeten richten", zegt hij over de 32-voudig international.

De Tilburgers hopen dat Joachim, die eerder uitkwam voor de Duitse clubs VfL Bochum en Alemannia Aachen, zaterdag tegen Roda JC zijn debuut kan maken.

Stelling: Pak krakers gewoon aan

Gisteren werd bekend dat er meer overleg gevoerd moet worden over hoe krakers aangepakt moeten worden. Dit was naar aanleiding van een ontruiming waarbij veel geweld was gebruikt. Tegenwoordig is kraken echter illegaal wat het ontruimen van gekraakte gebouwen zou moeten bespoedigen.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Stop met overleggen en pak de krakers gewoon aan.

SP-leden eisen opheldering over hogere AOW-leeftijd

SP-leden willen opheldering van hun partij over de plannen om de AOW-leeftijd toch te verhogen. Verschillende provinciale en lokale SP'ers waren hiervan niet op de hoogte en vinden dat de partij niet eerlijk is geweest naar de achterban, schrijft het Nederlands Dagblad donderdag.

In het verkiezingsprogramma staat dat de AOW-leeftijd tot 2020 'in ieder geval' wordt gehandhaafd op 65 jaar. Uit de doorrekening van het SP-programma door het Centraal Planbureau (CPB) bleek maandag iets anders. De partij wil oudedagsvoorziening vanaf 2015 inkomensafhankelijk maken voor 65- en 66-jarigen. In 2025 gaat de AOW-leeftijd voor iedereen omhoog naar 67 jaar.

"Ik kan je verzekeren dat hier na de verkiezingen over wordt gesproken", zegt voorzitter Cees Venderbos van de SP in Dordrecht. De Dordtse afdeling diende tijdens het verkiezingscongres in juni een amendement in voor behoud van de 65 jaar in het verkiezingsprogramma. De afdeling waarschuwde toen dat de partij te vroeg concessies deed om met rechtse partijen te kunnen regeren.

"Dit hadden we op het congres willen horen, dan waren we er nu niet door overvallen", zegt Venderbos in de krant. De afdeling Kampen, die een soortgelijk amendement indiende, heeft de landelijke fractie ook om uitleg gevraagd. "Ik wil weten wanneer de plannen zo concreet zijn geworden", zegt voorzitter Bas Royen. "We hebben er niet voor niets specifieke vragen over gesteld op het congres."

Ook andere afdelingen willen opheldering. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt erkent in de krant dat hij al meerdere mailtjes heeft ontvangen en belooft dat de partij uitleg zal geven. "We houden ons aan het verkiezingsprogramma." Dat programma geeft volgens politicoloog en mede-oprichter van het Kieskompas André Krouwel ruimte voor de verhoging die het CPB heeft berekend.

SP-leider Emile Roemer noemt de verhoging donderdag in De Telegraaf 'een noodgreep, omdat het CPB andere bezuinigingen afwees'. Woensdag gaf hij al aan niet tevreden te zijn met het interview. De Telegraaf zou een campagne tegen hem voeren.

Schrijf je nu in voor de Playstation All Stars Beta

Gavin Russell, producer van PlayStation All-Stars: Battle Royale, heeft op de PlayStation Blog aangegeven dat er een publieke bèta start in september.

De publieke bèta werkt op de Vita en PlayStation 3, maar er kunnen maar een beperkt aantal spelers meedoen aan de test.  Je kunt jezelf hier inschrijven tot 4 september in de middag. Sony stuurt daarna een mailtje met een vouchercode naar de gelukkigen die het spel mogen uitproberen tussen 11 september en 18 september.

PlayStation All-Stars: Battle Royale komt  21 november uit op PlayStation (no shit) 3 en PlayStation Vita.

We need you!

'Donner biedt Kamer hulp aan bij formatie'

Vicevoorzitter van de Raad van State Piet Hein Donner heeft aangeboden om de Tweede Kamer te helpen bij de kabinetsformatie. Na de verkiezingen moeten Kamerfracties zonder tussenkomst van de koningin aan de formatie beginnen en zelf een informateur aanstellen. Volgens dagblad Trouw heeft de Raad van State informeel aangeboden om Donner hen op weg te laten helpen.

Donner zou voor aanvang van de formatie een analyse van de verkiezingsuitslag willen schrijven en suggesties kunnen doen over hoe de vorming van een nieuw kabinet zou moeten starten. Het is nog onduidelijk of de Tweede Kamer ingaat op het aanbod van de oud-CDA-minister.

Voor het eerst zal de Kamer het formatieproces zelf op zich nemen. Voorheen stelde de koningin een informateur aan die mogelijke coalities ging aftasten en hierover verslag uitbracht aan het paleis. Nu de Kamer daar zelf voor staat wordt door sceptici gevreesd voor een chaotische situatie.

Meer sterren in NBA 2K13

NBA 2K13 gaat nog meer sterspelers bevatten. Allen Iverson, uit de 2000 – 2001 Philadelphia 76ers, komt erbij, maar er zijn meer bekende sterren te zien in de screenshots die 2K Sports erbij heeft gestuurd.

Wilt Chamberlain van de LA Lakers, Shawn Kemp van de Seattle Supersonics, Shaquille O’Neal van de Orlando Magic, Alonzo Mourning van de Charlotte Hornets en Scottie Pippen bekend van de Chicago Bulls.

NBA 2K13 komt 5 oktober uit op Wii, Xbox 360, PlayStation Portable, PlayStation 3 en pc. De Wii U-versie komt als dat apparaat uit is gekomen.

NBA 2K13NBA 2K13

NBA 2K13

NBA 2K13NBA 2K13

NBA 2K13

'In 5 jaar 3 keer zo veel agressieve winkeldieven'

Het aantal meldingen van gewelddadige winkeldiefstallen is in vijf jaar tijd verdrievoudigd. In 2007 meldden winkeliers nog 320 gewelddadige dieven, vorig jaar waren dat er 910, meldt brancheorganisatie Detailhandel Nederland donderdag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het gaat volgens de organisatie doorgaans om winkeldieven die gewelddadig worden of gaan dreigen, zodra zij worden betrapt. De stijging was het grootst tussen 2008 en 2009 (van 380 naar 700). Sindsdien is de stijging afgevlakt. Het totaal aantal gemelde winkeldieven steeg in die tijd van ruim 36.600 naar 42 duizend.

Het werkelijke aantal gewelddadige dieven is volgens de brancheorganisatie veel groter. Vier van de tien winkels zouden een geweldsmisdrijf niet bij de politie melden, onder meer uit vrees voor vergeldingsmaatregelen. Als het alleen bij diefstal blijft, zou de politie nog vaker niet worden ingelicht.

FOK! wat een weer... Wisselvallig

Goedemorgen! Het was gisteren een heerlijke dag om buiten te zijn en ook ik was gisteravond op het terras te vinden om er even van te genieten. Vandaag zullen we het met wat minder weer moeten doen vrees ik.

Afgelopen nacht viel er verspreid over het land al af en toe wat regen, maar heel veel stelde het niet voor. Vandaag overdag hebben we een heel wisselend weerbeeld. De zon zal af en toe schijnen, maar er zullen ook enkele buien vallen waarbij er ook een kans is op onweer. Dit kan overal gebeuren, van Terschelling tot Maastricht. Wel denk ik dat de buien zich in de loop van de middag zich meer gaan verplaatsen naar het binnenland en dat het langs de kust aan het eind van de middag wat droger gaat worden. Buien zijn grillig dus het is heel goed mogelijk dat het in de ene plaats gewoon droog blijft, maar dat het een paar kilometer verder het met bakken uit de lucht komt.

Bij dit alles hebben we een wind die uit het westen komt maar later gaat draaien naar het noordwesten. Heel erg sterk is hij niet, meer dan een kracht 3 tot 4 in het binnenland zal het niet worden. Aan de kust is hij uiteraard iets sterker. De temperatuur komt lager uit dan gisteren, toen het lokaal nog 26 graden werd, maar vandaag redden we maximaal 23 graden.

Vrijdag lijkt een dag te worden dat we weer een jas aan mogen trekken, want met 18 graden lijkt het wel gezien en met een noordwestenwind is het niet bepaald aangenaam, ook zijn een paar regenbuien niet ver weg.

Nederland
Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

© FOK.nl / Sietse SchoustraEen prachtig weertje op Terschelling, gezien door Sietse Schoustra.

Assassin's Creed III-combat uitgelegd

Ubisoft heeft het tweede deel van de 'making of Assassin's Creed III' via gamespot openbaar gemaakt. In deze video praat de studio over de gevechten, de nieuwe wapens en meer.

Connor heeft als favoriete wapen zijn tomahawk, om zijn vijanden een kopje kleiner te maken. Met pijl en boog is hij op afstand ook gevaarlijk en zijn touw laat hem lijken op Scorpion uit Mortal Kombat. Hij schreeuwt nog net geen "Come over here", maar hij trekt zijn tegenstander wel naar zich toe om ze daarna kennis te laten maken met zijn vuisten of wapentuig. Het touw is ook op andere inventieve manieren te gebruiken om mensen bijvoorbeeld op te hangen. Om de vuurwapens te ontwijken kun je natuurlijk wegrennen of opzij springen, maar je kunt een vijand grijpen en als meatshield gebruiken. Er wordt daarna ook nog gesproken over de vechtstijl en taktiek.

Assassin's Creed III komt 31 oktober uit voor PlayStation 3 en Xbox360. De pc-versie wordt 23 november verwacht. Er komt nog een Wii U-versie, wanneer de console uitkomt.

Actievoerders hakken herdenkingsboom om

Een linkse Duitse actiegroep zegt dinsdagavond een eik te hebben omgehakt die zondag werd geplant ter herdenking aan een racistische aanslag die in 1992 werd gepleegd in Rostock. Volgens de politie van Rostock is de boom 'enkele meters ingekort'.

De actiegroep, Antifascistische Vossenstaart, zegt de boom te hebben omgehakt omdat de eik een symbool is van het Duitse nationalisme. De boom werd zondag geplant in aanwezigheid van de Duitse president Joachim Gauck.

Rostock was tussen 22 en 26 augustus 1992 het toneel van gewelddadige extreemrechtse protesten tegen buitenlanders. Honderden mensen stonden te juichen toen extremisten brandbommen in een door Vietnamese gastarbeiders bewoonde flat gooiden.

De politie liet weten dat de linkse actievoerders mogelijk worden vervolgd wegens vernieling.


Duitse actievoerders hakken herdenkingseik om (Foto: Novum)

Paralympische Spelen in Londen geopend

De Britse koningin Elizabeth heeft woensdagavond in Londen de Paralympische Spelen geopend. De 'Queen' deed dat in het Olympisch Stadion van de Engelse hoofdstad, waar ze eind juli ook de Olympische Spelen voor geopend mocht verklaren. Het evenement voor gehandicapte sporters gaat donderdag van start.

Aan de Paralympische Spelen doen ongeveer 4200 atleten uit in totaal 164 landen mee. Het evenement duurt tot en met 9 september. De organisatie heeft bijna alle 2,5 miljoen toegangskaarten voor de wedstrijden verkocht.

Terrence Malick knipt filmsterren uit drama

Rachel Weisz, Amanda Peet, Michael Sheen en Barry Pepper kunnen hun mooie jurken en smokings voor het filmfestival van Venetië in de kast laten hangen. Terrence Malick heeft de filmsterren uit zijn film To The Wonder geknipt. "Dat is gewoon hoe Terry werkt", zegt een ingewijde tegen de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Ben Affleck, Rachel McAdams en Javier Bardem zitten nog wel in Malicks speelfilm. Malick staat bekend om het opnemen van uren filmmateriaal. Hij bepaalt pas als hij de film aan het monteren is wat hij gebruikt.

Eerder verbaasde Adrien Brody zich al over het eindresultaat van de oorlogsfilm The Thin Red Line. De acteur dacht dat hij de hoofdrol speelde, maar zijn personage was gereduceerd tot bijrol. Ook Sean Penn hoopte op een grotere rol in het drama The Tree of Life.

Het romantische drama To the Wonder gaat over een man die zijn jeugdliefde opzoekt, nadat zijn huwelijk met een Europese vrouw op de klippen loopt. De film gaat in februari in de Nederlandse bioscopen draaien. Het drama beleeft tijdens het filmfestival van Venetië de wereldpremière.


Terrence Malick knipt filmsterren uit drama (Foto: Novum)

Robson maakt einde aan carrière Clijsters

Laura Robson heeft woensdag de carrière van Kim Clijsters voortijdig beëindigd. De Belgische, die na de US Open haar racket aan de wilgen hangt, boog in de tweede ronde voor de pas 18-jarige Engelse: 7-6 (4) en 7-6 (5). Clijsters won de US Open in 2005, 2009 en 2010. In 2011 won ze de Australian Open.

Clijsters had in het begin van de eerste set het beste van het spel en nam een 4-1 voorsprong. Robson kwam beter in het spel en knokte zich terug in de partij. Clijsters kreeg op 6-5 in de eerste set setpunten, maar benutte deze niet. Robson deed dit in de tiebreak wel.

In de tweede set had Robson telkens de voorsprong, maar Clijsters wist op service bij te blijven en mocht de hoop koesteren dat ze haar loopbaan nog minimaal één wedstrijd zou kunnen verlengen. In de twaalfde game kreeg Robson enkele matchpoints, maar Clijsters werkte ze weg. De Belgische leek er een derde set uit te slepen, maar haar tegenstandster bleek in de tiebreak iets beter te zijn, waardoor aan een imposante carrière een einde kwam.

Yahoo ontslaat chef om opmerking

De bureauchef van Yahoo News in Washington is ontslagen omdat hij dinsdag voor een open microfoon zei dat Mitt Romney en zijn vrouw 'het geen enkel probleem vinden om een feestje te houden terwijl er zwarte mensen verdrinken'.

David Chalian maakte zijn opmerking vlak voor Yahoo zijn live uitzending van de Republikeinse conventie startte. Yahoo zendt de bijeenkomst samen met ABC News. Chalian lijkt met zijn opmerking te verwijzen naar het feit dat de conventie plaatsvindt op het moment dat Isaac - die woensdag van orkaan afzwakte tot tropische storm - de kust van Louisiana aandoet.

Een woordvoerster van Yahoo zei woensdag dat Chalians opmerking misplaatst was en dat het niet de visie van Yahoo weergeeft. Het bedrijf heeft zijn excuses aangeboden aan Romney en diens aanhangers.

Real Madrid wint Spaanse Supercup

Real Madrid heeft de eerste prijs van het seizoen te pakken. Voor het eerst in vier jaar en vier maanden werd Barcelona verslagen en daarmee de Supercopa gewonnen.

Real Madrid had de taak een 3-2 achterstand weg te werken. Deze was een week eerder opgelopen in Camp Nou, waar Barcelona heer en meester was. Woensdagavond was het anders. De Koninklijke was de bovenliggende partij.

Zeker in de eerste helft leek het doel van Victor Valdes wel een schiettent. Het was aan de doelman van Barça te danken dat de schade werd beperkt door twee tegendoelpunten. Lionel Messi was onzichtbaar, maar zorgde er met een vrije trap op slag van rust voor dat Barcelona met weer wat hoop de kleedkamer opzocht.

Sterke eerste helft Real
Met aankoop Luka Modric nog op de bank kwam Real Madrid na elf minuten op voorsprong. Gonzalo Higuaín profiteerde optimaal van een grote fout van Javier Mascherano. De Argentijnse verdediger zat mis bij een diepe bal, waarna Higuaín Valdes kansloos liet. Even hiervoor had de spits van Real Madrid al een gigantische kans gemist.

De openingstreffer gaf de thuisploeg vleugels. Barcelona kroop na ruim een kwartier langzaam uit haar schulp, maar kreeg toen hard de deksel op de neus. Slordig balverlies in de aanval stond aan de basis van de 2-0. In de omschakeling was Real er razendsnel uit. Gerard Pique stond niet goed op te letten en zag Cristiano Ronaldo scoren.

Messi geeft Barca hoop
In de minuten die volgden kreeg Real Madrid kans na kans. In de 28ste minuut leek Ronaldo op weg naar de 3-0. De zwak spelende Adriano haalde hem naar de grond en kon met rood vertrekken. Met een 2-0 achterstand, een man minder en een veel beter Real leek het een onmogelijke taak voor Barcelona om de eerste prijs van het seizoen nog binnen te slepen.

Zonder dat de ploeg van Tito Vilanova ook maar een kans had weten te creëeren wist het toch de aansluitingstreffer te publiceren. Messi krulde een vrije trap vanaf dertig meter in de hoek: 2-1.

Doordat Barcelona achter stond en dus 'moest komen', werd er in de tweede helft het bekende kat en muis-spelletje gespeeld. Real Madrid wachtte op de fout van Barca en wilde via de counter de score verder uitbreiden. Qua amusementswaarde ging het er in de tweede helft dan ook ver op achteruit. Kansen kwamen er nog wel. Luis Pedro was nog dichtbij de gelijkmaker, maar hij stuitte op Iker Casillas. Aan de andere kant liet Higuain het na om de wedstrijd te beslissen.

Debutanten
Terwijl Alexandre Song zijn debuut maakte voor Barcelona en Modric dat deed voor Real Madrid zette de ploeg van Vilanova met een man minder nog aan. Maar met een man minder kon Barcelona niet meer gevaarlijk worden in de slotfase en is de eerste prijs van het seizoen voor Real Madrid. Het is de eerste overwinning van José Mourinho in Santiago Bernabeu, en daarmee pakt hij de Spaanse Supercup.

Isaac afgezwakt tot tropische storm

Orkaan Isaac is op zijn weg over het zuidoosten van de Amerikaanse staat Louisiana afgezwakt tot een tropische storm. Windsnelheden kunnen echter nog altijd oplopen tot 112 kilometer per uur en het gevaar is nog niet geweken, zeggen weersvoorspellers.

De storm bevindt zich momenteel op zo'n tachtig kilometer van New Orleans, de stad die woensdag precies zeven jaar geleden door Katrina werd verwoest. Isaac gaat gepaard met harde windstoten en zware regenval.

Het stadsbestuur heeft een avondklok ingesteld vanwege de onveilige situatie die is ontstaan door onder meer omgevallen elektriciteitsmasten.

Opstelten wil nog wel een termijn

Ivo Opstelten (VVD) is beschikbaar voor een nieuwe termijn als minister. Dat zei hij woensdagavond in het televisieprogramma Knevel en Van den Brink. "Ik ben net begonnen", zei de 68-jarige minister van Veiligheid en Justitie. Opstelten staat niet op de kandidatenlijst van de liberalen.

Opstelten heeft een lange bestuurlijke carrière achter de rug. Van 1972 tot 2008 was hij achtereenvolgens burgemeester van Dalen, Doorn, Delfzijl, Beerta, Utrecht en Rotterdam. Daarna werd hij partijvoorzitter van de VVD, om in 2010 toe te treden tot het kabinet van premier Mark Rutte.

Ivo Opstelten
'Net begonnen' Opstelten beschikbaar voor nieuwe termijn (Foto: Novum)

Madonna tegen fans: koester je vrijheid

Amerikanen moeten hun vrijheid koesteren. Dat vindt Madonna, die haar fans dinsdagavond toesprak tijdens een concert in Philadelphia.

Volgens het popicoon mag haar publiek 'nooit vergeten hoeveel geluk jullie hebben met waar jullie wonen en hoeveel vrijheid jullie hebben'. Madonna deed haar uitspraken in het licht van de Pussy Riot-zaak. Eerder sprak ze haar steun uit voor de drie Russische vrouwen, die werden veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

"Tijdens mijn reizen rond de wereld heb ik één ding heel duidelijk gezien en dat is dat we in Amerika vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie hebben", aldus de zangeres. "Ik denk dat het geen toeval is dat ik nu in de stad ben waar de Onafhankelijkheidsverklaring werd getekend. We zijn in het land van de democratie."

De 54-jarige zangeres vertelde verder dat in Sint-Petersburg onlangs zo'n tachtig mannen in de cel werden gezet vanwege hun homoseksualiteit. "Word niet dik en lui en neem je vrijheid nooit voor lief", waarschuwde ze.

Speel Hitman: Blood Money gratis met advertenties

Square Enix heeft vandaag haar "Core Online" service geactiveerd. Hierdoor kunnen spellen van Square Enix gratis in je browser gespeeld worden voor een korte tijd. Als je tien minuten gespeeld hebt, gaat het spel op slot en zul je een advertentie van ongeveer een minuutje moeten kijken om weer tien minuten te mogen spelen.

De eerste drie games die Square Enix online gooit om het concept te testen zijn Hitman: Blood Money, Mini Ninjas en Lara Croft and the Guardian of Light. Het valt natuurlijk ideaal te combineren met een loopje naar de koelkast, maar of gamers echt zitten te wachten op maar tien minuten mogen gamen, valt nog te zien.

Je kunt Hitman: Blood Money direct hier spelen. De andere games kun je op de website terugvinden. De systeemeisen zijn echt belachelijk laag, waardoor het voor vrijwel iedereen speelbaar moet zijn. Een tip van Square Enix is wel dat de games het beste in Google Chrome werken.

Hitman: Blood Money

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.