Britse universiteit krijgt stevige tik op vingers

De London Metropolitan University is haar bevoegdheid kwijtgeraakt om studenten van buiten de Europese Unie toe te laten. Er werden bij de universiteit te veel ongeregeldheden waargenomen, waardoor tot het verbod is besloten, zei de Britse minister van immigratie Damian Green. Zo'n 2700 buitenlandse studenten van de universiteit lopen nu het risico het land te worden uitgezet.

De instelling verloor haar bevoegdheid omdat meer dan een kwart van de buitenlandse studenten geen toestemming had in het land te verblijven, zei Green donderdag in een radiointerview met de BBC. Een groot aantal van deze studenten beheerste de Engelse taal bovendien onvoldoende en kwam niet opdagen bij colleges.

De betreffende studenten hebben nu zestig dagen de tijd zich in te schrijven bij een andere universiteit, anders moeten ze het land verlaten.

Binnen de Britse academische wereld is woedend gereageerd op de beslissing, die volgens velen het succes van Britse universiteiten om buitenlands talent te werven zal aantasten. Daarnaast wordt gevreesd voor het aanzien van Britse universiteiten in de wereld.