Raad van State ontkent bemoeienis Donner formatie

De Raad van State ontkent ten stelligste dat Piet Hein Donner heeft aangeboden om te helpen bij de kabinetsformatie. Dagblad Trouw schreef donderdag dat de vicepresident van de raad zijn diensten informeel had aangeboden bij Kamerfracties. "Dit bericht berust echter niet op feiten", laat de Raad van State weten in een reactie op het bericht.

"Het is primair aan de Kamer om eventuele steun te vragen aan de vicepresident en het ligt niet op de weg van de vicepresident om deze aan de Tweede Kamer aan te bieden", stelt de Raad van State. "Bovendien is het in het eerste geval ook nog maar de vraag of de vicepresident van de Raad van State zich hierover zou moeten uitlaten als de Tweede Kamer hem hierom verzoekt."

Volgens Trouw zou Donner hebben aangeboden om voor aanvang van de formatie een analyse te schrijven van de verkiezingsuitslag. Ook zou hij suggesties willen doen over de vorming van een nieuw kabinet.

Apert onwaar, stelt de Raad van State. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen laat donderdagochtend weten dat hij niets weet van het mogelijke aanbod van Donner.

Na 12 september neemt de Kamer voor het eerst het formatieproces zelf op zich. Voorheen stelde de koningin een informateur aan die mogelijke coalities aftastte en hierover verslag uitbracht aan het paleis. Nu de Kamer daar zelf voor staat vrezen sceptici een chaotische situatie. De nieuwe Kamer komt pas ruim een week na de verkiezingen bijeen.


Raad van State ontkent bemoeienis Donner formatie (Foto: Novum)