FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 augustus 2012

Adriana Lima kapot van vermissing hond

Adriana Lima is er kapot van dat haar hondje wordt vermist. Het topmodel plaatste een wanhopige oproep op Twitter. "Help alsjeblieft mijn lieve Ivy te vinden", smeekt Lima. "Ik ben in tranen."

Het model vertelt aan het Amerikaanse tv-programma 7 News dat haar hond is ontsnapt toen ze bij Lima's vrienden in Miami logeerde. Lima zelf is momenteel in New York om daar van haar tweede kind te bevallen.

"Het voelt alsof ik een kind heb verloren", jammert de 31-jarige Lima. "Het is erg moeilijk voor ons allemaal. Ze is jaren bij ons geweest."

Falcao bezorgt Atlético Europese Supercup

Atlético Madrid heeft vrijdag in Monaco beslag gelegd op de Europese Supercup. De winnaar van de Europa League was met 4-1 veel te sterk voor Chelsea, dat afgelopen seizoen de Champions League veroverde. Atlético had de overwinning voor een groot deel te danken aan spits Radamel Falcao, die de eerste drie doelpunten voor zijn rekening nam.

De show van Falcao begon al na zes minuten. Na een prima dieptepass van Gabi schudde hij Gary Cahill en David Luiz van zich af om via de binnenkant van de paal raak te schieten. Zijn tweede goal was van nog grotere schoonheid. Met links krulde de Colombiaan de bal op schitterende wijze langs doelman Petr Cech.

Nog voor rust was de wedstrijd van alle spanning ontdaan. Na een assist van Arda Turan was het Falcao die met zijn derde goal van de avond Chelsea op een kansloze achterstand zette. Centrale verdediger Miranda maakte er na een uur spelen ook nog 4-0 van, waarna Cahill de eer namens Chelsea nog een beetje mocht redden.

De Europese Supercup werd voorlopig voor het laatst gespeeld in het Stade Louis II in Monaco. Volgend jaar treffen de winnaars van de Champions League en Europa League elkaar in Praag. Het jaar daarna is Cardiff de plaats van handeling.


Falcao bezorgt Atlético Europese Supercup (Foto: Novum)

Ethiopische beul gepakt in VS

Federale agenten in de Verenigde Staten hebben een Ethiopische immigrant aangehouden die verdacht wordt van het martelen van politieke gevangenen in zijn vaderland. Dat heeft de Amerikaanse justitie vrijdag gezegd.

De man werd vorige week aangehouden en door drie voormalige Ethiopische politieke gevangenen herkend als Kefelegn Alemu Worku. Zij en anderen zouden eind jaren zeventig door hem zijn geslagen en gemarteld.

Worku kwam de VS in 2004 illegaal binnen. Zijn identiteitspapieren waren gestolen en vervalst.

Hongarije en Armenië in diplomatiek conflict

Armenië zegt de diplomatieke betrekkingen met Hongarije te hebben verbroken. Het land is boos omdat Hongarije een soldaat uit Azerbeidjan, die in 2004 in Hongarije een Armeense officier had vermoord, naar huis heeft laten gaan.

De soldaat, die tot levenslang was veroordeeld, is naar zijn vaderland teruggekeerd waar hij meteen gratie kreeg en op vrije voeten werd gesteld. "De Hongaarse autoriteiten moeten begrijpen dat ze een ernstige fout hebben begaan", verklaarde de Armeense president Serzh Sarksyan.

Diplomatieke breuk Armenië en Hongarije
Diplomatieke breuk Armenië en Hongarije (Foto: ANP)

[US Open] Sharapova simpel langs Burdette

Maria Sharapova heeft vrijdag de vierde ronde van de US Open bereikt. De Russische Roland Garros-kampioene liet geen spaan heel van Mallory Burdette uit de Verenigde Staten: 6-1 en 6-1. Sharpova was binnen het uur klaar. Ze neemt het in de vierde ronde op tegen Nadia Petrova of Lucie Safarova.

Ook Petra Kvitova overleefde de derde ronde. De Tsjechische was met tweemaal 6-4 Pauline Parmentier uit Frankrijk de baas. In de vierde ronde treft Kvitova weer een Française. Marion Bartoli won in een Frans onderonsje van Kristina Mladenovic: 6-2, 6-4.

Bij de mannen ging titelverdediger Djokovic met veel spierballenvertoon naar de derde ronde. De Serviër overklaste Rogerio Dutra Silva uit Brazilië met 6-2, 6-1 en 6-2. Richard Gasquet en Florian Mayer wonnen ook. Gasquet klopte Bradley Klahn met 6-3, 6-3 en 6-1, terwijl Mayer Tommy Robredo in vier sets de baas was: 6-1, 6-4, 4-6 en 7-5.


Sharapova simpel langs Burdette (Foto: Novum)

Toni keert terug op het oude nest

Luca Toni keert terug bij Fiorentina. De 35-jarige aanvaller komt transfervrij over van Al Nasr. Hij zal morgen in Florence nog een medische keuring moeten ondergaan.

Toni kende bij Fiorentina tussen 2005 en 2007 zijn topjaren met 47 goals in 67 duels. Daarna vertrok hij naar Bayern München waar hij in zijn eerste jaren ook veelvuldig het net wist te vinden. In 2009 ging het minder met de aanvaller die via AS Roma en Juventus bij Al Nasr belandde. Bij Fiorentina moet hij nu met Mounir El Hamdaoui en Stevan Jovetic de strijd aangaan om een basisplaats.

Studenten ontkomen niet langer aan langstudeerboete

Duizenden studenten hebben vanaf zaterdag te maken met de omstreden langstudeermaatregel. Als ze meer dan een jaar langer doen over hun studie, moeten ze vanaf aankomend studiejaar een boete betalen. Hun collegegeld wordt verhoogd met ruim drieduizend euro.

Studentenbonden en diverse politici leverden veel kritiek op de maatregel van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD), maar het lukte de Tweede Kamer vorige week ondanks een speciaal ingelast debat niet tot een oplossing te komen.

Studenten die onder de maatregel vallen worden daarvan op de hoogte gesteld via een brief van hun universiteit of hogeschool. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekijkt welke studenten langer dan een jaar extra doen over een bachelor- of masteropleiding, maar de onderwijsinstelling int de daadwerkelijke 'boete' via het collegegeld. De maatregel geldt niet met terugwerkende kracht.

Hoewel de wet al vorig jaar september in werking trad, geldt de verhoging van het collegegeld met 3063 euro vanaf het komende studiejaar. DUO stuurde in oktober alle studenten al een brief met de mededeling dat de langstudeerboete eraan zat te komen. De Universiteit van Amsterdam heeft een aantal maanden geleden op basis van bestanden van DUO de studenten die op 1 september in aanmerking zouden komen voor een langstudeerboete een brief gestuurd.

Uit een meting die Zijlstra in juni liet uitvoeren onder studenten bleek negentig procent van de hbo'ers en 96 procent van de wo'ers op de hoogte van de invoering van de maatregel. In mei stonden 79 duizend studenten ingeschreven die onder de langstudeerboete zouden vallen. Hoeveel van hen blijven studeren en daadwerkelijk onder de maatregel vallen is onduidelijk. DUO verwacht daarover in december uitsluitsel te kunnen geven.

Wie een hbo-diploma heeft en een schakelprogramma volgt, valt niet onder de regeling. Hetzelfde geldt voor studenten met een chronische ziekte of een bestuursfunctie. Ook studenten die zich voor februari vorig jaar inschreven bij een deeltijdopleiding worden ontzien. Topsportstudenten vallen wel onder de regeling, besloot Zijlstra, omdat hij niet te veel uitzonderingen wilde maken.

Deze maand bleek een meerderheid van de Tweede Kamer de invoering van de langstudeerboete te willen afblazen. Die meerderheid ontstond nadat CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma zich onder de tegenstanders had gschaard. PvdA, SP, D66 en GroenLinks waren al tegen. Zijlstra liet echter weten geen alternatief te zien voor de maatregel, aangezien de partijen het financiële gat niet wisten op te vallen.

Ook een rechtszaak tegen de invoering van de maatregel die drie landelijke studentenorganisaties aanspanden mocht niet baten. De rechtbank in Den Haag bepaalde in juli dat de wet rechtmatig is. De studentenorganisaties vinden het onterecht dat Zijlstra de 'regels tijdens het spel verandert'.

Uitslag ADO Den Haag - FC Groningen

Om 20.00 uur begon het duel tussen ADO Den Haag en FC Groningen. De bezoekers wonnen het duel met 0-1. Hieronder vind je de uitslag en alle karakteristieken van dit duel.


Een sliding van FC Groningen speler Virgil van Dijk op ADO Den Haag speler Mike van Duinen (Foto: Pro Shots)

ADO Den Haag

0 - 1

FC Groningen

     34' Sparv 
 
 Gele kaart: Meijers, Wormgoor, (ADO Den Haag), Bacuna, De Leeuw, (FC Groningen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Omeruo
Wormgoor
Supusepa (Elbers/80)
Meijers
Jansen (Vicento/60)
Holla
Toornstra
Chery (Beugelsdijk/87)
Poepon
v.Duinen
  Luciano
Magnasco
v.Dijk
Kappelhof
Burnet
Schet (Kirm/67)
Bacuna
De Leeuw (Kieftenbeld/72)
Sparv
Kwakman
Zeefuik (Suk/77)

[Upd] Braafheid op huurbasis naar Twente

Edson Braafheid zal naar verwachting vanavond een contract tekenen bij FC Twente. De verdediger is bij zijn huidige werkgever 1899 Hoffenheim op het tweede plan geraakt en zou niet op veel speeltijd hoeven te rekenen. Hij zou op huurbasis naar Enschede gehaald worden.

Braafheid kwam tussen 2006 en 2009 al uit voor Twente, waarna hij naar Bayern München verkaste. Via Celtic kwam de verdediger bij Hoffenheim terecht. Nu staat hij voor een terugkeer bij de Tukkers, al moeten de onderhandelingen nog afgerond worden en Braafheid medisch gekeurd worden.

Update 21.50 uur

FC Twente heeft Edson Braafheid voor de rest van het seizoen gehuurd. De linkerverdediger komt over van 1899 Hoffenheim.

Peiling: SP'ers vinden weer Samsom de beste

SP-stemmers vinden dat PvdA-leider Diederik Samsom de beste was in het lijsttrekkersdebat van donderdagavond. Bijna de helft van de SP-kiezers zet Samsom op één. Voor SP-leider Emile Roemer kiest 37 procent. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Van de PvdA-kiezers vindt 89 procent Samsom de winnaar van het debat. Ook na het vorige grote lijsttrekkersdebat, afgelopen zondag, bleek uit onderzoek van De Hond dat SP-aanhangers Roemer niet de beste vonden. Van zijn eigen kiezers zette toen 36 procent de SP-leider op de eerste plaats, terwijl 61 procent Samsom tot winnaar uitriep.

In het debat van donderdagavond, gehouden in het programma Knevel en Van den Brink, beschuldigde Samsom Rutte van het verspreiden van leugens. Van de ondervraagden is 48 procent het eens met de stelling dat Rutte te vaak onwaarheden verkondigt.

Opvallend was de vaststelling dat vijfenveertig procent denkt dat tijdens deze verkiezingscampagne meer wordt gelogen dan bij eerdere campagnes.

Direct na het debat riepen de kijkers van Knevel en Van den Brink Samsom al uit tot winnaar.


SP'ers vinden weer Samsom de beste (Foto: Novum)

'Rijken hebberiger in onzekere tijden'

De FOK!kers wisten het natuurlijk allemaal al lang, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: in moeilijke tijden worden de rijken hebberiger. Daarnaast blijken de armen tijdens diezelfde periodes ook nog eens socialer te worden.

Psychologen van UC Berkeley hebben een vijftal onderzoeken gedaan waaruit is gebleken dat in tijden van chaos, wat zij definiëren als 'het idee dat de wereld en het leven onzeker en in de war is', welgestelde mensen meer zekerheid zoeken in temporale rijkdom, terwijl de lagere economische klassen juist zekerheid zoeken bij elkaar. Paul Piff, leider van het onderzoek, zegt: "In tijden van onzekerheid, zien we een dramatische polarisatie, waarin de rijken meer gericht zijn op het behouden en verwerven van rijkdom, terwijl de armen meer tijd met vrienden en geliefden doorbrengen."

Piff waarschuwt ook voor de gevolgen van deze ontdekking: “Gezien de zeer verschillende manieren van omgaan met onzekerheid [..] tussen hoge en lagere klassen, suggereert ons onderzoek dat in tijden van economische onzekerheid en sociale instabiliteit de kloof tussen welgesteld en arm nog groter kan worden."

Hoewel het onderzoeksteam geen definitieve oorzaak voor deze verschillen durft te geven, doet het toch een voorzichtige poging: "Materieel bezit is wellicht een bijzonder saillante, toegankelijke en preferente manier om om te gaan [met situaties] waarin ze zich bedreigd voelen door een gevoel van chaos in de sociale omgeving."

[PS] Goud voor Zwemmer Evers

Marc Evers heeft Nederland het eerste goud bezorgd op de Paralympics. Hij won met overmacht de 100 meter rugslag in de klasse S14.

Evers zwom een tijd van 1.01,85, wat tevens een nieuw wereldrecord betekende. De Brit Aaron Moores eindigde op ruime afstand als tweede in een tijd van 1.04,44.

Bij de 100 meter rugslag voor vrouwen in de S14-klasse was er brons voor Nederland. Marlou van der Kulk gaf in 1.09,50 minuten slechts 57 honderdsten toe op de Ierse winnares Bethany Firth. Taylor Corry uit Australië pakte zilver. Zij bleef Van der Kulk slechts vier honderdsten voor.

Robbie Williams werd 'raar en dik' door ufo's

Robbie Williams' fascinatie voor ufo's bracht vervelende dingen met zich mee. De 38-jarige zanger had een paar jaar geleden een burn-out en doordat hij geobsedeerd werd door buitenaards leven, werd hij naar eigen zeggen 'raar en dik'.

"Sinds mijn zestiende draaide mijn leven alleen om cd's maken, cd's promoten en toeren. Dat deed ik twintig jaar lang", zegt de zanger tegen de Britse boulevardkrant The Sun. "Toen kreeg ik een burn-out en zocht ik iets nieuws om te doen. Ik dacht dat dat het maken van documentaires over ufo's moest zijn."

Toch bleek de carrièreswitch niet te werken voor de zanger, die wereldwijd hits scoorde met nummers als Angels en Feel. "Dat werkte niet voor mij. Ik werd er raar en dik van. Raar, dik en kijkend naar ufo's."

Directeur woningcorporatie Vitaal Wonen geschorst

Directeur van de Limburgse woningcorporatie Vitaal Wonen Noël Philippen is geschorst. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vrijdag aan de Kamer. De schorsing geldt zolang het onderzoek naar enkele verdachte transacties van de bestuurder en een toezichthouder loopt. Spies sprak dinsdag met de raad van toezicht.

Volgens Spies is op dit moment nog niet duidelijk of sprake is van strafbare feiten. NRC Handelsblad meldde deze week dat Philippen 184 duizend euro heeft overgehouden aan een vastgoeddeal van de corporatie met aannemer Volkerwessels. Hij zou het geld hebben bijgeschreven op een privérekening.

Ook zou Vitaal Wonen een villa hebben gekocht en laten opknappen en die aan de voorzitter van de raad van toezicht hebben verhuurd. Daarnaast hield de huisnotaris van de corporatie een verkoopbedrag uit de openbare akte. Dat is in strijd met de Notariswet. Vitaal Wonen is een kleine corporatie met 277 woningen.

Engelse Robson verslaat ook Na Li

Laura Robson zet haar zegeocht op de US open voort. De 18-jarige Engelse schakelde na Kim Clijsters ook de als negende geplaatste Na Li uit: 6-4, 6-7 (5) en 6-2. Robson neemt het in de vierde ronde op tegen titelverdedigster Samantha Stosur. De Australische (7) versloeg Varvara Lepchenko uit de Verenigde Staten met 7-6 (5) en 6-2.

Robson deelde ook in de derde ronde rake klappen uit. Een break in de slotfase van de eerste set gaf haar een voorsprong tegen Li, maar de Chinese gaf niet op. Ze dwong een tiebreak in de tweede set af en maakte daarin een achterstand goed om uiteindelijk de wedstrijd weer in evenwicht te brengen. In het derde bedrijf drukte Robson echter door.


Engelse Robson verslaat ook Na Li (Foto: Novum)

VVV haalt Japanner Otsu

VVV-Venlo heeft zich voor de komende twee seizoenen versterkt met de Japanner Yuki Otsu. De aanvallende middenvelder komt over van Borussia Mönchengladbach waarvoor hij slechts drie competitieduels speelde. De Duitsers namen hem vorig seizoen over van Kashiwa Reysol.

VVV-preses Hai Berden is blij dat hij na het vertrek van Yoshida weer een Japanner heeft aangetrokken. "Ik ben hier geweldig trots op. Deze speler wordt een sensatie in Nederland. In Japan ziet iedere speler Venlo nu als springplank naar Europa. Ik durf te stellen dat als je in Japan voetbal zegt dat mensen dan VVV zeggen en daarna pas Ajax."

De zomerhit van 2012: Martin Damen - Alright Yeah Yeah

Wij naderen het einde van de zomer van 2012 en mogen concluderen dat het qua muziek best goed te doen was. Om spectaculair af te sluiten, nomineer ik bij deze de laatste potentiële zomerhit van dit jaar: Martin Damen - Alright Yeah Yeah. Ik vind dit een geweldige plaat wat ik zojuist voor het eerst heb gehoord. Het heeft een 90's gevoel met heerlijke toeters!

Vliegtuigwrak 1966 mogelijk gevonden op Mont Blanc

Bergwandelaars hebben deze week op de helling van de Mont Blanc voorwerpen gevonden die afkomstig moeten zijn uit het wrak van een vliegtuig van Air India dat in 1966 neerstortte. Door het smelten van een laag ijs kwamen op een gletsjer op de berg een vliegtuigwiel, een schoen en een Indiase diplomatieke postzak bloot te liggen.

De wandelaars maakten bij een toeristenbureau in Chamonix melding van de vondst van het wiel. Een reddingswerker ging vervolgens op ontdekkingstocht en trof de overige voorwerpen aan. In de postzak zaten Indiase en Engelse kranten uit 1966 en documenten die van het stempel 'diplomatieke post' waren voorzien.


Vliegtuigwrak 1966 mogelijk gevonden op Mont Blanc (Foto: Novum)

VVD geeft leugen Rutte toe

De VVD geeft toe dat lijsttrekker Mark Rutte in het debat bij Knevel & Van den Brink niet de waarheid sprak. Hij zei tegen Diederik Samsom dat in de plannen van zijn PvdA de economie zou krimpen. Dat is niet zo, erkent een woordvoerder van de liberalen vrijdag.

Rutte en Samsom botsten donderdagavond over economische cijfers. Samsom beschuldigde Rutte ervan dat hij een loopje nam met de waarheid. De VVD geeft een dag later toe dat Rutte er op een punt naast zat.

Volgens een woordvoerder komt de omissie door 'techniek van de cijfers'. "De doorberekeningen van het Centraal Planbureau gaan uit van een basispad. Bij de PvdA is sprake van economische krimp ten opzichte van het basispad, maar dat betekent niet dat de economie krimpt."

De VVD wijst erop dat de inflatie bij de PvdA wel hoger is dan bij de VVD en dat de staatsschuld bij de sociaaldemocraten oploopt, zoals Rutte ook beweerde in het debat.

Rutte zei vrijdagavond in het tv-programma Half Acht Live dat er tijdens het debat 'over en weer dingen misgingen' tussen Samsom en hemzelf. "Er werden fouten gemaakt. En ik vind: als je een fout maakt, zet hem recht."

Volgens Rutte had Samsom zijn aanval tot in de puntjes voorbereid. "Hij dacht: als Mark een gaatje laat, pak ik hem hard aan. Toen ik een foutje maakte, deed hij dat ook."

Pic geniet van moment of glory

Charles Pic reed vandaag in de tweede vrije training voor de Grand Prix van België verrassend de snelste tijd. De Fransman was op Spa-Francorchamps het snelste in een verregende oefensessie waarin weinig gereden werd. Het was de eerste keer dat een Marussia zich aan de kop nestelde.

"Erg leuk om een keertje bovenaan te staan aan het einde van een middagsessie. Natuurlijk kwam dit door de ongewone omstandigheden, maar het is toch leuk. Verder was het jammer dat zo het regende, want we hebben een aantal nieuwe onderdelen meegenomen die we graag hadden willen testen tijdens deze trainingen. Hopelijk krijgen we morgen wel de kans om aan deze updates te werken."

[Upd] Geen treinen rond Schiphol om rook in tunnel

Van en naar Schiphol rijden vrijdagavond geen treinen. Dat meldt spoorbeheerder Prorail. In de Schipholtunnel is rook gesignaleerd. De brandweer is op onderzoek uit. Reizigers van en naar Schiphol moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur.

In de tunnelbuis waar de rook zou zijn gezien, is volgens een woordvoerder van de brandweer geen trein meer aanwezig. "Dus daar kan de rook in ieder geval niet vandaan komen."

Berichten dat het station is ontruimd, kan de zegsman niet bevestigen. "Maar als sprake is van rookontwikkeling, is het niet heel vreemd als ze de perrons ontruimen."

Update 20.15 uur: 

Inmiddels is het treinverkeer hervat. De brandweer heeft niets kunnen ontdekken en gaat ervan uit dat de rook door het ventilatiesysteem is afgevoerd. Er kan nog wel sprake zijn van enige vertraging.

'Transfer Wildschut naar Heerenveen ketst af'

Yanic Wildschut lijkt het komende seizoen ook voor VVV-Venlo te gaan voetballen. De aanvaller stond in de concrete belangstelling van onder meer sc Heerenveen, maar een transfer ketste op het laatste moment af.

Wildschut heeft in Venlo nog een contract voor drie seizoenen, maar mag weg als een club de juiste prijs biedt. Heerenveen bood dat bedrag bijna, maar VVV liet de transfer om minder dan 100.000 euro niet doorgaan. Het zou gaan om een bedrag tussen de 2,5 en drie miljoen euro wat voor de rappe speler gevraagd wordt.

[US Open] Eervolle nederlaag Sijsling tegen Ferrer

Tennisser Igor Sijsling is in de tweede ronde van de US Open uitgeschakeld. De Amsterdammer verweerde zich dapper tegen David Ferrer, maar kon niet voorkomen dat de Spaanse nummer vijf van de wereld in drie sets met de zege aan de haal ging: 2-6, 3-6 en 6-7 (12). Voor Sijsling was het zijn eerste optreden in de tweede ronde van een grandslamtoernooi.

Sijsling had in het begin van de wedstrijd moeite om het hoge tempo van Ferrer bij te benen. De Amsterdammer speelde te ongeduldig en maakte mede daardoor veel onnodige fouten. Ferrer profiteerde met twee breaks en een vlotte setwinst. Ook aan het begin van de tweede set was er een servicedoorbraak voor de Spanjaard.

Daarna kreeg Sijsling steeds meer vat op het spel van Ferrer. Hij wachtte in de rally steeds vaker zijn kansen af en ook zijn opslag ging steeds beter lopen. Zonder verder serviceverlies werkte hij het tweede bedrijf af, maar omdat hij geen gevaar kon stichten op de opslag van Ferrer ging de Spanjaard er ook met de winst in de tweede set vandoor.

In de derde set tapte Sijsling uit een ander vaatje. Hij was nu gelijkwaardig aan Ferrer. De Spanjaard brak weliswaar in de derde game, maar Sijsling maakte de achterstand direct ongedaan. De Amsterdammer dwong, leunend op zijn opslag, een tiebreak af. Daarin kreeg Ferrer vier matchpunten voordat Sijsling drie setpunten afdwong. Het vijfde wedstrijdpunt verzilverde Ferrer vervolgens wel.

Lorenzo Davids kiest voor League One

Lorenzo Davids zet zijn loopbaan voort bij het Engelse Bournemouth. De club uit de League One, het derde Engelse niveau, maakte de komst van de 25-jarige verdedigende middenvelder vrijdag bekend. Davids, het neefje van Edgar Davids, was transfervrij nadat zijn contract bij FC Augsburg afgelopen zomer werd ontbonden.

Davids, die ook als verdediger uit de voeten kan, speelde afgelopen seizoen twintig duels in de Bundesliga. Eerder speelde hij in de jeugd bij Feyenoord en in de Eredivisie bij NEC. Hij speelde drie interlands voor Jong Oranje.

[Upd] Pellè op huurbasis naar Feyenoord

De geruchten worden steeds hardnekkiger dat Graziano Pellè zijn rentree op de Nederlandse velden zal maken. Feyenoord heeft voor vanmiddag een informele persconferentie belegd, zo meldt Johan van Boven op Twitter.

Feyenoord wordt de laatste dagen in verband gebracht met de komst van Pellè, omdat de Italiaan bij Parma op een zijspoor is beland. Bovendien zou de speler zelf ook oren hebben naar een avontuur in de Rotterdamse Kuip.

Voor Feyenoord zou de komst van Pellè de spreekwoordelijke kers op de taart zijn, omdat de Rotterdammers nog altijd op zoek zijn naar aanvallende impulsen. Bovendien werkten trainer Ronald Koeman en de Italiaanse aanvaller in het verleden ook al bij AZ mer elkaar samen.

Update 19.43 uur

Feyenoord heeft Graziano Pellè binnengehaald. De aanvaller komt voor een jaar op huurbasis over van Parma. Hij zal net als Wesley Verhoek komende zondag nog niet tegen Vitesse kunnen spelen.

[Vuelta] Brit Cummings boekt ritzege

Stephen Cummings heeft de dertiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Brit, rijdend voor BMC, bleek na 172 kilometer van pelgrimsoord Santiago de Compostela naar Ferrol de sterkste van een kopgroep. De Spanjaard Joaquin Rodriguez van Katusha behoudt de rode leiderstrui.

Cummings maakte deel uit van een kopgroep van zeven man die na 42 kilometer was ontstaan. De goede samenwerking eindigde toen het peloton in de slotfase vervaarlijk dichtbij kwam. Eerst deed Juan Antonio Flecha een vergeefse poging om solo naar de streep te rijden. Cummings had even later meer succes en boekte zijn eerste zege van het seizoen.

Achter de 31-jarige Cummings, die nooit eerder succesvol was in een grote ronde, legden Cameron Meyer en Flecha beslag op de plaatsen twee en drie. John Degenkolb, deze Vuelta al goed voor vier ritzeges, won op veertig seconden de sprint van het peloton.

Rodriguez houdt in het algemeen klassement een voorsprong van dertien seconden op Alberto Contador en 51 op Christopher Froome. Robert Gesink, die in de slotfase zijn ploeg op kop zette om de ontsnapte Daniel Moreno in te rekenen, blijft vijfde op 2.59 minuten. Moreno staat een plaatsje lager.

'Resident Evil 6 al te koop'

Sommige retailers trekken wel eens de stoute schoenen aan en verkopen een game een paar dagen voor de releasedatum. Een Poolse retailer weet niet eens wat een releasedatum is en heeft Resident Evil 6, releasedatum 2 oktober, al in de verkoop gedaan.

Twee vrienden waren in een winkel in Poznań en zagen de game liggen. Ze konden niet geloven dat het de originele versie was en hebben hem direct, op de gok, gekocht. Thuisgekomen blijkt het toch echt de Engelse Resident Evil 6 met Poolse ondertiteling te zijn. Bekijk hier onder drie plaatjes.

RE6

RE6

RE6

Staatsbosbeheer verpatst kachelhout

Mensen met een houtkachel kunnen op 13 oktober weer terecht in het Kuinderbos in de Noordoostpolder. Dan organiseert Staatsbosbeheer een kachelhoutverkoop. De stammen die worden verkocht zijn zo'n twee meter lang en tussen de tien en vijftig centimeter dik. Het eikenhout kost 55 euro per kubieke meter.

Het eikenhout is eind vorig jaar gezaagd en ligt op stapels langs paden te wachten om naar handelaren te worden vervoerd. De boswachter wordt regelmatig benaderd door particulieren die hout willen kopen voor hun kachel, reden om weer een verkoopdag te organiseren.

Het hout kan desgewenst kleiner gezaagd worden in het bos. Gelukkig was niet alle grond daar geschikt voor de landbouw, aldus Staatsbosbeheer.

Benzineprijs naar nieuw record

De prijs van benzine gaat mogelijk volgende week het record van april verbreken. Dat voorziet het consumentencollectief UnitedConsumers op basis van de huidige markt- en politieke ontwikkelingen.

Een liter euro 95 kost vrijdag aan de pomp gemiddeld 1,873 euro. Dat is 0,2 cent meer dan de dag ervoor en nog maar ruim een cent minder dan de recordprijs van 11 april (1,886 euro). "Als deze groei doorzet, zitten we over enkele dagen op een nieuw record", voorspelt UnitedConsumers-directeur Paul van Selms.

De prijs van diesel bereikte eerder deze week al het hoogste niveau ooit met een bedrag van 1,529 euro.

Benzineprijs naar nieuw record
Benzineprijs naar nieuw record (Foto: ANP)

Zeikerd besmet zwemmers met norovirus

Een onbekende zwemmer in de Gelderse recreatieplas Zeumeren die het norovirus onder de leden had, heeft er waarschijnlijk met zijn ontlasting voor gezorgd dat tientallen andere bezoekers aan de plas ziek zijn geworden. Dat meldt de provincie Gelderland vrijdag na onderzoek.

Vorige week ontving de provincie tientallen meldingen van mensen die ziek waren geworden na het zwemmen in de plas in het tropische weekend van 18 en 19 augustus. Vanwege de stortvloed aan meldingen van zieke mensen stelde de provincie een negatief zwemadvies in voor de plas.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de klachten van de zieken zijn veroorzaakt door het norovirus. Dat is een heel besmettelijk virus, dat van mens op mens wordt overgedragen via voedsel, door menselijke ontlasting in water en via direct menselijk contact. De mensen die gezondheidsklachten opliepen, hebben allemaal in een bepaald deel van de plas gezwommen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat het water van Zeumeren verder onderzoeken. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bepaalt de provincie of het negatieve zwemadvies kan worden ingetrokken.

Verborgen camera bij klooster Malonne

De Belgische politie heeft in de struiken voor het klooster van Malonne, waar de ex-vrouw van Marc Dutroux zich dinsdagavond heeft teruggetrokken, een verstopt fototoestel gevonden. Dat hebben Belgische media vrijdag gemeld.

Agenten ontdekten de camera toen zij het struweel voor het klooster inspecteerden, tekenden Belgische kranten op uit de mond van officier van justitie Philippe Dulieu. Het toestel was volgens Dulieu uitgerust met een bewegingsdetector en kon zo zelfstandig fotograferen. Het had al een keer of honderd afgedrukt.

Dulieu vermoedt dat een journalist de camera bij het klooster had verborgen in de hoop een foto te schieten van de ex-vrouw van Marc Dutroux, Michelle Martin. De politie is op zoek naar de eigenaar van het toestel.

Martin, die sinds 1996 vastzat, werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor haar aandeel in de ontvoering van zes meisjes en de dood van vier van hen. Nadat ze zestien jaar van die straf had uitgezeten liet de rechter haar vrij, waarop Martin zich dinsdag terugtrok bij de Arme Klaren in Malonne.

Kandidaat The Voice scoort nummer 1-hit

The Voice-kandidaat Sandra van Nieuwland komt deze week op nummer 1 binnen in de Single Top 100. Met haar versie van Usher's hit More is ze de derde deelnemer van de talentenjacht die een nummer 1-hit scoort.

Afgelopen vrijdag wist de 35-jarige Haarlemse alle vier de coaches te overtuigen om voor haar te drukken. Ze koos er uiteindelijk voor zich door Trijntje Oosterhuis te laten begeleiden. Na de uitzending bereikte haar auditienummer al snel de eerste positie op iTunes. Deze wist ze de gehele week vast te houden. Van het nummer zouden afgelopen week al meer dan 10.000 stuks zijn verkocht, wat een gouden status voor de single betekent.

Met het haar koppositie stoot ze Asaf Avidan met One Day / Reckoning Song van de eerste plaats. Avidan is deze week dan ook te vinden op de tweede plaats. Nielson, verliezend finalist van het tv-programma De Beste Singer-songwriter van Nederland, volgt met zijn nummer Beauty & de Brains.

Het is niet de eerste keer dat een single uit de talentenjacht de eerste plaats weet te behalen. Eerder gingen If You Don’t Know Me By Now, When a Man Loves a Woman en Kill For a Broken Heart, allen van Ben Saunders, en Time After Time door Chris Hordijk haar voor.

Amfetaminelab op woonwagenkamp Sittard

Bij de inval in een woonwagenkamp in Sittard donderdagavond is een amfetaminelab gevonden. De politie trof behalve het lab twee automatische vuurwapens en een onbekend geldbedrag aan.

In de woning aan de Tudderenderweg werden vijf mensen aangehouden. Twee van hen zijn inmiddels weer vrij, laat de politie vrijdag weten. Twee mannen van 19 en 39 en een 40-jarige vrouw zitten nog vast.

Polen plannen crematorium bij Holocaust-monument

Het stadsbestuur van Lublin, in Oost-Polen, wil voorkomen dat een begrafenisonderneming een crematorium bouwt in een wijk waar vroeger het nazi-dodenkamp Majdanek was gelegen. De onderneming moet elders maar een geschikte plek vinden, aldus burgemeester Krzysztof Zuk.

Op de plek van het voormalige kamp is tegenwoordig een museum en herdenkingsmonument gevestigd. De begrafenisonderming wil op driehonderd meter afstand van Majdanek haar bouwplannen realiseren.

Diverse Poolse groeperingen die zich inzetten voor de herdenking van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog hebben inmiddels laten weten de plannen voor het crematorium oneerbiedig te vinden.

SP en PvdA bijna even groot in peiling

Het gat tussen de SP en de PvdA is in de Politieke Barometer van Synovate teruggelopen tot één zetel. Ten opzichte van vorige week verliest de SP drie zetels. De partij houdt vrijdag 27 zetels over, terwijl de PvdA er vier wint en op 26 uitkomt. De VVD blijft op 34 zetels staan.

De PVV wint een zetel ten opzichte van vorige week en komt op twintig zetels. D66 behoudt veertien zetels, het CDA levert een zetel in en houdt er dertien over. Ook de ChristenUnie daalt, van zes naar vijf.

GroenLinks verlies een zetel en komt op vier uit. Dat is evenveel als de Partij voor de Dieren, die ten opzichte van vorige week een zetel stijgt. SGP blijft op twee staan en 50Plus op een.


SP en PvdA bijna even groot in peiling (Foto: Novum)

Guild Wars 2 goed van start in Nederland

Het online rollenspel Guild Wars 2 is deze week het best verkochte spel van Nederland. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Sinds dinsdag zijn wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren van het pc-spel verkocht. De online game weet onder meer de nieuwe actiegame Transformers: Fall of Cybertron achter zich te houden.

Woensdag maakte uitgever NCsoft nog bekend dat meer dan een miljoen gamers Guild Wars 2 speelde. Het online rollenspel is een concurrent voor World of Warcraft, maar vereist geen abonnementskosten.

De nummer een van vorige week, New Super Mario Bros 2 voor de Nintendo 3DS, staat deze week op de tweede plaats. Het avonturenspel Skylanders: Spyro's Adventure komt, nadat het eind vorig jaar op de markt kwam, opnieuw in de verkooptoptien terecht met een derde plek.

De grote gamereleases van augustus, de actiegame Sleeping Dogs en het actieavontuur Darksiders 2, vormen de middenmoot van de top tien. Mario Kart 7 en Super Mario 3D Land voor de Nintendo 3DS staan op de achtste en negende plaats.

De volledige verkooptoptien van week 35 ziet er als volgt uit:
01. Guild Wars 2 (pc)
02. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)
03. Skylanders: Spyro's Adventure (Nintendo Wii)
04. Sleeping Dogs (PlayStation 3)
05. Darksiders 2 (PlayStation 3)
06. Darksiders 2 (Xbox 360)
07. Sleeping Dogs (Xbox 360)
08. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
09. Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)
10. Transformers: Fall of Cybertron (PlayStation 3)


Guild Wars 2 goed van start in Nederland

Vacansoleil legt belofte Wauters vast

Wielerploeg Vacansoleil heeft de Belg Willem Wauters vastgelegd. Hij komt over van de beloftenploeg. De 22-jarige renner tekende een contract voor twee seizoenen, meldt de Nederlandse formatie vrijdag. Vorig jaar liep hij al eens stage en ook de afgelopen weken mocht hij zich bij de profs laten zien.

Wauters is volgens de Nederlandse ploeg klaar voor een ondersteunende rol binnen het team. De jonge Vlaming is in zijn nopjes met de blijk van vertrouwen. "Het is een droom die uitkomt. Ik kom in een ploeg terecht waar jonge renners die ruimte krijgen om in hun rol te groeien."

Kuipers fluit Oostenrijk - Duitsland

Scheidsrechter Björn Kuipers is de leidsman bij het WK-kwalificatieduel tussen Oostenrijk en Duitsland. Dat maakte de KNVB vrijdag bekend. Het duel op dinsdag 11 september wordt in Wenen gespeeld. Voor beide landen is het de start van de kwalificatiereeks voor het WK in 2014 in Brazilië.

Kuipers krijgt in de Oostenrijkse hoofdstad steun van assistent-scheidsrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Richard Liesveld is de vierde man.

Maicon van Inter naar Man City

Verdediger Maicon zet zijn loopbaan voort bij Manchester City. Dat maakte de Engels kampioen vrijdag bekend. De 31-jarige Braziliaanse rechtsback wordt overgenomen van Internazionale. City maakt niet bekend hoeveel wordt neergeteld voor de 66-voudig Braziliaans international. Ook de duur van het contract is nog onbekend.

Maicon, die ook als rechtshalf uit de voeten kan, wordt bij Manchester City herenigd met trainer Roberto Mancini. Bij Inter, waar Maicon zes seizoenen speelde, werkten de twee al twee jaar samen. Maicon begon zijn loopbaan in Brazilië bij Cruzeiro en werd in 2001 door AS Monaco naar Europa gehaald.

Maicon is na Scott Sinclair en Richard Wright de derde aanwinst van City op vrijdag. Daar staat het vertrek van Nigel de Jong naar AC Milan tegenover. De Citizens zouden ook bijna een deal hebben beklonken met Benfica om Javi Garcia over te nemen.


Maicon van Inter naar Man City (Foto: Novum)

Gotham City Imposters free to play

Gotham City Impostors is op Steam nu een free-to-play titel geworden. Het bevat zo'n veertig upgradepacks van een dollar tot tien dollar. Eerder deze week waren er al geruchten nadat iemand in de Steam-database een record met daarin 'Gotham City Impostors F2P Trailer' vond.

Spelers verkleden zich als Batman of de Joker om het daarna uit te vechten in allerlei arena's. Door allerlei upgrades kun je je sterker maken of jezelf anders verkleden.

Gotham City Impostors is in februari uitgekomen op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Gotham City Impostors

Boonen wint eerste rit World Ports Classic

Tom Boonen heeft vrijdag de eerste rit in de World Ports Classic gewonnen. De Belgisch kampioen van Omega Pharma-Quick-Step troefde André Greipel (Lotto-Belisol) in de massasprint af. De Noor Alexander Kristoff (Katusha) werd derde. Op ruime afstand was de vierde plaats voor de Sloveen Blaz Jarc (Team Netapp). Boonen legde de 201 kilometer af in iets minder dan vier uur.

De eerste rit van de nieuwe koers voerde het peloton van Rotterdam langs de Zeeuwse kust naar Antwerpen. Zaterdag, als de route door Brabant over 160 kilometer terugvoert naar Rotterdam, rijdt Boonen in de blauwe leiderstrui. Zijn voorsprong op Greipel, de nummer twee in het klassement, bedraagt vier tellen. Kristoff staat derde op zes seconden.

Ajax draagt laatste twee commissarissen voor

Ajax heeft zijn nieuwe Raad van Commissarissen rond. De Amsterdammers gaan Dolf Collee en Ernst Ligthart voordragen aan de algemene vergadering van aandeelhouders, die waarschijnlijk in december wordt gehouden. De Raad van Commissarissen bestaat al uit Hans Wijers, Theo van Duivenbode en Leo van Wijk.

Ligthart wordt voorgedragen op aanbeveling van de ondernemingsraad van de landskampioen. Hij is al lid van Ajax en de tuchtcommissie amateurvoetbal van de KNVB. Ligthart is bestuursvoorzitter bij Dijkstra Voermans Advocatuur en Notariaat, met vestigingen in Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Collee heeft ook al met Ajax te maken gehad. Hij zat in de raad van bestuur van ABN AMRO, toen de bank nog hoofdsponsor was van de Amsterdammers. Collee is momenteel adviseur of commissaris bij negen bedrijven, waaronder de HEMA.

Splinter Cell: Blacklist op vreedzame wijze

De E3-demo van Splinter Cell: Blacklist liet vooral de bloedige, brute wijze zien hoe Sam een missie kon doorlopen, maar nu laat Ubisoft zien dat het veel vredzamer kan. In onderstaande trailer zien we hoe we als ghost door de omgeving kunnen manouvreren zonder op te vallen of te doden.

Nou ja, er valt een dode omdat de non-lethal methodes nog niet in de gebruikte preview zitten. Splinter Cell: Blacklist komt ergens in de lente van 2013 uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Borderlands 2-seizoenspas voor DLC

2K games en Gearbox Software maken bekend dat Borderlands 2 vier add-ons krijgt na de release. Deze vier campaigns zullen steeds meerdere uren gameplay toevoegen en nieuwe avonturen, bondgenoten, vijanden en omgevingen introduceren.

De DLC's komen in de loop tot juni 2013 uit en zullen apart te koop zijn voor € 9.99 voor PlayStation 3- en pc-spelers en 800 MS Points voor Xbox 360-eigenaren. De Borderlands 2-seizoenspas geeft toegang tot alle vier uitbreidingen zodra deze verkrijgbaar zijn. Deze kost € 29.99 voor PlayStation 3- en pc-eigenaren en 2400 Microsoft Points voor XBox 360-spelers. De Mechromancer-klasse en andere pre-order items zijn niet inbegrepen in de seizoenspas.

De Borderlands 2-seizoenspas is zoals de game zelf op 21 september 2012 te koop.

Borderlands 2

Complete Final Fantasy 25th Anniversary Ultimate Box

Om de 25-jarige verjaardag van Final Fantasy te vieren gaat Square Enix een Final Fantasy 25th Anniversary Ultimate Box in Japan uitbrengen. De box bevat alle hoofdgames en nog wat extra's.

De Final Fantasy-games in de box zijn:

  • Final Fantasy (PS1)
  • Final Fantasy II (PS1)
  • Final Fantasy III (PSP)
  • Final Fantasy IV (PS1)
  • Final Fantasy V (PS1)
  • Final Fantasy VI (PS1)
  • Final Fantasy VII International (PS1, on four discs)
  • Final Fantasy VIII (PS1, on four discs)
  • Final Fantasy IX (PS1, on four discs)
  • Final Fantasy X
  • Final Fantasy XI Vana Del Collection (PS2)
  • Final Fantasy XII (PS2)
  • Final Fantasy XIII (PS3)

Elke game komt op een aparte disc, of discs indien nodig. Daarnaast bevat het een speciale jubileumvideo, een collectie van 'Crystal ArtWorks'-art, twee cd's met een muziekcompilatie, een Final Fantasy-kunstwerkje van Yoshitaka Amano en een vouchercode for 'Mogu Mogu'-oorringen te gebruiken in Final Fantasy XIV.

De Final Fantasy 25th Anniversary Ultimate Box gaat 35,000 yen, zo'n 350 euro, kosten en wordt 18 december via de Japanse Square Enix’s e-Store verkocht.

Art

Deetman wil inzicht in misbruik meisjes

Het vervolgonderzoek van de commissie-Deetman naar misbruik van minderjarige meisjes in de katholieke kerk moet nader inzicht bieden in de 'aard, ernst, omstandigheden en impact' van het misbruik. Dat blijkt uit het onderzoeksvoorstel dat vrijdag is gepubliceerd op de website van de commissie.

Ook wil Deetman het begrip 'excessief geweld' definiëren, zodat de klachten- en compensatieregeling op dit punt kan worden uitgebreid. Hij heeft het voorstel eerder gepresenteerd aan de opdrachtgevers, de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen. De Tweede Kamer had hierop aangedrongen.

De commissie riep eerder al vrouwelijke slachtoffers van misbruik op zich te melden. Het gaat om minderjarige meisjes die tussen 1945 en nu zijn misbruikt door geestelijken. Deetman doet een apart onderzoek naar meisjes, omdat deze groep in zijn eerste onderzoek naar kindermisbruik in de katholieke kerk onderbelicht was gebleven.

Het is het tweede vervolgonderzoek: eerder kondigde staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) een onderzoek aan naar de geschiedenis van de psychiatrie en de invloed daarvan op de katholieke kerk. Aanleiding voor dit onderzoek waren onthullingen over castraties van minderjarigen binnen katholieke instellingen, nadat zij waren misbruikt.

Xbox-games naar Windows 8

Microsoft heeft bekendgemaakt dat Microsoft Studios, Rovio, Miniclip, Gameloft, ZeptoLab, Glu Mobile, Halfbrick Studios en andere Xbox-games naar Windows 8 zullen brengen.

Er komen bij de start 29 titels van Microsoft Studios uit, waarvan enkele titels exclusief voor Windows 8 zullen zijn. Veel games zullen vanaf 26 oktober verkrijgbaar zijn, maar ook daarna zal er een continue stroom nieuwe games volgen. Het groeiende aanbod bevat verschillende genres en bezorgt een mix aan titels die speelbaar zullen zijn op elke pc, laptop, of tablet, met Windows 8 erop.

Xbox-games zullen te vinden zijn in de vooraf geïnstalleerde 'Windows 8 Xbox Games'-app en in de Windows 8 Store. Daarnaast zullen alle Xbox-games voor Xbox Achievements bevatten en zullen veel games ook andere Xbox-toepassingen hebben, zoals ranglijsten, multiplayer modi en de mogelijkheid om verbinding te maken met vrienden.

De eerste Xbox-games zijn:

4 Elements II Special Edition     Field & Stream Fishing Pinball FX 2
A World of Keflings Fruit Ninja Reckless Racing Ultimate  
Adera: Episode 1 Gravity Guy Rocket Riot 3D
Adera: Episode 2 Gunstringer: Dead Man Running Shark Dash
Adera: Episode 3 Hydro Thunder Hurricane Shuffle Party
Angry Birds IloMilo Skulls of the Shogun
Angry Birds Space iStunt 2 Taptiles
Big Buck Hunter Pro Jetpack Joyride Team Crossword
BlazBlue Calamity Trigger Kinectimals Unleashed The Harvest HD
Collateral Damage Microsoft Mahjong Toy Soldiers Cold War
Crash Course GO Microsoft Minesweeper Wordament
Cut the Rope Microsoft Solitaire Collection Zombies
Disney Fairies Monster Island  
Dragon's Lair PAC-MAN Championship Edition DX    

'Ook Randy Jackson uit jury American Idol'

Het lijkt erop dat Randy Jackson stopt als jurylid van American Idol. De 56-jarige Jackson zat sinds 2002 in de jury van de talentenjacht, maar zou zijn taken als jurylid hebben neergelegd. Eerder dit jaar maakten zijn collega's Steven Tyler en Jennifer Lopez al bekend te stoppen met American Idol.

Volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ blijft Jackson wel aan het programma verbonden als mentor. Hij gaat met deze rol af en toe een jurylid adviseren. Zangeres Nicki Minaj zou de opvolger worden van Jackson.

Mariah Carey werd vorige maand gepresenteerd als nieuw jurylid. De 42-jarige zangeres zou het echter niet zien zitten dat Nicki Minaj haar nieuwe collega wordt. Ook namen als Nick Jonas en Pharell Williams zoemen rond als mogelijke juryleden. Het twaalfde seizoen wordt naar verwachting vanaf januari uitgezonden in de Verenigde Staten.

[Upd] Plet op huurbasis naar RC Genk

Glynor Plet zet zijn carrière als profvoetballer, al dan niet tijdelijk, voort bij het Belgische RC Genk. Dit meldt Fardau Wagenaar, FC Twente-watcher voor TC Tubantia, op Twitter.

Plet is pas één seizoen actief bij FC Twente en speelde in die periode dertien competitiewedstrijden, waarin hij twee keer doel trof. Daarvoor speelde de middenvelder ook nog voor FC Den Bosch, Stormvogels Telstar en Heracles Almelo.

Het is nog onduidelijk of Plet verhuurd zal worden of dat hij daadwerkelijk verkocht wordt. De verwachting is dat hier later vandaag meer duidelijkheid in zal komen. Zeker is in elk geval wel dat hij op dit moment onderweg is naar RC Genk.

Update 16.40 uur

Glynor Plet speelt voor de rest van het seizoen op huurbasis voor RC Genk. Dit heeft RTV Oost zojuist gemeld. Sinds de komst van Luc Castaignos en Dmitry Bulykin is de aanvaller overbodig geworden binnen de selectie van De Tukkers.

Geduld voor Final Fantasy Versus XIII

Final Fantasy Versus 13 is nog in ontwikkeling heeft Yoichi Wada, hoofd van Square Enix, aangegeven. Al voegde hij eraan toe dat gamers geduld moeten hebben. Echter, een nieuw conceptart ter ere van het 25-jarig jubileum suggereert dat het spel zijn Final Fantasy XIII-naam kan laten vallen.

Yoichi Wada bleef op het podium op het Final Fantasy-event dat nu plaatsvindt in Tokio verwijzen naar het spel als 'Versus'. Wada vroeg fans om geduldig blijven: "Ik kan niet meer zeggen dan 'we maken Versus!'. Wacht een beetje langer."

In een recent uitgegeven jubileumboekje is Noctis, de hoofdpersonage van Final Fantasy Versus 13, te zien. De tekst erbij luidt: "Even geduld voor zijn beurt!"

Dit weekend wil Square Enix op het Final Fantasy-evenement in Tokio nieuws over de Final Fantasy XIII-reeks uitbrengen, maar of dat over 'Versus' of eventueel een Final Fantasy XIII-3 gaat is nog even afwachten. DIt weekend weten we meer.

Jubileumboekje

Ajax versterkt zich met Babel

Ryan Babel verbindt zich voor één seizoen aan Ajax. Eerder vandaag ontbond de aanvaller zijn contract met 1899 Hoffenheim en kon daarom op eigen houtje op zoek naar een nieuwe club, die hij nu heeft gevonden.

Babel hoopt zich via Ajax, dat in de Champions League tegen Real Madrid, Manchester City en Borussia Dortmund in actie komt, in de kijker te spelen. De Amsterdamse club is bereid om mee te werken aan deze constructie en lost daarmee direct een klein probleem in de voorhoede op.

"Frank kent Ryan nog uit zijn tijd bij het Nederlands elftal en weet dat hij hem als linksbuiten en spits kan gebruiken", liet zijn zaakwaarnemer, Winny Haatrecht, aan De Telegraaf weten. "Een voordeel is dat Ryan de afgelopen seizoenen nooit geblesseerd is geweest."

Dat laatste geldt niet voor Kolbeinn Sigthórsson en Derk Boerrigter. Dit is ook meteen de reden waarom Ajax Babel voor één jaar aan de selectie heeft toegevoegd.

Ook Samsom liegt

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom heeft tijdens het verkiezingsdebat dat donderdagavond plaatsvond onjuiste uitspraken gedaan. Hij prees de samenwerking van drie ziekenhuizen rond Eindhoven, maar sloeg hierbij de plank mis. Dat stellen het St. Anna Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum vrijdag in een reactie.

Samsom zei in Knevel en Van den Brink dat de drie ziekenhuizen zijn gaan samenwerken in plaats van elkaar te beconcurreren. "Dat is ingewikkeld in dat systeem van marktwerking, want dan moeten ze de Nederlandse Mededingingsautoriteit uitschakelen maar dat is ze gelukt", zei hij. "En er wordt gebudgetteerd en wat gebeurt er: er wordt meer zorg geleverd, de wachtlijsten nemen af. De kwaliteit van de zorg neemt toe."

De ziekenhuizen melden dat er geen afspraken op regionaal niveau tussen de drie Eindhovense ziekenhuizen bestaan. "Laat staan dat er regionaal gebudgetteerd wordt", laten de drie ziekenhuizen in een persbericht weten. "In de regio Eindhoven bestaat een idee vanuit zorgverzekeraars en huisartsen om op andere wijze te gaan samenwerken. Daarover worden gesprekken gevoerd maar is nog geen overeenstemming bereikt."

Weigerambtenaar naar rechter om ontslag

De trouwambtenaar die in november door de gemeente Den Haag werd ontslagen omdat hij had aangegeven bezwaar te hebben tegen het trouwen van stellen van gelijk geslacht, stapt naar de rechter. Dat meldt de reformatorische vakbond RMU, die de belangen van de man behartigt.

Volgens de RMU weigert de gemeente oud-raadslid voor de ChristenUnie-SGP Wim Pijl weer als trouwambtenaar aan te stellen, hoewel de commissie bezwaarschriften van de gemeente hem in het gelijk gesteld heeft.

De commissie oordeelde onder meer dat het college van burgemeester en wethouders op 'geen enkele wijze aannemelijk heeft gemaakt' dat Pijl niet kon aanblijven. De vakbond wil daarom dat de rechtbank in Den Haag zich over het ontslag buigt.

Pijl had een paar weken voor zijn ontslag in een interview in dagblad Trouw aangegeven het problematisch te vinden homoseksuelen en lesbiennes in de echt te verbinden. Voor de gemeente was dat een 'breekpunt', zei een woordvoerder destijds.

Tsunami-alarm in groot deel Oost-Azië

Het Amerikaanse Pacific Tsunami Warning Center heeft vrijdag een tsunami-alarm afgekondigd voor de Filipijnen, Indonesië en Palau.

Voor de oostkust van de Filipijnen had zich even voordien een aardbeving voorgedaan. Volgens de Amerikaanse geologische dienst (USGS) had deze een momentmagnitude van 7,6.

De aardbeving deed zich voor op een diepte van 34,9 kilometer, aldus de USGS. Het epicentrum lag 106 kilometer ten oosten van het Filipijnse eiland Samar. Het waarschuwingscentrum liet eerder een alarm uitgaan voor meer landen in de regio, maar schroefde dit later terug.

In de Filipijnen zeeg ten minste één gebouw ineen, terwijl diverse steden te kampen kregen met stroomuitval, meldde de plaatselijke radio. Bewoners van het oostelijke kustgebied van Samar hebben het advies gekregen hoger gelegen grond op te zoeken.

De ultieme Command & Conquer-package

Electronic Arts heeft de Command & Conquer Ultimate Collection aangekondigd. De bundel bevat zeventien jaar aan de franchise, wat toevallig ook zeventien spellen zijn. Je krijgt ook eerder toegang tot het volgende Command & Conquer-spel, dat Command & Conquer: Generals 2 is.

De collectie komt deze herfst via de winkels en Origin en zal zo'n 30 euro kosten. Alle games zijn geüpdatet om ook op Windows Vista en Windows 7 te draaien. Even een kleine opfrisser voor de fans:

  • Command & Conquer
  • Command & Conquer The Covert Operations
  • Command & Conquer Red Alert
  • Command & Conquer Red Alert Counterstrike
  • Command & Conquer Red Alert The Aftermath
  • Command & Conquer Tiberian Sun
  • Command & Conquer Tiberian Sun Firestorm
  • Command & Conquer Red Alert 2
  • Command & Conquer Red Alert Yuri’s Revenge
  • Command & Conquer Renegade
  • Command & Conquer Generals
  • Command & Conquer Generals Zero Hour
  • Command & Conquer 3 Tiberium Wars
  • Command & Conquer 3 Kane’s Wrath
  • Command & Conquer Red Alert 3
  • Command & Conquer Red Alert 3 Uprising
  • Command & Conquer 4 Tiberian Twilight
  • Eerder toegang tot het volgende Command & Conquer-spel
Nu maar hopen dat de games ook voor Windows 8 gepatchet worden.
 

[Upd] Van der Vaart keert terug bij HSV

Rafael van der Vaart keert terug bij HSV. De Duitse krant Bild meldt dat de overgang van de international van Tottenham Hotspur naar Duitsland is afgerond.

Met de transfer is een bedrag gemoeid van bijna dertien miljoen euro. Van der Vaart tekent bij HSV een verbintenis van drie jaar. Tussen 2005 en 2008 speelde de middenvelder ook al voor HSV. Vervolgens speelde hij twee jaar voor Real Madrid waarna hij in 2010 naar Tottenham vertrok.

Update 11.22 uur

Robert Geerlings, de manager van Van der Vaart, heeft bevestigd dat de middenvelder onderweg is naar Hamburg om daar de medische keuring te ondergaan.

Update 16.15 uur

Tottenham Hotspur heeft het vertrek van Rafael van der Vaart naar Hamburger SV via Twitter bevestigd, aangezien beide partijen inmiddels een akkoord hebben bereikt.

De Graafschap legt transfervrije Auassar vast

De Graafschap heeft zich versterkt met Adil Auassar. De 27-jarige middenvelder zette vrijdag zijn handtekening onder een contract voor een seizoen, met een optie voor een extra jaar. Auassar, van Marokkaanse afkomst, moest deze zomer vertrekken bij Feyenoord. De Rotterdammers hadden hem afgelopen seizoen al verhuurd aan RKC Waalwijk.

"Het is allemaal heel snel gegaan. Ik wil graag spelen bij een club die aan het voetballen komt. Uit de gesprekken bleek dat De Graafschap gedegen bezig is en graag wil voetballen. Dat past bij mij", zegt Auassar, die eerder uitkwam voor FC Dordrecht en VVV-Venlo. Auassar speelde tot dusverre 75 duels in de Eredivisie.

Uitslag tweede vrije training België

Charles Pic heeft de minst langzame tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van België. De Fransman was zo'n vier tienden sneller dan Daniel Ricciardo. Fernando Alonso reed de derde tijd op het circuit van Spa-Francorchamps, dat nog veel natter was dan vanmorgen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 C. Pic Marussia 2:49.354   4
2 D. Ricciardo Toro Rosso 2:49.750 +0:00.396 3
3 F. Alonso Ferrari 2:50.497 +0:01.143 3
4 P. di Resta Force India 2:51.333 +0:01.979 3
5 P. Maldonado Williams 2:51.660 +0:02.306 4
6 T. Glock Marussia 2:52.076 +0:02.722 4
7 K. Kobayashi Sauber 2:53.232 +0:03.878 4
8 J. Vergne Toro Rosso 2:58.232 +0:08.878 3
9 N. Hülkenberg Force India 2:59.125 +0:09.771 5
10 S. Perez Sauber 3:12.901 +0:23.547 4
11 N. Rosberg Mercedes -:--.--- -:--.--- 3
12 M. Schumacher Mercedes -:--.--- -:--.--- 4
13 H. Kovalainen Caterham -:--.--- -:--.--- 1
14 L. Hamilton McLaren -:--.--- -:--.--- 2
15 S. Vettel Red Bull -:--.--- -:--.--- 3
16 J. Button McLaren -:--.--- -:--.--- 2
17 F. Massa Ferrari -:--.--- -:--.--- 2
18 B. Senna Williams -:--.--- -:--.--- 3
19 M. Webber Red Bull -:--.--- -:--.--- 0
20 K. Räikkönen Lotus -:--.--- -:--.--- 0
21 R. Grosjean Lotus -:--.--- -:--.--- 0
22 W. Petrow Caterham -:--.--- -:--.--- 0
23 P. de la Rosa HRT -:--.--- -:--.--- 0
24 N. Karthikeyan HRT -:--.--- -:--.--- 0

Adele ontkent huwelijk

Adele heeft nog geen trouwring om haar vinger. De zangeres ontkent geruchten dat ze stiekem in het huwelijksbootje zou zijn gestapt met Simon Konecki.

"Ik ben niet getrouwd", twitterde de 24-jarige Adele. De Britse maakte twee maanden geleden wereldkundig dat ze haar eerste kind verwacht met de veertien jaar oudere Konecki. Wanneer ze precies is uitgerekend, is niet bekend.


Adele ontkent huwelijk (Foto: Novum)

Dishonored: Rat Assassin gratis op iOS

Dishonored: Rat Assassin is sinds gisteren gratis te spelen op iPhone en iPod Touch. In het spel moet je de ratten verdelgen in Dunwall om te voorkomen dat ze nog meer dodelijke ziektes verspreiden. Je kunt het spel downloaden in iTunes.

In Rat Assassin gebruik je enkele bovennatuurlijke krachten zoals in Dishonored. Denk bijvoorbeeld aan Bend Time. Er zijn twaalf challenges waarin je de ratten in stukjes kunt hakken.

Op 12 oktober komt Dishonored uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Dishonored: Rat Assassin

Torchlight 2 over drie weken verkrijgbaar

Het actierollenspel Torchlight 2 is vanaf 20 september verkrijgbaar. Dat heeft gamestudio Runic Games vrijdag bekendgemaakt. Het spel is tegen betaling te downloaden via het gamekanaal Steam voor de pc en Mac. Van de eerste Torchlight werden sinds 2009 wereldwijd een miljoen exemplaren verkocht.

Torchlight 2 had oorspronkelijk eind vorig jaar moeten verschijnen. Toen stelde de gamestudio het spel uit omdat het meer tests wilde uitvoeren. In mei kwam de concurrerende genre-genoot Diablo 3 op de markt, waardoor Torchlight 2 niet in het voorjaar kon verschijnen.

In de nieuwe Torchlight kunnen gamers online samenspelen in hun strijd tegen monsters en hun zoektocht naar schatten. Hierbij moeten spelers steeds betere wapens vinden om nog grotere vijanden te kunnen verslaan.

Double Fine komt met Middle Manager of Justice

Het managementspel Middle Manager of Justice verschijnt gratis voor iPhones en iPads. Dat heeft gamestudio Double Fine donderdagnacht bekendgemaakt. In het spel moet de speler een team met superhelden opleiden en ondertussen een geheime basis uitbreiden. Het spel moet binnen enkele weken verkrijgbaar zijn via de App Store.

Double Fine wil geld verdienen met het spel door gamers de mogelijkheid te bieden virtueel geld te kopen. Dit zou het gemakkelijker moeten maken om superhelden te trainen en het thuishonk uit te breiden met bijvoorbeeld kamers om gevechtstechnieken te trainen.

Middle Manager of Justice is het eerste spel dat Double Fine gratis op de markt brengt. Eerdere spellen, waaronder Stacking en Costume Quest, werden als download aangeboden in online winkels voor verschillende spelcomputers.


Double Fine komt met Middle Manager of Justice (Foto: Novum)

Charlize Theron wil journaliste Marie Colvin spelen

Charlize Theron is in onderhandeling voor de rol van oorlogscorrespondente Marie Colvin. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De journaliste voor de Britse krant Sunday Times kwam in februari om tijdens een bombardement in Syrië, waar zij de oorlog versloeg.

De film is gebaseerd op het artikel Marie Colvin's Private War uit Vanity Fair. De 37-jarige Theron wil de film hoe dan ook produceren en heeft de handen ineengeslagen met Basil Iwanyk, die eerder onder meer The Expendables, The Town en Wrath of the Titans produceerde. Naar een scenarist wordt nog gezocht.

De Amerikaanse Colvin stond bekend om haar dappere en soms zelfs onbesuisde manier van verslag geven. De 56-jarige correspondente kwam om toen een bom landde op het huis waar ze verbleef. Naar verluidt wilde ze net haar schoenen uit de hal halen die ze had uitgetrokken uit respect voor haar gastfamilie.

De laatste keer dat Theron een vrouw speelde die echt heeft bestaan was in 2003 in het drama Monster, dat ze ook produceerde. Ze speelde toen Aileen Wuornos, een prostituee uit Florida die de doodstraf kreeg voor de moord op zeven mannen. Voor die hoofdrol won Theron een Oscar.

Pawn Stars (Seizoen 1)

Iedereen kent dat wel. Zo'n moment waarop je iets leuks wilt aanschaffen maar tot ontdekking komt dat de financiële omstandigheden het niet toelaten. Op zo'n moment kun je een aantal dingen doen: Wachten tot je een enorme erfenis van een bij voorkeur onbekend familielid krijgt, een rode lamp kopen en vervolgens op je rug het benodigde geldbedrag bij elkaar harken of je gaat je inboedel eens grondig door en met dingen die je weinig tot nooit gebruikt naar de lommerd.

Oekraïne steekt Nederland voorbij op UEFA-ranglijst

Nederland is door Oekraïne gepasseerd op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Door de magere prestaties van de Nederlandse clubs in de voorronde van de Europa League staat Oekraïne nu zevende op de ranglijst van de prestaties van clubs per land, met een kleine voorsprong op Nederland.

Op basis van de lijst wordt het aantal deelnemers aan Europese toernooien vastgesteld. De plaats verlies op de ranglijst heeft geen directe gevolgen voor Nederland. Voor de nummers zeven tot en met negen geldt dezelfde verdeelsleutel voor de Champions League en de Europa League.

Nederland, Oekraïne en Rusland wisselen elkaar al jaren af op de plaatsen zeven, acht en negen. Rusland staat nu op enige afstand negende.

De kans dat Oekraïne lang boven Nederland staat is niet groot. De lijst wordt berekend op basis van de prestaties van de afgelopen vijf jaar. Aan het einde van het huidige seizoen vallen de prestaties van vijf jaar geleden af. Oekraïne presteerde die jaargang veel beter dan Nederland, waardoor veel punten verloren gaan. Ook Rusland deed het toen beter.

Nederland heeft nog drie van de zeven deelnemers aan Europees voetbal over, te weten Ajax (Champions League), PSV en FC Twente (beide Europa League). Oekraïne en Rusland hebben nog vier vertegenwoordigers over.

Lukoki debuteert in selectie Jong Oranje

Jody Lukoki is voor het eerst geselecteerd voor Jong Oranje. De 19-jarige vleugelaanvaller van Ajax is de enige debutant in de selectie van coach Cor Pot.

Nederland speelt op 7 september in Tilburg de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk. Adam Maher en Luuk de Jong maken ook deel uit van Jong Oranje. De ploeg van Pot sluit tegen de Oostenrijkers de kwalificatie af.

Oranje gaat aan kop in groep tien en heeft aan één punt voldoende om zich te plaatsen voor de play-offs. Als concurrent Schotland een dag eerder punten verspeelt is Nederland sowieso groepswinnaar.



De volledige selectie:

Doel: Sergio Padt (AA Gent), Jeroen Zoet (RKC Waalwijk)

Verdediging: Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (Hamburger SV), Mitchell Dijks (Ajax), Jeffrey Gouweleeuw (sc Heerenveen), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Bram Nuytinck (N.E.C. Nijmegen)

Middenveld: Ricky van Haaren (VVV-Venlo), Davy Pröpper (Vitesse), Georginio Wijnaldum (PSV), Marco van Ginkel (Vitesse), Adam Maher (AZ)

Aanval: Ola John (Benfica), Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach), Jody Lukoki (Ajax), Yanic Wildschut (VVV-Venlo), Género Zeefuik (FC Groningen)

Douglas blijft bij FC Twente

Douglas maakt het seizoen af bij FC Twente. De verdediger heeft dat aan NUsport laten weten. De verdediger stond in de belangstelling van Fulham, maar echt concreet werd die interesse nooit. Hij heeft daarom besloten om nog een jaar in Enschede te blijven.

Sinds deze maand mag Douglas uitkomen voor het Nederlands elftal, maar Louis van Gaal heeft hem niet opgeroepen voor de eerste twee WK-kwalificatieduels. "Ik ben niet geblesseerd, gewoon fit dus. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik niet bij de selectie zit. Verder wil er niets over zeggen."

Het Nederlands elftal begint volgende week vrijdag aan de kwalificatiereeks tegen Turkije (uit). Vier dagen later volgt een uitwedstrijd tegen Hongarije. De andere opponenten in groep D zijn Roemenië, Estland en Andorra.

'Vertrek Manolev en Vukovic aanstaande'

Er bestaat een mogelijkheid dat Stanislav Manolev en Jagos Vukovic voor het sluiten van de transfermarkt alsnog bij PSV zullen vertrekken. Dit liet PSV-watcher Thijs Slegers van Voetbal International aan VI Radio weten.

Manolev wordt al geruime tijd met nieuwe ploegen in verband gebracht. Zo werden onder meer Lokomotiv Moskou en Rubin Kazan al met de Bulgaarse verdediger in verband gebracht. Het lijkt erop dat de speler bij PSV moet vrezen voor zijn basisplaats, aangezien Atiba Hutchinson zich steeds beter weet te profileren.

Het mogelijke vertrek van Vukovic mag geen verrassing meer zijn. De voetballer werd vorig seizoen uitgeleend aan Roda JC, maar werd voor het einde van het seizoen alweer teruggestuurd, vanwege zijn gedrag. De verdediger bood achteraf zijn excuses aan, maar toen was de maat voor de leiding van de Limburgers al vol.

Later vandaag volgt dus ongetwijfeld meer nieuws over het mogelijke vertrek van Manolev en Vukovic.

Berlusconi gewond na val

Oud-premier van Italië Silvio Berlusconi is op het landgoed rond zijn villa op het eiland Sardinië ten val gekomen. Zijn schouder schoot daarbij uit de kom en hij liep een kwetsuur op aan zijn pols. Dat heeft de Sardijnse krant La Nuova Sardegna vrijdag gemeld.

Berlusconi stapte in november onder druk van de financiële markten op als premier. De markten hadden er geen vertrouwen in dat hij de Italiaanse economie, die in zwaar weer verkeert, erbovenop kon helpen. De mediamagnaat kondigde onlangs aan te overwegen volgend voorjaar opnieuw een gooi te doen naar het premierschap.


Berlusconi loopt kwetsuur op bij val (Foto: Novum)

Gratis Mini Cooper-DLC bij WRC 3-preorders

Milestone heeft bekendgemaakt dat de klassieke Mini Cooper S 1964 vanaf het begin beschikbaar is voor iedereen die WRC 3 preordert. Iedereen die dit niet doet kan de Mini Cooper alsnog voor 1,99 euro op PSN of 160 MS Points op Xbox Live kopen.

Luisa Bixio van Milestone geeft aan dat fans graag met de Mini Cooper wilden spelen en dat Milestone daarom heeft besloten de auto toe te voegen: "The reason we chose this specific car stems from our monitoring of the communities. From which we've noticed that the Classic Mini cooper S 64 was one of the most requested cars. Furthermore, we would like to offer our fans a 360° rally experience, that mixes classic and modern elements."

WRC 3 komt op 12 oktober uit op PlayStation 3, PS Vita, pc en Xbox 360.

Django is ontketend in de sneeuw

Het duurt nog even voordat Django Unchained in de bioscoop verschijnt, maar dat lijkt Sony Pictures er niet van te weerhouden al te strooien met promotiemateriaal. Vandaag is er een nieuwe filmstill vrijgegeven waar Jamie Foxx als slaaf Django de sneeuw trotseert.

Django (Jamie Foxx) is een slaaf met een brute geschiedenis. Twee jaar voor de Burgeroorlog komt hij oog in oog te staan met de Duitse premiejager Dr. King Schultz (Christopher Waltz). Schultz is op het spoor van de moorddadige Brittle-broers, waar alleen Django hem toe kan leiden. De onorthodoxe dokter koopt Django met de belofte hem vrijheid te geven als de Brittles zijn gepakt – levend of dood.

Na enige tijd wordt Django vrijgelaten, maar Schultz en de slaaf verlaten elkaar niet. Sterker, Schultz jaagt met Django op de meest gezochte criminelen van het Zuiden. Ondertussen heeft Django een eigen missie: het vinden en bevrijden van Broomhilda (Kerry Washington), de vrouw die hij tijdens de slavenhandel uit het oog is verloren.

De door Quentin Tarantino geregisseerde film Django Unchained verschijnt op 24 januari 2013 in de bioscoop.

Django Unchained

Rector: vwo te hoog gegrepen voor zeilbroers

De dyslectische en hoogbegaafde zeilbroers Enrique en Hugo zijn van school verwijderd omdat ze het vwo-niveau niet aankonden. Dat de school onvoldoende begeleiding kon of wilde bieden, zoals de broers en hun ouders zeggen, klopt niet. Dat laat rector Wille Straathof van het College Hageveld in Heemstede vrijdag weten.

De broers volgen al meer dan een jaar geen onderwijs. Omdat de reden die zij daarvoor gaven volgens de school niet correct is, werd een nieuwsbrief verspreid. Daarin valt te lezen 'dat het de broers helaas aan de vaardigheden ontbrak om het niveau en het tempo van het atheneumonderwijs bij te benen.'

Beide broers zouden hun eerste jaar te lage cijfers hebben gehaald om door te mogen naar de tweede klas van het vwo, ondanks de begeleiding die ze kregen. De 15-jarige Enrique zou vanaf de kerstvakantie vijf uur per week individueel zijn begeleid.

Rector Straathof wil niet reageren op de aantijgingen van de broers en hun ouders aan het adres van de school. "Het is een hype", laat zij vrijdag weten. College Hageveld heeft 180 leerlingen met dyslexie en richt zich sinds 2010 op speciale begeleiding aan hoogbegaafde kinderen.

De broers uit Vijfhuizen zijn momenteel bezig met een zeiltocht naar onder meer Engeland, Spanje en België. Met de tocht willen ze aandacht vragen voor kinderen die niet naar school kunnen vanwege hun leesblindheid.

Nieuwe Lawrence of Arabia-trailer met gerestaureerde beelden

De film Lawrence of Arabia uit 1962 viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Om dit te vieren is de film volledig gerestaureerd en geremastered voor een 227-minuten durende directors cut, waarvan een deel in onderstaande trailer te zien is.

De klassieker uit 1962 draait om de Britse officier T.E. Lawrence. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog is zijn missie om de Arabieren te steunen in de strijd tegen de Turken, die allen aan Duitse zijde vechten. Lawrence weet het respect en vertrouwen te winnen van sjeik Ali, een zeer intrigerend persoon. Een vriendschap tussen twee volledig uiteenlopende personen ontstaat in een onstuimige periode.

De gerestaureerde jubileumeditie van Lawrence of Arabia verschijnt vanaf 19 september op Blu-ray. In de Verenigde Staten wordt deze versie op 16 november in de bioscoopzaal vertoond, het is onbekend of dit ook in Nederland gaat gebeuren.

SP'er Ulenbelt beticht Wientjes van leugens

Volgens de SP liegt VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes over de rol van de SP bij het uiteenvallen van de FNV. "Klaarblijkelijk voelt VVD'er Wientjes de behoefte om Rutte te helpen", zegt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt tegen Novum Nieuws. Wientjes had in een interview met nu.nl de SP verantwoordelijk gesteld voor de crisis binnen de FNV.

Volgens Wientjes heeft de SP het poldermodel kapotgemaakt door 'een oorlog binnen de FNV te ontketenen'. De SP heeft zich altijd met hand en tand verzet tegen de verhoging van de pensioenleeftijd, maar heeft bij de doorrekeningen van het Centraal Planbureau de pensioenleeftijd wel op 67 gezet. Wientjes noemt dit een 'U-bocht van ongekende omvang'.

Volgens Ulenbelt doet Wientjes 'een pinocchiootje'. "Ten eerste ging het conflict binnen de FNV niet over de pensioenleeftijd, maar over het casinopensioen. Ten tweede was er onmin over de invloed die leden hebben op de vakcentrale. Daar lag de oorsprong van het conflict."

Ulenbelt vindt bovendien dat zijn partij niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor het sneuvelen van het pensioenakkoord. "Dat hebben de Kunduz-partijen gedaan. Zij hebben het pensioenakkoord dat er lag getorpedeerd. Daar had de SP niet mee te maken. Wij waren sowieso tegen het verhogen van de pensioenleeftijd."

Korps Mariniers zoekt meer fitte mannen

Om mariniers in spe klaar te stomen voor hun fysiek zware taak heeft het Korps Mariniers voor het eerst een trainingsschema opgesteld voor kandidaten. Dit moet hen voorbereiden op de fitheidstest, meerdaagse keuringen en de opleiding, aangezien de selectie streng is en veel mannen de eindstreep niet halen.

Mariniers moeten minimaal 2700 meter kunnen afleggen tijdens een twaalfminutenloop. Ook moeten ze dertig push-ups en dertig sit-ups kunnen uitvoeren, elk binnen twee minuten. Het korps heeft hiertoe een opbouwschema van zes weken opgesteld, dat hen moet helpen de opleiding in het Mariniers Opleidings Centrum in Rotterdam in 24 weken met goed gevolg af te ronden. Als dat lukt, kunnen ze worden ingezet voor een elite-eenheid die wereldwijd optreedt.

De nieuwe werving voor het Korps Mariniers ging deze week van start. In Rotterdam wordt over twee weken een informatiedag georganiseerd, en eind oktober in Doorn. Bij een vorige inschrijfdag in april stonden honderden enthousiastelingen bij de poort van de kazerne in Doorn te popelen. Zij voldeden kennelijk lang niet allemaal aan de vereisten.

Het Korps Mariniers is alleen toegankelijk voor mannen. De minimumleeftijd voor bijwonen van de infodagen is 15 jaar. De maximumleeftijd is 28 jaar. Het korps telt ongeveer 2800 militairen.


Korps Mariniers zoekt meer fitte mannen (Foto: Novum)

[EL] PSV loot Napoli, FC Twente tegen Hannover

Vanmiddag werd in Monaco de loting voor de groepsfase van de Europa League verricht. Voorafgaand aan de loting zaten zowel PSV als FC Twente, de enige twee Nederlandse troeven, in pot 1.

PSV werd ingedeeld in groep F en kreeg vervolgens gezelschap van SCC Napoli, FC Dnipro Dnipropetrovsk en AIK Fotboll (Zwe). FC Twente kwam in groep L terecht en moet het in de komende weken opnemen tegen Hannover 96, Levante en Helsingborgs IF.



De volledige loting:

Groep A:
Liverpool (Eng)
Udinese (Ita)
Young Boys (Zwi)
FC Anzhi Makhachkala (Rus)

Groep B:
Atlético Madrid (Spa)
Hapoel Tel-Aviv (Isr)
Viktoria Plzen (Tsj)
Académica de Coimbra (Por)

Groep C:
Olympique Marseille (Fra)
Fenerbahçe (Tur)
Borussia Mönchengladbach (Dui)
AEL Limassol (Cyp)

Groep D:
Girondins Bordeaux (Fra)
Club Brugge (Bel)
Newcastle United (Eng)
CS Marítimo (Por)

Groep E:
VfB Stuttgart (Dui)
FC Kopenhagen (Den)
Steaua Boekarest (Roe)
FK Molde (Nor)

Groep F:
PSV (Ned)
SCC Napoli (Ita)
FC Dnipro Dnipropetrovsk (Oek)
AIK Fotboll (Zwe)

Groep G:
Sporting Portugal (Por)
FC Basel (Zwi)
Racing Genk (Bel)
Videoton FC (Hon)

Groep H:
Internazionale (Ita)
Rubin Kazan (Rus)
Partizan Belgrado (Ser)
Neftchi Baku PFC (Aze)

Groep I:
Olympique Lyon (Fra)
Athletic Club de Bilbao (Spa)
Sparta Praag (Tsj)
Hapoel Kiryat Shmona FC (Isr)

Groep J:
Tottenham Hotspur (Eng)
Panathinaikos (Gri)
Lazio Roma (Ita)
Maribor (Slo)

Groep K:
Bayer Leverkusen (Dui)
Metalist Kharkiv (Oek)
Rosenborg (Noo)
Rapid Wien (Oos)

Groep L:
FC Twente (Ned)
Hannover 96 (Dui)
Levante (Spa)
Helsingborgs IF (Zwe)

Opstelten: 130 wordt wel gecontroleerd

Op snelwegen waar vanaf zaterdag 130 kilometer per uur wordt gereden, wordt wel degelijk gecontroleerd en gehandhaafd. Dat zei minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De bewindsman reageerde op het bericht in De Telegraaf dat op bepaalde plekken nog niet kan worden gehandhaafd omdat de oude borden daar nog niet zijn vervangen. "Om te kunnen optreden tegen weggebruikers die zich niet aan de maximumsnelheid houden, moeten wij wel aan de voorwaarden voldoen die aan de handhaving zijn gesteld", had een woordvoerder van het OM daarover gezegd.

Opstelten noemde het artikel echter 'echt volstrekte onzin'. "Alles is in orde, er wordt gewoon normaal gehandhaafd." Ook minster van Infrastructuur Melanie Schultz van Hagen (VVD) zei dat van het verhaal 'niets klopt'. Volgens de bewindsvrouw is er onduidelijkheid ontstaan over de interpretatie van de regels.

Volgens Schultz is het helemaal geen voorwaarde dat de maximumsnelheid ook staat aangegeven op de hectometerpaaltjes. De enige voorwaarde is dat aan het begin van de weg aan twee kanten de snelheid wordt getoond als die afwijkt van de norm. Vanaf zaterdag is die norm 130 kilometer per uur. "Er hoeven dus niet overal borden met 130 te staan."

Schultz wuifde verder de kritiek weg dat de nieuwe maximumsnelheid leidt tot onduidelijkheid bij de automobilist. "Ik denk dat het zelf een kwestie is van een paar dagen wennen." Experimenten hebben ook uitgewezen dat het wel meevalt met de onduidelijkheid.

Naar aanleiding van het artikel riep GroenLinks op om de invoering van de nieuwe norm voorlopig op te schorten. Volgens de partij wordt de kans op ongelukken vergroot als er geen snelheidscontroles worden gehouden.

Vanaf zaterdag mag op bijna de helft van de Nederlandse snelwegen 130 kilometer per uur worden gereden, in ieder geval een gedeelte van de dag. Uiteindelijk wordt de nieuwe maximumsnelheid ingevoerd op een meerderheid van de wegen. Daarom wordt de norm aangepast.

De vele gezichten van Texas Chainsaw 3D

Hoewel Lionsgate nieuwe The Texas Chainsaw Massacre-film was gepland voor aankomende Halloween (31 oktober), heeft de studio door middel van een poster toch laten zien dat ze de film niet zijn vergeten. De release staat nu voor begin 2013 op de agenda.

In oktober 2011 gaf de studio een poster uit dat de 3D-versie van de horrorfilm aankondigde. Nu die datum niet is gehaald was het wachten op een nieuwe poster, die hieronder te zien is.

Naast de nieuwe poster heeft Fangoria de nieuwe synopsis van de film kunnen bemachtigen. Het is iets anders dan de synopsis waar eerder geruchten over waren, namelijk dat de film draait om de neef van Leatherface die voor hem moet zorgen als onderdeel van een erfenis. Nu lijkt het dat het erfenisverhaal deels klopt:

Lionsgate Texas Chainsaw 3D gaat verder met het legendarische verhaal van de Sawyer-familie. De film gaat verder waar Tobe Hoopers film uit 1974 stopte in Newt, Texas, waar jarenlang mensen spoorloos verdwijnen. De inwoners van het dorp zagen de familie, die eigenaren zijn van een lokale barbecuetent, als verdachte in de verwijningen. De vermoedens worden bevestigd als tijdens een hete zomer een jonge vrouw het Sawyer-huis ontsnapt na de moord op vier van haar beste vrienden. Het verhaal gaat van mond tot mond in het kleine Texaanse dorp en binnen korte tijd vormt er een woedende menigte rondom het landhuis. Het pand wordt tot de grond toe afgebrand, waarbij ieder lid van de Sawyer-familie in de vlammenzee sterft. Tenminste, daar gingen zij van uit.

Tientallen jaren later en honderen kilometers bij de originele moordplaats vandaan ontdekt de jonge Heather dat zij een stuk Texaanse grond heeft geërft van haar grootmoeder die zij nooit heeft gekend. Na een gezellige, lange autorit met haar vrienden om zo haar ware achtergrond te ontdekken, komt ze er in Newt achter dat ze de eigenaresse is van een gigantisch, verlaten, Victoriaans landhuis. Haar nieuwe rijkdom komt niet zonder problemen als ze ontdekt wat voor horror er schuilt in de kelder van het huis... 

Texas Chainsaw 3D is niet een vervolg op de vernieuwde serie die in 2003 begon en in 2006 met prequel The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning eindigde. Deze laatste film draaide om de familie Hewitt, nu gaan we terug naar de bekende Sawyer-familie in een verhaal dat direct na het origineel zou plaatsvinden.

De hoofdrollen zijn weggelegd voor Alexandra Daddario (Percy Jackson and The Lightning Thief), Tania Raymonde (Lost) en Scott Eastwood (Gran Torino). Verder zijn ook Gunnar Hansen (alleen in archiefbeelden van Leatherface), Marilyn Burns en Bill Moseley gecast. Pyschopaat Leatherface wordt door Dan Yeager gespeeld. De film wordt geregisseerd door John Luessenhop (Takers), die de film in Groot-Brittannië in 3D op 4 januari gaat uitbrengen. Naar verwachting verschijnt in Nederland de film pas op Valentijnsdag (14 februari).

Texas Chainsaw 3D

'Man vervolgd om hulp bij zelfdoding moeder'

Justitie gaat een man vervolgen die zijn moeder heeft geholpen bij zelfdoding. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), die de man bijstaat, vrijdag.

Albert Heringa hielp zijn 99-jarige moeder in 2008 een einde aan haar leven te maken en maakte daar een documentaire van. Omdat onduidelijk bleef of hij daarvoor zou worden vervolgd, opende de NVVE een meldlijn voor mensen die in soortgelijke situaties zijn beland. In de afgelopen twee weken kwamen daar al 288 reacties op binnen.

De mensen die een naaste hebben geholpen om een einde aan het leven te maken zeggen hiervan geen spijt te hebben. Ze kunnen het echter met niemand delen omdat hulp bij zelfdoding strafbaar is.

De NVVE roept de politiek op de regels aan te passen. Volgens de vereniging wijst niets erop dat daar misbruik van wordt gemaakt. Daarnaast is hulp bij zelfdoding in veel andere landen ook niet strafbaar.

Plofkoffer explodeert in geldauto

Twee medewerkers van een waardetransportbedrijf zijn vrijdagochtend lichtgewond geraakt in Ermelo toen in hun voertuig een plofkoffer explodeerde. Een ambulance heeft het duo met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis gebracht.

De twee hadden met de plofkoffer geld opgehaald bij een supermarkt. De koffer ging rond 10.50 uur door nog onverklaarbare oorzaak af in de beveiligde ruimte van de waardetransportauto, waardoor veel rook vrijkwam.

De politie hield het voertuig met ander personeel van het waardetransportbedrijf in de gaten tot de vervangers waren gearriveerd. Hoeveel geld er in de koffer zat, wil de politie niet kwijt.

'Van der Wiel voor vier jaar naar PSG'

Volgens diverse Franse media heeft Paris Saint-Germain zich op de laatste dag van de transferperiode verzekerd van de diensten van Gregory van der Wiel. De rechtsback zal vanavond in Parijs een contract voor vier seizoenen ondertekenen en levert Ajax maximaal zes miljoen op.

Zowel het Franse persbureau AFP als de Franse krant L'Équipe melden de overgang van Van der Wiel naar Paris Saint-Germain. Eerder vandaag werd duidelijk dat de Franse ploeg de strijd om de rechtsback leek te winnen van Internazionale, AC Milan en Napoli.

Del Piero verhuist naar Sydney

Sydney FC heeft zich voor de komende zes maanden versterkt met Alessandro Del Piero. De Australische voetbalclub zorgt met het aantrekken van de 37-jarige Italiaan voor een stunt, want weinig grote spelers gingen hem voor naar de A-League. De aanvaller was transfervrij nadat zijn contract bij Juventus afgelopen zomer afliep.

Sydney-voorzitter Scott Barlow is dan ook in zijn nopjes met de komst van Del Piero. "Dit is fantastisch voor Sydney FC, de A-League en het Australische voetbal. Het is een eer dat Alessandro besloten heeft om voor Sydney uit te gaan komen." Dit weekend worden de laatste details rond de overgang van de Italiaan afgerond.

Hamilton heeft hulp Button niet nodig

McLaren-coureur Lewis Hamilton heeft de hulp van zijn teamgenoot Jenson niet nodig bij het behalen van de wereldtitel in de Formule 1. De Brit zei dit naar aanleiding van een uitspraak van zijn teambaas Martin Whitmarsh die aangaf dat op een zeker punt teamorders aan de orde zouden kunnen komen.

Button heeft in het kampioenschap een achterstand van 41 punten op Hamilton die zelf vierde in de titelstrijd staat op ruime achterstand van Fernando Alonso. Hamilton was tegenover Auto Motor und Sport duidelijk over de mogelijke teamorders bij McLaren. "Jenson rijdt voor het team en voor zichzelf. Ik wil mijn rivalen op de baan verslaan en niet doordat iemand mij er voorbij heeft gelaten. Zo wil ik niet racen en ik zal er dan ook nooit om vragen."

Whiting: "Fout bij straf Schumacher in Hongarije"

FIA-directeur Charlie Whiting heeft toegegeven dat de drive-through penalty die Michael Schumacher tijdens de Grand Prix van Hongarije ontving onterecht is. De Mercedes-coureur had alleen een boete moeten krijgen voor te snel rijden in de pitsstraat.

Schumacher zorgde in Hongarije voor een afgebroken start door zijn bolide op de verkeerde plaats op de grid neer te zetten. Omdat hij gele vlaggen zag zette hij zijn motor af. Hierdoor moest de Duitser vanuit de pits vertrekken. Op weg naar zijn startlijn reed de Mercedes-coureur te snel door de pits en kreeg hiervoor een straf.

Volgens Whiting had Schumacher geen drive-through penalty moeten krijgen, maar slechts een boete. De reden hiervoor is dat in de opwarmronde de race nog niet officieel begonnen is. Hierdoor rijdt Schumi dit weekend op Spa officieel ook pas zijn 299e race in plaats van zijn 300e. De reden hiervoor is dat hij in 1996 op Magny-Cours in de opwarmronde met een defecte krachtbron uitviel.

Clint Eastwood 'makes his day' bij Republikeinen

De Republikeinse Conventie zou over presidentskandidaat Mitt Romney moeten gaan, maar veel tv-reportages en Twitterberichten gaan vooral over Clint Eastwood. De inmiddels 82-jarige filmster deed op het toneel alsof hij een gesprekje voerde met president Barack Obama, waarbij hij sprak tegen een lege stoel.

De bekroonde acteur en regisseur vroeg Obama bijvoorbeeld wat hij deed met al zijn beloftes. "Oh, daar doe je niets mee", concludeerde hij. Daarna begon hij over de beloofde sluiting van CIA-kamp Guantanamo. "Wat bedoel je: hou je kop?", zei Eastwood, tot hilariteit van het publiek.

Eastwood, die in de jaren tachtig burgemeester was van het dorp Carmel, concludeerde dat Obama moest vertrekken. Daarop zei hij "Go ahead, make my day", een beroemde zin uit zijn filmserie Dirty Harry.

President Obama reageerde op de toespraak door middel van een Twitter-bericht die bij velen in de smaak is gevallen.

Clint Eastwood steelt show bij Republikeinen
Clint Eastwood steelt show bij Republikeinen (Foto: ANP)

 

Acteur Hemsley nog steeds niet begraven door ruzie

De in juli overleden acteur Sherman Hemsley is nog altijd niet begraven. Een ruzie over het testament van de acteur, die vooral bekend is als George Jefferson uit de comedyserie The Jeffersons, is de reden voor het uitblijven van de begrafenis. Hemsley overleed op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

In het testament dat de acteur zes weken voor zijn dood ondertekende staat dat hij zijn erfenis ter waarde van vijftigduizend dollar nalaat aan zijn 'geliefde partner' Flora Enchinton. Een man die zegt Hemsleys broer te zijn denkt echter dat het testament niet door de acteur zelf is opgesteld.

Een rechter moet binnenkort uitsluitsel geven in de kwestie. Tot die tijd blijft het lichaam van Hemsley ingevroren in een mortuarium in Texas. De acteur werd dood gevonden in zijn woning in de Amerikaanse staat. Een tumor, die een grote ader in zijn lichaam blokkeerde, is hem fataal geworden.

Hemsley speelde het personage George Jefferson in de tv-serie All in the Family en later in de spin-off The Jeffersons. De zwarte acteur maakte ook zijn opwachting in series als The Fresh Prince of Bel-Air en Family Guy. Hij stond bovendien op Broadway en was te zien in verschillende films.

Cast The Bourne Legacy wil meer Bourne-films maken

Hoewel The Bourne Legacy in veel landen nog niet in de bioscoop draait, kijken de hoofdrolspelers al uit naar een vervolg van de actiethriller. "Ik denk dat we daar allemaal enthousiast over zijn," zegt Edward Norton, die de schurk speelt, tegen Novum Nieuws.

Norton zegt dat hij en zijn medehoofdrolspelers Jeremy Renner en Rachel Weisz de reeks verder willen uitdiepen met regisseur en scenarist Tony Gilroy. "Tony heeft de reeks op een verrassende en scherpzinnige manier voortgezet, zoals een logisch volgend hoofdstuk in een boek", vertelt hij. "Ik denk dan ook zeker dat mensen die van de eerdere films hebben genoten, zich niet in de steek gelaten voelen."

De 42-jarige acteur doelt hiermee op het ontbreken van Matt Damon en daarmee Jason Bourne. Damon haakte af omdat regisseur Paul Greengrass geen Bourne-film meer wilde maken. Inmiddels heeft de acteur de deur weer op een kier gezet en gezegd alleen terug te willen keren als het scenario goed genoeg is.

In The Bourne Legacy wordt een nieuw personage geïntroduceerd. Renner speelt geheim agent Aaron Cross, wiens leven in gevaar is omdat de CIA het programma waarvan hij deel uitmaakt wil stopzetten en alle betrokkenen uit de weg wil ruimen. Het verhaal gaat verder waar The Bourne Ultimatum in 2007 ophield.

Renner begrijpt dat veel mensen, vooral de fans, hopen op een terugkeer van Damon. "Dat is iets wat iedereen wel zou willen zien, denk ik. Het idee staat mij aan vanwege het creatieve aspect," aldus de acteur die eerder te zien was in The Avengers en Mission Impossible: Ghost Protocol.

Maar het succes van de nieuwe Bourne-films hangt niet af van de terugkeer van Damon, vindt Renner. Ook als het zover niet komt, kan het verhaal een hoop verschillende kanten op die de fans tevreden zullen stemmen, zegt hij. Gilroy, die bij de voorgaande Bourne-films betrokken was als scenarist, zegt nog niet te hebben nagedacht over een vervolg en nog geen serieuze gesprekken met Damon te hebben gevoerd over zijn mogelijke rol daarin. "Ik heb The Bourne Legacy net afgerond", zegt de 55-jarige regisseur. "We zien wel hoe het publiek reageert en dan kijken we dit najaar verder."

The Bourne Legacy draait vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen.

Komedie Sorry wint 48 Hour-project

De Nederlandse film Sorry van Jeroen Houben heeft donderdagavond de eerste editie van het 48 Hour Film Project Rotterdam gewonnen. De korte komedie met Nasrdin Dchar, Joke Bruijs en John Buijsman ontving vijf onderscheidingen, waaronder die voor beste film, beste regie en beste acteur voor Buijsman. Dat laat de organisatie weten.

De jury prees de film onder meer om de originaliteit, de volgehouden komische toon, het bizarre uitgangspunt en de chemie tussen de drie acteurs. Als winnaar van de editie in Rotterdam zal Sorry meedingen naar de hoofdprijs van het festival in Hollywood. Aan die wereldfinale doen nog 120 andere stedenwinnaars mee.

Sorry vertelt het verhaal van een gezin dat zojuist door een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Acteurs John Buijsman en Joke Bruijs spelen de ouders, Nasrdin Dchar speelt de zoon. De drie kibbelen in de auto na over de toedracht van het ongeluk en het verloop van hun verdere gezinsleven.

Aan 48 Hour Film Project Rotterdam deden 27 Nederlandse films mee. Aan het begin van de 48 uur ontvingen de filmmakers vier verplichte thema's die in hun film moesten terugkomen: een genre, een personage, een voorwerp en een zin. Vervolgens hadden de filmmakers twee dagen de tijd om een scenario te bedenken, alle opnames te maken en de montage af te ronden.


Komedie Sorry met Nasrdin Dchar wint filmprijs (Foto: Novum)

Rolling Stones komen met nieuwe documentaire

Een documentaire met nog nooit eerder vertoond materiaal van de Rolling Stones verschijnt komend najaar. De film heet Crossfire Hurricane en is vernoemd naar een tekstgedeelte uit het Stones-nummer Jumping Jack Flash.

De documentaire van regisseur Brett Morgen brengt de 50-jarige historie van de Britse rockband in beeld. Zo komen fragmenten voorbij van de chaos tijdens de eerste tournees, met commentaar van Stones-leden Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Ronnie Wood en voormalige leden Bill Wyman en Mick Taylor. Crossfire Hurricane verschijnt in oktober in Britse bioscopen en wordt later dit jaar uitgezonden door de zenders HBO en BBC.

De Rolling Stones vieren dit jaar hun 50-jarig jubileum. Al lange tijd gaan geruchten dat ze voor de gelegenheid weer op het podium klimmen om enkele optredens te geven. Een woordvoerder van de rockers ontkent dat echter.


Rolling Stones komen met nieuwe documentaire (Foto: Novum)

Celstraf voor verkopen valse Lowlandskaarten

Een 22-jarige man uit Zaanstad moet drie maanden de gevangenis in omdat hij valse kaarten voor Lowlands had verkocht via internet. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald.

De man bood de kaartjes voor het muziekfestival in Biddinghuizen aan via Marktplaats. Hij maakte afspraken met de kopers en overhandigde de valse kaartjes persoonlijk. Justitie wilde dat de man de komende twee jaar geen goederen meer mag aanbieden op de site, maar de rechter ging daar niet in mee. Wel moet hij de geleden schade vergoeden en zich verplicht laten behandelen.

R.I.P. gloeilamp

De gloeilamp verdwijnt vanaf zaterdag langzaam uit de winkelschappen. Dan gaat het Europese verkoopverbod van het peertje in. Winkels en groothandels mogen alleen nog hun bestaande voorraad verkopen.

De verkoop van de niet zuinige gloeilamp wordt sinds 2009 steeds meer aan banden gelegd. Sinds vorig jaar september mogen winkels alleen nog heldere gloeilampen van minder dan veertig watt bestellen. Vanaf zaterdag gaan alle normale gloeilampen in de ban. Voor lampjes in bijvoorbeeld de koelkast, oven of kerstverlichting geldt het verbod niet.

Na de aankondiging van het gloeilampverbod kwamen er veel negatieve reacties. Een meerderheid van de Nederlandse huishoudens was van plan het warme peertje te gaan hamsteren. Of dat echt gebeurd is, is onduidelijk. De verlichtingsinkoper van woonwarenhuisketen Kwantum zag het afgelopen halfjaar de vraag toenemen, maar fabrikant Osram juist niet.

Volgens onderzoek van Lightrec, de brancheorganisatie van fabrikanten die energiezuinige lampen maken, zijn vier op de vijf niet aan het hamsteren begonnen. Tachtig procent van de zeshonderd ondervraagden zei zelfs liever een energiezuinige lamp dan een gloeilamp in een lamp te draaien.

De rond 1879 door onder meer Thomas Edison uitgevonden gloeilamp is echter nog altijd de meeste voorkomende lichtbron in Nederlandse huishoudens. In totaal zijn er 450 miljoen lampen in Nederland, waarvan twee derde nog altijd een minder zuinige gloeilamp of halogeenlamp is. Vorig jaar werden er 49 miljoen nieuwe lampen verkocht, waarvan slechts 13 miljoen zuinige lampen zoals de spaarlamp of ledlamp.

De liefhebbers van de gloeilamp die vergeten zijn een voorraad aan te leggen, kunnen uitwijken naar de halogeengloeilamp. Die lijkt sterk op de traditionele gloeilamp, maar is door toevoeging van gas dertig procent zuiniger. Doordat de Europese Unie in de komende jaren de regels gaat aanscherpen, zullen deze echter uiteindelijk ook uit de schappen verdwijnen. Spaar- en ledlampen zijn tot zo'n negentig procent zuiniger.

Dief betrapt na 'eetpiraterij'

Een 49-jarige dief uit Groningen is donderdagmiddag betrapt toen hij zich vol had gegeten in een restaurant maar de rekening niet kon betalen. Toen de politie erbij kwam bleek hij diverse gestolen spullen op zak te hebben.

De man deed zich tegoed aan een maaltijd in een restaurant in een warenhuis aan de Grote Markt in Groningen. De spullen had hij even daarvoor meegenomen uit dezelfde keten. De dief werd voor verhoor naar het bureau gebracht, maar mocht even later gaan. Hij heeft een proces-verbaal gekregen.

Janmaat geselecteerd voor Oranje

Bondscoach Louis van Gaal heeft zijn selectie voor de WK kwalificatie-wedstrijden tegen respectievelijk Turkije en Hongarije bekend gemaakt. Dit meldt de officiële website van de Nederlandse voetbalbond (KNVB).

De meest opvallende naam bij het keurkorps van Van Gaal is die van Darryl Janmaat. De verdediger van Feyenoord maakt voor het eerst deel uit van Oranje, waar ook een plekje is ingeruimd voor Jordy Clasie en Leroy Fer.

Ibrahim Afellay en Rafael van der Vaart zullen de interlands tegen Turkije en Hongarije niet meemaken. Ook Douglas en Ruben Schaken, die aanvankelijk nog wel in de voorselectie zaten, hebben het niet gered.



De volledige selectie:

Doel: Maarten Stekelenburg (AS Roma), Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City)

Verdediging: John Heitinga (Everton), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joris Mathijsen (Feyenoord), Ricardo van Rhijn (Ajax), Nick Viergever (AZ), Ron Vlaar (Aston Villa), Jetro Willems (PSV)

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (FC Twente), Wesley Sneijder (Internazionale), Urby Emanuelson (AC Milan), Kevin Strootman (PSV)

Aanval: Bas Dost (VfL Wolfsburg), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (PSV), Luciano Narsingh (PSV), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München)

Lego voor meiden scoort

Lego heeft in het eerste halfjaar grote successen geboekt met een lijn speciaal voor meisjes. De winst van de Deense speelgoedblokjesfabrikant steeg met 35 procent ten opzichte van de eerste zes maanden een jaar eerder.

De nettowinst kwam uit op twee miljard Deense kroon (268 miljoen euro), van 1,48 miljard kroon een jaar eerder. Het familiebedrijf boekte een 24 procent hogere omzet van 9,1 miljard kroon.

Het bedrijf gevestigd in het westen van Denemarken heeft twee keer zo veel sets van Lego Friends, zoals de meidenlijn heeft, verkocht dan het verwacht had. Topman Jørgen Vig Knudstorp noemde de verkoopcijfers 'nogal verbazingwekkend'.

Bij de introductie van Lego Friends begin dit jaar ontstond veel kritiek. De serie zou de verschillen tussen mannen en vrouwen stereotyperen. Destijds werden handtekeningenacties opgezet uit protest tegen de seksualisering van vrouwen en meisjes in de media.


Meidenspeelgoed verhoogt winst Lego (Foto: Novum)

Radosavljevic naar VVV-Venlo

Aleksandar Radosavljevic speelt de rest van seizoen 12|13 voor VVV-Venlo. De controlerende middenvelder wordt voor één seizoen gehuurd van ADO Den Haag.

Radosavljevic is een 33-jarige speler uit Slovenië. Hij speelde in totaal meer dan 325 competitiewedstrijden in zijn carrière. Naast de competitie in zijn thuisland speelde hij ook in Rusland en Griekenland. Sinds seizoen 2010|11 maakt hij deel uit van de selectie van ADO Den Haag.

Wim Dusseldorp over de nieuwste speler van VVV-Venlo: “Aleksandar Radosavljevic brengt een brok internationale ervaring met zich mee. Met zijn meer dan 300 wedstrijden in diverse Europese competities kan hij de jongere jongens bij ons in de selectie ondersteunen op vele fronten. Aleksander is een speler die nooit opgeeft en voorop gaat in de strijd."

Echte Formule 1-ervaring in F1 2012

Codemasters laat in hun derde developer diary zien welke verbeteringen ze hebben aangebracht in het in ontwikkeling zijnde F1 2012. Ze hebben hard gewerkt om een nóg realistischere gameplayervaring te bieden en dit is, samen met wat ingame-beelden, te zien in het vandaag uitgebrachte filmpje.

Creative director Stephen Hood vertelt: "If you want that Formula One experience, the stuff we've been doing in 2012 has moved on a whole new generation now." Game director Paul Jeal voegt daaraan toe: "The whole weather scenario system has really been refined this year. You'll get weather fronts come in now and it could be raining at one section of the track but dry on another. So you get those moments where you're not sure which tyres to be on and that really mixes up the racing.

F1 2012 komt 21 september uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Achter de schermen bij Hitman: Absolution

IO Interactive heeft een video vrijgegeven van Hitman: Absolution waarin we beelden te zien krijgen van Contracts Mode. Hitman: Absolution ligt vanaf 20 november in de winkels voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

In 'Contracts' is het aan de gamer om te doen wat hij/zij zelf wilt, kies een level, kies tot een maximum van drie verschillende personages die je moet vermoorden, kies de wapens in het level en probeer dan onopvallend en zo snel mogelijk de personages te vermoorden.


Uitslag eerste vrije training België

Kamui Kobayshi heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van België. De Japanner bleef op de kletsnatte baan Pastor Maldonado een halve seconde voor. Daniel Ricciardo zette de derde tijd neer. Felipe Massa zette door motorproblemen geen tijd neer.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Kobayashi Sauber 2:11.389   20
2 P. Maldonado Williams 2:11.941 +0:00.552 13
3 D. Ricciardo Toro Rosso 2:12.004 +0:00.615 12
4 J. Vergne Toro Rosso 2:12.824 +0:01.435 15
5 M. Webber Red Bull 2:13.191 +0:01.802 13
6 S. Perez Sauber 2:13.861 +0:02.472 16
7 N. Rosberg Mercedes 2:14.210 +0:02.821 14
8 V. Bottas Williams 2:14.660 +0:03.271 16
9 S. Vettel Red Bull 2:14.860 +0:03.471 11
10 M. Schumacher Mercedes 2:15.402 +0:04.013 13
11 P. di Resta Force India 2:15.812 +0:04.423 11
12 T. Glock Marussia 2:16.409 +0:05.020 16
13 N. Hülkenberg Force India 2:16.786 +0:05.397 10
14 V. Petrov Caterham 2:16.788 +0:05.399 16
15 L. Hamilton McLaren 2:16.827 +0:05.438 5
16 J. Button McLaren 2:16.861 +0:05.472 8
17 C. Pic Marussia 2:17.519 +0:06.130 14
18 H. Kovalainen Caterham 2:18.199 +0:06.810 10
19 P. de la Rosa HRT 2:19.546 +0:08.157 12
20 D. Clos HRT 2:19.689 +0:08.300 12
21 R. Grosjean Lotus 2:38.701 +0:27.312 9
22 F. Alonso Ferrari 2:40.749 +0:29.360 4
23 K. Räikkönen Lotus 2:46.580 +0:35.191 9
24 F. Massa Ferrari -:--.--- -:--.--- 2

'Killzone-trilogy op komst'

Op de website van Amazon Frankrijk is Killzone Trilogy verschenen. Deze onaangekondigde bundel bevat Killzone 1 in HD, Killzone 2 en natuurlijk deel 3. De game zou vanaf 24 oktober verkrijgbaar zijn voor PlayStation 3.

Als de informatie van Amazon klopt bevat deze verzamelaar drie Killzone-titels en kost het 59,99 euro. Sony heeft geen aankondiging gedaan omtrent deze titel.

De eerste Killzone verscheen in 2004 op PlayStation 2, Killzone 2 en Killzone 3 kwamen in 2009 en 2011 voor PlayStation 3 uit. De Nederlandse studio Guerrilla Games is verantwoordelijk voor deze games, maar ook zij hebben nooit iets gezegd over opgepoetste HD-graphics of een bundel.

Killzone 3

[Upd] Cabral naar Twente, W. Verhoek naar Feyenoord

Jerson Cabral kan Feyenoord verruilen voor Swansea City, Bij Swansea ligt een driejarig contract voor hem klaar. Zijn zaakwaarnemer Weesel Weezenberg laat echter weten dat Cabral liever een binnenlandse transfer maakt.

Vandaag zou die binnenlandse transfer gestalte kunnen krijgen. FC Twente wil de aanvaller namelijk ruilen voor Wesley Verhoek. Voor beide spelers zou dit een uitkomst zijn. Cabral komt in Rotterdam weinig aan spelen toe, terwijl Verhoek bijna altijd op de bank bij FC Twente zit.

Update 11.48 uur

Jerson Cabral verruilt Feyenoord voor FC Twente. De vleugelspeler tekent een contract voor vier jaar in Enschede. Wesley Verhoek bewandelt de omgekeerde weg en verbindt zich vandaag aan Feyenoord. Hij tekent in Rotterdam ook voor vier jaar. 

T. Hamilton trekt opnieuw beerput open

Tyler Hamilton trekt wederom een beerput open in het wielerpeloton. Volgens Amerikaanse media haalt de voormalig wielrenner in zijn nieuwe boek opnieuw hard uit naar enkele prominente renners, waaronder Lance Armstrong.

"Voor Lance hoort doping bij het leven, net als zuurstof of de zwaartekracht", liet Hamilton in een reactie weten. Beide renners waren in het verleden actief voor US Postal, waarna Hamilton zijn carrière bij Team CSC voortzette.

Daarnaast moest ook ploegleider Bjarne Riis het ontgelden. Volgens Hamilton werd hij door zijn voormalig ploegleider in contact gebracht met dopingdokter Eufemiano Fuentes.

Charlie Sheen wilde Spider-Man spelen

Charlie Sheen wilde eind jaren tachtig dolgraag de rol van Spider-Man spelen. Dat zei de acteur in de podcast Mohr Stories van de Amerikaanse acteur en stand-upcomedian Jay Mohr. Studio Orion zag echter geen brood in een stripverfilming en besloot het aanbod af te slaan.

"Ik zei luister, over een paar jaar ben ik te oud om Peter Parker te spelen", vertelt de inmiddels 46-jarige Sheen. De acteur had wel enig gewicht bij Orion. Hij had immers een aantal succesvolle films bij de studio gemaakt, waaronder Platoon, No Man's Land en Eight Men Out. "Maar zij zagen geen toekomst in cartoons of comic books, dus besloten ze te wachten."

Sheen is überhaupt niet te spreken over het filmbeleid bij Orion. "Ze begrepen er geen ene reet van." Een paar jaar later zou de studio failliet gaan.

Een jaar later zou Tim Burton zijn film Batman maken, nog altijd een van de succesvolste stripverfilmingen ooit. Een ander saillant detail is dat Sheens vader, Martin Sheen, onlangs te zien was als Peter Parkers peetvader Uncle Ben in The Amazing Spider-Man.

[Upd] FC Utrecht ontkent interesse in Toornstra

FC Utrecht heeft zijn pijlen gericht op middenvelder Jens Toornstra van ADO Den Haag. De vraag is echter of er vandaag nog een deal komt of dat hij wordt vastgelegd voor de komende transferperiode. Dit meldt AD Sportwereld.

Woensdagavond was er contact tussen de twee clubs over de toekomst van Toornstra. De speler zelf heeft de ambitie om zo snel mogelijk de stap omhoog te maken. "Als het nu niet gebeurt, moet het maar op een ander tijdstip," zo zegt de middenvelder.

Update:

Edwin de Kruijf, technisch directeur van FC Utrecht, heeft ontkend dat de Domstedelingen geïnteresseerd zijn in die diensten van Jens Toornstra. "Voor de transferdeadline van 31 augustus gaat er niks gebeuren", liet hij stellig weten.

Ook Toornstra gaat er vanuit dat hij dit seizoen gewoon bij ADO Den Haag zal blijven.

N. de Jong ziet Milan als kans in zijn leven

Manchester City en AC Milan kwamen gisteren tot een akkoord met betrekking tot de transfer van Nigel de Jong. De Nederlandse speler gaat vandaag tekenen bij de club van Silvio Berlusconi, de president van de club. Hij komt in Milaan zijn landgenoot Urby Emanuelson tegen.

"Ik ben blij, AC Milan is een geweldige club en dit is een nieuwe, belangrijke kans in mijn leven. Iedereen kent de historie van AC Milan. Iedereen wil als kind voor Milan spelen. Met dit team kunnen we meestrijden in Italië en in Europa, we hebben zoveel goede spelers", aldus De Jong tegen Sky Sports Italia.

Vice-president Adriano Galliani is tegen TV 7 Gold vol lof over De Jong en president Silvio Berlusconi. Volgens Galliani is De Jong een van de beste verdedigende middenvelders van Europa. Ook vindt hij dat AC Milan een goede laatste transferweek afsluit met de aankopen van Bojan en Niang. Hij wil voor het aantrekken van deze spelers Berlusconi bedanken.

FOK! Daily Digest

Op zoek naar wat leesstof? Dan is hier speciaal voor jou de Daily Digest van FOK! Hier kun je de meest populaire berichten, reviews en columns van gisteren nog even bekijken.
 

De 10 populairste berichten van gisteren


Meest bekeken


De 3 minst populaire berichten van gisteren


Reviews


Specials


Columns


Sport


Games


FOK!tv

[Upd] Aalborg en Ajax eens over Andersen

Ajax herbergde reeds de nodige Denen en ook deze transferperiode voegden zich twee spelers uit Denemarken zich bij de selectie, namelijk Lasse Schöne en Christian Poulsen.

Daar blijft het mogelijk niet bij. De Amsterdammers trachten zich nog vóór het verlopen van de transferdeadline om middernacht te verzekeren van Lukas Andersen, momenteel uitkomend in Denemarken voor Aalborg BK. Dat meldt De Telegraaf.

Andersen is een 17-jarige Deen, die op alle aanvallende posities uit de voeten kan. Eerder sprak directeur voetbalzaken Marc Overmars al zijn wens uit om nog deze transferperiode een 'jonge buitenlandse speler voor de toekomst' vast te leggen.

In Aalborg wordt Andersen regelmatig vergeleken met Jesper Grønkjaer, die in het verleden ook Ajax diende. Overigens zou de regerend landskampioen ook een oogje hebben op Andersens ploeggenoot, de 21-jarige Nicklas Helenius. Mogelijk volgt hij in de winter.

Update 11.09 uur

Ajax heeft met Aalborg BK een akkoord bereikt over de overgang van Lukas Andersen. De 17-jarige speler is inmiddels onderweg naar Amsterdam. Daar moet hij nog wel zelf tot een akkoord komen met Ajax en daarna zal hij medisch worden gekeurd.

'N.E.C. Nijmegen hoopt op rentree Vleminckx'

N.E.C. Nijmegen zou een poging wagen om Björn Vleminckx terug te halen naar De Goffert. Dit meldt Omroep Gelderland op basis van Belgische bronnen.

Vleminckx staat op dit moment bij Club Brugge onder contract, maar kan daar niet rekenen op een vaste plaats in de basis. Naast N.E.C. Nijmegen zouden ook het Turkse Gençlerbirligi en het Engelse Sheffield Wednesday naar de diensten van de Belgische aanvaller hengelen.

Vleminckx werd in het seizoen 2011 topscorer van de Eredivisie met 23 doelpunten. In de zomer werd hij voor ruim drie miljoen euro verkocht aan Club Brugge, waar hij zes maal trefzeker was. Toch wist hij de technische staf van de Pro Jupiler League-formatie niet te overtuigen.

Zowel Gençlerbirligi als Sheffield Wednesday hebben de middelen om de transfersom te voldoen, waar N.E.C. Nijmegen enkel geld heeft voor een verhuurperiode. Bij de Nijmeegse formatie was niemand bereikbaar voor commentaar.

[US Open] Federer naar derde ronde

Roger Federer heeft zich eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van de US Open. De als eerste geplaatste Zwitser was donderdag de Duitser Björn Phau de baas met 6-2, 6-3 en 6-2. Federer treft in zijn volgende partij de Spanjaard Fernando Verdasco, die zijn landgenoot Albert Ramos versloeg met 7-6 (4), 5-7, 7-6 (5) en 6-4.

Ook de Tsjech Tomas Berdych, als zesde geplaatst, sloeg zich naar de derde ronde. Hij was met 6-1, 6-4 en 6-2 te sterk voor de Est Jürgen Zopp. Zijn volgende tegenstander in New York is de Amerikaan Sam Querrey. Met Mardy Fish staat er nog een thuisfavoriet in de derde ronde. Hij won van de Rus Nikolay Davydenko: 4-6, 6-7 (4), 6-2, 6-1 en 6-2.


Federer naar derde ronde US Open (Foto: Novum)

[Upd] Afellay op huurbasis naar Schalke

Naar alle waarschijnlijkheid laat de transfer van Ibrahim Afellay niet lang meer op zich wachten. De Oranje-international is in gesprek met Schalke 04.

De Duitse topclubs, waar Huub Stevens aan het roer staat, is geïnteresseerd in een tijdelijke overgang van de Barcelona-speler. Volgens diverse media is een akkoord nabij, al houdt zaakwaarnemer Rob Jansen een slag om de arm. "We zitten met z'n allen om tafel om eruit te komen, maar ook de details moeten in orde worden gemaakt."

Voor Klaas-Jan Huntelaar, die in het geval van een transfer van Afellay behalve bij Oranje ook in clubverband zijn ploeggenoot zou worden, liep via Twitter al iets op de zaken vooruit. "Ik wil Ibi verwelkomen bij Schalke 04. Morgen training om 16.00 uur. Niet vergeten", aldus de goalgetter in Duitse dienst.

Schalke zelf communiceerde gisteravond dat de media vandaag een persconferentie kunnen verwachten, waarop de club een nieuwe speler zal presenteren. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dit om Afellay. Bij FC Barcelona acht men het beter voor zijn ontwikkeling, indien hij elders speelminuten opdoet.

Update 11.03 uur

Ibrahim Afellay maakt de overstap van Barcelona naar Schalke 04. Hij wordt voor één seizoen gehuurd door de Duitsers

Vermiste vrouw zoekt zichzelf

Afgelopen week heeft een groep toeristen in IJsland urenlang tevergeefs naar een vermiste vrouw gezocht. De vermiste vrouw bevond zich onder de zoekende toeristen, dat meldt het AD.

De groep toeristen, die met een bus door IJsland trokken, waren bij een vulkanisch gebied gestopt. De vrouw in kwestie kleedde zich even om en besloot zich wat op te frissen. Bij haar terugkomst herkende niemand de vrouw en werd alarm geslagen dat er een passagier vermist zou zijn.

Hierop begon iedereen driftig te zoeken naar de 'vermiste' vrouw. Deze zocht zelf driftig mee, nadat deze zich niet herkende in het opgegeven signalement.

Zo'n 50 mensen zochten mee en kamden de nabije omgeving uit. De gealarmeerde kustwacht zette zelfs een helikopter in om de vrouw op te sporen.

Pas na enkele uren, om 3 uur 's nachts, staakte men de zoektocht toen duidelijk werd dat dat vrouw gewoon in de groep zat en zichzelf zocht.

God Bless America (duo-review)

Soms verschijnen er films in de bioscoop die zeer uiteenlopende meningen oproepen. Is het nou wel of geen goede film, moet je de film kijken of lekker links laten liggen? Niet alleen jullie lezers lopen tegen deze problemen aan, ook de reviewers. Toen er in het crewforum een discussie ontstond over God Bless America was de oplossing makkelijk: We maken er een duo-review van. Twee reviewers, twee artikelen, twee uiteenlopende meningen en maar één film. Dames en heren, veel plezier met de reviews van dekatophetspek (pagina 1) en qwry (pagina 2). René, eindredactie FOK!film.

Nuytinck naar Anderlecht

Anderlecht en N.E.C. Nijmegen hebben vanmorgen een akkoord bereikt over de  transfervoorwaarden voor een overgang van Bram Nuytinck naar Anderlecht. De speler en zijn zaakwaarnemer zijn naar Brussel om tot een persoonlijke overeenkomst te komen en daarmee de transfer definitief af te ronden.

Nuytinck is een exponent uit de eigen jeugdopleiding waar hij sinds 2001 actief is. In het seizoen 2009-2010 is de centrale verdediger uitgegroeid tot een vaste waarde van de N.E.C.-selectie. De 22-jarige Maldenaar kwam 73 keer uit voor N.E.C. waarin hij zeven keer scoorde.

Sap klaar met leugens politici

Politici moeten verdedigen waar ze voor staan en niet steeds de randen van de waarheid opzoeken. Dat heeft GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap vrijdagochtend gezegd op Radio 1. Ze reageert daarmee op onder meer VVD-leider Mark Rutte en Diederik Samsom van PvdA, die elkaar van leugens betichten.

Sap wil Rutte en Samsom geen leugenaars noemen maar het valt haar wel op dat ze hun plannen fraaier doen lijken. "Dat deed Rutte in de vorige campagne ook al. Sta gewoon voor je keuze en je prioriteiten. Dat maakt het voor de kiezer ook makkelijker", aldus Sap.

De leider van GroenLinks zegt haar partij trouw te blijven ook als GroenLinks niet meer dan vier of vijf zetels haalt. "Ik blijf keihard werken. Ik blijf strijden. In goede en moeilijke tijden ga ik door." Sap ziet haar rol na de verkiezingen vooral in de Tweede Kamer. "Ik denk dat ik daar het meest kan betekenen."


Sap klaar met leugens politici (Foto: Novum)

Woning in de Amstel door noodweer

Door het hevige noodweer van donderdagavond zijn er weer aardig wat meldingen van wateroverlast geweest. Een woning aan de Amstel stond opeens in de Amstel toen de bewoners in het souterrain tot aan hun enkels in het water stonden.

De bewoners werden wakker toen zij water hoorden druppelen, meldt AT5. Het is al de derde keer dat de woning van de mensen onder loopt.

De bewoners begrijpen niet waarom niemand iets kan doen aan de overlast.

[US Open] Serena Williams verder, Venus uitgeschakeld

Serena Williams heeft de derde ronde van de US Open bereikt. De als vierde geplaatste thuisfavoriet was donderdag te sterk voor de Spaanse Maria Jose Martinez Sanchez met 6-2 en 6-4. Williams, de verliezend finalist van vorig jaar, neemt het in haar volgende partij op Flushing Meadows op tegen de Russin Ekaterina Makarova.

Voor Venus Williams viel het doek in de tweede ronde. De oudste van de Williams-zusjes was niet opgewassen tegen Angelique Kerber. De als zesde geplaatste Duitse won met 6-2, 5-7 en 7-5. De volgende tegenstandster van Kerber is Olga Govortsova uit Wit-Rusland.


Serena Williams verder, Venus uitgeschakeld (Foto: Novum)

Pappa per direct naar sc Heerenveen

Marco Pappa verruilt per direct Chicago Fire voor sc Heerenveen. Dit melden de Friezen op hun website. Morgen zullen in Heerenveen de laatste formele zaken met de nieuwe aanvaller worden afgehandeld.

Eerder deze maand werd al bekend dat de aanvaller per 1 januari naar Friesland zou vertrekken. De nood in Friesland is echter hoog. Gisteren werd Heerenveen uitgeschakeld in de Europa League en in de Eredivisie wacht de club nog altijd op zijn eerste overwinning.

Van Basten voelt zich belazerd door Heerenveen

Marco van Basten werd gisteren met zijn club Heerenveen uitgeschakeld in de voorrondes van de Europa League dankzij twee nederlagen tegen Molde FK. De trainer van de Friese club zei na afloop dat door de directie gedane beloftes niet waargemaakt worden en stak zijn mening dan ook niet onder stoelen of banken.

"Als je voor 17 miljoen euro aan spelers verkoopt en je koopt er niks voor terug, dan kun je dit verwachten. De helft ervan zou geherinvesteerd worden, maar alles wat we gehaald hebben kwam transfervrij of is gehuurd. De clubleiding wilde het op een goedkope manier oplossen, maar dat kun je niet ongestraft doen. Ik voel me ook wel een klein beetje in de maling genomen."

De nederlaag tegen Molde rekent de oefenmeester, die zijn complete voorhoede zag vertrekken, de huidige spelers niet aan. "Ik kan ze niet verwijten dat ze slordig met de kansen omsprongen. Ze kunnen niet meer doen dan hard werken, maar ze hebben één of twee goede spelers nodig om zich aan vast te houden. Ik ga gewoon hard met de jongens aan de slag. We hebben al een paar goede competitiewedstrijden gespeeld. Daar gaat de focus nu op, al zal het een strijd in het rechterrijtje worden."

Heerenveen heeft op de laatste dag van de transfermarkt in ieder geval al besloten om Marco Pappa naar Friesland te halen. De aanvallende middenvelder van Chicago Fire zou oorspronkelijk pas in de winterstop naar Nederland komen.

FOK!tv: Gamen in Keulen pt 1

FOK!games was vorige week bij gamescom, de grootste beurs van Europa en misschien wel de wereld.

FOK!games-redacteur David (D-vide) neemt je mee de vloer op en laat je zien hoe het er in al die hallen uitziet. Natuurlijk komen de nodige dames voorbij, maar in deze eerste aflevering proeven we toch vooral van de sfeer van een beurs als gamescom.

Webversie:


Download:
720P - 1080P

Player:
http://www.videolan.org/

Samsung verslaat Apple in Japanse patentzaak

Won Apple in Amerika nog een zaak tegen Samsung over triviale patenten op onder andere de vorm van de icoontjes, in Japan zijn ze minder toeschietelijk met het gegrond verklaren van patenten op een vorm of kleurtje. Daar won Samsung een eveneens door Apple aangespannen zaak.

Apple had Samsung beschuldigd van ongevraagd gebruik van gepatenteerde uitvindingen. Apple vond onder meer dat de rechthoekige telefoons van Samsung teveel op de rechthoekige telefoons van Apple zouden lijken. Ook zouden de vierkante icoontjes van Samsung lijken op de vierkante icoontjes van Apple en zou Samsung een patent misbruiken op het synchroniseren van muziek en video tussen apparaten en servers. De Japanse rechter liet zich niet van de wijs brengen. "De producten zien er niet uit alsof ze dezelfde technologie gebruiken, dus we wijzen de klachten van Apple af", zo was het oordeel van rechter Tamotsu Shoji.

In Amerika moest Samsung van een jury nog 840 miljoen euro betalen aan patentclaimkoning Apple. Op internet gingen geruchten dat Samsung deze betaald zou hebben door 30 vrachtwagens met 5 cent muntjes naar het Apple hoofdkwartier te sturen. Dat is echter een hoax. Er zijn niet genoeg 5 cent munten geslagen, het gewicht van die munten zou 100.000 ton zijn en nooit in 30 vrachtwagens kunnen en Samsung wil in die zaak nog in hoger beroep.

[US Open] Bertens verliest in drie sets van Puchkova

Kiki Bertens is vrijdag in de tweede ronde van de US Open teleurstellend uitgeschakeld. De 20-jarige Wateringse was in een driesetter niet opgewassen tegen Olga Puchkova. De Russin won met 5-7, 6-2 en 7-5. Bertens staat op de wereldranglijst 69 plaatsen hoger dan Puchkova, 143 om 74.

Bertens had in het eerste bedrijf nog knap een achterstand van 5-3 omgebogen. Ze kon haar tegenstandster daarna echter niet meer bijbenen, hoewel ze in de derde set wel een break voorsprong had genomen. In het vervolg leverde ze evenwel vijf games op rij in, kwam nog terug tot 5-5, maar daarna was het gespeeld.

Bertens werd in de meer dan twee uur durende partij tien keer gebroken. Ze had in de eerste ronde nog verdienstelijk afgerekend met de Amerikaanse Christina McHale.

Door de uitschakeling van Bertens is Igor Sijsling de laatst overgebleven Nederlander in het enkelspel op Flushing Meadows. De Amsterdammer neemt het vrijdag op tegen de Spanjaard David Ferrer.


Bertens verliest in drie sets van Puchkova (Foto: Novum)

Bony helemaal klaar met Vitesse

Wilfried Bony is boos en naar eigen zeggen helemaal klaar met Vitesse. Volgens de speler heeft de club uit Arnhem gisteren een overgang van Bony naar Aston Villa af laten ketsen. Dit meldt De Telegraaf.

Francis Kacou, de zaakwaarnemer van de aanvaller, heeft gezegd dat Bony niet meer wil spelen voor Vitesse. "Wilfried is doodongelukkig bij Vitesse. Hij heeft zich vanmorgen wel voor de training gemeld, omdat hij een professional is. Aston Villa wilde hem voor dit seizoen huren met een optie tot koop. Dat zou Vitesse bijna tien miljoen gaan opleveren.Gistermorgen ging Vitesse daarmee akkoord, maar ’s avonds zeiden ze dat alleen een verkoop bespreekbaar was. We hadden alles al geregeld en stonden klaar voor vertrek naar Birmingham. Ongelofelijk."

Kacou is klaar met de Arnhemmers. "Wilfried moet vertrekken bij Vitesse. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging op een hoger niveau. Anders verliest hij zijn plaats in de nationale ploeg. Dit Vitesse zegt ambitieus te zijn, maar daar merk ik niks van. Wilfried wordt omringd door slechte spelers waardoor hij zich niet verder kan ontwikkelen."

Onstuimig weer zorgt voor problemen aan de kust

Op diverse plaatsen in de kustprovincies regende het vrijdagochtend meldingen van stormschade. Onder meer in Den Haag en Schipluiden zorgde de harde wind voor overlast. Ook kwamen er diverse meldingen van wateroverlast binnen.

In Noordwijk bezweek een deel van de tenten die donderdag in Noordwijk zijn gebruikt bij de huldiging van astronaut André Kuipers. De wind tilde de tenten op en blies ze over de boulevard, laat een woordvoerder van de brandweer weten.

Het gaat om drie tot vier tenten. De grote tent zou nog staan. Inmiddels wordt 'met man en macht' geprobeerd de schade beperkt te houden. Niemand is gewond geraakt.

Vrijdag is het vooral 's ochtends onstuimig met veel regen en wind. De ANWB waarschuwt weggebruikers langs de westkust om vooral hun handen aan het stuur te houden. Op sommige plaatsen kunnen windvlagen tot windkracht acht voorkomen.

Volgens Meteo Consult is er in het noordwesten van het land plaatselijk meer dan honderd millimeter gevallen in iets meer dan 24 uur tijd. Texel en Friesland zijn koplopers met 75 tot honderd millimeter sinds donderdagochtend. Zoveel neerslag in zo'n korte tijd komt in Nederland maar eens in de honderd jaar voor.


Onstuimig weer zorgt voor problemen aan de kust (Foto: Novum)

Liverpool wil Walcott

Op de laatste dag van de transfermarkt gaat Liverpool een poging ondernemen om Theo Walcott van Arsenal los te weken. Dit meldt AD Sportwereld.

De Engels international weigert om zijn contract bij Arsenal, dat medio 2013 afloopt, te verlengen. De verwachting is dat Arsenal een kleine 20 miljoen euro voor de aanvaller vraagt.

Overigens hoopt Liverpool vandaag ook Charlie Adam voor zeven miljoen euro te verkopen aan Stoke City. Daarnaast is de club in onderhandeling met Bolton Wanderers over een verhuur van Jay Spearing. En tenslotte hebben de Reds Clint Dempsey van Fulham op hun verlanglijstje staan.

IKEA opent bank in Nederland

Nederland krijgt er een nieuwe bank bij. Het gaat om Ikano Bank Nederland, eigendom van de familie Kamprad, de oprichters van de IKEA-warenhuizen. Dat heeft IKEA vrijdag bekendgemaakt.

Ikano Bank gaat de financiering verzorgen voor de aankoop van IKEA-artikelen. De bank is actief in onder meer Zweden, Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland. Volgens een woordvoerder valt de bank onder het toezicht van De Nederlandsche Bank.

IKEA opent bank in Nederland
IKEA opent bank in Nederland (Foto: ANP)

Spies wil derivatenhandel corporaties beperken

Corporaties mogen niet langer handelen in te risicovolle beleggingsproducten. Dat gaat minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) komende week voorstellen, meldt de NOS vrijdag na gesprekken met betrokkenen. Spies gaat volgens de omroep geen totaalverbod opleggen.

De minister wil de handel beperken in het type derivaten dat woningcorporatie Vestia bijna failliet maakte. Bij die producten kunnen corporaties verplicht worden gesteld onderpand te storten bij banken. Hierdoor kwam Vestia in liquiditeitsproblemen.

Spies gaat volgens de betrokkenen ook paal en perk stellen aan financiële producten met een te lange looptijd. De grens wordt gelegd op tien jaar, aldus de bronnen van de NOS. Contracten waarin is opgenomen dat de minister niet kan ingrijpen, zoals bij Vestia het geval was, worden ook verboden.

Assange: ik zit nog wel even in ambassade

De oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks Julian Assange verwacht nog een half jaar tot een jaar te bivakkeren in de Ecuadoraans ambassade in Londen. Dat zei hij donderdag (lokale tijd) op de Ecuadoraanse televisie. Assange zit daar al maanden om uitlevering naar Zweden te voorkomen.

Assange denkt dat de Zweedse regering de zaak tegen hem laat varen na goede gesprekken. Dat kan een half jaar tot een jaar duren, denkt hij. De Zweedse Justitie wil Assange ondervragen over beschuldigingen van verkrachting.

Ecuador gaf Assange ook politiek asiel, wat leidde tot een diplomatieke rel met Groot-Brittannië.

Assange: ik zit nog wel even in ambassade
Assange: ik zit nog wel even in ambassade (Foto: ANP)

Sage Stallone stierf aan hartaanval

Sage Stallone is gestorven aan een hartaanval. De zoon van Sylvester Stallone leed aan een aandoening die verstopping van de aderen veroorzaakt. Dat is gebleken na onderzoek. Lijkschouwers beschouwen zijn dood als een natuurlijke dood.

Sage, die op 36-jarige leeftijd stierf, werd vorige maand onverwachts dood aangetroffen in zijn woning. Sylvester liet vervolgens een aantal evenementen ter promotie van zijn film The Expendables 2 aan zich voorbijgaan. Geruchten dat Sage aan de drugs zou zijn, werden door het onderzoek ontkracht.

Sage was een zoon uit het eerste huwelijk van Sylvester Stallone. Hij was met zijn vader te zien in films als Rocky V en Daylight.

Tweede meisjesschopper opgepakt

Een 19-jarige man uit Amsterdam is donderdag in zijn woonplaats opgepakt voor het mishandelen van twee meisjes na het uitgaan in Hilversum begin deze maand. Dat meldt de politie.

Eerder werd in de zaak al een 20-jarige Amsterdammer aangehouden. Hij zit nog steeds vast. De 19-jarige man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam.

De mishandeling van de meisjes van 15 en 18 jaar uit Hilversum en Nederhorst door twee Marokkaanse mannen op de Groest in Hilversum vond plaats nadat de meisjes hadden geweigerd hun belagers een sigaret te geven. De twee daders schopten daarna zo hard op de meisjes in dat de 15-jarige haar been brak. Haar vriendin werd onder meer in het gezicht geschopt en liep een hersenschudding en een gekneusde voet op.

In het uitgaansgebied van Hilversum was het al langer onrustig. In april en mei vonden ook al zware mishandelingen plaats. Beide keren werden mannen bewusteloos geslagen.

De gemeente Hilversum kondigde eerder deze maand aan maatregelen te nemen om het uitgaansgeweld tegen te gaan. Zo wordt meer politie ingezet en gaan particuliere beveiligers de politie ondersteunen. Donderdag meldde de gemeente van 1 oktober tot en met 1 mei cameratoezicht in te willen zetten op de Groest. De gemeenteraad moet zich hier nog over buigen.

De Graafschap trekt Gommans aan

Harrie Gommans speelt de rest van het seizoen voor De Graafschap. De aanvaller was in de afgelopen periode al op proef bij De Superboeren en liet een goede indruk achter bij de technische staf.

"De Graafschap was al langer geïnteresseerd en na een aantal gesprekken was ik overtuigd, dat ik deze kans moest pakken", liet Gommans in een reactie weten. "Het is een grote club in de Jupiler League, ze zijn weer iets aan het opbouwen. Ik denk dat ik met mijn ervaring daar aan kan bijdragen."

Ook Roland Vroomans, technisch manager van De Graafschap, was content met de komst van Gommans, die in het verleden voor onder meer Fortuna Sittard, Excelsior, Vitesse en Roda JC speelde. "Met Harrie hebben we een grote en sterke spits binnen, die het klappen van de zweep kent. Vorig seizoen scoorde hij bij Fortuna Sittard in 22 duels 10 keer. Hij is een prima uitbreiding van onze selectie."

98-jaar oude flessenpost duikt op

Een voor de kust van de Shetland-eilanden opgeviste fles met een brief blijkt 98 jaar oud te zijn. Het gaat om de oudste flessenpost die ooit gevonden is, zei Guinness World Records donderdag. Het vorige record stond op 93 jaar.

Visser Andrew Leaper trof de fles in april aan in zijn netten. De inhoud stamt uit 1914. De fles werd destijds met 1889 andere flessen in zee geworpen als onderdeel van een experiment om de onderstromen in de zeeën rond Schotland in kaart te brengen.

In iedere fles zat een antwoordkaart met de vraag of de vinder de details van zijn vondst kon opsturen. Daar stond een beloning van zes pence tegenover.

Van Ooijen dolblij met debuut in hoofdmacht PSV

Peter van Ooijen kende gisteravond een schitterend debuut in de hoofdmacht van PSV. De middenvelder kreeg een plekje in de basis van de Europa League-wedstrijd tegen FK Zeta (9-0) en maakte prompt twee goals.

Na afloop van de wedstrijd was Van Ooijen enorm blij. "Het was woensdag al een droom toen ik hoorde dat ik in de basis zou staan en die droom is uitgekomen", aldus de jonge voetballer.

In de twaalfde minuut tekende Van Ooijen zijn eerste goal in de selectie van PSV, wat voor de Eindhovenaren de 2-0 voorsprong betekende. In de 74e minuut scoorde het talent nogmaals. "Vooral met de eerste was ik heel erg blij; een geplaatst schot die de lat en paal schampend er geweldig in ging."

Voorafgaand aan de wedstrijd gaf Van Ooijen toe last te hebben van zenuwen. "Maar dat was gelukkig snel over. Het was fantastisch om het publiek mijn naam te horen scanderen."

Bescherming Aleid Wolfsen om bedreiging

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen wordt permanent bewaakt vanwege ernstige bedreigingen. Zowel het stadhuis als zijn privéwoning worden in de gaten gehouden, zegt een woordvoerder van de politie.

Woensdag kwam aan het adres van Wolfsen een 'serieuze' bedreiging binnen. "Zo serieus, dat we over zijn gegaan tot beveiliging", aldus de woordvoerder. Over de aard van de bedreigingen en uit welke hoek die komen, wil hij niets kwijt. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Vorig jaar oktober werd Wolfsen ook al eens bedreigd. Toen ging het om een man die boos was omdat zijn uitkering werd stopgezet. De politie wist de zaak uiteindelijk te sussen.

Gudelj op weg naar Fiorentina

Nemanja Gudelj staat voor een overgang van NAC Breda naar Fiorentina. Dit meldt AD Sportwereld.

"Het is een mooie club in een prachtige stad, waar ik me goed kan ontwikkelen", zegt hij in AD Sportwereld. "Of deze stap niet te groot is? Dat is nu moeilijk te zeggen. Ik zal hoe dan ook elke training honderdtien procent moeten geven en me constant moeten bewijzen. Die uitdaging wil ik wel aangaan. Het is een mooie club in een prachtige stad, waar ik me goed kan ontwikkelen."

Gudelj vertrekt vanmorgen naar Florence om tot een akkoord te komen met de Italiaanse club waar een contract voor vier jaar voor hem klaarligt. De clubs zullen er naar verwachting vanmorgen uitkomen.

Kluivert wordt boegbeeld Europa League

Patrick Kluivert geniet niet alleen in Nederland, maar ook buiten onze landsgrenzen veel aanzien in de voetbalwereld. Dat blijkt ook uit zijn nieuwe functie.

"De UEFA vroeg of ik – mede met het oog op de finale in 2013 in Amsterdam – ambassadeur van de Europa League wilde worden", zegt Oranjes topscorer aller tijden in gesprek met De Telegraaf. "En daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ja dus."

Naast zijn trainerschap bij de beloften van FC Twente is Kluivert tegenwoordig ook actief als assistent van bondscoach Louis van Gaal. "Het assisteren bij Oranje en deze erebaan van de UEFA dragen bij aan mijn verdere ontwikkeling van mijn carrière, maar zie ik ook als een blijk van waardering voor mijn voetballoopbaan en de nieuwe weg die ik ben ingeslagen."

"Ik mag in Monaco helpen bij de loting en bekijk de wedstrijd om de Europese Supercup." Wat zijn werkzaamheden verder inhouden is nog onduidelijk. "Behalve dat ik bij vier of vijf belangrijke momenten aanwezig zal zijn. Tijdens de finale in Amsterdam heb ik een representatieve functie."

Roddick stopt na US Open

Andy Roddick is aan zijn laatste ATP-toernooi als professioneel tennisser bezig. Dit heeft de Amerikaan gisteren na zijn zege op zijn jonge landgenoot Rhyne Williams op de US Open weten.

Roddick is er naar eigen zeggen klaar mee om een bijrol te spelen, zo liet hij tijdens een persconferentie weten. "De andere jongens zijn heel, heel goed. Ik heb geen zin om alleen maar mee te draaien op de ATP Tour en bovendien zijn er veel andere dingen buiten het tennis die ik leuk vind."

In 2003 schreef Roddick de US Open op zijn naam en zou vervolgens nog vier keer tot de finale van een Grand Slam reiken. Toch slaagde hij er nooit in een groot toernooi op zijn naam te schrijven.

Roddick vergaarde in zijn loopbaan wel 32 ATP-titels en stond zelfs een keer op de hoogste plaats op de wereldranglijst.

Babel koopt contract met 1899 Hoffenheim af

Ryan Babel is niet langer speler van 1899 Hoffenheim. De voormalig aanvaller van onder meer Ajax heeft zijn contract met de Duitse club afgekocht en is zodoende ook na het sluiten van de transfermarkt vrij om te gaan en te staan waar hij wil.

Babel debuteerde in het seizoen 2003/2004 voor Ajax en stapte in 2007 over naar Liverpool. Na vier jaar in Engeland gespeeld te hebben, koos de aanvaller voor een avontuur in Duitsland. In het afgelopen seizoen speelde de 25-jarige voetballer 31 competitiewedstrijden en trof daarin vier keer doel.

Advocaat rekent niet meer op transfers

Dick Advocaat verwacht niet dat rondom PSV nog transfers worden gedaan vandaag. Dit heeft de oefenmeester van PSV aan het Eindhovens Dagblad laten weten.

De enige spelers die nog in aanmerking zouden kunnen komen voor een transfer zijn Stanislav Manolev, Jagos Vukovic en Orlando Engelaar. Ook de namen van Ola Toivonen en Tim Matavz werden in de afgelopen week een aantal keer genoemd.

Mocht een speler nog vertrekken, dan zou Advocaat graag zien dat een verdediger wordt aangetrokken. Zo wordt bij een mogelijk vertrek van Manolev geprobeerd om Santiago Árias aan te trekken. Deze 20-jarige verdediger staat nu nog onder contract bij Sporting Lissabon.

Kinderporno bij pastoor aangetroffen

Bij een Veldhovense pastoor is een kleine hoeveelheid kinderporno op zijn computer aangetroffen. Dat meldde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie vrijdag. Het gaat niet om zelfgemaakte porno. De officier van justitie moet nog een besluit nemen of de man wordt vervolgd.

De pastoor werkt al een paar maanden niet meer, maar zit niet vast.

Kinderporno bij pastoor aangetroffen
Kinderporno bij pastoor aangetroffen (Foto: ANP)

Terror Jaap onderschatte Sterren Springen

Terror Jaap heeft zijn deelname aan Sterren Springen op Zaterdag behoorlijk onderschat. De 29-jarige Gouden Kooi-winnaar vreest net als een aantal collega's een blessure over te houden aan het schoonspringprogramma.

"Ik dacht: ze hebben een dikkerd nodig voor de hilariteit", vertelt Jaap aan De Telegraaf. "Wat kan me gebeuren, hier ben ik. Maar ik besef intussen dat me heel wat kan gebeuren. Bijna alle kandidaten zitten al met nek- of rugklachten bij de fysio."

Zo kwam Patty Brard vorig weekeinde verkeerd terecht in het water, waardoor ze onder meer een whiplash en een lichte hersenschuddding opliep. Eerder belandden Emile Ratelband, Ralf Mackenbach en Jody Bernal in de lappenmand. "Ik ben heel erg geschrokken van Patty Brard, die met bloedende mond uit het water kwam."

Jaap gaat zaterdag waarschijnlijk een salto maken, ook al is hij doodsbenauwd. "Ik weeg helaas weer 220 kilo. Als ik mijn knieën wil optrekken, zit mijn buik in de weg. Het is echt een verschrikkelijke opgave."

Layton en het masker der wonderen krijgt datum

De archeoloog en puzzelkraker Professor Layton beleeft vanaf 26 oktober een gloednieuw avontuur in Professor Layton en het Masker der Wonderen.

Het nieuwe puzzelavontuur is in Europa verkrijgbaar vanaf 26 oktober 2012 op Nintendo 3DS en Nintendo 3DS XL. De game komt in de winkelschappen te liggen en zal tegelijkertijd ook beschikbaar komen als digitale download via de Nintendo eShop.

Dit vijfde deel in de serie begint met Layton, Luke en Emmy, korte tijd na de gebeurtenissen in Professor Layton en de Melodie van het Spook. Het dappere drietal krijgt het verzoek om de mysterieuze Gemaskerde Heer te stoppen die de stad Monte d’Or terroriseert met duistere toverkunsten, waardoor de bewoners bijvoorbeeld in steen veranderen.

De professor vermoedt de invloed van het Masker der Chaos, een masker dat volgens de verhalen bijzondere krachten geeft aan wie het draagt. Zijn onderzoek voert Layton terug naar een duistere periode in zijn verleden, waar misschien wel de oplossing schuilt voor de problemen van het heden. Tijdens flashbacks maken spelers kennis met Laytons ouders en zijn jeugdvriend Randall, en kunnen ze spelen met de 17-jarige Layton, wiens passie voor de archeologie hem duur komt te staan.

Professor Layton en het Masker der Wonderen

'Diverse clubs in de markt voor Van der Wiel'

Na een lange periode van radiostilte rondom Gregory van der Wiel, lijkt de Oranje-international Ajax alsnog achter zich te laten deze transferperiode.

Volgens De Telegraaf hebben diverse clubs zich aan het eind van de huidige transferperiode gemeld in Amsterdam in de hoop om de rechtervleugelverdediger te kunnen overnemen. Ajax heeft Van der Wiel in de etalage staan vanwege het feit dat hij zijn aflopende contract weigert te verlengen.

Volgens de ochtendkrant gaat het om Paris Saint-Germain, AC Milan, Internazionale en Napoli. Ofschoon alle genoemde clubs aanzien in Europa genieten en vaak forse bedragen neertellen voor aanwinsten is het geen uitgemaakte zaak dat men bereid is aan de eisen van Ajax te voldoen.

Vanwege het enkele jaar dat de WK-finalist resteert op zijn contract hopen de geïnteresseerde clubs op een koopje. Tijdens de voorgaande onderhandelingen sinds het aantreden van het nieuwe technische hart toonden de Amsterdammers zich stugge onderhandelaars.

Zorgpremie steeds vaker probleem

Steeds meer Nederlanders kunnen het niet meer opbrengen om maandelijks hun zorgpremie te betalen. Het gaat om enkele duizenden mensen per maand en dat aantal groeit nog steeds, schrijft het AD na een rondgang langs de vier grote verzekeraars.

Een woordvoerder van Menzis zegt in de krant dat dagelijks zo'n tweehonderd mensen een aanvraag doen voor een betalingsregeling. "Dat waren er vorig jaar om deze tijd nog honderd per dag. Wij verwachten dat die groep mensen met financiële problemen alleen maar groter wordt."

Mensen in geldnood kunnen met een betalingsregeling het bedrag dat zij nog moeten voldoen in termijnen uitbetalen. Bij CZ mogen wanbetalers de afbetaling uitsmeren over een langere periode. Een woordvoerder zegt te willen voorkomen dat die mensen nog verder in de problemen komen.

Staking Lufthansa op vliegveld Frankfurt

Het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft vandaag het werk neergelegd op het vliegveld van Frankfurt. De staking duurt van 05.00 uur tot 13.00 uur, laat vakbond UFO weten.

Aanleiding voor de staking is het stuklopen van de onderhandelingen dinsdag over loonsverhoging. De UFO wil dat het cabinepersoneel vijf procent meer gaat verdienen. Lufthansa wil de arbeidsvoorwaarden van de in totaal achttienduizend stewards en stewardessen juist versoberen.

Een woordvoerder van Schiphol laat vrijdagochtend weten dat de staking nog geen gevolgen heeft voor het vliegverkeer van en naar Amsterdam. Lufthansa vliegt vanaf Schiphol op verschillende Duitse steden, waaronder Frankfurt.

Nederland minder in trek bij arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa voelen zich minder welkom in Nederland dan voorheen. Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag op basis van een onderzoek van uitzendbureau Otto Work Force onder negenduizend migranten. Slechts een procent noemt Nederland als favoriet vestigingsland.

Het Nederlandse imago heeft vooral in Polen een knauw gekregen door het Polenmeldpunt van de PVV. Ruim veertig procent van de ondervraagde Polen zegt dat hun beeld over Nederland is veranderd. Slechts 27 procent voelt zich hier nog welkom.

Of arbeidsmigranten ook echt wegblijven is niet onderzocht. De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) zegt in de krant nog geen signalen daarover te ontvangen.

Otto-directeur Frank van Gool roept de Nederlandse politiek op om te stoppen met Oost-Europeanen aan de schandpaal te nagelen als zuiplappen en wegmisbruikers. Hij denkt dat Nederland hen straks hard nodig heeft als de vergrijzing toeneemt.

"Uit onderzoek blijkt al dat arbeidsmigranten 1,8 miljard euro aan onze groei bijdragen en 1,2 miljard euro aan belastingopbrengst", aldus Van Gool.

Nariko en Sir Daniel vechten mee in All-Stars

Nariko van Heavenly Sword en Sir Daniel Fortesque maken hun opwachting in PlayStation All-Stars Battle Royale. Ze zijn in actie te zien in een video van Gamespot.

Dit brengt het aantal vechtersbazen op twintig personages. In de 2D-fighter vecht je tegen drie tegenstanders in een 2D-arena die je soms ook dwars zit. De vergelijking met Smash Brothers is snel gemaakt, maar dan met bekende gezichten die op PlayStation zijn verschenen.

PlayStation All-Stars Battle Royale komt 21 november uit op PlayStation 3 en PlayStation Vita. Het spel is crossplatform te spelen.


Tot 100 tellen

Een documentairemaker heeft een klein filmpje gemaakt waarin verschillende mensen hun leeftijd noemen. Hij doet van 1 t/m 100. Hij meldt dat hij bijzonder veel moeite had met het getal 99. Mensen van 100 zijn goed te vinden, maar mensen die 99 zijn blijkbaar niet. Toen hij uiteindelijk iemand had gevonden die 99 was wilde ze haar leeftijd niet noemen, ze loog er gewoon over. Het levert in ieder geval een leuk filmpje op.

Geen snelheidscontroles door ontbreken borden

Door een gebrek aan verkeersborden houdt de politie voorlopig geen snelheidscontroles op de snelwegen waar vanaf zaterdag 130 kilometer per uur mag worden gereden. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. Wegbeheerder Rijkswaterstaat erkent de fout in de krant.

Volgens de regels moet de maximumsnelheid om de honderd meter aan beide kanten van de weg worden aangegeven op de gebruikelijke verkeersborden bij opritten en op hectometerpaaltjes. De oude borden zijn nog niet op alle plaatsen vervangen.

"Om te kunnen optreden tegen weggebruikers die zich niet aan de maximumsnelheid houden, moeten wij wel aan de voorwaarden voldoen die aan de handhaving zijn gesteld", licht een woordvoerder van het Openbaar Ministerie toe. "Een daarvan is de duidelijke aankondiging van de limiet die geldt op het wegdeel."

Vanaf zaterdag mag op bijna de helft van de Nederlandse snelwegen 130 kilometer per uur worden gereden.


Geen snelheidscontroles door ontbreken borden (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Fris

Goedemorgen! Gisteren en afgelopen nacht zijn er lokaal hele zware buien gevallen. Op Texel was rond middernacht al ruim 90 mm gevallen. In Haarlem en Amsterdam kwam het tot bijzonder krachtig onweer. Ook in het zuiden en oosten vielen wat buien, maar die waren iets minder zwaar.

Vandaag zullen de buien zich in eerste instantie over het hele land gaan uitbreiden, de kans op onweer is niet zo heel groot meer. In het westen van het land gaat het als eerste droog worden en daar zal de zon op veel plaatsen flink gaan schijnen. de buien trekken dan langzaam het land uit, maar het is pas avond voordat het echt overal droog is geworden. De buien zullen vanmiddag ook niet meer zo heel zwaar zijn.

Wat vandaag vooral opvalt zijn de lage temperaturen. Veel warmer dan een graad of 17 zal het vandaag niet worden, dus we kunnen vandaag eigenlijk wel een jas aandoen. Ook de wind blaast stevig door met aan zee een krachtige wind, 6 Bft. In het binnenland zal het rond de kracht 5 schommelen. Misschien dat bij een bui de wind even iets feller kan zijn, maar echt zware windstoten verwacht ik niet. Gisteren kwam de wind uit zuidwest, maar vandaag zoekt hij het noordwesten op.

De komende dagen zullen onder invloed van een hogedrukgebied de buien grotendeels verdwijnen en ook de wind zal flink gaan afnemen. De temperatuur loopt hierbij ook weer wat op, naar ongeveer 21 graden.

Nederland
Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Mooie waterhoos bij Terschelling (geschaalde kopie)Mooie waterhoos nabij Terschelling, gezien door Sytse Schoustra


'Sniper: Ghost Warrior 2 komt naar Wii U en PS Vita'

Het lijkt erop dat Sniper: Ghost Warrior 2 ook gaat uitkomen op Wii U en PlayStation Vita. Deze twee platformen staan in ieder geval vermeld op de pagina van de ESRB, de Amerikaanse organisatie voor leeftijdsclassificatie.

Sniper: Ghost Warrior 2 is tot op heden enkel aangekondigd voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. De oorspronkelijke release in oktober is verzet naar januari 2013.

SEGA op Tokio Game Show

SEGA heeft hun line-up voor de Tokio Game Show bekendgemaakt. Omdat EA in Japan samenwerkt met SEGA zien we ook titels van hen in het lijstje.

SEGA neemt mee:

  • Yakuza 5 (PS3)
  • Yakuza 1&2 HD Edition (PS3)
  • Phantasy Star Online 2 (PSV, iOS, Android, PC)

En EA heeft ze de volgende games geleend:

  • FIFA 13 World Class Soccer (PS3, 360, PSV, PSP)
  • Medal of Honor: Warfighter (PS3, 360, PC)
  • Need for Speed: Most Wanted (PS3, 360, PSV, PC)

De Tokio Game Show vind plaats van 20 september tot en met 23 september in, je raadt het al, Tokio.

SEGA

Bethesda moeite met PS3-versie Skyrim

De ontwikkelaar geeft op hun eigen forum toe dat het porten van de Dawnguard-DLC voor The Elder Scrolls V: Skyrim voor PlayStation 3 niet op rolletjes gaat. Ze blijven proberen om de DLC-uitbreiding ook voor de eigenaren van die console beschikbaar te maken.

Op het forum valt te lezen: "Het is al een paar weken geleden en we wilden zeker weten dat iedereen weet waar we zijn met Dawnguard. Skyrim is een enorm grote en dynamische game dat veel resources nodig heeft. En dingen worden nog complexer als je het over aardig veel content als Dawnguard hebt. We hebben een paar dingen geprobeerd, maar geen van die dingen kon het probleem goed genoeg oplossen om Dawnguard voor iedereen goed speelbaar te maken. De PlayStation 3 is een krachtig systeem en we werken hard om jullie de content te geven die jullie willen. Dawnguard is duidelijk ook niet de enige DLC waar we aan gewerkt hebben dus de problemen door het toevoegen van content worden zelfs complexer. Dit is geen probleem waarvan we zeker zijn dat we het kunnen oplossen, maar we werken samen met Sony om te proberen jullie deze content proberen te leveren."

Ze geven verder aan dat ze de frustratie bij PlayStation 3-gebruikers snappen en als er een update is, ze deze meteen communiceren. De uitbreiding Dawnguard is in juni uitgekomen op Xbox 360 en in augustus voor pc. Of de PlayStation 3-versie daarvan nog gaat lukken is dus erg onzeker.

Eerst de performanceproblemen op PlayStation 3 met het spel zelf, nu een uitbreiding die lastig te porten is. Is Skyrim een maatje te groot voor de PlayStation 3?

Dawnguard

Guild Wars 2 digitaal even niet te koop

ArenaNet heeft een wel heel bijzonder probleem: Guild Wars 2 gaat te goed. Ze hebben zelfs de digitale verkoop tijdelijk moeten stoppen om zo te zorgen dat er niet al te veel nieuwe spelers gaan inloggen.

"De best mogelijke speelervaring verzekeren voor onze fans is nu onze hoogste prioriteit. We hebben al eerder gezegd dat we os eigen digitale verkoop tijdelijk zouden stoppen als we onze hoge spelersaantal de ervaringen van spelers in gevaar zouden brengen. We hebben dat punt nu bereikt", staat er op facebook te lezen.

Alleen de digitale verkoop op de eigen site is stilgezet. Het spel is nog wel te koop via andere digitale winkels en natuurlijk ook in de fysieke winkels. Ze houden ondertussen de spelersaantallen goed in de gaten en breiden hun serverpark uit. Als de servers de aantallen weer aankunnen gaan ze weer verkopen via hun eigen site.

Guild Wars 2

Ook Samsom beschuldigt Rutte van leugens

Premier Mark Rutte (VVD) is opnieuw beschuldigd van liegen. Volgens lijsttrekker Diederik Samsom (PvdA) vertelt Rutte onwaarheden over het verkiezingsprogramma van de PvdA. "Nu doet u het weer", zei Samsom donderdagavond tijdens het lijsttrekkersdebat van Knevel & Van den Brink.

Rutte en Samsom debatteerden over de woningmarkt en de economie. Volgens Samsom zei Rutte ten onrechte dat de economie bij de PvdA krimpt en dat de sociaaldemocraten de belastingen verhogen. Samsom riep Rutte op 'geen leugens' te verspreiden over de verkiezingsprogramma's van andere partijen.

Rutte sprak de aantijgingen tegen. Hij wees erop dat de PvdA de belastingen op energie 'heel fors' wil verhogen. De premier riep Samsom op om het 'eerlijke verhaal' en het 'hele verhaal' te vertellen. Eerder beschuldigde Emile Roemer (SP) de VVD-lijsttrekker al van het vertellen van onwaarheden over het eigen risico.

Rutte viel Samsom verder aan op de plannen van de PvdA. In de doorrekening van Centraal Planbureau kwam de PvdA er op dat punt niet goed van af. "U moet zeer teleurgesteld zijn dat de Partij van de Arbeid spectaculair slecht scoort op de werkgelegenheid", zei Rutte die zichzelf op de borst klopte als 'banenkampioen'. De PvdA breekt banen af, aldus Rutte. Samsom riposteerde dat hij keuzes maakt voor een 'sterker en socialer' Nederland.

Aan het lijsttrekkersdebat deden verder Sybrand van Haersma Buma (CDA), Roemer, Alexander Pechtold (D66) en Geert Wilders (PVV) mee. Roemer en Pechtold gingen met elkaar in debat over de gezondheidszorg; Buma en Wilders kruisten de degens over Europa.

Bij het debat over de zorg viel Roemer de premier opnieuw aan op het eigen risico. Hij noemde de uitspraken van Rutte daarover een 'Clintontje'. "I did not have sex", zei de SP'er. Rutte bleef bij zijn verhaal: de VVD houdt vast aan het eigen risico zoals dat is afgesproken in het begrotingsakkoord. Daarnaast voert de VVD een nieuwe regeling voor eigen betalingen in de zorg in, met een maximum van 150 euro.

Toen het over Europa ging, vlogen Wilders en Buma elkaar in de haren. De PVV-leider beschuldigde Buma ervan dat hij Nederlanders 'keihard in de portemonnee' door miljarden aan noodlijdende Zuid-Europese landen uit te geven. Buma zei dat Wilders wegloopt van de problemen, 'op weg naar een nieuwe crisis'. Wilders stelt zich net zo op als de probleemlanden, door alleen maar te denken aan het eigenbelang, aldus Buma.

14-jarige vader is vriendin en kind kwijt

In de Amerikaanse staat Pennsylvania is een 14-jarige jongen vader geworden. Zijn aanstaande vaderschap was een flinke schok voor zijn moeder. Zij kwam erachter toen haar zoon haar een echofoto liet zien. De jongen gaf toe meerdere keren onveilige seks met zijn vriendin te hebben gehad en dat dat uiteindelijk geleid heeft tot de zwangerschap van zijn geliefde.

Gedurende de zwangerschap heeft de jongen zijn verantwoordelijkheid gedragen en heeft hij zijn vriendin regelmatig vergezeld bij echo’s en controles. Inmiddels is de kleine daadwerkelijk geboren.

Helaas was de blijdschap van korte duur. De moeder van de 14-jarige deed namelijk aangifte bij de politie. Aangezien de vriendin van de jongen 20 jaar oud is, is zij opgepakt en zit ze sindsdien vast wegens seksueel misbruik van een minderjarige. De pasgeborene is ondergebracht bij zijn oma van moederskant.

Kwakzalver aangeklaagd voor hiv-besmettingen

Een Zwitserse kwakzalver is aangeklaagd omdat hij opzettelijk zestien mensen met hiv zou hebben geïnfecteerd. Dat hebben de autoriteiten donderdag bekendgemaakt.

De man is aangeklaagd voor het opzettelijk verspreiden van ziektes en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. Er hangt hem een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar boven het hoofd.

De meeste slachtoffers zaten op de muziekschool die de man runde. Daarnaast noemde de man zichzelf acupuncturist en gebruikte dat als voorwendsel om enkele van zijn slachtoffers te prikken en met besmet bloed te infecteren. In sommige gevallen gaf de man - die zelf niet besmet is - zijn slachtoffers iets te drinken waardoor ze het bewustzijn verloren en hij ze kon infecteren. De man ontkent alle aantijgingen.

Hiv wordt overgebracht door lichaamssappen als bloed, sperma en moedermelk.

De zaak kwam aan het licht toen een ziekenhuis in Bern enkele sterk op elkaar lijkende gevallen van besmetting binnenkreeg die in verband konden worden gebracht met de kwakzalver.

De zaak tegen een tweede verdachte is gesloten wegens gebrek aan bewijs.

'No cure, no pay voor medicijnen'

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) neemt het advies over om te gaan experimenteren met een no cure, no pay-principe voor medicijnen. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseerde de minister donderdag hierover. Schippers zei donderdag op BNR Nieuwsradio het advies van het CVZ een 'prima plan' te vinden.

"Een arts schrijft zo'n medicijn voor en constateert daarna op een bepaald punt of het aanslaat. Als het niet aanslaat, moet de fabrikant de kosten betalen", legde Schippers uit.

Volgens de minister is het principe alleen geschikt voor nieuwe, dure medicijnen, waarvan de werkwijze nog moet worden bewezen. Voor medicijnen die al lang op de markt zijn, waarvoor verschillende goedkope alternatieven bestaan en al goedkoop zijn, zal het niet werken, stelt de minister. "Daarvoor heeft het weinig zin."

[US Open] Fransman Tsonga vroeg onderuit

Jo-Wilfried Tsonga is al in de tweede ronde van de US Open uitgeschakeld. De mondiale nummer zes verloor in vier sets van de Slowaakse nummer 52 van de wereld Martin Klizan: 4-6, 6-1, 1-6, 3-6. Tsonga was vorig jaar nog kwartfinalist in New York, Klizan overleefde voor het eerst de tweede ronde van een grandslamtoernooi.

Bij de vrouwen maakte een titelfavoriet geen fout. De als tweede geplaatste Agnieszka Radwanska kwam tegen de Spaanse Carla Suarez Navarro het verlies in de eerste acte te boven en zegevierde in drie sets: 4-6, 6-3, 6-0. Ook Ana Ivanovic (12) en Maria Kirilenko (14) wonnen hun tweederondepartijen.

Wateroverlast door fikse regenbuien

Fikse regenbuien hebben donderdagavond op verschillende plekken tot wateroverlast geleid. Onder meer in Haarlem en Harlingen was sprake van wateroverlast. In Haarlem sloeg ook de bliksem in in een woning, meldt een woordvoerder van de brandweer Kennemerland.

In de regio Kennemerland kwamen volgens de zegsvrouw tientallen meldingen binnen over wateroverlast. Vooral in de buurt van Haarlem kampten mensen met onder meer ondergelopen kelders.

In een woning aan de Spaansevaartstraat sloeg de bliksem in. Hierbij is niemand gewond geraakt. De brandweer heeft vanwege rookontwikkeling dakpannen weggehaald. De blikseminslag heeft schade aan het dak veroorzaakt.

Regionale media melden verder dat Wetterskip Fryslân donderdagavond extra maalt in het noordwesten van Friesland om enorme hoeveelheden water af te kunnen voeren. In het gebied zou in korte tijd zeventig millimeter water zijn gevallen. In Harlingen zouden veel straten onder water zijn komen te staan na een stortbui.

Juf doet het met jongens

Een 41-jarige klassenassistente staat in Engeland terecht wegens seksueel misbruik van zeker drie minderjarige jongens. De jongens zijn tussen de 15 en 17 jaar oud. Dat meldt The Daily Mail.

Met een van de jongens heeft de klassenassistente zeker twaalf keer seks gehad, bij een andere jongen bleef het bij een eenmalig avontuur.  Bij de derde jongen ging ze niet veel verder dan zoenen en wat ander gerommel. Ook stuurde ze de jongens foto’s van zichzelf waarop te zien is hoe ze zichzelf bevredigt.

De rechter doet volgende maand uitspraak. Of de jongens erg veel geleden hebben onder de gebeurtenissen is niet duidelijk. De buurt spreekt er in ieder geval schande van. De officier van justitie ging nog wat verder. Volgens haar is de klassenassistente een ‘sexual predator’.

Rutte terug in Kamer bij verlies

Mark Rutte (VVD) keert terug in de Tweede Kamer, mocht hij na de verkiezingen niet opnieuw premier worden. Dat zei hij donderdagavond aan het einde van het lijsttrekkersdebat bij Knevel & Van den Brink. "Als ik geen minister-president ben, dan word ik weer fractievoorzitter."

Hij kondigde aan om dan als fractieleider van de VVD oppositie te gaan voeren tegen Diederik Samsom (PvdA). Om er meteen aan toe te voegen dat hij Emile Roemer (SP) bedoelde. "Maar ik ga er alles aan doen om dat te voorkomen. Dat is heel slecht nieuws voor Nederland", aldus Rutte.

Kijkers wijzen Samsom als winnaar aan

Kijkers van het lijsttrekkersdebat van het tv-programma Knevel&Van den Brink hebben donderdagavond PvdA-leider Diederik Samsom aangewezen als winnaar. Hij kreeg 40 procent van de stemmen, en liet daarbij VVD-leider Mark Rutte achter zich (23 procent).

D66-leider Alexander Pechtold kreeg 12 procent van de stemmen, Emile Roemer (SP) 11 procent, Geert Wilders (PVV) 10 procent en Sybrand Buma (CDA) 4 procent.

Samsom werd afgelopen zondag na het eerste tv-debat ook als winnaar aangewezen.

Kijkers wijzen Samsom als winnaar aan
Kijkers wijzen Samsom als winnaar aan (Foto: ANP)

Voedselprijs stijgt met 10 procent in maand

De voedselprijzen in de wereld zijn in juli met 10 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldbank die donderdag zijn gepubliceerd.

De prijs van mais en sojabonen is naar recordhoogte gestegen door ongekende perioden van droogte en hitte in de Verenigde Staten en Oost-Europa, aldus de Wereldbank.

De schatting van de prijsstijgingen door de Wereldbank valt hoger uit dan die van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Die organisatie meldde enkele weken geleden dat de prijs in juli met 6 procent was gestegen.

Alonso hoopt op regen op Spa

Ferrari-coureur Fernando Alonso hoopt dat er in de Grand Prix van België op Spa-Francorchamps regen zal gaan vallen. Hierdoor zal de Ferrari beter mee kunnen komen dan onder droge omstandigheden, zo verklaarde de kampioenschapsleider aan Autosport.

"Het is lastig om van tevoren al een voorkeur voor een bepaald type weer uit te spreken, maar kijkende naar hoe het kampioenschap tot op heden verlopen is, denk ik dat het voor ons het beste zou zijn als het zondag regent. Droge omstandigheden zijn namelijk vooral gunstig als je een competitieve auto hebt, want als het droog is steken er minder verrassingen de kop op. Beschik je over een snelle auto, dan is de kans dus erg groot dat je op het podium terechtkomt als de race onder normale en droge omstandigheden verreden wordt."

Alonso leidt momenteel het wereldkampioenschap met een voorsprong van veertig punten op zijn naaste concurrent. Het lijkt erop dat hij dit weekend punten in zal gaan leveren, want de verwachting is dat alleen op vrijdag wat hemelwater zal gaan vallen. Zaterdag en zondag lijken droog te blijven.

Carroll op huurbasis van Liverpool naar West Ham

Andy Carroll speelt komend seizoen voor West Ham United. De Londense club huurt de 23-jarige spits voor een jaar van Liverpool. Daarnaast heeft de promovendus een optie tot koop bedongen.

Liverpool nam Carroll vorig seizoen voor een clubrecord over van Newcastle United, maar op Anfield Road kon de boomlange aanvaller de hoge verwachtingen geen moment inlossen. Bij West Ham hoopt de veelvuldig bekritiseerde Caroll een nieuwe start te maken.

"Het is geweldig om hier bij West Ham te zijn en ik kan niet wachten om te beginnen", zegt de Engels international. "Ik hoop dat ik veel goals kan gaan maken." Carroll noemde de aanwezigheid van trainer Sam Allardyce doorslaggevend voor zijn komst. De twee kennen elkaar nog van Newcastle United.

Martina grijpt naast eindzege 200m

Churandy Martina heeft in de Diamond League naast de eindzege op zijn favoriete 200 meter gegrepen. De winst in het klassement ging naar de Jamaicaan Nickel Ashmeada.

Martina eindigde in Zürich als zesde in een tijd van 20,62 seconden, terwijl Ashmeada met een tijd van 19,85 tweede werd. Dit was genoeg voor de Jamaicaan om onze landgenoot in het klassement te passeren.

Usain Bolt wist de wedstrijd in Zürich in een tijd van 19,66 seconden te winnen. Hij startte echter niet op de 100 meter, die in een tijd van 9,76 seconden werd gewonnen door zijn landgenoot Yohan Blake. Hij bleef Nesta Carter (9,95) en Ryan Baily (9,97) voor. Tyson Gay werd gediskwalificeerd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.