[Vuelta] Rodriguez steviger in leiderstrui na ritzege

Peterselieman

Joaquin Rodriguez heeft zijn leidende positie in de Ronde van Spanje verstevigd. De Spanjaard, rijdend voor Katusha, won donderdag de twaalfde etappe met aankomst op de korte, maar zeer steile Mirador de Ézaro. Zijn voornaamste concurrent Alberto Contador (Saxo Bank) gaf acht seconden prijs.

Ook Gesink kwam op de twee kilometer lange slotklim, met een gemiddeld stijgingspercentage van dertien procent, goed voor de dag. Hij finishte vlak achter Alejandro Valverde op twintig seconden als vierde. In het klassement staat de Varssevelder stevig op de vijfde plaats. Zijn achterstand op leider Rodriguez bedraagt 2.59 minuten.

Vier vluchters hadden in de rit van Vilagarcia de Arousa naar Mirador de Ézaro over 190 kilometer lange tijd zicht op de dagzege. Amaël Moinard, Mikel Astarloza, Kevin de Weert en Cameron Meyer pakten een maximale voorsprong van ruim zeven minuten, die pas in de laatste vijftig kilometer snel begon af te brokkelen.

Astarloza hield van de koplopers het langste stand, maar op een versnelling van Rodriguez en Contador had ook de renner van Euskaltel geen antwoord. Met een venijnige jump maakte Rodriguez in de laatste halve kilometer het verschil. Eerder schreef hij al de zesde etappe met aankomst in Jaca op zijn naam.

Christopher Froome kreeg een gevoelige tik. De Brit volgt in het algemeen klassement al op 51 seconden. Het verschil tussen Rodriguez en Contador in de stand bedraagt dertien tellen. Met Gesink (vijfde), Laurens ten Dam (negende) en Bauke Mollema (tiende) staan er nog altijd drie Nederlanders in de top tien.