Real Madrid wint Spaanse Supercup

Real Madrid heeft de eerste prijs van het seizoen te pakken. Voor het eerst in vier jaar en vier maanden werd Barcelona verslagen en daarmee de Supercopa gewonnen.

Real Madrid had de taak een 3-2 achterstand weg te werken. Deze was een week eerder opgelopen in Camp Nou, waar Barcelona heer en meester was. Woensdagavond was het anders. De Koninklijke was de bovenliggende partij.

Zeker in de eerste helft leek het doel van Victor Valdes wel een schiettent. Het was aan de doelman van Barça te danken dat de schade werd beperkt door twee tegendoelpunten. Lionel Messi was onzichtbaar, maar zorgde er met een vrije trap op slag van rust voor dat Barcelona met weer wat hoop de kleedkamer opzocht.

Sterke eerste helft Real
Met aankoop Luka Modric nog op de bank kwam Real Madrid na elf minuten op voorsprong. Gonzalo Higuaín profiteerde optimaal van een grote fout van Javier Mascherano. De Argentijnse verdediger zat mis bij een diepe bal, waarna Higuaín Valdes kansloos liet. Even hiervoor had de spits van Real Madrid al een gigantische kans gemist.

De openingstreffer gaf de thuisploeg vleugels. Barcelona kroop na ruim een kwartier langzaam uit haar schulp, maar kreeg toen hard de deksel op de neus. Slordig balverlies in de aanval stond aan de basis van de 2-0. In de omschakeling was Real er razendsnel uit. Gerard Pique stond niet goed op te letten en zag Cristiano Ronaldo scoren.

Messi geeft Barca hoop
In de minuten die volgden kreeg Real Madrid kans na kans. In de 28ste minuut leek Ronaldo op weg naar de 3-0. De zwak spelende Adriano haalde hem naar de grond en kon met rood vertrekken. Met een 2-0 achterstand, een man minder en een veel beter Real leek het een onmogelijke taak voor Barcelona om de eerste prijs van het seizoen nog binnen te slepen.

Zonder dat de ploeg van Tito Vilanova ook maar een kans had weten te creëeren wist het toch de aansluitingstreffer te publiceren. Messi krulde een vrije trap vanaf dertig meter in de hoek: 2-1.

Doordat Barcelona achter stond en dus 'moest komen', werd er in de tweede helft het bekende kat en muis-spelletje gespeeld. Real Madrid wachtte op de fout van Barca en wilde via de counter de score verder uitbreiden. Qua amusementswaarde ging het er in de tweede helft dan ook ver op achteruit. Kansen kwamen er nog wel. Luis Pedro was nog dichtbij de gelijkmaker, maar hij stuitte op Iker Casillas. Aan de andere kant liet Higuain het na om de wedstrijd te beslissen.

Debutanten
Terwijl Alexandre Song zijn debuut maakte voor Barcelona en Modric dat deed voor Real Madrid zette de ploeg van Vilanova met een man minder nog aan. Maar met een man minder kon Barcelona niet meer gevaarlijk worden in de slotfase en is de eerste prijs van het seizoen voor Real Madrid. Het is de eerste overwinning van José Mourinho in Santiago Bernabeu, en daarmee pakt hij de Spaanse Supercup.