Nederlanders willen gratis cultureel erfgoed

anoniem_22072019025900

Een meerderheid van 91 procent van de Nederlanders vindt dat het cultuurhistorisch erfgoed in Nederland goed behouden moet worden. Toch is zo'n vijftig procent van de Nederlanders niet bereid jaarlijks voor de bescherming van dat erfgoed te betalen. Dat blijkt uit representatief onderzoek van TNS NIPO voor Natuurmonumenten.

Cultuurhistorie blijkt vooral populair bij ouderen, laat de natuurorganisatie donderdag op basis van het onderzoek onder duizend respondenten weten. Van alle ondervraagden had 36 procent minstens vijf euro per jaar over voor het behoud van historische kastelen, landhuizen, parken, forten en boerderijen.

Ruim acht op de tien mensen willen dat erfgoed toegankelijk blijft voor publiek. Vier van de tien vinden tegelijkertijd dat monumenten zichzelf financieel moeten onderhouden en een herbestemming moeten krijgen. In de praktijk gaan herbestemming en een publieksfunctie niet goed samen, waarschuwt directeur van Natuurmonumenten Jaap de Graeff.

Uit het onderzoek bleek verder dat Groningers in vergelijking met andere provincies hun erfgoed het vaakst bezoeken. Natuurmonumenten liet de enquête houden ter gelegenheid van de Cultuur Monumenten Maand in september.