Asielzoekers vermist na schipbreuk

Redactie

Een patrouillevaartuig van de Australische marine en een koopvaardijschip hebben donderdag ten zuidwesten van Java 22 asielzoekers gered die in zee terecht waren gekomen toen hun boot zonk. Een vliegtuig heeft nog meer drenkelingen in zee zien liggen, meldt de Australische dienst voor veiligheid in de scheepvaart AMSA.

De gezonken boot had ongeveer 150 asielzoekers aan boord. Een opvarende meldde woensdag dat het vaartuig in problemen was.

Australië is een populaire bestemming voor Aziatische vluchtelingen. Velen wagen de hachelijke oversteek van Indonesië naar het Australische Christmas Island. Om de toestroom enigszins af te remmen wil Australië de asielzoekers in kampen in Papoea Nieuw-Guinea en Nauru opvangen. Volgens de Australische minister van binnenlandse zaken Jason Clare proberen mensensmokkelaars nog zoveel mogelijk mensen op boten naar Australië te zetten voordat het eerste tentenkamp in Nauru in september geopend wordt. Alleen deze maand al meldden zich negentienhonderd asielzoekers in Australië.