FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 juli 2012

'Sturridge heeft mogelijk hersenvliesontsteking'

Chelsea-spits Daniel Sturridge heeft mogelijk hersenvliesontsteking. Dat meldt de BBC dinsdag. De Engelsman werd afgelopen weekeinde ziek en werd in een ziekenhuis onderzocht op die ziekte. Het is nog niet bekend hoe ernstig de ziekte van de 22-jarige is. Chelsea-manager Roberto di Matteo verschaft daar woensdag meer duidelijkheid over.

Sturridge was opgenomen in de selectie voor de Britse ploeg die op de Olympische Spelen uitkomt. Het is ook nog niet duidelijk of hij daarvoor af moet zeggen.

Er zijn verschillende soorten van hersenvliesontsteking. In het ergste geval kan een besmetting leiden tot blijvende invaliditeit of zelfs de dood. Van de goedaardigere varianten kan een patiënt volledig herstellen.

'Zonnepanelen subsidie-site' slecht bereikbaar

Mensen die een subsidie willen aanvragen voor nieuwe zonnepanelen kunnen tijdelijk een formulier downloaden en die per e-mail of post indienen. De maatregel is genomen, omdat de website via welke de aanvragen moeten worden gedaan zeer slecht bereikbaar is, meldt de verantwoordelijke voor de subsidieverlening, Agentschap NL.

Sinds maandag is een nieuwe subsidieregeling voor de aanschaf van zonnepalen van kracht. Maandag bleek echter de website waar de subsidie van maximaal 650 euro kan worden aangevraagd slecht te bereiken is.

Agentschap NL stelt er alles aan te doen de site zo snel mogelijk weer open te stellen. Tot die tijd kan via de eigen site van het agentschap het formulier worden gedownload.

Particulieren die zonnepanelen aanschaffen om in hun eigen energiebehoefte te voorzien, kunnen vijftien procent van het aankoopbedrag terugkrijgen. In totaal is er dit jaar voor de subsidie en de uitvoering van de regeling 22 miljoen euro beschikbaar. Daarmee kunnen zeker dertigduizend aanvragen worden gehonoreerd, aldus het agentschap.

BREIN 'vergeet' proxies bij Pirate Bay-claim

Veel minder Nederlanders surfen de laatste tijd naar de website The Pirate Bay. Dat meldt althans auteursrechtenorganisatie Stichting BREIN dinsdag. Brein baseert zich hierbij op de meetgegevens van Alexa. Niet alleen zijn die metingen per definitie inaccuraat, ze meten ook niet het aantal bezoekers dat via proxies naar The Pirate Bay surft.

De rechtbank in Den Haag oordeelde eerder in een door BREIN aangespannen zaak dat XS4ALL, Ziggo, Tele2, UPC, KPN en T-Mobile, die samen negentig procent van de markt bedienen, de toegang tot The Pirate Bay moeten blokkeren. Klanten van de providers zouden door muziek, films of games uit te wisselen via de torrentsite auteursrechten schenden.

Uit de lijst van Nederlands meest bezochte sites van webanalistensite alexa.com blijkt dat sinds eind mei The Pirate Bay is gedaald van plek 26 naar plaats 223. De providers zijn het overigens niet eens met de uitspraak en hebben beroep aangetekend. Dit is exclusief bezoeken via de vele duizenden proxies en de turbo mode in de browser Opera, waarmee The Pirate Bay gewoon beschikbaar is.

BREIN meldt dinsdag verder de eerste zes maanden van dit jaar 320 illegale sites ontoegankelijk te hebben gemaakt. De sites zouden structureel gebruikmaken van illegaal aanbod van films, televisieseries, muziek, boeken en games. Bij de 320 platgelegde illegale sites zaten ook 72 proxies, centrale computers die tussen de computers van de bezoekers en internet zitten, voor omzeiling van de gerechtelijke blokkering van The Pirate Bay.

De organisaties deed ook 4227 'interventies' op veilingsites waarbij meer dan twintigduizend advertenties voor illegale kopieën van boeken, games, films, televisieseries en muziek werden verwijderd. Daarnaast werden twintig mensen aangesproken op handel in illegale kopieën.

Het feit dat Brein zich baseert op cijfers van Alexa geeft aan dat ze óf weinig verstand van zaken hebben, óf dit een mooie manier vinden om de opdrachtgevers uit de entertainmentindustrie meer geld uit de zak te kloppen.

Downloaden via the Pirate Bay is in het geheel niet afgenomen, zo berekende de UvA recentelijk al.

Update:
BREIN-propaganda even van de juiste feiten voorzien.


1 oude iPod is 8 miljard waard!

'Nationale Politie per 1 januari'

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) wil de Nationale Politie beslist per 1 januari komend jaar invoeren. "De politie heeft duidelijkheid nodig", zei hij dinsdag in de Senaat. Die stemt volgende week dinsdag over de invoering.

Dat hij nog in zo'n laat stadium met aanpassingen is gekomen, nadat zijn wetsvoorstel al door de Tweede Kamer werd aanvaard, is niet goed gevallen in de Eerste Kamer. Opstelten beloofde ze echter wel zo snel mogelijk aan te brengen, al zullen ze dan misschien niet tegelijk met de Nationale Politie op zich worden ingevoerd.

Het lijkt erop dat Opstelten wel een meerderheid zal binnenhalen, al is nog niet duidelijk hoe breed die wordt.

'Nationale Politie per 1 januari'
'Nationale Politie per 1 januari' (Foto: ANP)

Wilders: schoon schip maken blijkbaar nodig

Het opstappen van Wim Kortenoeven en Marcial Hernandez uit de PVV-fractie toont aan dat de PVV schoon schip moet maken. Dat zei PVV-leider Geert Wilders dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Hernandez en Kortenoeven lieten dinsdag nadat Wilders zijn partijprogramma presenteerde weten de PVV-fractie te verlaten. "Ik vind dit heel triest, niet chique om te doen", aldus Wilders. De PVV-leider houdt vol te vermoeden dat de PVV'ers zijn opgestapt omdat ze vrezen geen hoge positie op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen te hebben gekregen.

De twee opgestapte PVV'ers stelden zich als PVV-Kamerlid vele vernederingen te moeten hebben laten welgevallen van Wilders en het 'politburo' om hem heen. Zo zouden ze via de media hebben moeten vernemen dat Wilders de Catshuisbesprekingen had afgebroken.

Wilders gaf in Nieuwsuur toe dat de beslissing de stekker uit de onderhandelingen te trekken zonder de fractie was genomen. Maar direct nadat Wilders de onderhandelingen had verlaten, zou de fractie bijeen zijn geroepen.

De PVV-leider gaf verder aan dagelijks fouten te maken. "Ik maak iedere dag fouten, maar het is onjuist om te zeggen dat de PVV niet zou deugen."

Sylvie bijna paranoïde door paparazzi

Sylvie van der Vaart wordt zowat paranoïde door de paparazzi. Haar verblijf in Saint-Tropez met echtgenoot Rafael van der Vaart wordt uitgebreid in beeld gebracht door fotografen. Dat geeft haar een ongemakkelijk gevoel.

"Geen idee hoe ze het flikken, maar er bleven foto's in de media verschijnen", schrijft ze in haar column in Grazia. "Samen op het steigertje, zoenend in de zee, lopend in en uit het water. Op een gegeven moment denk je: nu zal het toch wel klaar zijn? Nee hoor."

"Je zou er paranoïde van worden", besluit ze. "Omdat je de fotografen niet ziet, weet je nooit of ze je begluren. Peuter dan maar eens in je neus!"

Eeuwenoude kaart van Amerika ontdekt

Duitse onderzoekers zijn bij toeval op een eeuwenoude kaart van Amerika gestuit. Het gaat om een kaart van Martin Waldseemüller, de man die het continent zijn naam gaf.

De Ludwig Maximilians Universität in München liet dinsdag weten dat medewerkers van de universiteitsbibliotheek de kaart, die uit de zestiende eeuw stamt, vonden tussen de pagina's van een boek uit de negentiende eeuw. Het is slechts een van de vijf bestaande exemplaren van de kaart, die zo kan worden gevouwen dat hij een globe vormt.

Waldseemüller meende dat de Italiaanse verkenner Amerigo Vespucci, en niet Christoffel Columbus, de eerste Europeaan was die Amerika ontdekte. Hij noemde het continent naar Vespucci.

Uitslagen oefenduels 3 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Hollandia T AZ
Boymans (2), Berghuis (2), Gorter, Maher, Falkenburg, Ondaan, Luckassen
1-9
VV Siddeburen FC Groningen
Texeira (2), De Leeuw, Ajilore, Kostic, Van Moorsel, Ivens, eigen doelpunt
0-8
Kootstertille SC Cambuur
Schokker (2), J. De Vries, Diemers, Ozturk, Dijkstra, Barto
0-7
SETA FC Emmen
Mamedov (5), Almubaraki (4), Ter Heide (4), Velda (3), Almeida (3), Maynard (2), Rojer (2), Weghorst (2), De Groot, De Wit, De Visscher
0-28

'Arafat stierf aan vergiftiging met polonium'

De Palestijnse leider Yasser Arafat is in 2004 mogelijk overleden door vergiftiging met polonium. Met die verklaring kwam de Arabische nieuwszender al-Jazeera dinsdag. De omroep liet een gerenommeerd Zwitsers instituut voorwerpen van Arafat onderzoeken, waaronder zijn tandenborstel en de kenmerkende 'Palestijnse sjaal', de keffiyeh.

"We hebben een onverklaarde verhoogde hoeveelheid niet-natuurlijk polonium-210 gemeten op de eigendommen van Arafat", zei de directeur van het instituut. Het polonium zat waarschijnlijk in zijn lichaam en kwam via bloed, zweet, speeksel en urine op de voorwerpen terecht.

Wie Arafat zou hebben vergiftigd, meldde al-Jazeera niet.

Genoeg geld voor voltooiing film River Phoenix

De speelfilm Dark Blood wordt eindelijk voltooid. Na het plotselinge overlijden in 1993 van de 23-jarige hoofdrolspeler River Phoenix werd de productie stilgelegd. Nu heeft de Nederlandse regisseur George Sluizer via crowdfunding de benodigde vijftienduizend euro bemachtigd waarmee hij de film af denkt te kunnen maken.

De donaties kwamen vanuit de hele wereld, van de Verenigde Staten tot Tasmanië, laat Cinecrowd weten. De vijftienduizend euro dragen bij aan het bekostigen van de kostbare postproductie.

Dark Blood, met naast Phoenix ook Jonathan Pryce en Judy Davis in de hoofdrollen, gaat over de eenzame weduwnaar Boy, de rol van Phoenix. Hij woont als kluizenaar in de woestijn van Arizona op een plek waar kernbommen worden getest en wacht geduldig op het einde van de wereld. Als een pasgetrouwd stel bij hem autopech krijgt, gijzelt hij de tortelduifjes. De man kan hem gestolen worden, maar met de vrouw wil hij een nieuwe, betere wereld stichten.


Genoeg geld voor voltooiing film River Phoenix (Foto: Novum)

Terminal keert terug naar Modern Warfare 3

Er ging al een tijdje het gerucht dat de speelkaart uit Modern Warfare 2, genaamd Terminal, misschien wel zijn opwachting zou maken in Modern Warfare 3. De kogel is door de kerk: Infinity Ward heeft onlangs bevestigd middels een tweet dat de populaire map naar de MW3 komt. 

Over een weekje weten we de exacte releasedatum. Mark Rubin, executive producer van Infinity Ward heeft dat kort daarna gemeld. Verwacht wordt dat de kaart gratis wordt voor alle gebruikers, maar wel dat de Xbox 360 het een maand eerder dan andere consoles zal krijgen.

 

Conferentie over wapenhandel van start

In New York is dinsdag de conferentie over het verdrag inzake de wapenhandel van start gegaan. Er wordt al sinds 2006 overleg gevoerd over de voorwaarden voor het verdrag, dat de eerste juridisch bindende overeenkomst over de regulering van de internationale wapenhandel moet worden. De komende vier weken moeten de laatste puntjes op de i worden gezet.

De wereld heeft veel voortgang geboekt op het gebied van regulering van massavernietigingswapens, zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, maar als het gaat om conventionele wapens is er nog werk te verzetten. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties moet het verdrag goedkeuren.

De Amerikaanse oud-president George Bush was een tegenstander van het verdrag, maar de regering van huidig president Barack Obama heeft zi ch wel een voorstander verklaard.

Game of Thrones-MMO heet Seven Kingdoms

De Game of Thrones-MMO gaat Game of Thrones Seven Kingdoms heten. Dit heeft Bigpoint bekendgemaakt. Game of Thrones Seven Kingdoms zal een free-to-play browser based role-playing game zijn. De trailer wordt voor het eerst op Comic-Con vertoond.

Game of Thrones Seven Kingdoms is geïnspireerd door de immens populaire HBO-televisieseries en niet op de boeken van George R.R. Martin. De game speelt in seizoen 2 af van de televisieseries en Bigpoint wil dat de spelers alle grote en indrukwekkende momenten van seizoen 2 van Game of Thrones meemaken in Game of Thrones Seven Kingdoms.

GoT

Bedrijven: stoppen met JSF kost duizenden banen

Stoppen met het JSF-project kost Nederland op korte termijn honderden en vanaf 2016 duizenden banen. Het project schrappen levert geen bezuiniging op, maar vernietigt juist werkgelegenheid en miljarden euro's aan omzet, stelt Nifarp, het samenwerkingsverband van de Nederlandse bedrijven die bij JSF-opdrachten zijn betrokken.

Dinsdag werd bekend dat de PvdA wil dat Nederland uit het JSF-project stapt. Kamerlid Angelien Eijsink zei dinsdag dat de PvdA heeft besloten een motie in te dienen om de beoogde opvolger van de F-16 niet aan te schaffen. Daarmee ontstaat een Kamermeerderheid tegen het doorgaan van het miljardenproject.

Het Nifarp laat dinsdagavond in een reactie weten verontwaardigd te zijn over het voornemen een motie tegen het JSF-project aan te nemen. Voor welk Kamerbesluit of -motie dan ook bestaat op dit moment geen enkele noodzaak, aldus het samenwerkingsverband. "Dit is pure verkiezingsretoriek die de banen van honderden mensen in gevaar brengt", zegt Nifarp-voorzitter Erick Vink.

In Nederland zouden momenteel ongeveer 1250 mensen werken aan projecten voor de F-35, de typeaanduiding van het toestel. Het Nifarp noemt het onbegrijpelijk dat in deze tijd van crisis en oplopende werkloosheid politieke partijen de stekker uit 'keiharde werkgelegenheid' willen trekken. "En dat terwijl er momenteel geen enkele aanleiding is voor zo'n drastisch besluit."

De Nederlandse overheid en bedrijven hebben volgens Nifarp samen circa een miljard euro in F-35-werk geïnvesteerd. "Nu al heeft dat een miljard euro aan opdrachten opgeleverd, terwijl er voor vijf miljard euro aan raamcontracten op stapel staat. De totale omzet die Nederlandse bedrijven uit productie kunnen halen, bedraagt ongeveer negen miljard euro. Voor onderhoud staat het dubbele in de planning. Het totaal aantal Nederlandse banen per jaar bedraagt dan ruim zesduizend en dat tientallen jaren lang."

Nederland heeft twee JSF-testtoestellen aangeschaft. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) wil dat snel groen licht wordt gegeven voor de aankoop van de nieuwe straaljagers. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de JSF.

[WBD] Tsonga door naar kwartfinales

Jo-Wilfried Tsonga heeft o het gras van Wimbledon de kwartfinales bereikt. De als vijfde geplaatste Fransman versloeg de Amerikaan Mardy Fish met 4-6, 7-6, 6-4 en 6-4.

Bij de laatste acht moet Tsonga het opnemen tegen Philipp Kohlschreiber. De Duitser was de Amerikaan Brian Baker met 6-1, 7-6 en 6-3 de baas.

Ook Florian Mayer (31) bereikte de laatste acht. De Duitser verraste Richard Gasquet (18) uit Frankrijk met 6-3, 6-1, 3-6 en 6-2. Mayer treedt woensdag in de kwartfinale aan tegen Novak Djokovic.

Terug in de tijd met Forza 4

Ondanks de continue nieuwsstroom over Forza Horizon, wordt er toch nog even een DLC-pakket voor Forza Motorsport 4 uitgebracht. Het pakket heeft de toepasselijk naam July Car Pack meegekregen en is vanaf vandaag te downloaden en kost 560 Microsoft-punten.

In de DLC zitten (in chronologische volgorde) de volgende auto's: de 1952 Hudson Hornet, 1954 Jaguar XK120, 1956 Lotus Eleven, 1973 AMC Gremlin X, 1995 RUF CTR2, 1998 Aston Martin V8 Vantage V600, 2011 McLaren 59 GT MP4-12C GT3, 2012 Spyker C8 Aileron, 2012 Ascari KZ1R en 2012 Mercedes-Benz SLK55 AMG.

Negen skeletten gevonden in West-Friese dijk

In de Westfriese Omringdijk in het Noord-Hollandse Oosterleek zijn tot nog toe negen skeletten van volwassen mensen en kinderen gevonden uit vermoedelijk de veertiende eeuw. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) spreekt dinsdag over een spectaculaire archeologische vondst.

De vondsten werden gedaan nadat tijdens afrondende dijkversterkingswerkzaamheden vorige week muren van huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw werden gevonden. Bij daaropvolgend archeologisch onderzoek werd een skelet aangetroffen. Volgens het hoogheemraadschap zorgde vooral de vreemde ligging van het hoofd, dat bij het bekken lag, voor gefronste wenkbrauwen van de archeologen.

Vermoedelijk lag er echter op de vindplaats een binnendijkse begraafplaats van Oosterleek. Daarop duidt althans de vondst van resten van houten huizen uit de twaalfde of dertiende eeuw. "Het gaat om systematische christelijke begravingen, de doden liggen namelijk met het gezicht naar het oosten", aldus het hoogheemraadschap.

Ook is een muur van grote bakstenen die in de middeleeuwen werden gebruikt gevonden. De muur hoorde mogelijk bij een oud gebouw.

Het oude dorp werd in de vijftiende eeuw door de zee verzwolgen. De dijk is destijds weliswaar verplaatst, maar het binnendijkse deel van het kerkhof bleef gewijde grond, aldus het HHNK. Tot in de zeventiende eeuw werden er de doden begraven.

Het onderzoek naar de huizen en skeletten wordt deze week afgerond.

Blizzard ontkent bannen van Linux-gamers

Blizzard onkent dat zij spelers bannen voor het spelen van Diablo III op een pc die draait op het besturingsprogramma Linux. Onlangs verschenen er op het Diablo III-forum verschillende claims dat Linux-gebruikers geband zijn.

Blizzard legt nadruk op het feit dat de verbannen gebruikers niet geband zijn vanwege Linux, maar omdat zij valsgespeeld hebben in Diablo III. De spelers proberen nu door troubleshooting hun gelijk te krijgen. "Although our games are often playable on a lot of unsupported hardware and software configurations, these same setups will often block the system survey from completing its job.'' Dit kan ervoor zorgen dat het anti-cheat systeem Linux niet herkent en het als een hack ziet.

Blizzard gaf de volgende verklaring en ontkent dat het een probleem is: "We've extensively tested for false positive situations, including replicating system setups for those who have posted claiming they were banned unfairly. We've not found any situations that could produce a false positive, have found that the circumstances for which they were banned were clear and accurate, and we are extremely confident in our findings. Playing the game on Linux, although not officially supported, will not get you banned - cheating will."

'Te snelle' student moet betalen

Voor studenten die te lang over hun studie doen is er de langstudeerboete, maar ook studenten die hun studie sneller dan gebruikelijk afronden, kunnen hiervoor de rekening gepresenteerd krijgen. Dat overkwam de 22-jarige Duitse student Marcel Pohl, aldus de NOS.

De Hochschule für Ökonomie in Essen eist 3000 euro van de student, omdat de onderwijsinstelling naar eigen zeggen collegegeld is misgelopen. Pohl, die de claim in eerste instantie niet kon geloven,  weigert dat te betalen en heeft een advocaat in de arm genomen. De advocaat vindt de claim onterecht. "We zijn altijd tegen studenten die er lang over doen. Maar als iemand snel klaar is, moet je nu ineens betalen."

De snelle student rondde zijn studie niet in de nominale elf, maar in slechts drie semesters af. Hij kon deze prestatie neerzetten door aantekeningen uit te wisselen met medestudenten, die in hetzelfde tijdsbestek andere colleges volgden.

[WBD] Kerber klopt Lisicki op Wimbledon

Angelique Kerber heeft na een spannend duel de halve finale op Wimbledon bereikt. De als achtste geplaatste Duitse sloeg haar landgenote Sabine Lisicki (15) in drie sets naar huis: 6-3, 6-7 (7), 7-5. Voor Kerber is het de eerste keer dat ze de laatste vier haalt in Londen. Lisicki, die in de vierde ronde afrekende met Maria Sharapova, stond vorig jaar nog in de halve eindstrijd.

Kerber won de eerste set makkelijk, maar vond in het tweede bedrijf een strijdlustiger Lisicki tegenover zich. Die hield de punten korter en nam vaak nadrukkelijker het initiatief. Toch was er uiteindelijk een tiebreak nodig, die Lisicki met 9-7 naar zich toe trok. In de derde set serveerde Lisicki op 5-3 voor de winst, maar vervolgens zette Kerber een eindsprint in.

Ajax meldt zich weer voor Narsingh

De strijd om Luciano Narsingh lijkt nu echt losgebarsten te zijn. Volgens Voetbal International heeft Ajax zich opnieuw bij sc Heerenveen gemeld om de aanvaller over te nemen. Ook PSV zit achter de tweevoudig international aan.

Ajax deed al een poging om Narsingh op te halen, maar het bod van drie miljoen werd door de Friezen resoluut van de hand gewezen. sc Heerenveen wil minimaal vijf miljoen euro voor de aanvaller vangen.

De Amsterdamse formatie hoopt met deze 'move' PSV, dat ook pogingen onderneemt om Narsingh aan te trekken, de pas af te snijden. Frank de Boer, trainer van de Amsterdammers, ziet in de aanvaller een ideale toevoeging voor zijn 4-3-3-systeem.

Debat over asielkinderen leidt niet tot compromis

De asielaanvragen van zevenhonderd kinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn, worden niet opnieuw beoordeeld. Dat is de uitkomst van een debat dat dinsdag in de Tweede Kamer werd gevoerd.

Even leek het erop dat er met het CDA een meerderheid was om minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) de aanvraag opnieuw te laten beoordelen op het zogenoemde wortelingscriterium. Daarop klonk een 'Halleluja' uit de mond van GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi, die zich sterk maakt voor de asielkinderen die met hun familie al meer dan acht jaar in Nederland verblijven.

Dibi bleek echter te vroeg te hebben gejuicht; er bleek sprake van een misverstand. Het CDA had steun uitgesproken voor een voornemen van Leers. De minister bekijkt opnieuw de dossiers van zevenhonderd jongvolwassenen die in Nederland zijn gekomen als alleenstaande minderjarige vreemdeling (AMV). Bij die dossiers weegt Leers het door hem genoemde 'lokale belang' mee, wat door andere partijen 'worteling' wordt genoemd.

ChristenUnie en PvdA, initiatiefnemers van de wet voor asielkinderen, dachten samen met voorstanders van de wet D66 en GroenLinks, dat de zevenhonderd asielkinderen werden bedoeld in plaats van de zevenhonderd ex-AMV'ers. Asielkinderen hebben wel familie en zitten vaak nog met hun ouders in een lopende asielprocedure.

Leers is geen voorstander van een generaal pardon voor deze kinderen of een uitzettingsstop totdat de wet is behandeld. "Het is niet in het belang van de kinderen, die zijn toe aan een snelle procedure en met een stop wordt die procedure stilgelegd." Ook zei Leers te vrezen voor een aanzuigende werking van de wet.

De Tweede Kamer stemt donderdag met een hoofdelijke stemming over de uitzettingsstop. Dinsdag bleek echter al dat voorstel wordt verworpen door de Kamer.

[Tour] Tjallingii breekt heup bij valpartij

Maarten Tjallingii heeft bij een valpartij in de derde etappe van de Tour de France zijn heup gebroken. Hij wordt vanavond nog vanuit Frankrijk naar Amersfoort overgevlogen om daar naar het ziekenhuis te gaan. Voor de Rabobankploeg is dit een aderlating, omdat hij de kopmannen in de eerste week bij moest staan.

Tjallingii was betrokken bij een van de vele valpartijen die in de etappe van vandaag plaatsvonden. Hij haalde de streep en was toen op Twitter nog optimistisch over zijn kansen om de Tour de vervolgen. "Ik kwam hard terecht op mijn linkerheup. Hopelijk is het alleen spierpijn."

Vriendin Ben Saunders scoort weer musicalrol

Keet! heeft weer een musicalrol te pakken. De blondine, die werd geboren als Yvonne Coldeweijer, is vanaf begin september als Glinda te zien in Wicked. Ze neemt de hoofdrol over van Chantal Janzen, die zich gaat voorbereiden op haar volgende project. Dat bevestigt producent Stage Entertainment.

"Van alle musicals die ik ooit gezien heb, is Wicked voor mij de mooiste tot nu toe", jubelt Coldeweijer. "De rol van Glinda is mij op het lijf geschreven, dus ik kijk erg uit naar mijn musicaldebuut."

Coldeweijer, de vriendin van zanger Ben Saunders, was al in verschillende musicals van de Efteling te zien. Sinds 2010 is Keet! het gezicht van Telekids. De titelsong van het kinderprogramma, Big Splash, was haar eerste single.

Keet! heeft de eerste repetities inmiddels achter de rug. "Ik ben al vier weken aan het repeteren en het is echt heftig, maar het levert zo veel op en het is echt heel leuk", zei ze dinsdagavond in RTL Boulevard. "Ben is heel trots en hij helpt me ook. Hij weet hoe hard ik hiervoor heb gewerkt. We gaan nog wel even weg. Dat moet ook wel, want het wordt een hele drukke tijd."

Chantal Janzen, die vanaf november te zien was als Glinda, zwaait op 29 juli af. Ze gaat zich voorbereiden op de Hazes-musical Hij Gelooft in Mij, die vanaf november te zien is. De rol van Glinda wordt na Janzens vertrek gedeeld door Keet! en Céline Purcell, die al alternate is.

Van der Garde naar City Racing Rotterdam

Giedo van der Garde zal op 26 augustus deel gaan nemen aan City Racing in Rotterdam. De Nederlander zal voor de derde keer dit jaar een demonstratie geven met de Caterham Formule 1-auto en voor de eerste keer is dat in de Maasstad.

Van der Garde: "Al jaren volg ik City Racing Rotterdam en ben zeer blij met de uitnodiging van de organisatie. Ik zorg dat de massaal toegestroomde bezoekers niets te kort komen. Afgelopen weekend heb ik met succes al een voorproefje gegeven tijdens het Goodwood Festival in Engeland. Ik kijk er naar uit alle fans kennis te laten maken met de Caterham F1 Team en ga er een spectaculaire show van maken." De andere demonstratie die de Nederlander dit jaar gaf was in de straten van Dublin.

Naast Caterham en Van der Garde zal ook het Formule 1-team Mercedes AMG Petronas met Nico Rosberg een demonstratie gaan geven in de Maasstad. Ook zal het stuntteam van Terry Grant op 26 augustus in Nederland te zien zijn.

[Tour] Uitslagen en standen na derde etappe

Vandaag werd de derde etappe verreden in de Tour de France. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag derde etappe

# naam ploeg land tijd
1 Peter Sagan LIQ SLW 4:42.58
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.01
3 Peter Velits OPQ SLW z.t.
4 Fabian Cancellara RNT ZWI z.t.
5 Michael Albasini OGE ZWI z.t.
6 Cadel Evans BMC AUS z.t.
7 Nicolas Roche ALM IER z.t.
8 Samuel Sanchez EUS SPA z.t.
9 Bauke Mollema RAB NED z.t.
10 Vincenzo Nibali LIQ Ita z.t.
12 Wout Poels VCD NED z.t.
18 Robert Gesink RAB NED z.t.
27 Steven Kruijswijk RAB NED z.t.
60 Rob Ruijgh VCD NED z.t.
62 Laurens ten Dam RAB NED z.t.
72 Bram Tankink RAB NED +1.33
93 Pieter Weening OGE NED +3.54
111 Koen de Kort ARG NED +7.03
121 Kenny van Hummel VCD NED +7.27
123 Lieuwe Westra VCD NED z.t.
154 Johnny Hoogerland VCD NED z.t.
182 Sebastian Langeveld OGE NED +10.37
183 Karsten Kroon STB NED z.t.
184 Maarten Tjallingii RAB NED z.t.
187 Tom Veelers ARG NED z.t.
193 Roy Curvers ARG NED +16.29
194 Albert Timmer ARG NED z.t.

Algemeen klassement na derde etappe

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 14:45.30
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA z.t.
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.11
6 Denis Mensjov KAT RUS +0.13
7 Cadel Evans BMC AUS +0.17
8 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
9 Ryder Hesjedal GAR CAN z.t.
10 Andreas Klöden RNT DUI +0.19
11 Bauke Mollema RAB NED +0.21
19 Wout Poels VCD NED +0.24
22 Robert Gesink RAB NED +0.26
40 Steven Kruijswijk RAB NED +0.53
41 Rob Ruijgh VCD NED z.t.
53 Laurens ten Dam RAB NED +1.55
61 Bram Tankink RAB NED +2.52
78 Pieter Weening RAB NED +4.18
102 Koen de Kort ARG NED +7.29
107 Lieuwe Westra VCD NED +8.03
115 Johnny Hoogerland VCD NED +8.36
134 Kenny van Hummel VCD NED +10.16
173 Karsten Kroon STB NED +13.43
177 Tom Veelers ARG NED +14.51
179 Maarten Tjallingii RAB NED +15.11
189 Roy Curvers ARG NED +19.10
191 Sebastian Langeveld OGE NED +19.38
193 Albert Timmer ARG NED +22.53

Klassement groene trui na derde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan LIQ SLW 116
2 Fabian Cancellara RNT ZWI 74
3 Mark Cavendish SKY GBr 73
4 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 67
5 Matthew Goss OGE AUS 55

Klassement bolletjes trui na derde etappe

# naam ploeg land punten
1 Michael Mørkøv SAX DEN 9
2 Peter Sagan LIQ SLW 2
2 Ivan Basso LIQ ITA 2

Klassement witte trui na derde etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Tejay Van Garderen BMC USA 14:45.4
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.01
3 Rein Taaramäe COF EST +0.12
4 Peter Sagen LIQ SLW +0.13
5 Wout Poels VCD NED +0.14

Ploegenklassement na derde etappe

# ploeg land Tijd
1 Sky GBR 44:17.04
2 RadioShack LUX +0.04
3 BMC USA +0.06
4 Omega Pharma-Quick Step BEL +0.13
5 Liquigas ITA +0.29
7 Vacansoleil-DCM NED +0.50
9 Rabobank NED +1.01
22 Argos-Shimano NED +19.26

[Tour] Cavendish boos op Van Hummel

Na afloop van de tussensprint in de derde etappe van de Tour de France vandaag had Kenny van Hummel het even aan de stok met Mark Cavendish. De Brit schold de Nederlander uit.

Cavendish was van mening dat Van Hummel hem had afgesneden. "Ik weet niet waar hij het over heeft," zo zei Van Hummel na afloop van de etappe. "Ik had een plan met Kris Boeckmans. Ik zou hem inhalen, naar rechts sturen en daarna was het gewoon een vrije sprint."

"Cavendish klaagde dat ik ineens naar rechts reed, maar ik kan moeilijk over Kris heen fietsen," zo ging de renner van Vacansoleil verder. Overigens zat Van Hummel er absoluut niet mee dat Cavendish boos op hem was. "Daar heeft Hummeltje schijt aan."

Lloyd Webber wijst op racisme Songfestival

Andrew Lloyd Webber denkt dat racisme een grote invloed heeft op het Eurovisie Songfestival. De Britse componist heeft geen andere verklaring voor het geringe succes van recente 'donkere' acts, zoals de vijfde plek die de Britse Jade Ewen in 2009 behaalde. De zangeres zong een nummer waaraan de componist meeschreef.

Lloyd Webber werd destijds in Moskou gevraagd waarom hij een 'zwarte artiest' had meegebracht. "Omdat ze de meest getalenteerde artiest is die we hebben en omdat ik vind dat ze een grote ster is", luidde zijn antwoord, vertelt hij in het Britse blad Radio Times.

Ook boyband Blue, de Britse act van vorig jaar met een donkere zanger, is volgens Lloyd Webber gediscrimineerd. De componist denkt dat artiesten met een kleurtje niet kunnen winnen als je 'meer richting het oosten gaat'. Dit jaar vond het evenement plaats in Azerbeidzjan. "Volgens mij zaten er dit jaar geen zwarte mensen in het programma."

Voorlichting moet huwelijksdwang voorkomen

Een grote voorlichtingscampagne moet huwelijksdwang uit de taboesfeer halen en gedwongen huwelijken voorkomen. Er komt een mediacampagne voor jongeren, huwelijksmigranten wordt duidelijk gemaakt dat gedwongen huwelijken in Nederland strafbaar zijn en voor werknemers in de hulpverlening komen e-learningmodules beschikbaar om signalen tijdig te herkennen.

Dat zijn enkele maatregelen van een plan van minister voor Integratie Gerd Leers (CDA), minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA), dat is dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De ministers willen ook afspraken maken met onder meer ambassades en de Immigratie- en Naturalisatiedienst en gemeenten over hoe zij moeten handelen als vrouwen in hun land van herkomst worden achtergelaten.

Slachtoffers van gedwongen huwelijken zijn vaak jong en afhankelijk van hun partner of familie. De groepsdruk is volgens het kabinet groot, waardoor veel gedwongen huwelijken niet aan het licht komen. Om een beeld van het probleem te krijgen wil het kabinet uitzoeken hoe vaak zulke huwelijken worden gesloten.

In Duitsland werden in 2008 in een onderzoek 3500 gevallen van dreigende of voltrokken dwanghuwelijken gevonden. Het werkelijke aantal zou hoger zijn.

Modolo sprint naar ritwinst Oostenrijk

Sacha Modolo heeft de derde etappe van de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De Italiaan van Colnago was na 141,8 kilometer in Lienz Daniel Schorn (Team Netapp) en Francesco Gavazzi (Astana) de baas. De leiderstrui blijft in bezit van Danilo di Luca (Acqua & Sapone) die elf tellen voorsprong heeft op Steve Morabito (BMC).

De etappe, die begon in Kitzbühel, voerde het peloton over twee bergen van de eerste categorie en een van de derde. Morgen krijgen de renners drie klimmen van de tweede categorie en een van de buitencategorie voor de kiezen in de koninginnenrit. De ronde van Oostenrijk duurt nog tot en met zondag.

Jojanneke van Powned naar RTL Boulevard

Jojanneke van den Berge kruipt achter de desk van RTL Boulevard. De 32-jarige Powned-verslaggever heeft met succes een screentest afgelegd bij het entertainmentprogramma en vervangt binnenkort een week lang presentator Winston Gerschtanowitz, laat de zender dinsdag weten. Eerder op de dag werd bekend dat ze is vertrokken bij Powned.

Vanwege de vakantie van Gerschtanowitz werden eerder ook al Froukje de Both en Jan Kooijman aangetrokken om zijn honneurs een week waar te nemen. Of een van de drie na de zomer wordt toegevoegd aan het vaste presentatieteam van RTL Boulevard is nog onduidelijk. "Ze hebben in ieder geval potentie", zegt een woordvoerder.

Door het vertrek van Humberto Tan is een plekje vrijgekomen in het vaste presentatieteam van RTL Boulevard, dat nu nog bestaat uit Gerschtanowitz en Gijs Staverman.

Zwaargewonde Breda nog steeds buiten bewustzijn

Een 46-jarige man die zaterdag zwaargewond werd aangetroffen op straat in Breda, is nog steeds buiten bewustzijn. Dat meldt de politie dinsdag. Zijn toestand is stabiel. Vermoedelijk is de man slachtoffer geworden van een geweldsdelict.

De man werd zaterdagmorgen rond 05.00 uur door een voorbijganger aangetroffen in de Moeskroenstraat. Daarop werd hij direct naar een ziekenhuis gebracht. De man bleek eerder die avond in een café aan de Belcrumweg te zijn geweest, waar hij om 03.00 uur vertrok.

Door de aard van zijn verwondingen vermoedt de politie dat de man het slachtoffer is geworden van geweld. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen.

Microsoft claimt domeinnaam Xbox 8

Microsoft heeft onlangs verschillende domeinnamen geregistreerd die te maken hebben met Xbox, waaronder Xbox8.us. Het megabedrijf heeft middels een rechtsgang de namen van de Chinese Cheng Juan overgenomen. De kans is groot dat het om een bescherming van het intellectueel eigendom gaat, maar dat weerhoudt fans er niet van om over de mogelijke nieuwe naam voor de next-gen console van Microsoft te speculeren.

Het gaat hier specifiek om de domeinen XboxPhone.com, XboxTablet.com, XboxLiveTV.com, XboxCompanion.com, Xbox8.us en Xbox8.org. Verder aast Microsoft nog op de domeinnamen Xboxliverewards.com, Xboxsports.com, Xboxsmartglass.com and Xboxmusic.com. Opvallend genoeg zijn er nog geen klachten of claims binnengekomen voor Xbox8.com, die eveneens in bezit is van een Chinees.

Er zijn al een aantal mogelijke namen genoemd voor de nieuwe console van Microsoft. Onder andere Xbox 720, Xbox Loop en Project 10 zijn voorbij gekomen. Xbox Infinity zou nu wel een stuk aannemelijker lijken, omdat het symbool van oneindigheid een 8 op zijn kant is. We zullen zien.

Vijf klimmers vinden dood op Zwitserse berg

Vijf buitenlandse bergbeklimmers zijn tijdens de afdaling van de berg Lagginhorn in Zwitserland, niet ver van de grens met Italië, verongelukt. Dat heeft de Zwitserse politie dinsdag gezegd. De nationaliteit van de slachtoffers wordt waarschijnlijk pas woensdag bekendgemaakt, zei een woordvoerder.

De bergbeklimmers wisten dinsdag de top van de 4010 meter hoge berg te bereiken, maar stortten tijdens de afdaling honderden meters de diepte in. Een zesde bergbeklimmer, die vlak voor het bereiken van de top was afgehaakt, riep de hulp in van de reddingsdiensten, maar de vijf waren op slag dood.

De Zwitserse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeluk. Onduidelijk is of alle klimmers waren bevestigd aan dezelfde lijn. In dat geval zouden een of twee van hen de overigen in hun val hebben kunnen hebben meegenomen.

Acht gigabyte ruimte nodig voor Halo 4-multiplayer

Microsoft heeft bekendgemaakt dat er straks minimaal acht gigabyte aan opslagruimte nodig is om de multiplayer van Halo 4 te kunnen spelen. Om een optimale speelervaring te hebben raadt de uitgever zelfs aan om deze ruimte beschikbaar te hebben op de harddrive in de Xbox zelf.

At a minimum, you’ll need at least an 8GB USB Flash Drive or an Xbox 360 Hard Drive to play multiplayer mode in Halo 4”, zegt heft bedrijf op Xbox.com.

Halo 4 komt 6 november uit op Xbox 360.

[Tour] Gesink: "Hectische etappe"

Robert Gesink kwam vandaag in de derde etappe van de Ronde van Frankrijk met een bebloede knie over de finish. De renner van Rabobank was betrokken bij een valpartij, maar zei ook dat er geen reden is tot zorg.

"Er is niks aan de hand. Ik ben de dag goed doorgekomen”, aldus de Nederlander die het een hectische dag vond. "Er werd hard doorgereden en door die valpartij zijn we er wel een paar kwijtgeraakt. Maar het ging bij mij gelukkig goed.”

Amerikaans tv-icoon Andy Griffith (86) overleden

Acteur Andy Griffith is op 86-jarige leeftijd overleden. De ster van langlopende televisieseries als The Andy Griffith Show en Matlock blies dinsdagochtend zijn laatste adem uit in zijn woning in de staat North Carolina, laat een goede vriend weten aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De reden van zijn overlijden is nog onduidelijk.

Naast acteur was Griffith ook een verdienstelijk country- en gospelzanger. In 1997 won hij een Grammy Award voor zijn album I Love to Tell the Story. Zeven jaar geleden werd hij door toenmalig president George W. Bush geëerd met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste civiele onderscheiding in de Verenigde Staten.

[Upd] Britse jets spoorloos in Schotland

Twee Tornado-gevechtsvliegtuigen van de Britse luchtmacht (RAF) zijn spoorloos verdwenen tijdens een vlucht boven Schotland. Dat heeft het Britse ministerie van defensie dinsdag gezegd. Volgens Britse media, waaronder de BBC, zijn de gevechtsvliegtuigen neergestort.

De twee jets, van het type Tornado-GR4, vlogen boven de regio Mornay Firth, in het oosten van Schotland, toen defensie het contact met ze verloor. Het ministerie had geen verdere details.

Update 19.12 uur
Volgens de BBC zijn twee bemanningsleden opgepikt in de regio Moray Firth door een helikopter. Het gaat om een piloot en een navigator die naar het ziekenhuis van Inverness zijn gebracht. Hun verwondingen vallen mee. Twee andere bemanningsleden worden nog vermist. Drie reddingsboten zoeken de zeearm Moray Firth af.

Resident Evil 6-demo beschikbaar op Xbox

Capcom heeft de demo voor Resident Evil 6 uitgebracht. Er zitten echter twee maren aan dit redeljk vroege kadootje. Je moet er een Xbox 360 voor hebben én je moet Dragon's Dogma hebben gekocht. Voldoe je deze twee eisen, dan kun je nu al de demo spelen.

Om toegang te krijgen tot de demo moet je de code achterop het boekje van Dragon's Dogma invoeren op Xbox Live Marketplace. Als je dan Dragon's Dogma opstart krijg je toegang tot wat de makers 'de beste Resident Evil ooit gemaakt' noemen.

De demo voor Resident Evil 6 is twee maanden lang exclusief beschikbaar op Xbox 360. PlayStation 3-spelers moeten wachten tot 3 september.

Resident Evil 6 komt 23 november uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Hellboy-acteur Ron Perlman op motor door Georgië

Ron Perlman heeft getekend voor een rol in Tbilisi, My City. Het experimentele drama bestaat uit twaalf korte films over de Georgische hoofdstad. Perlman, vooral bekend van de Hellboy-films, speelt een naamloze motorrijder die samen met zijn vriendin Freedom, een rol van Sarah Dumont, de stad bezoekt. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Malcolm McDowell, die onlangs nog als butler te zien was in The Artist, heeft een rol als acteur die een maand naar Tbilisi denkt te gaan. Hij wordt echter verliefd op de stad en blijft er wonen.

De twaalf korte films, zowel Engels als Georgisch gesproken, worden elk geregisseerd door inwoners van Georgië en zijn een mengeling van fictie en documentaire. De opnames zijn momenteel aan de gang. Tbilisi, My City verschijnt volgend jaar in de bioscopen.


Hellboy-acteur Ron Perlman op motor door Georgië (Foto: Novum)

GroenLinks gepeild op historisch laag zetelaantal

De problemen voor GroenLinks houden aan. De partij van Jolande Sap daalt van vijf naar vier zetels in de peiling van TNS Nipo. Het is het laagste zetelaantal dat GroenLinks ooit behaalde in een peiling sinds de vorming van de partij in 1989. Wellicht speelt het gedoe rond het leiderschapsreferendum een rol.

De VVD en de SP gaan nog steeds aan kop in de peiling. De VVD daalt ten opzichte van vorige week twee zetels en houdt er 32 over, de SP stijgt een zetel en komt uit op 31. De PVV wint een zetel en stijgt naar negentien, evenveel als de PvdA, die vorige hetzelfde aantal zetels had in de peiling.

Het CDA blijft stabiel op veertien zetels en D66 daalt van achttien naar zeventien. De ChristenUnie scoort net als vorige week zeven zetels, de SGP stijgt van twee naar drie. De Partij voor de Dieren behoudt haar twee zetels, 50Plus stijgt van een naar twee. De overige partijen, zoals Hero Brinkmans DKP en de Piratenpartij behalen geen zetels.

Beelden fatale schietpartij Amsterdam vrijgegeven

De politie heeft beelden vrijgegeven van de schietpartij die vorige week maandag een man het leven kostte in Amsterdam-West. De camerabeelden, waarop te zien is dat de vermoedelijke dader wegrent, staan op depolitiezoekt.nl.

Bij de schietpartij op de Geuzenkade raakte een 41-jarige man zwaargewond. Hij bezweek later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Na het incident werd aan het begin van de avond naar aanleiding van een getuigenverklaring een verdachte aangehouden, maar hij werd na verhoor weer vrijgelaten. De man bleek niets met de zaak te maken te hebben.

Maandagavond werd opnieuw sporenonderzoek gedaan, waarvoor een deel van de Geuzenkade werd afgesloten. De politie tast nog in het duister over de toedracht van het incident.

Gooier waxinelichthouder Gouden Koets vrij

De man die in 2010 tijdens Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, komt woensdag op vrije voeten. Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag zijn voorlopige hechtenis geschorst. Het hof vindt het persoonlijk belang van Erwin L. om vrij te komen zwaarder wegen dan het belang dat hij langer vast blijft zitten.

De man zit sinds het incident tijdens Prinsjesdag vast. Het proces tegen de man in hoger beroep is nog niet afgerond. In de zaak moet nog een getuige worden gehoord. Op 19 september komt de zaak weer voor het hof.

De Haan: "Buitenspelers lieten rest in de steek"

Foppe de Haan heeft tegenover NUsport geen goed woord over voor de prestaties van het Nederlands elftal tijdens het afgelopen EK. De Fries vindt dat de spelers zich niet voor elkaar wilden opofferen en ook klopten de verhoudingen binnen het elftal volgens hem niet.

"Het team functioneerde niet en als dat gebeurt, dan vallen de mindere spelers meteen door de mand. De verdedigers werden op het WK meegezogen met de rest. Nu waren ze machteloos. Ik vind dat vooral de buitenspelers de rest in de steek hebben gelaten. Misschien dat Ibrahim Afellay het nog niet kon belopen. Maar die liet de hele tijd Jetro Willems aan zijn lot over. Help je die jongen, dan staat hij niet de hele tijd tegenover twee man."

"Hetzelfde gold voor Arjen Robben, die Gregory van der Wiel aan zijn lot overliet. Op het middenveld kwamen ze er telkens eentje tekort. Wesley Sneijder denkt ook voor tachtig procent aanvallend. Zo kom je dus altijd in de problemen. Van Marwijk heeft het geprobeerd te repareren. Tegen Portugal maande hij Robben mee te verdedigen. Kreeg je het 'houd je bek'-incident. Dat zei veel."

De voormalig coach van sc Heerenveen en voormalig bondscoach van Jong Oranje vindt dat Bert van Marwijk er verstandig aan heeft gedaan om toe te geven dat hij gefaald heeft. "Vond ik moedig van hem, dat hij dat durfde toe te geven. Het was natuurlijk wel een 'hell of a job' waar hij voor stond." Van Marwijk stapte dan ook op om de weg vrij te maken voor zijn opvolger die de rijen weer gesloten moet krijgen.

Susan Sarandon engel in zwarte komedie

Susan Sarandon gaat de stem inspreken van Barb the Angel in de animatiekomedie Hell & Back. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De film is niet bestemd voor tere kinderzieltjes, maar wordt gemaakt voor volwassenen.

Naast de 65-jarige Sarandon spreken ook Mila Kunis en Jennifer Coolidge stemmen in. De film gaat over twee vrienden die een derde maat moeten redden nadat die per ongeluk in de hel is beland. Hell & Back wordt geproduceerd door de makers van Robot Chicken en Moral Orel.

Sarandon heeft onlangs de grote producties als het drama Cloud Atlas met Tom Hanks en Halle Berry en de komedie The Big Wedding met Robert De Niro. Daarnaast heeft ze nog zeven films in productie. Hell & Back moet in 2013 uitkomen.


Susan Sarandon engel in zwarte komedie (Foto: Novum)

[WBD] S. Williams schakelt Kvitova uit

Serena Williams heeft dinsdag de halve finale van Wimbledon bereikt. De viervoudig winnares schakelde in de kwartfinale titelverdediger Petra Kvitova uit: 6-3 en 7-5. Bij de laatste vier neemt Williams het op tegen de winnares van het duel tussen Tamira Paszek en Victoria Azarenka (2).

Williams pakte tegen Kvitova een vroege break. Die bestendigde de Amerikaanse vervolgens en ze serveerde de set op 6-3 uit. In de tweede set had de Tsjechische een beter weerwoord op het prima spel van Williams. Tot 5-5 ging het gelijk op, maar toen was het toch de Amerikaanse die weer toesloeg en de wedstrijd op eigen opslag afmaakte.

Ashley Greene vindt zichzelf te jong voor huwelijk

Ashley Greene stapt voorlopig niet in het huwelijksbootje. De actrice vindt zichzelf, in tegenstelling tot haar LOL-collega Miley Cyrus, te jong voor een echtgenoot. "Ik ben niet zo'n meisje dat thuis zit en denkt dat ik op mijn 25e getrouwd moet zijn", laat ze weten aan het tijdschrift Cosmopolitan.

"Op dit moment ben ik 25 en denk ik dat ik in een nieuwe film moet spelen", zegt de actrice, die vooral bekend is als Alice Cullen uit de Twilight Saga-films. Greene vertelt dat haar ouders 'zo'n mooi huwelijk' hebben en dat dat de reden is waarom ze er 'niet licht' over denkt. "Ik ga niet trouwen totdat ik weet dat ik voor altijd bij diegene blijf."

De brunette, die momenteel een relatie heeft met Broadway-ster Reeve Carney, vatl op een andere type man dan voorheen. Greene had eerder relaties met de zanger Joe Jonas, acteur Chace Crawford en rocker Jared Followill. "Ik ben erg veranderd de afgelopen tien jaar. Het hebben van een type is niets voor mij."

De actrice is vanaf donderdag in de bioscoop te zien in de film LOL: Laughing Out Loud, waarin onder anderen ook Cyrus en Demi Moore spelen.

PSV krijgt 'nee' bij eerste bod Narsingh

PSV heeft een eerste bod op Luciano Narsingh gedaan, dat meteen door sc Heerenveen is afgewezen. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Over de hoogte van het bod dat PSV op Narsingh deed is niets bekend. Wel weet de krant dat Heerenveen het bod heeft afgewezen. De Friezen willen naar verluidt ruim vijf miljoen euro voor tweevoudig international Narsingh ontvangen. Tussen vraag en aanbod zou een verschil zitten van enkele miljoenen.

Technisch directeur Marcel Brands heeft maandag namens PSV bevestigd dat het rechtsbuiten Narsingh graag naar Eindhoven ziet komen. Narsingh speelde zich vorig seizoen in de kijker bij de Nederlandse top met een legio aan assists. Het leverde hem ook deelname aan het EK op, waar hij echter niet in actie kwam.

Het contract van Narsingh, die twee seizoenen als volwaardig lid van de A-selectie achter de rug heeft, loopt nog een jaar door. Ook Ajax zou interesse hebben in de rechtsbuiten, maar zij kwamen er met de speler en club nog niet uit.

Andie MacDowell diept band met dochter verder uit

Andie MacDowell en haar dochter Rainey Qualley spelen wederom moeder en dochter. De twee actrices mogen hun levensechte rollen vertolken in de komedie Mother's Day. De 23-jarige Qualley maakte dit jaar haar acteerdebuut in de komedie Mighty Fine, waarin ze eveneens de dochter van MacDowell speelde.

De 54-jarige MacDowell is bekend van komedies als Four Weddings and a Funeral en Groundhog Day. Ze voegt zich bij Susan Sarandon, haar dochter Eva Amurri Martino en Christina Ricci, die al hadden getekend voor de film, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Mother's Day wordt een raamvertelling over twaalf relaties tussen moeders en hun dochters. De film wordt geregisseerd door de Britse Paul Duddridge, die met de komedie zijn regiedebuut maakt. Wanneer de komedie in productie gaat, is nog onbekend.


Andie MacDowell diept band met dochter verder uit (Foto: Novum)

Fright Night-regisseur wil Ferrell-komedie maken

Craig Gillespie wil graag de komedie Flamingo Thief regisseren. Dat schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety. Will Ferrell heeft al getekend om de hoofdrol te spelen in de film.

De 44-jarige Gillespie debuteerde in 2007 met de komedie Mr. Woodcock en maakte in hetzelfde jaar de komedie Lars and the Real Girl. Vorig jaar leverde hij de horrorfilm Fright Night af met Colin Farrell en Toni Collette in de hoofdrollen.

Ferrell speelt in Flamingo Thief een superrijke advocaat die geobsedeerd raakt door het stelen van miniatuur-flamingo's nadat zijn vrouw hem heeft verlaten. Ben Stiller gaat de film produceren. Wanneer de komedie in de bioscopen gaat draaien, is nog onbekend.

Meer meldingen over kindermishandeling

Bij de meldpunten voor kindermishandeling zijn vorig jaar bijna 66 duizend meldingen binnengekomen. Dat waren er zes procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de dinsdag verschenen jaarcijfers over kindermishandeling van Bureau Jeugdzorg.

De stijging betekent volgens Bureau Jeugdzorg niet dat er vorig jaar meer kinderen zijn mishandeld, maar wel dat leraren, hulpverleners en andere beroepskrachten alerter zijn op signalen van kindermishandeling. Bijna driekwart van de meldingen is afkomstig van beroepskrachten.

De meldingen leidden tot ruim negentienduizend onderzoeken. Acht op de tien keer bleek uit het onderzoek dat er inderdaad sprake was van kindermishandeling. In zestig procent van de gevallen aanvaardden ouders vrijwillige hulp. Dat betekent dat de kinderbescherming niet in actie hoeft te komen.

Woning en kantoren Sarkozy doorzocht

In de woning en kantoren in Parijs van de vroegere Franse president Nicolas Sarkozy is dinsdag huiszoeking gedaan. De doorzoekingen werden verricht door onderzoekers van de financiële brigade en de onderzoeksrechter Jean-Michel Gentil, melden Franse media.

De laatste doet onderzoek naar illegale contributies door Frankrijks rijkste vrouw, erfgename van het L'Oréal-concern Liliane Bettencourt, aan de verkiezingscampagne van Sarkozy in 2007.

Sarkozy was als president onschendbaar, maar aan die onschendbaarheid is op 16 juni een eind gekomen.

[Tour] Tweede ritzege Sagan

Peter Sagan heeft zijn tweede ritzege geboekt in de Tour de France. De Slowaak van Liquigas was bij een aankomst heuvelop veels te sterk voor de concurrentie en won met fietslengtes voorsprong. Fabian Cancellera behield zijn gele trui, die hij zaterdag in de proloog veroverde.

Bolletjestruidrager Michael Morkov vond voor de derde dag op rij de juiste ontsnapping en probeerde zijn leidende positie in het klassement te verstevigen. Hij kreeg Andrij Grivko, Ruben Perez, Sébastien Minard en Giovanni Benaudeau mee. De groep kreeg maximaal vijf en een halve minuut voorsprong van het door RadioShack geleidde peloton.

Vooraan leek de samenwerking al vrij vroeg zoek te zijn. Grivko ging lang virtueel aan de leiding en probeerde meermaals weg te springen. Bernaudeau was daarvan de eerste slachtoffer en moest de groep laten gaan. Het peloton zelf werd ook door enkele valpartijen gedeeltelijk uitgedund, maar alle toppers bleven daarbij ongedeerd.

In de lastige slotfase, met vijf heuvels, bleven enkel Grivko en Morkov vooraan over. Een kans op de ritzege maakten ze echter niet, want het uitgedunde peloton kwam rap dichterbij en greep de koplopers op de voorlaatste klim op zeven kilometer van de streep. De mannen van Fabian Cancellara en Peter Sagan hielden het tempo vervolgens hoog, maar konden niet voorkomen dat Sylvain Chavanel wist te ontsnappen op vijf kilometer van de streep.

De renner van Omega Pharma-Quick Step had al rap een voorsprong van twaalf seconden te pakken in de afdaling van de voorlaatste col. De Fransman miste echter bijna een bocht waardoor zijn voorsprong slonk. Binnen de laatste 500 meter werd hij alsnog gegrepen, waarna een lange sprint bergop volgde. Peter Sagan bleek daarin veel en veel te sterk en reed iedereen uit het wiel en kwam solo over de streep.

De tweede plaats was voor Edvald Boasson Hagen, terwijl Peter Velits derde werd. Fabian Cancellara werd vierde en behield zijn gele leiderstrui. Bauke Mollema was op de negende plaats de beste Nederlander. Er was wat tijdsverschil ontstaan door een valpartij in de slotkilometer, waarbij onder andere Bradley Wiggins slachtoffer was. De organisatie had de aankomst echter als vlak bestempeld en dus werden er geen tijdsverschillen gerekend.

Uitslagen derde etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Peter Sagan Slw Liquigas 4:42.56
2 Edvald Boasson Hagen Noo Sky +0.01
3 Peter Velits Slw Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Fabian Cancellara Zwi RadioShack z.t.
5 Michael Albasini Zwi GreenEdge z.t.
6 Cadel Evans Aus BMC z.t.
7 Nicolas Roche Ier AG2r z.t.
8 Samuel Sanchez Spa Euskaltel z.t.
9 Bauke Mollema NED Rabobank z.t.
10 Vincenzo Nibali Ita Liquigas z.t.
11 Wout Poels NED Vacansoleil z.t.


Stand na derde etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara Zwi RadioShack 14:45.30
2 Bradley Wiggins GBr Sky +0.07
3 Sylvain Chavanel Fra Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Tejay van Garderen VS BMC +0.10
5 Edvald Boasson Hagen Noo Sky +0.11
6 Cadel Evans Aus BMC +0.17
7 Vincenzo Nibali Ita Liquigas +0.18
8 Ryder Hesjedal Can Garmin-Barracuda z.t.
9 Andreas Klöden Dui RadioShack +0.19
10 Bauke Mollema NED Rabobank +0.21

Martijn in hoger beroep

Pedofielenvereniging Martijn gaat in hoger beroep tegen het besluit van de Rechtbank in Assen die de club verbood en ontbond. De rechtbank heeft bepaald dat de uitgangspunten en uitlatingen van Martijn in strijd zijn met de algemene normen en waarden in Nederland.

Daar is de club het dus niet mee eens. Een advocaat van Martijn heeft het hoger beroep bevestigd, maar zegt dat het nog wel even kan duren voordat het daadwerkelijk wordt ingediend. 

[Upd] [Tour] Sivtsov, Rojas eerste uitvallers

Op de vierde dag van de Tour de France heeft de eerste renner de ronde moeten verlaten. Kanstantsin Sivtsov kwam tijdens de derde etappe ten val en moest door een blessure aan zijn knie de Tour verlaten.

Het afstappen van de Wit-Rus is een aderlating voor zijn ploeg Sky. De Britse formatie verliest één van zijn knechten voor Bradley Wiggins, die mikt op eindwinst in deze Tour.

Update 16.45 uur

Ook José Joaquin Rojas heeft de ronde moeten verlaten. Bij een nieuwe, grote, valpartij brak de renner van Movistar zijn sleutelbeen.

Groningse agente gebeten door rattenslang

Een agente die dinsdagochtend een ontsnapte rattenslang probeerde te vangen in Groningen, is daarbij in haar arm gebeten. De agente hoefde niet naar een ziekenhuis. De niet-giftige slang werd kort daarop alsnog gevangen, meldt een politiewoordvoerder.

Bouwvakkers die aan het werk waren in de Kornoeljestraat zagen iets voor 11.00 uur de ruim een meter lange, rode slang in een struik. Toen de gearriveerde agente het beest in een kussensloop probeerde te stoppen, werd ze gebeten.

De eigenaar werd na de vangst van de slang getraceerd en inmiddels zit het beest weer in zijn terrarium. Het reptiel bleek al een week geleden te zijn ontsnapt.

[Upd] Marussia-testrijdster De Villota zwaargewond bij crash

Marussia F1 Team-testrijdster Maria de Villota is vandaag zwaargewond geraakt bij een crash op Duxford airfield. De Spaanse botste met haar bolide aan het eind van de installatierun tegen een vrachtwagen van het team aan en is daarna met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe haar toestand precies is, is nog onduidelijk, maar lijkt levensbedreigend te zijn.

Volgens BBC Cambridgeshire-presentator Chris Mann, die getuige was van het ongeval, had De Villota net haar installatierun afgelegd toen de auto plotseling accelereerde en met relatief lage snelheid tegen de laadklep van de vrachtwagen aan kwam. Volgens Mann heeft de helm van De Villota het grootste deel van de impact opgevangen.

De 32-jarige Spaanse zou ongeveer vijftien minuten bewegingsloos zijn geweest, voordat getuigen haar handen weer zagen bewegen. Ze leek echter nog buiten bewustzijn te verkeren.

Marussia gaf snel na het ongeval een verklaring uit. "Om ongeveer 9.15 uur lokale tijd heeft Maria De Villota een ongeluk met de MR-01 gehad op Duxford Airfield, waar zij voor het eerst met de auto aan het testen was. Het incident vond plaats aan het eind van haar eerste installatierun en betrof een botsing met een assistentietruck van het team. Maria is naar het ziekenhuis gebracht."

De Villota mocht van Marussia op Duxford nieuwe onderdelen testen die komend weekend gebruikt zullen worden tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone. De renstal had twee dagen uitgetrokken om de aerodynamica in rechtelijntests aan de tand te voelen.

Update 13.45 uur

De toestand van De Villota is inmiddels stabiel. Hoe ernstig ze gewond is, blijft echter onduidelijk. Wel is bekend dat ze verwondingen aan haar hoofd en gezicht opgelopen heeft.

Update 16.29 uur

Marussia heeft bekend gemaakt dat De Villota inmiddels bij bewustzijn is. Ze ondergaat allerlei medische tests om de aard van haar verwondingen te onderzoeken.

[WBD] Ferrer heeft geen moeite met Del Potro

David Ferrer heeft vandaag nagenoeg moeiteloos de kwartfinale van Wimbledon bereikt. De als zevende geplaatste Spanjaard versloeg in de vierde ronde Juan Martín del Potro in drie sets.

Ferrer begon slecht aan zijn servicebeurt in de eerste set, sloeg een aantal onnodige fouten en kreeg meteen twee breakpunten voor zijn kiezen. Die werkte hij echter gedecideerd weg, maar de game was nog lang niet afgelopen. Pas na zes keer deuce en dertien minuten spelen wist Ferrer zijn servicebeurt binnen te slepen.

Voor Del Potro was het meteen de laatste keer dat hij breakpunten zou krijgen in deze wedstrijd. Ferrer speelde goed, liep op elke bal en sloeg van tijd tot tijd schijnbaar onmogelijke winners. Bij een 3-2 voorsprong brak hij de service van de Argentijn en serveerde de set kalmpjes uit; 6-3.

Del Potro kwam er vervolgens niet meer aan te pas. Waar hij aanvankelijk twee servicebeurten op love won, moest hij hulpeloos toezien hoe Ferrer vrijwel elke rally naar zich toe trok. De Spanjaard sloeg daarnaast slechts acht onnodige fouten in de gehele wedstrijd, en won dan ook de tweede en derde set relatief simpel; 6-2 en 6-3.

In de kwartfinale neemt Ferrer het op tegen publiekslieveling Andy Murray. De Schot versloeg vandaag de Kroaat Marin Cilic.

Del PotroDel Potro was vandaag geen partij voor Ferrer (Foto: Pro Shots)

Chimpansee geboren in Artis

in Artis is zondagochtend een chimpansee geboren. Het was voor moeder Saphira de eerste bevalling, meldt de Amsterdamse dierentuin dinsdag.

Toen de verzorgers rond 07.00 uur aankwamen, zagen ze de moederkoek liggen. Het jong werd toen rondgedragen door zijn oma, waarschijnlijk om de moeder rust te gunnen. Na een paar uur nam Saphira het jong weer over. Hij drinkt al volop bij zijn moeder en is zondag geïntroduceerd in de groep.

Het jong weegt een kilo, erg licht voor een mensenbaby maar normaal voor een chimpansee. Chimpanseebaby's worden de eerste maanden meegedragen op de borst, zodat ze gemakkelijker melk kunnen drinken. Na ongeveer een halfjaar gaan ze naar de rug.

In de groep zitten drie mannetjes. Het is niet bekend wie de vader is, maar dat is volgens Artis ook niet belangrijk omdat de vader geen rol heeft in de opvoeding. De jongen zijn de eerste twee jaar voor hun eten afhankelijk van de moeder. Ze worden door de moeder en de andere vrouwtjes in de groep opgevoed.

In het wild leeft de chimpansee in wouden en de beboste savanne van landen rond de evenaar in Afrika. Chimpansees zijn een bedreigde diersoort door een steeds kleiner leefgebied, stroperij, ziektes zoals Ebola, oorlogen en huisdierenhandel.


Chimpansee geboren in Artis (Foto: Novum)

Portugees Villas-Boas nieuwe coach Spurs

André Villas-Boas is de nieuwe coach van Tottenham Hotspur. De 34-jarige Portugees is de opvolger van Harry Redknapp, van wie de Spurs medio mei afscheid namen.

Villas-Boas kwam vorig seizoen als een grote naam naar Engeland, nadat hij in Portugal grote indruk had gemaakt. Met Porto won hij in een seizoen de landstitel, de nationale beker en de Europa League. Bij Chelsea wist hij de hoge verwachtingen echter niet in te lossen. Na ruim een halfjaar werd Villas-Boas ontslagen.

Pijnlijk voor de Portugees was dat zijn opvolger Roberto Di Matteo Chelsea wel aan de praat kreeg. De Londense club won zowel de FA Cup als de Champions League. De winst in het kampioenenbal heeft vervelende gevolgen voor stadgenoot Tottenham, die daardoor ondanks een vierde plaats in de Premier League komend seizoen actief is in de Europa League.

Mogelijk werkt Villas-Boas komend seizoen samen met Jan Vertonghen. De Ajacied staat hoog op het verlanglijstje van de Spurs.

Tweedehands digitale software mag verkocht worden

Het Hof van Justitie, de hoogste rechterlijke instelling van de Europese Unie, heeft besloten dat tweedehands digitale software verkocht mag worden. De houders van het auteursrecht mogen zich niet verzetten tegen verdere distributie en moeten zelfs meewerken aan de verkoop.

Deze uitspraak is het resultaat van een geschil tussen UsedSoft, een bedrijf dat tweedehands licenties van Oracle verkoopt, en Oracle zelf. Oracle maakt vooral software om databases te beheren. Het was voorheen verplicht om een licentie van het bedrijf te kopen om een programma te mogen gebruiken, maar volgens het hof hebben ook kopers van tweedehands software nu het recht op gebruik zonder licentie.

In het arrest staat onder andere ook dat kopers van tweedehands software toegang moeten krijgen tot een download van het programma. Via de site van de houder van het auteursrecht moeten kopers het programma en alle bijbehorende updates kunnen downloaden.

Na de eerste verkoop van een licentie verliest de houder van het auteursrecht het recht op distributie. Bedrijven kunnen dus na de verkoop niet meer bepalen wat iemand doet met een kopie van hun programma. Als een persoon besluit hun eigen kopie van het programma te verkopen, moeten ze hun eigen exemplaar wel vernietigen als de verkoop is afgerond.

Op 1 april grapte het bedrijf Valve al dat het online-distributiesysteem Steam de mogelijkheid zou krijgen om tweedehands games te verkopen. Het lijkt erop dat ze deze mogelijkheid nu ook echt moet gaan toevoegen.

Om het volledig arrest van het Hof van Justitie te lezen kun je hier klikken.

[WBD] Murray door zege op Cilic naar laatste acht

Andy Murray is dinsdag doorgedrongen tot de kwartfinale van Wimbledon. De Britse hoop op de eindzege ontdeed zich in drie sets van de Kroaat Marin Cilic (16): 7-5, 6-2 en 6-3. De wedstrijd werd hervat bij 7-5 en 3-1 in het voordeel van Murray, nadat regenval maandag spelbreker was. Murray (4) speelt bij de laatste acht tegen de winnaar van het treffen tussen David Ferrer (7) of Juan Martin del Potro (9).

Cilic en Murray begonnen vol goede moed aan de hervatting, maar waren al snel weer aan de weergoden overgeleverd. Na twee games begon het te regenen en konden de spelers de catacomben weer opzoeken. Murray leek de pauze het best verwerkt te hebben, want hij sleepte later door twee games op rij de tweede set met 6-2 binnen.

In de eerste game van het derde bedrijf verkeerde Murray in moeilijkheden, maar ondanks enkele breekpunten tegen behield hij zijn service. De Brit sloeg even later wel toe, waardoor hij op 5-3 voor de wedstrijd mocht serveren. Dat deed hij middels een lovegame met verve.

Door de uitschakeling van Rafael Nadal (2) ligt de weg naar de finale open voor Murray, die de laatste drie edities sneuvelde in de halve eindstrijd. Nadal was twee keer sterker dan de Brit.

NOC*NSF accepteert voordracht 4x100 ploeg

NOC*NSF heeft de sprinters van de 4x100 meter geselecteerd voor de Olympische Spelen. De AtletiekUnie had de estafetteploeg, die afgelopen week Europees kampioen werd, eerder al voorgedragen en die voordracht is door sportkoepel NOC*NSF geaccepteerd.

Vandaag maakte de IAAF, de Internationale Atletiekfederatie, al de zestien landen bekend die mee mogen doen aan de Spelen. De Nederlandse 4x100 meter ploeg stond dankzij de sterke tijd van de EK-finale precies zestiende. NOC*NSF had aanvankelijk een aanvullende eis van top-12 op de IAAF-lijst, maar Maurits Hendriks en co hebben besloten een uitzondering te maken.

Naast de 4x100 ploeg bij de mannen zijn ook de sprintsters op de 4x100 meter definitief gekwalificeerd. De ploeg, die op de Europese kampioenschappen als tweede eindigde, neemt de zevende plaats op de internationale lijst in, wat ruim genoeg is om ook aan de eisen van NOC*NSF te voldoen.

Gestrande olietanker stremt IJssel

De IJssel is dinsdag de hele ochtend en een deel van de middag gestremd geweest door een gestrande gasolietanker. Rond 08.30 uur maakte de kapitein een stuurfout waardoor het schip onder Nederlandse vlag dwars kwam te liggen in de monding van de IJssel in het Pannerdensch Kanaal bij Westervoort, meldt Rijkswaterstaat.

De tanker, geladen met 1260 ton gasolie, kwam met kop en staart vast te liggen. Rond 14.00 uur slaagden twee sleepboten erin het vlot te trekken. Enkele tientallen schepen die van en naar de IJssel wilden varen hebben last gehad van de stremming. "De kosten worden zoals gebruikelijk verhaald op de verzekeraar van de reder", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De tanker is niet lekgeslagen en gaat voor een kleine controle naar de haven van Arnhem.

Ongehoorzame reiziger terecht vrijgesproken

Een reiziger die weigerde mee te werken aan een drugscontrole op Schiphol is terecht vrijgesproken door het gerechtshof in Amsterdam. Een douaneambtenaar mag een reiziger geen bevel geven tot het geven van informatie. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Het incident deed zich voor in oktober 2008 bij een zogenoemde 100-procentscontrole. Toen een drugshond aansloeg bij de zoon van de man, stelde de douane een onderzoek in. De man wilde echter niet meewerken, waarop hij een proces-verbaal kreeg. Het hof sprak hem vervolgens vrij omdat er geen wettelijke grondslag voor de vragen van de douanier was.

De Hoge Raad stelt het hof in het gelijk. De douaneambtenaar is 'niet gerechtigd tot het geven van een bevel tot het verstrekken van inlichtingen', zo luidt het oordeel. De man hoeft daarom de boete van honderd euro die de politierechter hem oplegde niet te betalen.

Na de uitspraak van het hof liet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) weten dat de uitspraak geen invloed heeft op de 100-procentscontroles. Die zijn sinds 2003 van kracht voor alle mensen die uit de Antillen of Suriname aankomen op Schiphol, en moeten drugssmokkel tegengaan.

ANWB waarschuwt voor Europese vakantiedrukte

De ANWB verwacht dat het vanwege vertrekkend vakantieverkeer vanaf komend weekeinde flink drukker gaat worden op de Europese wegen. Behalve de schoolvakantie voor regio Midden-Nederland begint komende weekeinde ook de bouwvak in België en gaat een deel van Duitsland op vakantie, meldt de toeristenbond dinsdag.

Op de wegen richting het zuiden moet daarom rekening gehouden worden met files. In België worden die vooral verwacht richting de kust en de Ardennen. Daarnaast kunnen werkzaamheden aan de E19 tussen Antwerpen en Breda voor extra vertraging zorgen. Ook in Duitsland kan werk aan de weg het verkeer vertragen. De ANWB verwacht ook drukte in delen van Italië, Zwitserland en Oostenrijk.

Op de Nederlandse wegen zorgen evenementen en wegwerkzaamheden dit weekeinde mogelijk voor vertraging. Rond Rotterdam moet rekening worden gehouden met extra drukte door het North Sea Jazz Festival en ook de Marinedagen in Den Helder, Bospop in Weert en Sensation in de Amsterdam Arena leveren naar verwachting verkeersdrukte op.

Op de A2 wordt dit weekeinde gewerkt bij Zaltbommel en bij Nijmegen is vertraging voorspeld door de werkzaamheden op de A326 bij Wijchen en op de A50 tussen knooppunten Ewijk en Valburg.

Chinees smokkelt geld in babydoekjes

De douane heeft donderdag op Schiphol 26.000 euro aangetroffen in de bagage van een Chinese man. De man had veel geld verstopt in zes pakken met babydoekjes.

In zijn portemonnee zaten biljetten van twee- en vijfhonderd en met de pakketten met babydoekjes was ook iets aan de hand, zo bleek tijdens de scan. Toen douaniers de pakketten vervolgens openden, troffen ze rolletjes met geld aan. Naast de tas met babydoekjes had hij alleen handbagage bij zich.

De FIOD heeft de man aangehouden op verdenking van witwassen en na verhoor op vrije voeten gesteld. Het geld is in beslag genomen, laat de douane dinsdag weten.


Chinees smokkelt geld in babydoekjes (Foto: Novum)

Eerste Kamer stemt in met noodfonds voor euro

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het permanente noodfonds voor de euro (ESM). VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66 steunen het kabinet, dat het verdrag wil ratificeren. Dat bleek dinsdag bij een stemming in de Senaat.

In totaal stemden 50 Senatoren voor, 23 tegen. Nederland kan daarmee het ESM-verdrag, dat de oprichting van het ESM regelt, formeel ratificeren.

Eerder stemde de Tweede Kamer al met een ruime meerderheid in met het fonds. Nederland stort 4,5 miljard euro en staat voor nog eens ruim 35 miljard euro garant. Het ESM is bedoeld als een permanente reddingsboei voor eurolanden die diep in de financiële problemen zijn geraakt. Het fonds krijgt een effectieve leencapaciteit van 500 miljard euro.

PvdA keert zich tegen JSF

De PvdA wil dat Nederland uit het JSF-project stapt. Kamerlid Jacqueline Eijsink zei dinsdag dat de PvdA heeft besloten een motie in te dienen om de beoogde opvolger van de F-16 niet aan te schaffen.

Daarmee ontstaat een Kamermeerderheid tegen het doorgaan van het miljardenproject. "We stappen uit de JSF", verklaarde Eijsink. "En we zullen de vervanger van de F-16 van de plank kopen."

Nederland heeft twee JSF-testtoestellen aangeschaft. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) wil dat snel groen licht wordt gegeven voor de aankoop van de nieuwe straaljagers. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de JSF, ook wel F-35 Lightning II genoemd.

Rode cijfers dreigen voor Microsoft

Microsoft dreigt over het afgelopen kwartaal voor het eerst in meer dan twintig jaar in de rode cijfers te zijn beland. Het bedrijf maakte maandag bekend 6,2 miljard dollar (4,9 miljard euro) af te schrijven op zijn online advertentieservice aQuantive.

Microsoft kocht het bedrijf, dat de concurrentie met Google moest aangaan, in 2007 voor 6,3 miljard dollar. Maar aQuantive leverde nauwelijks advertentie-inkomsten op, waardoor de Amerikaanse softwaregigant zich genoodzaakt zag een afschrijving te doen ter waarde van bijna het gehele aankoopbedrag.

Microsoft maakt zijn kwartaalcijfers op 19 juli bekend. Analisten gaan ervan uit dat de rode cijfers weleens eenmalig zouden kunnen zijn, gezien de geplande lancering van een nieuwe versie van het besturingssysteem Windows 8 deze herfst. Ook lanceerde Microsoft vorige maand zijn eerste eigen tabletcomputer, waar veel van verwacht wordt.


Rode cijfers dreigen voor Microsoft (Foto: Novum)

Call of Duty: Online aangekondigd

De nieuwste telg in de Call of Duty-serie is zojuist aangekondigd. Het gaat hier om een Free2Play-game die, helaas voor ons, alleen speelbaar is in China. Woon je toevallig in China en kijk je net naar dit nieuwsbericht kun je dus dit jaar een geheel gratis Call of Duty-spel verwachten!

Activision werkt samen met Tencent Games aan dit spel en het zal bestaan uit oude maps van verschillende Call of Duty-games. Ze willen hiermee de markt klaar maken voor 'normale' Call of Duty-spellen. Hieronder kun je de eerste trailer zien van dit gratis spel. 

Vierde commissaris GVB weg vanwege nevenfunctie

Commissaris Wietske Zeijlstra is weg bij het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB. Zeijlstra heeft haar lidmaatschap van de raad van commissarissen gecombineerd met een functie bij vakbond Abvakabo FNV. De GVB maakte dinsdag bekend dit niet toe te staan en meldde dat Zeijlstra geen deel meer uitmaakt van de raad.

De nevenfunctie van Zeijlstra is opvallend, omdat Abvakabo vorig jaar stakingen van werknemers in het openbaar vervoer in de Randstad steunde.

Zeilstra is het vierde lid van de raad van commissarissen dat deze maand vertrekt nadat het vervoerbedrijf eind maart in opspraak kwam vanwege vermeende miljoenenfraude na berichtgeving in De Telegraaf. Commissarissen Jan Westerhoud, Aad Veenman en Kitty Roozemond lieten vorige maand kort na elkaar weten op te stappen.

Het vervoersbedrijf startte naar aanleiding van de aantijgingen van fraude een intern onderzoek. Daaruit bleek halverwege juni dat geen sprake was van fraude. Wel bleken structureel interne integriteitsregels overtreden, onder meer door directieleden Adrie Bolier en Pieter Schotte, die daarvoor ontslagen werden.

Wilders compleet verrast door muiterij

Geert Wilders werd dinsdag compleet verrast door het opstappen van Wim Kortenoeven en Marcial Hernandez. De twee kwamen het Haagse perscentrum Nieuwspoort binnen toen Wilders journalisten te woord stond over het PVV-verkiezingsprogramma dat hij zojuist had gepresenteerd.

"Ik weet van niets", zei een zichtbaar verraste Wilders toen hij geconfronteerd werd met het besluit van Kortenoeven en Hernandez. Iets daarvoor had Hernandez op Twitter aan Wilders laten weten dat hij uit de PVV stapt. Kortenoeven had Wilders per sms op de hoogte gesteld. Ze imiteerden zo de stijl van communiceren van Wilders zelf, legde Kortenoeven uit.

De twee gaven vervolgens een zeer openhartige en emotionele persconferentie over hun besluit. Kortenoeven brak bij het begin van zijn verklaring in tranen uit. "Ik heb Geert Wilders lang bewonderd", zei hij. "Maar bewondering voor iemand hebben betekent niet dat al zijn nukken, dictaten en onzinnigheden maar geaccepteerd moeten worden."

Hernandez deed vergelijkbare uitspraken. "Ik heb Geert Wilders nooit in de steek gelaten. Maar Geert Wilders heeft mij wel in de steek gelaten", zei Hernandez.

De twee stelden zich als PVV-Kamerlid vele vernederingen te moeten hebben laten welgevallen van Wilders en het 'politburo' om hem heen. "Alles draait altijd om Geert Wilders en hij houdt met niemand, maar dan ook helemaal met niemand rekening", zei Hernandez.

Toen Wilders de Catshuisbesprekingen had afgebroken, moesten fractieleden dit via de media vernemen. "Een paar avonden later hebben meerdere PVV-Kamerleden, onder wie ik, letterlijk op elkaars schouder zitten te huilen. Vanwege deze enorme schoffering door Geert Wilders", zei Hernandez. Kortenoeven sprak van 'minachting voor normale omgangsregels' van Wilders voor fractiegenoten.

De twee opstandige PVV'ers zijn ook niet te spreken over het dinsdag gepresenteerde verkiezingsprogramma en de totstandkoming daarvan. Volgens Kortenoeven heeft Wilders intern toegegeven dat de helft van het verkiezingsprogramma van de PVV onuitvoerbaar is. Dat dit programma pas op het laatste moment aan de PVV-fractie werd voorgelegd, was volgens hem niet de druppel die de emmer deed overlopen, maar de 'emmer die de toch al volle emmer deed overlopen'.

Het tweetal vindt de bezuinigingen op defensie die Wilders voorstelt 'volstrekt onaanvaardbaar'. Over het standpunt van de PVV over de JSF zou Wilders hebben gezegd. "In geen driehonderd jaar de JSF. Als dat ding echt zo goed is dan kunnen we altijd nog honderd keer draaien." Wilders zou in een fractievergadering aan Fleur Agema hebben gevraagd: "Kolonel Agema, hebben we nog een luchtmacht nodig? Waarom heffen we die niet op?"

Volgens Hernandez vieren 'kortzichtigheid en symboolpolitiek hoogtij bij de PVV'. "Geert leeft in totaal isolement, en is niet eens bereikbaar voor eigen Kamerleden, laat staan voor Henk en Ingrid" Volgens Hernandez heeft Wilders geen flauw idee wie Henk en Ingrid zijn. "Ik schaam me kapot."

Volgens Wilders zijn de twee waarschijnlijk teleurgesteld over hun plek op de kandidatenlijst van de PVV, die zaterdag wordt gepresenteerd en hebben zij 'uit rancune de vlucht naar voren gekozen'. "Het zijn twee mensen die blijkbaar heel boos en gefrustreerd zijn", zei Wilders. Hij vindt de uithaal van zijn twee voormalige fractiegenoten als 'niet chique' en 'jammer'. Zowel Kortenoeven en Hernandez zeiden dat ze niet eens op de lijst wilden.


Wilders compleet verrast door muiterij (Foto: Novum)

Nog steeds 1,8 miljoen Amerikanen zonder stroom

Monteurs van Amerikaanse energiebedrijven werken zich in het zweet om de stroomvoorziening te herstellen voor honderdduizenden mensen die al voor de vierde dag op rij zonder elektriciteit zitten. De frustratie onder de bevolking over de lange stroomstoring na het noodweer van vrijdag groeit.

Door het noodweer dat vrijdag het oosten van de Verenigde Staten trof waaiden bomen en elektriciteitsmasten omver. Ook verdeelstations liepen door de stormen forse schade op. Ongeveer een miljoen mensen hebben inmiddels weer stroom, maar ongeveer 1,8 miljoen mensen moet het nog steeds stellen zonder airconditioning en licht.

Elektriciteitsbedrijven hebben gewaarschuwd dat de storingen nog een groot deel van de week kunnen aanhouden. Monteurs moeten uit bijvoorbeeld de zuidelijke staat Oklahoma komen of zelfs uit het Canadese Quebec. Bovendien zijn veel omgewaaide bomen op stroomdraden terechtgekomen. De rommel moet eerst worden opgeruimd, voordat de monteurs aan de slag kunnen.

De bevolking wordt steeds ongeduldiger. Vooral voor zieken en bejaarden begint de situatie nijpend te worden. Het is bloedheet in het oosten van de VS en omdat de airconditioning niet werkt zoeken veel mensen hun heil in kelders of hotels die over noodstroom beschikken.

De autoriteiten vrezen dat het dodental, dat staat op 22, kan oplopen vanwege de hitte. Ook het gebruik van generators, die giftige dampen uitstoten, kan leiden tot sterfgevallen als de generators worden gebruikt in afgesloten ruimtes.

Zaak tegen twee leden Hofstadgroep moet over

De zaken tegen twee vermeende leden van de Hofstadgroep moeten opnieuw worden gevoerd. De Hoge Raad heeft de veroordeling van Mohamed Fafmi B. en Yousef E. dinsdag vernietigd. Beiden werden eind 2010 veroordeeld tot vijftien maanden cel, maar volgens de Hoge Raad is niet goed onderbouwd dat zij bijdroegen aan terroristische activiteiten.

De leden van de Hofstadgroep troffen elkaar in 2003 en 2004 in de Amsterdamse woning van Mohammed B., die in november 2004 Theo van Gogh vermoordde.

Dat Fahmi B. probeerde zijn gedachtegoed op anderen over te brengen en geld inzamelde voor familieleden van geestverwanten in de gevangenis, betekent volgens de Hoge Raad niet zonder meer dat hij een aandeel heeft gehad in het realiseren van terroristische doelen voor de Hofstadgroep.

Yousef E. had mailcontact over de jihad en verzamelde hierover informatie op internet, maar daarmee leverde hij volgens de Hoge Raad geen bijdrage aan terroristische activiteiten. Mede daarom moeten hun zaken opnieuw worden bekeken.

In 2008 oordeelde het hof dat geen sprake is van een terroristische organisatie, maar de Hoge Raad bepaalde later dat het hof het begrip organisatie te beperkt had opgevat. In 2010 oordeelde het hof dan ook dat wel degelijk sprake was van een terroristische organisatie.

Jason W. kreeg met dertien jaar cel de zwaarste straf. Hij gooide in 2004 een handgranaat naar een arrestatieteam dat hem op kwam pakken in het Laakkwartier in Den Haag. Meerdere agenten raakten daarbij ernstig gewond. Ismail A., die bij hem was en ook een granaat in zijn hand had, kreeg 38 maanden cel.

De Hoge Raad heeft de straf voor W. met drie maanden verlaagd omdat de behandeling van zijn zaak te lang duurt.

Vier Franse internationals voor tuchtcommissie

Vier internationals van Frankrijk moeten binnenkort verschijnen voor een tuchtcommissie van de Franse voetbalbond. Samir Nasri, Hatem Ben Arfa, Jérémy Ménez en Yann M'Vila lieten op het EK voetbal in negatief opzicht van zich spreken, waarvoor ze zich nu voor hun wangedrag moeten verantwoorden. Volgens Noel Le Graet, voorzitter van de Franse voetbalbond, wordt het viertal 'zo snel mogelijk' ondervraagd.

Nasri kreeg het na de verloren kwartfinale tegen Spanje aan de stok met een journalist en schold hem de huid vol. Ménez beledigde aanvoerder Hugo Lloris, terwijl Ben Arfa en M'Vila ruzie kregen met bondscoach Laurent Blanc. De keuzeheer diende vorige week zijn ontslag in.

Overigens baarden de Franse internationals twee jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika ook al opzien door een gebrek aan discipline. De internationals gingen zelfs in staking. Een groot aantal spelers moest het gedrag bekopen met fikse straffen. De hoogste was voor Nicolas Anelka, die liefst achttien wedstrijden geschorst werd.

Alba en Mata speerpunten Spaanse OS-selectie

Spanje is de overwinningsroes van het EK nog aan het uitslapen, maar de bond maakte al wel bekend welke spelers er meegaan naar de Olympische Spelen.

In de selectie van de Spanjaarden zit een aantal spelers dat ook actief was op het EK in Polen en Oekraïne. Revelatie Jordi Alba maakt zich bijvoorbeeld op voor zijn tweede eindtoernooi van deze zomer, evenals Juan Mata en Javi Martinez. Daarnaast gaan ook FC Barcelona-spelers Thiago Alcantara en Tello mee naar Londen.

UWV organiseert banenmarkt op Twitter

Werklozen die via het UWV een baan zoeken kunnen vanaf dinsdag terecht op een banenmarkt op Twitter. De banenmarkten worden regionaal georganiseerd.

Dinsdagmiddag vindt de eerste plaats in Groningen en Friesland. Hiervoor wordt de hashtag #TBNN gebruikt, wat staat voor Twitter-banenmarkt Noord-Nederland. Werkgevers en werknemers kunnen op die manier contact leggen. De komende dagen volgen de regio's Overijssel en Twente.

Het UWV verplaatst steeds meer dienstverlening naar internet als gevolg van bezuinigingen. De organisatie moet de komende drie jaar een half miljard bezuinigen op een budget van 1,8 miljard. Hierdoor verdwijnen duizenden banen bij de organisatie.

In de periode tot 2014 worden bijna zeventig fysieke vestigingen gesloten. Alleen moeilijk bemiddelbare werklozen zijn daarna nog welkom op locaties van het UWV.


UWV organiseert banenmarkt op Twitter (Foto: Novum)

'Niemand ging over veiligheid Grolsch Veste'

Bij de uitbreiding van de Grolsch Veste was niet duidelijk wie verantwoordelijk was voor de veiligheid. Terwijl zichtbaar duidelijk was dat belangrijke onderdelen van de basisconstructie ontbraken, ging het werk toch door. Dat is een terugkerend probleem in de bouw, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Het dak van het stadion van FC Twente stortte vorig jaar juli in. Daarbij kwamen twee bouwvakkkers om en raakten er negen gewond.

De raad ziet gelijkenissen met de instorting van een etage van een woon- en winkeltoren in 2010 in Rotterdam. Ook toen was niet duidelijk wie voor de veiligheid verantwoordelijk is.

De bouw moet volgens de onderzoekers met een actieplan komen om herhaling te voorkomen. De taken bij een bouwproject zouden duidelijk moeten worden verdeeld.

De bouwers van de Grolsch Veste - de hoofdaannemer was een combinatie van Dura Vermeer, Te Pas Bouw en Trebbe - vertrouwden volgens de raad te veel op hun ervaring met een eerdere soortgelijke uitbreiding. Daardoor verzuimden ze de bouwconstructie van het stadion van FC Twente te blijven controleren.

In een tussenrapportage in augustus werd al duidelijk dat de afbouw van de tribune tegelijk met de opbouw van de basisconstructie werd uitgevoerd. Om de uitbreiding op tijd af te krijgen was de oorspronkelijke planning, waarbij eerst de basisconstructie zou worden opgebouwd, losgelaten.

Zelfs toen zichtbaar was dat belangrijke onderdelen van de basisconstructie ontbraken werden geen maatregelen genomen, blijkt nu. Zogenoemde koppelstaven aan de achterkant van het stadion waren weggelaten omdat het werk aan trappenhuizen was uitgelopen. Op het dak waren ook onderdelen weggelaten om de afbouw met dakplaten gemakkelijker te maken.

Om de constructie toch stevig te houden, waren staalkabels aangelegd. Op de dag van het ongeval was een kabel echter verwijderd om het werk van de nettenbouwers gemakkelijker te maken. Daar komt bij dat verschillende onderdelen niet goed op elkaar bleken te passen. De bouwers hebben die vervormd om ze toch op elkaar te krijgen. Daardoor was de constructie verzwakt.

Toch werd de constructie belast. Er werden twee hangbruggen van samen drie ton opgehangen, de dakplaten wogen samen 35 ton en een groot scherm acht ton. Ook liepen dagelijks ongeveer tien mensen op de constructie.

De Vereniging Nederlandse Constructeurs noemde het instorten van het stadion in augustus al het symptoom van een ziekte die de bouwwereld al jaren in haar greep heeft. De vereniging wees ook al op het incident in Rotterdam en op het instorten van een balkon in Maastricht in 2003. Bouwprojecten zijn volgens de vereniging te versnipperd geraakt zonder dat iemand verantwoordelijk is voor het veilig in elkaar schuiven van de verschillende puzzelstukjes.


'Niemand ging over veiligheid Grolsch Veste' (Foto: Novum)

Verdachte schietpartij Alkmaar aangehouden

De politie in Alkmaar heeft dinsdagochtend een 48-jarige man aangehouden die in juni een Litouwer neerschoot bij een overval op een parkeerplaats. De man werd gepakt in een zijn woning in Alkmaar, meldt de politie.

Het incident vond plaats op 14 juni op een parkeerplaats aan het Arendspad nadat drie mannen het slachtoffer van zijn geld hadden beroofd. De 48-jarige Litouwer was achter zijn overvallers aangegaan en werd vervolgens door een van hen in zijn borst geschoten. Hij raakte ernstig gewond, maar is inmiddels buiten levensgevaar.

De politie is nog bezig met het onderzoek. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bierdrinkers kiezen vaker voor alcoholvrij

Steeds meer bierdrinkers nemen wel eens een alcoholvrij pilsje. Ruim een op de drie bierdrinkende Nederlanders drinkt dit jaar wel eens alcoholvrij bier, tegenover ruim een kwart vorig jaar. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van koepelorganisatie Nederlandse Brouwers, die ruim vijfhonderd bierdrinkende Nederlanders ondervroeg.

Belangrijkste reden om ook eens een alcoholvrij biertje te drinken is dat mensen soms even geen zin hebben in alcohol of nog moeten rijden. Een vijfde van de ondervraagden, van wie meer vrouwen dan mannen, zegt alcoholvrij bier te nemen omdat ze het ook echt lekker vinden.

Vorig jaar werd met ruim 167.000 hectoliter ruim dertig procent meer alcoholvrij bier gedronken dan in 2010. Ook speciaalbier is in opmars, daarvan werd vorig jaar ruim zes procent meer gedronken. De totale bierconsumptie nam vorig jaar iets af met in totaal 23,6 miljoen hectoliter tegenover 23,9 miljoen hectoliter in 2010. Per hoofd van de bevolking kwam dat vorig jaar neer op ruim 71 liter.


Bierdrinkers kiezen vaker voor alcoholvrij (Foto: Novum)

Katie Holmes houdt niets over aan huwelijk

Katie Holmes kan fluiten naar het fortuin van Tom Cruise. De twee zijn namelijk getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. Volgens ingewijden is Katie daar echter niet rouwig om.

"Het gaat haar niet om het geld", vertelt een bron aan entertainmentsite TMZ. "Zo zit ze niet in elkaar. Ze houdt van werken." Maandag werd bekend dat de 33-jarige actrice een rol krijgt in Responsible Adults, waarvoor de opnamen later dit jaar van start gaan. Ook werd ze, zonder trouwring, gespot tijdens opnamen voor Project Runway, waar Katie als gastjurylid optreedt.

Hoewel Holmes zelf geen geld wil van haar ex, met wie ze vijf jaar getrouwd was, wil ze wel alimentatie voor hun 6-jarige dochter Suri. De actrice eist daarnaast de volledige voogdij over het meisje. Holmes vreest dat haar dochter wordt gehersenspoeld door het Scientology-geloof, waarvan Cruise een fervent aanhanger is.

Aykroyd zoekt hulp voor Ghostbusters III

Dan Aykroyd heeft nieuwe scenaristen aangenomen om het script van Ghostbusters 3 op te poetsen. Hij probeert de derde film over de geestjagers al jaren van de grond te krijgen en heeft al een paar versies van het scenario naar de prullenbak verwezen. "Het moet perfect worden", zegt de 60-jarige acteur tegen de Amerikaanse tv-zender WIVB.

Het lijkt Aykroyd maar niet te lukken een goed script voor zijn geliefde project te schrijven. Bill Murray, die ook in Ghostbusters I en II te zien was als dokter Peter Venkman, wees in juni de laatste versie van Aykroyds scenario af omdat hij het slecht vond. Hij geeft al jaren geen duidelijk antwoord op de vraag of hij wil meewerken aan het derde deel van de filmreeks.

Nu probeert Aykroyd het met nieuwe schrijvers. "Het heeft geen zin om aan dit project te beginnen als het nog niet perfect is," vertelt hij verder. "Dus daar zijn we nu mee bezig." De tv-zender sprak Aykroyd op het wijnfestival Marple Road waar de acteur zijn eigen wodkamerk aan het promoten was.

Ghostbusters II werd lauw ontvangen door critici en Murray. Aykroyd heeft al aangegeven de film ook zonder de eigenzinnige Murray te willen maken, maar of het derde deel ooit verschijnt, blijft de vraag.


Aykroyd zoekt hulp voor Ghostbusters III (Foto: Novum)

PEC Zwolle haalt Duitser Koenders

PEC Zwolle heeft zich versterkt met Mike Koenders. De 20-jarige Duitser komt over van FC Emmen, waar hij afgelopen seizoen 25 duels speelde. Koenders tekende een contract voor twee seizoenen bij de promovendus.

De centrale verdediger kwam in 2009 in de jeugdopleiding van Heerenveen terecht, maar debuteerde nooit voor de Friezen. In Zwolle komt Koenders een bekende tegen. De huidige assistent-trainer, René Hake, was vorig jaar trainer van Emmen.

Voor Zwolle, dat het kampioenschap in de Jupiler League behaalde, is Koenders al de zesde aanwinst. Eerder werden Giovanni Gravenbeek, Ronnie Reniers, Fred Benson, Wiljan Pluim en Joost Broerse vastgelegd.

Nederlandse kunst is kots

Nederlandse kunstenaars moeten het land uit worden gezet. Voor iemand de theorie van Godwin erbij haalt en dingen roept over Joden en de holocaust, is het handig om erop te wijzen dat de deportatie van kunstenaars naar het buitenland is bedoeld als een goodwillactie. Het is namelijk niet eerlijk om Nederlandse kunstenaars gelijk als luie profiteurs en nietsnutten weg te zetten, hoewel ze dat natuurlijk wel zijn. Het geheim van hun onsuccesvolle carrière is namelijk Nederland zelf.

Ferrari-ontwerper Sergio Pininfarina (85) overleden

Sergio Pininfarina, de befaamde Italiaanse ontwerper en carrosseriebouwer, is overleden. Hij stond decennialang aan het hoofd van familiebedrijf Pininfarina, dat de gelikte ontwerpen maakte voor Ferrari's en andere auto's. Pininfarina was 85 jaar oud. De ontwerper is in de nacht van maandag op dinsdag overleden in zijn woonplaats Turijn, meldt de onderneming.

Pininfarina werd in 1930 opgericht en was sindsdien verantwoordelijk voor de ontwerpen van auto's van Fiat, Alfa Romeo, Cadillac en Volvo. Toch wordt de naam vooral geassocieerd met Ferrari. Vanaf de jaren vijftig was het bedrijf verantwoordelijk voor bijna alle modellen van het dure automerk.

Tot 2010 maakte Pininfarina nog eigen carrosserieën. Daarna legde het bedrijf zich toe op het ontwerpen en ontwikkelen van auto's. Sergio Pininfarina nam de leiding over de familiefirma in 1966 over na de dood van zijn vader.

Etage Bijenkorf Eindhoven ontruimd wegens brandje

De vierde etage van de Bijenkorf in Eindhoven is dinsdagochtend ontruimd vanwege een kleine brand. In een technische ruimte was brand ontstaan, waardoor zich veel rook verspreidde. Van buiten was de situatie moeilijk in te schatten, en daarom werd groot opgeschaald, meldt de brandweer.

De brand in het markante groene gebouw was even voor het middaguur onder controle. Het is niet duidelijk wanneer de verdieping wordt vrijgegeven en hoe groot de schade is.

'Wenger slaat aanbod Franse bond af'

Arsène Wenger had deze week bondscoach van Frankrijk kunnen worden. 'Le Professeur' wil bij Arsenal blijven en verkocht de Franse bond dus een 'nee'. L'Equipe schrijft dinsdag dat Wenger is benaderd om Laurent Blanc op te volgen als bondscoach.

Wenger gaf eerder aan ooit wel bondscoach van Frankrijk te willen zijn. Naar verluidt zou hij ook hebben getwijfeld om het trainersschap van Arsenal met het bondscoachschap te combineren. Uiteindelijk heeft de 62-jarige trainer toch afgezegd. Het benaderen van Wenger komt min of meer als verrassing. Lange tijd leek Didier Deschamps, die maandag vertrok bij Olympique Marseille, de meest serieuze kandidaat te zijn om Laurent Blanc op te volgen. Ook hij legde het aanbod van de FFF naast zich neer.

Nu beide trainers nee hebben gezegd, moet Noël le Graët, de president van de FFF, weer op nul beginnen. De grootste kandidaten om Blanc op te volgen lijken nu Paul le Guen, huidig bondscoach van Oman, en Francis Smerecki, trainer van de Franse jeugdteams, te zijn.

Vincken naar De Graafschap

Tim Vincken voetbalt komend seizoen voor De Graafschap. De Graafschap, dat vorig seizoen degradeerde uit de Eredivisie, wil zo snel mogelijk terugkeren op het hoogste niveau en neemt daarom de 25-jarige Vincken over van Excelsior.

De aanvaller kende zijn opleiding bij Feyenoord. Vanwege ernstige knieblessures slaagde Vincken er niet in om door te breken bij die club. In 2009 stapte hij daarom over naar Excelsior.

Weinig nieuwe gezichten in Super Smash Bros.

Fans van de aankomende vechtgame Super Smash Bros. voor Wii U en Nintendo 3DS hoeven niet op nieuwe personages te rekenen. In plaats daarvan wordt er geprobeerd om het vechtsysteem in de game te vernieuwen.

"Games met enorm veel speelbare personages hebben een bepaalde charme, maar het is lastig om elk personage unieke moves te geven en een goede balans te houden. We richten ons daarom niet op nieuwe personages, maar op het vinden van een frisse insteek", aldus Masahiro Sakurai, het creatieve brein achter de game, in gesprek met gametijdschrift Nintendo Power.

Nintendo heeft de hulp van Namco Bandai ingeschakeld om het vechtspel Super Smash Bros. te maken voor 3DS en Wii U. Sakurai werkt onder meer samen met mensen die hebben gewerkt aan vechtspellen als Tekken en Soulcalibur, de rollenspelreeks Tales en de actiereeks Mobile Suit Gundam.

Dat Super Smash Bros. in de maak is voor de twee spelcomputers van Nintendo is al ruim een jaar bekend. Sakurai heeft echter weinig tijd gehad om aan het spel te werken omdat hij tot begin dit jaar druk was met de actiegame Kid Icarus: Uprising voor 3DS.

Volgens de producer moeten fans nog wel een tijdje wachten. "Wij zijn nog maar net begonnen, maar de eerste prototypes zien er goed uit", liet Sakurai weten.


Twee PVV'ers verlaten fractie

De PVV-Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven stappen per direct uit de PVV-fractie. Dat heeft Hernandez op twitter gemeld.

"@geertwilderspvv: hierbij bericht ik je mede namens Wim Kortenoeven dat wij per onmiddellijk uit de PVV-fractie stappen", luidt de tweet van Hernandez. Hernandez heeft inmiddels bevestigd dat de tweet inderdaad door hem is verstuurd.

Het nieuws kwam onmiddellijk na de persconferentie waarin Geert Wilders het PVV-programma had gepresenteerd. Hij werd overvallen door het bericht en sprak het vermoeden uit dat mensen vooruitlopen op de kandidatenlijst die zaterdag openbaar wordt gemaakt. Wilders noemde het vertrek van Hernandez en Kortenoeven triest.

Kamerlid Hero Brinkman, die een paar maand geleden brak met Wilders, wilde niet reageren op het vertrek van de twee en wilde niet zeggen of ze zich gemeld hebben bij zijn eenmansfractie.

Twee PVV'ers verlaten fractie
Twee PVV'ers verlaten fractie (Foto: ANP)

Adriaanse vindt zichzelf geen kandidaat-bondscoach

Co Adriaanse vindt zichzelf geen kandidaat voor het bondscoachschap van Oranje. Dat zegt hij vandaag in het Algemeen Dagblad. De coach verwacht geen belletje van de KNVB. Nu Bert van Marwijk het bijltje heeft neergelegd als bondscoach, is het speculeren over de opvolger in volle gang.

Ruud Gullit, Louis van Gaal en Frank Rijkaard zijn al genaamd. Ook de naam van Adriaanse valt hier en daar, maar de coach zelf denkt niet dat hij kandidaat is. "Ik reken mezelf niet tot de kandidaten. Ik heb niks gehoord en verwacht ook niks", is Adriaanse duidelijk tegenover het AD. De oud-trainer van onder meer FC Twente, AZ, Ajax en FC Porto zit sinds zijn ontslag bij Twente zonder club.

Ruud Gullit is nog niet benaderd, maar heeft al laten doorschemeren dat hij staat te springen voor het bondscoachschap. Zijn naam werd tot nog toe vaak genoemd vanwege zijn uitstraling naar buiten toe.

Augsburg trekt na Klavan weer verdediger aan

FC Augsburg heeft na Ragnar Klaven nog een verdediger vastgelegd. De Duitse club verzekerde zich vandaag van de diensten van rechtsback Milan Petrzela. De 29-jarige Tsjech komt over van Viktoria Pilsen uit zijn geboorteland en tekende een contract voor drie seizoenen. Gisteren maakte Augsburg al de transfer van AZ-verdediger Ragnar Klavan openbaar.

Petrzela maakte deel uit van de Tsjechische EK-selectie, die onlangs op het EK tot de kwartfinale reikte. De elfvoudig international kreeg alleen in het eerste groepsduel met Rusland een kwartiertje speeltijd. Petrzela kwam de afgelopen vijf seizoenen tot 118 competitiewedstrijden en 22 goals voor Viktoria Pilsen.

Augsburg stond de afgelopen jaren onder leiding van Jos Luhukay. Nadat de Nederlandse coach afgelopen seizoen een succesvol debuut met de club maakte in de Bundesliga, stapte hij op. Luhukay verklaarde zich solidair met zijn assistenten die geen contractverlenging kregen. De coach heeft inmiddels onderdak gevonden bij Hertha BSC.

Meer dan vier op tien Nederlanders te dik

Meer dan vier van de tien Nederlanders kampen tegenwoordig met matig of ernstig overgewicht. Begin jaren tachtig was nog maar 27 procent te zwaar, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aandeel volwassenen dat kampt met ernstig overgewicht is sinds de jaren tachtig ruim verdubbeld. Vorig jaar was bij twaalf procent sprake van ernstig overgewicht, in 1981 was dit nog ruim vijf procent.

Bij kinderen en jongeren tot 20 jaar neemt het overgewicht minder snel toe. Het percentage dat kampt met matig overgewicht steeg van zeven naar elf procent. Het aandeel met ernstig overgewicht cirkelt al jaren rond de tweeënhalf procent.

Het aantal mensen met overgewicht neemt snel toe vanaf de leeftijd van 20 jaar, vooral bij mannen. Bij meer dan de helft van de mannen boven de 40 is sprake van te veel kilo's. Een te laag gewicht is voor relatief weinig mensen een probleem. Al jaren kampt ongeveer twee procent van de bevolking hiermee.


Meer dan vier op tien Nederlanders te dik (Foto: Novum)

EA wil stoppen met verkoop fysieke games

Uitgever Electronic Arts wil stoppen met het uitbrengen van fysieke games. In de nabije toekomst wil de uitgever van games als Mass Effect en Dead Space zich volledig op digitale distributie richten.

"De digitale verspreiding van games is de snelst groeiende tak binnen ons bedrijf", zegt EA-topman Frank Gibeau in een interview met de website GamesIndustry.biz. "Het zal niet lang meer duren voordat we honderd procent digitaal gaan. Dat is onvermijdelijk."

Gibeau ziet veel voordeel in het enkel digitaal verspreiden van games. "We houden meer geld over en kunnen gamers meer service bieden. Door onze games direct aan de gamer te verkopen, bouwen we een persoonlijke relatie op."

Electronic Arts heeft sinds vorig jaar het digitale distributiekanaal Origin. Hiermee verdienen ze niet alleen geld aan de verkoop van spellen, maar zorgt ook de verkoop van virtuele objecten en speciale codes voor omzet.


EA wil stoppen met verkoop fysieke games 

PVV presenteert anti-EU-programma

Nederland moet uit de Europese Unie en geen cent meer naar Brussel overmaken. Dat staat in het dinsdag verschenen verkiezingsprogramma van de PVV. Nederland moet weer 'baas in eigen land' worden, vindt de partij van Geert Wilders.

De PVV legt de nadruk in de verkiezingscampagne volledig op de strijd tegen Brussel, zei Wilders bij de presentatie van het programma in Den Haag. "De PVV is tot 12 september een one-issue partij: het gaat alleen maar over de EU." Het verkiezingsprogramma is 'onze onafhankelijkheidsverklaring', zei Wilders.

Vertrekken uit de Europese Unie kost volgens Wilders geen geld, maar zal Nederland juist 'spekkoper' maken. Volgens Wilders moet Nederland een positie gaan innemen die vergelijkbaar is met die van Zwitserland.

Wilders wilde niet zeggen of hij na de verkiezingen bereid is steun te geven aan een pro-Europees kabinet. "Ik formuleer nu geen breekpunten", zei Wilders, die zijn partij omschreef als pragmatisch en patriottisch.

Een ander punt uit het programma is dat de AOW-leeftijd op 65 jaar blijft. Voor de vorige verkiezingen riep Wilders dit uit tot breekpunt, om daar een dag na de verkiezingen alweer op terug te komen.

Justin Bieber haalt middelbareschooldiploma

Justin Bieber is geslaagd voor de middelbare school. De tienerster haalde zijn papiertje aan St. Michael Catholic Secondary School in het Canadese Stratford, waar hij vandaan komt.

"We zijn erg trots op Justin en de rest van de 192 geslaagden", vertelt schoolhoofd Tim Doherty aan het Canadese persbureau QMI. "We mogen echter geen persoonlijke plannen of informatie over Justin of andere geslaagden naar buiten brengen."

De 18-jarige zanger behaalde zijn diploma door middel van e-learning. Hij liet donderdag verstek gaan bij de diploma-uitreiking.

Advocatenorde sleept Moszkowicz voor tuchtrechter

De Orde van Advocaten sleept Bram Moszkowicz voor de tuchtrechter. De orde heeft daartoe besloten na een onderzoek naar zijn praktijkvoering.

Volgens de orde schaadt Moszkowicz de belangen van de advocatuur. "Het vertrouwen in de behoorlijke beroepsuitoefening van de betrokken advocaat is geschaad." De zaak is voorgelegd aan de raad van discipline, die nog een datum voor de openbare zitting moet prikken.

Het onderzoek werd opgezet naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad van vorig jaar juli. De krant schreef dat de Belastingdienst onenigheid had met Moszkowicz omdat hij zich contant had laten betalen. Hoewel daar geen gericht onderzoek naar is gedaan, zijn er volgens de orde geen aanwijzingen voor belastingontduiking.

Grote contante betalingen zijn in de advocatuur niet gewenst omdat op die manier inkomstenbelasting kan worden ontdoken. De orde wijst erop dat er geen omstandigheden waren die de contante betalingen rechtvaardigen. Ook heeft Moszkowicz niet met de orde over deze betalingen overlegd, terwijl dat wel had moeten gebeuren.

Verder zouden zijn cliënten hebben geklaagd over onduidelijkheden in zijn rekeningen. Daarnaast is zijn jaarrekening niet binnen een 'redelijke termijn' vastgesteld. Bij het onderzoek dat de orde instelde zou Moszkowicz 'traag, ontwijkend en soms in het geheel niet' hebben gereageerd.

De zaak toont overeenkomsten met een eerdere zaak tegen Robert Moszkowicz, ook wel het zwarte schaap van de familie genoemd. Hem werd in 2005 verboden nog als advocaat te werken. Het tuchtcollege had hem die straf opgelegd wegens onbehoorlijke praktijkvoering Ook toen was contant betaald en waren er klachten over onjuiste declaraties.

In mei maakte het familiekantoor Moszkowicz Advocaten bekend dat Bram Moszkowicz per direct bij het familiekantoor stopt. De gebroeders stelden toen in een verklaring dat de maatschap is ontbonden omdat Bram Moszkowicz 'naast de advocatuur ook nog andere werkzaamheden verricht'.

Hij schuift bijvoorbeeld geregeld als misdaaddeskundige aan in het televisieprogramma RTL Boulevard. Moszkowicz ontkende destijds dat er nog andere zaken mee spelen en suggereerde dat uit het 'internetriool' allerlei roddels zouden ontstaan.

Moskowicz is een van de bekendste advocaten in Nederland. In het verleden verdedigde hij onder meer Desi Bouterse, Willem Holleeder en Geert Wilders.


Advocatenorde sleept Moszkowicz voor tuchtrechter (Foto: Novum)

Politie maakt einde aan blokkade vistrawler

De politie in IJmuiden heeft dinsdagochtend een begin gemaakt met het verwijderen van de actievoerders van Greenpeace die sinds woensdag een supertrawler in de haven blokkeren. Vier mensen zijn aangehouden, zegt een woordvoerder van de politie.

Een woordvoerder van Greenpeace meldt dat twee boten van de milieuorganisatie in beslag zijn genomen. Greenpeace blokkeerde het enorme vissersschip Margiris sinds woensdag met ruim tien man. Actievoerders hingen onder meer aan de trossen. Ook werd de schroef door duikers vastgezet met een ketting.

Volgens de politie verloopt de actie rustig. De woordvoerder kan niet zeggen waarom niet eerder actie is ondernomen. "In overleg met de gemeente en de rederij hebben we besloten om nu in te grijpen. Een boot moet gewoon uit kunnen varen", aldus de zegsvrouw.

Greenpeace wil met de actie protesteren tegen overbevissing op de wereldzeeën en de omvang van de Europese vissersvloot. Volgens de organisatie is er voor schepen als de Margiris, die ruim 142 meter meet, niet genoeg vis.

Nieuwe foto's van The Hobbit

Onlangs lekten er foto's uit van de nieuwe film van Peter Jackson, The Hobbit: An Unexpected Journey, die 13 december dit jaar in de Nederlandse bioscopen moet verschijnen. Vandaag kwam Entertainment Weekly met nieuwe foto's, waaronder enkele promotiefoto's van karakters.

The Hobbit: An Unexpected Journey is onderdeel van een tweeluik en speelt zich af vóór de Lord of the Rings trilogie. Het tweede deel The Hobbit: There and Back Again moet op 12 december 2013 in de Nederlandse bioscopen verschijnen.

Promotiefoto voor The Hobbit


Bekijk de overige foto's op Collider.

[Tour] Etappe van vandaag

Vandaag vindt de derde etappe plaats in de Tour de France. Het peloton verlaat België en start vlak over de grens in Orchies. De aankomst ligt 197 kilometer verder in kustplaats Boulogne-sur-Mer.

Orchies
Net over de grens van België in Frankrijk ligt Orchies. De plaats is niet erg groot, kent niet eens 10.000 inwoners, maar is wel bekend. Ten eerste vanwege de Eerste Wereldoorlog. Orchies werd in 1914 compleet verwoest. Nadat het dorp weer was opgebouwd, maakte het jaren later faam met het museum van de wilde cichorei, een plant.

Ook in de wielersport is Orchies niet onbekend. Jaarlijks passeert de klassieker Parijs-Roubaix in volle finale in de Noord-Franse plaats. Orchies heeft ook een eigen kasseistrook naar zich vernoemd gekregen in de hellenklassieker. Ook de Tour is al eens in Orchies geweest. In 1982 zou een ploegentijdrit rondom de plaats gereden worden, maar die werd vanwege aanhoudende demonstraties afgelast.

Boulogne-sur-Mer
De aankomststreep is vandaag getrokken in Boulogne-sur-Mer, of Boulonnais zoals de stad onder de inwoners genoemd wordt. Boulogne-sur-Mer heeft meerdere bezienswaardigheden, waarvan de Belfort en de Porte des Dune de bekendste zijn. Bekend is de kustplaats ook als geboortestad van voetballer Franck Ribery.

De Ronde van Frankrijk heeft Boulogne-sur-Mer drie keer eerder aangedaan als finishplaats. In 1949 was de Belg Nobert Callens de beste. 45 jaar later kon Jean-Paul van Poppel zijn handen in de lucht steken na een prangende sprint met Olaf Ludwig. De laatste keer voor vandaag dat de Tour in Boulogne-sur-Mer aankwam, was in 2001 toen Erik Zabel de snelste van het pak bleek.

Etappebeschrijving 
De eerste Franse etappe gaat in westelijke richting. De aanloop is vlak, alvorens halverwege de etappe het laatste heuvelachtige stuk in de richting van de kust wordt aangesneden. Na 119 kilometer ligt de supersprint in Senlecques waar weer punten voor het puntenklassement te verdienen zijn. Vlak daarna volgt de eerste beklimming van de dag, de Côte de L’Eperche. Dertig kilometer later krijgen de renners de eerste beklimming van derde categorie voor de kiezen, de Côte de Mont Violette. Het zwaartepunt ligt echter in de echte finale.

De laatste twintig kilometer ligt bezaaid met beklimmingen. Na twee heuvels van vierde categorie en nog één van derde categorie volgt in Boulogne-sur-Mer de slotklim. Die laatste helling is 700 meter lang aan een stijgingspercentage van gemiddeld 7,4%. De pure sprinters zijn daardoor niet te verwachten, maar de punchers met een goede sprint zullen om de etappezege strijden.

Profiel

Profiel etappe 3 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

Algemeen klassement na tweede etappe 

# Naam Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) RadioShack-Nissan-Trek 10.02.31
2 Bradley Wiggins (GBr) Team Sky + 0.07
3 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Tejay van Garderen (VS) BMC + 0.10
5 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky + 0.11
6 Denis Menchov (Rus) Katusha + 0.13
7 Philippe Gilbert (Bel) BMC z.t.
8 Cadel Evans (Aus) BMC + 0.17
9 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 0.18
10 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Sharp z.t.
12 Bauke Mollema (Ned) Rabobank + 0.21


FOK!sport favorieten voor de etappe

***** Peter Sagan
**** Edvald Boasson Hagen
*** José Joaquin Rojas
** Philippe Gilbert
* Fabian Cancellara

[Tour] Sagan wil groen niet meer afstaan

Peter Sagan is met een duidelijk doel naar de Tour de France afgereist. De Slowaak van Liquigas wil de groene trui winnen. Hij heeft deze trui al vanaf zondag in zijn bezit en wil hem niet meer afstaan.

Echter ziet Sagan wel in dat hij nog veel moet leren in de sprints. "Het ging te snel voor mij en ik liet me ook als een poppetje wegdrummen", vertelde de nummer zes van de rit van gisteren tegen Het Nieuwsblad.

Toch blaakt hij van het zelfvertrouwen. "Ik sta nu 15 punten voor op Mark Cavendish. Ik geef dit groen niet meer af. Deze trui draag ik tot Parijs."

'Motta drie tot zes weken uitgeschakeld'

Thiago Motta is niet ongeschonden uit de eindstrijd van het EK gekomen. De middenvelder van Italië en Paris Saint-Germain is drie tot zes weken uitgeschakeld. Motta kwam in de 57e minuut als invaller binnen de lijnen en moest vijf minuten later alweer afhaken, nadat hij naar de hamstring had gegrepen. Daar kwam bij dat Italië was uitgewisseld en dus met tien verder moest.

Ook voor Paris Saint-Germain heeft de blessure gevolgen. De komende weken zal de Franse topclub geen beroep kunnen doen op Motta. De voormalig speler van Internazionale en Barcelona liet zich in Parijs onderzoeken. De doktoren verwachten dat de middenvelder de komende drie tot zes weken met de blessure langs de kant staat.

Motta zal vooral in Brazilië revalideren, waar hij de komende vier weken vakantie viert. De Franse club hoopt Motta op 19 juli wel mee te kunnen nemen naar het trainingskamp in de Verenigde Staten. Paris Saint-Germain had ook goed nieuws deze week: topaankoop Ezequiel Lavezzi kwam over van Napoli.

PostNL zet rem op reorganisatie

De reorganisatie van de brievenpost door PostNL wordt minder snel ingevoerd dan eerder gepland 'in het belang van de kwaliteit' van de postbezorging. Als gevolg hiervan worden er dit jaar nog maar twee bestelkantoren gesloten. Dat maakte het postbedrijf dinsdag bekend.

Het plan was om in de periode tot en met het najaar van 2013 alle driehonderd bestelkantoren te sluiten en de bestelling van post te centraliseren op negen locaties. De helft van de locaties had per eind dit jaar gesloten moeten zijn.

De reorganisatie werd in april op verzoek van de ondernemingsraad al uitgesteld. Reden was dat door de reorganisatie de postbezorging in het zuiden van het land flink was vertraagd.

"We gaan pas verder met de uitrol van de reorganisatie als we er zeker van zijn dat we de impact van onze reorganisatie voor onze klanten en medewerkers kunnen beperken", zegt directeur productie Pieter Kunz. "In het bijzonder gaat daarbij de aandacht uit naar rouwzendingen en medische post."

In samenspraak met de ondernemingsraad wordt nu een nieuwe aanpak van de sluiting van de kantoren getest. Aan de hand van de resultaten daarvan wordt in het najaar bepaald hoe de verdere reorganisatie er uit gaat zien.

Tot nu toe zijn er zeventien kantoren gesloten. Door het afremmen van de reorganisatie sluiten alleen nog de deuren van de locaties in Zaltbommel en IJsselstein dit jaar.


PostNL zet rem op reorganisatie (Foto: Novum)

Kwart huurders verdient te veel voor sociale woning

Ruim een kwart van de huishoudens van corporatiewoningen heeft een inkomen van meer dan 33.000 euro. Dat blijkt uit dinsdag door het Centraal Bureau voor de Statistiek gepubliceerd cijfers. Volgens Europese regels komen alleen huishoudens die minder dat bedrag verdienen in aanmerking om een corporatiewoning te huren.

In totaal worden 609 duizend van de 2,2 miljoen corporatiewoningen in Nederland bewoond door scheefwoners. De meeste van hen wonen in de Randstad, waar ook de wachtlijsten voor sociale huurwoningen het langst zijn.

De grootste percentages scheefwoners worden niet gevonden in de vier grote steden, maar in kleinere gemeenten in het Groene Hart. In Rotterdam en Den Haag wonen relatief zelfs minder scheefwoners dan gemiddeld in Nederland.

Eerste blik op Naomi Watts als Princess Diana

Onlangs is een eerste foto vrijgegeven van Naomi Watts in haar rol als Prinses Diana in de biopic Caught in Flight. De film van de hand van Oliver Hirschbiegel, ondermeer bekend van The Invasion en Der Untergang, wordt op dit moment in Kroatië opgenomen.

Het drama gaat over de laatste twee jaar uit het leven van Diana Frances Spencer, die in 1997 overleed na een auto-ongeluk in de Almatunnel te Parijs, samen met haar vriend Dodi Al-Fayed. Hoewel er veel samenzweringtheoriën zijn opgeworpen in de media, wordt over het algemeen aangenomen dat het echt een ongeluk was.

De film verschijnt 28 februari 2013 in de bioscopen.

Groupama wint Volvo Ocean Race

Groupama heeft de eindoverwinning in de Volvo Ocean Race gepakt. De Franse boot van schipper Franck Cammas eindigde in de negende en laatste etappe van Lorient naar het Ierse Galway als tweede achter Camper. Met zaterdag alleen nog de havenrace in Galway voor de boeg, is Groupama voor de vijf overbleven concurrenten niet meer in te halen.

"Dit is een zeer gelukkig moment voor ons en voor het team", jubelt Cammas op de website van de zeilrace. "Ik had niet gedacht dat wij zouden kunnen winnen. Dit is een droom voor mij." Cammas is de eerste Fransman sinds Lionel Péan in 1986 die beslag legt op de eindzege in de Volvo Ocean Race.

VVD wil Antillianen buiten de deur houden

Een initiatiefwet van de VVD moet voorkomen dat 'kansarme' immigranten uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zich in Nederland vestigen. "Het kan niet zo zijn dat wij hier moeten opdraaien voor de problemen die aan de andere kant van de oceaan beginnen", zegt Kamerlid André Bosman, die het voorstel dinsdag presenteert. "De kraan moet dus echt dicht."

Inwoners van de eilanden die zich in Nederland willen vestigen moeten in het voorstel van de VVD voldoende Nederlands spreken en kunnen aantonen dat ze zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Verder moeten ze een diploma hebben die aansluit bij de Nederlandse arbeidsmarkt en geen contacten hebben gehad met justitie.

Fractievoorzitter Stef Blok kondigde de initiatiefwet die strengere eisen stelt aan de vestiging van inwoners van de voormalige Antillen in februari aan. De VVD constateert dat de afgelopen decennia sprake was van een 'leegloop' naar Nederland, vooral vanuit Curaçao.

"Veel van deze mensen zijn voor Nederlandse begrippen kansarm. Zij hebben vaak geen diploma, beheersen de taal niet goed en belanden relatief vaak in de criminaliteit", zegt Bosman. Hij wijst erop dat een op de vijf Antillianen tussen 2006 en 2010 in aanraking kwam met de politie, tegenover een op de twintig autochtonen.

Bosman zegt verder dat verschillende keren met de voormalige Nederlandse Antillen is afgesproken dat zij meer in hun mensen zouden investeren, maar dat daar niets van terecht is gekomen. "Wanneer alle inwoners de opleiding, aandacht en ruimte krijgen om zichzelf te ontplooien, dan is er veel minder aanleiding om naar Nederland te vertrekken."

Een derde van de totale bevolking van Curaçao, Aruba, en Sint Maarten woont volgens de VVD in Nederland. Vorig jaar ging het om 141.345 mensen, een stijging van ruim 32 procent ten opzichte van 2000. Van de Curaçaose gemeenschap woont 45 procent in Nederland. Als de wetgeving ongewijzigd zou blijven, verhuizen jaarlijks naar schatting vijfduizend bewoners van een van de drie eilanden naar Nederland, aldus de liberalen.

Dat de eilanden bij het Koninkrijk der Nederlanden horen, staat de plannen volgens de VVD niet in de weg. Nederlanders die zich op de eilanden willen vestigen, moeten ook aan diverse criteria voldoen.

[Tour] Argos vreest uitvallen Kittel

Argos Shimano vreest dat het sprinter Marcel Kittel in de Tour de France snel kwijt zal gaan raken. De Duitser kampt volgens ploegarts Edwin Achterberg met een virusinfectie in zijn maag en darmen. Hierdoor kon hij gisteren in de tweede etappe al niet meedoen om de dagzege.

Achterberg zei gisteravond over Kittel tegen de Telegraaf: "We proberen zijn energievoorraad vanavond en vannacht aan te vullen. Met medicijnen, en hopelijk kan Marcel zijn eten binnenhouden. Als dat niet lukt, dan vrees ik dat zijn rit van morgen niet lang zal duren."

Mocht de 24-jarige Kittel uitvallen dan is het een streep door de rekening van Argos Shimano dat de ploeg om het Duitse sprintkanon heen had gebouwd. Kittel wist vorig jaar de ene na de andere zege te pakken en pakte dit seizoen ook al zeven zeges voor hij aan de Tour begon. Mocht de Duitser daadwerkelijk afstappen, dan zal Tom Veelers voor de dagzeges moeten gaan. De Nederlander werd gisteren in Tournai vierde achter Mark Cavendish, André Greipel en Matthew Goss.

SP en PvdA: eerder contract voor flexwerker

Werknemers met tijdelijke contracten moeten eerder een vast contract krijgen. Dat bepleiten de SP en de PvdA in een gezamenlijk initiatiefwetsvoorstel dat ze dinsdag hebben gepubliceerd.

De partijen willen daarmee de kloof tussen flexwerkers en vaste werknemers verkleinen en een einde maken aan de 'valse concurrentie op arbeidsvoorwaarden'. De SP en PvdA vinden dat tijdelijke werknemers na 2 jaar of twee contracten een vast contract moeten krijgen. Ook zouden de flexwerkers net als hun vaste collega's een vergoeding moeten krijgen als hun contract niet wordt verlengd.

Amerikaanse blusvliegtuigen aan de grond

De crash van een blusvliegtuig van het Amerikaanse leger heeft ertoe geleid dat zeven andere vliegtuigen van de luchtmacht die hielpen bij de bestrijding van de natuurbranden in de Amerikaanse staten South Dakota, Wyoming, Montana en Colorado aan de grond worden gehouden. De bestrijding van de bosbranden ondervindt hiervan ernstige hinder.

Een C-130 van het Amerikaanse leger, uitgerust met een speciaal systeem om branden te blussen, werd zondag ingezet in North Carolina toen het neerstortte. Ten minste een bemanningslid kwam daarbij om het leven en anderen raakten gewond. Het leger besloot daarop de zeven andere C-130's die worden ingezet voor bluswerkzaamheden aan de grond te houden, totdat onderzoekers duidelijkheid hebben over de oorzaak van de crash.

Een woordvoerder van het leger verklaarde dat niet duidelijk is wanneer de toestellen weer worden ingezet. Als gevolg hiervan moet de Amerikaanse Forest Service de bestrijding van de branden anders gaan aanpakken. Branden die mensenlevens in gevaar brengen krijgen de hoogste prioriteit. Daarna volgen branden die dorpen en infrastructuur bedreigen. Als laatste worden branden aangepakt die de natuur bedreigen.


Amerikaanse blusvliegtuigen aan de grond (Foto: Novum)

Gullit: "Voelt als tweede kans"

Ruud Gullit is nog niet officieel door de KNVB benaderd voor het bondscoachschap van Nederland, maar dat hij genoemd wordt, maakt hem al heel blij. "Het voelt als een tweede kans."

Sinds het vertrek van Bert van Marwijk als bondscoach van Oranje, circuleren er verschillende namen die in aanmerking zouden kunnen komen voor zijn opvolging. Ruud Gullit is daar een van en dat maakt de oud-international 'happy'.

Gullit denkt zelf van Oranje weer een eenheid te kunnen smeden. "Maar waar ik deze dagen vooral blij mee ben, is dat de mensen me dit weer gunnen", zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik merk dat aan de reacties die ik krijg. Het voelt als een tweede kans. Men gunt me de kans op een nieuwe start als trainer/coach in het voetbal."

Gullit was al eens trainer, bij Chelsea, Newcastle United, Feyenoord, LA Galaxy en Terek Grozny. Dat werd lang niet allemaal een succes, weet ook hijzelf. "Ik verloor vaak, maar ik won ook nog wel eens wat." De KNVB moet Gullit nog benaderen, maar duidelijk is dat hij 'ja' zal zeggen als de bond komt. "Het is een eer als ik gevraagd word. Verder ga ik niet. Pas als ik echt gebeld word door de directie van de KNVB, zal ik meer zeggen. Maar iedereen mag er van uitgaan dat ik de laatste dagen serieus heb nagedacht."

Kamp tevreden met door baas begeleide omscholing

Werkgevers hebben in een proef de helft van hun met ontslag bedreigde personeel naar een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever kunnen begeleiden. Ze deden dat zonder tussenkomst van uitkeringsinstantie UWV. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt dinsdag van een succes.

De proef, een initiatief van werkgeversorganisaties en vakbonden, ging ruim een jaar geleden van start en loopt nog. Werkgevers en vakbonden werken bij het experiment samen. Medewerkers die ontslagen dreigen te worden omdat hun plek overbodig is geworden krijgen omscholing zodat ze gelijk aan de slag kunnen bij een nieuwe werkgever.

Minister Henk Kamp (VVD) heeft twee miljoen in het project gestopt. Werkgevers kregen maximaal 2500 euro voor onder meer omscholing van personeel waar ze van af moeten. Om die subsidie te krijgen, moesten ze minimaal hetzelfde bedrag investeren. De investering betaalt zich volgens Kamp terug omdat het rijk hierdoor minder geld kwijt is aan uitkeringen.

Van de 650 werknemers voor wie ontslag dreigde, vonden er 340 een nieuwe baas. Vooral bij lager opgeleide ouderen werden geholpen. De betrokken werknemers waren gemiddeld tussen de 45 en 50 jaar.

Kamp wil dat werkgevers de eerste periode van de ww-uitkering betalen, tot maximaal zes maanden. Dat moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken ontslagen personeel te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Hoe sneller een nieuwe baan is gevonden, hoe minder uitkering ze moeten betalen. Met de proef kon Kamp nagaan of het werkgevers lukt nieuw werk voor hun personeel te vinden.

Het experiment is nog niet afgerond. Een deel van de werknemers wordt nog begeleid. In het najaar worden de definitieve resultaten verwacht.

Twee gewonden bij explosie op boot

Bij een explosie op een schip in het Friese Heeg zijn maandagmiddag twee mensen gewond geraakt. Beide slachtoffers liepen brandwonden op en zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De boot met vier opvarenden voer vlak buiten Heeg toen de ontploffing plaats vond. Hoe ernstig de verwondingen van de twee slachtoffers, een 59-jarige man en 60-jarige vrouw uit Diepenveen, zijn is niet bekend. De politie gaat uit van een gasexplosie.

HRW: Tientallen martelcentra in Syrië

De geheime diensten van Syrië houden er zeker 27 detentiecentra op na waar systematisch wordt gemarteld. Dit stelt Human Rights Watch (HRW) in een dinsdag uitgebracht rapport. Volgens de mensenrechtenorganisatie komen de gedocumenteerde praktijken neer op misdaden tegen de mensheid.

De schrijvers van het rapport spraken met voormalige gevangenen en met deserteurs. Er is sprake van willekeurige arrestaties, marteling en het laten verdwijnen van personen, aldus de meer dan 200 getuigen met wie is gesproken sinds het uitbreken van de Syrische opstand in maart vorig jaar.

Volgens de getuigen worden slachtoffers langdurig geslagen, vaak met knuppels, blootgesteld aan elektrische schokken aan de geslachtsdelen of aan zuren. Gedetineerden werden aangerand en vernederd, een 31-jarig slachtoffer zei dat hij met een nietmachine is bewerkt. Ook worden er vingernagels uitgetrokken en executies gesimuleerd.

"De geheime diensten runnen een archipel aan martelcentra verspreid over het land", aldus een HRW-onderzoeker. De organisatie heeft locaties gedocumenteerd, evenals de verantwoordelijken voor de "verschrikkelijke misdaden".

HRW roept de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op de situatie in Syrië aan te geven bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Ook zou de raad sancties moeten opleggen aan Syrische functionarissen die bij de misdrijven betrokken zijn.

KPN komt met onbeperkte belbundel

Klanten van KPN kunnen binnenkort onbeperkt bellen en sms'en naar alle mobiele en vaste nummers in Nederland voor een vast bedrag per maand. Dat maakte het telecombedrijf dinsdag bekend. KPN is de eerste speler op de Nederlandse markt die dat aanbiedt.

Bovenop de belbundel kunnen klanten kiezen voor een internetbundel en het gewenste toestel. Een onbeperkte belbundel gaat, exclusief toestel en mobiel internet, 40 euro kosten. "Voorheen boden we meer een happy meal aan, nu hebben we het in meer componenten opgedeeld", zei directeur Marco Visser van KPN Mobiel.

Het opdelen in componenten, waarmee ook de prijs van een toestel transparanter wordt, is voor KPN niet geheel nieuw. Begin dit jaar kwam jongerenmerk Hi al met een vergelijkbaar model, waarbij juist mobiel internet centraal stond.

KPN komt met onbeperkte belbundel
KPN komt met onbeperkte belbundel (Foto: ANP)

Officiële trailer Wrath

Hieronder staat de trailer voor de Australische thriller Wrath geschreven én geregisseerd door Jonathan Neil Dixon. Hoofdrollen zijn er voor Corey Page, Stef Dawson en Rebecca Ratclif.

De film gaat over een groep vrienden die een roadtrip maken door Australië. Onderweg komen ze een vrouw tegen die dringend hulp nodig heeft. Een schokkend kat- en muisspel volgt als ze achterna gezeten worden door drie figuren. De groep vrienden moet tot het uiterste gaan om zichzelf te verdedigen.

Wanneer Wrath in de bioscopen verschijnt is nog niet bekend.

Feyenoord heeft Noorse middenvelder Singh bijna beet

Feyenoord versterkt zich vrijwel zeker met Harmeet Singh. De Rotterdammers hebben met Valerenga een akkoord bereikt over de transfersom, meldt de Noorse club. Singh reist vandaag naar Rotterdam om de laatste details af te wikkelen. Ook wordt hij dan medisch gekeurd. De 21-jarige middenvelder is de opvolger van de naar Aston Villa vertrokken Karim el Ahmadi.

Singh, die begin van het jaar debuteerde voor het Noorse nationale team, kwam de afgelopen vijf jaar uit voor Valerenga en scoorde daarin acht keer. De Noor is na Lex Immers, Daryl Janmaat, John Goossens, Ruud Vormer en Mitchell te Vrede de zesde versterking voor Feyenoord.

Slaappil taboe voor Australische sporters in Londen

De 400 Australische sporters die meedoen aan de Olympische Spelen mogen geen sterke kalmerings- en/of slaappillen gebruiken. Na een onthullend interview van de oud-olympisch kampioen Grant Hackett heeft het Australisch Olympisch Comité (AOC) dit bekendgemaakt.

Afgelopen weekend bekende Hackett in de Sunday Herald Sun dat hij in zijn loopbaan sterk afhankelijk was geworden van het slaapmiddel Stilnox. Dat middel staat niet op de lijst met verboden middelen van het wereldantidopingbureau WADA. Hackett noemde het middel "duivels”.

"We hebben maatregelen getroffen in ons medisch protocol om het gebruik van stilnox en andere gerelateerde middelen absoluut te verbieden", zo liet John Coates, baas van het AOC weten. "Indien in extreme situaties toch medicamenten noodzakelijk zijn dan zullen andere middelen worden voorgeschreven die een korte werking hebben en niet hetzelfde verslavende en hallucinerende effect als de nu verboden pillen."

BNN-presentatrice Geraldine Kemper is weer single

Geraldine Kemper is weer vrijgezel. De BNN-presentatrice had een relatie van tweeënhalf jaar met Alex. "Het is net afgelopen."

De 22-jarige Kemper liep haar ex tegen het lijf toen ze net het tv-programma Sterretje Gezocht had gewonnen, waarmee ze een baan bij BNN scoorde. "De liefde, dat is nu even moeilijk", vertelt de blondine aan het AD. "Gelukkig heb ik lieve vriendinnen. Die zijn er altijd voor me."

De afgelopen weken was de presentatrice druk in de weer met opnames voor Spuiten en Slikken op Reis, waarbij wordt gekeken hoe mensen in andere culturen omgaan met seks en drugs. Zelf zegt Kemper haar grenzen goed te kennen. "Ik ben een jonge vrouw die seks heeft. En die daarin behoorlijk uitbundig kan zijn. En nieuwsgierig. Maar ik ben geen slet."

Nieuwe financieel topman voor KPN

KPN wil Eric Hageman benoemen als nieuw financieel topman. Dat maakte het telecombedrijf dinsdag bekend. Hij moet de opvolger worden van Carla Smits-Nusteling, die in januari haar vertrek bekendmaakte omdat ze het niet eens was met de nieuwe bestuursstructuur van KPN.

Hageman vervult de functie van financieel topman van KPN sinds januari 2012 al op ad interim-basis. Hij is sinds 2005 werkzaam bij het telecombedrijf, tot voor kort in de functie van bestuursvoorzitter van Base, de Belgische dochter van KPN.

De nieuwe financieel topman kan een basissalaris van 575 duizend euro bruto tegemoet zien, plus een bonus van nog onbekende hoogte en een aandelenpakket.

Slot mist seizoensstart

Arne Slot mist de seizoensstart van PEC Zwolle. De aanvoerder van de promovendus betaalt de tol voor het feit dat hij afgelopen seizoen doorspeelde met een knieblessure.

Dat doorspelen was voor Slot een bewuste keuze, aangezien zijn club nog volop in de race zat voor het kampioenschap in de Jupiler League. Daar wilde de captain geen minuut van missen en dus liet hij zich pas deze zomer opereren aan een kniepees.

Omdat Slot voorlopig nog aan het revalideren is, mist hij op 11 augustus de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Roda JC. Dat vindt hij uiteraard vervelend. "Het is jammer dat ik de start van de competitie mis, maar ik heb vorig seizoen een bewuste keuze gemaakt. Ik wilde het succes van Zwolle meemaken, al was dat medisch gezien misschien niet zo verstandig", legt Slot uit aan De Telegraaf.

"Ik kan niet aangeven hoe lang het herstel gaat duren", zegt Slot. De middenvelder verheugt zich nu al op de uitwedstrijd tegen NAC Breda op 2 februari van het nieuwe jaar. "Ik heb daar een mooie tijd gehad", aldus Slot over vijf seizoenen Breda.

Sharapova is nummer 1-positie kwijt

Maria Sharapova is komende week niet meer de nummer één van de wereld. Ze raakt die positie kwijt nadat ze gisteren verrassend in de vierde ronde van Wimbledon onderuitging tegen Sabine Lisicki.

De nieuwe nummer één zal de Wit-Russin Victoria Azarenka of Agnieszka Radwanska uit Polen zijn. Radwanska wordt alleen de nieuwe nummer één van de wereld als ze de finale van Wimbledon bereikt en Azarenka in de kwartfinale verliest of als Radwanska het toernooi wint en Azarenka in de halve eindstrijd wordt uitgeschakeld.

Sektioui in de leer bij AZ

Tarik Sektioui loopt momenteel stage bij AZ. De voormalig rechtsvoor van onder meer AZ, RKC Waalwijk en Willem II wil nog een jaar investeren in zijn ontwikkeling als trainer.

In Marokko heeft Sektioui het op één na hoogste trainersdiploma behaald. De 35-jarige oud-speler van FC Porto had meteen aan de slag gekund als trainer, maar besloot zich nog even door te ontwikkelen in de luwte. "Ik heb in mijn land een paar aanbiedingen gehad om technisch directeur en hoofdtrainer te worden, maar dat kon alleen met een stroman", zegt Sektioui tegen De Telegraaf.

Daar had Sektioui geen trek in. "Nu heb ik besloten om nog twee jaar de investeren in mijn ontwikkeling als trainer", legt de Marokkaan uit. Bij AZ heeft hij het naar zijn zin: "Ik ben hier erg gastvrij ontvangen."

In Alkmaar kon men gisteren aanvaller Jozy Altidore weer begroeten op de training. Alleen Rasmus Elm ontbreekt nog. Verder waren Charlison Benschop, die op het punt staat om te tekenen bij Stade Brestois, en Ragnar Klavan, die naar Augsburg vertrekt afwezig.

Sektioui schreef alle oefeningen op in zijn schrift. "Ik vind dat men zich in Marokko erg richt op Frankrijk. De Hollandse school is volgens mij één van de beste in de wereld", aldus Sektioui, die in zijn stageproces ook nog op bezoek gaat bij Panathinaikos.

'Tientallen misstanden bij overheid'

Ministeries, inspecties en diverse andere overheidsinstanties zijn regelmatig zelf betrokken bij grote misstanden. Dat zegt de Expertgroep Klokkenluiders dinsdag in het Nederlands Dagblad. Het Openbaar Ministerie en de recherche treden echter niet op.

"Wij hebben meldingen ontvangen van misstanden binnen vrijwel alle ministeries", zegt voorzitter Gerrit de Wit in de krant. Volgens hem zijn er diverse gevallen bekend waarbij opzettelijk valse rapporten werden geschreven. Justitie zou bij enkele incidenten een 'merkwaardige rol' hebben gespeeld omdat overheidsorganen en bestuurders niet werden vervolgd.

De misstanden zijn opgenomen in een boek dat later deze week naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De klokkenluiders willen nog geen specifieke voorbeelden geven. De groep wil dat eerst een onafhankelijk onderzoeksinstituut de meldingen onderzoekt voordat de namen van de betrokkenen openbaar worden.

'Inholland nog te soepel met diploma's'

Studenten aan de hogeschool Inholland krijgen nog steeds te gemakkelijk een voldoende voor hun eindscriptie. Diverse docenten zijn teruggefloten over hun beoordeling van de werkstukken, schrijft de Volkskrant dinsdag. Een aantal leden van de examencommissie heeft hun functie neergelegd.

Het gaat om de opleiding Media en Entertainment Management (MEM) die wordt aangeboden in Haarlem, Rotterdam en Den Haag. Twee jaar geleden kwam die opleiding ook al in opspraak toen studenten onterecht een diploma kregen. Om hoeveel scripties het gaat is niet bekend.

Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra verhoogde vorig jaar bij zijn aantreden het niveau van de opleiding om te voorkomen dat studenten te makkelijk een diploma kregen. Afstudeerscripties van de MEM worden daarom niet twee maar drie keer gecontroleerd.

Tijdens een derde controle van een willekeurig aantal scripties in Haarlem zijn nu opnieuw een aantal werkstukken afgekeurd. Een aantal leden van de examencommissie verlieten de school daarna uit onvrede over de gang van zaken. "Ze vonden dat hun professionele integriteit was aangetast omdat wij de eindwerkstukken opnieuw hebben laten beoordelen", zegt Terpstra in de krant.


'Inholland nog te soepel met diploma's' (Foto: Novum)

Tweede arrestatie voor moord op Nederlander

In Puerto Rico is maandag een tweede verdachte aangehouden voor de moord op een Nederlandse scholier. De 17-jarige jongen, Stefano Steenbakkers, werd vorige week in zijn auto neergeschoten bij een overval. Na het incident werd al een 23-jarige man gearresteerd.

Volgens de politie van Puerto Rico volgden de twee verdachten de Nederlander in zijn Lexus en probeerden hem vervolgens te stoppen. De jongen belde zijn moeder voor hulp. Steenbakkers liet weten waar hij was en gaf het kenteken van de daders door voordat hij werd neergeschoten. Zijn moeder vond hem even later terug in de auto.

Steenbakkers werd naar een ziekenhuis gebracht waar hij vorige week woensdag overleed. De jongen was juist van plan om naar Nederland te komen om zich bij zijn Nederlandse vader te vestigen.

Miljoenenprijs valt in Overijssels dorpje

De hoofdprijs van de Postcodeloterij is gevallen in het Overijsselse dorp Zenderen. De meespelende bewoners verdelen een bedrag van 16,7 miljoen euro, zo heeft de loterij maandag bekendgemaakt. Het dorp telt in totaal ruim 1400 bewoners.

Op welke postcode de grootste prijs valt, is nog niet bekend. Vrijdag wordt duidelijk welke straat een bedrag van 11,2 miljoen euro wint. De rest van het dorp moet het met 5,5 miljoen euro doen.

NPD: 'Maar 1,5 miljard uitgegeven aan nieuwe games'

Amerikaans onderzoeksbureau NPD heeft een nieuw onderzoek vrijgegeven. Daarin wordt bekendgemaakt dat in Amerika voor het eerste kwartaal van dit jaar zo'n 3,4 miljard dollar werd uitgegeven aan games, maar dat maar 1,5 miljard hiervan naar nieuwe retail-games ging.

Meer dan de helft van de uitgaven voor games wordt dus niet besteed aan nieuwe games uit de winkel. Van de 1,9 miljard die over is, werd 525 miljoen uitgegeven aan tweedehands games en de verhuur van games en 1,38 miljard aan digitale games. Het onderzoeksbureau definieert deze digitale games als: volledige games, maar ook add-ons, abonnementen, games voor op de mobiel en social network-games.

Buiten Amerika heeft het onderzoeksbureau gekeken naar Duitsland, Frankrijk en Engeland en daar komen vergelijkbare cijfers naar boven. In die drie landen werd 300 miljoen uitgegeven aan tweedehands games en verhuur en 959 miljoen aan digitale content.

Volgens Anita Frazier, één van de analisten, geven Europeanen over het algemeen minder uit aan games voor op de mobiel, maar zijn zij sneller bereid om te betalen voor volledige digitale games, DLC en abonnementen.

Sony maakt line-up voor Comic-Con bekend

Sony heeft bekendgemaakt welke spellen zij in haar koffer gaat stoppen voor Comic-Con 2012. Naast een reeks aan bespeelbare speldemo's heeft Sony in ieder geval ook al aangegeven dat zij op Comic-Con twee nieuwe personages zal bekendmaken voor PlayStation All-Stars Battle Royale. Comic-Con is van 12 tot en met 15 juli in San Diego.

De volgende spellen zijn te spelen in de Sony-booth:

  • PlayStation All-Stars Battle Royale
  • Sports Champions 2
  • The Unfinished Swan
  • LittleBigPlanet Karting
  • Sly Cooper: Thieves in Time
  • Papo Y Yo
  • Counter-Strike: Global Offensive
  • The Expendables 2
  • Sound Shapes
  • Retro City Rampage
  • LittleBigPlanet
  • Jet Set Radio
  • Guacamelee
  • Gravity Rush
  • Ragnarok Odyssey 
  • Street Fighter X Tekken 

Marktanalist: 'Activision Blizzard waarschijnlijk niet te verkopen'

Ondanks geruchten dat Vivendi Activision Blizzard wil verkopen, verwacht de bekende marktanalist Michael Pachter niet dat dat gebeurt. Hij denkt dat er 'geen gewillige en beschikbaar kopers' zijn.

"While a sale of Activision Blizzard is likely the preferred route for Vivendi, we assign a low probability to this outcome, as, in our view, there are not any readily apparent buyers," aldus Pachter. Volgens de analist is Activision Blizzard te groot voor een andere Amerikaanse uitgever om op te kopen, hebben internationale uitgevers geen interesse en hebben de Amerikaanse Media Groepen niet zo'n hoge pet op van games. Bovendien hebben kopers vaak meer interesse in een ontwikkelaar dan een uitgever.

De logische uitkomst hiervan is, volgens Pachter, dat Activision Blizzard zich van Vivendi terugtrekt. Door een groot bedrag van Vivendi te lenen (Pachter denkt aan een luttele 5 miljard dollar) kan Activision Blizzard weer op eigen benen staan. Het is ook voor Vivendi een goede deal, want aangezien zij 61% van de aandelen van Activision heeft, krijgen ze dat geld volgens de analist ruimschoots weer terug.

De heksenjacht op pester Kacey

De pesters zijn van school gestuurd, de politie is een onderzoek gestart en mogelijk hangt de kinderen een jaar opsluiting in een jeugdinstelling boven het hoofd. Terecht, verdiende loon. Wie durft iemand zó het leven zuur te maken, kan op weinig sympathie van mij rekenen. De zaak is echter niet voorbij na deze maatregelen. Er is via internet een heuse heksenjacht ontstaan op Kacey. Op Facebook werd de ene na de andere haatgroep opgericht; het adres en telefoonnummer van Kacey kwamen online terecht; ze ontving een stroom aan doodsbedreigingen en moest met haar familie het huis ontvluchten.

Vrouw heeft Strauss-Kahn verlaten

De vroegere IMF-topman Dominique Strauss-Kahn is door zijn vrouw Anne Sinclair verlaten. Ze is ongeveer een maand geleden apart gaan wonen van de Franse politicus die in opspraak is door seksschandalen. Een bron dichtbij het paar heeft dat maandag bevestigd.

De 63-jarige Strauss-Kahn gold jaren als belangrijke kandidaat voor het Franse presidentschap. Zijn kans op het ambt werd vorig jaar de grond in geboord, toen de socialist in New York werd opgepakt, omdat hij een kamermeisje zou hebben proberen te verkrachten.

Later kwam zijn naam naar voren in een onderzoek naar de exploitatie van prostituees in Frankrijk. Hij zou seksfeestjes hebben bezocht die pooierbendes hadden georganiseerd. Daar kwam in mei een beschuldiging van groepsverkrachting in de Verenigde Staten bij, als onderdeel van diezelfde zaak.

De journaliste Sinclair bleef haar echtgenoot ondanks de voortdurende stroom aantijgingen lange tijd verdedigen.

Vrouw heeft Strauss-Kahn verlaten
Vrouw heeft Strauss-Kahn verlaten (Foto: ANP)

Kritiek Amnesty op castratiewet Moldavië

Amnesty International heeft maandag forse kritiek geuit op een nieuwe wet in Moldavië die de overheid het recht geeft veroordeelde pedofielen chemisch te castreren. De wet werd zondag van kracht.

De wet schrijft voor dat iedereen die veroordeeld wordt voor kindermisbruik, ongeacht nationaliteit, moet worden gecastreerd. Bij verkrachting moet de rechter van zaak tot zaak bepalen of castratie gepast is.

Een woordvoerder van Amnesty zei maandag dat de wet 'neerkomt op marteling'. Ook de Raad van Europa heeft de wet bekritiseerd.

Het Moldavische parlement nam de wet op 6 maart aan, maar president Nicolae Timofti zei dat de wet indruiste tegen de mensenrechten en stuurde hem terug naar het parlement. Op 24 mei werd de wet opnieuw aangenomen, waardoor Timofti wettelijk verplicht was zijn handtekening eronder te zetten.

Utrechtse privékliniek weer in orde

Het Medisch Centrum Biltstraat (MCB) in Utrecht voldoet weer aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg. In maart greep de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in toen bleek dat operatie-instrumenten niet altijd steriel waren. Daardoor liepen patiënten kans om besmet te worden met hiv en hepatitis B en C.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat de kliniek weer in orde is. Wel houdt de IGZ nog steeds geïntensiveerd toezicht om zaken verder te verbeteren.

In de kliniek kunnen mensen terecht voor onder meer plastische chirurgie, abortussen en kaakchirurgie. Het MCB heeft de patiënten opgeroepen om zich te laten testen met het oog op de 'zorgvuldigheid'. Dat kan in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

De IGZ had overigens enkele dagen na het sluiten van de operatiekamers alweer groen licht gegeven voor behandelingen. Na een tweede bezoek constateerde de inspectie dat de MCB de zaken weer op orde had.

Romney wil in Israël joodse kiezer voor zich winnen

De Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap Mitt Romney wil deze zomer een bezoek brengen aan Israël. Dat heeft een van zijn assistenten maandag gezegd.

Wanneer Romney naar Israël reist en welke plekken hij zal bezoeken is nog niet bekend. Dat het bezoek bedoeld is om in de gunst te vallen bij joodse kiezers, christenen en conservatieven staat wel vast.

In de Republikeinse voorverkiezingen verweet Romney president Barack Obama geregeld Israël in de steek te laten. Zijn eigen beleid tegenover de joodse staat zal haaks staan op dat van Obama, zei hij.

Geen laag btw-tarief voor bordelen

Bordelen kunnen geen aanspraak maken op het lage btw-tarief voor hotels omdat de kamers niet zijn bedoeld om te slapen. Dit heeft een bestuursrechter in het Duitse Düsseldorf beslist.

De klacht was aangespannen door de bezitter van een bordeel in Düsseldorf die slechts 7 procent btw wilde betalen voor zijn 'hotel' en niet de 19 procent die de fiscus eiste. Volgens de wet geldt het lage btw-tarief voor bedrijven als hotels, pensions en kampeerterreinen die overnachtingen aanbieden. Volgens de rechter valt een bordeel niet in die categorie omdat kamerverhuur er geen slaapdoelstelling heeft, ook als een prostituee er af en toe slaapt, aldus weekblad Der Spiegel maandag.

Geen laag btw-tarief voor bordelen
Geen laag btw-tarief voor bordelen (Foto: ANP)

Tientallen Syriërs deserteren naar Turkije

85 Syrische militairen zijn maandag gedeserteerd en over de grens naar buurland Turkije gevlucht. Onder de deserteurs zijn een generaal en andere hoge officieren. Dit hebben Turkse media maandagavond gemeld.

Tal van Syrische militairen zijn het niet eens met de manier waarop de regering van president Bashar al-Assad optreedt tegen de burgerbevolking. Het geweld heeft in meer dan een jaar tijd al aan vele duizenden Syriërs het leven gekost.

Tientallen Syriërs deserteren naar Turkije
Tientallen Syriërs deserteren naar Turkije (Foto: ANP)

EA gaat binnenkort '100% digitaal'

President van Electronic Arts Frank Gibeau meldt dat het bedrijf in de 'nabije toekomst 100% digitaal gaat' en er dus geen fysieke games meer in de winkels zullen liggen. 

"We hebben duidelijke plannen over de toekomst en daar zijn we blij mee", liet Gibeau aan GameSpot weten. "Fysieke verkoop is voor ons een goede manier om de games aan de klant te brengen. We hebben goede relaties met onze winkelpartners. Maar aan de andere kant is de relatie die je met de gamer hebt tevens de ultieme, dus daar gaan we voor." 

"Als de gamer het spel via een digitale manier binnen wil slepen, dan willen wij dat aanbieden. Op deze manier kan onze manier van zaken doen ook alle kanten opgaan. Het zorgt ervoor dat we bijvoorbeeld meer kunnen aanbieden. Bovendien kunnen we games veel persoonlijker maken", voegt Gibeau toe. 

Toch denkt de president van EA dat het uiteindelijk aan de gamers zelf ligt als het gaat om hoe games in de toekomst worden verkocht. Gibeau: "Als gamers toch liever een fysieke kopie willen, dan kunnen zij deze nog steeds in de winkel kopen. Pas als er een duidelijke voorkeur is voor digitale verkoop, dan gaan wij daarop over." 

"Voor ons is de digitale verkoop momenteel het snelst groeiende segment. Steeds meer games worden online verkocht en ook onze services worden meer online aangevraagd. Op een moment in de toekomst, zullen wij 100% digitaal zijn, geen twijfel mogelijk. Dat is niet te negeren."

Volgens een recent onderzoek kopen een op de drie gamers hun spellen liever online dan in de winkel. 

Dance Central 3

Een aantal jaren geleden is het via Amerika hip geworden en het is nooit meer weggegaan. Dansen. Films als Step Up en Street Dance en tv-shows als So You Think You Can Dance en America’s Best Dancecrew zijn regelrechte hits. Ook in de gamesindustrie is dansen niet meer weg te denken. Door het succes van het genre heeft Microsoft besloten met de derde titel te komen in de Dance Central-serie, Dance Central 3. Het spel werd groots aangekondigd via een optreden van Usher op de E3-personferentie. Waarom juist hij kom ik later nog op terug. Tijdens de E3 zelf heb ik een groot deel van het spel mogen aanschouwen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.