[Upd] Marussia-testrijdster De Villota zwaargewond bij crash

Peterselieman

Marussia F1 Team-testrijdster Maria de Villota is vandaag zwaargewond geraakt bij een crash op Duxford airfield. De Spaanse botste met haar bolide aan het eind van de installatierun tegen een vrachtwagen van het team aan en is daarna met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe haar toestand precies is, is nog onduidelijk, maar lijkt levensbedreigend te zijn.

Volgens BBC Cambridgeshire-presentator Chris Mann, die getuige was van het ongeval, had De Villota net haar installatierun afgelegd toen de auto plotseling accelereerde en met relatief lage snelheid tegen de laadklep van de vrachtwagen aan kwam. Volgens Mann heeft de helm van De Villota het grootste deel van de impact opgevangen.

De 32-jarige Spaanse zou ongeveer vijftien minuten bewegingsloos zijn geweest, voordat getuigen haar handen weer zagen bewegen. Ze leek echter nog buiten bewustzijn te verkeren.

Marussia gaf snel na het ongeval een verklaring uit. "Om ongeveer 9.15 uur lokale tijd heeft Maria De Villota een ongeluk met de MR-01 gehad op Duxford Airfield, waar zij voor het eerst met de auto aan het testen was. Het incident vond plaats aan het eind van haar eerste installatierun en betrof een botsing met een assistentietruck van het team. Maria is naar het ziekenhuis gebracht."

De Villota mocht van Marussia op Duxford nieuwe onderdelen testen die komend weekend gebruikt zullen worden tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone. De renstal had twee dagen uitgetrokken om de aerodynamica in rechtelijntests aan de tand te voelen.

Update 13.45 uur

De toestand van De Villota is inmiddels stabiel. Hoe ernstig ze gewond is, blijft echter onduidelijk. Wel is bekend dat ze verwondingen aan haar hoofd en gezicht opgelopen heeft.

Update 16.29 uur

Marussia heeft bekend gemaakt dat De Villota inmiddels bij bewustzijn is. Ze ondergaat allerlei medische tests om de aard van haar verwondingen te onderzoeken.