Politie maakt einde aan blokkade vistrawler

Redactie

De politie in IJmuiden heeft dinsdagochtend een begin gemaakt met het verwijderen van de actievoerders van Greenpeace die sinds woensdag een supertrawler in de haven blokkeren. Vier mensen zijn aangehouden, zegt een woordvoerder van de politie.

Een woordvoerder van Greenpeace meldt dat twee boten van de milieuorganisatie in beslag zijn genomen. Greenpeace blokkeerde het enorme vissersschip Margiris sinds woensdag met ruim tien man. Actievoerders hingen onder meer aan de trossen. Ook werd de schroef door duikers vastgezet met een ketting.

Volgens de politie verloopt de actie rustig. De woordvoerder kan niet zeggen waarom niet eerder actie is ondernomen. "In overleg met de gemeente en de rederij hebben we besloten om nu in te grijpen. Een boot moet gewoon uit kunnen varen", aldus de zegsvrouw.

Greenpeace wil met de actie protesteren tegen overbevissing op de wereldzeeën en de omvang van de Europese vissersvloot. Volgens de organisatie is er voor schepen als de Margiris, die ruim 142 meter meet, niet genoeg vis.