Vierde commissaris GVB weg vanwege nevenfunctie

Commissaris Wietske Zeijlstra is weg bij het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB. Zeijlstra heeft haar lidmaatschap van de raad van commissarissen gecombineerd met een functie bij vakbond Abvakabo FNV. De GVB maakte dinsdag bekend dit niet toe te staan en meldde dat Zeijlstra geen deel meer uitmaakt van de raad.

De nevenfunctie van Zeijlstra is opvallend, omdat Abvakabo vorig jaar stakingen van werknemers in het openbaar vervoer in de Randstad steunde.

Zeilstra is het vierde lid van de raad van commissarissen dat deze maand vertrekt nadat het vervoerbedrijf eind maart in opspraak kwam vanwege vermeende miljoenenfraude na berichtgeving in De Telegraaf. Commissarissen Jan Westerhoud, Aad Veenman en Kitty Roozemond lieten vorige maand kort na elkaar weten op te stappen.

Het vervoersbedrijf startte naar aanleiding van de aantijgingen van fraude een intern onderzoek. Daaruit bleek halverwege juni dat geen sprake was van fraude. Wel bleken structureel interne integriteitsregels overtreden, onder meer door directieleden Adrie Bolier en Pieter Schotte, die daarvoor ontslagen werden.