Voorlichting moet huwelijksdwang voorkomen

Een grote voorlichtingscampagne moet huwelijksdwang uit de taboesfeer halen en gedwongen huwelijken voorkomen. Er komt een mediacampagne voor jongeren, huwelijksmigranten wordt duidelijk gemaakt dat gedwongen huwelijken in Nederland strafbaar zijn en voor werknemers in de hulpverlening komen e-learningmodules beschikbaar om signalen tijdig te herkennen.

Dat zijn enkele maatregelen van een plan van minister voor Integratie Gerd Leers (CDA), minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA), dat is dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De ministers willen ook afspraken maken met onder meer ambassades en de Immigratie- en Naturalisatiedienst en gemeenten over hoe zij moeten handelen als vrouwen in hun land van herkomst worden achtergelaten.

Slachtoffers van gedwongen huwelijken zijn vaak jong en afhankelijk van hun partner of familie. De groepsdruk is volgens het kabinet groot, waardoor veel gedwongen huwelijken niet aan het licht komen. Om een beeld van het probleem te krijgen wil het kabinet uitzoeken hoe vaak zulke huwelijken worden gesloten.

In Duitsland werden in 2008 in een onderzoek 3500 gevallen van dreigende of voltrokken dwanghuwelijken gevonden. Het werkelijke aantal zou hoger zijn.