HRW: Tientallen martelcentra in Syrië

Redactie

De geheime diensten van Syrië houden er zeker 27 detentiecentra op na waar systematisch wordt gemarteld. Dit stelt Human Rights Watch (HRW) in een dinsdag uitgebracht rapport. Volgens de mensenrechtenorganisatie komen de gedocumenteerde praktijken neer op misdaden tegen de mensheid.

De schrijvers van het rapport spraken met voormalige gevangenen en met deserteurs. Er is sprake van willekeurige arrestaties, marteling en het laten verdwijnen van personen, aldus de meer dan 200 getuigen met wie is gesproken sinds het uitbreken van de Syrische opstand in maart vorig jaar.

Volgens de getuigen worden slachtoffers langdurig geslagen, vaak met knuppels, blootgesteld aan elektrische schokken aan de geslachtsdelen of aan zuren. Gedetineerden werden aangerand en vernederd, een 31-jarig slachtoffer zei dat hij met een nietmachine is bewerkt. Ook worden er vingernagels uitgetrokken en executies gesimuleerd.

"De geheime diensten runnen een archipel aan martelcentra verspreid over het land", aldus een HRW-onderzoeker. De organisatie heeft locaties gedocumenteerd, evenals de verantwoordelijken voor de "verschrikkelijke misdaden".

HRW roept de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op de situatie in Syrië aan te geven bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Ook zou de raad sancties moeten opleggen aan Syrische functionarissen die bij de misdrijven betrokken zijn.