Advocatenorde sleept Moszkowicz voor tuchtrechter

Redactie

De Orde van Advocaten sleept Bram Moszkowicz voor de tuchtrechter. De orde heeft daartoe besloten na een onderzoek naar zijn praktijkvoering.

Volgens de orde schaadt Moszkowicz de belangen van de advocatuur. "Het vertrouwen in de behoorlijke beroepsuitoefening van de betrokken advocaat is geschaad." De zaak is voorgelegd aan de raad van discipline, die nog een datum voor de openbare zitting moet prikken.

Het onderzoek werd opgezet naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad van vorig jaar juli. De krant schreef dat de Belastingdienst onenigheid had met Moszkowicz omdat hij zich contant had laten betalen. Hoewel daar geen gericht onderzoek naar is gedaan, zijn er volgens de orde geen aanwijzingen voor belastingontduiking.

Grote contante betalingen zijn in de advocatuur niet gewenst omdat op die manier inkomstenbelasting kan worden ontdoken. De orde wijst erop dat er geen omstandigheden waren die de contante betalingen rechtvaardigen. Ook heeft Moszkowicz niet met de orde over deze betalingen overlegd, terwijl dat wel had moeten gebeuren.

Verder zouden zijn cliënten hebben geklaagd over onduidelijkheden in zijn rekeningen. Daarnaast is zijn jaarrekening niet binnen een 'redelijke termijn' vastgesteld. Bij het onderzoek dat de orde instelde zou Moszkowicz 'traag, ontwijkend en soms in het geheel niet' hebben gereageerd.

De zaak toont overeenkomsten met een eerdere zaak tegen Robert Moszkowicz, ook wel het zwarte schaap van de familie genoemd. Hem werd in 2005 verboden nog als advocaat te werken. Het tuchtcollege had hem die straf opgelegd wegens onbehoorlijke praktijkvoering Ook toen was contant betaald en waren er klachten over onjuiste declaraties.

In mei maakte het familiekantoor Moszkowicz Advocaten bekend dat Bram Moszkowicz per direct bij het familiekantoor stopt. De gebroeders stelden toen in een verklaring dat de maatschap is ontbonden omdat Bram Moszkowicz 'naast de advocatuur ook nog andere werkzaamheden verricht'.

Hij schuift bijvoorbeeld geregeld als misdaaddeskundige aan in het televisieprogramma RTL Boulevard. Moszkowicz ontkende destijds dat er nog andere zaken mee spelen en suggereerde dat uit het 'internetriool' allerlei roddels zouden ontstaan.

Moskowicz is een van de bekendste advocaten in Nederland. In het verleden verdedigde hij onder meer Desi Bouterse, Willem Holleeder en Geert Wilders.


Advocatenorde sleept Moszkowicz voor tuchtrechter (Foto: Novum)