'Niemand ging over veiligheid Grolsch Veste'

Bij de uitbreiding van de Grolsch Veste was niet duidelijk wie verantwoordelijk was voor de veiligheid. Terwijl zichtbaar duidelijk was dat belangrijke onderdelen van de basisconstructie ontbraken, ging het werk toch door. Dat is een terugkerend probleem in de bouw, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Het dak van het stadion van FC Twente stortte vorig jaar juli in. Daarbij kwamen twee bouwvakkkers om en raakten er negen gewond.

De raad ziet gelijkenissen met de instorting van een etage van een woon- en winkeltoren in 2010 in Rotterdam. Ook toen was niet duidelijk wie voor de veiligheid verantwoordelijk is.

De bouw moet volgens de onderzoekers met een actieplan komen om herhaling te voorkomen. De taken bij een bouwproject zouden duidelijk moeten worden verdeeld.

De bouwers van de Grolsch Veste - de hoofdaannemer was een combinatie van Dura Vermeer, Te Pas Bouw en Trebbe - vertrouwden volgens de raad te veel op hun ervaring met een eerdere soortgelijke uitbreiding. Daardoor verzuimden ze de bouwconstructie van het stadion van FC Twente te blijven controleren.

In een tussenrapportage in augustus werd al duidelijk dat de afbouw van de tribune tegelijk met de opbouw van de basisconstructie werd uitgevoerd. Om de uitbreiding op tijd af te krijgen was de oorspronkelijke planning, waarbij eerst de basisconstructie zou worden opgebouwd, losgelaten.

Zelfs toen zichtbaar was dat belangrijke onderdelen van de basisconstructie ontbraken werden geen maatregelen genomen, blijkt nu. Zogenoemde koppelstaven aan de achterkant van het stadion waren weggelaten omdat het werk aan trappenhuizen was uitgelopen. Op het dak waren ook onderdelen weggelaten om de afbouw met dakplaten gemakkelijker te maken.

Om de constructie toch stevig te houden, waren staalkabels aangelegd. Op de dag van het ongeval was een kabel echter verwijderd om het werk van de nettenbouwers gemakkelijker te maken. Daar komt bij dat verschillende onderdelen niet goed op elkaar bleken te passen. De bouwers hebben die vervormd om ze toch op elkaar te krijgen. Daardoor was de constructie verzwakt.

Toch werd de constructie belast. Er werden twee hangbruggen van samen drie ton opgehangen, de dakplaten wogen samen 35 ton en een groot scherm acht ton. Ook liepen dagelijks ongeveer tien mensen op de constructie.

De Vereniging Nederlandse Constructeurs noemde het instorten van het stadion in augustus al het symptoom van een ziekte die de bouwwereld al jaren in haar greep heeft. De vereniging wees ook al op het incident in Rotterdam en op het instorten van een balkon in Maastricht in 2003. Bouwprojecten zijn volgens de vereniging te versnipperd geraakt zonder dat iemand verantwoordelijk is voor het veilig in elkaar schuiven van de verschillende puzzelstukjes.


'Niemand ging over veiligheid Grolsch Veste' (Foto: Novum)