Debat over asielkinderen leidt niet tot compromis

Redactie

De asielaanvragen van zevenhonderd kinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn, worden niet opnieuw beoordeeld. Dat is de uitkomst van een debat dat dinsdag in de Tweede Kamer werd gevoerd.

Even leek het erop dat er met het CDA een meerderheid was om minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) de aanvraag opnieuw te laten beoordelen op het zogenoemde wortelingscriterium. Daarop klonk een 'Halleluja' uit de mond van GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi, die zich sterk maakt voor de asielkinderen die met hun familie al meer dan acht jaar in Nederland verblijven.

Dibi bleek echter te vroeg te hebben gejuicht; er bleek sprake van een misverstand. Het CDA had steun uitgesproken voor een voornemen van Leers. De minister bekijkt opnieuw de dossiers van zevenhonderd jongvolwassenen die in Nederland zijn gekomen als alleenstaande minderjarige vreemdeling (AMV). Bij die dossiers weegt Leers het door hem genoemde 'lokale belang' mee, wat door andere partijen 'worteling' wordt genoemd.

ChristenUnie en PvdA, initiatiefnemers van de wet voor asielkinderen, dachten samen met voorstanders van de wet D66 en GroenLinks, dat de zevenhonderd asielkinderen werden bedoeld in plaats van de zevenhonderd ex-AMV'ers. Asielkinderen hebben wel familie en zitten vaak nog met hun ouders in een lopende asielprocedure.

Leers is geen voorstander van een generaal pardon voor deze kinderen of een uitzettingsstop totdat de wet is behandeld. "Het is niet in het belang van de kinderen, die zijn toe aan een snelle procedure en met een stop wordt die procedure stilgelegd." Ook zei Leers te vrezen voor een aanzuigende werking van de wet.

De Tweede Kamer stemt donderdag met een hoofdelijke stemming over de uitzettingsstop. Dinsdag bleek echter al dat voorstel wordt verworpen door de Kamer.