Dance Central 3

Stefan Walthie (StefanW)

Exclusief beschikbaar voor Xbox 360.

Een aantal jaren geleden is het via Amerika hip geworden en het is nooit meer weg gegaan. Dansen. Films als Step Up en Street Dance en tv-shows als So You Think You Can Dance en America’s Best Dancecrew zijn regelrechte hits. Ook in de gamesindustrie is dansen niet meer weg te denken. Door het succes van het genre heeft Microsoft besloten met de derde titel te komen in de Dance Central-serie, Dance Central 3. Het spel werd groots aangekondigd via een optreden van Usher op de E3-personferentie. Waarom juist hij kom ik later nog op terug. Tijdens de E3 zelf heb ik een groot deel van het spel mogen aanschouwen.


De basis van Dance Central 3 verschilt niet veel van de voorgaande delen. Spelers moeten voor het oog van de Kinect-camera dansbewegingen nadoen. Hoe beter je danst, hoe meer punten je haalt. Hiermee kun je weer nieuwe nummers vrijspelen, die uiteraard gaandeweg moeilijker en moeilijker worden. De meeste personages uit deel twee zullen ook weer in deze versie hun opwachting maken. Als nieuwe personages zullen Rasa en Lima uit DCI Crew hun skills laten zien. DCI Crew is een dansgroep die met hun optredens geld ophaalt voor de kankerbestrijding.

De belangrijkste vernieuwing in Dance Central 3 is de multiplayer. Deze wordt de Crew Throwdown genoemd. In Crew Throwdown speel je in twee groepen van elk maximaal vier personen. De teams spelen tegen elkaar in een reeks dansspellen en minigames. Om te beginnen kun je jezelf als team een persoonlijk tintje meegeven. Alle spelers kunnen namelijk een foto laten maken waar later weer een headshot uit gehaald wordt. Een andere leuke gimmick is de start van elke wedstrijd. Deze start je namelijk door een high five te geven aan je tegenstander. Geen uitermate vakkundige innovatie, maar ik vond hem uitermate grappig.

De meeste onderdelen van de Crew Throwdown hebben een bepaalde twist. Zo moet je bijvoorbeeld met ter plekke verzonnen bewegingen het ritme van het lied volgen. Ook zit er een minigame in waarbij je zelf een dansbeweging mag verzinnen die de tegenstander dan moet gaan nadoen om zo veel mogelijk punten te vergaren. Met name deze laatste zag er erg leuk uit toen een producer en een choreografe van het spel dit onderdeel voordeden. Uiteraard zitten er in Crew Throwdown ook de standaard tegen-elkaar-dansbattles die we van Dance Central kennen. Aan het eind van de battle wint het team dat het hoogste puntenaantal bij elkaar heeft weten te dansen. Het werd mij al snel duidelijk dat de multiplayer van Dance Central 3 met name inzet op de lol tijdens grote feesten en partijen.

De soundtrack van het spel toont weliswaar nu al een redelijke diversiteit, maar heeft mij tot op heden nog niet heel erg weten te boeien. Tien van de totaal veertig nummers variëren van Gloria Gaynors I Will Survive en Marcia Griffiths’ Electric Boogie tot In Da Club van 50 Cent en Scream van Usher. Mogelijk weten Harmonix en EA mij nog te verbazen met de overige dertig nummers, maar als ik terugkijk op de dansnummers die de films en televisieseries mij laten zien ben ik hier nog niet erg van onder de indruk.

Oh ja. Ik zou ook nog terugkomen op Usher, want waarom was het nou zo bijzonder dat hij de aankondiging deed op de E3? Microsoft heeft namelijk voor Dance Central 3 een speciale deal gesloten met de R&B-ster. Niet alleen zitten er minimaal twee nummers van Usher in het spel, hij heeft ook toestemming gegeven om al zijn speciale dansmoves te verwerken in Dance Central 3. Binnenkort kun je dus net zo dansen als Usher nu doet tijdens zijn wereldtournee.

Ondanks de nog wat mindere soundtrack ben ik van mening dat Dance Central 3 absoluut een leuk spel gaat worden. Of je het nu gaat gebruiken voor je dagelijkse portie lichaamsbeweging of voor dat hoogstaande vermaak tijdens je verjaardagsfeestje, Dance Central 3 lijkt te gaan voldoen aan al je verwachtingen. De singleplayer is wat iedereen kent en verwacht van de serie en de multiplayer is vernieuwd en ziet er erg leuk en vermakelijk uit. Elke gamer die ook graag danst zal geen miskoop maken bij de aanschaf van deze game.