PVV presenteert anti-EU-programma

Nederland moet uit de Europese Unie en geen cent meer naar Brussel overmaken. Dat staat in het dinsdag verschenen verkiezingsprogramma van de PVV. Nederland moet weer 'baas in eigen land' worden, vindt de partij van Geert Wilders.

De PVV legt de nadruk in de verkiezingscampagne volledig op de strijd tegen Brussel, zei Wilders bij de presentatie van het programma in Den Haag. "De PVV is tot 12 september een one-issue partij: het gaat alleen maar over de EU." Het verkiezingsprogramma is 'onze onafhankelijkheidsverklaring', zei Wilders.

Vertrekken uit de Europese Unie kost volgens Wilders geen geld, maar zal Nederland juist 'spekkoper' maken. Volgens Wilders moet Nederland een positie gaan innemen die vergelijkbaar is met die van Zwitserland.

Wilders wilde niet zeggen of hij na de verkiezingen bereid is steun te geven aan een pro-Europees kabinet. "Ik formuleer nu geen breekpunten", zei Wilders, die zijn partij omschreef als pragmatisch en patriottisch.

Een ander punt uit het programma is dat de AOW-leeftijd op 65 jaar blijft. Voor de vorige verkiezingen riep Wilders dit uit tot breekpunt, om daar een dag na de verkiezingen alweer op terug te komen.