Chimpansee geboren in Artis

in Artis is zondagochtend een chimpansee geboren. Het was voor moeder Saphira de eerste bevalling, meldt de Amsterdamse dierentuin dinsdag.

Toen de verzorgers rond 07.00 uur aankwamen, zagen ze de moederkoek liggen. Het jong werd toen rondgedragen door zijn oma, waarschijnlijk om de moeder rust te gunnen. Na een paar uur nam Saphira het jong weer over. Hij drinkt al volop bij zijn moeder en is zondag geïntroduceerd in de groep.

Het jong weegt een kilo, erg licht voor een mensenbaby maar normaal voor een chimpansee. Chimpanseebaby's worden de eerste maanden meegedragen op de borst, zodat ze gemakkelijker melk kunnen drinken. Na ongeveer een halfjaar gaan ze naar de rug.

In de groep zitten drie mannetjes. Het is niet bekend wie de vader is, maar dat is volgens Artis ook niet belangrijk omdat de vader geen rol heeft in de opvoeding. De jongen zijn de eerste twee jaar voor hun eten afhankelijk van de moeder. Ze worden door de moeder en de andere vrouwtjes in de groep opgevoed.

In het wild leeft de chimpansee in wouden en de beboste savanne van landen rond de evenaar in Afrika. Chimpansees zijn een bedreigde diersoort door een steeds kleiner leefgebied, stroperij, ziektes zoals Ebola, oorlogen en huisdierenhandel.


Chimpansee geboren in Artis (Foto: Novum)