FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 augustus 2011

Passagiers vast in kabelbaan Duitsland

Zeker 15 mensen zitten vast in een kabelbaan bij het slot Neuschwanstein in Beieren. Ze moeten vermoedelijk de nacht doorbrengen in een gondel. Dat heeft de Duitse politie vrijdagavond gemeld.

De kabelbaan kwam vrijdagmiddag tot stilstand, nadat een parapente die wordt gebruikt voor het paragliden tijdens een vlucht verstrikt was geraakt in de kabels. Reddingswerkers konden tot zonsondergang 30 mensen bevrijden uit hun benarde positie, op 50 meter hoogte. Ze vonden het niet verantwoord in het donker een poging te wagen de anderen te ontzetten.

Ex-directeur Nasdaq veroordeeld

Een voormalig directeur van de technologiezware aandelenbeurs Nasdaq is vrijdag in de Amerikaanse staat Virginia tot 3,5 jaar cel veroordeeld wegens handel met voorkennis.

De 57-jarige Donald L. Johnson bekende eerder dit jaar al schuldig te zijn. Hij gaf toe tussen 2006 en 2009 omgerekend ruim 450 duizend euro aan de handel met voorkennis te hebben verdiend.

Als directeur van de Nasdaq verdiende Johnson zo'n honderdduizend euro per jaar en kreeg hij geregeld van directeuren van bedrijven informatie die invloed had op de markt. Als directeur van de Nasdaq was het voor hem verboden deze informatie te gebruiken om zelf geld te verdienen.

Johnson betuigde spijt in een brief aan de rechtbank. "Ik zal het berouw over deze daad de rest van mijn leven met me meedragen", aldus Johnson.

Stosur en Azarenka verder in Toronto

Bij het WTA-toernooi in Toronto plaatsten Samantha Stosur, Agnieszka Radwanska en Victoria Azarenka zich voor de halve eindstrijd. Stosur, de nummer tien van de plaatsingslijst, was met 6-4 en 6-1 Roberta Vinci de baas. De Italiaanse had op weg naar de kwartfinale afgerekend met Caroline Wozniacki en Ana Ivanovic.

Radwanska is de tegenstander van Stosur in de halve finale. De Poolse (13) wees Andrea Petkovic (11) uit Duitsland met 6-4 en 6-3 terug. Azarenka maakte in de andere helft van het speelschema een einde aan de opmars van de Kazachse qualifier Galina Voskoboeva: 6-1 en 6-2. Azarenka treft bij de laatste vier Lucie Safarova of Serena Williams.

Fish, Tipsarevic verder in Montreal

Tennissers Mardy Fish en Janko Tipsarevic spelen in de halve finale van het Masterstoernooi in Montreal tegen elkaar. De als achtste geplaatste Amerikaan Fish won met 6-3, 6-7 (8) en 6-0 van Stanislas Wawrinka (14). De ongeplaatste Tipsarevic verraste Tomas Berdych (7) uit Tsjechië met tweemaal 6-4.

De andere halve finale in Montreal gaat tussen de winnaars van de partijen Novak Djokovic en Gaël Monfils en Jo-Wilfried Tsonga en Nicolas Almagro.


Fish en Tipsarevic verder in Montreal (Foto: Novum)

Egypte gaat Al Qaidastrijders Sinaï aanpakken

Het Egyptische leger heeft militairen naar het schiereiland Sinaï gestuurd als onderdeel van een op handen zijnde operatie tegen strijders van Al Qaida. Dat hebben twee hooggeplaatste functionarissen van het leger vrijdag gezegd. Het gaat om duizenden militairen die worden ondersteund door pantservoertuigen en commandotroepen.

Volgens de functionarissen is het doel van de operatie extremisten in onder andere de steden Rafah en Sheikh Zawiyed aan te pakken.

Islamitische strijders in Egypte die door Al Qaida worden geïnspireerd zijn steeds actiever sinds het aftreden van voormalig president Hosni Mubarak. In de stad El-Arish, in Noord-Sinaï, bestormden ze politiebureaus en saboteerden ze gasleidingen. Ze verklaarden een islamitisch bestuur te willen vestigen in Sinaï.

Rechtsextremisten bestormen Sziget festival

Tientallen extreem rechtse jongeren hebben vrijdag het terrein van het Hongaarse rockfestival Sziget bestormd. Ze probeerden zonder toegangskaarten binnen te komen. Beveiligers wisten de groep tegen te houden.

Dat meldde het Hongaarse persbureau MTI. Zeker vijf extremisten zijn opgepakt. Een van hen is lid van het Hongaarse parlement voor de ultranationalistische Beweging voor een Beter Hongarije (Jobbik). Het is niet bekend wat de radicale jongeren wilden bereiken met hun actie.

Sziget, dat in de Hongaarse hoofdstad Boedapest wordt gehouden, is een van de grootste festivals in Europa. Elk jaar komen er vele tienduizenden bezoekers, onder wie ook veel Nederlanders.

Mariko Peters had relatie eerder moeten melden

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters had als diplomate in de Afghaanse hoofdstad Kabul eerder aan de ambassadeur moeten melden dat zij een relatie had met een man met wie zij ook professioneel te maken had. Haar advies over een subsidieaanvraag van haar partner is echter niet beïnvloed door haar gevoelens. Dat concludeert het ministerie van Buitenlandse Zaken na eigen onderzoek.

Peters is in opspraak geraakt omdat zij in 2005 een positief advies uitbracht aan het Prins Claus Fonds over een subsidieaanvraag van haar huidige levenspartner Robert Kluijver voor een cultureel project. Naar aanleiding van berichten over mogelijke belangenverstrengeling kondigde Buitenlandse Zaken vorige week een onderzoek aan. Daaruit is gebleken dat er geen sprake was van 'oneigenlijke beïnvloeding'.

"Aard, omvang en inhoud van het advies duiden op een gebruikelijke professionaliteit bij de afwikkeling. Peters adviseerde bovendien dat het uiteindelijk toe te kennen bedrag lager kon dan in de aanvraag stond", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring over de resultaten van het onderzoek. De onderzoeker zelf meldt dat de toenmalige ambassadeur heeft verklaard dat hij precies hetzelfde advies zou hebben uitgebracht.

Peters werkte vanaf de zomer van 2004 op de ambassade. In dat jaar ontmoette ze de toen nog getrouwde Kluijver, met wie ze een relatie kreeg. "Het rapport stelt dat zich in die begintijd een moment had moeten voordoen waarbij Peters de ambassadeur in kennis had gesteld van deze relatie, omdat die tot de schijn van belangenverstrengeling had kunnen leiden", zegt Buitenlandse Zaken.

Als Peters haar verhouding had gemeld, had iemand anders kunnen meekijken naar het advies over de subsidieaanvraag, zegt de onderzoeker. Ook had de ambassadeur zich dan een oordeel kunnen vormen over de vraag of de verhouding door de beugel kon. Peters was plaatsvervangend ambassadeur en een affaire met een getrouwde man ligt in het islamitische Afghanistan buitengewoon gevoelig.

De onderzoekers van Buitenlandse Zaken hebben dossiers van de ambassade bekeken en gesproken met betrokkenen, onder wie Peters zelf en de toenmalige ambassadeur.

Volgens de partijtop van GroenLinks is Peters vrijgepleit. "GroenLinks is verheugd dat de integriteit van haar gewaardeerde Kamerlid Mariko Peters is komen vast te staan", melden fractievoorzitter Jolande Sap en partijvoorzitter Henk Nijhof in een vrijdagavond uitgegeven verklaring. "Wij wensen Mariko Peters en haar gezin veel sterkte en rust toe bij het verwerken van deze moeilijke episode in hun leven."


Mariko Peters had relatie eerder moeten melden (Foto: Novum)

14 procent ouderen overweegt euthanasie

14 procent van de ouderen overweegt soms een einde aan het leven te maken. Ruim een op de drie ouderen kan zich voorstellen het leven op een gegeven moment als voltooid te zien en nog eens een op de drie zegt zich te kunnen voorstellen er in de toekomst zo tegenaan te gaan kijken, ook als ze niet ernstig ziek of depressief zijn.

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim zestienhonderd 50-plussers in opdracht van het discussieprogramma Hollandse Zaken. Van de ondervraagden vindt 64 procent dat mensen die klaar zijn met het leven het recht hebben hun leven op een humane manier te beëindigen. Iets meer dan de helft, 52 procent, vindt dat hulp bij een zelfgekozen levenseinde in de toekomst niet langer strafbaar moet zijn.

40 procent noemt angst voor dementie als reden om uit het leven te stappen. Nog eens 40 procent noemt steeds meer pijn als reden en 34 procent wel niet steeds meer lichamelijke problemen krijgen. Voor 19 procent is eenzaamheid een reden om een einde aan het leven te willen maken.

In de wet staat momenteel dat alleen bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden euthanasie mag worden toegepast. De laatste tijd wordt echter steeds vaker gesproken over uitbreiding van de regels.

'Fàbregas wordt maandag gepresenteerd'

Er lijkt een doorbraak te zijn in de transfersoap rondom Cesc Fàbregas. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de Catalaan maandag gepresenteerd als nieuwe aanwinst van FC Barcelona.

Volgens Spaanse media heeft Fàbregas na de ochtendtraining van vrijdag afscheid genomen van zijn ploeggenoten en Arsenal-coach Arsène Wenger. De 24-jarige middenvelder vliegt zondag van Londen naar Barcelona waar hij naar verluidt een contract voor vijf seizoenen tekent.

Er is echter nog geen officieel bericht naar buiten gebracht, noch door Arsenal, noch door Barcelona. Landgenoot en aanvoerder van de Catalanen, Carles Puyol, heet Fàbregas op zijn twitterpaginga daarentegen alvast van harte welkom. "Geweldig om je hier weer terug te hebben. Welkom thuis!"

Metal Gear 1 en 2 in MGS HD Collection

Dat de games Metal Gear Solid 2 en Metal Gear Solid 3 een HD-jasje zouden krijgen, was al bekend. Samen met Metal Gear Solid: Peace Walker zitten de games namelijk in Metal Gear Solid HD Collection. Welke versies van die games we precies aan zouden treffen in de collectie wisten we echter nog niet. Vandaag heeft Hideo Kojima, het brein achter de Metal Gear-serie, getweet hoe het nou precies zit.

Via Twitter liet Kojima weten dat de HD-versies in het pakket gebaseerd zijn op Metal Gear Solid 2: Substance en Metal Gear Solid 3: Subsistence. Substance voegde aan het origineel Sons of Liberty talloze extra missies toe en Subsistence had een online-modus die niet te vinden was in Snake Eater. Ook bevatte Subsistence de MSX-games Metal Gear (hieronder afgebeeld) en Metal Gear 2.

Metal Gear (MSX)

Dat die twee MSX-spellen in HD Collection te vinden zijn, heeft Kojima speciaal vermeld op zijn pagina, maar of de rest van de content uit de uitgebreide MGS2- en MGS3-versies ook allemaal de overstap naar HD maakt, heeft hij niet vermeld. Er zal wel een klein verschil zijn tussen de Westers en Japanse versies van de collectie, liet hij weten: de Japanners krijgen geen HD-Peace Walker, maar wel een productcode voor Metal Gear Solid.

Metal Gear Solid HD Collection komt in november uit op de Xbox 360 en PS3.

Italië komt met nieuwe bezuinigingen

De Italiaanse regering heeft vrijdagavond 45 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen voor de komende twee jaar goedgekeurd. Het doel is om, in navolging van een eis van de Europese Centrale Bank (ECB), in 2013 een sluitende begroting te hebben.

De bezuinigingen werden ondanks hevig verzet van lokale overheden goedgekeurd. Zij menen dat de bezuinigingsmaatregelen sociaal onrechtvaardig zijn.

Zo'n twintig miljard van de bezuinigingen moeten in 2012 worden doorgevoerd, de andere 25 miljard moet in 2013 bezuinigd worden.

Nederlandse halve finale in Koksijde

Bij het ITF-tennistoernooi in Koksijde zal in ieder geval één Nederlandse tennisster in de finale staan. Zowel de als eerste geplaatste Kiki Bertens als de nummer vijf Bibiane Schoofs haalden vandaag in België de halve eindstrijd waarin ze het morgen tegen elkaar op moeten nemen.

Bertens rekende vandaag in haar kwartfinale met 7-5 en 7-6 (4) af met de Française Audrey Bergot. Schoofs had een set meer nodig tegen de e Slowaakse Jana Cepelova: 6-3, 1-6 en 6-2. De Italiaanse Annalisa Bona en Elitsa Kostova uit Bulgarije staan in de andere halve eindstrijd tegenover elkaar.

Ferguson: "Inmiddels top-zes in Engeland"

Volgens Sir Alex Ferguson komt er steeds meer concurrentie om de landstitel in de Engelse Premier League. Manchester United kocht deze zomer een aantal spelers, waaronder Ashley Young. De concurrentie neemt met het koopkrachtige Manchester City en Liverpool echter alleen maar toe.

De Citizens kochten bijvoorbeeld sterspeler Sergio Agüero, terwijl Liverpool Stuart Downing overnam van Aston Villa. "De aankopen van City zijn misschien nog niet helemaal fit. Ze hebben echter Agüero aangetrokken, en Carlos Tevez keert ook nog terug. Misschien kopen ze nog wel twee spelers", aldus Ferguson tegenover Engelse media. "Chelsea heeft meeste ervaring van allemaal. Ze hebben zich flink verbeterd, daar kan je niet omheen."

Ferguson gaat verder. "De verwachtingen bij Liverpool zijn inmiddels ook hoog gespannen na alle aankopen. Ook kan je Arsenal niet uitvlakken. Iedereen sprak eerst over de top-vier, maar inmiddels is er sprake van een top-zes. Dat is voor iedereen een stuk interessanter."

Nummerdor en Schuil naar laatste zestien op EK

Reinder Nummerdor en Richard Schuil hebben bij het EK beachvolleybal in het Noorse Kristiansand de laatste zestien bereikt. De titelverdedigers versloegen Stefan Gunnarsson en Hannes Brinkborg met 13-21, 21-15 en 15-8. Nummerdor en Schuil staan morgen tegenover de Polen Grzegorz Fijalek en Mariusz Prudel.

Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst bereikten ook de laatste zestien. Het Nederlandse duo versloeg de Noren Iver Andreas Horrem en Oivind Hordvik met 17-21, 21-17 en 15-9.

Sanne Keizer en Marleen van Iersel werden bij de vrouwen in de kwartfinales uitgeschakeld. Het Nederlandse koppel, als eerste geplaatst, verloor met 21-17, 15-21 en 15-12 van de Italiaanse vrouwen Hansel/Montagnolli.

Het geluid in 2027 volgens Deus Ex: Human Revolution

Over een kleine twee weken is het zover, één van de grootste games van het jaar ligt dan in de winkels. We hebben het over Square Enix' Deus Ex: Human Revolution. Het review-exemplaar is inmiddels gearriveerd, dus jullie kunnen binnenkort de review verwachten.

Maar tot die tijd moeten jullie het doen met de onderstaande video. In deel zes van de developer's diary-reeks gaan de makers in op het geluid in de game. In de video krijg je onder andere uitleg over hoe de sfeer wordt gezet aan de hand van geluiden en muziek.

Wil jij Deus Ex: Human Revolution winnen? Kijk dan snel in ons actie-topic om te zien hoe je kunt winnen.

'Chelsea gaat bieden op Alvaro Pereira'

Chelsea is bereid om achttien miljoen euro neer te leggen voor FC Porto-verdediger Alvaro Pereira. Pereira zou de Portugese club echter dertig miljoen euro moeten opleveren, zoals vermeld staat in zijn contract. Dat weet Record te melden.

Chelsea-trainer Andre Villas-Boas kent Pereira nog van zijn Porto-periode en is zeer gecharmeerd van de Uruguayaan, die ook uitstekend speelde op de Copa America.

Het medium meldt ook dat Chelsea bereid is een niet genoemde speler in de deal te betrekken. Onlangs liet Pereira nog weten gelukkig te zijn bij Porto, maar deze zomer hebben veel clubs interesse getoond in de Uruguayaan waardoor een transfer nog altijd niet uitgesloten is.


'Chelsea gaat bieden op Alvaro Pereira' (Foto: Pro Shots)

Li Jiao doet mee aan Women's World Cup

Eind oktober zal Li Jao voor de vierde keer meedoen aan de Women's World Cup. Zij verwierf toegang voor dit evenement door haar positie op de wereldranglijst. De World Cup zal in Singapore worden gehouden.

De 38-jarige Jiao deed eerder al in 2007, 2008 en 2009 mee en strandde de laatste keer in de kwartfinale.

Li Jie is de eerste reserve.


Li Jiao doet mee aan Women's World Cup (Foto: Pro Shots)

Grand Prix van België kan rekenen op volle tribunes

De Grand Prix van België zal dit jaar weer druk bezocht worden. De tribunekaarten voor het race-evenement zijn inmiddels al uitverkocht en er zijn nog maar enkele staanplaatsen beschikbaar.

André Maes, wedstrijddirecteur, liet vandaag weten in totaal al 38.000 kaarten te hebben verkocht. Vorig jaar bleef het aantal staan op 55.000 toeschouwers en Maes denkt daar dit jaar overheen te kunnen gaan met misschien wel 10.000 toeschouwers meer. "Jerome heeft zeker een positief effect op de ticketverkoop. En in 2012 zullen er nog meer bezoekers zijn, want dan is hij nog bekender," aldus Maes.


Grand Prix van België kan rekenen op volle tribunes (Foto: Pro Shots)

Hervorming zorgstelsel VS ongrondwettelijk

Een federaal hof van beroep in de Amerikaanse staat Georgia heeft vrijdag een streep gezet door een deel van de hervorming van het Amerikaanse zorgstelsel. De rechtbank meent dat het verplicht stellen van een zorgverzekering voor alle Amerikanen op gespannen voet staat met de burgerrechten.

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat alle Amerikanen een ziektekostenverzekering afsluiten. Doen ze dat niet, dan kan dat bestraft worden met een boete. Volgens de rechtbank druist dit in tegen de grondwet. De rechters schaarden zich met deze uitspraak achter 26 staten die een rechtszaak hebben aangespannen om de hervorming van het zorgstelsel tegen te houden.

Inmiddels hebben een hof van beroep en drie federale rechters bepaald dat de hervorming niet in strijd is met grondwet. Twee andere rechters hebben juist gezegd dat dit wel het geval is en hebben de wet ongeldig verklaard. Deskundigen verwachten dat de uiteindelijke beslissing over de grondwettelijkheid van de hervormingen bij het Hooggerechtshof komt te liggen.

Contador volgend jaar niet in Giro

Alberto Contador rijdt volgend jaar niet in de Giro. De Spanjaard liet vrijdag officieel weten dat hij zijn titel in de Italiaanse etappekoers niet verdedigt.

Contador wil zich volgend jaar volledig richten op de Ronde van Frankrijk. Die wil hij voor de vierde keer winnen. Een poging daartoe zag hij dit jaar mislukken. "Mijn doel is duidelijk", verklaarde hij. "Het gaat me om de Tour. Daar ligt de prioriteit."

Contador won de Ronde van Frankrijk in 2007, 2009 en 2010.

Contador volgend jaar niet in Giro
Contador volgend jaar niet in Giro (Foto: ANP)

[UPD] Counter-Strike: Global Offensive aangekondigd

[UPDATE 20:33] Valve heeft zojuist bekendgemaakt dat Counter-Strike: Global Offensive inderdaad begin 2012 zal verschijnen op Steam, Xbox Live en PlayStation Network. De game zal naast nieuwe wapens en granaten ook nieuwe maps en personages bevatten. Zie hieronder voor de officiële trailer.

Verschillende geruchten doen de ronde dat er een nieuwe Counter-Strike op het punt staat aangekondigd te worden. Officiële E-Sport -spelers en andere testers hebben de game al geprobeerd op het hoofdkantoor van Valve en tweeten erover. Volgens hen gaat het Counter-Strike: Global Offensive heten.

De geruchten worden niet ontkend en Steamtopics erover worden niet gesloten (wat een unicum is). De game zou in ieder geval verklaren waarom Valve niets meer heeft laten weten over Half-Life 3, waar onlangs nog voor gedemonstreerd is. De game zal in het eerste kwartaal van 2012 uit moeten komen en nieuwe wapens, granaten, aangepaste maps en gratis munitie hebben.

"Verhelderend gesprek gehad in Barcelona"

Een delegatie van Ajax heeft vrijdag in Barcelona een goed gesprek gehad met onder andere Johan Cruijff. Dat meldt de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Steven ten Have op de officiële clubsite van Ajax.

Volgens Ten Have was er sprake van een "verhelderend en intensief gesprek". De voorzitter wil over de inhoud echter niet te veel loslaten. Bij het gesprek waren behalve Ten Have en Cruijff ook Edgar Davids, Paul Römer en enkele leden uit de commissies aanwezig.

"Er is niet veel concreets te melden. Het was een lang gesprek, het duurde bijna vijf uur. Het was goed dat de Ledenraadsleden, die bij het voortraject betrokken zijn geweest, aanwezig waren", aldus Ten Have. "Zij hebben de afspraken - die voordat wij aantraden zijn gemaakt en voor ons een belangrijke basis vormen - nog eens goed op een rijtje gezet. Dat is nu in perspectief geplaatst."

Volgens Ten Have kwamen beide partijen er prima uit. "Er is stevig gediscussieerd over de vervolgstappen die we moeten maken. Het hele gesprek verliep op een positieve manier. De komende weken zullen wij als RvC vanuit onze toezichthoudende en adviesgevende rol vervolgstappen nemen."

Shell vecht tegen olielek in Noordzee

Shell bevestigt vrijdag dat er een olielek is bij het Gannet-Alpha-platform in het Britse deel van de Noordzee.

"We kunnen bevestigen dat we proberen een olielek in een pijpleiding onder controle te krijgen die dient voor het Gannet-Alpha-platform", zegt woordvoerster Kim Blomley van Shell.

"We zijn het lek al significant tegengegaan en nemen nu verdere maatregelen om het te isoleren", voegt Blomley toe. "De onderzeese bron is afgesloten en de druk wordt nu van de pijpleiding afgehaald. We blijven de situatie op het oppervlak en onderzee in de gaten houden."

Blomley stelt verder dat Shell de relevante Britse autoriteiten op de hoogte heeft gebracht van het lek.

Meer vergiftigingen door gebruik roesmiddelen

Het aantal vergiftigingen door te experimenteren met medicijnen en roesmiddelen neemt toe. Vooral jongeren proberen vaak middelen uit met vergiftiging tot gevolg. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Nationaal Vergiftigingen Centrum (NVIC).

Vorig jaar steeg het aantal meldingen van vergiftigingen door het gebruik van medicijnen tegen ADHD, die ook gebruikt kunnen worden als pepmiddel, met 34 procent naar 627. Het overmatig gebruik van hoestdrank verdubbelde. Dat komt vooral doordat jongeren het middel steeds vaker gebruiken vanwege het geestverruimende effect.

Het aantal vergiftigingen door het gebruik van nootmuskaat is in 2010 verdrievoudigd, van tien naar 31. Nootmuskaat kan in grote hoeveelheden hallucinerend werken. Ook het aantal meldingen over paddo's nam toe. Voor deze stijging is volgens het NVIC geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Het aantal paracetamolvergiftigingen nam niet toe, ondanks bredere verkrijgbaarheid van het middel.

Het NVIC was sinds de oprichting in 1959 onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, maar maakt sinds juli deel uit van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Vorig jaar werd het NVIC via de telefoonlijn en de website vergiftigingen.info ruim 42 duizend keer geraadpleegd over 55.500 blootstellingen van mensen of dieren aan giftige stoffen.


Meer vergiftigingen door gebruik roesmiddelen (Foto: Novum)

Dubbelslag Poels in Tour de l'Ain

Wout Poels heeft de derde etappe gewonnen van de Tour de l'Ain. De renner van Vacansoleil was in het Jura-gebergte sneller in de sprint bergop dan zijn vluchtgenoten Pierre Rolland en David Moncoutié. Johnny Hoogerland werd op 24 seconden vijfde.

Poels pakte ook direct de leiding in het klassement. Daarin verdedigd hij een voorsprong van 22 seconden op Rolland en 28 op Moncoutié.


Dubbelslag Wout Poels in Tour de l'Ain (Foto: Pro Shots)

Tbc ontdekt in Oldenzaal en Middelburg

Drie mensen blijken besmet te zijn met tuberculose, nadat enkele weken geleden bij een medewerker van het Twents Carmel College in Oldenzaal open tbc werd vastgesteld. Na de ontdekking van het tbc-geval is onder naaste collega's en familieleden onderzoek gedaan, meldt de GGD Twente vrijdag.

De drie mensen bij wie de Twentse GGD een tbc-besmetting heeft vastgesteld zijn niet ziek. Zij kunnen anderen daarom niet besmetten, aldus de GGD. In augustus en september worden familieleden en collega's onderzocht met wie de man uit Oldenzaal minder vaak omgaat.

De man geeft geen les. Personeel en leerlingen van de school en ouders hebben een brief gekregen over de tbc-besmetting. Aan het begin van het schooljaar, op 5 september, worden zij verder ingelicht.

Ook bij een gedetineerde in de gevangenis Torentijd in Middelburg is open tbc vastgesteld. Deze ontdekking werd begin deze week gedaan door een arts, die de man in de gevangenis bezocht. De man is inmiddels naar een ziekenhuis gebracht.

De GGD Zeeland heeft samen met de gevangenis een lijst opgesteld van medewerkers en gedetineerden die met de besmette gevangene contact hebben gehad. Maandag worden tests afgenomen en worden longfoto's gemaakt. De uitslag van de tests wordt vrijdag verwacht.

Tbc is vooral een ziekte van de longen, maar alle organen kunnen door de bacterie worden aangetast. Open tbc, de meest besmettelijke variant, komt niet vaak voor. Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer twintig mensen aan de infectieziekte. Vooral mensen met een verminderde weerstand, zoals hiv-geïnfecteerden, en 65-plussers hebben kans om aan tuberculose dood te gaan.

Jol wil extra aanvaller bij Fulham

Fulham-trainer Martin Jol is, als back-up voor Bobby Zamora, nog op zoek naar een extra aanvaller. Zamora is dit seizoen voor het eerst weer fit, nadat hij afgelopen jaar langdurig geblesseerd was.

De Nederlandse oefenmeester wil niet voor verrassingen komen te staan en zoekt nog naar een extra aanvaller. De Londense club versterkte zich tot dusver met John Arne Riise (AS Roma), Marcel Gecov (Slovan Liberec) en Pajtim Kasami (Palermo).

"Ik ben erg blij met de selectie die we nu hebben, maar dan moet iedereen wel fit blijven", aldus Jol tegenover SkySports. "Dat is waarschijnlijk niet realistisch, dus we zijn nog op zoek naar een of twee toevoegingen."

"Het zal moeilijk om iemand te vinden als Zamora. Als Bobby weer geblesseerd raakt, missen we een 'nummer negen'. Aan de andere kant kan ook Clint Dempsey op die positie uit de voeten." Fulham start dit weekend het nieuwe seizoen met een thuiswedstrijd tegen Aston Villa.

Noorse commissie onderzoekt aanslagen

De Noorse regering heeft een onafhankelijke commissie in het leven geroepen die de terreuraanslagen van vorige maand gaat onderzoeken. Dat heeft de Noorse premier Jens Stoltenberg vrijdag bekendgemaakt.

De commissie bestaat uit negen leden, aan wie de taak is toevertrouwd te achterhalen wat er op 22 juli precies is voorgevallen. Een tiende lid van de commissie wordt later benoemd.

Volgens Stoltenberg hebben duizenden mensen in Noorwegen behoefte aan troost en hulp. "Het is voor hen van essentieel belang om hun vragen beantwoord te krijgen", zei hij. "En het is ook belangrijk voor ons als land." Hij zei tevens dat Noorwegen lering moet trekken uit de aanslagen. "Het doel is dat dit nooit meer gebeurt. Meer veiligheid is waar we naar streven."

De commissie, die bestaat uit advocaten, onderzoekers, militaire deskundigen en politieagenten, voert zijn werk onafhankelijk van de overheid uit. De verwachting is dat volgend jaar augustus de bevindingen worden gepresenteerd.

Er is de laatste tijd veel kritiek op de Noorse politie, die te traag zou hebben gereageerd op de aanslagen en te weinig zou hebben ondernomen om dergelijke terreurdaden te voorkomen.

De Noor Anders Behring Breivik heeft toegegeven dat hij op 22 juli een bomaanslag in Oslo pleegde en tientallen mensen doodschoot op het eiland Utøya.

Rutte: Wilders gaat te ver met haatpaleizen

PVV-leider Geert Wilders is te ver gegaan door moskeeën te omschrijven als haatpaleizen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn persconferentie na de ministerraad. "Het is een verschrikkelijke uitspraak."

Wilders deed zijn uitspraken enkele dagen na de aanslagen in Noorwegen. Hij wilde aangeven dat hij niet van plan was zijn toon te matigen, ook al verwijst de Noorse terrorist Anders Breivik in zijn manifest naar de PVV. Dit leidde tot een discussie over de vraag of Wilders zijn toon niet moet matigen. Onder andere PvdA-leider Job Cohen riep daartoe op.

Rutte vond dat debat 'uiterst onprettig', zei hij vrijdag. In Noorwegen zijn ze nog bezig met het rouwen om de doden en hier wordt al gedebatteerd over de vraag of de kogel van links of van rechts kwam, stelde de premier. Hij heeft zich daarom bewust afzijdig gehouden.

Wilders draagt verder op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor de aanslagen, die volgens Rutte zijn gepleegd door een 'totale idioot'. Het is 'totaal belachelijk' dat de verantwoordelijkheid wordt gezocht in het gedachtegoed van een Nederlandse politieke partij, aldus de premier.

Ook Hoorn wil kermis op Unesco-lijst

De gemeente Hoorn wil de Hoornse kermis laten plaatsen op de Unesco-lijst van immaterieel werelderfgoed. Dat heeft wethouder Michiel Pijl vrijdag gezegd. Vorige maand meldde Tilburg te gaan proberen de eigen kermis op de lijst te krijgen.

"De kermis van Hoorn bestaat al eeuwen en is cultureel erfgoed dat bij Hoorn hoort", zegt Pijl. Hij heeft overleg gevoerd met zijn collega-wethouder uit Tilburg. Mogelijk gaan Tilburg en Hoorn zich samen aanmelden voor plaatsing op de lijst.

De bekendste Unesco-lijst is de Werelderfgoedlijst, waarop beroemde plaatsen zijn opgenomen als de Taj Mahal in India, de Romeinse ruïnes van Pompei en sinds vorig jaar de Amsterdamse grachtengordel. Sinds 2001 is er ook een lijst voor immaterieel erfgoed. Daarop staan onder meer de Franse gastronomische maaltijd en het carnaval in het Vlaamse Aalst.

Nederland komt nog niet voor op de immateriële Unesco-lijst, omdat de Nederlandse deelname aan het verdrag over de lijst nog niet is bekrachtigd. Dat gebeurt naar verwachting later dit jaar.

Britse politie pakt reloproep Facebook aan

Een aantal mensen in en rondom de Engelse stad Plymouth heeft bezoek gehad van de politie. Dat heeft het Britse persbureau PA vrijdag gemeld. De mensen, onder wie een 11-jarig meisje, hadden op Facebook gereageerd op een oproep tot het deelnemen aan rellen.

Een woordvoerder van de politie in Plymouth zei dat het meisje van agenten advies heeft gekregen over wat wel en niet te doen op sociale media zoals Facebook.

De Facebookpagina waar de oproepen werden gedaan is inmiddels offline. De man die de pagina had aangemaakt kreeg toen deze nog bereikbaar was een stortvloed aan kritiek over zich heen van inwoners van Plymouth. Meer dan vierhonderd mensen waren door de Facebook-pagina uitgenodigd om deel te nemen aan de rellen, maar niemand kwam opdagen.

De politiewoordvoerder zei dat de autoriteiten sociale media in de gaten blijven houden. Ook worden technieken voor gezichtsherkenning, die wellicht ook volgend jaar tijdens de Olympische Spelen worden ingezet, gebruikt om relschoppers te identificeren.

Golfster Boeljon plaatst zich voor Solheim Cup

Golfster Christel Boeljon wordt de eerste Nederlandse deelneemster aan de Solheim Cup. Door haar goede prestaties op de Europese Tour is de Beverwijkse na het Ierse Open zeker van deelname. De Solheim Cup is de vrouwelijke tegenhanger van de Ryder Cup, een landenwedstrijd tussen de beste Amerikaanse en Europese golfsters.

Samen met Boeljon hebben ook de Engelsen Melissa Reid en Lauren Davies en de Noorse Suzann Petersen zich namens Europa geplaatst. Vier andere plaatsen worden vergeven aan de vier Europese golfsters die het hoogst op de wereldranglijst staan. Captain Alison Nicholas mag daarna nog vier wildcards uitdelen.

Het toernooi om de Solheim Cup wordt dit jaar van 23 tot en met 25 september gespeeld op de baan van Killeen Castle in Ierland.

Short-selling verboden in vier landen

Frankrijk, België, Italië en Spanje hebben short-selling, waarmee handelaren geld kunnen verdienen aan koersdalingen,  tijdelijk verboden. Het verbod, dat geldt voor aandelen in banken en andere financiële bedrijven, moet helpen de beurzen tot rust te laten komen.

Short-selling is het speculeren op koersdalingen met geleende aandelen, door deze te verkopen en te proberen ze tegen een lagere prijs terug te kopen. Vooral de val van het aandeel van de Franse bank Société Générale deze week, lijkt de aanzet tot het verbod te zijn geweest. Op de beursvloer is bezorgdheid over Europese en dan met name Franse banken, omdat die relatief veel schuldpapier bezitten van landen met een grote schuldenberg, zoals Griekenland, Portugal en Ierland.

Handelaren zijn ervan beschuldigd opzettelijk geruchten en foutieve informatie de wereld in te hebben geholpen om een koersdaling in gang te zetten, en daar vervolgens aan te verdienen. Deze week werd bijvoorbeeld de AAA-kredietwaardigheid van Frankrijk in twijfel getrokken, waarop het aandeel van Société Générale kelderde.

Er is om verschillende redenen kritiek op het verbod. De belangrijkste is dat het averechts kan werken. Het gaat immers om een poging de koers kunstmatig op peil te houden, en dat kan beleggers het idee geven dat de financiële gezondheid van banken wellicht niet zo stevig is als de overheid hen wil doen geloven. Bovendien kan er in andere landen nog steeds op de bewuste aandelen short worden gegaan.

Griekenland verbood short-selling al eerder. Het verbod in de overige landen zal vermoedelijk circa twee weken van kracht zijn. De Nederlandse beursautoriteit heeft geen plannen voor een dergelijk verbod.

Zelfdoding in gevangenis Sittard

In gevangenis De Geerhorst in Sittard heeft donderdag een gevangene zichzelf van het leven beroofd. Dat heeft een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen vrijdag gezegd.

Volgens de regionale omroep L1 gaat het om een 27-jarige man. Hij zou zichzelf in zijn cel hebben opgehangen. De zegsvrouw wilde dat niet bevestigen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar het overlijden van de man. Ook justitie kijkt hoe het incident heeft kunnen gebeuren.

Man in schoorsteen krijgt begrafenis

Een man die waarschijnlijk is overleden in de schoorsteen van een bank in de Amerikaanse staat Louisiana wordt deze week begraven. De resten van de man hebben 27 jaar in de schoorsteen gezeten.

Het stoffelijk overschot van Joseph Schexnider werd in mei gevonden in de schoorsteen in het plaatsje Abbeville. De begrafenis van Joseph, die zondag plaatsvindt, zal volgens zijn broer Robert deze periode voor de familie afsluiten.

Hoe de man ooit in de schoorsteen terecht is gekomen is nog steeds een raadsel. Het kan een mislukte bankroof of een ongeluk zijn geweest, of wellicht heeft iemand geprobeerd op deze manier van het stoffelijk overschot van Schexnider af te komen. Het enige wat de politie met zekerheid kan stellen is dat Schexnider in 1984 is overleden.


Man in schoorsteen krijgt begrafenis (Foto: Novum)

Doden bij treinongeluk Polen

Bij een treinongeluk nabij het Poolse dorp Baby zijn vrijdag vier mensen om het leven gekomen. Tientallen raakten gewond. Dat heeft de Poolse politie bekendgemaakt.

Volgens een politiewoordvoerster was de trein onderweg van de hoofdstad Warschau naar de zuidelijke stad Katowice. De trein ontspoorde en de locomotief en drie treinstellen kwamen naast de rails terecht. Wat de precieze oorzaak van de ontsporing is geweest is nog niet bekend.

Libië verbiedt satelliettelefoons zonder vergunning

Libische burgers is het niet langer toegestaan een satelliettelefoon te gebruiken zonder vergunning. Doen ze dat wel dan worden ze beschouwd als een spion voor de NAVO. Dat heeft de Libische regering vrijdag bekendgemaakt.

Volgens het Libische persbureau JANA wordt spionage voor de NAVO gezien als hoogverraad. Hier staat de doodstraf op. Veel Libiërs gebruiken satelliettelefoons om met elkaar te communiceren sinds de regering in februari mobiele communicatielijnen afsloot.

De opstand in Libië, die inmiddels is ontaard in een burgeroorlog, is al vijf maanden bezig en verkeert in een impasse.


Libië verbiedt satelliettelefoons zonder vergunning (Foto: Novum)

'3D-films veroorzaken hoofdpijn en zichtproblemen'

3D-films zijn niet bevorderlijk voor de filmbeleving. Ze wekken geen intensere emoties op dan de normale 2D-projectie, laten geen diepere indrukken achter en veroorzaken bovendien hoofdpijn en gezichtsproblemen. Dat blijkt uit psychologisch onderzoek aan de California State University, schrijft de Britse krant The Guardian.

"Alles bij elkaar genomen zou je kunnen zeggen dat 3D-projectie de kans op kleine irritaties vergroot", zegt professor L. Mark Carrier, leider van het onderzoek. Volgens Carrier hebben kijkers van 3D-films tijdens en na de voorstelling een grotere kans op hoofdpijn, oogkramp en problemen met focussen.

In totaal werden vierhonderd mensen betrokken bij het onderzoek. Ze keken naar een 2D- of 3D-versie van Clash of the Titans, Alice in Wonderland of How to Train Your Dragon. Daarna werd hen gevraagd de films te beoordelen op basis van het beleefde plezier en de opgewekte emoties.

"Velen van ons waren van tevoren erg enthousiast over 3D-film", zegt Carrier. "Maar helaas waren de herinneringen aan de 3D-films helemaal niet intenser dan bij het publiek van de 2D-versie. Dat is een bedroevende conclusie."

Het Amerikaanse onderzoek is koren op de molen van critici van 3D-films. Die beweren dat 3D-film een hype is die vlug zal verdwijnen en slechts geldklopperij is van filmproducenten en bioscopen.

Voorstanders van 3D-films, zoals filmmakers James Cameron (Avatar) en Peter Jackson (The Lord of the Rings), zijn juist van mening dat 3D geen speerpunt hoeft te zijn van toekomstige films. Volgens hen moet 3D een onderdeel zijn van de filmbeleving dat de kijker niet afleidt.

"Ik hoop dat het publiek het binnenkort niet meer merkt als het een 3D-voorstelling bekijkt", zei Jackson, coproducent van de in oktober te verschijnen 3D-animatiefilm The Adventures of Tintin, vorige maand al. "Dan pas is 3D een hulpmiddel bij het film kijken en niet de hoofdreden om een film te gaan zien."

Jackson hoopt ook dat de kaartprijzen van 2D- en 3D-voorstellingen naar elkaar toe groeien. Daarmee zou geen sprake meer zijn van geldklopperij.

Rentree De Bakker in San Sebastian

Tennisser Thiemo de Bakker zal volgende week zijn rentree gaan maken in San Sebastian. De Nederlander keerde terug van een rustperiode en liep een pijnlijke arm en een onwillige zenuw in zijn schouder. Hiervan is hij nu hersteld.

"Nu is het een kwestie van naar de juiste vorm toegroeien," zei De Bakker die in de komende periode veel punten te verdedigen heeft. Hij zal in Spanje een Challenger spelen.

Ook zilver en brons bij zeilen in Weymouth

Na de gouden plakken van Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Dorian van Rijsselberge (surfen) heeft Nederland bij het pre-olympisch zeiltoernooi nog twee medailles in de wacht gesleept. Rutger van Schaardenburg (Laser) behaalde zilver, terwijl Lisa Westerhof en Lobke Berkhout (470) brons voor zich opeisten.

Van Schaardenburg kende op het water in Weymouth de beste week in zijn loopbaan en wist drie van de tien races te winnen. In de afsluitende medalrace werd hij derde. In het eindklassement eindigde de 23-jarige Hagenaar slechts drie punten achter de Australiër Tom Slingsby als tweede. Door dit resultaat sleept hij een volle olympische nominatie in de wacht. Zijn concurrent in deze klasse, Roelof Bouwmeester, had deze al in zijn bezit.

Tweevoudig wereldkampioenen in de 470-klasse Westerhof en Berkhout hadden nog de hoop om in de medalrace op te schuiven in het klassement, maar de jury had geconstateerd dat ze een valse start hadden gemaakt. Hierdoor moesten de Nederlandses een strafrondje maken en zat er niet meer in dan een tiende stek.

Bij de mannen eindigden Sven en Kalle Coster in de 470-klasse op een negende plaats in het eindklassement. In de Finn kan Pieter-Jan Postma nog een medaille behalen.

Peiling: Peters moet opstappen bij fout handelen

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters moet opstappen als uit het onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat ze tegen de instructies heeft gehandeld. Dat vindt 74 procent van de Nederlanders, blijkt uit een onderzoek van peil.nl.

Ook bij haar eigen partij heerst deze opvatting: 53 procent van de GroenLinks-kiezers vindt dat Peters haar Kamerzetel in dat geval moet opgeven; 31 procent vindt dat ze mag blijven. Ook kiezers van de andere linkse oppositiepartijen vinden in meerderheid dat Peters moet opstappen als het onderzoek daar aanleiding toe geeft.

Een meerderheid van de Nederlanders (57 procent) vindt niet dat voor GroenLinks-politici strengere maatstaven moeten gelden, omdat GroenLinks andere politici die in opspraak zijn geraakt doorgaans stevig de maat neemt.

Mariko Peters ligt sinds vorige week onder vuur vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Als diplomate in Afghanistan kreeg ze een relatie met haar huidige partner, 'cultureel ondernemer' Robert Kluijver. Uit uitgelekte e-mails bleek dat ze in 2005 een subsidieaanvraag van hem beoordeelde, terwijl de twee al romantisch met elkaar omgingen.

In een interview met NRC Handelsblad ontkende Peters deze week dat zij toen al een relatie met Kluijver had. 'Met de kennis van nu' kan worden vastgesteld dat ze toen verliefde gevoelens voor hem kreeg, stelde zij. Van een serieuze relatie zou pas begin 2006 sprake zijn.

Ook heeft de informele omgang van de twee geen invloed gehad op de beoordeling van de subsidieaanvraag, aldus Peters, die vindt dat zij 'integer' heeft gehandeld. Volgens de gedragscode van Buitenlandse Zaken moeten diplomaten echter ook de schijn van belangenverstrengeling vermijden.

In de loop van 2005 was hun affaire echter al zeer vergaand, schrijft de Volkskrant vrijdag. De krant baseert zich op bronnen rond de Nederlandse ambassade in Kabul, waar Kluijver al in 2005 'kind aan huis' was. "Robert Kluijver logeerde op de ambassade", zegt een anonieme bron. "Daar sliep een groep diplomaten. Alle medewerkers hadden gezamenlijk ontbijt, ook Robert en Mariko. Iedereen wist dat de getrouwde Kluijver bij Mariko sliep."

Ook gingen de zaken door. In datzelfde jaar zou Kluijver Peters om subsidie voor een boekenbeurs met uitgevers hebben gevraagd. Peters zegt toe ernaar te kijken, aldus de Volkskrant.


Peiling: Mariko Peters moet opstappen (Foto: Novum)

Voetbalster Prinz beëindigt loopbaan

Voetbalster Birgit Prinz heeft een punt achter haar actieve loopbaan gezet. De 33-jarige Duitse van 1.FFC Frankfurt werd drie keer uitgeroepen tot vrouwelijke wereldvoetballer van het jaar. Prinz speelde 214 interlands voor Duitsland, waarin ze 128 keer het net vond. Ze won met Duitsland de WK's van 2003 en 2007 en legde beslag op vijf Europese titels.

"Het was geen makkelijke beslissing, want voetbal is mijn grootste passie. Maar dit is het juiste moment", zei Prinz. Zij is met veertien WK-treffers gedeeld topscorer met de Braziliaanse Marta.


Voetbalster Prinz beëindigt loopbaan (Foto: Novum)

Keurmerk voor pgb-bureaus

Mensen met een zogeheten persoonsgebonden budget (pgb) kunnen voortaan checken of bemiddelingsbureaus wel bonafide zijn. Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met een pgb, heeft een keurmerk ontwikkeld, laat de organisatie weten.

Het keurmerk is ontwikkeld voor bureaus die adviseren, de administratie verzorgen en bemiddelen bij het vinden van zorgverleners. Bureaus die de zorg zelf aanbieden, komen niet in aanmerking voor een keurmerk.

Over het pgb, waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen, is de afgelopen tijd veel te doen. Niet alleen bezuinigt het kabinet fors op de regeling, met het pgb zou ook veel worden gefraudeerd.

Britse politie verontwaardigd over kritiek

De politie in Groot-Brittannië heeft gereageerd op kritiek vanuit Britse politiek. Diverse politici zeiden sinds het begin van de rellen in Engelse steden dat het optreden van de politie in eerste instantie te soft is geweest.

De Britse premier David Cameron zei eerder deze week dat de politie overweldigd was en dat relschoppers haar te slim af waren. "Er waren te weinig agenten op straat en hun tactiek werkte niet", aldus Cameron.

Hugh Orde, het hoofd van de Vereniging voor Politiecommissarissen, erkende dat de politie voor een 'ongekende situatie met unieke omstandigheden' stond. Volgens Orde was het echter de politie, en niet 'politieke bemoeienis', die de situatie onder controle wist te brengen. "Het krachtiger optreden van de politie dat u heeft kunnen zien was niet het gevolg van politieke bemoeienis", zei hij tegen de BBC. "Het was het gevolg van het aantal beschikbare agenten, dat politiecommissarissen in staat stelde om hun tactiek te veranderen."

Cameron heeft beloofd relschoppers snel voor het gerecht te brengen. De Britse rechtbanken draaien overuren om alle verdachten te berechten.

[Eneco] Sergent wint tijdrit, Boasson Hagen leider

Jesse Sergent heeft vrijdag de tijdrit in de Eneco Tour gewonnen. De Nieuw-Zeelander van Radioshack klokte 17.55 minuten over de 14,7 kilometer met start en finish in Roermond. De Noor Edvald Boasson Hagen (Team Sky) noteerde op 32 seconden van Sergent de negende tijd, maar neemt wel de leiderstrui over van Philippe Gilbert.

Alex Rasmussen uit Denemarken eindigde op veertien seconden als tweede, voor de Belg Jurgen Roelandts. De beste Nederlander was Lars Boom op de vijfde plaats. De renner van Rabobank gaf 27 tellen toe op de winnende tijd, waarmee hij landgenoot Jens Mouris net achter zich hield.

Gilbert kijkt in het algemeen klassement tegen een achterstand aan van twaalf seconden op Boasson Hagen. David Millar blijft op achttien seconden de nummer drie van het klassement.

Horner: "Vettel tegen druk bestand"

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner denkt dat Sebastian Vettel tegen de druk in de Formule 1 bestand is. De regerend wereldkampioen ging in Canada en Duitsland toen hij onder druk stond in de fout, waardoor getwijfeld wordt aan zijn mentale capaciteiten.

"Monaco was een duidelijk voorbeeld van hoe verbazingwekkend goed hij met druk kan omgaan," zei Horner die niets van kritiek op Vettel wil weten tegen Autosport. "Op banden die niet waren bedoeld om zo lang mee te gaan, hield hij auto’s achter zich die op veel verser rubber reden."

Volgens de teambaas van Red Bull bewijst de kwalificatie wel hoe goed Vettel met druk om kan gaan. "Soms lijkt het erop dat hij het moeilijk gaat krijgen, maar weet hij het toch weer voor elkaar te boksen," zei Horner die vindt dat de prestaties van de Duitser te veel onder een vergrootglas worden gelegd. "Zelfs in Duitsland werd hij nog vierde. De minste resultaten van zijn rivalen zijn een stuk slechter. Hij heeft zes overwinningen, twee tweede plaatsen en een vierde plaats op zak. Dat is een fraai rapport."

Vrouwen vallen man aan in ziekenhuis

Een 40-jarige patiënt is donderdagmiddag in een ziekenhuis in Tilburg in zijn kamer aangevallen door drie vrouwen. Het trio zou wraak zijn komen nemen omdat de Tilburger tijdens Roze Maandag op de Tilburgse kermis de dochter van een van hen in een feesttent op het kermisterrein zou hebben mishandeld, meldt de politie vrijdag.

De vrouwen van 41, 57 en 60 jaar oud sloegen donderdag rond 16.30 uur toe in het TweeSteden ziekenhuis aan de Dr. Deelenlaan. De vrouwen sloegen de man met een knuppel op zijn buik en hoofd en zetten wat later bleek een speelgoedpistool op zijn buik.

De man probeerde met zijn infuuspaal de klappen af te weren totdat ziekenhuispersoneel ingreep. Met hulp van beveiligers werden de vrouwen apart gezet in een kamer, waarna ze werden overgedragen aan de politie. Die fouilleerde de vrouwen en trof onder meer een zakmes en een busje pepperspray aan.

Het slachtoffer is naar eigen zeggen gewond geraakt bij een verkeersongeval. Op het jaarlijkse homofeest op de Tilburgse kermis, Roze Maandag, zou de man in een feesttent een aantal vechtende vrouwen uit elkaar hebben gehaald. Twee van de vrouwen die hem donderdag aanvielen zegt hij te herkennen van dat incident.

De vrouwen beweren dat de man een van hun dochters ernstig heeft verwond aan een oor. Hiervan is echter geen aangifte gedaan. De politie onderzoekt de zaak.

Opstelten: Engelse rellen kunnen ook hier

Rellen zoals die in Londen en andere Engelse steden plaatsvinden, zijn ook in Nederland mogelijk. "Daar moet je altijd rekening mee houden", zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag na de ministerraad.

"Nederland is geen Engeland, maar het zou naïef zijn om te denken dat zoiets hier niet kan gebeuren. Daar moet je je maximaal op voorbereiden", zei Opstelten. "Je moet altijd blijven kijken of er aanleiding is om je zorgen te maken, ook in Nederland."

Opstelten reageerde desgevraagd op een peiling van Maurice de Hond, waaruit blijkt dat twee op de drie Nederlanders denken dat rellen zoals in Engeland ook in Nederland mogelijk zijn. Een kwart denkt dat dergelijke rellen hier onwaarschijnlijk zijn.

Premier Mark Rutte (VVD) zei dat politie en justitie in Nederland een goede 'thermometer' in de samenleving hebben. "Dat is van grote waarde, maar zekerheid dat het in Nederland niet kan gebeuren, kun je nooit geven."

De rellen in Groot-Brittannië moeten volgens Rutte 'met de stevigste instrumenten van de staat worden bestreden'. "Het mag zo zijn dat er allerlei issues zijn in de samenleving, maar dit is gewoon puur geweld."

Oud-PSV'er Park tekent bij in Manchester

Het Zuid-Koreaanse loopwonder Ji-Sung Park heeft zijn contract bij Manchester United verlengt. De 30-jarige speler zet een handtekening onder een contract tot 2013 bij de club van Sir Alex Ferguson.

Park speelde tot dusverre 177 duels en scoorde daarin 24 doelpunten voor zijn club. Voordat hij in 2005 naar de Engelse club verhuisde speelde hij voor PSV.

Ferguson is content met de contractverlenging van de Zuid-Koreaan. "Hij heeft grote kwaliteiten en speelt met veel energie. Bovendien scoort hij de laatste seizoenen vaak belangrijke goals in de grote wedstrijden", aldus de manager.

Duplan door nieuwe blessure langer uitgeschakeld

FC Utrecht kan de komende vijf tot zes weken niet beschikken over Edouard Duplan. De 28-jarige aanvaller heeft tijdens de training een knieblessure opgelopen. Duplan was net weer op de weg terug na een voetblessure. De Fransman ondergaat spoedig een operatie.

"Een forse tegenslag", laat trainer Erwin Koeman vrijdag weten op de website van Utrecht. "Edouard zat net weer dicht tegen de groep aan en ik merkte op de training al dat hij een van de beste spelers is."

Pranjic definitief uit selectie Kroatië gezet

Danijel Pranjic wordt niet meer opgeroepen voor Kroatië. De 29-jarige middenvelder van Bayern München weigerde na de oefeninterland tegen Ierland de hand te schudden van bondscoach Slaven Bilic. Die was daar zo ontstemd over dat Pranjic niet meer op een uitnodiging hoeft te rekenen.

"Pranjic heeft zijn teleurstelling over zijn rol binnen het nationale team kenbaar gemaakt", verklaarde Bilic. "We kunnen niet langer op hem rekenen. Dit is geen schorsing, maar een beslissing van permanente duur."

De oud-speler van sc Heerenveen, die zich niet in een reserverol kon schikken, speelde 39 interlands voor Kroatië sinds zijn debuut in 2004.

Rutte biedt excuses aan

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zijn excuses aangeboden voor de verwarring die hij heeft geschapen over het steunpakket voor Griekenland. "Er is verwarring ontstaan en het is mijn taak als premier om dat te voorkomen. Daarvoor bied ik mijn excuses aan", zei Rutte vrijdag na de ministerraad.

"Dit is wel een fout", zei Rutte op vragen van de pers. Rutte zei duidelijk te willen communiceren, mede omdat het kabinet steun nodig heeft van de oppositie. Dat is omdat de gedoogpartij PVV radicaal tegen iedere steun aan Griekenland is.

Rutte zei verder dat hij het oneens is met de kritiek dat hij de afgelopen tijd geen leiderschap heeft getoond rondom de crisis op de beurzen. Volgens Rutte was er geen reden voor, omdat Nederland er goed voorstaat. "Er zouden alleen maar onnodige speculaties zijn ontstaan als ik ineens het kabinet bijeen had geroepen", zei Rutte.

Rutte vindt het juist van leiderschap getuigen dat hij zich niet heeft laten zien. "Het is ook leiderschap om de ijdelheid even onder controle te houden." Rutte zei achter de schermen veel telefonisch overleg over de economische stand van zaken te hebben gevoerd. "Vakantie is in mijn baan een relatief begrip."


Rutte biedt excuses aan (Foto: Novum)

Bedspringer (12) stuitert uit raam en sterft

Een jongen uit het Californische Palmdale heeft zich woensdag hoogstwaarschijnlijk genomineerd voor de Darwin Awards. Het 12-jarige ventje is tijdens het springen op het bed door het slaapkamerraam gestuiterd. Het kereltje heeft de val helaas niet overleefd.

Davion Michael Key was woensdagmiddag met zijn zusje aan het spelen. Uiteindelijk besloten zij samen op het bed te gaan springen. Dit hadden ze beter niet kunnen doen. Het bed veerde waarschijnlijk te hard, waarna het jochie door het raam werd gelanceerd.

Het was niet alleen de val vanaf de eerste verdieping die dodelijk was. De jongen werd namelijk ook doorboord door een stuk glas. Key is later in het ziekenhuis doodverklaard.

Liuzzi: "HRT wil Team Lotus voorbij in kampioenschap"

Vitantonio Liuzzi wil in het Formule 1-kampioenschap graag Team Lotus passeren. De Italiaan van HRT F1 Team weet dat zijn team momenteel in de constructeursstrijd elfde staat, dankzij een dertiende plaats die in Canada behaald is. Team Lotus staat hier met twee dertiende plaatsen slechts nipt voor.

"We hebben best een goed seizoen. We hebben goede progressie geboekt sinds de eerste race in Australië. De auto is een stuk betrouwbaarder geworden en we zijn Virgin voorbij gegaan in het kampioenschap. Doordat het team van eigenaar wisselde, liep de ontwikkeling van de wagen wat vertraging op, maar nu alles weer rustig is, kunnen we weer verder bouwen aan de toekomst," zei Liuzzi.

De Italiaan weet dat zijn team nog belangrijke doelen voor de rest van het seizoen heeft. "We zouden graag nog voor Team Lotus komen. Dat wordt niet eenvoudig, maar we staan op een gelijk aantal punten en hebben nog een half seizoen om ons verder te verbeteren."

Prominent lid harde kern Ajax neergeschoten

Een prominent lid van de harde supporterskern van Ajax, is vrijdagochtend aan de Borgloonstraat in de Amsterdamse wijk Slotervaart neergeschoten. Hij is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis. Dat hebben bronnen rond het slachtoffer vrijdag bevestigd.

Het slachtoffer is eigenaar van het ticketbureau Ticket Unlimited en het kledingmerk AFCA, dat onder supporters van Ajax grote populariteit geniet. Hij zou voor zijn woonhuis zijn opgewacht door minimaal één dader, die er met een motor of scooter vandoor is gegaan.

Prominent lid harde kern Ajax neergeschoten
Prominent lid harde kern Ajax neergeschoten (Foto: ANP)

'Breivik belde de politie voor overgave'

De dader van de aanslagen in Noorwegen, Anders Behring Breivik, heeft tien keer de politie gebeld, toen hij bezig was met het doodschieten van mensen op het eiland Utøya. Dat heeft zijn advocaat vrijdag laten weten aan de krant Aftenposten.

Breivik belde de politie omdat hij zich wilde overgeven, aldus zijn advocaat. Hij had toen al veel slachtoffers gemaakt. De politie zou twee keer hebben opgenomen en toen overgave hebben geaccepteerd. Toch ging Breivik daarna door met het doodschieten van mensen.

'Breivik belde de politie voor overgave'
'Breivik belde de politie voor overgave' (Foto: ANP)

Zwaargewonde bij explosie in woning

De bewoner van een woning in Roermond is vrijdagmiddag zwaargewond geraakt bij een explosie in zijn huis. Het slachtoffer is met zeer ernstige brandwonden met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Aken gebracht, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De explosie vond omstreeks 14.30 uur door nog onbekende oorzaak plaats in de woning aan het Gebroek. Na de explosie ontstonden meerdere kleine brandjes in de woning, die de brandweer snel wist te blussen.

De woning waarin de explosie plaatsvond, is onbewoonbaar geraakt. Het gaat om een twee-onder-een-kapwoning. De naastgelegen woning lijkt vooralsnog nog wel bewoonbaar. De bewoner van dat huis was thuis, maar raakte niet gewond.

Verdachten vrij na dubieuze verklaring agent

Vier mannen die veroordeeld zijn voor drugsbezit en een wildwestachtervolging, zijn vrijgelaten omdat een agent mogelijk heeft gelogen. Het gerechtshof in Amsterdam twijfelt aan de verklaring van de motoragent die ze achtervolgde en die de belangrijkste getuige is in de zaak, bevestigt het hof na berichtgeving in Het Parool.

De verdachten kregen eind januari van de rechtbank in Amsterdam ieder vijf jaar cel voor drugsbezit en voor de achtervolging waarbij de agent gevaar liep. Ze mogen het verdere verloop van het beroep in hun zaak nu op vrije voeten afwachten.

Een motoragent zette de achtervolging in op de vier, kort nadat die bij de Cruquiusweg in Amsterdam wegreden in een auto vol hasj. Tijdens de achtervolging gooiden ze vier dozen met hasj richting de agent, die daardoor bijna ten val kwam. Ook werden door de politie meerdere schoten gelost. Uiteindelijk konden ze bij Utrecht worden ingerekend.

Tot zeven jaar cel voor Somalische piraten

Vijf Somalische piraten zijn vrijdag veroordeeld tot straffen tot zeven jaar cel voor het kapen van een Zuid-Afrikaans zeiljacht voor de kust van Tanzania en het gijzelen van twee opvarenden. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.

De Nederlandse marine pakte de piraten vorig jaar november op in de Golf van Aden. In totaal werden twintig verdachten aangehouden. Na het afnemen van verklaringen werden vijftien van hen vrijgelaten wegens een gebrek aan bewijs. Het Openbaar Ministerie had tegen de mannen celstraffen geëist van zeven tot tien jaar.

De piraten zijn in Nederland berecht omdat Zuid-Afrika dat weigerde te doen. De Tweede Kamer wil dat piraten voortaan alleen naar Nederland komen als ze een Nederlands schip of een schip met Nederlandse bemanningsleden hebben bedreigd.

De Jager wil economie niet stimuleren

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is niet van plan stimuleringsmaatregelen voor de Nederlandse economie te treffen, mocht de economische groei tegenvallen. Ook extra bezuinigingen zijn niet aan de orde. Dat heeft De Jager vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

"De tijd van stimuleren is echt geweest", stelde De Jager. Het vorige kabinet besloot wel tot een stimuleringspakket om de recessie te lijf te gaan. Het huidige kabinet vertrouwt op de zogeheten 'automatische stabilisatoren': als de groei tegenvalt, en de belastinginkomsten voor de staat dus ook, blijft de overheid toch alle geplande uitgaven doen.

De Jager wilde niet zeggen met wat voor groeicijfers voor de komende tijd het kabinet rekening houdt. Onlangs werd duidelijk dat het Centraal Planbureau (CPB) overwoog een tweede, pessimistische prognose te maken van de ontwikkeling van de economie.

Agressieve buschauffeur niet op zitting OM

De 37-jarige buschauffeur uit Den Haag die maandag een fietsster te lijf ging, is vrijdag niet op komen dagen op een zitting van het Openbaar Ministerie. Het ging om een zogeheten TOM-zitting, waarop het OM de verdachte een taakstraf of een boete kan aanbieden. Dat liet een woordvoerder weten.

De buschauffeur sloeg maandag in zijn woonplaats een 34-jarige vrouw met haar hoofd tegen de grond toen ze hem aansprak op zijn rijstijl. Hij werd aangehouden en uitgenodigd voor een TOM-procedure, die niet verplicht is.

De man krijgt nu een dagvaarding en moet zich op een later tijdstip voor de rechter verantwoorden.

Nintendo 3DS vanaf vandaag goedkoper

De Nintendo 3DS is vanaf vandaag dertig procent goedkoper. De spelcomputer kost nu 169 euro. De spelcomputer is in prijs verlaagd om de aanschaf van het apparaat interessanter te maken voor een breed publiek en zo de verkoop te stuwen.

De verkoop van de 3D-spelcomputer in Nederland voldoet op dit moment niet aan de verwachtingen van de gamegigant. Een woordvoerder van Nintendo Benelux laat echter in het midden of de gamegigant zijn publiek in eerste instantie onderschat heeft. De Nintendo 3DS kwam in maart op de markt. Binnen een maand wilde het Japanse bedrijf wereldwijd meer dan vier miljoen exemplaren verkopen. Uiteindelijk gingen iets meer dan drie miljoen stuks over de toonbank.

Of Nintendo ook het gameaanbod aanpast is niet bekend. Er gaan speculaties over prijsverlagingen of het op de markt brengen van een reeks goedkopere heruitgaven. Donderdag werd bekend dat investeerders zouden graag zien dat Nintendo spellen gaat maken voor smartphones. Nintendo Benelux kon niet reageren op deze geruchten.


Nintendo 3DS goedkoper om verkoop te stuwen

D. Fernandez na 100 weken terug in selectie Feyenoord

Dani Fernandez is na 100 weken aan blessureleed weer opgenomen in de wedstrijdselectie van Feyenoord. De verdediger kwam voor het laatst in september 2009 in actie voor de Rotterdammers, waarna hij met enkele zware knieblessures aan de kant moest blijven.

Fernandez kwam in de zomer van 2009 over naar Feyenoord en speelde sindsdien slechts vijf officiële wedstrijden voor de club. De afgelopen tijd heeft de 28-jarige speler ritme opgedaan bij Jong Feyenoord/Excelsior en nu zit hij dus bij de selectie voor de wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade.

Veel bejaarden haten de zomer

Veel bejaarden hebben een hekel aan de zomer. Ze vervelen zich meestal de pleuris omdat bijna iedereen op vakantie is. Daardoor krijgen ouderen 's zomers vaak veel minder of helemaal geen bezoek van familie, zocht EénVandaag uit.

Ook veel vrijwilligers zijn op vakantie, waardoor er minder activiteiten te doen zijn. Op televisie is er daarnaast weinig te beleven, omdat veel programma's een zomerstop hebben en er weinig nieuwe programma's worden uitgezonden. Jan Romme, directeur van het Ouderfonds, roept mensen op om simpelweg vaker ouderen te bezoeken.


Veel bejaarden haten de zomer

Patent toont inhoud Wii U-controller

Op 4 augustus heeft Nintendo een patent aangevraagd waarin aangegeven staat wat we allemaal in de nieuwe Wii U-controller kunnen vinden. Het patent bevestigt enkele bevindingen die al eerder gedaan zijn rondom de controller.

Het schema dat op NeoGAF is verschenen laat een aantal interessante dingen zien. Zo krijgt de controller een ingebouwde microfoon en een magnetometer. De magnetometer is in opkomst in de huidige technologie. Smartphones en ook de PlayStation Vita hebben een magnetometer ingebouwd.

Ook laat het schema zien dat de Wii U-controller flash-geheugen bevat. Hoeveel dit zal zijn is nog onbekend. Verder zijn er weinig verrassingen aanwezig. Hieronder kun je het schema bekijken.

Zeldzame wesp ontregelt verkeer

Een nest zeldzame hoornaarwespen heeft in het Gelderse Doorwerth korte tijd het verkeer ontregeld. Een oude beuk met het nest was omgevallen, waardoor de Italiaanseweg in de Gelderse plaats moest worden afgesloten.

De insecten, die zo'n drie centimeter groot zijn, waren volgens een gemeentewoordvoerder 'behoorlijk in paniek' door het omvallen van de boom waarin ze woonden. Een trekker met voorlader moest eraan te pas komen om het nest een bos in te brengen. Volgens de gemeente moeten buurtbewoners nog wel oppassen voor mogelijk agressieve wespen.

Lange Frans krijgt steun van pedofielen

Vereniging Martijn is het roerend eens met Lange Frans. De rapper deed donderdag zijn beklag omdat hij en zijn naasten worden bedreigd door sympathisanten van de pedofielenvereniging. "De Vereniging Martijn is tegen het bedreigen van mensen", laat het bestuur vrijdag weten.

Lange Frans en zijn vrouw Daniëlle ondertekenden enige tijd geleden een internetpetitie om de Vereniging Martijn te laten verbieden. Sindsdien worden ze telefonisch en via internet lastig gevallen. "Ik wil dat deze personen mij en mijn hoogzwangere vrouw en familie per direct met rust laten", tierde de rapper, die dreigde met aangifte.

"Wij zijn ook tegen bedreigingen aan het adres van Lange Frans", steunt het bestuur van de pedofielenvereniging de rapper. "Wij hopen dat Lange Frans op zijn beurt ook tegen bedreigingen aan ons adres is. Wij spreken ons hoe dan ook uit tegen bedreigingen aan zijn adres."

De Boer: "Inter niet concreet voor Vertonghen"

Trainer Frank de Boer is van mening dat Jan Vertonghen ook komend seizoen in het shirt van Ajax te bewonderen is. Naar verluidt staat de Belgische verdediger in de belangstelling van Internazionale. Volgens De Boer heeft Inter tot op heden nog geen contact opgenomen.

"Het zou geen verrassing zijn als clubs interesse tonen voor Jan, maar laten we hopen van niet. Er bungelt geen zak met geld van Internazionale. En als dat wel gebeurt, dan gaan we moeilijk doen. Jan is onze aanvoerder en superbelangrijk voor Ajax", aldus de trainer van Ajax op de persconferentie.

Vertonghen heeft in Amsterdam nog een contract tot medio 2013. Technisch directeur Danny Blind liet eerder weten dat er in het contract van Vertonghen een gelimiteerde transfersom van twintig miljoen euro is opgenomen. De Boer voegde daar aan toe dat dit bedrag in augustus alleen maar verder op zou lopen.

Drent geeft dames masturbatieshow

De politie van het Friese Oosterwolde heeft gisteravond een 30-jarige man uit Diever opgepakt. De Drent trakteerde twee vrouwen ongevraagd op een demonstratie masturberen.

De beste man reed gisteravond met zijn auto door het Friese dorp toen hij twee dames op een fiets inhaalde. Hierop zette hij de auto direct aan de kant en stapte uit. Vervolgens sloeg hij voor de ogen van het verbouwereerde duo de hand aan zichzelf.

De dames waren hier echter niet van gediend en belden direct de politie. Omdat de vrouwen een duidelijk signamelent van de auto konden geven, was het voor de politie een fluitje van een cent de Drent op te pakken. De schennispleger is overgebracht naar het politiebureau en opgesloten.

'Houding Rutte in crisis nonchalant'

De SP, D66 en de PvdA verbazen zich zeer over hoe nonchalant VVD-premier Mark Rutte met de verschillende financiële crises omgaat. De zeiden Tweede Kamerleden van de partijen donderdag in het actualiteitenprogramma EénVandaag.

Ze hadden graag gezien dat Rutte juist nu leiderschap toont en uitlegt in het openbaar wat er met de Europese schuldencrisis aan de hand is, om de gemoederen te sussen. Veel Europese leiders kwamen terug van vakantie, maar de VVD-leider ging door met vakantie vieren.

Na de Europese top in Brussel eind juli vergiste de premier zich 50 miljard euro in de hoogte van het bedrag dat naar Griekenland zou gaan om het land erboven op te brengen. De verwarring die Rutte daarmee opriep moet hij van de Kamer in een debat volgende week komen uitleggen.

De reactie van de woordvoerders van zowel de premier als de minister van Financiën Jan Kees de Jager is vooralsnog dat de heren achter de schermen de financiële situatie in de gaten houden. Vrijdag zal Rutte na de ministerraad een persconferentie geven.


'Houding Rutte in crisis nonchalant'

Van Hummel: "Moeilijk om Skil-Shimano te verlaten"

Kenny van Hummel is aan zijn laatste weken in dienst van Skil-Shimano bezig. In 2012 rijdt de sprinter namelijk voor Vacansoleil DCM.

"In het begin lag mijn keuze om te vertrekken een beetje moeilijk, maar inmiddels is alles al geaccepteerd", aldus Van Hummel, die volgend jaar veel ervaring op wil doen. "Het was niet makkelijk om Skil-Shimano te verlaten. Ik zat al zes jaar bij de ploeg en ken ze vanbinnen en vanbuiten. Ik heb er goed over deze overstap, maar ik denk dat het de juiste keuze is."

Van Hummel denkt bij Vancansoleil DCM aan grotere wedstrijden deel te kunnen nemen. Skil-Shimano is namelijk een ProContinentale formatie, waar zijn nieuwe werkgever in de UCI World Tour actief is. "Vacansoleil is een WorldTour-ploeg en rijdt grotere koersen dan Skil. Ik denk dat ik veel zal kunnen leren van (ploegleider) Jean-Paul van Poppel. Vooral op het hoogste niveau kan ik nog heel wat leren, en dat kan bij Vacansoleil."

Verbeek hoopt op komst Beerens

Gertjan Verbeek hoopt Roy Beerens snel aan de selectie van AZ toe te kunnen voegen. De trainer van de Alkmaarder formatie heeft veel vertrouwen in de rechteraanvaller, waarmee hij in zijn periode bij sc Heerenveen ook al samenwerkte.

"Onze directie is nog steeds in gesprek met Heerenveen. Dat is een goed teken; volgens mij liggen vraag en aanbod niet ver meer uit elkaar," aldus Verbeek op de officiële website van AZ. "Beerens zou een aanwinst voor AZ zijn. Hij heeft onder mijn leiding de beste twee seizoenen uit zijn carrière gespeeld."

"Hij kent mijn manier van trainen en spelen. Ik wil hem er graag bij hebben. Het betekent echter wel dat hij beter moet zijn dan de spelers die nu op zijn plek spelen. En daar ben ik nu heel tevreden over."

Eerder liet Robert Veenstra, voorzitter van sc Heerenveen, in de Leeuwarder Courant al weten dat een transfer aanstaande is. "Ik heb goede hoop dat we er dit weekend uitkomen. Het is een proces en je voelt op een gegeven moment wel aan dat het goed komt. AZ is een betrouwbare, solide onderhandelingspartner en dat zijn wij ook."

Henao naar Team Sky

'Sergio Henao verruilt het kleine Gobernacion de Antioquia voor Team Sky. De 23-jarige Colombiaan, die aan de leiding gaat in de Ronde van Utah die nu bezig is, tekent een contract voor twee seizoenen.

"Ik heb voor twee jaar bij Sky getekend. Ik ben heel blij met dit contract, want Sky is een grote ploeg”, onthulde de renner tegen Cyclingnews.  Henao won vorig jaar onder meer de Ronde van Colombia.

Te gezond eten extreem ongezond

Slecht nieuws voor GroenLinks-boomknuffelaars en irrationele vrouwen: altijd gezond eten is extreem ongezond. Dit blijkt uit een donderdag uitgezonden Nieuwsuur-reportage. De Amerikaanse arts Steven Bratman bedacht daarvoor de term orthorexia nervosa, geobsedeerd gezond eten.

Patiënten die lijden aan de ziekte eten alleen rauwe groenten en fruit en krijgen daardoor maar een zeer beperkt arsenaal aan voedingsstoffen binnen. Door het tekort aan andere voedingsstoffen krijgen patiënten darmklachten en last van bijvoorbeeld haaruitval en uitvallende tanden. In extreme gevallen kan het zelfs tot de dood leiden.


Te gezond eten extreem ongezond

Rutten eist zege tegen RKC Waalwijk

PSV speelt morgenavond zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen RKC Waalwijk. De Eindhovense formatie is er alles aan gelegen om de nederlaag tegen AZ (1-3) van vorig weekend weg te spoelen.

"We moeten zorgen dat we zaterdagavond de eerste drie punten van het seizoen pakken," was de duidelijke taal van Rutten tijdens de persconferentie. "Aan verdere rand- en bijzaken denk ik nu niet, daar ligt mijn focus niet. We gaan alleen voor winst, al heb ik altijd respect voor de tegenstander."

Voor Jeroen Zoet heeft het duel tussen PSV en RKC Waalwijk een bijzonder tintje. De doelman staat namelijk bij de Eindhovenaren onder contract, maar speelt dit seizoen op huurbasis voor de Waalwijkse formatie. Rutten: "Het is een mooie bijkomstigheid dat Jeroen Zoet daar op doel staat. Van wat ik gezien en gehoord heb ontwikkelt hij zich goed."

Rutten kan tijdens het treffen met RKC Waalwijk niet over Atiba Hutchinson beschikken. De verdediger is vrijwel hersteld van een blessure aan zijn knie, maar het treffen met de provinciegenoot komt nog te vroeg. Ola Toivonen had eerder deze week last van lichte klachten, maar is weer helemaal fit.

Tot slot is er ook een reeële kans dat Zakaria Labyad tot de selectie behoort. "Hij lijkt medisch fit. De kans dat ik hem erbij neem is aanwezig," aldus Rutten over de jonge middenvelder.

Derde Bridget Jones-film in de maak

Een derde film over de liefdesperikelen van Bridget Jones staat op de planning. Productiemaatschappij Working Title Films twijfelt sinds 2009 maar heeft nu de knoop doorgehakt, schrijft het Amerikaanse blad Entertainment Weekly.

Waarschijnlijk kruipt Renée Zellweger weer in de huid van de gezette journaliste, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Volgens de Britse krant The Sun zou de Amerikaanse actrice hebben toegezegd de rol te willen spelen, op voorwaarde dat ze niet weer kilo's hoeft aan te komen.

De eerste film, gebaseerd op de roman van Helen Fielding, stamt uit 2001. In Bridget Jones' Diary wordt Bridget verliefd op haar gladde baas Daniel, gespeeld door Hugh Grant. De nette Mark, een rol van Colin Firth, ziet haar ook wel zitten. Bridget houdt haar strubbelingen bij in haar dagboek.

Het tweede deel, Bridget Jones: The Edge of Reason, komt uit 2004. Vorig jaar liet Firth doorschemeren dat in het derde deel Mark en Bridget getrouwd zijn, maar geen kinderen kunnen krijgen. Ze vlucht in de armen van Daniel, waarop Mark haar dumpt.

Fielding werkt aan een nieuwe roman over Bridget Jones. Wanneer de derde film uit de reeks in de bioscopen draait, is onbekend.


Derde Bridget Jones-film in de maak (Foto: Novum)

Ben Stiller belooft naaktfoto's Jennifer Aniston

Ben Stiller heeft een wel heel opmerkelijke manier gevonden om meer aandacht te genereren voor zijn liefdadigheidsinstelling. De acteur heeft zijn stichting omgedoopt tot de See Jennifer Aniston Naked Foundation, zo zegt hij in een video over zijn goede doel.

Stiller wil met zijn The Stiller Foundation, zoals de liefdadigheidsinstelling eigenlijk heet, scholen bouwen in gebieden die zijn getroffen door armoede. In een spotje vertelt de acteur dat hij verschillende namen heeft overwogen. Onder meer So You Think You Can Donate, The Ben Cross en No Child Left Ben-Hind passeerden volgens de 45-jarige de revue.

Uiteindelijk viel de keus op de naam See Jennifer Aniston Naked Foundation. De belofte van pikante kiekjes van de Friends-actrice blijkt overigens loos te zijn. De website seejenniferanistonnakedfoundation.com komt uit bij de Facebook-pagina van Stillers goede doel.

Justitie waarschuwt voor gevaarlijke drugs

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch waarschuwt voor gevaarlijke drugs die in omloop zijn. Volgens justitie gaat het om capsules, poeder en tabletten die in plaats van MDMA (xtc) het langzaam werkende PMMA bevatten. Deze stof kan in combinatie met andere drugs of alcohol dodelijk zijn. Dat laat het OM in Den Bosch vrijdag weten.

Justitie komt met de waarschuwing naar aanleiding van de dood van een 19-jarige inwoner van Waalre eind juli. In zijn woning is materiaal gevonden dat de gevaarlijke stof PMMA bevat.

Justitie waarschuwt voor gevaarlijke drugs
Justitie waarschuwt voor gevaarlijke drugs (Foto: ANP)

Oranje toch nummer één FIFA-wereldranglijst

Ondanks dat Oranje deze week door de ongeregeldheden in Londen niet in actie kon komen tegen Engeland heeft het alsnog de koppositie overgenomen van Spanje op de FIFA-wereldranglijst, zo meldt Voetbal International. Het is voor het eerst dat het Nederlands elftal, vice-wereldkampioen, de eerste positie inneemt.

Aan het begin van de week werd al duidelijk dat Oranje de eerste plaats kon pakken, als het zelf wist te winnen in Engeland en Spanje zou verliezen van Italië. De afgelasting leek roet in het eten te gooien, maar het bleek juist alleen maar in het voordeel te zijn van de mannen van bondscoach Bert van Marwijk. Een gelijkspel in Italië zou dan al voldoende zijn om Spanje te passeren. De Italianen wisten de wereldkampioen zelfs te verslaan, waardoor Oranje de nieuwe nummer één van de wereld is.

Vooralsnog lijkt de koppositie echter van korte duur te zijn. Die blijft alleen behouden als Nederland in september tijdens de EK-kwalificatie wint van San Marino en Finland en Spanje verliest van voetbaldwerg Liechtenstein.

José Enrique definitief naar Liverpool

Liverpool heeft de komst José Enrique vandaag afgerond. Dit meldt BBC Sport op zijn website.

"Dit is één van de mooiste dagen van mijn leven," liet Enrique in een korte reactie weten. "Je kan zien dat Liverpool erg ambitieus is en dat is de reden dat ik hier een contract heb getekend. Ik wil alles winnen en ik denk dat ik dat hier kan doen."

Enrique is bij Liverpool de vijfde aanwinst van het nieuwe seizoen. Jordan Henderson, Charlie Adam, Alexander Doni and Stewart Downing gingen hem bij The Reds al voor.

Het vertrek van Enrique naar Liverpool is slecht nieuws voor PSV. De vorige werkgever van de Spaanse voetballer, Newcastle United, is namelijk in de markt om Erik Pieters van de Eindhovenaren over te nemen. The Magpies hebben zich gisteren bij de Eindhovenaren gemeld, waardoor een mogelijke vertrek van de verdediger in de lucht hangt.

Moeder draagt plunderende zoon over aan politie

Een moeder heeft haar 15-jarige zoon overgedragen aan de politie in Salford, een voorstad van Manchester, omdat de jongen zich schuldig zou hebben gemaakt aan plunderingen. Dat meldde het Britse persbureau PA vrijdag. De vrouw herkende haar zoon op foto's van relschoppers die een rolluik van een winkel probeerden open te breken.

De politie sprak haar bewondering uit voor de vrouw. "De ouder zag de foto van haar zoon en was ontzet, geschokt en boos", zei plaatsvervangend politiechef Garry Shewan. Hij maande andere bewoners van Salford met informatie over relschoppers contact op te nemen met de politie.

Het bleef donderdagavond rustig in en om Manchester, waar aanzienlijk meer agenten op de been waren. Sinds het uitbreken van de rellen in Manchester en Salford dinsdagavond zijn daar 176 arrestaties verricht, waarvan 37 donderdag.

Ook in Liverpool, zo'n veertig kilometer ten westen van Manchester, bleef het rustig. Na twee dagen van rellen en plunderingen zijn in Liverpool in totaal vijftig mensen opgepakt.

Kelder Fritzl volgestort met beton

De kelder waar de Oostenrijker Josef Fritzl zijn dochter 24 jaar lang vasthield wordt volgestort met beton. Dat heeft de curator van het onroerend goed van Fritzl vrijdag gezegd.

De misdaden van Fritzl, die zijn dochter in de kelder onder zijn huis stelselmatig verkrachtte en zeven kinderen bij haar verwekte, kwamen in 2008 aan het licht. Hij is inmiddels tot levenslang veroordeeld. Mogelijk wordt Fritzls huis, in Amstetten, gesloopt, maar daarover is nog geen beslissing genomen.


Kelder Oostenrijker Fritzl volgestort met beton (Foto: Novum)

Ex-piratenzender Keizerstad FM stopt

Piratenradio Keizerstad FM stopt na bijna dertig jaar met uitzenden. Vanaf 16 september gaat het radiostation uit Nijmegen verder als Radio Oranje Nationaal. Het gaat zich richten op het 'zeer populaire Nederlandse product'. Dat heeft de vertrekkend directeur van Keizerstad FM Ignas Kuppens laten weten.

"De smaak en wensen van luisteraars veranderen regelmatig. Als radio-ondernemer ben je dan ook continu bezig om daar zo goed mogelijk op in te spelen." Die veranderende smaak heeft Kuppens doen besluiten een andere koers te kiezen.

Daarbij hoort ook een nieuwe directeur, vindt de 51-jarige Kuppens, die vanaf het begin bij de radiozender werkt. Na 'zoveel tropenjaren' is het volgens hem tijd 'het stokje over te geven aan de jongere garde'.

Keizerstad FM bestaat sinds 1982 en is sinds 1990 geen piratenzender meer. Eerst werd het een publieke streekomroep, negen jaar later een commerciële regionale zender. Radio Oranje Nationaal is onderdeel van televisiezender TV Oranje.

Radio Oranje Nationaal is te beluisteren via zenders in Arnhem FM 95.5, Nijmegen FM 94.2 en via alle kabelnetten in Gelderland.

Man is boos op Blizzard

99% van de gamende mensen gamet voor de fun. Lekker ontspannend een spelletje spelen, colaatje bij de hand en genieten maar. Maar sommige mensen leven zich toch iets te veel in en worden dan furieus wanneer iets niet gaat zoals zij dat wensen. Zoals deze prachtige man, die boos is op Blizzard.

Volgens hem doet Blizzard alles fout, World of Warcraft is verpest en Diablo III hebben ze nu ook al verpest. Hij wil namelijk altijd Diablo III kunnen spelen, maar dat kan hij nu niet doen in het vliegtuig vanwege de DRM die op de game zit. Maar zoals onze gezette vrind al zelf zegt: ''I need to buy two tickets to go on a airplane so I'm not flying very often.'' Dus nu moet hij en twee tickets kopen en een online dongle voor in de lucht hebben om Diablo III te kunnen spelen, potdomme wat naar.

Luister je veel liever naar wat deze machoman zelf te zeggen heeft? Klik snel hieronder op het filmpje en laten we allemaal bidden dat het ooit goed gaat komen met deze man.

 

[Vuelta] Hushovd valt buiten selectie

Thor Hushovd heeft in aanloop naar de Vuelta a España een tegenvaller te verwerken gekregen. De Noorse wereldkampioen behoort namelijk niet tot de selectie voor de Spaanse wielerronde.

"Ik ben verrast en ontgoocheld," liet een teleurgestelde Hushovd aan de Noorse krant VG weten. De Noor hoopte zich in de Spaanse wielerronde voor te bereiden op het naderende WK wielrennen, waar hij zijn titel wil verdedigen.

Ook zijn trainer, Alte Kvalsvoll, snapt niets van de beslissing van Team Garmin-Cervélo. "Het is verschrikkelijk. Dit kan je een wereldkampioen niet aandoen. Een zeer vreemde beslissing."

De manager van Team Garmin-Cervélo, Jonathan Vaughters, verdedigde op zijn beurt het genomen besluit. "Er kwamen in totaal zo'n vijftien renners in aanmerking voor de Vuelta-selectie, maar we kiezen vooral voor renners die geen Tour in de benen hebben, en voor jonge renners voor wie de Vuelta belangrijk is in hun ontwikkeling."

Hushovd verlaat aan het einde van het seizoen Team Garmin-Cervélo en begint in het wielerseizoen aan een nieuw avontuur bij Team BMC.

Chadli ontbreekt opnieuw bij Twente

FC Twente kan in de thuiswedstrijd tegen AZ niet beschikken over Nacer Chadli. De 23-jarige aanvaller is nog niet fit genoeg, melden de Tukkers. Trainer Co Adriaanse kan wel een beroep doen op Bryan Ruiz. De Costa Ricaan keert terug van interlandverplichtingen en begint op de bank.

Naast Chadli maken ook verdediger Thilo Leugers en aanvaller Emir Bajrami geen deel uit van de wedstrijdselectie van FC Twente. Ook zij kampen met fysieke ongemakken.

'Wilders is gewelddadig'

Volgens forensisch psycholoog Corine de Ruiter is PVV-leider Geert Wilders gewelddadig. Dit zei ze donderdagavond in het EO-praatprogramma Knevel & Van den Brink. In de column dat zij publiceerde in Trouw vergelijkt de psycholoog Wilders zelfs, op een bepaalde manier, met een tbs'er.

Volgens De Ruiter vallen de uitspraken van Wilders onder 'verbaal geweld en in een aantal gevallen onder verbale bedreiging'. "De stap daarna is fysiek geweld. Die stap vindt Wilders, gelukkig, te ver gaan. Maar de eerste twee, die hij veelvuldig toepast, zijn ook vormen van geweld", bekritiseert de forensisch psycholoog.

Dat de PVV-leider door de Amsterdamse rechtbank is vrijgesproken doet volgens De Ruiter niets aan die conclusie af. Sterker, volgens haar lopen de juridische werkelijkheid en de psychologische werkelijkheid niet parallel, en kwetst Wilders in de praktijk wel degelijk mensen, door termen als 'kopvoddentaks' en 'islamitisch stemvee' te gebruiken.

Als Wilders een tbs'er was geweest zou hij volgens de column een probleem hebben: "In de tbs-kliniek waar ik van 1995 tot 2002 werkte, verscheen elke ochtend een bulletin waarop de namen stonden van de patiënten die in de 24 uur daarvoor betrokken waren geweest bij een 'incident'. Die incidenten werden in de bovengenoemde drie typen geweld ingedeeld. Als een patiënt vaak op het ochtendbulletin stond vanwege incidenten had hij een probleem, en was dat meestal reden voor intensivering van de behandeling."

Wilders reageerde via Twitter op de uitspraken van De Ruiter: "Prof. de Ruiter bepleit in Trouw 'intensivering behandeling tbs-er Wilders'. Sovjets spoten dissidenten destijds ook plat met haloperidol..."


'Wilders is gewelddadig'

Ajax richt zich weer op Cillessen

Ajax heeft zich vandaag weer bij N.E.C. Nijmegen gemeld. De Amsterdammers willen een nieuwe poging gaan wagen om doelman Jasper Cillessen bij de Nijmeegse formatie los te weken. Eerdere onderhandelingen liepen stuk op de vraagprijs van de sluitpost.

Na het afketsen van de transfer van Cillessen probeerde Ajax Dennis Gentenaar van VVV-VEnlo over te nemen. De doelman van de Limburgse club zag een overgang naar Amsterdam wel zitten. "Ik weet dat Ajax zich bij VVV heeft gemeld. Ik sta open voor een transfer en een rol als tweede doelman," liet hij gisteren nog aan Voetbal International weten.

Het transferbedrag, wat Ajax voor Gentenaar op tafel wilde leggen, was in de ogen van VVV-Venlo echter niet voldoende, waarna de onderhandelingen werden afgebroken. Nu wagen de Amsterdammers een nieuwe poging om Cillessen in te lijven. De jonge doelman moet bij de club uit de hoofdstad gaan concurreren met Kenneth Vermeer, die op dit moment de eerste keus van trainer Frank de Boer is.

Jokertje en Theo Hiddema gaan los op Ibiza

Jokertje heeft een nacht goed doorgehaald met Theo Hiddema. De 21-jarige realityster en de 67-jarige advocaat gingen flink uit hun dak op Ibiza. De twee waren op het Spaanse eiland voor de opnamen van het tv-programma House Ibiza.

Jokertje kon het goed vinden met Hiddema, die hij 'echt een bizarre kerel' vond. "Hij ging stevig uit zijn dak en heeft zelfs nog gedanst", vertelt de Oh Oh Cherso-ster vrijdag in het AD. "Je verwacht niet van zo'n man dat hij nog een biertje voor je gaat halen."

Jokertje en Hiddema werden tijdens hun wilde avond vergezeld door actrice Fajah Lourens en misdaadverslaggever John van den Heuvel, die eveneens deelnemen aan House Ibiza. Ze genoten in nachtclub Space Ibiza van een optreden van dj Armin van Buuren, waarna het stel nog licht aangeschoten op het vliegtuig terug naar Nederland stapte.

House Ibiza is binnenkort te zien bij omroep Powned. De presentatie wordt verzorgd door Pownews-gezichten Rutger Castricum en Dominique Weesie.

Italiaanse media: "Romero naar Sampdoria"

Sergio Romero zet zijn carrière voort bij Sampdoria. Dit schrijft de Italiaanse sportkrant La Gazetta dello Sport vandaag. Toch lijkt deze berichtgeving wat voorbarig te zijn, aangezien AZ van niets weet.

"Sampdoria heeft geen contact opgenomen met ons en Romero heb ik ook niet gesproken," liet technisch directeur Earnest Stewart aan RTV Noord-Holland weten. Volgens hetzelfde Italiaanse medium zou Romero zelfs al een contract voor de duur van drie jaar hebben ondertekend.

Mocht Romero er niet in slagen om voor 1 september een nieuwe werkgever te vinden, dan moet hij zich na die datum weer in Alkmaar melden. De Argentijnse doelman liet in De Telegraaf echter weten dat hij zijn neus in dat geval pas op 4 september hoeft laten zien.

Robben twijfelgeval bij Bayern München

Arjen Robben zal morgen mogelijk niet in actie kunnen komen voor Bayern München in de uitwedstrijd tegen VfL Wolfsburg. De international heeft last van zijn rug. Trainer Jupp Heynckes zegt dat Robben daardoor ook pijn in zijn bovenbenen heeft.

Afgelopen woensdag moest Robben de training vroegtijdig afbreken vanwege zijn fysieke klachten. Ook Ivica Olic is niet fit. De Kroaat keerde deze week met een kuitblessure terug van een oefeninterland.

[Upd]Boze dorpelingen kapen domeinnaam waterschap

Het waterschap Hunze en Aa's in Veendam is woest op de makers van de website www.hunzeenaas.com. Op deze website doen woedende dorpsbewoners een boekje open over het waterschap. Hunze en Aa's is hier niet blij mee en eist dat de site uit de lucht wordt gehaald.

"Als je niet goed leest denk je dat je op de officiële website van het waterschap zit", klaagt secretaris-directeur van Hunze en Aa's Harm Küpers. "Mail je naar info@hunzeenaas.com dan komt dat niet bij het waterschap aan."

Hunzeenaas.com is gemaakt door inwoners van de Drentse en Groningse dorpen Kiel-Windeweer, Eexterveenschekanaal en Bareveld. Zij zijn al jaren in een juridische strijd met het waterschap verwikkeld omdat ze vinden dat Hunze en Aa's stukken land van hen heeft ingepikt. Omdat het waterschap weigert hier een cent voor te geven of het land terug te geven, doen de dorpelingen hun beklag op hun eigen website.

Update 13.25 uur
Het bericht over de 'domeinnaamkaping' heeft de tongen goed losgemaakt. FOK!ker freako, die kennis van dergelijke zaken heeft, werpt echter een ander licht op de zaak. "Er wordt voor delen geen vergoeding betaald, voor andere delen wel (€50/m2)", schrijft hij in een reactie op het forum. "Maar dat vinden de eigenaren te laag. Gewoon onteigening dus."

Hierop is de volgende reactie ingezonden door een anonieme betrokkene, van wie de naam bij de redactie bekend is:

"De herinrichtingswet is door de Dienst Landelijk Gebied (DLG) misbruikt om het kanaal van de aanwoners vanwege 'Turf naar Toervaart' en het onderhoud te reguleren. Grond is door Waterschap gevraagd en zij hebben dit toebedeeld gekregen. De geboden vergoeding was niet meer dan een 'schijntje'."

"Door te procederen hebben de betreffende bewoners dit bedrag via eigen taxaties en van een door de rechtbank aangewezen makelaar uitgevoerd, weten op te krikken. Let wel: vonnis is nog niet uitgesproken. Het Waterschap heeft dus niet 50 euro per meter geboden!"

"Het Waterschap procedeert voor een lager bedrag. Zij houden vast aan agrarische normen voor particulier bezit!? Deze grond heeft men niet nodig voor onderhoud. Dit is voor de rechtbank reeds verklaard. Onderhoud moeten de bewoners zelf uitvoeren. De beschoeiing ligt een meter in het water en wordt vanaf datzelfde water onderhouden zoals het ook geplaatst is. Men wil het doodgewoon 'hebben'."

"Vijf bewoners zijn aangewezen door de DLG als 'proefkonijnen' voor de rechtbank. Het resultaat dat zij behalen is bepalend voor de rest. Bewoners verliezen kostbare grond aan de voorzijde van hun perceel en komen voor zeer hoge juridische kosten te staan om hun bezit te verdedigen. De rest van de bezwaarmakers kunnen achterover leunen en hebben geen kosten. Dit is Nederland anno 2011", besluit dit 'waterschapsslachtoffer'.

Ulderink: "We spelen uit en thuis hetzelfde"

Vorig weekend verraste De Graafschap vriend en vijand door tegen Ajax brutaal de voorsprong te nemen. De wedstrijd tegen de Amsterdammers ging uiteindelijk met 1-4 verloren. Trainer Andries Ulderink ziet tegen FC Utrecht echter wel perspectief.

"We passen ons wat dat betreft niet aan en willen uit en thuis min of meer hetzelfde spelen," liet Ulderink aan Omroep Gelderland weten. "Ook in Utrecht willen we met lef voetballen. Ik vind dat ook passen bij deze groep en deze club."

Ulderink maakte daarnaast ook al zijn basiselftal voor het duel tegen FC Utrecht bekend. Daaruit bleek dat Michael de Leeuw komend weekend in de basis zal starten. Dit gaat ten koste van Sjoerd Overgoor.

Caleb Followill niet uit Kings of Leon gezet

Caleb Followill is nog gewoon de frontman van Kings of Leon. Amerikaanse roddelbladen beweerden eerder deze week dat de zanger uit de band is gezet vanwege zijn divagedrag. Lachwekkend, noemt drummer Nathan Followill de verhalen op Twitter.

Het roddelblad Star Magazine schreef op basis van anonieme bronnen dat Caleb uit de band is gezet. Gitarist Matthew en bassist Jared zouden genoeg hebben van het divagedrag van hun neef en broer. De gitaristen zouden van plan zijn om zelf voortaan de zangpartijen voor hun rekening te nemen.

"Waar halen mensen dit soort onzinverhalen vandaan?", vraagt drummer Nathan zich af op Twitter. "Moet ik stoppen met mijn zanglessen?", grapt Jared. "Ik baal ervan dat het verhaal wat ik heb gelekt over de zangpartijen geen stand heeft gehouden", gaat de bassist verder. "Iedereen weet dat ik een geweldige stem heb."

Dat het rommelt binnen Kings of Leon is geen geheim. De band gelastte begin deze maand de hele Amerikaanse tournee af nadat frontman Caleb tijdens een concert in Dallas van het podium stapte. De toer is officieel afgelast wegens stemproblemen en oververmoeidheid, maar de bandleden lieten al snel doorschemeren dat er meer aan de hand is. Caleb zou kampen met verschillende verslavingen.

Portugal neemt verder bezuinigingsmaatregelen

Portugal verhoogt de btw op elektriciteit en gas en bevriest de salarissen van ambtenaren. Dat maakte de Portugese minister van financiën Vitor Gaspar vrijdag bekend.

De besluiten maken deel uit van een bezuinigingspakket om de schulden van het land terug te dringen. De maatregelen gaan per september in en moeten honderd miljoen euro opleveren.

In mei kreeg Portugal noodleningen verstrekt ter waarde van 78 miljard euro. Het Internationaal Monetair Fonds en de Europese landen die deze leningen hebben verstrekt, eisten in ruil daarvoor strenge bezuinigingsmaatregelen.

De in juni aangetreden nieuwe Portugese regering zei eerder strenger te willen bezuinigen dan geëist is. De regering wil hiermee het 'internationale vertrouwen' in het land herstellen.

Een geil gesprek

Aloysius Kreukel zette de tv uit. Hij had eigenlijk de hele avond zitten slapen, want er was niets van zijn gading geweest op televisie. De laatste tijd was hij behoorlijk moe. Natuurlijk was hij al zestig, maar hij hoefde al drie jaar niet meer te werken omdat hij bij een reorganisatie was wegbezuinigd via een regeling. Toch was hij ook vanavond weer in slaap gesukkeld bij de tv.

Squashers Anjema, Grinham uitgeschakeld

Laurens Jan Anjema is in de achtste finales van de Australian Open in Canberra uitgeschakeld. De Nederlandse squasher verloor met 5-11, 9-11, 11-7 en 5-11 van de als eerste geplaatste Brit Nick Matthew.

Ook voor Natalie Grinham is het toernooi voorbij. De als tiende geplaatste Nederlandse ging met 4-11, 10-12, 11-8 en 8-11 onderuit tegen de als tweede geplaatste Engelse Jenny Duncalf.

Jonge lerares heeft seks met scholiere

In Melbourne wordt een lerares, jonger dan 35 jaar, aangeklaagd wegens seks met een scholiere. De Australische, waarvan de naam niet openbaar mag worden gemaakt, heeft tientallen malen de liefde bedreven met het meisje.

De geile juf op een vooraanstaande meisjesschool moest gisteren voorkomen bij de rechtbank. De lerares, slechts aangeduid met de letters 'STC', werd direct ontslagen toen de 'bijzondere' relatie boven water kwam.

De gewezen docente bleek een lesbische verhouding te hebben gehad met het tienermeisje. Zij wordt ervan beschuldigd met het meisje te hebben geknuffeld, gezoend en zelfs gedoucht. Er vond zelfs penetratie plaats tussen de wellustige dames. In totaal lopen er maar liefst 68 seksgerelateerde aanklachten tegen de lerares.

Ondanks protesten van haar advocaten, heeft de rechtbank besloten de gerechtelijke stukken vrij te geven. Hoewel de namen van de school en de betrokkenen geheim moeten blijven, hebben de ouders het recht om er zeker van te zijn dat mensen die belast zijn met een zorgplicht hun taak goed uitvoeren. De lesbische juf zal op 15 september opnieuw voor de rechter moeten verschijnen.

Origin vereiste voor Battlefield 3

DICE heeft de geruchten, dat de retail pc-versie van Battlefield 3 Origin vereist, bevestigd. De downloadversies worden al via Origin geregeld, hoewel de game niet op Steam zal verschijnen. Het is nu de bedoeling dat je Origin hebt geinstalleerd op je computer om de game te spelen.

Of dit specifiek om eenmalige authenticatie, of permanente internetverbinding gaat (waar Origin op de achtergrond draait) is niet bekend. Battlefield 3 moet 25 oktober uitkomen op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Schipper blijkt volgende ochtend nog steeds dronken

De politie heeft donderdagavond op het IJ een 29-jarige Amsterdammer aangehouden omdat hij dronken aan het roer van zijn sloep stond. De man had 2,2 promille alcohol in zijn bloed. Dat is ruim vier keer de toegestane hoeveelheid. Vrijdagochtend was de man nog steeds te dronken om te varen.

Agenten van de waterpolitie spraken de man rond 22.15 uur aan omdat zijn sloep slecht verlicht was. De schipper sprak met dubbele tong en stond te wankelen aan het roer. Hij moest een blaastest doen, waaruit bleek dat hij inderdaad te veel had gedronken.

De man kreeg een boete en een vaarverbod voor twaalf uur opgelegd. Daarna mocht hij naar huis. Toen hij vrijdagochtend zijn boot kwam halen, liet de politie hem nog eens blazen. De man bleek nog steeds niet nuchter, waardoor hij zijn boot nog steeds niet meekreeg.

Demme verfilmt Kings boek over moord op JFK

Jonathan Demme heeft de filmrechten gekocht van het nog te verschijnen boek van Stephen King over de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy. De Amerikaanse regisseur gaat het scenario schrijven en de film regisseren en produceren, schrijft filmtijdschrift Variety.

De boektitel 11/22/63 verwijst naar 22 november 1963, de datum waarop JFK in Dallas werd vermoord. Het verhaal gaat over Jake Epping, een 35-jarige leraar Engels die terug in de tijd reist om de moord te voorkomen. Zoals vrijwel altijd bij boeken van King zijn de filmrechten al verkocht voordat het boek in de winkels ligt.

De 67-jarige Demme is bekend van films als de thriller The Silence of the Lambs, het politieke drama The Manchurian Candidate en het komische drama Rachel Getting Married. Hij wil eind volgend jaar beginnen met de verfilming van 11/22/63.


Demme verfilmt Kings boek over moord op JFK (Foto: Novum)

Redford stelt sterrencast samen voor thriller

Susan Sarandon, Julie Christie en Richard Jenkins gaan in The Company You Keep spelen. Het drama wordt geregisseerd door Robert Redford, die zelf ook in de film speelt. Shia LaBeouf en Nick Nolte hadden al eerder getekend. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

In The Company You Keep spelen Sarandon, Christie en Redford voormalige leden van The Weather Underground, een club radicale communisten die in de jaren zeventig actief was. De drie communisten waren betrokken bij een bankoverval. Het personage van Redford wordt dertig jaar later ontmaskerd door een journalist, gespeeld door LaBeouf.

De 74-jarige Redford regisseerde zichzelf voor het laatst in 2007, in het politieke drama Lions for Lambs. Daarin was hij te zien naast Tom Cruise en Meryl Streep. Wanneer The Company You Keep in de bioscopen komt, is onbekend.


Redford stelt sterrencast samen voor thriller (Foto: Novum)

Valse bommelding Schiphol kost Griek 500 euro

Een 59-jarige Griek heeft vrijdagochtend in de vertrekhal op Schiphol tot drie keer geroepen dat hij een bom in zijn tas had. Het bleek een valse melding. De man is aangehouden.

Toen de veiligheidscontroles waren stilgelegd en diverse marechaussees en een explosievenspeurhond waren gearriveerd, zei de Griek dat het om een grap ging.

Hij is enkele uren vastgehouden voor verder onderzoek. Nadat hij een boete van vijfhonderd euro had betaald, mocht hij zijn weg vervolgen. De melding heeft geen gevolgen gehad voor het vliegverkeer.

Hulp voor door rellen getroffen platenlabels

AIM en PIAS hebben een fonds opgericht om verschillende platenlabels financiële hulp te bieden. De voorraden van meerdere onafhankelijke labels werden deze week volledig verwoest toen een depot van distributeur PIAS volledig afbrandde bij de rellen in Londen.

"Ze kunnen een beroep doen op het fonds om de verstoring van hun zaken en de kosten om er weer bovenop te komen te kunnen dekken", laten de twee initiatiefnemers weten in een verklaring die valt te lezen op de website van AIM, een organisatie die opkomt voor de onafhankelijke Britse muziekindustrie.

Het geld in het fonds komt van de grotere labels die AIM vertegenwoordigt, plus reserves en giften. Vooralsnog is er 250 duizend pond beschikbaar voor de getroffen labels.

De rellen in Londen braken zaterdag uit, nadat de politie een man had neergeschoten in de wijk Tottenham. De rust lijkt inmiddels redelijk te zijn wedergekeerd.

Fàbregas ontbreekt bij Arsenal

Cesc Fàbregas maakt geen deel uit van de selectie van Arsenal voor het duel met Newcastle United. De 24-jarige middenvelder is naar verluidt dicht bij een overgang naar FC Barcelona. "We kunnen ons een dag voor het begin van de competitie beter niet op mogelijke transfers concentreren", zei trainer Arsène Wenger tegen Sky Sports.

De winnaar van de Champions League zou een kleine veertig miljoen euro betalen voor Fàbregas, die op 16-jarige leeftijd de jeugdopleiding van de Catalanen verliet voor Arsenal. "Ik verwacht nog steeds dat er niemand vertrekt", laat Wenger echter weten. "Er is momenteel geen nieuws."

Naast Fàbregas ontbreekt ook Samir Nasri morgen bij Arsenal. De Fransman staat in de nadrukkelijke belangstelling van concurrent Manchester City. De 24-jarige Nasri, wiens verbintenis volgende zomer afloopt, speelt sinds 2008 voor The Gunners, die hem overnamen van Olympique Marseille.


Fàbregas ontbreekt bij Arsenal (Foto: Novum)

Ruim dertig arrestaties bij ontruiming kraakpand

De politie heeft vrijdagochtend een gekraakt bedrijfspand aan de Jules de Beerstraat in Tilburg ontruimd. Er zijn 32 mensen aangehouden, meldt een politiewoordvoerder.

Bij de ontruiming waren ruim vijftig agenten betrokken. Naast de krakers troffen zij ook vijftien honden en een 9-jarige jongen aan. Het kind sliep een nacht bij zijn vader, een van de krakers.

De politie kwam in actie nadat buurtbewoners hadden geklaagd over overlast. Zo zouden er meermalen illegale houseparty's zijn gegeven. De krakers bewoonden het pand sinds eind juni.

De vader van de 9-jarige jongen is ter plekke verhoord en hoefde niet met zijn zoontje naar het politiebureau. De overige arrestanten werden wel meegenomen voor verhoor. Ze krijgen allen een proces-verbaal. De honden zijn naar een sympathisant van de krakers gebracht.

Schutter Doetinchem opgepakt op Schiphol

Een 32-jarige man uit Doetinchem die een man in zijn hoofd zou hebben geschoten bij het schietincident na een vechtpartij in Doetinchem op 4 juni is woensdagavond aangehouden op Schiphol. Hij stond internationaal gesignaleerd. De man had zich vanuit het buitenland telefonisch gemeld en keerde enkele dagen daarna terug naar Nederland. Hij is direct aangehouden.

Het slachtoffer van de schietpartij in een bos achter het Slingeland Ziekenhuis was een een Doetinchemmer van 28 jaar. Hij raakte zwaargewond. Aan het schietincident ging een ruzie tussen twee groepen vooraf. Eerder al werden vier mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid, maar zij werden weer vrijgelaten.

De identiteit van de schutter was al bekend bij het rechercheteam, op basis van verklaringen van getuigen en mensen die betrokkenen waren bij de vechtpartij. De verdachte is in een cel gezet en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zutphen.

Geen baanprogramma Vos op Spelen 2012

Marianne Vos zal bij de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen niet op de baan verschijnen. Vos zal uitsluitend op de weg rijden.

Bij de Spelen van 2008 in Beijing won Vos goud op de puntenkoers, maar ze wil zich nu nu volledig concentreren op de tijdrit op de weg en de wegwedstrijd. Dit weekeinde is ze in Londen om het olympische parcours te verkennen.

Geen baanprogramma Vos op Spelen 2012 (Foto: Pro Shots)

Buemi: "Toro Rosso kan zesde worden in kampioenschap"

Formule 1-coureur Sébastien Buemi is er van overtuigd dat Scuderia Toro Rosso mee kan doen om de zesde plaats in het constructeurskampioenschap. De Zwitser denkt dat de updates die voor de komende races meegebracht zullen worden mogelijk er voor kunnen zorgen dat Sauber en Force India ingehaald kunnen worden.

"Het doel aan het begin van het kampioenschap was een achtste plaats. We stonden lang zevende, maar hebben nu een plaats aan Force India verloren en staan nu achtste," zei Buemi tegen Autosport. "Het is belangrijk om de auto telkens te blijven verbeteren. Dat is de sleutel voor de tweede helft van het seizoen. Als je nieuwe delen meeneemt die doen wat ze moeten doen dan kunnen we doorgaan waar we mee bezig waren, anders wordt het zwaar."

Toro Rosso neemt na de zomerpauze nieuwe delen mee naar de Grand Prix van België. Hiermee wordt geprobeerd om aan het puntentotaal van 22 een aantal toe te voegen. Buemi denkt dat dit mogelijk is omdat Toro Rosso in vijf van de laatste zes races punten heeft gescoord. De renstal staat maar vier punten achter op Force India en dertien op Sauber.

CD: Defqon.1 2011

Na vele succesvolle jaren aan het strand in Almere is Defqon.1 "on the move". Het festival is neergestreken op het festivalterrein in Biddinghuizen waar ook Lowlands jaarlijks plaatsvindt en is uitgebreid, zoals ook te lezen is in deze review van Sethje. Een hoop veranderingen dus rondom één van Nederlands populairste feesten. Eén ding is in ieder geval niet veranderd: de 4 cd-box die jaarlijks verschijnt!

Child of Eden Playstation 3 launchdatum

Child of Eden, het spirituele vervolg op Rez, zal op 30 september uitkomen op de Playstation 3, heeft Ubisoft bekendgemaakt. De PS3-versie zal Move-ondersteuning en stereoscopisch 3D bevatten.

"The PlayStation Move captures a full range of motion giving you ultimate control over how you play the game," aldus Ubisoft. "There are other added bonuses, like the ability to hook up multiple controllers for added sensory effects."

Wij gaven de Xbox 360-versie van Child of Eden, die in juni uitkwam, een 8,5.

Nummerdor/Schuil door op EK beachvolleybal

Titelverdedigers Reinder Nummerdor/Richard Schuil hebben bij het EK beachvolleybal de knock-outfase bereikt. Ze verloren hun laatste groepsduel van de Zwitsers Martin Laciga en Jonas Weingart (25-23 en 23-21) maar hadden genoeg aan hun twee eerdere overwinningen.

In dezelfde poule wonnen Emiel Boersma en Daan Spijkers hun afsluitende wedstrijd van de voor Georgië uitkomende Brazilianen Renato Gomes en Jorge Terceiro (21-19 en 21-18). Zij plaatsen zich ook voor de volgende ronde.

Nummerdor samen met Schuil door op EK (Foto: Pro Shots)

'Plage' favoriete zomerhit van 3FM-luisteraars

Het weer mag dan al de gehele zomer pet zijn, Nederland heeft een zomerhit nodig. Zo gaat dat nou eenmaal in ons land.

Net als elk jaar hadden we weer een berg nummers om uit te kiezen. Bijvoorbeeld Danza Kaduro, Mr. Saxobeat, Loca People of het Give Me Everything met een bijdrage van onze eigen Afrojack. Als het aanbod zo gevarieerd is, kan je de keuze natuurlijk het beste overlaten aan mensen die er verstand van hebben. De DJ's van 3FM bijvoorbeeld, met in het bijzonder Michiel Veenstra. Hij zette een aantal hits voor de luisteraars van de jongerenzender op een rijtje.

De winnaar was niet een van de bovengenoemde hits, maar Plage van Crystal Fighters. Geef de stemmers eens ongelijk, want iedereen kent inmiddels de zin 'Do You Want To Go To The Plage With Me', radio DJ's vinden het maar al te leuk om na het draaien antwoord op de vraag te geven om vervolgens met een slechte radiobrug bij het weerbericht te belanden en zelfs de luisteraars van Sky Radio is deze hit niet onthouden.

De hit van de Spaans/Engels/Amerikaanse groep staat al drieëntwintig weken in de Single Top 100 en liet Mr. Saxobeat van Alexandra Stan en Loca People van Sak Noel achter zich.


Crystal Fighters scoort de Zomerhit van 2011 volgens 3FM

Newcastle United meldt zich voor Pieters

Newcastle United heeft zich bij PSV gemeld om te praten over een transfer van Erik Pieters. De 23-jarige international wacht de ontwikkelingen voorlopig af. Pieters verlengde begin dit jaar zijn contract in Eindhoven tot de zomer van 2014.

De linksback van het Nederlands elftal moest zondag in de openingswedstrijd van het seizoen tegen AZ op de bank beginnen. PSV nam Pieters in 2008 over van FC Utrecht. Bij Newcastle kan hij de Spanjaard José Enrique opvolgen, die naar Liverpool vertrekt.

Newcastle United meldt zich voor Pieters
Newcastle United meldt zich voor Pieters (Foto: ANP)

Meer auto's beschoten op snelwegen

Niet alleen op de A13 zijn zondag auto's beschoten, ook op de A12 en de A16 zijn kogels afgevuurd. Bij de politie hebben zich 32 getuigen gemeld en negentien automobilisten hebben aangifte gedaan.

De beschietingen vonden plaats tussen 15.00 en 19.50 uur, naar nu blijkt ook op de A12 bij Harmelen en het Prins Clausplein en op de A16 bij knooppunt Ridderster en op de Van Brienenoordbrug.

De politie kreeg maandag al acht telefoontjes van getuigen en mensen die waren beschoten op de A13 van Rotterdam naar Den Haag. Een aantal van hen zag hun achterruit versplinteren na een harde knal. Zeker elf voertuigen werden beschoten, vermoedelijk met een luchtbuks. Op de Stadhouderskade in Rotterdam werd een zijruit van een bus kapotgeschoten.

Het onderzoek is nog in volle gang. Mogelijk komen nog meer aangiften binnen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten vrijdag. Het korps is nog geen bruikbare tips tegengekomen. Een aantal getuigen moet nog worden benaderd. Het televisieprogramma Hart van Nederland besteedt vrijdagavond extra aandacht aan de beschietingen.

'Stuur geen dienstmeisjes meer naar Maleisië'

Een Maleisische organisatie die zich inzet voor de rechten van gastarbeiders heeft Cambodja gevraagd geen huishoudelijke hulpen meer naar Maleisië te sturen. Aanleiding tot de oproep vormt het toenemende geweld tegen dienstmeisjes.

Kort geleden werd in Maleisië het lichaam gevonden van een Cambodjaans dienstmeisje, dat onder verdachte omstandigheden om het leven was gekomen. Vorige maand werd een dienstmeisje dat zou zijn mishandeld door de politie in veiligheid gebracht. De organisatie, Tenaganita, zegt dit jaar 42 Cambodjaanse vrouwen en meisjes, van wie de jongste 15 jaar was, te hebben helpen ontsnappen aan hun gewelddadige werkgever.

Volgens Tenaganita zijn in Maleisië meer dan vijftigduizend Cambodjaanse dienstmeisjes werkzaam. Voorheen kwamen de meeste huishoudelijke hulpen uit Indonesië, maar dat land zendt sinds twee jaar geen vrouwen meer naar Maleisië uit. Ook hieraan lag een reeks geweldsincidenten ten grondslag.

Bedelaar gaat agent te lijf

Een 42-jarige bedelaar uit Leeuwarden is vrijdagochtend door het lint gegaan toen een agent van de spoorwegpolitie hem op station Utrecht Centraal probeerde te arresteren. Bij een poging om aan de diender te ontsnappen, sloeg hij hem in zijn gezicht en gaf hij hem een ram met zijn elleboog, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De agent wilde de bedelaar in de stationshal in eerste instantie bekeuren omdat hij op agressieve wijze een vrouw om geld vroeg. De Fries werd daarop woest en weigerde mee te werken. De agent nam hem vervolgens mee naar het politiebureau.

Vlak voor de ingang van het bureau wilde de bedelaar de benen nemen en viel hij de agent aan. Hij deelde een aantal rake klappen uit, waarbij de agent vermoedelijk enkele gekneusde ribben opliep. Met hulp van een collega kon de bedelaar achter slot en grendel worden gezet. Hij bleek een bekende van de politie.

Som hoopt op clementie atletiekunie

Bram Som zal geen pogingen meer doen om de limiet te lopen voor het wereldkampioenschap atletiek later deze maand in Zuid-Korea. Dit meldt De Telegraaf. Vorige week, bij de wedstrijd uit de Diamond League in Londen, bleef de Nederlander op de 800 meter met een tijd van 1.45,69 maar 0.04 seconden boven de limiet.

Som hoopt nu op clementie van de atletiekunie. "Som heeft in een gesprek laten weten dat hij geen poging meer doet. Het is nog onduidelijk wat er nu gaat gebeuren. Zondagavond wordt de selectie voor de WK bekend,” aldus de woordvoerder van de Atletiekunie.

De 31-jarige Som had nog tot en met zondag om alsnog aan de limiet voor het WK te voldoen. Overigens kreeg het estafetteteam bij de vrouwen onlangs wel een WK-ticket en zij bleven ook 0,04 seconden boven de limiet. "Maar dat is een jong team en Som is een gelouterde atleet. Het is afwachten”, aldus de woordvoerder.

Som hoopt op clementie atletiekunie (Foto: Pro Shots)

Twee derde Nederlanders vreest 'Engelse' rellen

Twee op de drie Nederlanders denken dat rellen zoals in Engeland ook in Nederland mogelijk zijn. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Een kwart denkt dat dergelijke rellen hier onwaarschijnlijk zijn.

Bijna de helft van de mensen gaat ervan uit dat de situatie voor jongeren in Engeland slechter is dan in Nederland. Ongeveer een kwart heeft daar geen mening over.

De meeste mensen zien fors politieoptreden als enige remedie tegen de relschoppers. Bijna acht op de tien mensen zien het als dé oplossing. Onder met name aanhangers van VVD en PVV loopt dat op tot bijna negen op de tien. GroenLinksers zijn minder stellig, maar ook 51 procent van hen staat achter een harde aanpak.

Vooral de kiezers van linkse partijen zien de Britse overheid als medeschuldige voor de rellen. Een meerderheid van hen vindt dat er niet genoeg is gedaan voor kansarme jongeren. De meeste aanhangers van CDA, VVD en PVV zijn het daar niet mee eens.

Bij de rellen in Londen en andere Engelse steden zijn vijf mensen om het leven gekomen. In totaal zijn meer dan vijftienhonderd mensen aangehouden voor betrokkenheid bij de rellen en plunderingen. Inmiddels is de rust weer enigszins weergekeerd.

Directeur vindt titel geen must voor PSV

Het landskampioenschap is dit jaar geen absolute must voor PSV. Dat zegt algemeen directeur Tiny Sanders in Sp!ts.

"Ons beleid is niet op dit jaar toegespitst, maar op de komende jaren. We hebben bewust geen spelers gehaald die nu voor de titel moeten zorgen, maar juist jonge talenten die zich nog kunnen ontwikkelen."

PSV versterkte zich deze zomer voor dertien miljoen euro met FC Utrecht-spelers Kevin Strootman en Dries Mertens. Georginio Wijnaldum kwam voor nog eens vijf miljoen euro over van Feyenoord. De Eindhovenaren hopen daarnaast nog een verdediger en een spits te strikken.

"Het net niet behalen van de landstitel heeft voor een iets minder positief imago van PSV gezorgd", beseft Sanders. "Vroeger werden de termen 'warm' en 'gezellig' in een adem met PSV genoemd, dat gebeurt nu minder vaak." Toch maakt de directeur zich geen zorgen. "Intern blijven wij altijd zeer rustig. Bovendien zeg ik als rasoptimist: als we gaan presteren, draait dat beeld vanzelf weer bij."

Oudste inwoner Nederland (109) overleden

In een zorgcentrum in Leeuwarden is vrijdag de oudste inwoner van Nederland overleden. Geertruida Draaisma is 109 jaar oud geworden. Ze was ondanks haar hoge leeftijd nog redelijk fit en betrokken bij haar omgeving, laat zorgcentrum De Hofwijck weten in een verklaring.

Draaisma overleed in het bijzijn van haar familie. De doodsoorzaak van de in Makkum geboren vrouw is niet bekendgemaakt.

Op 25 februari vierde de Friezin haar verjaardag in het zorgcentrum onder grote belangstelling van de media. Ze genoot daarbij zichtbaar van de aandacht en van het bezoek van burgemeester Ferd Crone.

Het grootste deel van haar leven was Draaisma werkzaam in een boekenwinkel in Leeuwarden. Voordat ze in 1993 naar De Hofwijck verhuisde woonde ze in Den Haag met haar zuster.

Muziekleraar paalt pop op schoolplein

De politie van Spring Hill, in de Amerikaanse staat Tennessee, heeft donderdagochtend ene Daniel Torroll in de boeien geslagen. De 56-jarige muziekleraar werd op heterdaad betrapt toen hij zich vergreep aan een pop. Niet zo handig, zo midden op het schoolplein van een basisschool.

De politie van het plaatsje kreeg gisteren een melding dat een man zich met een tas ophield onder een brug. Deze brug verbindt de school met de toegangsweg, en maakt onderdeel uit van het schoolplein.

Eenmaal ter plaatse zag een agent hoe Torroll bezig was de op een kind lijkende pop te grazen te nemen. Later bleek de leraar gaten op tactische plekken in de pop te hebben geboord. Omdat de beste man tijdens zijn seksavontuurtje duidelijk kon worden gezien vanaf de weg, heeft de politie hem opgepakt wegens zedenschennis.

Torroll, die muziekles geeft aan acht getalenteerde kinderen, beweert geen pedofiel te zijn. "Ik heb zelf twee kinderen", verdedigt hij zich. Hij lijdt namelijk aan ADD, een stoornis die hem verhindert seksuele driften te beheersen.

'Henrichs nieuwe voorzitter van Ajax'

Hennie Henrichs is door de benoemingscommissie van de ledenraad van Ajax voorgedragen als voorzitter van de vereniging Ajax. Ook Cees van Oevelen, Hein Blocks en Cees Vervoorn treden in principe toe tot het bestuur, bericht De Telegraaf. Voor de overige drie zetels zoekt de commissie voormalige topvoetballers.

Bij Ajax zitten de bestuursleden niet langer in de raad van commissarissen van de Ajax NV. Steven ten Have werd eind juli benoemd tot voorzitter van die raad. Ook Johan Cruijff, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers zijn commissaris.

Henrichs was tussen 1989 en 2000 al actief bij Ajax als bestuurslid technische zaken. Hij stapte op na het ontslag van trainer Jan Wouters. Henrichs maakte ook deel uit van de klankbordgroep die Ajax adviseerde over verenigingszaken.

Bom in zandbak Zweedse kleuterschool

Een bom heeft donderdagmiddag een 4-jarig meisje in Stockholm zwaar verwond aan haar handen toen ze met het explosief speelde in de zandbak van haar kleuterschool. Dat meldde de Zweedse politie vrijdag.

Artsen hebben na een 10 uur durende operatie, waarbij vingers geheel of deels moesten worden aangezet, goede hoop op herstel van het kind.

Aanvankelijk dacht de politie dat er vuurwerk was afgegaan. Het is niet nog niet bekend hoe de springlading in de zandbak terechtkwam.

Exen meest geweigerd bij uitvaarten

Nederlanders weren het liefst hun ex-partners van hun eigen begrafenis. Bijna 17 procent geeft aan dat oude liefdes niet welkom zijn. Ook broers en zussen worden vaak geweigerd bij uitvaarten, blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Nuvema.

In totaal geeft een op de vijf Nederlanders aan een of meerdere familieleden niet bij de eigen uitvaart te willen hebben. Behalve broers en zussen worden ook de vader, schoonzussen, zwagers en tantes veel genoemd. Opvallend genoeg blijken schoonmoeders slechts in 4 procent van de gevallen niet welkom.

De meest genoemde reden om familie te weigeren is ruzie. Het feit dat mensen daardoor soms jarenlang geen contact meer met elkaar hebben, speelt daar volgens de verzekeraar in mee.

Google+ ondersteunt nu games

Google+, de social networksite van Google, heeft vanaf nu ondersteuning voor games. Via een speciale gamepagina op Google+ kun je spellen spelen, game-updates van contactpersonen bekijken en mensen uit je circles uitnodigen om spellen te spelen.

De games worden bijgehouden op een eigen pagina in Google+, zodat gebruikers die dat niet willen, geen verwijzigingen zien dat Pietje level twintig is geworden in hun Google+-conversaties. Er zijn bij de start zestien games beschikbaar, waaronder Bejeweled Blitz, Sudoku en de Angry Birds. Ontwikkelaars worden uitgenodigd om games te gaan maken voor Google+, want Google wil natuurlijk graag meer spellen gaan aanbieden.

Google+ launch games

Oud-international Mexico vermoord

Voormalig Mexicaans international Ignacio Flores Ocaranza is op gewelddadige wijze om het leven gekomen. De 58-jarige oud-voetballer stierf toen de auto waarin hij zat woensdagavond iets ten zuiden van Mexico City werd doorzeefd met kogels. Verdediger Ocaranza maakte deel uit van de Mexicaanse selectie die op het WK van 1978 in de groepsfase bleef steken.

Twee broers van Ocaranza die eveneens in de auto zaten overleefden de schietpartij, maar raakten wel gewond. Over de dader en het motief is volgens de politie nog niets bekend. Cruz Azul, de club waarmee Ocaranza vijf keer kampioen van Mexico werd, laat in een reactie weten de dood van de oud-speler diep te betreuren.

Barry Atsma geeft zich bloot in thriller

Barry Atsma gaat uit de kleren in de nieuwe psychologische thriller Quiz. In de film gaat de acteur een stripteaseact opvoeren. "Maar hier is het gepast", licht Atsma toe in RTL Boulevard. Regisseur Dick Maas is blij met Atsma, die de rol van quizmaster speelt in de film. "Het is mooi meegenomen dat hij er afgetraind uitziet."

In Quiz speelt Atsma samen met Hanna Verboom, die zijn vriendin speelt. "Ik heb zo'n pech met vrouwen! Carice van Houten, Halina Reijn, nu Hanna Verboom. Het valt een beetje tegen", grapt de acteur.

Bij het horen van het woord thriller waren de verwachtingen van Atsma hoog gespannen. "Ik hoopte op knokken, veel bloed en ergens een mes insteken." Maar volgens regisseur Dick Maas valt dit vies tegen. "Voor een groot deel zitten twee mannen in de film gewoon aan een tafel."

Atsma vertelt dat hij het niet altijd even makkelijk vindt om in een zware film te spelen als Quiz. "Ik speel een man die heftige dingen meemaakt. De kids zijn weg, die zitten met hun moeder op de camping. Dat is wel fijn."

Quiz gaat over een quizmaster die in een restaurant wordt lastiggevallen door een man die beweert dat hij zijn vrouw en dochter gevangen houdt. Ook Pierre Bokma speelt in de film, die volgend jaar in de bioscoop te zien is.

'David Hasselhoff wil naar Nederlands Songfestival'

David Hasselhoff wil meedoen aan het Nationaal Songfestival. De 59-jarige acteur gaat wellicht een duet insturen met een Nederlandse zangeres, schrijft het AD vrijdag. Hasselhoffs componist, de Ier Niall Mooney, zou momenteel op zoek zijn naar een geschikte partner voor 'The Hoff'.

Hasselhoff is vooral bekend van zijn acteerwerk in Knight Rider en Baywatch, maar bracht ook verschillende albums uit, waaronder Looking for Freedom uit 1989. De titelsong van de cd was een enorme hit in Duitsland en een bescheiden succes in Nederland.

Deze week werd bekend dat John de Mol de TROS gaat helpen om Nederland weer hoge ogen te laten gooien op het Eurovisie Songfestival. De twee gaan samen het Nationaal Songfestival organiseren. "Ik ben geen messias, maar ik zie het als een uitdaging Nederland verder te brengen", laat De Mol weten aan het AD.

Op ons eigen songfestivalforum kun je meediscussieren over dit geweldige voornemen.

  
The Hofff wil Nederland veroveren op het Nationaal Songfestival

Clijsters meldt zich af voor Cincinnati

Kim Clijsters zal komende week haar titel op het WTA-toernooi in Cincinnati niet verdedigen. De Belgische heeft nog te veel last van een buikspierblessure die ze deze week opliep bij het toernooi in Toronto.

"Vanwege mijn blessure zal ik nog niet klaar zijn om in Cincinnati te spelen”, aldus Clijsters die de hoop op deelname aan de US Open eind deze maand nog niet heeft opgegeven.

Verhoek: "Humor van in blijven zien"

Wesley Verhoek blies eerder deze week een transfer naar Nottingham Forest af. De ADO Den Haag-aanvaller miste het juiste gevoel bij de Engelse club.

Verhoek was naar Engeland afgereisd en hoefde alleen maar zijn jawoord te geven om de transfer af te ronden. "Er was een afspraak dat ik weg zou kunnen als het voor mijn gevoel niets was", zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Het werd mij al snel duidelijk dat dit het geval was. De klik was er niet, en ik had het gevoel dat dat over een langere periode niet zou gaan veranderen. Ik moet doen waar ik mij zelf prettig bij voel, en het afzien van de overstap was in mijn ogen de juiste beslissing."

Forest was erg teleurgesteld over de keuze van Verhoek. "Ik heb met veel mensen binnen de club gesproken, onder anderen met Steve McClaren. Die was teleurgesteld. Hij zag in mij een sleutelspeler en wilde mij belangrijk maken. Toch kon hij respect opbrengen voor mijn keuze. Vervolgens heb ik gesproken met sportpsycholoog Bill Beswick. In die gesprekken zag ik mijn keuze bevestigd. Daar was ik wel blij mee, dat een professional mij begreep en steunde."

De rechtsbuiten is niet bang voor reacties nu hij weer terugkeert bij ADO Den Haag. "Als het bij iemand anders was gebeurd, had ik er zelf ook een geintje over gemaakt. Ik moet er toch ook de humor van in blijven zien", aldus Verhoek.

Door de afgeketste transfer van Verhoek is de terugkeer van Ali Boussaboun naar Den Haag voor de baan. Volgens De Telegraaf stond de aanvaller bovenaan het lijstje met vervangers van Verhoek.

The Smurfs is enige nieuwe binnenkomer

Het avonturenspel The Smurfs voor de Nintendo DS is deze week de enige nieuwe binnenkomer in de Nederlandse verkooptoptien. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. De game, die samen met de nieuwe animatiefilm over de smurfen verscheen, komt binnen op de vierde plaats.

Het is de eerste keer in negen weken dat een ander Nintendo DS-spel dan Pokémon een plaats in de top tien weet te veroveren. Toen pakte K3 & De Vrolijke Noten nog een tiende plek.

De eerste plaats is deze week weer veroverd door het schietspel Call of Duty: Black Ops voor de Playstation 3. Black Ops stond de afgelopen maanden al meerdere keren aan top. De populaire schietgame stoot New Super Mario Bros voor de Wii van de eerste naar de tweede plek. Wii Party blijft op de derde plaats staan.

Door een tekort aan nieuwe spellen in de schappen verandert er de laatste tijd weinig in de verkooptoptien. Tegen het eind van deze maand worden nieuwe games verwacht, waaronder een uitbreiding voor De Sims 3 en het actiespel Deus Ex: Human Revolution.

01. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
02. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
03. Wii Party (Nintendo Wii)
04. The Smurfs (Nintendo DS)
05. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
06. De Sims 3: Levensweg (pc)
07. De Sims 3 (pc)
08. Wii Play Motion (Nintendo Wii)
09. Gran Turismo 5 (Playstation 3)
10. L.A. Noire (Playstation 3)

Heldenontvangst voor Evans in Melbourne

De Australische tourwinnaar Cadel Evans is in Melbourne als een held onthaald. Vele duizenden mensen kwamen de renner toejuichen die Australië de eerste eindzege in de Ronde van Frankrijk bezorgde.

Evans reed in zijn gele trui op de fiets door de straten van Melbourne en kwam tijd te kort om alle handen te schudden. Evans was overdonderd door alle aandacht. "Ik had dit echt niet verwacht. Mijn grote dank gaat uit naar iedereen die is gekomen om mij te feliciteren. Het is een enorme eer om hier te zijn."

Evans kwam donderdag aan in Australië voor een kort bezoek aan zijn geboorteland.

Heldenontvangst voor Evans in Melbourne
Heldenontvangst voor Evans in Melbourne (Foto: ANP)

Resten bergbeklimmer na 54 jaar gevonden

De Oostenrijkse politie heeft in de Alpen van Tirol de resten gevonden van een bergbeklimmer die 54 jaar geleden vermist raakte. Dit heeft het Oostenrijkse persbureau APA gemeld.

De politie werd donderdag gealameerd door een bergbeklimmer die tijdens een klimtocht in de buurt van een gletsjer op ongeveer 2500 meter hoogte wat botten en een bergschoen had gevonden.

De politie vond nog meer botten. De resten zijn vrijwel zeker die van een man uit het plaatsje Matrei, bij de grens met Italië, die 54 jaar geleden tijdens een klimtocht in het gebied vermist raakte.

Gemeente Venlo komt met 'Polentaks'

Buitenlandse werknemers in de gemeente Venlo moeten voortaan altijd toeristenbelasting betalen. De zogenoemde 'Polentaks' is nodig omdat de werknemers gratis gebruikmaken van allerlei gemeentelijke voorzieningen, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Tot nu toe moesten buitenlandse werknemers alleen toeristenbelasting betalen als zij in een hotel of op een camping verbleven. Volgens de krant verblijven zij echter steeds vaker op het terrein van tuinders, die de voornamelijk Oost-Europeanen in dienst hebben.

Volgens wethouder Jos Teeuwen gaat het om enkele honderden mensen. "Deze mensen maken gebruik van zaken waar wij allemaal voor betalen, zoals wegen, rioleringen, politie en ga zo maar door. Daar gaan ze nu ook voor betalen."

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB ziet niets in de Polentaks. "Hier is de toeristenbelasting niet voor bedoeld. Deze mensen brengen voor de stad juist geld in het laatje doordat ze geld uitgeven." De bond wil in gesprek met de gemeente. "We leggen ons hier niet bij neer", aldus een woordvoerder.

Aantal Nederlandse rokers opnieuw gedaald

Het aantal rokers in Nederland is in het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Nu steekt nog minder dan een kwart regelmatig een peuk op, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Stivoro.

Nog nooit rookten er zo weinig mensen. In 2010 rookte nog 26,5 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder. Een jaar eerder lag dat percentage op 26,8 procent.

Stivoro denkt dat het aantal rokers zo snel daalt doordat stopmiddelen als pleisters en pillen sinds januari worden vergoed. "De aandacht voor stoppen met roken en de vergoeding ervan stimuleert rokers hun stopintenties om te zetten in daden. En dat vertaalt zich in een flink lager percentage rokers", aldus directeur Lies van Gennip.

De antirookorganisatie vindt het daarom 'onbegrijpelijk' dat het kabinet de vergoeding volgend jaar weer gedeeltelijk terugdraait. Volgens Stivoro kan goede ondersteuning bij het stoppen met roken in de komende dertig jaar ruim 37 duizend levens redden.


Aantal Nederlandse rokers opnieuw gedaald (Foto: Novum)

True Blood krijgt vijfde seizoen

Er komt een vijfde seizoen van de serie True Blood. Dat meldt entertainmentzender E!.

Het creatief brein achter de serie, Alan Ball, laat weten dat hij 'sprakeloos en blij' is met het enthousiasme van de fans. "Ik kan me niets leukers voostellen dan dit."

Voor het nieuwe seizoen worden twaalf afleveringen opgenomen. Het vierde seizoen van True Blood wordt momenteel uitgezonden in de Verenigde Staten.

True Blood is gebaseerd op de boekenreeks The Southern Vampire Mysteries van Charlaine Harris. De serie werd in 2009 bekroond met een Emmy Award en een Golden Globe.


Neukende vampieren: altijd leuk!

VEH luidt noodklok over extreme bouwtarieven

Gemeenten rekenen zeer uiteenlopende tarieven voor bouwvergunningen. De verschillen lopen zelfs zo hoog op, dat de Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat het kabinet moet ingrijpen. De belangenorganisatie voor huiseigenaren wil dat gemeente verplicht worden om zich aan een rekenmodel voor de heffingen te houden.

Waar in Leiden een kleine bouwvergunning 35 euro kost, moeten inwoners van Lopik voor dezelfde vergunning 841 euro lappen, blijkt uit onderzoek van de VEH.

Bovendien stegen in het afgelopen jaar in veel gemeenten de tarieven explosief. Zo moeten inwoners van Lansingerland bijna driehonderd procent meer betalen voor het aanvragen van een dakkapel. In Houten en Zaltbommel verdubbelden de tarieven.

Volgens de VEH passen veel gemeenten het bestaande rekenmodel niet of nauwelijks toe. De organisatie wil dat zij voortaan moeten laten zien waar de in rekening gebrachte kosten vandaan komen. Ook pleit de organisatie voor een maximumtarief om de extreem hoge tarieven in te dammen.

Christina Aguilera brengt ode aan Michael Jackson

Christina Aguilera is één van de artiesten die in oktober optreden tijdens een concert ter ere van Michael Jackson. De officiële line-up van Michael Forever: The Tribute Concert is donderdag bekendgemaakt.

Naast Aguilera zijn Cee Lo Green en Leona Lewis van de partij. Ook de bands JLS en Alien Ant Farm, die tien jaar geleden een hit scoorde met een rockversie van Jacksons Smooth Criminal, treden op. Dat meldt de organisatie van het herdenkingsconcert.

Bovendien beklimmen verschillende leden van de familie Jackson het podium, waaronder de drie neefjes van Michael die samen 3T vormen. Het was al bekend dat de Britse zanger Craig David op de planken staat tijdens het concert.

Het langverwachte eerbetoon aan de King of Pop vindt plaats op 8 oktober in Wales. Eerdere herdenkingsconcerten vielen, onder meer vanwege het gebrek aan grote namen, in het water.

Michael Jackson overleed in 2009 aan een overdosis van het narcosemiddel propofol. De rechtszaak rondom zijn dood begint volgende maand, met Jacksons lijfarts Conrad Murray als hoofdverdachte.

Tsonga opnieuw te sterk voor Federer

De Franse tennisser Jo-Wilfried Tsonga heeft bij het toernooi in Montreal opnieuw de Zwitser Roger Federer verslagen. Hij was in de derde ronde met 7-6 (3) 4-6 6-1 te sterk.

Tsonga schakelde Federer eind juni ook al uit in de kwartfinales van Wimbledon. In de eerste set slaagde Federer er in Montreal niet in een setpunt te benutten. Hoewel hij in de tweede set de stand nog wel gelijk trok, had in hij in het beslissende derde bedrijf weinig in te brengen.

Eerder werden de Rafael Nadal en Andy Murray al vroegtijdig uitgeschakeld in Montreal.

Tsonga opnieuw te sterk voor Federer
Tsonga opnieuw te sterk voor Federer (Foto: ANP)

Kabinet voor het eerst bijeen sinds de zomer

Het kabinet komt vrijdag voor het eerst sinds het zomerreces weer bijeen in de ministerraad. De ogen zijn vooral gericht op premier Mark Rutte.

De oppositie verweet deze week de minister-president dat hij te weinig leiderschap toonde rondom de zich uitbreidende eurocrisis. Ook heerst er onvrede over onduidelijkheid over het steunpakket aan Griekenland. Niet alleen oppositiepartijen, maar ook gedoogpartner PVV van het minderheidskabinet van VVD en CDA willen volgende week een debat hierover met Rutte en minister Jan Kees de Jager (Financiën).

Een woordvoerder van de premier zei donderdag dat Rutte nog vakantie had, maar dat hij in permanent contact staat met collega-bewindslieden, vooral met de minister van Financiën. Rutte reageerde niet op de kritiek, maar zal volgens zijn zegsman vrijdag na afloop van de eerste ministerraad wel de pers te woord staan.

Ook eisten oppositiepartijen na de aanslagen in Noorwegen dat Rutte zich zou uitspreken over de rol van PVV-leider Geert Wilders in het islamdebat. Maar Rutte reageerde niet.

Kabinet voor het eerst bijeen sinds de zomer
Kabinet voor het eerst bijeen sinds de zomer (Foto: ANP)

Grachtenfestival barst los in Amsterdam

In Amsterdam weerkaatsen vanaf vrijdag 10 dagen lang klassieke klanken in de grachtengordel en daarbuiten. Een gratis openluchtprogramma op een ponton op de Kloveniersburgwal opent 's avonds de 14e editie van het Grachtenfestival.

Op ruim 40 plekken zijn meer dan 150 concerten en voorstellingen te bezoeken die inspelen op het thema Dans! van dit jaar. Voor het eerst zullen ook concerten plaatsvinden op locaties op en rond de Amsterdamse Zuidas. Daarnaast kunnen liefhebbers van klassieke muziek voor de eerste maal terecht in hotelsuites en modelappartementen in woontorens voor een intiem concert.

Hoogtepunt is het Prinsengrachtconcert op zaterdag 20 augustus, dat dit jaar zijn 30e editie beleeft. Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) luistert dit feestje op, samen met zangeres Eva-Maria Westbroek, pianist Ronald Brautigam en cellist Pieter Wispelwey.

Grachtenfestival barst los in Amsterdam
Grachtenfestival barst los in Amsterdam (Foto: ANP)

Rode Kruis opent fonds voor ramppreventie

Het Rode Kruis heeft een speciaal fonds opgericht om kwetsbare groepen beter voor te bereiden op rampen. Daardoor moeten er wanneer er iets gebeurt minder slachtoffers vallen. Het fonds moet de financiering van een aantal voor het Nederlandse Rode Kruis essentiële projecten garanderen.

Met het naar Prinses Margriet vernoemde fonds wil het Rode Kruis training en voorlichting geven in gebieden die het meest gevoelig zijn voor rampen. Ook moet de infrastructuur in arme landen worden verstevigd, zodat huizen en wegen minder snel bezwijken bij rampen.

Het fonds wordt op 12 september gepresenteerd aan prinses Margriet in Carré in Amsterdam. Volgens directeur Cees Breederveld heeft de prinses de eervolle vernoeming te danken aan haar decennialange inzet voor het Rode Kruis. Mensen die het fonds willen steunen, kunnen dat vanaf nu doen via rekening 7447.

Nederlandse klimmer komt om in Zwitserland

Een 55-jarige Nederlander is donderdag in de Zwitserse Alpen om het leven gekomen door een val tijdens een klimtocht. Tijdens de afdaling van de Mönch stortte het slachtoffer ongeveer 200 meter naar beneden, meldde de website van de Basler Zeitung op gezag van de lokale politie.

Een berggids zag het ongeluk gebeuren en waarschuwde de hulpdiensten, aldus de Zwitserse krant. Op 3800 meter hoogte vonden de autoriteiten het dode lichaam van de klimmer. Volgens de Basler Zeitung was de man alleen de berg op gegaan.

Onlusten Londen eisen weer een leven

De rellen in Londen hebben weer een leven geëist. Scotland Yard, de Londense politie, maakte in de nacht van donderdag op vrijdag bekend, dat een 68-jarige man donderdag kort voor middernacht in een ziekenhuis is overleden aan zijn verwondingen. Hij werd maandag aangevallen tijdens onlusten.

De man probeerde een vuurtje uit te stampen in de wijk Ealing in West-Londen toen hij werd aangevallen. Hij liep zware verwondingen aan zijn hoofd op.

Zumba Fitness verkoopt drie miljoen keer

Zumba Fitness heeft bij elkaar zo'n drie miljoen exemplaren verkocht. Majesco wil niet zeggen hoeveel exemplaren per platform over de toonbank zijn gegaan. Zumba Fitness 2 komt in eerste instantie voor enkel het Wii-platform uit. 

Het vervolg zal dit keer je vooruitgang bijhouden en je kunt trainingssessies aanpassen naar eigen smaak. Het spel heeft zo'n dertig tracks en je sport op muziek van ondere andere Pitbull, Nicole Scherzinger en Yolanda Be Cool & DCup. Als speler heb je twintig verschillende internationale dansstijlen en swing je virtueel naast Zumba-bedenker Beto of beroemde instructeurs als Tanya Beardsley en Gina Grant.

Zumba Fitness 2 komt in november dit jaar uit op de Wii, later in 2012 wordt daar een nog onbekend platform aan toegevoegd.

Zumba Fitness 2

Bert en Ernie gaan niet trouwen

Bert en Ernie delen al sinds 1969 lief en leed, slapen op dezelfde kamer en kunnen kibbelen als een lang geleden getrouwd stel. De twee personages uit Sesamstraat hebben echter geen liefdesrelatie met elkaar en gaan dus niet met elkaar trouwen. Dat lieten de makers van de serie donderdag weten in reactie op een internetpetitie.

Volgens de initiatiefnemers van de handtekeningenactie zou een huwelijk tussen Bert en Ernie een goede statement zijn tegen homofobie en kinderen tolerantie en respect bijbrengen. Op sociale media als Twitter en Facebook werd vervolgens volop gereageerd op het initiatief.

Het gaat echter niet gebeuren, want hoewel de twee veel menselijke trekken hebben blijven het poppen zonder seksuele oriëntatie, meldt de Facebookpagina van Sesame Workshop.

Oplettende kijkers wisten al dat Bert en Ernie weliswaar een slaapkamer delen, maar ieder in hun eigen bed slapen.

Wekelijkse Nintendo-downloads

Nintendo heeft elke week een aantal nieuwe titels die je kunt downloaden voor jouw DSi of 3DS in de vorm van DSiWare. Nintendo 3DS heeft daarnaast ook oude handheld-klassiekers die je kunt downloaden via de Virtual Console. Dit is de lijst met titels die deze week nieuw in de eShop staan.

Virtual Console (Nintendo 3DS)
Avenging Spirit

Nintendo DSiWare
GO Series Fishing Resort
Hearts Spades Euchre
Oscar's World Tour

Op de site van Nintendo kun je een korte trailer zien met daarin de nieuwe titels.

Sharapova verslikt zich in qualifier

Maria Sharapova is bij het tennistoernooi van Toronto in de derde ronde blijven steken. De als vijfde geplaatste Russische ging in twee sets onderuit tegen de Kazachse qualifier Galina Voskoboeva: 3-6 en 5-7. Eerder had de nummer 135 van de wereld al voor een stunt gezorgd door Marion Bartoli (9) uit te schakelen.

Ook Na Li (6) en Petra Kvitova (7) gingen verrassend onderuit. De winnares van Roland Garros verloor met 2-6 en 4-6 van de Australische Samantha Stosur (10), de Wimbledon-kampioene had weinig in te brengen tegen Andrea Petkovic (11) uit Duitsland. Roberta Vinci, in de vorige ronde verantwoordelijk voor de uitschakeling van Caroline Wozniacki, sloeg zich ten koste van Ana Ivanovic naar de kwartfinale.

Bij het Masters-toernooi van Montreal vielen er donderdag minder verrassingen te noteren. Nummer één van de wereld Novak Djokovic won met 7-5 en 6-2 afgetekend van de Kroaat Marin Cilic. Tomas Berdych (7) rekende met 6-3 en 7-6 (2) af met Ivo Karlovic. Een dag eerder viel nog het doek voor de als tweede geplaatste Rafael Nadal.


Sharapova verslikt zich in qualifier (Foto: Novum)

Game of the Decade-toernooi - Dag 26

Vandaag dag 26 van de Game of the Decade-competitie. Welk van de onderstaande games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games.

Call of Duty 2
Call of Duty 2 werd, net als zijn voorganger, ontwikkeld door Infinity Ward. De game speelde zich weer af in de Tweede Wereldoorlog maar kende verbeterde graphics en gameplay door het gebruik van een nieuwe engine.

Dungeon Siege
Dungeon Siege was een nieuwe dungeon-crawler waarbij de focus ligt op het verzamelen van loot. De game combineerde RPG-elementen met intense actie.

Guilty Gear X2 #Reload
Het succesvolle Guilty Gear X2 kwam met #Reload naar de PC. Deze beat-em-up deed veel gamers nog het meest denken aan Street Fighter 2.

Peggle
Deze verslavende game is al op vele platformen verschenen. Doel is om de rode kegeltjes aan te tikken met een vallend balletje waarbij zoveel mogelijk punten in zo weinig mogelijk beurten gehaald moeten worden.

Samorost
Ontworpen door student Jakub Dvorský, Samorost was een point-and-click adventure die gratis te verkrijgen was via de Amanita Design website. In de game moet je een gnome door verschillende puzzels loodsen.

Tetris DS
Tetris is wellicht één van de meest succesvolle en verslavende puzzel-games ooit. Met deze versie kwam hij naar de DS met nieuwe modi waarbij de blokken bestaande uit vier kleine blokjes natuurlijk centraal staan.

Viva Piñata
De kleurrijke wereld van Viva Piñata is in gevaar door monsters die de schattige wezentjes die in de wereld leven kapot willen slaan om snoep te verkrijgen. Jij moet tuinen aanleggen om het de Viva Piñata naar hun zin te maken en ze zo te verzamelen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
©FOK.nl e.a.