Hervorming zorgstelsel VS ongrondwettelijk

Een federaal hof van beroep in de Amerikaanse staat Georgia heeft vrijdag een streep gezet door een deel van de hervorming van het Amerikaanse zorgstelsel. De rechtbank meent dat het verplicht stellen van een zorgverzekering voor alle Amerikanen op gespannen voet staat met de burgerrechten.

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat alle Amerikanen een ziektekostenverzekering afsluiten. Doen ze dat niet, dan kan dat bestraft worden met een boete. Volgens de rechtbank druist dit in tegen de grondwet. De rechters schaarden zich met deze uitspraak achter 26 staten die een rechtszaak hebben aangespannen om de hervorming van het zorgstelsel tegen te houden.

Inmiddels hebben een hof van beroep en drie federale rechters bepaald dat de hervorming niet in strijd is met grondwet. Twee andere rechters hebben juist gezegd dat dit wel het geval is en hebben de wet ongeldig verklaard. Deskundigen verwachten dat de uiteindelijke beslissing over de grondwettelijkheid van de hervormingen bij het Hooggerechtshof komt te liggen.