Rutte: Wilders gaat te ver met haatpaleizen

PVV-leider Geert Wilders is te ver gegaan door moskeeën te omschrijven als haatpaleizen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn persconferentie na de ministerraad. "Het is een verschrikkelijke uitspraak."

Wilders deed zijn uitspraken enkele dagen na de aanslagen in Noorwegen. Hij wilde aangeven dat hij niet van plan was zijn toon te matigen, ook al verwijst de Noorse terrorist Anders Breivik in zijn manifest naar de PVV. Dit leidde tot een discussie over de vraag of Wilders zijn toon niet moet matigen. Onder andere PvdA-leider Job Cohen riep daartoe op.

Rutte vond dat debat 'uiterst onprettig', zei hij vrijdag. In Noorwegen zijn ze nog bezig met het rouwen om de doden en hier wordt al gedebatteerd over de vraag of de kogel van links of van rechts kwam, stelde de premier. Hij heeft zich daarom bewust afzijdig gehouden.

Wilders draagt verder op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor de aanslagen, die volgens Rutte zijn gepleegd door een 'totale idioot'. Het is 'totaal belachelijk' dat de verantwoordelijkheid wordt gezocht in het gedachtegoed van een Nederlandse politieke partij, aldus de premier.