Mariko Peters had relatie eerder moeten melden

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters had als diplomate in de Afghaanse hoofdstad Kabul eerder aan de ambassadeur moeten melden dat zij een relatie had met een man met wie zij ook professioneel te maken had. Haar advies over een subsidieaanvraag van haar partner is echter niet beïnvloed door haar gevoelens. Dat concludeert het ministerie van Buitenlandse Zaken na eigen onderzoek.

Peters is in opspraak geraakt omdat zij in 2005 een positief advies uitbracht aan het Prins Claus Fonds over een subsidieaanvraag van haar huidige levenspartner Robert Kluijver voor een cultureel project. Naar aanleiding van berichten over mogelijke belangenverstrengeling kondigde Buitenlandse Zaken vorige week een onderzoek aan. Daaruit is gebleken dat er geen sprake was van 'oneigenlijke beïnvloeding'.

"Aard, omvang en inhoud van het advies duiden op een gebruikelijke professionaliteit bij de afwikkeling. Peters adviseerde bovendien dat het uiteindelijk toe te kennen bedrag lager kon dan in de aanvraag stond", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring over de resultaten van het onderzoek. De onderzoeker zelf meldt dat de toenmalige ambassadeur heeft verklaard dat hij precies hetzelfde advies zou hebben uitgebracht.

Peters werkte vanaf de zomer van 2004 op de ambassade. In dat jaar ontmoette ze de toen nog getrouwde Kluijver, met wie ze een relatie kreeg. "Het rapport stelt dat zich in die begintijd een moment had moeten voordoen waarbij Peters de ambassadeur in kennis had gesteld van deze relatie, omdat die tot de schijn van belangenverstrengeling had kunnen leiden", zegt Buitenlandse Zaken.

Als Peters haar verhouding had gemeld, had iemand anders kunnen meekijken naar het advies over de subsidieaanvraag, zegt de onderzoeker. Ook had de ambassadeur zich dan een oordeel kunnen vormen over de vraag of de verhouding door de beugel kon. Peters was plaatsvervangend ambassadeur en een affaire met een getrouwde man ligt in het islamitische Afghanistan buitengewoon gevoelig.

De onderzoekers van Buitenlandse Zaken hebben dossiers van de ambassade bekeken en gesproken met betrokkenen, onder wie Peters zelf en de toenmalige ambassadeur.

Volgens de partijtop van GroenLinks is Peters vrijgepleit. "GroenLinks is verheugd dat de integriteit van haar gewaardeerde Kamerlid Mariko Peters is komen vast te staan", melden fractievoorzitter Jolande Sap en partijvoorzitter Henk Nijhof in een vrijdagavond uitgegeven verklaring. "Wij wensen Mariko Peters en haar gezin veel sterkte en rust toe bij het verwerken van deze moeilijke episode in hun leven."


Mariko Peters had relatie eerder moeten melden (Foto: Novum)