Ook zilver en brons bij zeilen in Weymouth

Peterselieman

Na de gouden plakken van Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Dorian van Rijsselberge (surfen) heeft Nederland bij het pre-olympisch zeiltoernooi nog twee medailles in de wacht gesleept. Rutger van Schaardenburg (Laser) behaalde zilver, terwijl Lisa Westerhof en Lobke Berkhout (470) brons voor zich opeisten.

Van Schaardenburg kende op het water in Weymouth de beste week in zijn loopbaan en wist drie van de tien races te winnen. In de afsluitende medalrace werd hij derde. In het eindklassement eindigde de 23-jarige Hagenaar slechts drie punten achter de Australiër Tom Slingsby als tweede. Door dit resultaat sleept hij een volle olympische nominatie in de wacht. Zijn concurrent in deze klasse, Roelof Bouwmeester, had deze al in zijn bezit.

Tweevoudig wereldkampioenen in de 470-klasse Westerhof en Berkhout hadden nog de hoop om in de medalrace op te schuiven in het klassement, maar de jury had geconstateerd dat ze een valse start hadden gemaakt. Hierdoor moesten de Nederlandses een strafrondje maken en zat er niet meer in dan een tiende stek.

Bij de mannen eindigden Sven en Kalle Coster in de 470-klasse op een negende plaats in het eindklassement. In de Finn kan Pieter-Jan Postma nog een medaille behalen.