Britse politie verontwaardigd over kritiek

De politie in Groot-Brittannië heeft gereageerd op kritiek vanuit Britse politiek. Diverse politici zeiden sinds het begin van de rellen in Engelse steden dat het optreden van de politie in eerste instantie te soft is geweest.

De Britse premier David Cameron zei eerder deze week dat de politie overweldigd was en dat relschoppers haar te slim af waren. "Er waren te weinig agenten op straat en hun tactiek werkte niet", aldus Cameron.

Hugh Orde, het hoofd van de Vereniging voor Politiecommissarissen, erkende dat de politie voor een 'ongekende situatie met unieke omstandigheden' stond. Volgens Orde was het echter de politie, en niet 'politieke bemoeienis', die de situatie onder controle wist te brengen. "Het krachtiger optreden van de politie dat u heeft kunnen zien was niet het gevolg van politieke bemoeienis", zei hij tegen de BBC. "Het was het gevolg van het aantal beschikbare agenten, dat politiecommissarissen in staat stelde om hun tactiek te veranderen."

Cameron heeft beloofd relschoppers snel voor het gerecht te brengen. De Britse rechtbanken draaien overuren om alle verdachten te berechten.