14 procent ouderen overweegt euthanasie

14 procent van de ouderen overweegt soms een einde aan het leven te maken. Ruim een op de drie ouderen kan zich voorstellen het leven op een gegeven moment als voltooid te zien en nog eens een op de drie zegt zich te kunnen voorstellen er in de toekomst zo tegenaan te gaan kijken, ook als ze niet ernstig ziek of depressief zijn.

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim zestienhonderd 50-plussers in opdracht van het discussieprogramma Hollandse Zaken. Van de ondervraagden vindt 64 procent dat mensen die klaar zijn met het leven het recht hebben hun leven op een humane manier te beëindigen. Iets meer dan de helft, 52 procent, vindt dat hulp bij een zelfgekozen levenseinde in de toekomst niet langer strafbaar moet zijn.

40 procent noemt angst voor dementie als reden om uit het leven te stappen. Nog eens 40 procent noemt steeds meer pijn als reden en 34 procent wel niet steeds meer lichamelijke problemen krijgen. Voor 19 procent is eenzaamheid een reden om een einde aan het leven te willen maken.

In de wet staat momenteel dat alleen bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden euthanasie mag worden toegepast. De laatste tijd wordt echter steeds vaker gesproken over uitbreiding van de regels.