Opstelten: Engelse rellen kunnen ook hier

Rellen zoals die in Londen en andere Engelse steden plaatsvinden, zijn ook in Nederland mogelijk. "Daar moet je altijd rekening mee houden", zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag na de ministerraad.

"Nederland is geen Engeland, maar het zou naïef zijn om te denken dat zoiets hier niet kan gebeuren. Daar moet je je maximaal op voorbereiden", zei Opstelten. "Je moet altijd blijven kijken of er aanleiding is om je zorgen te maken, ook in Nederland."

Opstelten reageerde desgevraagd op een peiling van Maurice de Hond, waaruit blijkt dat twee op de drie Nederlanders denken dat rellen zoals in Engeland ook in Nederland mogelijk zijn. Een kwart denkt dat dergelijke rellen hier onwaarschijnlijk zijn.

Premier Mark Rutte (VVD) zei dat politie en justitie in Nederland een goede 'thermometer' in de samenleving hebben. "Dat is van grote waarde, maar zekerheid dat het in Nederland niet kan gebeuren, kun je nooit geven."

De rellen in Groot-Brittannië moeten volgens Rutte 'met de stevigste instrumenten van de staat worden bestreden'. "Het mag zo zijn dat er allerlei issues zijn in de samenleving, maar dit is gewoon puur geweld."