Gemeente Venlo komt met 'Polentaks'

Buitenlandse werknemers in de gemeente Venlo moeten voortaan altijd toeristenbelasting betalen. De zogenoemde 'Polentaks' is nodig omdat de werknemers gratis gebruikmaken van allerlei gemeentelijke voorzieningen, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Tot nu toe moesten buitenlandse werknemers alleen toeristenbelasting betalen als zij in een hotel of op een camping verbleven. Volgens de krant verblijven zij echter steeds vaker op het terrein van tuinders, die de voornamelijk Oost-Europeanen in dienst hebben.

Volgens wethouder Jos Teeuwen gaat het om enkele honderden mensen. "Deze mensen maken gebruik van zaken waar wij allemaal voor betalen, zoals wegen, rioleringen, politie en ga zo maar door. Daar gaan ze nu ook voor betalen."

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB ziet niets in de Polentaks. "Hier is de toeristenbelasting niet voor bedoeld. Deze mensen brengen voor de stad juist geld in het laatje doordat ze geld uitgeven." De bond wil in gesprek met de gemeente. "We leggen ons hier niet bij neer", aldus een woordvoerder.