FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 mei 2011

Rooney: "Iedereen zal Scholes missen"

Paul Scholes zet een punt achter zijn loopbaan, zo maakte hij dinsdag bekend. Wayne Rooney zal de routinier missen. De verloren Champions League-finale tegen FC Barcelona was het laatste duel van Scholes in het shirt van Manchester United, de club die hij zeventien jaar diende.

"Hij zal gemist worden", reageert Rooney op het besluit van Scholes. "We wisten dat Paul een besluit zou nemen, maar ik had niet verwacht dat hij dat nu al zou doen. Iedereen vindt het jammer dat hij stopt met voetballen. Paul is fantastisch geweest voor United en voor Engeland. Hij heeft dit seizoen niet veel in de basis gestaan en dat heeft meegewogen bij zijn beslissing om te stoppen."

"Paul is de beste speler waar ik ooit mee en tegen heb gespeeld. Hij is best klein, maar het is erg moeilijk om de bal van hem te pakken. Elke United-fan zal hem missen", besluit Rooney zijn lofzang over zijn landgenoot, die bij United grossierde in prijzen.

Op Engelse bodem won Scholes tien keer de Premier League, drie keer de League Cup, drie keer de FA Cup en zeven keer de Community Shield. Scholes maakte in 1994 zijn debuut bij de club waar hij nu ook stopt. In zeventien seizoenen vertrok hij nooit.

VAE wil voetballers sneller naturaliseren

De Verenigde Arabische Emiraten willen dat de FIFA de regels voor het naturaliseren van voetballers versoepelt. Het Aziatische land heeft daartoe dinsdag een voorstel ingediend. De VAE hopen zich op die manier beter te kunnen meten met sterkere Aziatische landen en kans te maken op plaatsing voor WK's.

Voetballers ouder dan 18 jaar moeten nu nog vijf jaar in een land wonen voordat ze daarvan de nationaliteit kunnen aannemen. In de plannen van de VAE gaat die termijn terug naar drie jaar. Spelers onder de 18 kunnen na vijf jaar in een land te hebben gewoond ervoor kiezen om dat land als international te vertegenwoordigen.

Het voorstel van de VAE krijgt naar verwachting vooral steun van andere landen uit het Midden-Oosten. Die landen hebben doorgaans een kleine bevolking en daardoor veel moeite om zich te meten met grotere landen.

Vrouw mishandeld met heftruck

De politie van Springfield, in de Amerikaanse staat Massachusetts, heeft ene Brian Hurley opgepakt. De 41-jarige man heeft zijn vriendin mishandeld met een uniek wapen. Hurley heeft namelijk een heftruck gebruikt.

Het slachtoffer reed de man zaterdagochtend naar zijn werk in een magazijn. Het stel kreeg uiteindelijk ruzie over geld. Hurley gaf zijn vriendin een klap, stapte uit, en klom op de heftruck. Vervolgens pakte hij de auto inclusief vriendin op, reed enkele meters en liet vervolgens de auto vallen.

De heftruckchauffeur ging er als een haas vandoor. Desondanks wist de politie hem in de kraag te vatten. Hurley zal worden aangeklaagd wegens mishandeling met een gevaarlijk wapen.


'Kiek um goan!'

Philips roept negentienduizend fŲhns terug

Philips roept in Nederland negentienduizend opvouwbare haardrogers terug. De aan-uitknop kan oververhit raken als de stekker van de föhn in het stopcontact zit, meldt een woordvoerder van het bedrijf dinsdag.

De fout kwam aan het licht in het Midden-Oosten, waar de föhn veel wordt verkocht. Zelfs als het apparaat uitstaat, kan de knop oververhit raken. "Als de stekker uit het stopcontact wordt gehaald, is er niets aan de hand", zegt de woordvoerder. Volgens de zegsman zijn er geen ongelukken met de haardroger gebeurd.

Eind juni komt het elektronicaconcern met oproepen aan klanten de föhn in te leveren, in ruil voor een nieuwe.

Duran Duran moet shows verplaatsen

Duran Duran heeft een aantal concerten afgezegd wegens stemproblemen van Simon Le Bon. De zanger moet stemrust houden en wordt behandeld aan zijn keel.

"Ik hoopte echt dat de situatie genoeg was verbeterd om weer door te gaan met de toer", schrijft Le Bon op de website van Duran Duran. "Ik moet het van de dokter nog een week rustig aan doen. Ik weet hoe moeilijk dit is voor de fans."

Shows in het Britse Bournemouth, Cardiff, Manchester en Sheffield die gepland stonden tussen dinsdag en zaterdag, worden door de problemen van Le Bon verplaatst. Eerder zegde de groep al optredens in Londen, Newcastle en Brighton af. De komende dagen moeten nieuwe data bekend worden. Een optreden in Wenen, dat voor 20 juli op de agenda stond, wordt uitgesteld naar 4 augustus.

Het concert dat Duran Duran geeft tijdens The Hague Jazz Festival gaat gewoon door, laat een woordvoerder weten. De Britse popband staat op 11 juni in het Kyocera Stadion in Den Haag.


Duran Duran moet shows verplaatsen (Foto: Novum)

'Confrontatie Joran met vader Stephany'

Joran van der Sloot wordt volgende week geconfronteerd met de vader van Stephany Flores. Dat meldt de Peruaanse krant El Comercio. Van der Sloot wordt verdacht van moord op de 21-jarige vrouw.

Op woensdag 8 juni vindt dan een zitting plaats in de Miguel Castro Castro gevangenis in de Peruaanse hoofdstad Lima, waar Van der Sloot vastzit. De vader, Ricardo Flores Chipoco, is ook aanwezig. Hij moet bezittingen van zijn dochter identificeren. Die spullen had Van der Sloot bij zich toen hij vorig jaar in Chili werd opgepakt.

Maandag was het precies een jaar geleden dat Stephany Flores omkwam in een hotelkamer in Lima. Van der Sloot werd in verband met de zaak korte tijd later in buurland Chili aangehouden.

Dinsdag werd bekend dat zijn advocaat Máximo Altez wegens onenigheid met zijn cliënt hem niet langer zal verdedigen tijdens het stafproces in Peru. Wel staat Altez de Nederlander nog bij in een zaak rond zijn uitlevering van Chili aan Peru.

FIA: "Uitloopzone tunnel Monaco vergroten"

Autosportfederatie FIA wil dat de uitloopzone bij het uitkomen van de tunnel op het circuit van Monaco vergroot wordt. Afgelopen weekend crashten de bolides van Nico Rosberg en Sergio Perez zwaar op deze plek. Door een kraan te verplaatsen zou er meer ruimte moeten komen.

De coureurs remmen bij het uitkomen van de tunnel over de hobbels af voor de chicane. De crashes van Karl Wendlinger en Jenson Button hebben er al voor gezorgd dat er meer ruimte is ontstaan, maar afgelopen weekend bleek dit niet genoeg te zijn. Rosberg miste bij zijn crash de afscheiding voor de kraan maar nipt, terwijl Perez er in de kwalificatie vol in klapte.

De afscheiding staat er om een kraan te beschermen. Deze staat nu voor een rij bomen, maar door de kraan te verplaatsen kan twintig meter extra ruimte worden gevonden, zo meldt Formule 1-journalist Adam Cooper. Crashes bij het uitkomen van de tunnel leveren vaak safety cars of rode vlaggen op, iets waar de FIA van af wil. Na de crash van Perez werd al overwogen om de kraan te verplaatsen, maar door gebrek aan tijd werd hier van af gezien.

George Lucas wacht op technologische doorbraak

George Lucas hervat de productie van zijn Star Wars-televisieserie pas als een technologische doorbraak heeft plaatsgevonden. De regisseur kan momenteel geen manier vinden om de kosten van het project te verlagen, zonder dat de kwaliteit eronder lijdt.

De productie, die in 2005 werd aangekondigd, ligt al bijna een jaar stil omdat de kosten te hoog opliepen. Lucas had al zo'n vijftig uur aan beelden geschoten voor de serie, maar heeft inmiddels geconcludeerd dat alleen een technologische doorbraak de productie weer tot leven kan brengen.

Wat de regisseur precies voor ogen heeft, is onbekend. "Een ander soort technologie die we kunnen gebruiken, zodat het economisch haalbaar blijft om de afleveringen te maken", omschrijft hij de door hem verlangde ontwikkeling aan de Amerikaanse kabelzender G4 TV.

De nog titelloze tv-serie speelt zich af tussen de Star Wars-films Revenge of the Sith en A New Hope, delen drie en vier in de sciencefictionsaga.


George Lucas wacht op technologische doorbraak (Foto: Novum)

Sixaxis als CNC-besturing

Het leuke van accessoires voor je consoles is dat ze ook voor andere zaken gebruikt kunnen worden. Kinect, de Wiimote en je Move-controller zijn goede voorbeelden van dit soort knutselprojecten. De gewone PS3-controller kan echter ook gebruikt worden voor allerlei zaken.

Dit keer is er iemand die zijn controller heeft gekoppeld aan een CNC-machine zodat deze op afstand bestuurd kan worden. Computer numerical control of kortweg CNC betreft de computergestuurde regeling van werktuigmachines, meestal in de verspaningstechniek, die snel en nauwkeurig stukken moeten maken in metaal of hout. Bekijk het onderstaande filmpje maar eens. 

Verstikkingsgevaar door sleutelhanger

De Voedsel en Waren Autoriteit waarschuwt voor een pluche sleutelhanger van Tender Toys. Van de sleutelhanger, die ook een etui is, kunnen kleine pluche onderdelen loskomen. Kinderen onder de drie jaar kunnen stikken als ze die inslikken.

Het speelgoed is tussen 15 november en 30 april verkocht bij Action. Geadviseerd wordt de sleutelhanger uit de buurt van kinderen te houden. Wie het speelgoed terugbrengt naar de Action, kan het aankoopbedrag terugkrijgen.

Mladic aangekomen op vliegveld Rotterdam

Ratko Mladic is dinsdagavond aangekomen op het vliegveld in Rotterdam. Vanaf daar is hij vervoerd naar de gevangenis in Scheveningen, waar hij rond 21.20 uur vermoedelijk arriveerde.

Mladic arriveerde rond 19.45 uur op het vliegveld. Het vliegtuig met de oud-generaal werd na aankomst een hangar op het vliegveld binnengeloodst. Vervolgens gebeurde ruim een uur niets, waarna rond 21.10 uur zowel enkele wagens als twee politiehelikopters vertrokken.

Bij de gevangenis in Scheveningen, waar verdachten die voor het Joegoslaviëtribunaal moeten verschijnen worden ondergebracht, landde uiteindelijk een helikopter. Twee wagens met zwaailichten aan gingen via een zij-ingang de poorten door. Bij die zij-ingang stond weinig pers. Of Mladic in de wagens of in de helikopter zat, is onduidelijk. Mladic is nergens daadwerkelijk gezien.

Het vliegtuig dat Mladic naar Rotterdam vervoerde, was dinsdag rond 17.40 uur opgestegen in Belgrado. Mladic had nog geprobeerd zijn uitlevering te voorkomen. Vrijdag werd bekend dat de speciale oorlogsmisdadenrechtbank in Belgrado had besloten dat de van oorlogsmisdaden verdachte Mladic kan worden overgedragen aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Mladic ging hiertegen in beroep, maar dinsdag verloor de voormalige Bosnisch-Servische generaal dit. De minister van justitie van Servië Snezana Malovic bekrachtigde de uitlevering vervolgens.

Mladic werd sinds 1995 gezocht wegens oorlogsmisdaden, waaronder de massamoord op bijna achtduizend mannelijke moslims in Srebrenica. Hij werd afgelopen donderdag door de Servische autoriteiten in de kraag gevat.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei dinsdag in een reactie op de overlevering van Mladic het goed dat hij op het vliegtuig naar Den Haag was gezet. "Het recht heeft zijn beloop."


Mladic aangekomen op vliegveld Rotterdam (Foto: Novum)

Beste seizoensprestatie Bolt

Usain Bolt heeft in het Tsjechische Ostrava de snelste 100 meter van dit seizoen gelopen. De Jamaicaan won ondanks een lichte tegenwind in een tijd van 9,91 seconden.

Bolt bleef zijn landgenoot Steve Mullings (9,97) voor. Daniel Bailey uit Antigua eindigde als derde in een tijd van 10,08. Op de 200 meter werd de Nederlander Patrick van Luijk vijfde met een tijd van 20,62 seconden. De Jamaicaan Marvin Anderson won in 20,27.  "Goed, maar technisch is er nog werk aan de winkel," aldus Van Luijk. 

Eerste mensen lopen door Tweede Coentunnel

Voor het eerst zijn dinsdag mensen door de Tweede Coentunnel gelopen. Medewerkers van Rijkswaterstaat en medewerkers van de aannemer van de tunnel liepen elkaar tegemoet: de ene groep begon de wandeling aan de zuidzijde, de andere aan de noordzijde. Dat meldt Rijkswaterstaat.

Dinsdag vond de officiële opening van de sluitvoeg van de tunnel onder het Noordzeekanaal plaats. De voeg is het verbindingsstuk tussen het derde en vierde tunnelelement, waardoor deze elementen nu aan elkaar zijn gekoppeld.

Door de koppeling is het mogelijk van de ene oever van het kanaal door de tunnel naar de andere oever te lopen. Rijkswaterstaat spreekt van een nieuwe mijlpaal in de aanleg van de tunnel.

De tweede Coentunnel moet zorgen voor een betere bereikbaarheid van de noordelijke Randstad en een betere ontsluiting van het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Ook de aanleg van de Westrandweg moet daartoe bijdragen. De tunnel en de weg moeten in 2013 gereed zijn. Daarna wordt de bestaande Coentunnel opgeknapt. In 2014 is het gehele tracé open voor verkeer.


Eerste mensen lopen door Tweede Coentunnel (Foto: Novum)

Gevaarlijke bacterie in Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kampt al zeven maanden met een uitbraak van een gevaarlijke bacterie die immuun is voor alle antibiotica. Het ziekenhuis doet pas sinds afgelopen donderdag onderzoek naar de bacterie. Dat bevestigt het ziekenhuis na berichtgeving van de NOS.

In totaal zijn al minstens 34 patiënten besmet geraakt. Volgens Paul Smits, voorzitter van de Raad van Bestuur, zijn de mensen door de bacterie niet extra ziek. Ook is de bacterie niet bedreigend voor doktoren en ander medisch personeel in het Maasstad Ziekenhuis.

Het gaat om de Klebsiella pneumoniae, een bacterie die frequent voorkomt in de darmen van mens en dier en die venijnige ontstekingen in de luchtwegen kan veroorzaken. Een variant van de Klebsiella heeft in Rotterdam het enzym Oxa-48 aangemaakt, die bacteriën resistent maakt voor de zwaarste categorie antibiotica, de carbepenem.

De uitbraak vond plaats op de intensive care van het ziekenhuis. Omdat het Maasstad Ziekenhuis veel patiënten doorverwijst, is het niet duidelijk hoeveel mensen de bacterie hebben meegenomen naar andere ziekenhuizen.

De zaak kwam aan het licht toen het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam ontdekte dat een doorgestuurde patiënt uit het Maasstad Ziekenhuis een 'bijzondere, resistente bacterie' bij zich droeg. Het ziekenhuis stuurde de patiënt daarop meteen terug.

Smits geeft toe dat het ziekenhuis eerder het RIVM en de GGD had moeten inlichten en om hulp had moeten vragen. Maar volgens hem probeerde het ziekenhuis zeker niet de zaak in de 'doofpot' te stoppen. In het ziekenhuis wordt nu iedereen extra gecontroleerd. Besmette patiënten zijn in quarantaine gezet.

Volgens het ziekenhuis dateert de uitbraak van eind 2010. De eerste gevallen werden al in 2009 geconstateerd. In het Maasstad Ziekenhuis werd een keer eerder een resistente bacterie gevonden, een andere bacterie dan waar het ziekenhuis nu mee kampt. Vorig jaar moest daardoor de intensive care korte tijd dicht.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dinsdag in crisisberaad gegaan en heeft hulp aangeboden. Woensdag gaat een team naar het Maasstad Ziekenhuis om te kijken wat er precies aan de hand is.

Wrath of the Titans moet wijken voor vleermuizen

Het filmen van Wrath of the Titans moet stoppen als de vleermuizen in het gebied last hebben van de crew. De productie heeft toestemming om te filmen in de Brecon Beacons, een berggebied in het Britse Wales, maar als de zeldzame vleermuizen worden gestoord door de filmploeg, moeten ze hun biezen pakken.

Een woordvoerder van het vervolg op Clash of the Titans belooft dat de filmmakers voorzichtig zullen zijn. "Het zou toch wat zijn als de goden en titanen worden tegengehouden door één van de kleinste dieren van de planeet", aldus de woordvoerder tegen de Britse tv-zender BBC.

In de Brecon Beacons leven hoefijzerneuzen, familie van de vleermuis. Een adviesorgaan van Wales heeft de waarschuwing voor het verstoren van de dieren afgegeven.

Clash of the Titans is een remake van de gelijknamige film uit 1981 en kwam vorig jaar uit. In het vervolg nemen Liam Neeson, Ralph Fiennes en Sam Worthington weer de hoofdrollen voor hun rekening. Neeson speelt de oppergod Zeus, Fiennes is de heerser van de onderwereld Hades en Worthington speelt de zoon van Zeus, Perseus.

Wrath of the Titans wordt geregisseerd door Jonathan Liebesman en moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Wrath of the Titans moet wijken voor vleermuizen (Foto: Novum)

NHL keert terug in Winnipeg

De Canadese stad Winnipeg krijgt weer een team in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. Atlanta Trashers werd aan een Canadees bedrijf verkocht en verhuist volgend seizoen. De naam van het nieuwe team is nog niet bekend. Winnipeg heeft sinds 1996 geen team meer in de NHL. Toen verhuisden de Jets naar Phoenix en gingen verder als Phoenix Coyotes.

De deal, die naar verluidt 170 miljoen dollar of ruim 118 miljoen euro oplevert voor de oude eigenaren van het noodlijdende team uit Atlanta, werd dinsdag bekendgemaakt. Dat is een dag voor het eerste duel in de finale om de Stanley Cup wordt gespeeld tussen Vancouver Canucks en Boston Bruins. Op 21 juni moet de verkoop nog wel worden goedgekeurd.

Atlanta is door de verhuizing van de Thrashers de enige stad die twee keer een NHL-ploeg ziet vertrekken. In 1980 verkasten de Atlanta Flames na acht seizoenen naar Calgary waar ze als Calgary Flames door het leven gingen. De Thrashers werden in 1999 opgericht.


NHL keert terug in Winnipeg (Foto: Novum)

Vrouw zet kliko met verknipt lijk aan de weg

De politie van het Californische Ontario heeft een 51-jarige vrouw opgepakt die haar vuilnisbak aan de straat heeft gezet. Absoluut niet nieuwswaardig natuurlijk, ware het niet dat deze een nogal onwelriekende inhoud bevatte. Er bleek namelijk een aan mootjes gehakt lichaam in te zitten van een overleden man.

Buurtbewoners zagen hoe Carmen Montenegro zondag door de buurt liep met haar container om deze vervolgens voor een huis te zetten. Zij vertelde de omwonenden (naar verluidt familieleden, red.) doodleuk dat er een lijk in zat en vroeg hun haar te helpen om dit weg te gooien.

Om 15.00 uur rinkelde de telefoon op het politiebureau. Omwonenden vertelden dat er een ondraaglijke stank uit de vuilnisbak kwam. Agenten kwamen poolshoogte nemen en spraken de vrouw aan. Zij weigerde echter te vertellen wie het aan stukken gehakte lijk is. De politie is nog volop bezig met hun onderzoek.


Een nieuwsitem over de kliko met inhoud

Brabant wil voorlopig geen proefboring schaliegas

De provincie Brabant ziet proefboringen naar schaliegas bij Boxtel en Haaren voorlopig niet zitten. Er moet eerst meer duidelijkheid komen over de risico's van de boringen. Daarvoor pleit het provinciebestuur in een brief aan minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA).

De provincie erkent dat het niets heeft in te brengen op de beslissing van het rijk, maar wijst Verhagen erop dat het verantwoordelijk is voor natuur en milieu. Als er naar schaliegas wordt geboord, heeft dat de 'nodige ruimtelijke implicaties', aldus de provincie. Er zijn dan onder meer boorputten en opslagtanks nodig. Brabant vreest dat de boringen grote gevolgen hebben voor de natuur.

De overheid heeft het Britse bedrijf Cuadrilla al toestemming gegeven voor de proefboringen. Ook de gemeente Boxtel stemde toe, maar wil nu ook wachten op meer informatie voordat Cuadrilla gebruikmaakt van de verleende vergunning. Ook de gemeente Haaren wil de laatste ontwikkelingen afwachten.

Schrijver-psychiater Hans Keilson overleden

De Duits-Nederlandse schrijver en psychiater Hans Keilson is dinsdagochtend overleden. Dat meldt zijn uitgever Van Gennep. De in Bussum woonachtige Keilson, die pas op zeer hoge leeftijd erkenning kreeg voor zijn werk, is 101 jaar geworden.

Waaraan de schrijver, die sinds 1936 in Nederland woonde na zijn vlucht voor de nazi's, is overleden, weet de uitgever niet. De uitgever vindt het verdrietig dat de schrijver is overleden. "Maar hij heeft nog wel de recente erkenning van zijn werk mogen meemaken. Zijn laatste jaar heeft daarvan in het teken gestaan. Dat heeft hem veel plezier gedaan."

Na de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog, die hij als onderduiker overleefde, is Keilson vooral bekend geworden door zijn werk als psychiater. Hij zette zich in voor door de oorlog getraumatiseerde joodse kinderen. Zijn werk met de kinderen en zijn onderzoek naar hun trauma's in de jaren erna hielpen hem bij het verwerken van het verlies van zijn ouders en gaven zijn door de nazi's verbrokkelde leven opnieuw richting.

Nog dit jaar verschenen er in het Nederlandse taalgebied twee boeken van Keilson. Het gaat om de wereldpremière van zijn laatste boek, Daar Staat Mijn Huis. Dat verscheen afgelopen maart. Het boek werd al begin jaren negentig geschreven, maar pas in 2010 teruggevonden in het archief van de inmiddels hoogbejaarde schrijver. In het boek schrijft hij over wat hij moest achterlaten toen hij in 1936 vanuit Berlijn naar Nederland vluchtte.

Keilsons debuut uit 1933, Het Leven Gaat Verder, werd een maand later uitgegeven. Het was voor het eerst dat dit werk in het Nederlands verscheen. Verder schreef hij onder meer In de Ban van de Tegenstander en Komedie in Mineur.

Voorzitter Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt het treurig dat Keilson is overleden. "Zojuist het droeve bericht gekregen dat psychiater, geniaal auteur en oudste CIDI-vriend Hans Keilson is overleden", twittert hij.

In een recensie die in augustus in The New York Times verscheen werd Keilson nog uitgeroepen tot een geniale schrijver, die tot de beste schrijvers van de wereld behoorde. In de Ban van de Tegenstander en Komedie in Mineur, die in het Engels werden vertaald, werden in de krant geroemd als meesterwerken.

Keilson bezocht in maart ook nog het Boekenbal. Zijn uitgever vermoedt dat hij de oudste gast was die het bal ooit bezocht.

Drie UFO's gefilmd boven CaliforniŽ

We hebben er even op moeten wachten, maar we hebben er weer eentje. Een Californinees heeft een formatie van maar liefst drie UFO's gefilmd boven zijn thuisstaat.

Ene 'KevinMC360' heeft de objecten op 26 mei gefilmd boven Oakland. Vervolgens zette hij de beelden op YouTube. Hoewel de intelligente wezens zelfs in driehoeksformatie vliegen, beweren disbelievers dat het hier slechts om een paar vogels gaat.

Kevin trekt echter een lange neus naar al die ongelovigen. "Als je een vogelliefhebber bent, mag je het gerust ganzen noemen, maar ik zal eens goed met je lachen", reageert hij. De beste man heeft ze vorig jaar ook al een zien vliegen. Destijds zag hij vijf vliegende schotels in V-formatie aan zijn oog voorbijtrekken.


Het bewijs is gevonden, de alu hoedjes kunnen weer op!

'Red Bull wil Toro Rosso verkopen'

Red Bull wil mogelijk het Formule 1-team Scuderia Toro Rosso toch van de hand doen. Vorige maand zei teambaas Franz Tost nog dat het team niet te koop stond.

De bekendmaking van Falcon Private Bank als sponsor bij het Italiaanse team speelt in de verkoop van het team mogelijk een grote rol. De Zwitserse bank is eigendom van Aabar Investments dat van de overheid van Abu Dhabi is. Aabar is al in de Formule 1 actief als mede-eigenaar van Mercedes GP en het moederbedrijf hiervan Daimler.

Aabar zou graag een aandeel in het team willen hebben en zou hiervoor dochterbedrijf International Petroleum in willen zetten. Dat bedrijf heeft onlangs het Spaanse oliebedrijf CEPSA overgenomen. De deal zou nog dit jaar rond kunnen komen, waarna de auto's in de kleuren van CEPSA worden gespoten. Hiermee lijkt de Spanjaard Jaime Alguersuari een grote kans te hebben om te mogen blijven bij de renstal.

Turkse scheidsrechter wil geld van bond

Een homoseksuele Turkse scheidsrechter wil geld zien van de Turkse voetbalbond. Halil Ibrahim Dincbag stelt dat de bond zijn seksuele geaardheid naar de media lekte en hem ontsloeg omdat hij homo was. De afgelopen twee jaar kon hij daardoor geen nieuwe baan vinden. Dincbag eist 110 duizend Turkse lira, een kleine 48 duizend euro.

Papieren waaruit bleek dat Dincbag vrijgesteld was van militaire dienst vanwege zijn homoseksualiteit verschenen twee jaar geleden in de Turkse media. De arbiter stelt dat de voetbalbond die gelekt heeft.

Homorechtenorganisaties houden de zaak nauwlettend in de gaten. Zij zien die als een test voor verbeterde rechten voor homo's in Turkije.

[E3] THQ kondigt Metro: Last Light aan

THQ heeft vandaag de opvolger van Metro 2033 aangekondigd. Metro: Last Light zal de game gaan heten en zal in 2012 uitkomen voor PC, PS3 en Xbox 360. Danny Bilson, baas bij THQ, heeft aangegeven dat de game op alle fronten beter zal gaan worden dan zijn voorganger.

Metro 2033 was een goede game die te weinig aandacht heeft gehad marketing-technisch volgens Bilson. Met Metro: Last Light zal dit niet gebeuren, hieronder zie je ook de eerste screen en een E3 onthullings-trailer. Metro: Last Light zal tijdens de E3 onthuld worden met een live demo van het spel.

Metro: Last Light zal afspelen in 2034 en zal draaien om een burgeroorlog tussen de laatste mensen op aarde in de ondergrondse tunnels van Moskou. Verschillende groeperingen willen de macht hebben over een speciaal voorwerp uit een militaire kluis. Naast de burgeroorlog zijn er ook nog verschillende mutanten waar iedereen zich druk om moet maken.


Metro: Last Light

[Video] Meisjes berijden stok om herpes

In de Amerikaanse staat Utah moesten vorige week enkele amazones opdraven om een gooi te doen naar de titel 'Rodeo Queen'. In plaats van op hun paard hun kunsten te vertonen, moesten de tienermeisjes zich behelpen met een stokpaardje. De echte paarden moesten vanwege herpes op stal blijven staan.

Wie het beste overweg kan met een paard, mag zich een jaar lang Miss Rodeo noemen. Helaas gooide een extreem besmettelijk en dodelijk herpesvirus roet in het eten. De paarden moesten als gevolg hiervan op stal blijven staan. Geen nood: aangezien een beetje tienermeisje wel raad weet met een stok tussen hun benen, moesten de deelneemsters de jury zien te overtuigen met een stokpaardje.

"Het is heel anders, zo met een stokpaardje", vertelt een van de kandidates. "Je moet zelf al het werk doen. Het is veel vermoeiender dan met een echt paard." De cowgirls hebben desondanks kunnen laten zien dat ze wel raad weten met een paard.


Ieder meisje heeft het liefst een stok tussen haar benen...

Tarieven Schiphol blijven gelijk

Schiphol houdt de havengelden per 1 november 2011 gemiddeld op hetzelfde niveau. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Havengelden zijn de vliegtuig-, passagiers- en beveiligingsgerelateerde tarieven die Schiphol bij de luchtvaartmaatschappijen in rekening brengt.

Met ingang van 1 november blijft het totale tarief per OD- en per transferpassagier gelijk aan het huidige tarief. Voor wat betreft de start- en landingsgelden zal er sprake zijn van een tariefsverhoging voor relatief lawaaiige toestellen en een tariefsverlaging voor relatief stille toestellen.

Vanwege de investeringen de afgelopen jaren, onder meer in het nieuwe bagagesysteem, wil Schiphol de tarieven per april 2012 met circa 4 procent en per april 2013 met circa 2 procent verhogen, uitgaande van de huidige verkeers- en vervoersprognoses.


Tarieven Schiphol blijven gelijk (Foto: Novum)

DLC-plannen voor L.A. Noire

Rockstar Games heeft aangekondigd dat ze zeven verschillende soorten DLC zullen gaan aanbieden voor L.A. Noire de komende tijd. De eerste DLC is al vanaf vandaag beschikbaar en je kan alles los kopen of via de L.A. Noire Rockstar Pass. Deze laatstgenoemde geeft je korting op de DLC.

De speciale pas zal nu voorlopig beschikbaar zijn voor $10 of 800 MSP. Dit is zo'n 50% goedkoper dan dat je alle DLC los zou kopen. De pas zal na 14 juni $12 of 960 MSP gaan kosten, wat nog steeds 40% korting oplevert. Mocht je geen interesse hebben in de pas waar je alle zeven de DLC krijgt dan kan je de DLC ook los kopen.

De aankomende of beschikbare DLC staat hieronder:

 •  “The Naked City” DLC case – 31 mei – $4/320 MSP
 • “A Slip of The Tongue” DLC case – 31 mei $4/320 MSP
 • Broderick Detective Suit and Gun – 31 mei $1/80 MSP
 • Sharpshooter Detective Suit and Gun – 31 mei $1/80 MSP
 • The Badge Pursuit Challenge – 31 mei $2/160 MSP
 • “Nicholson Electroplating Disaster” DLC case – 21 juni $4/320 MSP
 • “Reefer Madness” DLC case – 12 juli $4/320 MSP

[RG] Federer zonder setverlies naar halve finale

Roger Federer heeft op Roland Garros dit jaar nog altijd geen set ingeleverd. De als derde geplaatste Zwitser versloeg in de kwartfinales de Fransman Gaël Monfils met 6-4, 6-3 en 7-6.

Beide spelers hadden last van de harde wind. Dat was echter geen excuus voor de bijna 100 afzwaaiers die ze samen produceerden. Federer wisselde zijn fouten nog wel eens af met een briljante bal waardoor hij de eerste twee sets naar zich toe wist te trekken.

Monfils krabbelde in de derde set even overeind, maar in de tiebreak was hij kansloos door een paar mislukte alles-of-niets-slagen.

Meisje OekraÔne gestenigd om missverkiezing

Op het schiereiland de Krim in het zuiden van Oekraïne is een meisje door steniging vermoord om haar deelname aan een missverkiezing. Nationale media meldden dinsdag dat de 19-jarige Katja Koren gestenigd is door drie jongeren.

Een van de drie daders, de 16-jarige Bihal Gazajev, verklaarde tegenover de politie geen spijt te hebben van zijn daad. Katja verdiende volgens hem haar lot omdat zij 'de wetten van de islam heeft overtreden' door haar deelname aan de missverkiezing. Volgens hem werd zij gedood volgens het islamitische recht en in overeenstemming met de leer van de islam.

Vrienden vertelden dat Katja zich graag mooi en modieus kleedde. Direct na de begin vorige week gehouden missverkiezing, waarop zij als zevende eindigde, werd het slachtoffer al vermist. Een week later is haar lichaam gevonden, begraven in een naburig bos.

DzsudzsŠk bevestigt gesprekken met Anzhi

De kans bestaat dat Balazs Dzsudzsák binnen afzienbare tijd het boek bij PSV sluit. Anzhi Makhachkala is bovenmatig geïnteresseerd.

Tegenover het Hongaarse Blikk laat Dzsudzsák weten met het Russische Anzhi in gesprek te zijn over een transfer. Hij ziet de puissant rijke club als een serieuze optie. "Het is niet het einde van de wereld, zoals veel mensen tegen mij zeggen", probeert Dzsudzsák de twijfels over een overstap naar Anzhi weg te nemen.

"De spelers leven in Moskou en reizen van daaruit per vliegtuig naar wedstrijden. Het is een goed elftal met veel ambities. Ik weet dat er een bod is gedaan en de club in onderhandeling is met PSV." Dzsudzsák wist een goed afgelopen seizoen niet te bekronen met een prijs. Bovendien liep PSV door een derde plaats in de Eredivisie de Champions League mis.

Het is voor Dzsudzsák een reden om voor een vertrek bij PSV te kiezen. Voorlopig geniet echter niet Anzhi, maar het nationale elftal van Hongarije de voorkeur. "Ik wil me alleen bezig houden met het nationale elftal. Dat is voor nu het enige dat belangrijk is. Pas daarna zal ik een beslissing gaan nemen over mijn toekomst."

Mbark Boussoufa verruilde in de winterstop Anderlecht voor Anzhi Makhachkala.

Turkse homoscheidsrechter wil geld van bond

Een homoseksuele Turkse scheidsrechter wil geld zien van de Turkse voetbalbond. Halil Ibrahim Dincbag stelt dat de bond zijn seksuele geaardheid naar de media lekte en hem ontsloeg omdat hij homo was. De afgelopen twee jaar kon hij daardoor geen nieuwe baan vinden. Dincbag eist 110.000 Turkse lira, een kleine 48.000 euro.

Papieren waaruit bleek dat Dincbag vrijgesteld was van militaire dienst vanwege zijn homoseksualiteit verschenen twee jaar geleden in de Turkse media. De arbiter stelt dat de voetbalbond die gelekt heeft.

Homorechtenorganisaties houden de zaak nauwlettend in de gaten. Zij zien die als een test voor verbeterde rechten voor homo's in Turkije.

'Mobiele telefoons mogelijk kankerverwekkend'

Het gebruik van mobiele telefoons vergroot mogelijk de kans op bepaalde soorten hersenkanker. Dat meldden kankerexperts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag.

Volgens een werkgroep van 21 experts uit veertien landen wijst beoordeling van al het beschikbare wetenschappelijke bewijs erop dat het gebruik van mobiele telefoons 'mogelijk kankerverwekkend' is. De wetenschappers zeggen dat meer onderzoek nodig is, voordat een definitieve conclusie kan worden getrokken.

De WHO zei eerder dat er geen bewijs was voor een verband tussen mobiele telefoons en kanker.

'Mobiele telefoons mogelijk kankerverwekkend'
'Mobiele telefoons mogelijk kankerverwekkend' (Foto: ANP)

KNVB schrapt jeugdbekerfinale Ajax - Feyenoord

De bekerfinale voor B-junioren tussen Ajax en Feyenoord wordt niet meer gespeeld. De KNVB heeft dat besloten omdat het duel niet onder 'normale omstandigheden' kan worden afgewerkt. Op internetfora hadden fans van beide clubs elkaar opgejut. Ook de Supercup die beide ploegen begin volgend seizoen zouden spelen, is van de kalender gehaald.

Vanwege de beladen sfeer rondom het jeugdduel weigerden verschillende burgemeesters het duel binnen hun gemeentegrenzen plaats te laten hebben. Het duel mocht wel in Meppel, waar komende zaterdag de KNVB jeugdvoetbaldag wordt gehouden, worden gespeeld. Daar paste het volgens de voetbalbond echter niet in het programma.

De KNVB wil het duel niet achter gesloten deuren laten spelen. De voetbalbond vindt dat niet passen bij een bekerfinale voor jeugdteams. Manager competitiezaken Gijs de Jong noemt de afgelasting 'doodzonde'. "Een wedstrijd voor junioren achter gesloten deuren gaat ons veel te ver. De KNVB zal op korte termijn de voorzitters van beide clubs en supportersverenigingen in Zeist uitnodigen om de gang van zaken te evalueren."

De officiŽle DiRT 3-racestoel kost minimaal 489 pond

Codemasters heeft samen met Playseats een nieuwe officiële racestoel ontwikkeld voor hun nieuwste rallygame: DiRT 3. De stoel is ontwikkeld voor de echte hardcorespelers die het maximale uit DiRT 3 willen halen. Maar vergis je niet; er zit een behoorlijk groot prijskaartje aan.

De racestoel 'combineert maximaal comfort met het unieke DiRT 3-merk en is gemodelleerd naar de racestoelen die gebruikt worden in echte rallyauto's, inclusief de hoofdstabilisator', aldus de beschrijving van Codemasters.

Nu het belangrijkste deel: de prijzen. Mocht je alleen de stoel willen dan kost dat je omgerekend 559 euro. Mocht je de geoptimaliseerde Logitech G27 oók nog willen, dan betaal je 959 euro in totaal. Dan kan je je niet anders dan kut voelen, als je dan nog steeds zuigt in DiRT 3, niet?

De DiRT 3-racestoel (klikbaar)

Contador mag aan Tour de France deelnemen

Het Internationale Sporttribunaal (CAS) heeft de hoorzittingen rondom het vermeende dopinggebruik van Alberto Contador naar begin augustus verplaatst. Hierdoor kan de Spanjaard in juli aan de Tour de France deelnemen.

Aanvankelijk stonden de hoorzittingen bij het CAS voor juni op de rol, maar deze zijn dus nu twee maanden opgeschoven. Contador moet zich dan verantwoorden voor het mogelijke gebruik van het verboden middel clenbuterol.

Contador kan komende zomer dus proberen om voor de vierde keer in zijn carrière de Tour de France op zijn naam te schrijven. Op 1 augustus gaan de hoorzittingen van start, die vervolgens drie dagen zullen duren.

Oostenrijkse tennisser levenslang geschorst

Daniel Köllerer mag van de Internationale Tennisfederatie nooit meer tennissen voor de kost. De 27-jarige Oostenrijker, ooit nummer 55 van de wereld, zou wedstrijden hebben verkocht.

De Tennis Intergrity Unit van de ITF heeft daarnaast bepaald dat Köllerer een boete van 100.000 euro moet betalen. In 2006 werd de Oostenrijker al eens eerder geschorst, toen vanwege ongepast gedrag. Köllerer kan nog wel in beroep gaan tegen de straf bij het CAS.

Spannende Heroes of Ruin trailer online

Square-Enix heeft na de aankondiging van Heroes of Ruin voor Nintendo 3DS nu een teasertrailer online gezet. Dankzij deze trailer krijgen we een goed beeld van de game die zowel alleen als met vrienden te spelen zal zijn. Woorden als episch, magisch en bijzonder zijn veel gehoorde termen.

Gelukkig is de trailer niet het enige dat online is verschenen. Er zijn ook wat screenshots die wél enigszins een goed beeld geven van deze dungeon crawler.

Ruin Ruin

Ruin Ruin

De game ondersteunt online gameplay, maar is ook in je eentje te spelen. Zowel Streetpass als Spotpass worden ondersteund voor extra features als inventory en quests. Heroes of Ruin staat gepland voor een release begin 2012.

Het leven in een Scheveningse cel

Wanneer Ratko Mladic is overgedragen aan het Joegoslavië-Tribunaal, wordt hij opgesloten in Scheveningen. Daar krijgt hij zijn rechten voorgelezen en wordt hij opgesloten in een VN-cel, samen met een exemplaar van de aanklacht. Na enkele dagen wordt hij dan voor het eerst voorgeleid aan de rechters, waar hij moet verklaren of hij 'schuldig' of 'onschuldig' is aan de ten laste gelegde feiten.

De VN hebben een eigen gevangenis, de United Nations Detention Unit (UNDU), binnen de Nederlandse strafinrichting in Scheveningen. De Nederlandse gevangenis en haar bewaking fungeren op die manier als uiterste bescherming. De VN hebben hun eigen bewaking binnen de UNDU.

De pers heeft geen toegang tot de UNDU. Volgens sommige ervaren strafpleiters is het de 'menselijkste gevangenis' die ze ooit hebben gezien. "Je kan er zelfs samen lunchen met de cliënt. Dat heb ik niet eerder meegemaakt", aldus een van hen. De verdachten hebben nog andere vrijheden. Zo mogen ze hun echtgenotes of vaste partners op gezette tijden ongestoord in de nodige intimiteit ontvangen in de 'family room'. Het Rode Kruis voert inspecties van de cellen uit.

De celdeuren zijn een groot deel van de dag niet op slot, zodat de gedetineerden kunnen rondlopen binnen de UNDU. Zij gaan 's nachts wel achter slot en grendel en ook tijdens de lunchpauze van de cipiers. Er worden zo min mogelijk handboeien gebruikt. De gedetineerden kunnen sporten en naar de bibliotheek. Sommigen leren er Engels of Nederlands. Anderen werken op een laptop aan de voorbereiding van hun verdediging.

De verdachten hebben recht op een eenpersoonscel, bijzondere omstandigheden daargelaten. Zij mogen onbeperkt douchen en naar de wc. Zij mogen hun eigen kleren dragen als die 'schoon en passend zijn', aldus het UNDU-reglement. De verdachten krijgen volgens 'moderne' inzichten bereid voedsel en hebben er recht op dat rekening wordt gehouden met de spijsvoorschriften van hun godsdienst. De verdachten kunnen ook zelf koken.

De cellen in Scheveningen zijn niet bedoeld voor personen die door het tribunaal definitief zijn veroordeeld. De veroordeelden worden dan voor het uitzitten van hun straf overgebracht naar strafinrichtingen in andere landen, die daarover afspraken hebben gemaakt met de VN.

Voor verdachten die toch moeite hebben met de voorwaarden van detentie, houdt de griffier regelmatig spreekuur in de UNDU.

Het leven in een Scheveningse cel
Het leven in een Scheveningse cel (Foto: ANP)

Politie laat gieren naar lijken speuren

Drie gieren moeten in de Duitse deelstaat Nedersaksen de politie helpen om lijken op te sporen. Dinsdag was er in vogelpark Walsrode een eerste training van de Zuid-Amerikaanse vogels, met hun uitzonderlijk scherpe ogen en neus.

Trainer German Alonso meldde echter problemen in het team speurvogels. De stemming blijkt niet zo goed tussen de Sherlock, Miss Marple en Columbo, zoals de vogels zijn genoemd. Bovendien zoekt de vijf jaar oude gier Sherlock liever te voet dan zwevend in de lucht.

De politiegieren worden ingezet bij speurtochten in grote ondoordringbare gebieden, wanneer politiehonden geen uitkomst bieden.

Politie laat gieren naar lijken speuren
Politie laat gieren naar lijken speuren (Foto: ANP)

Veh nieuwe trainer Eintracht Frankfurt

Eintracht Frankfurt heeft een nieuwe trainer voor het volgende seizoen. Armin Veh is de nieuwe eindverantwoordelijke.

Frankfurt heeft een dramatisch seizoen achter de rug, die werd besloten op de zeventiende plaats. Het was niet voldoende om lijfsbehoud veilig te stellen. Christoph Daum, die het seizoen in Frankfurt afmaakte, werd door de degradatie op straat gezet. Onder diens hoede wist de club niet te winnen.

Veh moet Frankfurt in een seizoen weer van het tweede niveau terug in de Bundesliga brengen. De oefenmeester werd enkele maanden geleden ontslagen bij Hamburger SV en versleet al de nodige Duitse clubs. Eerder was hij trainer van VfL Wolfsburg en VfB Stuttgart.

Met Stuttgart boekte Veh zijn grootste succes in zijn loopbaan. Hij won in 2007 met die Schwaben de Duitse landstitel. Naast een nieuwe trainer wist Frankfurt ook een nieuwe technisch directeur te strikken. Bruno Hubner treedt met ingang van volgend seizoen in dienst. Hubner: "Veh was de eerste en enige kandidaat."

Mladic op vliegtuig naar Den Haag

Ratko Mladic is per vliegtuig onderweg naar Den Haag, heeft de Servische minister van Justitie dinsdag meegedeeld. Het vliegtuig van Mladic steeg om 17.40 uur op. Het is van Belgrado naar Den Haag ongeveer twee uur vliegen.

Eerder verloor de voormalige Bosnisch-Servische generaal het beroep tegen zijn overdracht aan het Joegoslaviëtribunaal.

Mladic werd sinds 1995 gezocht wegens oorlogsmisdaden, waaronder de massamoord op bijna achtduizend mannelijke moslims in Srebrenica. Hij werd afgelopen donderdag door de Servische autoriteiten in de kraag gevat.


Mladic op vliegtuig naar Den Haag (Foto: Novum)

Tim Douwsma wil naar het Songfestival

Tim Douwsma ziet het wel zitten om Nederland volgend jaar te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De 24-jarige zanger denkt zelfs al een geschikt nummer te hebben.

"Ik zeg geen 'nee' als de kans zich voordoet", zegt hij tegen Novum Nieuws. "Ik heb een heel mooi liedje, een ballad van Fluitsma en Van Tijn, voor mijn album dat na de zomer uitkomt. Het zou uitermate geschikt zijn voor het Songfestival."

De Fries was dit jaar lid van de vakjury die op het Eurovisie Songfestival, naast de televisiekijkers, de Nederlandse punten gaf. Samen met Monique Smit, met wie hij het duet Een Zomeravond met Jou opnam, was hij te gast op de Royal Crown, het schip dat de thuisbasis van de 3JS in Düsseldorf was. "Dat bijwonen was een unieke ervaring", zegt Douwsma. "En om dan zelf aan het Songfestival mee te doen, dat zou fantastisch zijn."

Als Douwsma met zijn ballad daadwerkelijk een gooi wil doen naar het Songfestival, dan moet hij het liedje wel schrappen van zijn cd. De regels staan namelijk niet toe dat nummers voor oktober in het jaar voorafgaande aan het Songfestival worden uitgebracht. Een ander struikelblok is geld. De zanger wil een groter budget voor de promotie, maar de TROS heeft al laten weten niet over dat geld te beschikken.


Tim Douwsma wil naar het Songfestival (Foto: Novum)

Meer nieuws over het songfestival vind je natuurlijk op het FOK!forum!

Mario-games kleuren rood

Nintendo heeft in Amerika de prijs van een Nintendo DS lite naar beneden gegooid. Je koopt de best verkochte handheld aller tijden nu voor nog geen 100 dollar. Daarnaast worden een zestal Mario-games voor Nintendo DS in een nieuw jasje gestoken, de box kleurt vanaf juni rood.

Mario

De titels zijn Mario Kart DS, New Super Mario Bros. Mario Party DS, Mario vs Donkey Kong: Miniland Mayhem, Super Mario 64 DS en Mario & Luigi: Bowser's Inside Story. Nintendo heeft als extraatje nog de Amerikaanse verkoopaantallen van deze games bekendgemaakt:

New Super Mario Bros.: meer dan 9.25 miljoen verkochte exemplaren
Mario Kart DS: meer dan 7.40 miljoen
Super Mario 64 DS: meer dan 4.34 miljoen
Mario Party DS: meer dan 3.27 miljoen 
Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story: meer dan 1.98 miljoen
Mario vs. Donkey Kong: Mini-Land Mayhem!: meer dan 1.01 miljoen

SEGA kondigt olympische game aan

Naast Mario and Sonic at the London 2012 Olympic Games komt SEGA ook met een serieuzere game omtrent dit grootse sportevenement in Londen. De officiële naam van de game wordt London 2012 - The Official Video Game of the Olympic Games. SEGA brengt de game naar PC, PS3 en Xbox 360.

Er zullen zo'n dertig sporten speelbaar zijn en via online leaderboards kun je bijhouden hoe goed jij bent in vergelijking met de rest. De game zal volgend jaar in de winkels liggen en komende E3 zullen we de eerste gameplaybeelden te zien krijgen.

2012

Italiaanse wielerbond wil dopingzondaars weren

De Italiaanse wielerbond wil renners die in het verleden schuldig zijn bevonden aan dopinggebruik weren van het nationaal kampioenschap. President Renato di Rocco maakte die plannen bekend op de website van de wielerbond. Het Italiaans kampioenschap wordt op 25 juni verreden op Sicilië.

De nieuwe regel moet voorkomen dat renners die op welke manier dan ook doping gebruikt hebben nog deelnemen. Als de regel doorgaat, zouden erkende Italiaanse toppers als Ivan Basso, Danilo di Luca, Alessandro Petacchi en Michele Scarponi ontbreken bij het nationaal kampioenschap.

De plannen van Di Rocco moeten nog wel bekrachtigd worden bij de aankomende vergadering van de bondsraad van de Italiaanse wielerbond. De internationale wielerunie UCI heeft nog niet gereageerd op het voorstel.

Weer ruzie tussen Van Hanegem en VI

Willem van Hanegem heeft weer bonje met het sportprogramma Voetbal International (VI). Afgelopen maandag, in de laatste VI-uitzending van het seizoen, was De Kromme eindelijk weer te gast in de talkshow. Van Hanegem was jarenlang niet te zien geweest in het programma door een conflict met Johan Derksen.

Alles leek dan ook weer koek en ei, maar in de uitzending van maandag botste Van Hanegem en Derksen dit keer met presentator Wilfred Genee. Die begon het 'oud zeer' weer op te rakelen, iets wat volgens zowel Derksen als Van Hanegem 'goedkoop' was en beide heren duidelijk ergerde. Ook de rest van de VI-uitzending liep niet bepaald soepel met De Kromme.

"Het resultaat is dat Willem na de uitzending boos naar zijn auto gelopen is en hij nooit meer terug komt. En dat kan ik me wel voorstellen", zei Derksen als reactie op het nieuwe conflict dinsdagmiddag op VI Radio.


Weer ruzie tussen Willem van Hanegem en Voetbal International

D66-stem definitief ongeldig

De stem met blauwe balpen die D66-Statenlid Wim Cool vorige week uitbracht, is definitief ongeldig verklaard. Een Eerste Kamer-commissie besliste dinsdag dat de ongeldigverklaring door de Kiesraad terecht is. Hierdoor loopt D66 een senaatszetel mis.

De Eerste Kamer had het laatste woord over het vorige week door de Kiesraad gevelde oordeel. Cool had bij de verkiezingen van 23 mei zijn eigen pen gebruikt omdat het verplichte rode potlood uit het zicht lag. Aangezien D66 in Zuid-Holland al strategisch op de PvdA had gestemd, kwam de partij een stem tekort voor een senaatszetel. Die komt nu definitief toe aan de SP.

Advocaat Mischa Wladimiroff kan dankzij de balpen van Cool niet in de Eerste Kamer plaatsnemen, terwijl SP'er Tuur Elzinga de senaat niet hoeft te verlaten. Wim Cool heeft excuses aangeboden voor zijn blunder aan de D66-leden en -stemmers.

Eerste Kamer
Eerste Kamer (bron: Wikipedia, foto: RVD, licentie: CC-BY)

Ruth Jacott hersteld van stemproblemen

Ruth Jacott hervat dinsdag haar theatertournee. De 50-jarige zangeres moest de afgelopen tijd enkele voorstellingen afzeggen vanwege overbelasting van haar stem, maar is er inmiddels weer bovenop.

Donderdag zegde Jacott een optreden in Haarlem af en maandag werd nog haar optreden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag geannuleerd. "De stem van Ruth Jacott is na een dag rust goed hersteld en ze zal vanavond in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn weer schitteren als nooit tevoren", staat op de website van de zangeres.

Jacott gaat de Nederlandse theaters langs met haar Simply The Best-toer. Ze brengt daarin een ode aan haar heldinnen uit de soulmuziek, onder wie Aretha Franklin en Tina Turner.


Ruth Jacott hersteld van stemproblemen (Foto: Novum)

[Upd] Call of Duty Elite aangekondigd

Activision heeft vandaag een nieuwe dienst aangekondigd: Call of Duty Elite. CoD Elite geeft gamers de mogelijkheid om enkele elementen toe te voegen aan hun gaming experience. Opties zijn onder andere een Facebook-systeem waarbij gamers snel vrienden kunnen vinden om mee te gamen.

De service zal niet gratis zijn en zal dus een maandelijks bedrag gaan kosten. Dit bedrag is nog niet bekendgemaakt. Activision benadrukt dat niet alle diensten geld kosten. Gamers zonder Elite kunnen alsnog online gamen, alleen missen zij bepaalde functionaliteit. De service wordt samen met de nieuwe Call of Duty uitgebracht.

Update: wil je alles weten over de service? Kijk dan naar de onderstaande video.

Britse politicus naar gevangenis om declaratiegedrag

Een lid van het Britse Hogerhuis is dinsdag tot twaalf maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens het indienen van valse declaraties.

De politicus, John Taylor van de Conservatieven, declareerde ten onrechte zo'n 11.000 pond (12.600 euro) aan reis- en verblijfskosten. Hij deed het voorkomen alsof hij in Oxford woonde, maar woonde in Londen. De 58-jarige Taylor werd reeds in januari schuldig bevonden. Hij is niet de eerste politicus die naar de gevangenis moet in verband met het bonnetjesschandaal, dat in 2009 losbarstte. Het voormalige Labour-parlementslid David Chaytor werd begin dit jaar tot achttien maanden veroordeeld. In totaal hebben 392 leden en oud-leden van het Lager- en Hogerhuis 1,12 miljoen pond aan onterecht gedeclareerde kosten moeten terugbetalen.

De politici declareerden uitgaven aan tweede huizen, maar ook aan bijvoorbeeld paardenmest en pornografie.

Utrecht gaat door met plan wietkwekerij

De gemeente Utrecht wil toch een experiment opzetten om legaal wiet te telen, hoewel het kabinet dit niet wil. Dat zegt wethouder van Volksgezondheid Victor Everhardt (D66) dinsdag in NRC Handelsblad. "Ik hoop natuurlijk wel dat het rijk het uiteindelijk toch wil ondersteunen."

De gemeente kwam dit voorjaar met het plan om mensen in georganiseerd verband nederwiet voor eigen gebruik te laten telen in een stadskwekerij, met een maximum van vijf planten per persoon. Dit zou wietgebruikers een alternatief kunnen bieden voor de coffeeshop, waar alleen maar illegaal geteelde wiet te koop is.

Het Utrechtse experiment is gericht op de volksgezondheid, zegt Everhardt. In wiet kunnen, omdat er nu geen controle is, schadelijke stoffen zitten. De proef past binnen het gedoogbeleid, zegt Utrecht. Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is dat niet het geval. Bij meer dan vijf plantjes in een kwekerij stelt het Openbaar Ministerie vervolging in.

Het kabinet schrijft in zijn recent verschenen drugsnota dat dergelijke experimenten in strijd zijn met wetgeving en internationale verplichtingen. Everhardt stelt daartegenover dat cannabisteelt voor eigen gebruik op nationaal niveau mag worden geregeld. Hij denkt ook zonder goedkeuring van het rijk gewoon verder te kunnen gaan. "Als wij binnen de bestaande wetten en regels een wietexperiment willen doen, kunnen we dat doen."

Het plan moet nog worden uitgewerkt. Het experiment begint op zijn vroegst over anderhalf jaar.

Broers Veldmate naar Sparta

Sparta Rotterdam heeft de broers Jeroen en Mark Veldmate aangetrokken. Het duo komt over van respectievelijk FC Groningen en Helmond Sport. De gebroeders Veldmate tekenden voor twee jaar op het Kasteel.

Jeroen Veldmate is een linksbenige verdediger. Hij kwam bij Groningen niet veel aan spelen toe. De 22-jarige speler hoopt zich in Rotterdam verder te ontwikkelen. FC Groningen heeft een clausule laten opnemen in Veldmates contract. Die maakt het mogelijk dat hij na afloop van het komend seizoen onder bepaalde voorwaarden kan terugkeren naar de Euroborg. Eerder verhuurde Groningen Veldmate, die 42 competitiewedstrijden speelde als prof, al eens een seizoen aan Helmond Sport.

Zijn oudere broer Mark kan als aanvallende middenvelder, maar ook als spits uit de voeten. Afgelopen seizoen scoorde hij twaalf keer in de Jupiler League namens Helmond Sport. Tot dusverre kwam de 26-jarige Veldmate in 180 competitieduels in actie. Hij scoorde hierin 34 keer. Hij begon zijn loopbaan bij FC Groningen, om via FC Emmen en BV Veendam bij Helmond Sport te belanden.

Van der Sar krijgt afscheidswedstrijd in ArenA

Edwin van der Sar krijgt op 3 augustus een afscheidswedstrijd in de Amsterdam ArenA. De 40-jarige doelman van Manchester United sloot zaterdag zijn imposante carrière af met een nederlaag in de Champions Leaguefinale tegen Barcelona. Ajax, dat zijn open dag dit jaar op 3 augustus organiseert, zet de sluitpost dan in het zonnetje.

Van der Sar, die tussen 1991 en 1999 actief was voor Ajax, wordt uitgezwaaid door een groep oud-collega's. Welke spelers meedoen aan de erewedstrijd is nog niet bekend.

De recordinternational van Oranje kende zijn eerste successen bij Ajax en won onder meer de Champions League in 1995. Na zijn periode in Amsterdam speelde Van der Sar voor Juventus, Fulham en United. Met die laatste club pakte hij diverse landstitels en won hij in 2008 voor de tweede keer de de belangrijkste Europese beker.


Van der Sar krijgt afscheidswedstrijd in ArenA (Foto: Novum)

Overvallers Amsterdamse juwelier vrijgesproken

Twee mannen die verdacht werden van betrokkenheid bij een overval op een Amsterdamse juwelier zijn dinsdag vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Wel is een van de verdachten veroordeeld tot acht weken cel voor heling en voor het bezit van traangas.

De rechtbank vermoedt dat beide mannen iets met de overval te maken hebben gehad. Zo werden in de kelderbox van een van de verdachten enkele horloges aangetroffen. Toch achtten de rechters het niet wettelijk bewezen dat de twee mannen de juwelier hebben overvallen. Ondanks diverse DNA- en kruitsporen kan niet worden gezegd of de twee mannen ook de overvallers waren.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de veroordeelde man geholpen bij het verstoppen van de buit en de kleding die is gebruikt bij de overval. De officier van justitie had acht maanden tegen hem geëist. Tegen de tweede verdachte had het OM vijf jaar geëist.

Het incident vond op 8 september vorig jaar plaats in de Jan Evertsenstraat. Twee overvallers losten meerdere schoten en gingen er even later vandoor met een stapel juwelen en sieraden ter waarde van 40.000 euro. Niemand raakte gewond. Het grootste deel van de buit is spoorloos.

Meer lichamen geborgen uit wrak Air France

Reddingswerkers hebben afgelopen week 75 lichamen geborgen uit het wrak van het Air France-vliegtuig dat twee jaar geleden in de Atlantische Oceaan neerstortte. Dat meldde de Franse politie dinsdag.

In totaal zijn nu 127 lichamen geborgen: 50 in de dagen na de crash, 2 toen de zwarte dozen werden gevonden en de overige 75 de afgelopen week.

De Airbus A330 stortte neer toen hij op 1 juni 2009 onderweg was van Rio de Janeiro naar Parijs. Hierbij kwamen alle 228 passagiers om. De informatie van de zwarte dozen bevestigde dat de piloten tegenstrijdige snelheden op hun instrumenten zagen terwijl het toestel neerstortte.

Afgelopen maand werd pas het grootste deel van het vliegtuigwrak gevonden in diepe wateren tussen Brazilië en West-Afrika.

Meer lichamen geborgen uit wrak Air France
Meer lichamen geborgen uit wrak Air France (Foto: ANP)

Linda Wagenmakers in Superkapje en de Turbo-Oma's

De musicalsterren Linda Wagenmakers, Tony Neef en Laura Vlasbom zijn te horen in de animatiefilm Superkapje en de Turbo-Oma's. Wagenmakers spreekt de stem in van het stoere meisje Superkapje, maakte distributeur Entertainment One Benelux dinsdag bekend. Vlasbom spreekt de stem in van Verushka, de gemene heks die Hans en Grietje ontvoert. Neef is te horen als de reus Kirk.

De film gaat over Superkapje en haar collega-sprookjeshelden die werken voor de geheime dienst 'Eind Goed, Al Goed'. Haar team moet ervoor zorgen dat alle verhalen een goed einde krijgen en ze krijgen de opdracht Hans en Grietje te redden.

In de orginele versie zijn onder meer Glenn Close, Hayden Panettiere en Joan Cusack te horen. De film is vanaf 27 juli in de Nederlandse bioscopen te zien.


Linda Wagenmakers in Superkapje en de Turbo-Oma's (Foto: Novum)

[RG] Titelverdedigster Schiavone naar halve finale

Francesca Schiavone blijft zicht houden op een tweede titel op rij op het gravel van Roland Garros. De als vijfde geplaatste Italiaanse, die vorig jaar in Parijs voor het eerst in haar carrière een grandslamtoernooi won, bereikte ten koste van Anastasia Pavlyuchenkova (14) de halve finale: 1-6, 7-5, 7-5. Daarin speelt ze tegen Svetlana Kuznetsova (13) of Marion Bartoli (11).

Pavlyuchenkova leek op Court Philippe Chatrier voor de zoveelste verrassing in het vrouwentoernooi te zorgen. De pas 19-jarige Russische, voor het eerst in haar carrière in de kwartfinale van een grandslamtoernooi, won de eerste set binnen een halfuur tijd en liep in de tweede snel uit naar een 4-1 voorsprong.

De ervaren Schiavone liet zich echter niet van de wijs brengen en knokte zich knap terug in de wedstrijd. Een break in de elfde game leverde de 30-jarige Milanese de tweede set op. In het beslissende bedrijf zag Schiavone de Russin terugkomen van een 5-1 achterstand, maar iets later trok ze op haar derde matchpoint de wedstrijd alsnog naar zich toe.

Mubarak is depressief en ziek

De Egyptische ex-president Hosni Mubarak is te ziek om in de gevangenis zijn proces af te wachten. Door een hartaandoening loopt hij voortdurend risico op een hartaanval. Dat heeft het openbaar ministerie van Egypte dinsdag gezegd.

Mubarak wordt verdacht van medeplichtigheid aan door de overheid gesteund geweld tegen demonstranten. Hij wordt daarvoor berecht, maar is te zwak om zonder hulp uit bed te komen. Diverse artsen hebben de ex-president onderzocht en concludeerden dat hij lijdt aan een hartritmestoornis en depressie, waardoor hij niet gezond genoeg is om overgebracht te worden naar de gevangenis.

Mubarak ligt sinds april onder toezicht in een ziekenhuis in het vakantieoord Sharm el-Sheik.

Boessen weg bij VVV-Venlo

Wil Boessen stopt als trainer van VVV-Venlo. Vanmiddag hebben bestuur, directie en Boessen een evaluatiegesprek gevoerd. De uitkomst van deze terugblik op het seizoen is dat VVV-Venlo op zoek gaat naar een nieuwe hoofdtrainer. Tijdens hetzelfde overleg hebben beide partijen gesproken over een mogelijke terugkeer in de functie van co-trainer van VVV-Venlo. Hier is nog geen beslissing over gevallen.

"Wil Boessen heeft als interim-trainer, zijn taak, handhaven in de Eredivisie, volbracht. VVV-Venlo is blij het aankomende seizoen voor het derde jaar op rij in de hoogste competitie van Nederland te spelen. De club heeft nu behoefte aan een fris elan bij de staf die ons naar een hoger niveau kan brengen", aldus Mario Captein, directeur voetbalzaken VVV-Venlo.

Tonnen boete voor megaspammers

Twee bedrijven en twee personen hebben in een grote spamzaak boetes gekregen van in totaal 660.000 euro. De partijen stuurden zonder voorafgaande toestemming van ontvangers vierhonderd miljoen commerciële mails, meldt de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) dinsdag.

De e-mailadressen van de geadresseerden pikten ze onder meer op uit online enquêtes en prijsvragen van derden. Voor de deelnemers aan deze prijsvragen en ondervragingen was het onduidelijk dat zij na instemming met algemene voorwaarden of zogenoemde privacystatements mails konden ontvangen van allerlei adverteerders. Ook ontbrak een goed werkende afmeldmogelijkheid.

Aanleiding voor het onderzoek van de OPTA was het grote aantal klachten dat consumenten indienden bij spamklacht.nl. Bij het opleggen van de boetes is onder meer rekening gehouden met het aantal klachten en verstuurde spamberichten. Ook is over een relatief lange periode spam verstuurd: een tot drie jaar lang.

Digital Magazines en moederbedrijf Rivièra Vastgoed kregen samen boetes van 330.000 euro opgelegd. De leidinggevende en aandeelhouder van Digital Magazines is beboet voor 220.000 euro. Een persoon die daarnaast handelde onder de naam van de eenmanszaak Mail Garage moet 110.000 euro betalen.

Tegen de boetes is bezwaar aangetekend.

Salarissen Eredivisie verder omhoog

Het gemiddelde salaris in het Eredivisie-voetbal is in 2010 met 20.000 euro omhooggegaan vergeleken met twee jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van sportblad Voetbal International. In 1995 bedroeg het gemiddelde Eredivisie-loon nog 68.520 euro, vorig jaar was dit maar liefst 355.000 euro.

De salarissen blijven stijgen ondanks dat veel profclubs in enorme financiële problemen zitten. De hogere salarissen werden mede mogelijk gemaakt door gemeenten en provincies, die de afgelopen vijftien jaar honderden miljoenen euro's in het betaalde voetbal pompten.

Vooral PSV maakte het in 2010 bont, met een totale salarisverhoging van 3 miljoen euro. Zo kan Orlando Engelaar elk jaar 1,75 miljoen euro bijschrijven op zijn rekening. PSV-spits Marcus Berg verdiende vorig jaar 1,2 miljoen euro en doelman Andreas Isaksson 1,5 miljoen euro.


Salarissen Eredivisie verder omhoog (Bron: RTL)

Jan Bos laat olympische droom varen

Jan Bos ziet af van het voornemen zich gaan kwalificeren als baanwielrenner voor de Olympische Spelen van Londen in 2012. De voormalige schaatstopper heeft gemerkt dat na zijn stoppen als schaatser hij moeite heeft om de motivatie ervoor te vinden.

Eerder dit jaar stopte Bos als wedstrijdschaatser en sprak toen uit zich mogelijk te willen gaan richten op de Spelen. In 2004 deed de voormalig wereldkampioen sprint al mee aan de zomerspelen, toen samen met zijn broertje Theo en Teun Mulder op de teamsprint.

Theo Bos, tegenwoordig wegrenner bij de Rabobank, zal zich wel willen proberen te plaatsen voor de Spelen bij het baanwielrennen. Mogelijk gaat hij zich toeleggen op het Omnium.

FC Den Bosch verlengt contract Hofstede

FC Den Bosch heeft overeenstemming bereikt met Tim Hofstede over een tweejarig contract, dat de 21-jarige verdediger aan de club bindt van 1 juli 2011 tot en met 30 juni 2013. Hofstede speelde afgelopen seizoen op amateurbasis voor FC Den Bosch.

Hofstede maakte in seizoen 2008-2009 en 2009-2010 deel uit van de selectie van NAC Breda en kwam daar tot vijf optredens. Voor FC Den Bosch speelde de verdediger dit seizoen 13 competitieduels.

Manager voetbalzaken Fred van der Hoorn: "Tim heeft zich met name de tweede competitiehelft sterk ontwikkeld en een uitstekende indruk op ons achter gelaten. Hij heeft afgelopen jaar enorm veel in zichzelf geïnvesteerd en dat betaalt zich nu uit in een profcontract. Tim beschikt over een uitstekende mentaliteit, is sterk in de duels en heeft prima voetballende kwaliteiten."

Betere screening werknemers kinderopvang

Kinderopvanginstellingen moeten als zij nieuw personeel aannemen verplicht navraag doen bij de vorige werkgever van de sollicitant. Bij werknemers uit het buitenland moet ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) worden opgevraagd.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag in met deze voorstellen, die waren ingediend door PVV'er Richard de Mos. Momenteel is het voor kinderopvangbureaus niet verplicht om over nieuwe werknemers navraag te doen bij voorgaande werkgevers. Als mensen in het buitenland hebben gewerkt wordt zelden een VOG opgevraagd.

Aanleiding is de Amsterdamse zedenzaak. De hoofdverdachte Robert Mikelsons, die onder andere op de crèche Het Hofnarretje werkte, komt uit Letland.

Conte als trainer terug bij Juventus

Antonio Conte is de komende twee seizoenen de trainer van Juventus. Dat meldt de Italiaanse club op zijn website. De voormalig speler van de club volgt Luigi del Neri op, die eerder deze maand werd ontslagen.

De 41-jarige Conte moet Juventus weer terugbrengen aan de Italiaanse top. De laatste twee jaar kon Juve zich niet mengen in de titelstrijd. Het eindigde ook dit jaar op een teleurstellende zevende plaats.

Conte had het afgelopen seizoen Siena onder zijn hoede. Met die club eindigde hij als tweede in de Serie B, waarmee promotie naar de Serie A werd afgedwongen. De twintigvoudig Italiaans international was eerder trainer van Arezzo, Bari en Atalanta.

De Italiaan speelde zelf dertien jaar voor Juventus. De middenvelder kwam in 1992 over van Lecce, waar hij zeven seizoenen actief was geweest. Met de Oude Dame won hij onder meer vijf landstitels, de UEFA Cup en de Champions League. In 2004 stopte Conte met voetballen, waarna hij twee jaar later als assistent bij Siena zijn trainerscarrière begon.

Microsoft registreert nieuwe merknamen

Microsoft heeft op 25 maart 2011 drie nieuwe merknamen laten registreren: Fusion Genesis, Fusion Sentient en Fusion Vault. Dat ontdekte Zunited eerder vandaag. Het bedrijf zelf heeft er nog geen officiële aankondiging over gemaakt. Het is mogelijk dat meer informatie hierover bekend wordt gemaakt tijdens de komende E3.

Er wordt gespeculeerd dat het om een nieuwe Kinect-franchise gaat, aangezien Microsoft de doelstelling heeft om het aantal games beschikbaar voor de Kinect te verdubbelen. Op de Australische classificatie-database staat vermeld dat Fusion Genesis een PG-rating heeft gekregen, met een omschrijving als volgt: "Mild science fiction violence and coarse language." Op dezelfde dag dat deze rating gegeven werd kreeg ook de Kinect ME een rating toegewezen. Volgens speculatie van Zunited lijkt dit erop te wijzen dat het Kinect-scenario waarschijnlijk is.

Waar zou Fusion voor staan? Een combinatie van ‘hardcore' en motion controls? Of geheel iets anders? Laat het weten in de comments!

ItaliŽ voorziet opstandelingen LibiŽ van geld

Italië heeft een overeenkomst bereikt met de opstandelingen in Libië om hun een tegoed te bieden van enkele honderden miljoenen euro's. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini dinsdag gezegd.

De Italiaanse oliegigant Eni en de bank UniCredit voorzien de Nationale Overgangsraad van de opstandelingen van een 'enorme hoeveelheid brandstof en een enorme hoeveelheid geld' om in de behoefte van de bevolking te voorzien, zei Frattini.

De minister zei tevens dat de miljarden euro's aan bevroren Libische tegoeden in Italië een 'zeer valide garantie voor deze overdracht van geld' vertegenwoordigen.

De Libische oppositie zei onlangs in geldnood te verkeren en klopte bij westerse landen aan voor steun.

Dancefeesten krijgen nota voor politie-inzet

Dancefeesten en andere grote evenementen moeten vanaf volgend jaar betalen voor de inzet van politie. Dit moet jaarlijks 30 miljoen euro opbrengen, dat terugvloeit naar de politie. Het wetsvoorstel wordt nog eind juni of begin juli voor consultatie gestuurd naar belanghebbenden, waaronder de politie en de evenementenbranche.

Om wat voor soort feesten het precies gaat, is nog niet duidelijk, zegt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Ook over de grootte van de evenementen waarvoor de nieuwe regeling gaat gelden, valt volgens hem nog niet veel te zeggen. Het plan, dat al was opgenomen in regeerakoord, moet op 1 januari in werking treden. Voetbalwedstrijden vallen erbuiten.

Mogelijk leidt de maatregel tot taakverlichting voor de politie, omdat de organisatie kan kiezen voor particuliere beveiligers. De gemeente kan in de vergunning echter de verplichting opleggen dat politie wordt ingezet. De kosten daarvan worden dan doorberekend aan de organisator. De politie is jaarlijks naar schatting honderd fulltime agenten kwijt aan het beveiligen van evenementen, waardoor andere politietaken in de knel kunnen komen.

Politiebond ACP is er niet gerust op. De politie wordt met 30 miljoen euro gekort op de beveiliging van evenementen, concludeert de bond uit een brief van Opstelten, die 'met ongeloof en verbijstering' is ontvangen.

"Tot onze verbijstering krijgt de politie het geld van de doorberekende kosten er niet bij, maar worden we vooraf al met dertig miljoen gekort", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. "Dit is een sigaar uit eigen doos. Wij willen duidelijkheid van minister Opstelten en zullen de politiek oproepen om deze bezuiniging tegen te gaan." De woordvoerder van Opstelten stelt dat het geld wel teruggaat naar de politie.

Schippers: Geen paniek over EHEC-bacterie

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) vindt de situatie rond de EHEC-bacterie in Duitsland 'zeer ernstig', maar weigert het advies te geven om geen komkommers te eten. Wel hamert ze op goede hygiëne: grondig handen wassen, groente schoonmaken en deze bij voorkeur schillen.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman vroeg Schippers tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer waarom zij niet kiest voor de grootst mogelijke voorzichtigheid. Volgens haar maakt het kabinet zich meer druk om de belangen van de landbouwsector dan om de volksgezondheid. Voortman spreekt van een sfeer van 'slaapt u maar rustig door'.

Schippers stelt dat er nog veel onbekend is over de gevaarlijke darmbacterie. Het zou volgens Schippers 'nergens op slaan' om het publiek nu te ontraden komkommers te eten. Mensen die bloed in hun braaksel aantreffen wordt wel geadviseerd om snel naar de dokter te gaan.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de situatie in Nederland en in Europa nauwlettend in de gaten, verzekerde de miniser. In Duitsland zijn er al zeker 15 mensen overleden en zeker 150 ziek geworden. Minstens twee Nederlanders zijn ziek geworden, zij liepen de besmetting in Duitsland op.

[RG] Murray naar kwartfinales

Andy Murray heeft zich op Roland Garros voor de kwartfinales geplaatst. De Brit versloeg Victor Troicki met 4-6, 4-6, 6-3, 6-2 en 7-5.

De eerste vier sets werden gisteren gespeeld en daarna werd de partij vanwege de invallende duisternis gestaakt. In de beslissende set stond Troicki nog met 5-2 voor en was hij één punt verwijderd van een matchpoint. Murray was echter op tijd bij de les en trok de partij alsnog naar zich toe.

New Kids mogen bankgebouw opblazen

De acteurs van de film New Kids Nitro! mogen het voormalige gebouw van De Nederlandsche Bank in Hoogeveen slopen of opblazen. Dat meldde de eigenaar van het pand, Bikkel Groep uit Hoogeveen, dinsdag.

Bikkel heeft het bankgebouw in 2009 gekocht voor sloop en herontwikkeling. Volgens directeur Jeroen Kolhoff is het een ideaal decor voor de immer in geldnood verkerende aso's uit Noord-Brabant.

New Kids mogen Hoogeveens bankgebouw opblazen
New Kids mogen Hoogeveens bankgebouw opblazen (Foto: ANP)

Boerrigter tekent driejarig contract bij Ajax

Derk Boerrigter speelt de komende drie seizoenen voor Ajax. De 24-jarige aanvaller, die overkomt van promovendus RKC Waalwijk, tekende vandaag zijn contract in Amsterdam. Boerrigter stond tussen 2005 en 2007 ook al onder contract bij Ajax. De vleugelspeler speelde echter nog nooit een duel voor de hoofdmacht.

Boerrigter ging in 2007 van Ajax naar FC Zwolle. Na twee seizoenen bij de Zwollenaren verkaste de aanvaller in 2009 naar RKC Waalwijk. Boerrigter groeide bij de Brabanders uit tot een bepalende speler en scoorde dit seizoen 18 doelpunten in 33 competitiewedstrijden. Daarmee had hij een belangrijk aandeel in het kampioenschap van RKC in de Jupiler League. Ajax-trainer Frank de Boer noemde Boerrigter na afloop van halvefinalewedstrijd in de beker tussen Ajax en RKC al een 'fantastische speler'.

'Ontploffingen Ikea door vuurwerk'

De explosies die maandagavond plaatsvonden bij vestigingen van Ikea in het Brabantse Son en in België en Frankrijk werden veroorzaakt door vuurwerk. Dat zegt een woordvoerder van de Zweedse winkelketen in Stockholm dinsdag.

De ontploffingen waren alle drie het gevolg van 'klein vuurwerk'. Volgens de woordvoerder zijn er vooraf geen bedreigingen bij het bedrijf binnengekomen. De Brabantse politie kan het bericht niet direct bevestigen.

Bij de explosies vielen geen gewonden. In Son ontplofte een prullenbak, in het Belgische Gent ging het om een wekker. Wat er precies in Lomme in Frankrijk is gebeurd, is niet duidelijk. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de drie ontploffingen.

Nederlandse Ikea-vestigingen zijn al vaker doelwit geweest van dreigingen. In december 2002 raakte een lid van de Explosieven Opruimingscommando zwaargewond bij het ontmantelen van een bom. Het woonwarenhuis ontving kort daarvoor een brief, waarin 250.000 euro werd geëist. Als Ikea niet akkoord zou gaan, zouden in verschillende filialen bommen tot ontploffing worden gebracht.

In maart 2009 werd het Ikea-filiaal in Amsterdam-Zuidoost ontruimd na een bommelding.

Marechaussee controleert weer langs grens

De marechaussee controleert de grens met België en Duitsland vanaf woensdag weer met zogenoemd mobiel toezicht. Ook mogen illegalen weer in de cel worden gezet. De Raad van State oordeelde eind vorig jaar dat het mobiele toezicht in het grensgebied te veel op grenscontroles leek. Ook was de juridische basis niet goed geregeld.

Met een wijziging van het Vreemdelingenbesluit heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dat nu hersteld. Door de uitspraak zette de marechaussee alleen illegale vreemdelingen vast die worden verdacht van strafbare feiten.

De controles worden nu steekproefsgewijs gehouden, waardoor het toezicht niet meer het karakter van grenscontroles heeft. Want die zijn binnen het Schengengebied verboden. Daarom mogen niet alle auto's, treinen, schepen en vliegtuigen systematisch worden gecontroleerd. De controles waren altijd al steekproeven, maar nu staan de regels daarvoor ook in het nieuwe Vreemdelingenbesluit.

In internationale treinen mag per traject maximaal twee keer worden gecontroleerd, met een maximum van acht treinen per dag. Per trein mogen niet meer dan twee coupés worden onderzocht. Wegen of vaarwegen mogen maximaal negentig uur per maand en maximaal zes uur per dag gecontroleerd worden. Ook voor controles van vliegtuigen gelden beperkingen.

Het mobiel toezicht is volgens Leers belangrijk bij het bestrijden van illegaliteit, mensensmokkel en -handel, identiteitsfraude, drugssmokkel en witwassen.

De regering maakte eerder deze maand bekend dat de marechaussee in internationale treinen extra aandacht aan Tunesische vluchtelingen gaat besteden. Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) zei toen dat de Europese Commissie Nederland daarop zou moeten aanspreken omdat het volgens haar - verboden - grenscontroles zijn.

Ontslag raadslid door nazi-tattoo

Een gemeenteraadslid van de Oostenrijkse gemeente Ebenthal heeft maandag zijn ontslag ingediend na een uitbarsting van verontwaardiging over zijn nazi-tatoeage. De man, Gerry Leitmann, heeft de Hitlerjugend-leus Blut und Ehre (bloed en eer) op zijn arm staan.

Leitmann schrijft in zijn dinsdag openbaar gemaakte ontslagbrief met spijt afscheid te nemen van zijn functie als gemeenteraadslid. Hij zei dat hij niet op de hoogte was van het 'historische verband' van de woorden op zijn arm en liet weten de tatoeage direct te laten verwijderen.

Het ontslag van Leitmann kwam op een moment dat het Oostenrijkse stadje Waidhofen an der Ybbs het ereburgerschap van Adolf Hitler introk.

Vermoedelijke moordenaar Politkovskaja opgepakt

De Russische autoriteiten hebben dinsdag in Tsjetsjenië de vermoedelijke moordenaar van de Russische onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja aangehouden. Dat meldt het Russische persbureau RIA Novosti. De man, Roestam Machmoedov, wordt overgebracht naar Moskou.

Politkovskaja volgde als journaliste het Kremlin zeer kritisch. Ook stelde ze mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië aan de kaak. Drie mannen die zijdelings betrokken zouden zijn geweest bij de moord zijn vrijgesproken, maar in juni 2009 bepaalde een rechter dat de zaak tegen deze verdachten moet worden overgedaan.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties stelde eerder dat journalisten in Rusland om politieke redenen vervolgd en veroordeeld worden en dat kritische berichtgeving wordt ontmoedigd. Een aantal moorden op journalisten is nog altijd onopgelost.

McAvoy: Britten versimpelen films voor Amerikanen

Acteur James McAvoy vindt dat Britse filmmakers te veel rekening houden met het Amerikaanse publiek. "We versimpelen onze films, omdat we willen dat Amerikanen ze begrijpen", zegt de Schot tegen de Britse tv-zender Sky News.

Volgens McAvoy kunnen Amerikanen de Britse films daarom niet waarderen. "We betuttelen hen en halen onszelf naar beneden," zegt de 32-jarige acteur. "Amerikanen zien die films en denken: wat is dit voor een domme film?" De acteur vindt dat Britse filmmakers beter geen rekening kunnen houden met het Amerikaanse publiek. Dan worden films wel gewaardeerd, stelt hij.

McAvoy is vanaf donderdag te zien in X-Men: First Class. Het is een prequel op de drie eerdere stripverfilmingen. De film gaat over de jeugd van Professor X en Magneto, toen de twee nog vrienden waren. X-Men: First Class is geregisseerd door de Brit Matthew Vaughn.


McAvoy: Britten versimpelen films voor Amerikanen (Foto: Novum)

Heidfeld moet beter presteren

Nick Heidfeld heeft van zijn teambaas bij Lotus Renault GP Eric Boullier te horen gekregen dat hij beter moet gaan presteren. De Duitser verliest het in de kwalificatie vaak van zijn teamgenoot Vitaly Petrov en moet dan in de races veel goed gaan maken.

Boullier had tot nu toe meer van de ervaren Heidfeld verwacht. "Ik moet met hem rond de tafel zitten om zijn zorgen te begrijpen en een betere kijk op de situatie te krijgen. Vanaf het moment dat de lichten vrijdag op groen springen, moet Nick dezelfde tijden kunnen rijden als Vitaly. Het lijkt echter alsof er altijd een vertraging inzit en als de voorbereiding niet voldoende is, valt het resultaat in de kwalificatie ook tegen. Dan lukt het niet in die ene ronde," zei Boullier tegen Autosport.

Heidfeld begon het jaar goed met een derde plaats in Maleisië, maar daarna is hij door de mindere resultaten in de kwalificaties niet meer in de buurt geweest. "In de races heb ik geen klagen over hem, maar als Nick zich beter kwalificeert, vergroot hij zijn kansen op het neerzetten van goede resultaten."

In het kampioenschap staat Heidfeld zesde met 29 punten, terwijl teamgenoot Petrov negende staat met 21 punten. Afgelopen weekend in Monaco kwalificeerde Petrov zich als elfde en Heidfeld slechts als zestiende. De Duitser werd in de wedstrijd achtste, terwijl Petrov door een crash in de slotfase uitviel.

Stank door regen in Brabant

Als het binnen twee weken hevig gaat regenen, kan dat tot stankoverlast leiden in gemeenten in het westen van Noord-Brabant. Doordat vrijdag een persleiding brak, kan het rioolstelsel in sommige gemeenten alleen nog regenbuien van 3 of 4 millimeter aan, meldt het waterschap Brabantse Delta dinsdag.

Gemeentelijke rioolstelsels hebben zogenoemde overstorten. Als het riool de watertoevoer niet aankan, kan water via een soort noodklep worden geloosd in bijvoorbeeld vijvers of singels. "De vijver wordt dan vervuild en dat kan gaan stinken", legt een woordvoerder van het waterschap uit.

De overstorten liggen vooral aan de rand van het stedelijk gebied. De gemeenten waar het kan gaan stinken zijn Bergen op Zoom, Roosendaal, Rucphen, Etten-Leur, Woensdrecht en Moerdijk.

Met de persleiding wordt afvalwater van een groot deel van het westen van Noord-Brabant afgevoerd naar de rioolwaterzuivering in Bath. De persleiding is zondag met een noodreparatie hersteld, maar kan niet veel hebben.

Om de gerepareerde leiding heen wordt nu een noodleiding aangelegd. De eerste leiding moet donderdag in werking treden. De komende twee weken worden meer omleidingen aangelegd. Daarna kan het riool weer hevige buien afvoeren.

De breuk in de persleiding kwam volgens het waterschap door cementaantasting. Hoe dat kon gebeuren wordt nog onderzocht.

Vanwege de gebroken persleiding werd van vrijdag tot en met zondag afvalwater rechtstreeks in de Westerschelde geloosd. Dat werd gedaan om te voorkomen dat de riolen zouden overlopen. Het water wordt sinds zondag 12.30 uur weer gezuiverd.

Gorilla geboren in Artis

Gorillavrouwtje Binti is dinsdagochtend in Artis bevallen van een gezond jong. Het is het tweede kind van Binti, een westelijke laaglandgorilla. Het is een mannetje met de naam Bembosi, wat hoeder van de vrede betekent. In 2007 werd Binti moeder van Bwana, eveneens een mannetje.

De bevalling duurde nog geen drie kwartier. De andere jonge gorilla's waren er al snel bij om het jong van dichtbij te bekijken en voorzichtig aan te raken. De verzorgers hebben dit gefilmd, de beelden zijn te zien op artis.nl.

De westelijke laaglandgorilla is een bedreigde diersoort. De Amsterdamse dierentuin Artis doet mee aan een internationaal fokprogramma voor deze gorillasoort. Gorillavrouwtje Sindy is ook drachtig. Haar jong wordt in september verwacht. De gorillagroep in Artis bestaat dan uit negen gorilla's.


Gorilla geboren in Artis (Foto: Novum)

Kramer breekt met manager

Sven Kramer breekt met zijn manager Ron Mulder. Dit meldt De Telegraaf.

Kramer zegt dat hij na zeven goede jaren met Mulder toe is aan een manager met nieuwe, frisse ideeën. Hij laat zich voortaan begeleiden door Patrick Wouters van den Oudenweijer van House of Sports. Overigens is Wouters ook teammanager van de TVM schaatsploeg en richtte hij in 1995 samen met Rintje Ritsma en Sanex de eerste commerciële schaatsploeg op.

Bleker mag getroffen komkommertelers steunen

Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) mag 10 miljoen euro beschikbaar stellen om de hoogste financiële nood te verlichten bij telers die hun producten door de uitbraak van de EHEC niet meer aan de man kunnen brengen in Duitsland.

Bleker heeft daar dinsdag groen licht voor gekregen en gaat nu de nadere voorwaarden voor de regeling uitwerken.

Het geld is afkomstig uit het budget voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Voorwaarde is wel dat de sector zelf ook 10 miljoen op tafel legt. Bleker rekent erop dat dat snel gebeurt en hij is blij dat de Europese Commissie erkent dat er extra maatregelen nodig zijn: "Wat we nu kunnen doen, dat doen we."

Bleker mag getroffen komkommertelers steunen
Bleker mag getroffen komkommertelers steunen (Foto: ANP)

Fors hogere straf voor bijlmoord Helmond

Een man uit Helmond moet 21 jaar de cel in voor het ombrengen van een oude vriend met een bijl. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald. De rechtbank veroordeelde de man vorig jaar tot twaalf jaar cel, na een eis van twintig jaar.

Het OM had twee weken geleden dertig jaar cel geëist. Volgens justitie was sprake van voorbedachte rade, terwijl de rechtbank niet uitging van moord. De advocaat-generaal zei twee weken geleden dat een straf van dertig jaar cel meer recht doet aan de ernst van de zaak en aan de 'gruwelijkheid' van het feit. Het hof heeft hier negen jaar van afgehaald.

De Brabander bewerkte op 28 oktober 2009 na een ruzie het hoofd van het slachtoffer met een kloofbijl. Hij zou veertig keer op het slachtoffer hebben ingehakt. De Helmonder werd eerder veroordeeld voor een poging tot moord.

Brussen niet vervolgd om Wilders-retweet

Journalist Bert Brussen wordt niet vervolgd voor het kopiëren van een twitterbericht waarin Geert Wilders met de dood wordt bedreigd. In de zaak, die al meer dan een jaar speelt, heeft het Openbaar Ministerie (OM) nu besloten dat weblogger en Geenstijl-redacteur Brussen ten onrechte als verdachte is aangemerkt. Dat meldt justitie in Den Haag dinsdag.

De oorspronkelijke opsteller van het bericht wordt voor zijn tweet wel vervolgd. Hij is achterhaald en aangehouden. Het OM heeft vorige week vorige week donderdag 120 uur werkstraf tegen de 30-jarige man uit Amsterdam geëist. De rechtbank doet op 9 juni uitspraak in die zaak.

Sollied kandidaat voor trainerschap AA Gent

Trond Sollied zou wel eens terug kunnen keren bij AA Gent. De oud-trainer van sc Heerenveen is kandidaat bij de Belgische club.

De Noor, die in 2000 en 2008 al eens trainer was van de Gentse club, zegt zelf wel interesse te hebben in een terugkeer. "Ik heb nog steeds een uitstekend relatie met het Gentse bestuur", vertelt de trainer in de Belgische media. Ook Gent-voorzitter Ivan de Witte sluit niet uit dat Sollied terugkeert op het oude nest. "Ik ga niet ontkennen dat Trond een kandidaat is."

Momenteel is Sollied nog trainer bij Lierse SK. Daar begon hij halverwege het seizoen, met de doelstelling om de Belgische club uit de degradatiezone te loodsen. Daar slaagde de Noor in. Ook een langer verblijf bij Lierse is niet geheel ondenkbaar.

Ook was Sollied actief in Nederland. In het seizoen 2008/2009 was hij trainer van sc Heerenveen. Met de Friese club eindigde hij vijfde. Ook won hij de KNVB-beker, door in de bekerfinale van FC Twente te winnen na strafschoppen.

Weer boete voor Greenchoice

De Consumentenautoriteit heeft Greenchoice een boete van 525.000 euro opgelegd vanwege deur-aan-deurverkoop. In maart had de energieleverancier al een boete van 2 miljoen euro van de Nederlandse Mededingingsautoreit gekregen.

Greenchoice ziet de twee boetes als dubbelop. Het bedrijf vindt ook dit keer de boete 'buitenproportioneel'. In beide gevallen is bezwaar aangetekend. Het bedrijf, dat niet ontkent dat er fouten zijn gemaakt, stopte medio vorig jaar met deze vorm van werving.

De Consumentenautoriteit legde eerder Energiedirect een boete van 1 miljoen euro op. "Wij blijven met kracht herhalen dat het onbegrijpelijk is dat de kleine leveranciers zo zwaar worden aangepakt, en zelfs meermaals voor hetzelfde, terwijl het de grote partijen zijn die een vrije energiemarkt belemmeren", zegt Greenchoice-directeur Michiel Rexwinkel. "Wij benadelen onze klanten niet. Sterker nog, zij zijn enorm tevreden."


Weer boete voor Greenchoice (Foto: Novum)

Angelina Jolie: mijn Cleopatra geen sekssymbool

Angelina Jolie speelt Cleopatra in de gelijknamige film, maar is vastberaden geen sekssymbool van de Egyptische koningin te maken. "Ze was heel interessant, maar niet geweldig mooi", zegt de filmster tegen de Britse krant The Daily Telegraph.

Volgens Jolie is Cleopatra vaak verkeerd geportretteerd. "Ik dacht dat het alleen maar over glamour ging, maar toen ik over haar ging lezen, ontdekte ik dat ze een leider was die vijf talen sprak."

Elizabeth Taylor speelde de filmrol in 1963. "Mijn spel zal niet zo charmant zijn als dat van Elizabeth", zegt de levenspartner van Brad Pitt. "We proberen een andere waarheid over haar neer te zetten, die van farao in de geschiedenis."

De 35-jarige Jolie speelt de Egyptische koningin in de film Cleopatra. Het historische drama wordt geregisseerd door David Fincher, die vorig jaar The Social Network maakte. Cleopatra moet in 2013 in de bioscopen draaien.


Angelina Jolie: mijn Cleopatra geen sekssymbool (Foto: Novum)

Beroep Mladic afgewezen

Het beroep dat Ratko Mladic heeft aangetekend tegen zijn uitlevering aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag is dinsdag door de rechters in Belgrado afgewezen. Eerder dinsdag arriveerde het beroep per post bij de rechtbank.

De Servische minister van Justitie zal snel zijn handtekening zetten onder het bevel tot uitlevering, zodat Mladic zo snel mogelijk naar Nederland kan worden overgebracht, zei plaatsvervangend officier van justitie voor oorlogsmisdaden Bruno Vekaric.

Mladics advocaat Milos Saljic stond erop dat zijn 69-jarige cliënt door een batterij artsen zou worden onderzocht. Mladic zou de afgelopen jaren minstens twee hersenbloedingen hebben gehad. Volgens Vekaric probeert Mladic de zaak alleen maar te traineren.

'Droogte geen gevolg van klimaatverandering'

De huidige extreme droogte is geen gevolg van de klimaatverandering, maar is te wijten aan de 'natuurlijke grilligheid' van het weer. Dat zei een wetenschapper van het KNMI dinsdag tijdens een bijeenkomst in Den Haag.

"We hebben dit jaar te maken met een potpourri van omstandigheden die leiden tot dit extreme weer", zei KNMI-klimaatwetenschapper Bart van den Hurk. Het betreft een combinatie van een gebrek aan regen, hoge temperaturen en veel zonnestraling. Er is 'geen enkele aanwijzing' dat de geringe neerslag wordt veroorzaakt door klimaatverandering, zei Van den Hurk. Ook voor de zonnestraling geldt dat het onduidelijk is wat de relatie is met klimaatverandering.

Van den Hurk wees erop dat extreme weersomstandigheden ook kunnen voorkomen als er minder broeikasgas in de atmosfeer is. Zo was 1976 ook een uitzonderlijk droog jaar. Wel kan de opwarming van de aarde ertoe leiden dat er meer water verdampt, wat kan leiden tot meer droogte.

In Nederland valt in het voorjaar normaal gesproken 170 millimeter regen. Dit jaar was dat 45 millimeter. Het moet twee weken lang onafgebroken regenen om weer om dit extreme neerslagtekort weg te werken. En het is nog niet gedaan met de droogte. Het KNMI voorspelt dat ook in juni de kans op aanhoudend te droog weer groot is.

'Games veranderen in diensten'

Games veranderen steeds meer in consumptieplatformen. Een game is geen afgerond product meer, maar handelswaar die steeds wordt uitgebreid. Dat stelt gamewetenschapper David Nieborg van de Universiteit van Amsterdam in zijn proefschrift. Nieborg heeft het hoofdzakelijk over blockbusters, de zogenaamde Triple A-spellen.

"Eerst betalen, dan spelen, daarna nog meer betalen om nog meer te spelen, een vervolg kopen en dat hele riedeltje herhalen", zo beschrijft Nieborg het consumptiepatroon rond populaire gameseries als Call of Duty en Assassin's Creed. Volgens hem zijn Triple A-spellen veranderd in 'onafgeronde culturele producten' die non-stop gespeeld kunnen worden.

Grote game-uitgevers als Electronic Arts en Activision Blizzard worden volgens Nieborg steeds groter. Hij ziet dit als een gevaar voor de game-industrie. "Historisch gezien betekent een concentratie van de macht binnen een medialandschap een kwalitatief en kwantitatief minder divers aanbod", zegt hij. Dat komt doordat uitgevers minder risico's nemen.

Dinsdag werd bekend dat Activision een abonnement gaat introduceren voor schietspelserie Call of Duty. Volgens Nieborg ligt dit geheel in de lijn der verwachting. "Voorheen hadden uitgevers alleen met de winkelverkoop een kans geld te verdienen. Nu kunnen zij gedurende het gehele jaar geld verdienen aan consumenten".

Een game kost in de winkel grofweg zestig euro. De komst van abonnementsvormen zorgt ervoor dat de inkomsten per consument met tientallen euro's kunnen stijgen. Nieborg promoveert 22 juni aan de Universiteit van Amsterdam.

Verspreiding ultrasnel internet blijft achter

Steeds meer EU-burgers maken geregeld gebruik van internet, maar de beschikbaarheid van ultrasnelle breedbandverbindingen blijft nog achter. Dat blijkt uit cijfers die eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) dinsdag heeft gepubliceerd over de voortgang van haar vorig jaar gelanceerde plannen om internetgebruik in de EU te stimuleren.

Volgens Kroes is 65 procent van de EU-bevolking geregeld actief op internet. Het streefdoel van 75 procent in 2015 lijkt haalbaar. Ook onlinewinkelen en het gebruik van onlinediensten van de overheid zitten in de lift.

Basisbreedband is steeds vaker beschikbaar, maar de verspreiding van ultrasnelle breedband blijft vooralsnog geconcentreerd tot enkele, vooral stedelijke gebieden.

Volgens de plannen van Kroes moet in 2013 iedere Europeaan toegang hebben tot basisbreedband en in 2020 tot ultrasnelle breedband.

Verspreiding ultrasnel internet blijft achter
Verspreiding ultrasnel internet blijft achter (Foto: ANP)

Toni Collette herenigd met Muriel-regisseur

Actrice Toni Collette gaat weer in een film spelen van P.J. Hogan. De twee Australiërs braken beiden door met de komedie Muriel's Wedding uit 1994.

Na zeventien jaar speelt Collette weer de hoofdrol in een komedie van Hogan. De actrice kruipt in de huid van een gestoorde, maar charismatische oppas in de film Mental, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Het wordt de eerste Australische film die Hogan maakt sinds hij in Hollywood is doorgebroken. Na Muriel's Wedding, over een meisje dat geobsedeerd is door muziek van Abba en dolgraag zou trouwen, maakte hij komedies als My Best Friend's Wedding met Julia Roberts en Confessions of a Shopaholic.

De 38-jarige Collette had de titelrol in Muriel's Wedding. De Australische was sindsdien te zien in komedies als Little Miss Sunshine en In Her Shoes.


Toni Collette herenigd met Muriel-regisseur (Foto: Novum)

The Hobbit-films krijgen titels

De twee Hobbit-films van Peter Jackson hebben titels. Het eerste deel heet The Hobbit: An Unexpected Journey en deel twee heeft de titel The Hobbit: There and Back Again gekregen. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De opnamen van de twee films zijn al twee maanden in volle gang.

An Unexpected Journey gaat in Amerika op 14 december 2012 in première en There and Back Again is vanaf 13 december 2013 te zien. Wanneer de films in Nederland te zien zijn, is nog onbekend. The Hobbit-films worden in 3D opgenomen.

Deze week werd bekend dat Orlando Bloom ook in deze Tolkien-verfilming te zien is als de elf Legolas. Elijah Wood, Ian McKellen en Cate Blanchett zijn in The Hobbit-films ook weer te zien als hun personages uit The Lord of the Rings-trilogie.

De Nieuw-Zeelander Jackson filmt de twee prequels van de The Lord of the Rings-trilogie momenteel in zijn thuisland. De opnamen van The Hobbit-films hebben nogal wat vertraging opgelopen door gezondheidsproblemen van Jackson en een paar financiële tegenvallers.


The Hobbit-films krijgen titels (Foto: Novum)

'Ten Have in beeld als topman Ajax'

Steven ten Have is de belangrijkste kandidaat voor het voorzitterschap van de raad van commissarissen (RvC) van Ajax. De benoemingscommissie van de Amsterdamse club heeft volgens Het Parool uitgebreid gesproken met de 43-jarige ondernemer.

Ten Have is specialist op het gebied van organisatieverandering en bedrijfsstrategie. De benoemingscommissie sprak ook met drie van de overige vier kandidaten voor de RvC. Johan Cruijff heeft al toegezegd om zitting te nemen in de raad.

Over de vijfde kandidaat voor de RvC zou nog onenigheid zijn. Maarten Fontein is favoriet bij Cruijff, maar de benoemingscommissie heeft zijn bedenkingen over de oud-bestuurder van de Amsterdamse club. Ook de naam van Theo van Duivenbode wordt genoemd. De benoemingscommissie bestaat uit Rob Been jr., Keje Molenaar, Mark Geestman, Cees van Oevelen en Cees Vervoorn.

Dokkums ziekenhuis onder verscherpt toezicht

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is vrijdag onder verscherpt toezicht gesteld. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg dinsdag gemeld. In noodgevallen kon er niet altijd binnen twintig minuten een cardioloog in huis zijn. Ook was er niet 24 uur per dag een arts aanwezig die weet hoe de ademweg bij een patiënt met ademproblemen moet worden vrijgemaakt.

Dat zijn volgens de inspectie randvoorwaarden voor het veilig werken met patiënten. De bestuurder van het ziekenhuis had een jaar geleden toegezegd een extra cardioloog aan te stellen, maar dat was vorige week nog niet gebeurd.

De inspectie bezocht het ziekenhuis nadat de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie aan de bel had getrokken. Die was vorige week maandag bij een bezoek tot de conclusie gekomen dat de afdeling cardiologie mogelijk onveilig werkte.

De inspectie ging twee dagen later zelf ter plaatse om de situatie te beoordelen. Het ziekenhuis kreeg toen het bevel de situatie direct te verbeteren. Inmiddels zou dat zijn gebeurd. Toch is het ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie constateerde namelijk in 2009 al tekortkomingen bij het ziekenhuis die nog steeds niet zijn aangepakt.

Het ziekenhuis voldoet volgens de inspectie niet aan de minimumeisen voor het verlenen van spoedeisende hulp. Het ziekenhuis moet van de inspectie afspraken maken met huisartsen, ambulancediensten en andere ziekenhuizen. Zo zou helder moeten worden welke zorg het ziekenhuis wel kan leveren en welke niet en welke patiënten moeten worden overgeplaatst. Het verscherpt toezicht geldt voor een half jaar.

Steeds meer hints over PlayStation Vita

Gisteren berichtten we dat de nieuwe naam van de PSP2 bekend zou zijn. De initiële naam was NextGen Portable maar er was een foto opgedoken waar de naam PlayStation Vita op te zien zou zijn. Nu is er ook een domeinnaam geregistreerd die hint naar de naam Vita.

Vita is Latijn en betekent leven. Of dit inhoudt dat de Vita nieuw leven in Sony moet blazen is onbekend. Wat vinden jullie van de naam PlayStation Vita? Goede naam? Beter dan NGP? Of hebben jullie betere opties?

Vita

Twaalf jaar voor Tsjetsjeense Belg om bombrief

Een 25-jarige man die maandag door een Deense rechter schuldig werd bevonden aan het maken van een bombrief heeft daarvoor dinsdag twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. De veroordeelde, de Tsjetsjeense Belg Lors Doekajev, zal als hij zijn straf heeft uitgezeten Denemarken worden uitgezet.

Doekajev was in een hotel in Kopenhagen bezig de bombrief te vervaardigen, toen deze in september vorig jaar ontplofte. Op de dader na, die sneeën in zijn gezicht opliep, raakte niemand gewond. Volgens de Deense recherche was de brief bedoeld voor de krant Jyllands Posten, die in 2005 twaalf spotprenten van de profeet Mohammed publiceerde.


Twaalf jaar voor Tsjetsjeense Belg om bombrief (Foto: Novum)

Wildcard Huta Galung voor Rosmalen

Jesse Huta Galung heeft een wildcard gekregen voor het Unicef Open in Rosmalen. Thiemo de Bakker en Robin Haase waren al zeker van deelname aan het grastoernooi dat van 12 tot en met 18 juni wordt gehouden. Ook Marcos Baghdatis uit Cyprus kreeg een uitnodiging van de organisatie.

Bij de vrouwen komt, zoals eerder al bekend was, Arantxa Rus in actie in de kwalificaties. Rus wil ritme opdoen op gras. De manager van de speelster uit Monster heeft een wildcard aangevraagd voor Wimbledon.

Het 15-jarige talent Indy de Vroome heeft een wilcard voor het kwalificatietoernooi gekregen.

McLaren wilde Hamilton laten uitvallen

Het Formule 1-team McLaren heeft Lewis Hamilton in de Grand Prix van Monaco opdracht gegeven om uit te vallen. De auto van de Brit was in de slotfase beschadigd geraakt omdat Jaime Alguersuari tegen hem aan botste. De wereldkampioen van 2008 negeerde de opdracht van het team en zag dit beloond worden met plaats zes.

"Ik werd van achteren geraakt, waardoor mijn achtervleugel los kwam te hangen. Ik kreeg te horen dat ik naar de pits moest komen om uit te vallen, maar dat weigerde ik. Achteraf gezien maar goed ook, want daarna werd de rode vlag uitgehangen. Het team kon mijn achtervleugel repareren, waarna ik nog een paar punten kon scoren. Anders had ik nog meer achterstand opgelopen in het kampioenschap," zei Hamilton.

De Brit reed al gefrustreerd in de rondte vanwege het afnemen van zijn snelste tijd in de kwalificatie, de drive-through na de aanrijding met Felipe Massa en een mislukte pitstop. "Toen ik voor mijn eerste pitstop naar binnen werd geroepen, stond er niemand klaar. Ik had mij enorm goed op deze race voorbereid en was de snelste man op de baan. Ik had kunnen winnen."

Worms: Ultimate Mayhem krijgt rating in AustraliŽ

Team 17 heeft een rating gekregen voor Worms: Ultimate Mayhem van het 'Australian Classification Board.' De onaangekondigde titel zal hoogst waarschijnlijk digitaal worden uitgebracht, zoals de meeste recente projecten van Team 17.

Als de titel terugslaat op wat we van de game mogen verwachten, dan lijkt het erop dat deze game gebaseerd is Worms 4: Mayhem. Dit zou betekenen dat Worms: Ultimate Mayhem de eerste 3D Worms-titel zou kunnen zijn voor de HD-consoles. 3D-delen van Worms zijn echter nooit zo goed gevallen bij de fans in vergelijking met de 2D-delen.

 Worms

Komkommer - De groene dood

In Nederland lijkt de angst voor komkommers vooralsnog wel mee te vallen. Ondanks de media-aandacht blijkt er nog geen Nederlandse komkommerteler te zijn gevonden die besmette groente heeft geleverd. Of toch wel, want er zijn inmiddels drie slachtoffers gevallen. Maar we zijn natuurlijk op onze hoede, want van een beetje massahysterie zijn wij ook niet vies. We duiken de geschiedenis in met een lekkere dioxinekip. Of wil je liever een verpest varken?

CD: Kitty, Daisy & Lewis - Smoking in Heaven

Op hun veelbelovende, titelloze debuut-cd uit 2008 was vooral puik uitgevoerde, gecoverde rhythm & blues en rockabilly te horen. Voor hun nieuwe plaat Smoking in Heaven daarentegen hebben de Londense siblings Kitty, Daisy & Lewis Durham (gemiddeld ongeveer 20 jaar jong!) alle tracks zelf geschreven alsmede ska en zelfs pop toegevoegd aan hun repertoire. En dat voor de altijd moeilijke Tweede Plaat en in stijlen waar de meeste leeftijdsgenoten van de Durhams amper van gehoord hebben.

Kitty, Daisy & Lewis

Beveiligingslek Duinrell gedicht

Het beveiligingslek waardoor een hacker toegang kreeg tot de e-mailadressen van zo'n tachtigduizend nieuwsbriefabonnees van attractiepark Duinrell is gedicht. Dat meldt een woordvoerder van het park dinsdag rond het middaguur. Het lek werd maandag bekendgemaakt. De hacker zou slechts hebben willen aantonen dat het systeem lek is.

De adressen zaten in een database bij een van de providers van Duinrell. De hacker had vrijdagavond ook de website platgelegd. Dat probleem was na anderhalf uur verholpen. Na e-mailcontact tussen de hacker en provider Multiminded is nu ook het lek in de database gedicht. Ook is er extra beveiliging op gezet.

De hacker heeft volgens Duinrell beloofd niets met de gegevens uit de database te doen. Behalve om de e-mailadressen ging het bij sommige abonnees ook om naam- en adresgegevens. Het is niet bekend bij hoeveel abonnees dat het geval is. Het park zegt dat de gegevens nu veilig zijn.

De boekingssite, met betalingsgegevens van bezoekers, is elders ondergebracht en niet door de kraak getroffen. De abonnees van de nieuwsbrief krijgen in de loop van dinsdag een e-mail met nadere uitleg van het attractiepark.

Tuinders: 30 miljoen schade per week

Nederlandse tuinders lijden ongeveer 30 miljoen euro schade per week als gevolg van de uitbraak van de EHEC-bacterie. Dat blijkt volgens een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw dinsdag op basis van een grove schatting.

Het gaat om kwekers van komkommers, tomaten, sla en paprika's. Volgens het productschap heeft het vinden van de infectiebron in Duitsland momenteel de hoogste prioriteit. "Dan kunnen er concrete maatregelen worden genomen om de bacterie te bestrijden. Op die manier hopen we dat mensen weer vertrouwen krijgen in saladegroentes en daarmee de verkopen weer toenemen", aldus de woordvoerder.

Tuinders: 30 miljoen schade per week
Tuinders: 30 miljoen schade per week (Foto: ANP)

ECHR: Rechten Chodorkovsky geschonden

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ECHR) is van oordeel dat de rechten van de voormalige Russische olietycoon Michail Chodorkovsky zijn geschonden na diens arrestatie in 2003. Het gelast Rusland Chodorkovsky zo'n 24.000 euro aan schadevergoeding te betalen.

Het in Straatsburg gevestigde hof zei tot de conclusie te zijn gekomen dat Chodorkovsky's rechten zijn geschonden tijdens zijn rechtszaak en tijdens zijn verblijf in voorarrest en detentie. Hij zou zijn vastgehouden in krappe en onhygiënische ruimten en zijn voorarrest zou in strijd met de wet zijn verlengd.

Het hof verwierp Chodorkovsky's beschuldiging aan het adres van de Russische autoriteiten dat zijn proces politiek gemotiveerd was. Dit is een tegenslag voor aanhangers van Chodorkovsky die hem pogen af te beelden als een gewetensgevangene.

Ondertussen heeft Chodorkovsky een verzoek tot vervroegde vrijlating ingediend. Dat blijkt uit de tekst van het beroep die maandag door zijn aanhangers werd vrijgegeven. Hij diende het beroep vrijdag in.

Een hof van beroep in Moskou bevestigde vorige week het tweede vonnis tegen Chodorkovsky. Zijn gevangenisstraf van veertien jaar werd wel met een jaar ingekort. De uitspraak hield in dat de 47-jarige Chodorkovsky, ooit de rijkste man van Rusland, tot 2016 in de gevangenis moet blijven. In december werd hij veroordeeld voor het verduisteren van tientallen miljarden euro's aan olie bij zijn eigen bedrijf Yukos, het verkopen van deze olie in het buitenland en het witwassen van de opbrengsten. Het vonnis werd internationaal scherp bekritiseerd, omdat dit vooral politiek gemotiveerd zou zijn.

Aangezien Chodorkovsky al de helft van zijn celstraf heeft uitgezeten, komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating. In 2008 diende Chodorkovsky ook al een verzoek tot vervroegde vrijlating in. Dit werd echter verworpen, omdat Chodorkovsky had geweigerd deel te nemen aan de naaiklasjes in de gevangenis. Ook zou hij zich aan ander wangedrag schuldig hebben gemaakt, zoals het niet op zijn rug houden van zijn handen tijdens een wandeling.


ECHR: Rechten Chodorkovsky geschonden (Foto: Novum)

FA pleit voor uitstel verkiezingen FIFA

De Engelse voetbalbond FA wil dat de presidentsverkiezingen van de FIFA morgen niet doorgaan. Dat zegt voorzitter David Bernstein in een officiële verklaring op de website van de FA. Hij doet ook een oproep aan andere landen om zijn initiatief te steunen. De FIFA wordt de laatste tijd geteisterd door omkoopschandalen.

Als de verkiezingen toch doorgaan, begint Sepp Blatter zo goed als zeker aan een nieuwe termijn. Zijn enige tegenkandidaat, Mohamed bin Hammam, is voorlopig geschorst op verdenking van het betalen van steekpenningen. "De FIFA moet de stemming uitstellen zodat er alsnog een andere tegenkandidaat kan komen", vindt Bernstein.

Ook zou de FIFA in de tussentijd werk kunnen maken van het aanpakken van misstanden binnen de organisatie. "Wat er is gebeurd, is enorm schadelijk voor de reputatie van de FIFA en het voetbal in het algemeen", staat in de verklaring. "Om het vertrouwen te herstellen is gehoor geven aan ons verzoek wel het minste dat gedaan kan worden."

De Engelse voetbalbond liet eerder al weten zich zelf morgen van stemming te onthouden. De FA en de FIFA leven op gespannen voet met elkaar nadat Engeland de organisatie van het WK van 2018 misliep. Volgens de Engelsen waren er bij de procedure van toewijzing dingen gebeurd die het daglicht niet kunnen verdragen.

Skil-Shimano krijgt wildcard voor Vuelta

Skil-Shimano mag dit jaar meedoen aan de Ronde van Spanje. De Nederlandse wielerploeg kreeg net als Andalucía-Caja Granada, Geox-TMC en Cofidis een wildcard voor de ronde die van 20 augustus tot en met 14 september verreden wordt.

"We danken Vuelta-directeur Javier Guillén en het organiserende Unipublic voor het getoonde vertrouwen in zowel onze renners als onze organisatie en beleid. Deze prestigieuze uitnodiging is een beloning voor het harde werk van alle renners en de gehele staf”, reageert Iwan Spekenbrink, manager bij Skil. "En uiteraard is het ook een mooie beloning voor onze loyale sponsors, die altijd 100% achter het team staan, die de groei van het team mogelijk hebben gemaakt en de duidelijke visie van het team met ons delen.”

Het is overigens niet voor het eerst dat de ploeg mag meedoen aan een grote wielerronde. In 2009 kreeg Skil een wildcard voor de Tour de France.

Lagere straf voor verkrachting in parkeergarage

Een 26-jarige man uit Noordenveld moet drie jaar de cel in omdat hij eind 2009 een vrouw heeft verkracht in een parkeergarage in Eindhoven. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald. De rechtbank in Den Bosch legde Amon B. eerder vier jaar gevangenisstraf op, maar volgens het hof is de strafmaat in vergelijkbare zaken lager.

De vrouw werd in de vroege ochtend van 17 december 2009 op weg naar haar geparkeerde auto achtervolgd en aangesproken door B. Vervolgens pakte hij haar bij de keel en verkrachtte haar. Daarna nam hij haar sleutelbos en parkeerkaart mee. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden in hoger beroep vier jaar geëist.

Egyptenaren woedend om 'maagdelijkheidstests'

Egyptische activisten en bloggers voeren druk uit op de militaire regering om een onderzoek in te stellen naar beschuldigingen dat demonstranten zijn misbruikt. Soldaten zouden vrouwelijke gevangenen hebben onderworpen aan zogenoemde 'maagdelijkheidstests'.

Bloggers willen woensdag een dag lang protest voeren op internet om uiting te geven aan hun woede.

Amnesty International sprak in een in mei verschenen rapport over de maagdelijkheidstests. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn zeker achttien vrouwelijke gedetineerden onderworpen aan de tests. Bij verzet zouden ze worden aangeklaagd voor prostitutie, dreigden hun gevangennemers. De vrouwen zouden bovendien zijn gemarteld en geslagen. Ook zouden zij elektrische schokken toegediend hebben gekregen.

De beschuldigingen staken voor het eerst de kop op na een hardhandig optreden tegen demonstranten, die op 9 maart in Caïro het militaire bestuur opriepen voort te maken met de overgang naar democratie.

'Specificaties Project Cafť gelekt'

Via Neogaf is een klein plaatje gelekt, dat de specificaties van de Nintendo Wii2 zou beschrijven. Volgens de specificaties gebruikt de Wii2 een AMD RV770 grafische chip, die ook in de Radeon HD4800-serie zit. De opvolger van de Wii is ook uitgerust met een unieke IBM-processor en ruim een gig aan videogeheugen.

Verder heeft het een harddisk met 250 of 320GB aan geheugen dat uitbreidbaar is met een SD-kaartje, kan het Blu-ray afspelen in 1080p en is hij backwards-compatible (hij kan Wii en zelfs GameCube games afspelen). Neem het plaatje echter met een flinke korrel zout - het zal niet de eerste keer zijn dat er verkeerde informatie is 'gelekt' of informatie is vervalst.

project cafe

Meer zieken door EHEC-uitbraak

Het aantal mensen dat ziek is geworden na het eten van met EHEC-bacteriën besmette groenten stijgt nog steeds. Inmiddels zijn meer dan 1150 mensen geïnfecteerd met de bacterie, die aan zeker 9 mensen het leven heeft gekost. Dat zei het Robert Koch Instituut, het Duitse controlecentrum voor ziektes, dinsdag.

Duitse media meldden dat er in totaal 14 mensen zijn bezweken na het eten van besmette komkommers die uit Spanje zijn geïmporteerd.

In andere landen zijn eveneens honderden mensen ziek geworden. Rusland ging maandag zelfs over op een importverbod voor komkommers, tomaten en sla uit Spanje en Duitsland.

Eindhoven stemt 28 juni over financiŽle steun PSV

PSV weet aan het einde van juni of het uit de financiële problemen is. Dan stemt de gemeenteraad over de aankoop van de grond onder het Philips Stadion.

Het plan van de gemeente om PSV met 48 miljoen euro te steunen door de grond onder het Philips Stadion te kopen, evenals het trainingscomplex De Herdgang, moet nog aangenomen worden door de gemeenteraad. Op 14 juni wordt er in een commissievergadering gesproken over het voorstel dat het college van burgemeester en wethouders heeft gedaan.

Als de politieke partijen daarna hun oordeel al kunnen vellen, zal twee weken later het raadsbesluit genomen worden. Als dat niet zo is, wordt deze zomer waarschijnlijk een extra raadsvergadering gehouden. Op dit moment lijkt een meerderheid van de raad voor het plan te zijn, al is er een discussie ontstaan of een gemeente een commercieel bedrijf als een grote sportclub mag helpen.

"Wij begrijpen de wens van PSV om snel duidelijkheid te hebben,' zegt wethouder Joost Helms in het Algemeen Dagblad. Hij weet dat de financiële situatie van de club in de zomer door de KNVB getoetst wordt en dat de Eindhovenaren dat het liefste doen als de 48 miljoen euro al binnen is. "Maar voor ons staat een goed afgewogen besluit voorop."

Kobayashi wil bij Sauber blijven

Kamui Kobayashi finishte in de Grand Prix van Monaco op een vijfde plaats, waarmee de Japanner zijn beste prestatie uit zijn carrière boekte. In Blick zei de coureur dat hij het team van Peter Sauber graag trouw wil blijven, omdat hij aan de Zwitser veel te danken heeft.

"Mijn loyaliteit aan Peter is zeer groot, want hij heeft vertrouwen in mij gehad en ik heb alles in de Formule 1 aan hem te danken. Ik wil mijn overeenkomst met Sauber dan ook tot de laatste dag uitdienen," zei Kobayashi die nog een contract tot eind dit jaar bij de Zwitserse renstal heeft en volgens de media graag wil verlengen.

De nu 24-jarige Japanner maakte eind 2009 zijn racedebuut in de Formule 1 als vervanger van de geblesseerde Timo Glock. Hij toonde uit het goede racehout gesneden te zijn en na het terugtrekken van Toyota uit de sport besloot Sauber hem voor vorig seizoen een kans te geven. Dit jaar staat Kobayashi na zes races tiende in het kampioenschap met negentien punten.

Beroep Mladic per post gearriveerd

Het beroep dat Ratko Mladic heeft aangetekend tegen zijn uitlevering aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag is per post gearriveerd bij de rechtbank in Belgrado. De rechters zullen snel over het beroep een beslissing nemen, mogelijk dinsdagmiddag al. Als zij, zoals verwacht wordt, het beroep afwijzen en de Servische minister van Justitie snel zijn handtekening zet onder het bevel tot uitlevering, kan Mladic dinsdagavond of woensdagochtend al in Nederland zijn.

Mladic zijn advocaat Milos Saljic staat er op dat zijn 69-jarige cliënt door een batterij artsen wordt onderzocht. Mladic zou de afgelopen jaren minstens twee hersenbloedingen hebben gehad. Volgens plaatsvervangend officier van justitie voor oorlogsmisdaden Bruno Vekaric probeert Mladic de zaak te traineren en is er niets dat zijn uitlevering in de weg staat.

Worstelkwartet swaffelt teamgenoot

De Amerikaanse politie is een onderzoek gestart naar vier leden van een worstelteam. Het viertal wordt ervan beschuldigd een teamgenoot te hebben geswaffeld.

Het slachtoffer heeft aan zijn moeder verteld dat zijn kameraden hem hadden aangevallen met hun eenogige slang. Het kwartet danste om hem heen en sloegen hem met hun piemel. Toen de worstelaar zijn moeder vertelde dat hij wel vijf tot tien keer was geswaffeld, stapte moeders naar de politie om aangifte te doen.

Agenten hebben de teamleden van de Wisconsin Rapids het hemd van het lijf gevraagd. Zij hebben de lullige pesterij inmiddels bekend. Ze hebben toegegeven op zowel de benen als het hoofd van de knul te hebben gemept met hun halfstijve roede.

OV-loket wil centraal punt voor geld terugvragen

Reizigers in het openbaar vervoer die hun geld willen terugvragen, moeten dat bij één centraal meldpunt kunnen doen. Daarvoor pleit het OV-loket, de ombudsman voor het openbaar vervoer, dinsdag in een kwartaalrapport.

Nu heeft ieder vervoerbedrijf een eigen loket waar geld kan worden teruggevraagd. Dat kan bijvoorbeeld als iemand is vergeten uit te checken met een OV-chipkaart.

Inmiddels is er een bedrijf actief dat het terugvragen van het geld regelt, maar daar moet voor worden betaald. Dat zo'n bedrijf bestaat, toont volgens het OV-loket aan dat er behoefte is aan een centraal meldpunt.

Het is volgens het loket ook 'geen teken van kwaliteit' dat er grote verschillen bestaan in de regelingen voor het terugvragen van geld.

Het loket kreeg het eerste kwartaal 1446 klachten. Vooral in januari was het druk, toen kwamen 666 klachten binnen. Er was toen veel vertraging door het winterweer. Reizigers klaagden bij het loket ook over een gebrek aan coulance bij de NS.

Jager betrapt na doodschieten buizerd

De Friese politie heeft een 73-jarige jager betrapt nadat hij een buizerd van een nest had geschoten. Het onderzoek werd vorige week ingesteld nadat in Iens een nest was beschoten. Het was de vijfde keer dat in het weidevogelgebied Skrok een nest was vernield, meldt de politie.

Toen agenten vorige week maandag op weg waren om de jager in zijn woonplaats Wommels over de zaak te horen, zagen ze hem toevallig in Iens met jachtgeweer bij het buizerdnest aan de Hegenleane staan. De jager stelde dat hij net op een kraai die van het nest kwam had geschoten. "Maar tijdens het verhoor ontdekte een agent 3 meter achter hem een dode buizerd", zegt een politiewoordvoerder.

De woordvoerder wijst erop dat het verschil tussen een kraaiennest en een buizerdnest heel duidelijk is te zien. De agenten hebben proces-verbaal opgemaakt. De politie onderzoekt of de jager meer op zijn kerfstok heeft.

Friezen hebben het vaker gemunt op roofvogels. In Friesland zijn dit jaar al vier buizerds en drie haviken doodgeschoten. Nog eens zeven buizerds zijn vergiftigd, twee kwamen om door een klem. In totaal zijn er 61 gevallen van zogeheten roofvogelvervolging.

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging reageert geschokt op de zaak. "Wij nemen hier zeer zeker afstand van", zegt een woordvoerder, die benadrukt dat iets als dit zelden voorkomt. Drie kwart van de jagers is lid van de vereniging. "Als deze man lid is en schuldig wordt verklaard, verliest hij voor de rest van zijn leven zijn lidmaatschap."

De rechter bepaalt de rest van zijn straf. "Een jager die de Flora- en Faunawet overtreedt, raakt zijn vergunning zeker twee jaar kwijt. De rechter zal er ook rekening mee houden of hij expres op de buizerd heeft geschoten of hem voor een andere vogel heeft aangezien", zegt de woordvoerder van de jagersvereniging. De rechter kan ook een boete opleggen.

Ten Cate: "Weg bij Ajax door Van Geel"

Eén van de belangrijkste redenen voor Henk ten Cate om in 2007 te vertrekken bij Ajax was zijn moeizame relatie met technisch directeur Martin van Geel.

Volgens Ten Cate was de affaire rondom Kenneth Perez de oorzaak van de verstoorde relatie met Van Geel. "Van Geel en Perez waren huisvrienden, maar ik koos voor Wesley Sneijder", vertelt Ten Cate tegen NUsport. "Daar ben ik voor verguisd. Maar volgens mij heb ik dat toen toch goed gezien. Sneijder is nu één van de weinige, echte wereldtoppers die we hebben."

Van Geel wilde niet uitgebreid ingaan op de uitspraken van Ten Cate. "Dit is een uitspraak van Henk, zoals Henk die wel vaker doet. Er klopt niets van", zo zegt hij. "Ik ben geen huisvriend van Perez. Natuurlijk was Sneijder een aankomende wereldtopper, maar Perez speelde ook op een hele andere positie", vertelde hij in het tv-programma Barend & Barend.

Ten Cate stond iets langer dan een seizoen aan het roer bij Ajax. In zijn eerste jaar bij de club won Ajax de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal, maar greep de club op één doelpunt naast het landskampioenschap. In zijn tweede jaar werd Ajax uitgeschakeld in de Champions League en vervolgens ook in de Europa League. Ten Cate vertrok naar Chelsea als assistent van trainer Avram Grant.

Docent Duits verbeterde examens

Een docent Duits van een school in Gennep heeft de examens van elf mavo-leerlingen in hun voordeel gecorrigeerd. Hij viel door de mand en is op non-actief gesteld, schrijft De Gelderlander.

De leraar van het Elzendaalcollege bracht tijdens het nakijken verbeteringen aan in de examens van elf van zijn leerlingen. Toen de examens voor een tweede correctieronde naar een andere school werden gestuurd, ontdekte een docente daar dat er wijzigingen waren aangebracht. Ze trok aan de bel, waarna de school zelf de Inspectie van het Onderwijs inlichtte.

De inspectie stelt een onderzoek in. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor de leerlingen zijn. Mogelijk moeten ze het examen opnieuw maken.

Operasterren niet op tour door straling

Twee sterren van de Metropolitan Opera in New York hebben zich op het laatste moment teruggetrokken uit een tournee door Japan. Zij zijn bang voor radioactieve straling.

De Russische sopraan Anna Netrebko en Maltese tenor Joseph Calleja hebben laten weten dat ze niet met het gezelschap meegaan naar Nagoya en Tokio. Het Metropolitan is nu naarstig op zoek naar vervanging, zo liet algemeen directeur Peter Gelb dinsdag weten.

Gelb respecteert de keuze van de zangers, maar ziet geen reden om de reeks concerten om veiligheidsredenen af te blazen.

Japan werd in maart geraakt door een verwoestende aardbeving en tsunami. De kernreactor in Fukushima, ongeveer 240 kilometer ten noorden van Tokio, raakte daarbij ernstig beschadigd. Daarop werden in de nabije omgeving van de centrale hogere radioactiviteitniveaus gemeten.

Onzekerheid over uitstoot vieze lucht

Nederland stoot tot en met 2015 mogelijk meer ammoniak en stikstofoxide uit dan internationaal is afgesproken. De verplichtingen rondom broeikasgassen als CO2 en methaan kunnen zeer waarschijnlijk wel worden nagekomen, deels door buitenlandse emissierechten te kopen.

Dat concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving en het Energieonderzoek Centrum Nederland in het dinsdag verschenen rapport Raming van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen 2011-2015. Hierin is bekeken of Nederland in die periode zal voldoen aan de Europese en internationale regels.

De Nederlandse uitstoot van stikstofoxiden door verkeer, industrie en energiebedrijven ligt vanaf 2012 misschien net onder het Europese emissieplafond. De kans dat dit wordt bereikt, wordt voor volgend jaar geschat op 50 procent. In de jaren daarna neemt de kans op overschrijding af.

De uitstoot van ammoniak door onder meer de landbouw ligt in de periode 2011-2015 grotendeels onder het Europese emissieplafond. Voor dit jaar is de kans om dit te bereiken ook ongeveer 50 procent, daarna neemt de kans op overschrijding verder af. De uitstoot van zwaveldioxide ligt zeer waarschijnlijk onder de Europese norm.

Hoewel energiebedrijven en industrie de komende jaren naar verwachting meer broeikasgassen uitstoten, kan Nederland zijn internationale verplichtingen zeer waarschijnlijk toch nakomen. Volgens het Kyotoprotocol moet Nederland de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008 tot en met 2012 met gemiddeld 6 procent verminderen ten opzichte van 1990.

Dit lukt niet, vooral omdat er in Nederland meer elektriciteit wordt geproduceerd, maar door buitenlandse emissierechten aan te kopen kan Nederland toch aan de verplichting van Kyoto voldoen.

Scholes zet punt achter loopbaan

Paul Scholes heeft besloten om zijn carrière per direct te beëindigen. De 36-jarige middenvelder van Manchester United meldt dat  op de website van de Engelse kampioen. De 66-voudig Engels international speelde zijn hele loopbaan voor United en treedt na de zomer toe tot de technische staf van club uit de Premier League.

"Het was geen eenvoudige beslissing, maar voor mij is het juiste moment gekomen om te stoppen", licht Scholes zijn besluit toe. "Ik ben een man van weinig woorden, maar ik kan zeggen dat het een geweldige eer is om zo'n lange en succesvolle carrière bij Manchester United te hebben gehad." De rossige middenvelder stond sinds 1992 onder contract bij United en speelde 465 competitieduels voor de Red Devils.

Manager Sir Alex Ferguson is lovend over Scholes. "We gaan een ongelofelijke speler missen. Paul is altijd trouw gebleven aan deze club en ik ben blij dat hij vanaf volgend seizoen bij de technische staf zit."

Scholes werd maar liefst tien keer kampioen onder Ferguson. Daarnaast pakte hij drie keer de FA Cup, twee keer de Champions League en tweemaal de Wereldbeker voor clubteams. Scholes won ook nog zeven keer de Community Shield en was met United drie keer de sterkste in de League Cup.

Doden bij drugsgeweld in Acapulco

Schietpartijen en aanslagen hebben de afgelopen dagen in de Mexicaanse badplaats Acapulco aan twee agenten, drie vermoedelijke leden van een drugsbende en twee anderen het leven gekost. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Zondag openden gewapende lieden, die in een konvooi van acht auto's rondreden, het vuur op een politieauto. Daarbij kwamen twee agenten om het leven. Federale agenten wisten het konvooi even later te achterhalen, waarna een vuurgevecht ontstond. Drie verdachten vonden daarbij de dood. De slachtoffers droegen geweren, uniformen en kogelvrije vesten.

Elders vond de politie in de kofferbak van een auto langs de snelweg het verminkte lichaam van een man. In een woonwijk trof de politie het met kogels doorzeefde lichaam van een 20-jarige man. De voeten en handen van de man waren vastgebonden. Wat het motief voor de moorden is, kon de politie niet zeggen.


Doden bij drugsgeweld in Acapulco (Foto: Novum)

Regen zorgt voor zware ochtendspits

De spits is dinsdagochtend door de regen een stuk zwaarder uitgevallen dan normaal. Gemiddeld staat op het hoogtepunt ongeveer 200 kilometer file, nu was dat 332 kilometer, meldt de VerkeersInformatieDienst.

De files hielden ook een stuk langer aan dan normaal. Om 10.00 uur stond door heel Nederland nog 101 kilometer file. Op de A12 kampt het verkeer nog met de nasleep van een ongeluk. Een oprit en een afrit bij Voorburg waren lange tijd afgesloten omdat een SUV een ambulance had geramd.

Voor de avond rekent de VerkeersInformatieDienst vooralsnog op een reguliere spits met een piek van ongeveer 220 kilometer. "Het kan door de regen iets hoger uitvallen."

FIFA heft schorsing BosniŽ op

Wereldvoetbalbond FIFA heeft bekend gemaakt dat de schorsing van de Bosnische voetbalbond opgeheven is. De bond heeft enkele belangrijke statutaire wijzigingen doorgevoerd, waardoor he uitvoerend comité van de FIFA de schorsing introk. Hierdoor kan Bosnië-Herzegovina op 3 juni in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië aantreden.

Aanleiding voor de schorsing was dat de FIFA en de UEFA eisten dat de Bosnische voetbalbond met slechts één voorzitter gingen werken, in plaats van met een Kroaat, Moslim en Serviër die elkaar afwisselden. Door de wijzigingen in de statuten wordt de voorzitter nu gekozen vanwege zijn kwaliteiten en niet vanwege zijn etniciteit.

'15 procent scheidingen door gameverslaving'

15 procent van de scheidingen in Groot Brittannië komt voort uit een obsessie voor games van de partner. Het gaat hoofdzakelijk om gameverslaafde mannen. Dat schrijft de Britse website Divorce Online op basis van een enquête onder tweehonderd mensen.

Veel relaties lopen stuk door een gameverslaving. Vaak weten de partners niet hoe zij ermee om moeten gaan. "Het uitleggen van een gameverslaving aan iemand die niet gamet, is net zoiets als een vis vertellen hoe hij moet autorijden", zegt ervaringsdeskundige Ryan G. Van Cleave. Van Cleave is zelf gescheiden doordat hij verslaafd was aan World of Warcraft. Over die ervaring schreef hij een boek.

In mei concludeerde een onderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum dat Nederland naar schatting twaalfduizend gameverslaafde jongeren tussen de 13 en 16 jaar telt. Diverse afkickklinieken behandelen gamers om van hun obsessie af te komen. Online rollenspellen als World of Warcraft en schietspellen als Call of Duty worden vaak genoemd als boosdoeners.

[Video] SuŠrez stuurt fan van het veld

Tijdens de oefeninterland tussen Duitsland en Uruguay in Sinsheim leek het er even op alsof de Zuid-Amerikanen ineens met twaalf man op het veld stonden. Een fan, die het shirt van Uruguay droeg, stond ineens tussen de voetballers. Luis Suárez was hier absoluut niet blij mee omdat hij net met een aanval bezig was. Met een aantal van zijn bekende gebaartjes maakte de oud-speler van Ajax duidelijk dat de fan van het veld afmoest.

Garzelli gaat nog een jaar door

Stefano Garzelli heeft besloten om nog een jaar aan zijn carriere toe te voegen. De bijna 38-jarige Italiaan dacht er eerst over om na dit seizoen te stoppen, maar knoopt er nog een jaar aan vast na zijn goede prestaties in de Giro d'Italia.

"Ik heb zonder problemen kunnen pieken naar de Giro, en ben van plan om dat volgend jaar opnieuw te doen," aldus de Girowinnaar van 2000 en de winnaar van de bergtrui van de afgelopen ronde. "De groene trui winnen schenkt me veel voldoening. Dat was, net als een ritzege, mijn doel. Te meer omdat ik weet dat ik toch niet meer in aanmerking kom voor het klassement."

OM vervolgt onbevoegde hulpofficieren

Justitie vervolgt vier hulpofficieren van twee Limburgse politiekorpsen die jarenlang zonder geldig certificaat hebben gewerkt. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht dinsdag weten.

De hulpofficieren, twee van het korps Limburg-Noord en twee van het korps Limburg-Zuid, hebben hun certificaat niet op tijd verlengd. Daardoor waren ze niet bevoegd om hun werkzaamheden als hulpofficier uit te voeren.

Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte. Het OM heeft de ambtenaren een taakstraf als schikking aangeboden.

De politie heeft inmiddels haar procedures aangescherpt, waardoor het verlopen van certificaten voortaan beter in de gaten wordt gehouden.

Slagter en Maaskant maken rentree in Tour de Rijke

Tom-Jelte Slagter zal zondag zijn rentree maken in het wielerpeloton. De Rabobankrenner zal dan van start gaan in de Tour de Rijke. Het wordt de eerste koers van Slagter na zijn zware valpartij in de vijfde rit van de Giro d'Italia, waarbij hij onder andere een gebroken oogkas en een hersenschudding opliep.

Ook Martijn Maaskant zal in de Tour de Rijke zijn rentree maken. De renner van Garmin-Cervélo kwam tijdens Parijs - Nice hard ten val, waarbij hij onder andere zeven ribben brak.

Lafeber plaatst zich voor US Open

Maarten Lafeber zal op 16 tot en met 19 juni voor de derde keer meedoen aan de US Open. Op een kwalificatietoernooi in het Engelse Walton Heath eindigde de golfer als tweede, wat ruimschoots genoeg was voor kwalificatie voor de tweede major van het jaar.

Een plaats bij de beste elf was vereist op het toernooi dat over 36 holes ging. Lafeber maakte vooral het verschil op de laatste dertien holes, toen hij in totaal elf onder par sloeg. Bij zijn twee eerdere deelnames in 2003 en 2006 wist Lafeber zich niet te plaatsen voor het finaleweekend.

Aantal bijstandsuitkeringen stijgt gestaag

Het aantal bijstandsuitkeringen is in het eerste kwartaal verder opgelopen. Eind maart werden er 315.000 verstrekt, bijna 8000 meer dan eind 2010. Dat is een stijging van 2,5 procent. Dit blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het is het negende kwartaal op rij waarin het aantal uitkeringen stijgt. Sinds begin 2009 zijn er 56.000 bijstandsuitkeringen bijgekomen.

In het eerste kwartaal steeg het aantal bijstandsuitkeringen onder jongeren relatief het sterkst, vooral bij mannen tot 27 jaar. In die groep bedroeg de toename 8 procent. Bij mannen tussen de 27 en 35 jaar steeg het aantal bijstandsuitkeringen met 6 procent.

Jongeren tot 27 jaar krijgen een speciaal soort bijstand. Zij vallen onder de Wet Investeren in Jongeren (WIJ). Eind maart werden 36.000 WIJ-uitkeringen verstrekt, bijna 12 procent van het totaal aantal bijstandsuitkeringen.

Busche Amerikaans kampioen op de weg

Matthew Busche is in Greenville Amerikaans kampioen op de weg geworden. De 26-jarige renner van Radioshack was in de rit over 185 kilometer veteraan George Hincapie (BMC) in de sprint te snel af. Ted King van Liquigas eindigde als derde voor Tejay Van Garderen (HTC-Highroad), die genoegen moest nemen met de vierde plaats.

De etappe kenmerkte zich door een aantal ontsnappingen, maar uiteindelijk wisten alleen Busche, Hincapie, King en Van Garderen uit de greep van het peloton te blijven. In de laatste bocht snelde Hincapie langs Busche, maar de coureur van Radioshack hield het wiel van Hincapie en snelde vlak voor de finish voorbij de kampioen van twee jaar geleden.

Busche is voor het eerst in zijn carrière Amerikaans kampioen. Hij volgt zijn teamgenoot Ben King op, die in 2010 de sterkste was. Busche eindigde zaterdag als derde in de tijdrit die werd gewonnen door David Zabriskie.

'Wesley en Yolanthe gaan scheiden'

Italiaanse media weten het zeker. Wesley en Yolanthe gaan binnenkort scheiden. Het echtpaar is namelijk al tijden niet samen gespot.

In het begin van hun relatie werd het stel om de haverklap samen gesignaleerd, maar dat is de laatste tijd wel anders. De Italianen hebben dus hun conclusies getrokken: Wesley en Yolanthe kunnen de scheidingspapieren aanvragen.

Het stel, dat nog geen jaar is getrouwd, verwijst de speculaties naar het rijk der fabelen. "Er is niks aan de hand", meldt de voetballer. "Het zijn allemaal leugens." Ook zijn vrouw wil nog van geen scheiding weten. "Ik ben nog erg verliefd op Wesley", reageert ze. "Van een scheiding is en zal geen sprake zijn."

Mocht het huwelijk dit jaar wel sneuvelen, dan krijgt paragnost Peter van der Hurk gelijk. De beste man zag in januari in zijn glazen bol dat Wesley en Yolanthe nog dit jaar gaan scheiden. "Ik hoop dat ik fout zit, maar ik denk niet dat het huwelijk een lang leven beschoren is", stond er in zijn koffiedik te lezen. "Ze gaan allebei hun eigen leven leiden. Yolanthe gaat weer haar eigen kant op, ze is een leuke vrouw maar ze moet zich eigenlijk niet binden."

Minder criminaliteit onder jongeren

Criminaliteit onder minderjarigen en jongvolwassenen lijkt af te nemen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Volgens het WODC zijn in 2008 voor het eerst in jaren minder taakstraffen opgelegd aan minderjarigen (12 tot 18 jaar). In dat jaar zag het centrum ook voor het eerst in jaren een daling in het aantal jongvolwassenen (tot en met 24 jaar).

Minder criminaliteit onder jongeren
Minder criminaliteit onder jongeren (Foto: ANP)

Baby in Haarlem stierf natuurlijke dood

De vier maanden oude baby die maandag is overleden in een kinderdagverblijf in Haarlem is een natuurlijke dood gestorven. Dat heeft een woordvoerster van de politie dinsdag bekendgemaakt.

Hulpdiensten rukten maandagmiddag uit nadat het meisje onwel was geworden. De baby werd onder politiebegeleiding naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam gebracht, maar het kind was al dood.

Volgens de woordvoerster heeft onderzoek uitgewezen dat van een misdrijf geen sprake is. Waaraan de baby is overleden, kon zij niet zeggen.

PSN eind deze week weer "volledig" online

Sony heeft in zijn blog laten weten dat het PSN tegen het eind van deze week weer volledig functioneel zal zijn. Dat geldt voor zowel de Amerikaanse als de Europese en Aziatische PSN, behalve Japan, Hong Kong en Zuid-Korea. Deze landen willen eerst zekerheid over de veiligheid van het PSN voor het weer online gaat.

Sony heeft de laatste weken hard gewerkt om het nieuwe PSN terug te krijgen en heeft vele uren besteed aan het testen. Eerder werd beloofd dat enkele services weer online zouden zijn en dat 31 mei alle diensten weer beschikbaar waren. Kennelijk was dit niet mogelijk, want de datum is nu verzet naar het eind van deze week. De diensten die terugkomen zijn:

 • Volledige functionaliteit van de Store
 • In-game verkoop
 • Vouchers en codes verwerken
 • Qriocity dienst komt terug
 • Volledige functionaliteit van Media Go weer beschikbaar
"We have been conducting additional testing and further security verification of our commerce functions in order to bring the PlayStation Network completely back online so that our fans can again enjoy the first class entertainment experience they have come to love. We appreciate the patience and support shown during this time."

Verder krijgt iedereen een Welcome Back-pakket waarbij gebruikers twee games mogen uitzoeken uit een lijst van vijf spellen. Zodra we meer zekerheid hebben over het PSN, laten we dit jullie meteen weten.

Hamilton biedt Massa en Maldonado excuses aan

Middels Twitter heeft coureur Lewis Hamilton spijt betuigt aan Pastor Maldonado en Felipe Massa. Tijdens de Grand Prix van Monaco raakte de Brit beide coureur, na afloop ventileerde hij ook zijn duidelijke mening over de stewards.

"Hallo iedereen. Ik wil mijn excuses aanbieden voor mijn prestaties voor afgelopen weekend en ook voor de uitspraken na de race", was te lezen op Twitter. "Het was nooit mijn bedoeling iemand te beledigen en ik wil iedereen bedanken voor de positieve en negatieve berichten. Beide opinies respecteer ik."

"Massa en Maldonado, als ik jullie heb beledigd, wil ik ook mijn excuses aan jullie aanbieden", besloot de coureur van McLaren. "Jullie zijn beiden fantastische coureurs en ik heb veel respect voor jullie. Het is nu tijd om vooruit te kijken naar Montreal."

'El Hamdaoui naar Tottenham'

Mounir El Hamdaoui vertrekt mogelijk naar Tottenham Hotspur. De Engelse ploeg heeft in Amsterdam aangegeven interesse te hebben in de aanvaller. Bij Ajax heeft El Hamdaoui nog een contract voor drie jaar, maar sluit een vertrek uit de hoofdstad niet uit.

Niet alleen de Spurs hebben interesse voor de aanvaller, Trabzonspor toonde eerder al interesse en bracht een bod van 4,5 miljoen uit. El Hamdaoui wilde echter niet naar Turkije.

Een transfer van Kolbeinn Sigthórsson, de mogelijk opvolger van El Hamdaoui, lijkt nog ver weg. Ajax en AZ zitten op dit moment nog ver uit elkaar wat betreft de transfersom, dit terwijl de aanvaller dolgraag naar Ajax wil verkassen. De andere aankoop, Derk Boerrigter, tekent vandaag een contract van drie jaar.

Mourinho heeft Drenthe niet nodig bij Real

José Mourinho ziet geen toekomst voor Royston Drenthe bij Real Madrid. De Nederlander was afgelopen seizoen verhuurd aan Hércules Alicante.

Drenthe vertrok toen hij 24 jaar was naar Real Madrid. De club betaalde Feyenoord dertien miljoen euro voor de speler nadat hij een succesvol jeugd-WK had gespeeld. Bij Real bleef een echte doorbraak uit, waardoor hij afgelopen zomer op huurbasis naar Hércules Alicante vertrok.

Real-trainer Mourinho heeft besloten dat er geen plaats voor Drenthe is bij De Koninklijke, zo schrijft Voetbal International. Dat heeft ook veel te maken met zijn gedrag bij Hércules Alicante. Hij kende een vliegende start op het veld bij de club die dit seizoen degradeerde, maar afgelopen half jaar maakte hij het zich vrijwel onmogelijk bij de Spaanse club.

Drenthe heeft nog een contract tot medio 2012. Hij is niet welkom bij de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Nederlander kan dus uitkijken naar een nieuwe club, maar over belangstelling heeft hij niet te klagen. In de winterstop waren er enkele Engelse en Italiaanse clubs die de speler graag wilde overnemen.

[RG] Franse tennisfans hopen op Monfils en Bartoli

De Franse tennisliefhebbers hebben vandaag hun hoop gevestigd op Gaël Monfils en Marion Bartoli. Zij hopen voor eigen publiek in Parijs de halve finales te bereiken van de Open Franse tenniskampioenschappen. Monfils staat in de kwartfinale op het Court Philippe Chatrier tegenover de Zwitser Roger Federer, Bartoli treft op het Court Suzanne Lenglen de Russin Svetlana Koeznetsova.

De Italiaanse titelverdedigster Francesca Schiavone hoopt zich ten koste van Anastasia Pavlioetsjenkova uit Rusland te plaatsen voor de halve finales. Na die partij komen Monfils en Federer de baan op.

De Serviër Novak Djokovic zou vandaag eigenlijk ook in actie komen in de kwartfinales, maar zijn tegenstander Fabio Fognini meldde zich gisteren geblesseerd af. Djokovic is daardoor al zeker van een plek bij de laatste vier.

Regels voor pleegouders aangescherpt

De regels voor pleegouders worden aangescherpt. Iedereen die pleegouder wil worden, moet door de 28 pleegzorgaanbieders op dezelfde manier worden gescreend en begeleid. Jeugdzorg Nederland wil zo misstanden voorkomen, zei een woordvoerder van Jeugdzorg Nederland op Radio 1.

De nieuwe regels zijn opgesteld naar aanleiding van een kritisch inspectierapport uit 2009. Vooral als een kind door bekenden in de omgeving wordt opgevangen, zouden de pleegzorgaanbieders niet goed controleren of de kersverse pleegouders wel geschikt zijn.

"Op het moment dat het kind uit huis wordt geplaatst, zijn er vaak van het een op het andere uur bekenden uit zijn omgeving die hem opvangen", zei de woordvoerder. De bedoeling is dat zij op dezelfde manier worden gescreend als alle andere pleegouders. "Het heeft wel de voorkeur om het kind in de eigen omgeving op te vangen."

Pleegouders zullen voortaan ook worden onderzocht op het moment dat een kind geplaatst wordt. Dat ze door een eerdere screening zijn gekomen, is niet meer voldoende.

Aspirant-pleegouders worden uitgebreider ondervraagd om na te gaan of ze de problemen van het pleegkind wel aankunnen. Met een afvinklijst moet de veiligheid van een kind in een gezin worden onderzocht.

Terpstra zeker van Tour

Quickstep heeft Niki Terpstra laten weten dat hij een vrijbrief richting de Tour de France heeft gekregen. De Nederlands kampioen op de weg mag zijn eigen programma naar de Tour uitkiezen en hoeft zichzelf niet meer te bewijzen.

"Niki is een vaste waarde, die wij al het vertrouwen geven om zich zo goed mogelijk voor te bereiden”, aldus ploegleider Wilfried Peeters. Terpstra rijdt daarom de komende weken geen Dauphiné Libéré of Ronde van Zwitserland, maar gaat naar de Pyreneeën voor een hoogtestage.

Naast Terpstra zijn ook zijn ploeggenoten Boonen, Steegmans, De Weert, Devenyns, Pineau en Chavanel al zeker van deelname aan de Tour.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over schade.

Staatssecretaris Bleker van Landbouw trekt tien miljoen euro uit voor steun aan de komkommertelers in ons land. Hun omzet is ingestort, doordat in Duitsland nauwelijks nog komkommers worden gegeten n.a.v. de sterfgevallen door de EHEC-bacterie.
 
Een rare actie van Bleker. Want er is geen enkele reden om de komkommertelers tegemoet te komen.

VVV vindt bod AZ en ADO op Boymans niks

ADO Den Haag en AZ hebben begin deze week een bod op Ruud Boymans neergelegd bij VVV-Venlo. De club vindt de bedragen echter nog niet goed genoeg.

De 22-jarige Boymans kan op genoeg interesse van Eredivisieclubs rekenen. AZ was de eerste die zich officieel voor de spits meldde, daarna volgde ADO. Ook NAC Breda en N.E.C. Nijmegen zouden interesse in Boymans hebben. ADO en AZ zijn echter degene die eerder deze week ook daadwerkelijk een bod op de speler hebben uitgebracht.

VVV vindt de geboden bedragen tot nu toe niet bepaald indrukwekkend. "Ze waren niet dusdanig dat wij met de clubs om tafel gaan zitten", reageert technisch directeur Mario Captein tegen Voetbal International. Boymans heeft nog een contract van één jaar lopen bij VVV.

De club probeerde een aantal maal om de verbintenis met de spits open te breken en hem te overtuigen te blijven, maar Boymans wil graag een stap hogerop. Bij AZ wordt hij gezien als de opvolger van Graziano Pellè, die komend seizoen voor Parma speelt. Voor ADO zou hij de vervanger worden van de zo goed als zeker vertrekkende Dmitry Bulykin.

'Betere registratie slachtoffers loverboys'

Volgens officiële cijfers zijn er 450 slachtoffers van loverboys, maar het echte aantal schommelt rond de 6000. Dat beweert althans de Stichting Kleinschalige Zorg, die dinsdag aan de Kamer een petitie aanbiedt waarin wordt gepleit voor een betere registratie van de slachtoffers en een steunpunt voor de opvang en begeleiding van de meisjes en ook jongens die ten prooi zijn gevallen aan loverboys.

De slachtoffers wacht een leven als prostituee of drugskoerier. "Van bepaalde gebieden is helemaal niets bekend over eventuele slachtoffers", aldus de stichting. "Een voorbeeld is Den Haag, hier is bijna niets over bekend terwijl wij uit eigen onderzoek weten dat hier een groot aantal slachtoffers moet zijn."

Extra kosten voor hulp aan de slachtoffers moet volgens de stichting worden betaald uit wat binnenkomt door de Pluk ze-wet ('voordeelsontneming' aan veroordeelden).

Mobiel internet in buitenland goedkoper

Mobiel internetten in het buitenland wordt deze zomer een stuk goedkoper. Na Vodafone en T-Mobile verlagen ook KPN en Telfort hun tarieven voor mobiel internet in het buitenland, schrijft het AD.

Klanten van KPN betalen voortaan in Europa in plaats van 3,95 euro nog maar 1,75 euro per megabyte. Ze moeten dan wel voor vertrek contact opnemen met de klantenservice om het vakantietarief aan te zetten.

Vorige maand kondigde het telecombedrijf nog een reorganisatie aan waarbij duizenden banen verdwijnen. De bedrijfsresultaten vallen tegen, onder meer doordat klanten meer gebruikmaken van apps en sociale media en minder bellen en sms'en. Het bedrijf komt deze zomer ook met nieuwe abonnementen.

'Advocaat Joran van der Sloot neemt ontslag'

De advocaat van Joran van der Sloot heeft na enkele ruzies met zijn cliënt ontslag genomen. Dinsdag brengt de advocaat, Maximo Altez, de rechtbank in Lima op de hoogte. Dat schrijft misdaadverslaggever John van den Heuvel in De Telegraaf.

Van der Sloot, onder meer verdacht van het doden van de 21-jarige Stephany Flores, moet nu op zoek naar een nieuwe advocaat. De kans is groot dat het proces hierdoor veel vertraging oploopt.

Van der Sloot en zijn advocaat hadden volgens Van den Heuvel de afgelopen maanden ruzie over betalingen en over de te voeren verdediging, waarbij Altez aanstuurt op het bekennen van doodslag. Dat levert minder straf op dan moord. Verder stoorde het Altez dat Amerikaanse advocaten die voor Van der Sloot zouden optreden ook uitlatingen over de zaak deden.

Zo zei een van deze advocaten vorige week dat Van der Sloot wil meewerken aan uitlevering aan de Verenigde Staten. Volgens Altez staat de Peruaanse wet dat niet eens toe.

Volgende week staat een pro-formazitting gepland waar justitie de bewijzen presenteert. Van der Sloot moet dan aanwezig zijn. Altez wil nog wel een andere procedure voor de verdachte voeren over vermeende schending van mensenrechten na zijn arrestatie in Chili. Als Altez in die zaak zou opstappen, kan niet een nieuwe worden opgestart.

De advocaat van de familie van de omgekomen 21-jarige Stephany Flores zei zondag nog dat de verdediging van Joran van der Sloot van alles probeert om de zaak te vertragen. Zo zou Altez de bekennende verklaringen die de Nederlander aan de politie gaf negeren. De advocaat van de familie, Edward Alvarez, zei een hard hoofd te hebben in een goede afloop van het proces.

Naast de dood van Flores wordt Van der Sloot ook als verdachte gezien in de zaak van de verdwijning van Natalee Holloway, die in 2005 op Aruba verdween. Ook wordt hij verdacht van afpersing van haar familie.

Spannende operatie voor Noord-Zuidlijn

Het is dinsdag een spannende dag voor de Noord-Zuidlijn. Onder het monumentale Centraal Station (CS) in Amsterdam wordt een tunnelelement afgezonken en ingevaren. Het is voor het eerst in de wereld dat dit gebeurt onder een historisch gebouw, aldus de dienst Noord-Zuidlijn.

De tunnel komt in alle vroegte aan bij een speciaal in het IJ gebouwde sluis achter het CS onder begeleiding van vier sleepboten en een duwboot. Het tunneldeel is 136 meter lang, 22 meter breed en weegt 20.000 ton.

De klus neemt naar verwachting de hele ochtend in beslag. Na aankomst wordt het gevaarte recht gedraaid en op zeer zorgvuldige wijze in de kuip getrokken. Het inzinken van het tunneldeel sluit een uiterst ingewikkelde klus van enkele jaren onder het stationsgebouw af.

De Noord-Zuidlijn, de metro die Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden, rijdt naar verwachting vanaf 2017.

Spannende operatie voor Noord-Zuidlijn
Spannende operatie voor Noord-Zuidlijn (Foto: ANP)

Eindexamens 2011 zitten er op

Na de havo- en vwo-examens Spaans, Turks en Arabisch dinsdag zitten de eindexamens 2011 er op. Nu begint voor de ruim 205.000 scholieren in het voortgezet onderwijs het grote aftellen tot half juni, het moment van de uitslag.

De afgelopen ruim twee weken deden 41.000 vwo’ers, 59.000 havisten en 105.350 vmbo-ers eindexamen. Het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) verzamelde voor de 24e keer klachten van scholieren. Het waren er veel, maar het zullen er waarschijnlijk minder zijn dan de 149.000 van recordjaar 2010.

Eindexamens 2011 zitten er op
Eindexamens 2011 zitten er op (Foto: ANP)

Niet meer explosieven gevonden in Ikea Son

In de Ikea in het Noord-Brabantse Son zijn in de nacht van maandag op dinsdag niet meer explosieven gevonden. Het ziet ernaar uit dat de winkel dinsdagochtend gewoon opengaat, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Tussen 02.00 en 03.00 uur concludeerde de politie dat het pand veilig is. "We komen zo met het hele team bij elkaar en bespreken de situatie. We zouden natuurlijk niet opengaan als de veiligheid van het personeel en de klanten niet gewaarborgd is."

Maandag ontplofte even voor 19.15 uur een explosief in een prullenbak in de winkel. Daarbij vielen geen gewonden. De politie besloot later het pand te ontruimen omdat niet kon worden uitgesloten dat er meer explosieven in het pand waren.

Volgens Belgische media waren er in vestigingen in Lomme (Frankrijk) en Gent (België) soortgelijke explosies. Ook daar werden de winkels ontruimd.

Veel meer jongeren met alcoholvergiftiging

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging wordt opgenomen is vorig jaar sterk gestegen. De ziekenhuizen registreerden 684 gevallen, een stijging van 37 procent. Dat blijkt uit het dinsdag te verschijnen rapport Alcoholintoxicaties bij jongeren in Nederland, schrijft De Telegraaf.

Onder de opgenomen jongeren waren 27 kinderen van 13 jaar die aan een infuus moesten worden gelegd. Sommige jongeren waren twee dagen buiten bewustzijn. Gemiddeld zijn de slachtoffers ruim 15 jaar.

Kinderarts Nico van der Ley wijst er in de krant op dat het aantal zogenoemde comazuipers sinds 2007 ruim is verdubbeld. Toen waren er namelijk nog maar driehonderd. De stijging zou niet door een betere registratie komen. Hij wijst er ook op dat het werkelijke aantal hoger is, omdat jongeren die niet door een kinderarts in een ziekenhuis zijn behandeld niet in de cijfers zijn meegenomen.

Het rapport is opgesteld in opdracht van medische en wetenschappelijke instanties.

Puyol moet onder het mes

FC Barcelona-aanvoerder Carles Puyol ontkomt niet aan een knieoperatie. De routinier was afgelopen zaterdag ook afwezig in de Champions League-finale tegen Manchester United, die de Catalanen met 3-1 won. Wel was hij bij de uitreiking, waar hij de beker gunde aan Eric Abidal, die net was hersteld van een levertumor. Gisteren werd bekend dat Puyol niet ontkomt aan operatie.

Dat maakte de officiële clubsite van Barcelona bekend. De operatie zal woensdagmiddag plaatsvinden. Puyol was eerder al ruim drie maanden geblesseerd aan diezelfde knie. Op 15 april deed hij voor het eerst weer mee tegen Real Madrid.

Daarna werd hij af en toe ingebracht in de competitie. Puyol leek op tijd fit voor de Champions League-finale, maar trainer Josep Guardiola moest op het laatste moment toch anders besluiten. Javier Mascherano speelde door de afwezigheid van de Catalaan afgelopen zaterdag in het centrum van de defensie.

Zij kan nooit meer rennen

Park. Twee rondjes van en tot de fontein. Vijf minuten. Proberen sneller te zijn. Ik kende haar wel, maar niet zo heel goed. Ademen. Rustig ademen. Om de paar weken dronken we samen een biertje in de sportkantine. Soms in het café. We praatten nooit erg diepzinnig. Onze gesprekken gingen meestal over de wedstrijd. Of over onnozele dingen: koetjes, kalfjes. Aanzetten tot aan die lantaarnpaal. Dan uitlopen tot de volgende. Ik vond haar altijd sympathiek. Altijd vriendelijk. Veel beter heb ik haar nooit leren kennen. Ze was maar een jaartje ouder dan ik. Steken in mijn zij. Ze was zo vreselijk jong nog. Doorzetten. Niet opgeven. Nooit opgeven. Zij kan nooit meer rennen.

'Vlaar bijna akkoord met Feyenoord'

Ron Vlaar is bijna akkoord met Feyenoord over contractverlenging. Na Stefan de Vrij zou Vlaar de tweede speler zijn die in korte tijd bijtekent bij de Rotterdamse club. Voetbal International meldde dat gisteren in het tv-programma. Twee andere spelers, Georginho Wijnaldum en Leroy Fer, twijfelen nog of ze bij willen tekenen.

PSV en FC Twente hebben interesse voor Wijnaldum, terwijl Napoli en Fiorentina zouden hengelen naar de diensten van Fer. Diens zaakwaarnemer, Karel Jansen, meldt overigens dat de twee Italiaanse clubs zich nog niet hebben gemeld voor zijn speler. Dat laat RTV Rijnmond weten.

VI liet eerder vandaag weten dat Feyenoord goede hoop heeft dat Ryo Miyaichi langer in de Kuip te bewonderen is. De Japanner krijgt in Engeland geen werkvergunning en daarom is de kans op een nieuwe huurperiode bij Feyenoord nog altijd aanwezig.

Ook kleine ontploffing bij Ikea in Frankrijk

Ook bij de vestiging van Ikea in het Franse Lomme, in de buurt van Lille, heeft zich maandagavond een kleine ontploffing voorgedaan. Dat meldde het Belgische persbureau Belga op gezag van het Openbaar Ministerie in Gent.

Een woordvoerder van de Nederlandse tak van het meubelbedrijf bevestigt dat in Lomme een incident is geweest. Wat daar precies is gebeurd, wist hij niet.

Volgens het parket in Gent was sprake van een soortgelijk incident als in Gent en Eindhoven, waar zich kleine ontploffingen voordeden.

Drukke spits verwacht door hemelvaartweekeinde

Door het begin van het hemelvaartweekeinde wordt de avondspits woensdag drukker dan normaal. Veel mensen nemen vrijdag ook vrij voor een korte vakantie. Er wordt goed weer verwacht en naar schatting gaan een miljoen mensen op vakantie, van wie er zeshonderdduizend in eigen land blijven.

Door het vakantieverkeer verwacht de ANWB woensdagavond 300 kilometer file in plaats van de gebruikelijke 250. De toeristenbond verwacht vooral drukte op de A1 van Amsterdam naar Hengelo, de A12 van Den Haag naar Arnhem en de A28 van Utrecht naar Zwolle. Op de A50 loopt het tussen Arnhem en Nijmegen vast.

Ook op de wegen naar de Zuid-Hollandse en Zeeuwse stranden worden files verwacht. Weggebruikers moeten ook rekening houden met wegwerkzaamheden die woensdag om 21.30 uur op de A12 richting Utrecht beginnen. De A12 is dan tot zaterdag 18.00 uur afgesloten tussen knooppunt Prins Clausplein en Zoetermeer.

Ook in het buitenland wordt het druk. In België staan woensdag en donderdag naar verwachting files richting de kust via de E40. In Frankrijk is het druk op wegen vanuit Parijs naar het westen en zuiden. In Duitsland stromen de wegen woensdag rond Hamburg en richting de Noord- en Oostzeekust vol. In het midden loopt het vast rond Frankfurt, Neurenberg en München. Verder worden in Oostenrijk en Zwitserland files richting het zuiden verwacht.

Zondag staan er weer files door terugkerende toeristen, maar dan aan de andere kant van de snelwegen.

Terugkeer Close II You te volgen in The Comeback

De terugkeer van de meidenband Close II You is de komende zes weken te volgen in het internetprogramma The Comeback. In het programma van de V-Academy, de kweekvijver van Veronica, wordt geprobeerd vergeten groepen en artiesten nog een keer naar de top te brengen.

De band van Natascha, Sascha, Sally en Marsha kreeg de kans om met de hulp van een styliste, choreograaf en een producer een nieuwe single te maken. Het eerste exemplaar van Fuel to my Fire werd maandag aan de vier meiden overhandigd door dj Ruud de Wild. De dj verraste hen ook nog met een gouden plaat, voor het album Closer uit 1998. In zes afleveringen is te zien wat de zangeressen moesten doen voor hun comeback.


Terugkeer Close II You te volgen in The Comeback (Foto: Novum)

De groep die in 1996 werd opgericht brak door met nummers als Somebody en Baby Don't Go. In 2001 kwam een einde aan de meidenband, na optredens in onder meer Frankrijk, Duitsland, België, Turkije, Griekenland, Spanje en Finland.


Close II You - Baby Don't Go

Stralingsnorm kerncentrale Japan overschreden

Twee medewerkers van de verwoeste Japanse kerncentrale in Fukushima hebben mogelijk blootgestaan aan een dosis nucleaire straling die de officiële limiet overschreed. De beheerder van de kerncentrale, Tokyo Electric Power Company (Tepco), heeft met die verklaring maandag bestaande zorgen versterkt dat het zijn personeel onvoldoende beschermt tegen gezondheidsrisico's.

De twee medewerkers, die de controlekamers van reactoren 3 en 4 bemanden toen een tsunami de koeling van beide reactoren deed uitvallen, hebben volgens Tepco geen acute gezondheidsklachten. Ze worden nog verder onderzocht.

Het zou de eerste keer zijn dat de stralingsnorm, die na de kernramp nog door de overheid werd verhoogd, is overschreden. Critici verwijten Tepco dat het niet openhartig genoeg is over de straling en de arbeidsomstandigheden in het rampgebied. Zij verdenken het energiebedrijf ervan haar personeel gebrekkig te informeren en in het oog te houden.

Uitwendig onderzoek van de twee medewerkers, die Tepco inmiddels verlieten, wees eerder niet uit dat zij met onaanvaardbaar hoge straling waren geconfronteerd. Maar monsters van hun schildklierweefsel lijken die vaststelling nu te ondergraven. De directeur van het crisisteam dat de aanpak van de kernramp in Fukushima leidt, eist dat Tepco alle werknemers in Fukushima nu onmiddellijk onderwerpt aan een nader onderzoek. De Nucleaire en Industriële Veiligheidsdienst van Japan heeft eerder gezegd dat een bedrijf dat de stralingsnormen overschrijdt zijn vergunning kan verliezen.

Baby overleden na bezoek aan crŤche Haarlem

Een meisje van vier maanden oud is maandag overleden nadat ze onwel was geworden in een kinderdagverblijf in Haarlem. De politie onderzoekt de doodsoorzaak.

De hulpdiensten werden aan het begin van de middag gealarmeerd over de baby bij kinderdagverblijf Neuzen-Neuzen. Het meisje is naar een ziekenhuis gebracht. Waar zij aan is overleden, wil een politiewoordvoerder niet zeggen.

Grensruzie Thailand en Cambodja voor ICJ

Vertegenwoordigers van Thailand en Cambodja hebben elkaar maandag bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag beschuldigd van illegale, grensoverschrijdende aanvallen. Het conflict tussen de twee landen draait om een historische tempel in een betwist grensgebied.

Cambodja wil dat het ICJ Thailand sommeert zijn troepen in de grensregio terug te trekken. Thailand meent echter dat het hof niet bevoegd is om een uitspraak te doen in de zaak.

Aan het begin van de zitting zei de Cambodjaanse minister van Buitenlandse Zaken Hor Namhong dat Thailand 'moorddadige invallen' heeft uitgevoerd op Cambodjaans grondgebied. Volgens de Thaise ambassadeur in Nederland Virachai Plasai zijn juist de eenzijdige Cambodjaanse aanvallen op Thais grondgebied een 'duidelijke en opzettelijke schending van het oorlogsrecht'.

Het ICJ kende de Preah Vihear tempel en het omliggende gebied in 1962 toe aan Cambodja. Thailand heeft zich bij dat besluit neergelegd, maar meent dat het huidige conflict niks met die zaak en uitspraak te maken heeft.

Het ICJ kan binnen enkele weken een uitspraak doen over het Cambodjaanse verzoek Thailand op te dragen zijn troepen terug te trekken uit het grensgebied. Het zal echter waarschijnlijk jaren duren voordat het hof bepaalt of het bevoegd is om een uitspraak te doen over het grensconflict.

Bij de gevechten tussen de twee landen zijn tot dusver zo'n twintig mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen zijn gewond geraakt en tienduizenden mensen zijn sinds 2008 op de vlucht geslagen. Een bemiddelingspoging van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono leidde begin deze maand niet tot een permanente wapenstilstand.


Grensruzie Thailand en Cambodja voor ICJ (Foto: Novum)

Saudische automobiliste weer op vrije voeten

De Saudische die vastzat omdat ze het verbod op autorijden voor vrouwen had getrotseerd is maandag vrijgelaten. Dat heeft een Saudische advocaat en mensenrechtenactivist maandag gezegd.

Volgens Waleed Aboul Khair is Manal al-Sherif vanwege 'binnenlandse en buitenlandse druk' vervroegd vrijgelaten. De 32-jarige IT-deskundige was vorige week zondag gearresteerd. Haar Facebookfilmpje waarin ze achter het stuur te zien was, vormde behalve de reden voor haar aanhouding ook de aanzet tot een campagne tegen het rijverbod voor vrouwen. Op internet werd opgeroepen tijdens een protest op 17 juni massaal het verbod te overtreden. De Saudische autoriteiten hebben Al-Sherifs Facebookpagina en Twitteraccount geblokkeerd.

Saudi-Arabië maakte niet bekend waarom Al-Sherif, die ten minste tot begin juni zou worden vastgehouden, nu al vrijkwam. De voorbije dagen drongen mensenrechtengroepen steeds sterker aan op de vrijlating van de vrouw. Volgens Aboul Khair heeft Al-Sherif een overeenkomst getekend dat ze niet meer achter het stuur kruipt en zal zwijgen tegen de pers. Aboul Khair zet zijn plan voor een petitie tegen het verbod wel door.

Saudi-Arabië is het enige land ter wereld waar vrouwen - ook buitenlandse - geen auto mogen besturen. Vrouwen zijn om die reden gedwongen een mannelijke chauffeur in te huren. Wie dat niet kan betalen, is afhankelijk van mannelijke familieleden.


Saudische automobiliste weer op vrije voeten (Foto: Novum)

Gordon verlaat Toppers met goed gevoel

Gordon hangt zijn glitterpak met een goed gevoel aan de wilgen. De zanger stond zondagavond voor de laatste keer als Topper op het podium, maar hij treurt niet.

Ook dit jaar waren weer duizenden mensen afgekomen op de Toppers-concerten in de Amsterdam ArenA. "Dat is uniek en daar heb ik aan meegeholpen. Dus ik laat eigenlijk ook een soort goed gevoel achter", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws. "Ik heb meegeholpen om dit op te bouwen en dat is heel mooi om te zien."

"Afscheid nemen is nooit leuk, in welke vorm dan ook", geeft Gordon toe. "Ik zal het absoluut missen, maar er zijn wel heel veel andere nieuwe dingen die komen."

De zanger maakte onlangs bekend de Toppers te verlaten. Hij gaat zich meer concentreren op zijn mannengroep Los Angeles, the Voices en tv-projecten.


Gordon verlaat Toppers met goed gevoel (Foto: Novum)

'Veel minder slachtoffers aardbeving HaÔti'

Bij de aardbeving in januari 2010 in Haïti zijn veel minder mensen omgekomen of dakloos geraakt dan de Haïtiaanse leiders beweren. Dat staat in een rapport dat is opgesteld voor de Amerikaanse regering en waar het persbureau AP de hand op heeft weten te leggen.

Volgens het rapport kwamen bij de aardbeving tussen de 46.000 en 85.000 mensen om het leven, veel minder dan de 316.000 doden in de Haïtiaanse regeringsstatistieken. Ook zouden na de ramp 895.000 daklozen in tijdelijke kampen rond de hoofdstad Port-au-Prince zijn opgevangen, een aantal dat inmiddels is geslonken tot 375.000. De Internationale Organisatie voor Migratie van de VN stelt dat de kampen nu nog 680.000 mensen huisvesten, na een piek van 1,5 miljoen kort na de ramp.

Het rapport is opgesteld in opdracht van de Amerikaanse Dienst voor Internationale Ontwikkeling Usaid, maar is nog niet vrijgegeven. Er staan inconsistenties in en het rapport zal pas openbaar worden gemaakt als die zijn opgelost, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Wij willen verzekeren dat informatie die wij verstrekken accuraat is", aldus woordvoerster Preeti Shah.

Medewerkers van de Haïtiaanse regering willen geen commentaar geven omdat ze het rapport nog niet hebben ingezien.

Het enorme aantal doden en de omvangrijke verwoestingen leidden tot grootmoedige internationale hulp voor het arme Haïti. Veel mensen hadden in de dagen na de ramp hun twijfels over het door de overheid genoemde dodental. Regeringsmedewerkers kwamen steeds met precieze cijfers, terwijl de doden bij duizenden werden opgeschept en schijnbaar achteloos in massagraven gedumpt. Veel doden bleven ook onder het puin van ingestorte gebouwen liggen. De overheid heeft nooit uitgelegd hoe zij aan haar cijfers kwam.

Het rapport voor Usaid is opgesteld door LTL Srategies, een adviesbureau in Washington. De leider van de studie, Timothy Schwartz, is een antropoloog die zich in een eerder boek uiterst kritisch heeft uitgelaten over de internationale hulpverlening in Haïti. Hij wilde maandag geen commentaar geven, maar liet op een blog weten dat niemand zich erover mag verbazen dat het dodencijfer wordt bijgesteld. Ook als er maar 60.000 doden zouden zijn gevallen 'is het nog steeds een enorme tragedie', aldus Schwartz.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.