'Droogte geen gevolg van klimaatverandering'

Redactie

De huidige extreme droogte is geen gevolg van de klimaatverandering, maar is te wijten aan de 'natuurlijke grilligheid' van het weer. Dat zei een wetenschapper van het KNMI dinsdag tijdens een bijeenkomst in Den Haag.

"We hebben dit jaar te maken met een potpourri van omstandigheden die leiden tot dit extreme weer", zei KNMI-klimaatwetenschapper Bart van den Hurk. Het betreft een combinatie van een gebrek aan regen, hoge temperaturen en veel zonnestraling. Er is 'geen enkele aanwijzing' dat de geringe neerslag wordt veroorzaakt door klimaatverandering, zei Van den Hurk. Ook voor de zonnestraling geldt dat het onduidelijk is wat de relatie is met klimaatverandering.

Van den Hurk wees erop dat extreme weersomstandigheden ook kunnen voorkomen als er minder broeikasgas in de atmosfeer is. Zo was 1976 ook een uitzonderlijk droog jaar. Wel kan de opwarming van de aarde ertoe leiden dat er meer water verdampt, wat kan leiden tot meer droogte.

In Nederland valt in het voorjaar normaal gesproken 170 millimeter regen. Dit jaar was dat 45 millimeter. Het moet twee weken lang onafgebroken regenen om weer om dit extreme neerslagtekort weg te werken. En het is nog niet gedaan met de droogte. Het KNMI voorspelt dat ook in juni de kans op aanhoudend te droog weer groot is.