FA pleit voor uitstel verkiezingen FIFA

Olga Kroeders

De Engelse voetbalbond FA wil dat de presidentsverkiezingen van de FIFA morgen niet doorgaan. Dat zegt voorzitter David Bernstein in een officiële verklaring op de website van de FA. Hij doet ook een oproep aan andere landen om zijn initiatief te steunen. De FIFA wordt de laatste tijd geteisterd door omkoopschandalen.

Als de verkiezingen toch doorgaan, begint Sepp Blatter zo goed als zeker aan een nieuwe termijn. Zijn enige tegenkandidaat, Mohamed bin Hammam, is voorlopig geschorst op verdenking van het betalen van steekpenningen. "De FIFA moet de stemming uitstellen zodat er alsnog een andere tegenkandidaat kan komen", vindt Bernstein.

Ook zou de FIFA in de tussentijd werk kunnen maken van het aanpakken van misstanden binnen de organisatie. "Wat er is gebeurd, is enorm schadelijk voor de reputatie van de FIFA en het voetbal in het algemeen", staat in de verklaring. "Om het vertrouwen te herstellen is gehoor geven aan ons verzoek wel het minste dat gedaan kan worden."

De Engelse voetbalbond liet eerder al weten zich zelf morgen van stemming te onthouden. De FA en de FIFA leven op gespannen voet met elkaar nadat Engeland de organisatie van het WK van 2018 misliep. Volgens de Engelsen waren er bij de procedure van toewijzing dingen gebeurd die het daglicht niet kunnen verdragen.