Stralingsnorm kerncentrale Japan overschreden

Twee medewerkers van de verwoeste Japanse kerncentrale in Fukushima hebben mogelijk blootgestaan aan een dosis nucleaire straling die de officiële limiet overschreed. De beheerder van de kerncentrale, Tokyo Electric Power Company (Tepco), heeft met die verklaring maandag bestaande zorgen versterkt dat het zijn personeel onvoldoende beschermt tegen gezondheidsrisico's.

De twee medewerkers, die de controlekamers van reactoren 3 en 4 bemanden toen een tsunami de koeling van beide reactoren deed uitvallen, hebben volgens Tepco geen acute gezondheidsklachten. Ze worden nog verder onderzocht.

Het zou de eerste keer zijn dat de stralingsnorm, die na de kernramp nog door de overheid werd verhoogd, is overschreden. Critici verwijten Tepco dat het niet openhartig genoeg is over de straling en de arbeidsomstandigheden in het rampgebied. Zij verdenken het energiebedrijf ervan haar personeel gebrekkig te informeren en in het oog te houden.

Uitwendig onderzoek van de twee medewerkers, die Tepco inmiddels verlieten, wees eerder niet uit dat zij met onaanvaardbaar hoge straling waren geconfronteerd. Maar monsters van hun schildklierweefsel lijken die vaststelling nu te ondergraven. De directeur van het crisisteam dat de aanpak van de kernramp in Fukushima leidt, eist dat Tepco alle werknemers in Fukushima nu onmiddellijk onderwerpt aan een nader onderzoek. De Nucleaire en Industriële Veiligheidsdienst van Japan heeft eerder gezegd dat een bedrijf dat de stralingsnormen overschrijdt zijn vergunning kan verliezen.