'Advocaat Joran van der Sloot neemt ontslag'

De advocaat van Joran van der Sloot heeft na enkele ruzies met zijn cliënt ontslag genomen. Dinsdag brengt de advocaat, Maximo Altez, de rechtbank in Lima op de hoogte. Dat schrijft misdaadverslaggever John van den Heuvel in De Telegraaf.

Van der Sloot, onder meer verdacht van het doden van de 21-jarige Stephany Flores, moet nu op zoek naar een nieuwe advocaat. De kans is groot dat het proces hierdoor veel vertraging oploopt.

Van der Sloot en zijn advocaat hadden volgens Van den Heuvel de afgelopen maanden ruzie over betalingen en over de te voeren verdediging, waarbij Altez aanstuurt op het bekennen van doodslag. Dat levert minder straf op dan moord. Verder stoorde het Altez dat Amerikaanse advocaten die voor Van der Sloot zouden optreden ook uitlatingen over de zaak deden.

Zo zei een van deze advocaten vorige week dat Van der Sloot wil meewerken aan uitlevering aan de Verenigde Staten. Volgens Altez staat de Peruaanse wet dat niet eens toe.

Volgende week staat een pro-formazitting gepland waar justitie de bewijzen presenteert. Van der Sloot moet dan aanwezig zijn. Altez wil nog wel een andere procedure voor de verdachte voeren over vermeende schending van mensenrechten na zijn arrestatie in Chili. Als Altez in die zaak zou opstappen, kan niet een nieuwe worden opgestart.

De advocaat van de familie van de omgekomen 21-jarige Stephany Flores zei zondag nog dat de verdediging van Joran van der Sloot van alles probeert om de zaak te vertragen. Zo zou Altez de bekennende verklaringen die de Nederlander aan de politie gaf negeren. De advocaat van de familie, Edward Alvarez, zei een hard hoofd te hebben in een goede afloop van het proces.

Naast de dood van Flores wordt Van der Sloot ook als verdachte gezien in de zaak van de verdwijning van Natalee Holloway, die in 2005 op Aruba verdween. Ook wordt hij verdacht van afpersing van haar familie.