'Ontploffingen Ikea door vuurwerk'

De explosies die maandagavond plaatsvonden bij vestigingen van Ikea in het Brabantse Son en in België en Frankrijk werden veroorzaakt door vuurwerk. Dat zegt een woordvoerder van de Zweedse winkelketen in Stockholm dinsdag.

De ontploffingen waren alle drie het gevolg van 'klein vuurwerk'. Volgens de woordvoerder zijn er vooraf geen bedreigingen bij het bedrijf binnengekomen. De Brabantse politie kan het bericht niet direct bevestigen.

Bij de explosies vielen geen gewonden. In Son ontplofte een prullenbak, in het Belgische Gent ging het om een wekker. Wat er precies in Lomme in Frankrijk is gebeurd, is niet duidelijk. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de drie ontploffingen.

Nederlandse Ikea-vestigingen zijn al vaker doelwit geweest van dreigingen. In december 2002 raakte een lid van de Explosieven Opruimingscommando zwaargewond bij het ontmantelen van een bom. Het woonwarenhuis ontving kort daarvoor een brief, waarin 250.000 euro werd geëist. Als Ikea niet akkoord zou gaan, zouden in verschillende filialen bommen tot ontploffing worden gebracht.

In maart 2009 werd het Ikea-filiaal in Amsterdam-Zuidoost ontruimd na een bommelding.