Jager betrapt na doodschieten buizerd

De Friese politie heeft een 73-jarige jager betrapt nadat hij een buizerd van een nest had geschoten. Het onderzoek werd vorige week ingesteld nadat in Iens een nest was beschoten. Het was de vijfde keer dat in het weidevogelgebied Skrok een nest was vernield, meldt de politie.

Toen agenten vorige week maandag op weg waren om de jager in zijn woonplaats Wommels over de zaak te horen, zagen ze hem toevallig in Iens met jachtgeweer bij het buizerdnest aan de Hegenleane staan. De jager stelde dat hij net op een kraai die van het nest kwam had geschoten. "Maar tijdens het verhoor ontdekte een agent 3 meter achter hem een dode buizerd", zegt een politiewoordvoerder.

De woordvoerder wijst erop dat het verschil tussen een kraaiennest en een buizerdnest heel duidelijk is te zien. De agenten hebben proces-verbaal opgemaakt. De politie onderzoekt of de jager meer op zijn kerfstok heeft.

Friezen hebben het vaker gemunt op roofvogels. In Friesland zijn dit jaar al vier buizerds en drie haviken doodgeschoten. Nog eens zeven buizerds zijn vergiftigd, twee kwamen om door een klem. In totaal zijn er 61 gevallen van zogeheten roofvogelvervolging.

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging reageert geschokt op de zaak. "Wij nemen hier zeer zeker afstand van", zegt een woordvoerder, die benadrukt dat iets als dit zelden voorkomt. Drie kwart van de jagers is lid van de vereniging. "Als deze man lid is en schuldig wordt verklaard, verliest hij voor de rest van zijn leven zijn lidmaatschap."

De rechter bepaalt de rest van zijn straf. "Een jager die de Flora- en Faunawet overtreedt, raakt zijn vergunning zeker twee jaar kwijt. De rechter zal er ook rekening mee houden of hij expres op de buizerd heeft geschoten of hem voor een andere vogel heeft aangezien", zegt de woordvoerder van de jagersvereniging. De rechter kan ook een boete opleggen.