Marechaussee controleert weer langs grens

De marechaussee controleert de grens met België en Duitsland vanaf woensdag weer met zogenoemd mobiel toezicht. Ook mogen illegalen weer in de cel worden gezet. De Raad van State oordeelde eind vorig jaar dat het mobiele toezicht in het grensgebied te veel op grenscontroles leek. Ook was de juridische basis niet goed geregeld.

Met een wijziging van het Vreemdelingenbesluit heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dat nu hersteld. Door de uitspraak zette de marechaussee alleen illegale vreemdelingen vast die worden verdacht van strafbare feiten.

De controles worden nu steekproefsgewijs gehouden, waardoor het toezicht niet meer het karakter van grenscontroles heeft. Want die zijn binnen het Schengengebied verboden. Daarom mogen niet alle auto's, treinen, schepen en vliegtuigen systematisch worden gecontroleerd. De controles waren altijd al steekproeven, maar nu staan de regels daarvoor ook in het nieuwe Vreemdelingenbesluit.

In internationale treinen mag per traject maximaal twee keer worden gecontroleerd, met een maximum van acht treinen per dag. Per trein mogen niet meer dan twee coupés worden onderzocht. Wegen of vaarwegen mogen maximaal negentig uur per maand en maximaal zes uur per dag gecontroleerd worden. Ook voor controles van vliegtuigen gelden beperkingen.

Het mobiel toezicht is volgens Leers belangrijk bij het bestrijden van illegaliteit, mensensmokkel en -handel, identiteitsfraude, drugssmokkel en witwassen.

De regering maakte eerder deze maand bekend dat de marechaussee in internationale treinen extra aandacht aan Tunesische vluchtelingen gaat besteden. Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) zei toen dat de Europese Commissie Nederland daarop zou moeten aanspreken omdat het volgens haar - verboden - grenscontroles zijn.