Tonnen boete voor megaspammers

Twee bedrijven en twee personen hebben in een grote spamzaak boetes gekregen van in totaal 660.000 euro. De partijen stuurden zonder voorafgaande toestemming van ontvangers vierhonderd miljoen commerciële mails, meldt de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) dinsdag.

De e-mailadressen van de geadresseerden pikten ze onder meer op uit online enquêtes en prijsvragen van derden. Voor de deelnemers aan deze prijsvragen en ondervragingen was het onduidelijk dat zij na instemming met algemene voorwaarden of zogenoemde privacystatements mails konden ontvangen van allerlei adverteerders. Ook ontbrak een goed werkende afmeldmogelijkheid.

Aanleiding voor het onderzoek van de OPTA was het grote aantal klachten dat consumenten indienden bij spamklacht.nl. Bij het opleggen van de boetes is onder meer rekening gehouden met het aantal klachten en verstuurde spamberichten. Ook is over een relatief lange periode spam verstuurd: een tot drie jaar lang.

Digital Magazines en moederbedrijf Rivièra Vastgoed kregen samen boetes van 330.000 euro opgelegd. De leidinggevende en aandeelhouder van Digital Magazines is beboet voor 220.000 euro. Een persoon die daarnaast handelde onder de naam van de eenmanszaak Mail Garage moet 110.000 euro betalen.

Tegen de boetes is bezwaar aangetekend.