Onzekerheid over uitstoot vieze lucht

Nederland stoot tot en met 2015 mogelijk meer ammoniak en stikstofoxide uit dan internationaal is afgesproken. De verplichtingen rondom broeikasgassen als CO2 en methaan kunnen zeer waarschijnlijk wel worden nagekomen, deels door buitenlandse emissierechten te kopen.

Dat concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving en het Energieonderzoek Centrum Nederland in het dinsdag verschenen rapport Raming van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen 2011-2015. Hierin is bekeken of Nederland in die periode zal voldoen aan de Europese en internationale regels.

De Nederlandse uitstoot van stikstofoxiden door verkeer, industrie en energiebedrijven ligt vanaf 2012 misschien net onder het Europese emissieplafond. De kans dat dit wordt bereikt, wordt voor volgend jaar geschat op 50 procent. In de jaren daarna neemt de kans op overschrijding af.

De uitstoot van ammoniak door onder meer de landbouw ligt in de periode 2011-2015 grotendeels onder het Europese emissieplafond. Voor dit jaar is de kans om dit te bereiken ook ongeveer 50 procent, daarna neemt de kans op overschrijding verder af. De uitstoot van zwaveldioxide ligt zeer waarschijnlijk onder de Europese norm.

Hoewel energiebedrijven en industrie de komende jaren naar verwachting meer broeikasgassen uitstoten, kan Nederland zijn internationale verplichtingen zeer waarschijnlijk toch nakomen. Volgens het Kyotoprotocol moet Nederland de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008 tot en met 2012 met gemiddeld 6 procent verminderen ten opzichte van 1990.

Dit lukt niet, vooral omdat er in Nederland meer elektriciteit wordt geproduceerd, maar door buitenlandse emissierechten aan te kopen kan Nederland toch aan de verplichting van Kyoto voldoen.