Appeltaart voor de grootste mond

"Oh my God! This apple pie is fucking tasty, isn't it?" Bill Clinton schreeuwde het uit van genot. Afgelopen weekend was hij op bezoek in Amsterdam. Omringd door zes enorme kleerkasten wandelde de Amerikaanse oud-president zomaar een café binnen. Bill bestelde koffie met appeltaart. Zelf gebakken appeltaart. Dit was het nieuws dat ik zeker niet wilde missen. Helemaal niet toen de NOS-presentator mij in herhaling vertelde dat Bill zó wild werd van de appeltaart, dat hij met een extra exemplaar onder zijn arm de deur uit liep. Voor wie hij die taart meenam vertelde de verslaggever niet. Het kon me eerlijk gezegd ook geen reet schelen. Enige waar ik aan dacht, was hoe het omgekeerd zou gaan. In Amerika.

Met enige aarzeling schuifelt Jan Peter Balkenende in New York een filiaal van McDonald's in. Gewoon op klaarlichte dag, zonder bodyguards. Hij heeft trek in een McFlurry. Aardbei. Terwijl papa Balkenende de prijzen bekijkt, houdt dochterlief zijn hand stevig vast. Ze wil graag vanille. Tot tweemaal toe wordt Jan Peter opzij geduwd door een dikke Amerikaan. Hij kijkt beteuterd, maar durft er niets van te zeggen. Eenmaal aan de beurt vraagt de bediende hem snauwend wat hij wil. "Hello, I'm Jan Peter Balkenende and I like two McFlurry's with strawberry and vanilla." Ruw krijgt hij ze tegen zich aan gedrukt. Het deksel schiet er af en het T-shirt Jan Peter zit onder de aardbeismurrie. Heel even overweegt hij te roepen dat hij toch echt de voormalig premier van The Netherlands is, maar hij houdt zich in. Beleefd blijven.

Reeds tien jaar geen president meer zijn en niet zonder bodyguards appeltaart kunnen eten in Amsterdam versus een besmeurd jasje van Nederlands' vorige premier. Het is het verhaal van de pitbull en het schoothondje. Bill uitbundig met een stuk appeltaart in zijn giechel in het NOS-Journaal en Jan Peter die met zijn McFlurry de Amerikaanse roddelpagina's nog niet zou halen. Het is een schrijnende constatering. De grootste mond bepaalt niet alleen wat er gebeurt, maar wenst ook door ondergeschikten vol gestopt te worden. En niet alleen met zelf gebakken appeltaart.